|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013-06-21 23:22:35, péntek
|
|
|
ROVÁSÍRÁS
Hun-magyar rovásírásunk tanulmányozása, művelése és tanítása ősi kultúránk felélesztésének, eredetünk megismerésének leghatékonyabb eszközei közé tartozik. Rovásírásunk egyik legbecsesebb szakrális hagyatékunk, az egyik legféltettebb kulturális örökségünk, melynek jelentősége a Szent Korona és a Szent Korona-tan fontosságával mérhető.
Mindamellett, hogy kárpát-medencei jelenléte - régészeti leletekkel alátámaszthatóan - legalább 8-9 ezer éves, valójában égi eredetű írás, nem pedig emberi "csinálmány". Ezt Szőke Lajos és kutatócsoportja kisérletileg igazolta, mely kisérletet kellő felkészülés után bárki elvégezheti (ennek részleteit lásd: Szőke Lajos: Az emberiség égi eredetű ABC-jelrendszere c. könyvében
Gárdonyi Géza: Egri csillagok 2009-es kiadása rovásírással
|
|
|
0 komment
, kategória: Belső kör |
|
|
|
|
|
2013-06-21 22:03:11, péntek
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1,5 dl paradicsompüré + 1-2 paradicsom (vagy 1 doboz paradicsom konzerv)
1 fej felaprított hagyma (vagy 2 szál újhagyma)
3 nagyobb gerezd fokhagyma (félbevágva)
2 sárgarépa felkarikázva
1 fehérrépa felkarikázva
maréknyi felkockázott karalábé
4 szál felkarikázott szárzeller
1 közepes cukkini felkockázva
1 konzerv bab (most fehér, de jobb a vörös)
maréknyi zöldborsó
maréknyi zöldbab
2 szem burgonya felkockázva
10-15 dkg felcsíkozott kelkáposzta
3 ek olivaolaj
bazsalikom
zsálya
gránátalma ecet (eredetileg balzsamecet)
só, bors
reszelt parmezán
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadva 1-2 percig pároljuk a sárga- és fehérrépát, a szárzellert, majd rádobjuk a hámozott és nagyobb darabokra vágott paradicsomot, ráöntjük a paradicsompürét, enyhén megsózzuk.
A kelkáposzta kivételével hozzáadjuk a zöldségeket, ha lehet friss feldarabolt (vagy szárított) bazsalikommal, zsályával, sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje + 1 ujjnyi, jól átkeverjük, majd közepesen erős lángon fedő alatt kb. 1 órán át főzzük.
Ekkor hozzákeverjük a kelkáposztát, majd miután ez megpuhult (10-15 perc) 1 kávéskanálnyi gránátalma vagy balzsamecettel ízesítjük. Reszelt parmezánnal meghintve, levestésztával karöltve tálaljuk.
Jó étvágyat!
TIPP: én szeretem a tésztát külön megfőzni és a leves mellett feltálalni, így ha véletlenül nem fogy el az étel egy étkezésre, akkor a tészta nem "szottyosodik" meg nagyon a következő fogyasztásig, de ha úgy tetszik bele is főzhetjük a levesbe.
A hozzávaló zöldségek bátran variálhatóak!
|
|
|
0 komment
, kategória: vegetariánus oldal |
|
|
|
|
|
2013-06-21 08:42:27, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg darált keksz, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dl főzött kávé, 5 dkg kókuszreszelék, 4 evőkanál kakaópor, 1 dl rum, 7 evőkanál baracklekvár, és körülbelül 3 dl meggylé ( annyi, hogy a tészta összeálljon ).
Krémhez: 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál méz, 15 dkg kókuszreszelék, 1 evőkanál kókuszaroma.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk egy tálba, valamint annyi meggylevet teszünk hozzá, hogy a tészta egybeálljon és gyúrható legyen ( körülbelül 3 dl ).
Miután kész, pihenni hagyjuk addig, addig elkészítjük a tölteléket.
Egy másik tálba a krémhez a vajat a porcukorral habosra felverjük, utána hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket, majd fakanállal összekeverjük.
A kekszes masszát folpack közé téve 50 x 40 cm -es alakúra kinyújtjuk, ezt követően a tetejéről levesszük a folpackot és bekenjük a krémmel.
Egyik szélére egy sor meggyet teszünk, óvatosan az alsó folpack segítségével feltekerjük, 1 - 2 órára hűtőbe tesszük és felszeletelve tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2013-06-21 08:35:29, péntek
|
|
|
Egyre több pozitív élettani hatása válik ismertté a koffeinnek
Amerikai kutatók úgy vélik, hogy az Alzheimer-kór megelőzésétől kezdve a máj védelméig, nagyon sok pozitív hatása van a koffeinfogyasztásnak.
Az év eleje sokak számára a vizsgaidőszakkal egyenlő, amikor fokozott szellemi teljesítményre van szükség. A bevett serkentők - kávé, tea, kóla - mellett egyre népszerűbbek a fiatalok körében az energiaitalok is, de akár csokoládéfogyasztással is gondoskodhatunk koffeinbevitelről. Nem csak a vizsgák, éjszakai műszak vagy tanulás, illetve a tartós alváshiány miatt fontos a koffein élénkítő szerepe mindennapjainkban, de vannak olyan élethelyzetek, például a kamionsofőrök, buszvezetők esetében, amikor az éberség csökkenése mások életét is veszélyeztetheti.
Azt azonban kevesen tudják, hogy a koffein nemcsak élénkítő hatással bír, de számos egyéb kedvező élettani hatását bizonyították már a különböző kutatások. Amerikai kutatók úgy vélik, hogy az Alzheimer-kór megelőzésétől kezdve a máj védelméig, nagyon sok pozitív hatása van a koffeinfogyasztásnak. Számos tanulmány foglalkozott azzal, hogy a koffein csökkenti a kettes típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór, a vastagbélrák, de még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is! A koffein megtalálható a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerekben, illetve az asztma és fejfájás, megfázás elleni pirulák és készítmények egy részében is (egy csésze kávé körülbelül 85-110 mg koffeint tartalmaz, ezekben a gyógyszerekben akár 60-100 mg is megtalálható tablettánként).
Tavaly év végén hozták nyilvánosságra a németországi Ruhr Egyetem kutatói legújabb tesztjeik eredményeit, vagyis, hogy bizonyos mennyiségű koffein elfogyasztása után jobban figyelünk a szavakra. Korábbi tanulmányokban bizonyították már, hogy a koffein serkenti a központi idegrendszer aktivitását, valamint javítja egyszerű feladatok végzése közben az agyi funkciókat. A mostani tesztjeik alapján azt mutatták ki, hogy 200 mg koffein elfogyasztása után 30 perccel elvégzett feladatokban a kísérleti alanyok szófeldolgozása jobb lett, mint koffein nélkül. Érdekesség továbbá, hogy a negatív és a semleges tartalmú szavakkal szemben a pozitív jelentésű szavakat gyorsabban és pontosabban ismerték fel koffein hatása alatt a tesztalanyok.
Az általánosan elfogadott táplálkozástani ajánlások szerint egy egészséges felnőtt ember számára a napi koffeinmennyiség 300 milligramm
|
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
776 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 404
- e Hét: 3109
- e Hónap: 4101
- e Év: 35830
|
|
|