Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
gasztroblgok gyűjteménye
  2013-06-02 22:22:27, vasárnap
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  receptek  
csokis cseresznyés pite
  2013-06-02 22:17:11, vasárnap
 
 


Hozzávalók, 4 db 16 cm-es minipitéhez vagy egy normál pitéhez:
A tészta

1 bögre (1 bögre=2.5 dl) liszt
1/4 bögre kakaópor
1/4 bögre darált mandula
1/2 bögre porcukor
113 gramm vaj
1 közepes méretű tojás

A csokoládékrémhez:

226 gramm étcsokoládé
3/4 bögre tejszín
2 evőkanál vaj

A tetejére:

2 evőkanál mandulapehely
1 bögre magozott cseresznye
A tészta összeállításával kezdjük: a hideg vajat lereszeljük, elmorzsoljuk a többi száraz hozzávalóval, majd egy tojás hozzáadásával gyorsan tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, legalább két órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakát is pihenhet.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, piteformába tesszük, a lelógó részeit levágjuk. Ha marad tésztánk, az a mélyhűtőben még eláll pár hétig. A pitét szurkáljuk meg, tegyük hideg helyre kb. 10 percre, amíg visszahűl. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztára terítsünk egy réteg sütőpapírt, súlyozzuk le babbal, rizzsel vagy sütőgolyókkal. Vakon süssük kb. 20-25 percig, majd emeljük ki a súlyt és süssük további 10 percig. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a tészta kihűlt, a tejszínt melegítsük össze a vajjal és a csokoládéval, folyamatosan kevergetve. Amikor szép homogén a massza, vegyük le a tűzről, kavargassuk egy picit, amíg lehűl, majd öntsük a pitére.

A tetejét rakjuk ki magozott cseresznyével és hintsük meg mandulával.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
darázsfészek
  2013-06-02 21:55:11, vasárnap
 
 


Darázsfészek
Bevallom őszintén, hogy nagyon érdekel a nemzetközi konyha, ennek ellenére igyekszem minél gyakrabban magyar ételeket is közzétenni. Ki készített már darázsfészket? Ez a recept egy nagyon régi családi receptes könyvből származik.

Próbáltam utánajárni, hogy mióta létezik a sütemény és lehet e tudni valamit a keletkezéséről, de semmit nem találtam. Ha valaki tud róla valamit, akkor kérem írja meg nekem.

Hozzávalók:

- 300 gramm liszt
- 30 gramm élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 50- 100 ml tej- (egy kevés tejben futtatjuk fel az élesztőt, majd azt tesszük a liszthez. Miután összeállt a tészta adhatunk még hozzá tejet. Egy lágyabb tésztát kapunk, semmiképpen ne legyen kemény, de folyós sem.)
- 3 tojássárgája
- só

A töltelékhez:

- 100 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- esetleg dió

Sütés közben:

- 2 dl tej
- 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.

A liszt közepébe készítünk egy mélyedést és beletesszük az élesztős tejet és a 3 tojás sárgáját. A legegyszerűbb egy kézi mixer segítségével, a csavaros részével összekeverni. Rétestészta keménységű kell legyen, akkor a legjobb. Ezután letakarjuk egy konyharuhával és pihentetjük egy fél órát.

Ezután egy belisztezett deszkán 0,5 - 1 cm-es vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, mely úgy készül, hogy a vajat és a cukrot a mixerrel jól összekeverjük, ezúttal nem a csavaros részével. Tehetünk hozzá darált diót is.

Feltekerjük a tésztát, lehet szorosan. Feldaraboljuk és egy vajas tepsi aljára tesszük. Nem szükséges távolságot hagyni közöttük.

A tepsiben hagyjuk kelni 15 percet, majd 180 fokon aranybarnára sütjük.

2 dl tejet elkeverjük a vaníliás cukorral és körülbelül a sütés felénél a tej felét ráöntjük a tésztára, majd amikor már szinte elkészült a maradék tejjel is meglocsoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
zöldségkenyér
  2013-06-02 21:52:00, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

- 15 dkg liszt
- 6 tojás
- 1,5 teás kanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 20 dkg olajbogyó kimagozva feldarabolva
- 10 dkg savanyú uborka összevágva
- 20 dkg sajt reszelve- bármilyen, ízlés kérdése
- 10 dkg kaliforniai paprika piros, zöld, sárga. Bármelyik jó, de színesen még szebb lesz az étel.
- 6 dkg cékla- ízesített korábban eltett cékla
- 4 dkg szárított paradicsom

A fenti zöldségek ízlés szerint variálhatók, egyedül arra figyeljünk, hogy a mennyiségeken ne változtassunk.
Bármit ki lehet hagyni, de akkor tegyünk helyette mást.

Elkészítés:

A tojásokat jól felverjük egy mixerrel. Mikor habosak és kifehérednek akkor vannak készen. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd apránként rászórjuk a tojásokra, közben állandóan kevergetjük. Ezután következik az olaj, addig keverjük, míg egynemű lesz a massza.

Hozzáadjuk a sajtot is. Ezután a zöldségeket egy fakanállal vagy egy spatulával jól beledolgozzuk.

Egy hosszúkás kenyérsütő formát vagy egy őzgerinc formát vékonyan megkenünk olajjal és belisztezzük.
Mi őzgerinc formát használtunk.

Beleöntjük a masszát, jól elegyengetjük, majd közepes lángon sütjük körülbelül 30 - 40 percet. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, akkor látjuk, hogy nyers e még belül.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 359
  • e Hét: 505
  • e Hónap: 1497
  • e Év: 33226
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.