Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Paradicsomok
  2013-06-23 22:51:27, vasárnap
 
 



A paradicsom rendkívül egészséges, tápanyagokban és az antioxidáns hatású likopinban gazdag zöldség. Dietetikus szakértőnk cikkéből kiderül, miért érdemes paradicsomot fogyasztani, és hogy mi a különbség a természetes, napfényen érlelt, valamint az üvegházban termesztett paradicsom között. A paradicsomos ételek elkészítéséhez egyszerű, gyorsan elkészíthető receptekkel nyújtunk segítséget.

A paradicsom szervezetre gyakorolt hatása

Az érett paradicsom lédús, húsos bogyótermése tápanyagokban gazdag. Szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja. Az éretlen paradicsomban szolanin található, ami érés közben eltűnik. A szolanin keserű ízű, zöld színű és mérgező vegyület - ez előfordulhat például a burgonya gumójában is - ezért a legjobb, ha nem eszünk éretlen paradicsomot.

Miért fogyasszunk paradicsomot?

A friss paradicsom élénkpiros, fényes, rugalmas, a szára élénkzöld, a gyorsan érlelt paradicsomnak azonban túl feszes a bőre, nincs illata, színe pedig foltosan piros. A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Külsőleg (pl. arcpakolás) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.

A paradicsom és a likopin

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színezék adja. A likopin egy karotinszármazék, amiben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Ennek köszönhető, hogy hőhatásra - például főzéskor - nem károsodik, nem bomlik fel. Legjelentősebb mennyiségben a paradicsom tartalmazza, de megtalálható a görögdinnyében és kisebb mennyiségben a sárgabarackban, sütőtökben és a piros bélű grapefruitban is. A legtöbb likopin a természetes napfényen érlelt paradicsomban található, viszont sokkal kevesebb van az üvegházban érlelt, illetve a még sárgás színű termésben.

A szervezeten belül lejátszódó oxidációs folyamatok kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásával. A likopin antioxidáns hatású vegyület, így ezeket a folyamatokat lelassítja, illetve megelőzheti. A paradicsom likopintartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.

A nyers paradicsom likopintartalmát a növényi sejtek megkötve tartalmazzák, ezért az emésztőenzimek nehezebben tudják lebontani, így kevesebb szívódik fel belőle. A paradicsom feldolgozásakor likopintartalma nem csökken: a gyártási folyamatok során a vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak, a paradicsom ivóleveknek, vagy a ketchupnak. A paradicsom sűrítmények a paradicsom értékes tápanyagtartalmát is megőrzik, mert csökkentett nyomás mellett, 100 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten történik a feldolgozása.

Javasolt napi likopinfelvétel: 5-10 mg. Ennél azonban általában jóval kevesebbet fogyasztunk, megközelítőleg csak a szükséglet 60 %-át. A paradicsomot sokféleképpen elkészíthetjük: önálló ételként nyersen (saláta, üdítőital) és főzve (leves, mártás). Használhatjuk díszítésre, ízesítésre. A konzervipar is számos terméket készít paradicsomból: sűrítményeket, készételeket, bébiételt és savanyúságokat.

Forrás:Nógrádi Katalin dietetikus / agroline
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gyógyszerek tárolása melegben
  2013-06-23 22:18:09, vasárnap
 
  Sokan el sem olvassuk a gyógyszerekhez mellékelt apró betűs, több oldalas tájékoztatót. Pedig nem árt, ha tudunk róla, hogy bizonyos készítmények fényérzékenységet okozhatnak, és a nem megfelelően tárolt gyógyszerek a nyári hőségben hatástalanná válhatnak.


Antibiotikum és leégés

A hirtelen jött nyár a gyógyszerszedési szokások szempontjából is felkészületlenül érte a betegeket - számolt be tapasztalatairól Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont munkatársa.

A pajzsmirigy elváltozások kezelése a legtöbb esetben hosszú időt vesz igénybe, így ebből adódóan a betegek eközben fellépő, egyéb betegségeinek kezelése párhuzamosan zajlik a pajzsmirigy gyógyszerek szedésével. A nem várt mellékhatásokat pedig gyakran tévesen, a hosszabb ideje szedett készítményeknek tulajdonítják. Így történt ez a legutóbbi esetben is, amikor egy ifjú hölgy, aki 6 hónapja pajzsmirigy autoimmun betegsége miatt áll gyógykezelés alatt, szörnyen megijedve érkezett haza rövid tavaszi kirándulásáról. Az influenzából visszamaradt köhögése miatt az elkezdett antibiotikus kezelést orvosi javaslatra folytatta. Már éjszaka rettenetes bőrégése volt, és addig soha nem tapasztat módon leégett a bőre. Hangsúlyozta, hogy rövid ideig volta napon, ráadásul magas faktorszámú naptejet használt, ezért nem értette a történteket. Természetesen bőrgyógyászatra irányították, ahol napfényérzékenységet állapítottak meg és felhívták a figyelmét, hogy ezt bizonyára az általa szedett pajzsmirigygyógyszer okozza. Számos allergia tesztet elvégeztek, de okot nem tudtak kimutatni. Ekkor keresett meg végső elkeseredésében.

A nyomozásom nem vérvétellel kezdődött, hanem a történet pontos leírásával, majd vizsgálattal. A végeredmény a következő volt: a súlyos bőrégést nem a pajzsmirigybetegsége, hanem az antibiotikus kezelés okozta, melynek elhagyása után a bőrtünetei is szépen javultak. Fontos tudni, hogy az alkalmazott pajzsmirigyhormon és a Metothyrin nem okoz ilyen betegséget! A pajzsmirigybetegség sok dolgot okozhat és társulhat más kórképekkel, de fényérzékenységet nem vált ki.

Több gyógyszer is gondot okozhat

Az alábbiakban csak néhány gyógyszer típust sorolok fel, amely a nyári poggyászba kerülhet és az antibiotikumokhoz hasonlóan bajt okozhat: fájdalomcsillapítók, a diabetes mellitus (cukorbetegség) kezelésére szolgáló gyógyszer, édesítőszerek: cukorhelyettesítő anyagok, ill. szintetikus édesítőszerek, melyek többek között diabetikus élelmiszerekben fordulnak elő (pl: szacharin, ciklamát).
Allergia elleni szerek ún. antihisztaminok, epilepsziás görcsrohamok kezelésére vagy elkerülésére szolgáló gyógyszerek, gomba ellenes gyógyszerek egész sora, szteroidhormont nem tartalmazó gyulladáscsökkentő hatású szerek, vízhajtó és szív-keringés megbetegedése esetén alkalmazandó szerek, pszichés zavarok és idegrendszeri betegségek kezelésére szolgáló készítmények, bőrhámlasztó hatású anyagok, melyeket aknés bőr kezelésére használnak.
Egyes illóolajok szintén növelik a bőr fényérzékenységét: ha a bőr kapcsolatba kerül velük, majd UV sugárzás éri, akkor gyulladáskeltő anyagok fejlődnek ki, melyek bőrgyulladáshoz vezetnek, vörösödést, és hólyagképződést okoznak.
A hőség ártalmai

A nyári melegben helytelenül tárolt gyógyszerek is okozhatnak nem várt meglepetéseket - hangsúlyozza Balázs Csaba professzor.

Csökkent pajzsmirigyműködés miatt kezelem évek óta azt a beteget, aki egy Afrika déli részét érintő utazásról tért vissza azzal az elképesztő megfigyeléssel, hogy ismét olyan panaszai vannak, mint amikor elkezdődött a betegsége. Feledékennyé vált, sokat hízott (pedig sokat gyalogoltak), gyengévé vált, lábai és szeme erősen duzzadtak, nyakában feszülést érzett. A panaszai valóban megfeleltek a csökkent a pajzsmirigyműködésnek, ezért azonnal elszaladt háziorvosához, aki nyomban TSH-t készítetett neki, amely valóban megfelelt a panaszoknak. A beteg kétségbeesve panaszolta, hogy azt mondták, biztosan nem szedte a gyógyszerét. Ő váltig állította, hogy szabályszerűen, a korábbiak szerint szedte reggelente a gyógyszert és nem ivott a gyógyszerszedés után tejet.

Ekkor kezdődött a ,,nyomozásom". A hölgy elmondta, hogy nagyon sokfelé jártak és azon a részen igen nagy volt a forróság. Mivel folyamatosan úton voltak és a legtöbbször csak éjszakára álltak meg pihenni, a bőröndök egy részét pakolták csak ki az autóból. Kiderült, hogy a gyógyszerek rendre - napközben is, a tűző napon - az autóban maradtak és ezzel a történet meg is oldódott. Elmondtam, hogy egyes gyógyszerek, ide tartoznak a pajzsmirigygyógyszerek is, 30C fok felett lebomlanak és elveszítik hatásukat.

Ez történt ebben az esetben is. Az új gyógyszer felírás után a beteg panaszai csökkentek, ill. megszűntek. Mivel ez a ,,hőérzékenység" más gyakrabban használt gyógyszerre is érvényes ezért ezek közül néhányat megemlítek: van köztük koleszterin szintre, magas vérnyomásra ható szer és Béta- receptor blokkoló készítmények is.

A teendő tehát egyszerű a gyógyszereket ne hagyjuk meleg helyen és akkor hatásosak maradnak.

Forrás:endokrinkozpont
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Hidegfront hatása: kevésbé bírjuk a fájdalmat!
  2013-06-23 22:11:04, vasárnap
 
  Márpedig a frontbetöréseket megakadályozni nem tudjuk. Nekünk kell hozzájuk alkalmazkodni! De hogyan?

Mi történik a légkörben?
A Kárpát-medencében évente körülbelül 120 front alakul ki. Honfoglaló őseink a frontok szempontjából nem egy nyugodt területet választottak. Most nézzük meg, hogy mi történik ilyenkor. A levegő hőmérséklete, légnyomása, páratartalma, sőt a levegő elektromos töltése is megváltozik.

Mi történik a szervezetünkben?

Mindezek akár viharos gyorsasággal is megtörténhetnek. Az élet lényege, hogy a szervezet állandó belső egyensúlyt kialakítva tud csak működni, amely csak állandó küzdelem révén lehetséges. S ezt a belső egyensúlyi állapotot, az ún. homeostasist a frontok felborítják, s a szervezet ezt az egyensúlyvesztést igyekszik minél előbb helyreállítani.

A meleg hatására a hajszálerek kitágulnak.
Az ehhez társuló izzadás pedig fokozza a hőleadást, ezáltal nemcsak folyadékot veszít a szervezet, hanem ásványi anyagokat is.
Az ásványianyag-vesztés pedig szintén kihat a vérnyomásra. Verejtékezéssel főleg nátriumot veszítünk.
A kitágult hajszálerekben több vér kering, ami az egész keringési rendszerre kihat. Változik a vérnyomás, a pulzusszám emelkedik.
Ám nemcsak a keringési rendszerre, hanem a légzőrendszerre is kihat mindez. Emelkedik a percenkénti légvételek száma, fokozódik a veseműködés is, mivel a vesének újra helyre kell állítania a só- és vízháztartás korábbi egyensúlyát.
Tehát láthatjuk, hogy a frontok igencsak megterhelik a szervezetet (kiét jobban, kiét kevésbé).

Hidegfront
Hidegfront betörésekor, főleg ha viharosan jelentkezik, csökken a levegő hőmérséklete és páratartalma. Viszont növekszik a légnyomás. Fokozódik a paraszimpatikus idegrendszer izgalma, aminek következtében csökken a vérnyomás, gyengül a szív működése, a reumatikus fájdalmak erősödnek, az arra hajlamosaknál gyakrabban alakul ki a migrén, mely lehet egy-akár kétoldali is. Az addig tűrhető fájdalom is elviselhetetlenné válhat. Növekszik a balesetek száma, főleg a közlekedési, mert megnő a reflexidő. Az alvás mélyül és könnyebb lesz az elalvás is. Egyre több az epe- és a vesegörcs. Több az asztmás roham, mely nehezebben múlik el. Fokozódik a trombózisveszély, egyre több az agyvérzés, agylágyulás. Gyakoribb az ízületi gyulladás. Több a bélgörcs is. Akár a munkabírás is csökkenhet.

Melegfront

Melegfront betörésekor emelkedik a levegő hőmérséklete és páratartalma, viszont csökken a nyomás, aminek következtében fokozódik a szimpatikus idegrendszer működése, mely által fokozódik az anyagcsere. Növekszik a szív frekvenciája, emelkedik a vérnyomás és fokozott teher hárul a szívre. A vércukorszintje is emelkedik. Ez főleg a cukorbetegeket terheli. Növekszik a vérzésre való hajlam. Gyakrabban fordul elő orrvérzés. Többen ingerlékennyé, nyugtalanná válnak, sokan panaszkodnak álmatlanságra, nő a depresszióra való hajlam. Tompul a figyelem, egyre inkább dekoncentrálttá válik. A szívbetegeket szintén megterheli a melegfront. Megváltozik a vér folyadék- és ásványianyag-tartalma (növekszik a kalcium- és a káliumtartalom). A verejtékezés miatt csökken a vér vízmennyisége, ezáltal besűrűsödik, ami szintén növeli a trombózisveszélyt.

Kettős front

A hideg- és a melegfrontokon kívül gyakran előfordul kettős fronthatás is. Mit tehetünk?

A frontra érzékenyek hallgassák a meteorológiai előrejelzéseket. Öltözködjenek mindig a várható időjárásnak megfelelően. Ne feledjék szokásos gyógyszereiket bevenni. Megelőzésként esetleg görcsoldót is. Ám arra érdemes odafigyelnünk, nehogy minden tünetünket a frontra fogjuk! Mert előfordulhat, hogy akár egy szívinfarktust, egy agyérgörcsöt vagy agyvérzést nem veszünk észre, s az nagy bajt okozhat!

Forrás : dr. Benkő András / patikamagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Együnk virágot
  2013-06-23 22:06:02, vasárnap
 
 



Muskátli: májustól októberig virágzik, ezért elegendő időnk lesz kipróbálni, kísérletezgetni. Lekvárhoz, szószokhoz, pudinghoz, piskótákhoz adagolhatjuk.
Tök és uborkavirág: több nemzet körében kedvelt virág. A franciák tucatjával árulják a piacokon a cukkini virágot. Palacsintatésztában kisütve ízletes.
Bodza: aktuális kedvence számos embernek, kiváló szörp készül belőle. Az ínyencebbek kipróbálhatják a sűrű palacsintatésztába forgatott bodzavirágot is.
Levendula: használhatjuk házi befőzésű lekvárokhoz, szörpökhöz. Süteményekhez pedig készíthetünk illatozó levendulás porcukrot: kávédarálóban őröljük finomra a cukrot és a levendulát együtt.
Rózsa: lekvárt, gyümölcskocsonyát, szörpöt készíthetünk belőle, de ínycsiklandozó íze lesz a sült csirkének, hogyha sütés előtt a bőre alá rózsaszirmokat tömünk. Bónuszként pedig apróra zúzott rózsaszirom-törmelékkel szórjuk meg. A rózsaszirmot kandírozhatjuk is, kiváló édesség vagy ajándék lesz belőle.
Kakukkfű: szárítva teaként kiváló meghűlésre és köhögés csillapítására. Fűszerkeverékek aromás adaléka lehet. Frissen pedig húsok, sültek ízesítésére használjuk.
Árvácska: teához keverve vizelethajtó és vérnyomás csökkentő hatása van. Szórhatjuk salátákhoz, torták és sütemények díszítésére is kiváló.
Hibiszkusz: nagy a C-vitamin tartalma. Teaként, szörpként használhatjuk. A mexikói konyhában szárítva fűszerként is használják, kipróbálhatjuk.
Akácvirág: magas energiatartalmú, nem ajánlott túl nagy mértékben fogyasztani, de palacsintatésztába forgatva kiváló csemege lesz belőle. Szórjunk rá porcukrot, de anélkül köretnek, húsok mellé is tálalhatjuk.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Narancsbőr ellen!
  2013-06-23 21:57:41, vasárnap
 
  Javában benne vagyunk a strandszezonban, és ebben a hőségben az ember lánya akarva-akaratlanul bikinibe bújik. Ilyenkor szerencséje van annak, aki tökéletes alakkal rendelkezik, de mit tehetnek azok, akiken itt-ott feltűnik egy kis narancsbőr?

A narancsbőr a nők rémálma, hétköznapok megkeserítője, pedig sokszor a férfiak észre sem veszik, hogy valami netalán hibádzik. A nők sokkal kritikusabban figyelik egymást és önmagukat. Tökéletes bőrt ígérve rengeteg szépészeti kence és beavatkozás létezik, manapság, főleg nyáron szép kis biznisszé nőtte ki magát a narancsbőr-harc. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, a probléma nem véglegesen eltüntethető, leginkább csak enyhíthető, vagy megállítható a folyamat továbbfejlődése. Egy biztos, megéri kézzelfogható és árban elérhető praktikákat kipróbálni.

Fogyasszunk tudatosan gyümölcsöt!
A gyümölcsök elegendő rostot tartalmaznak ahhoz, hogy a szervezetben felhalmozódott méreganyag, a narancsbőr melegágya sikeresen távozzon. Napi két alma elfogyasztása és a bőséges folyadékbevitel által csökkenthetjük a komisz gödröcskéket. Mivel június-júliusban a szezongyümölcsök fénykorát éljük, fogyasszunk minél több meggyet, cseresznyét, barackot, dinnyét.

A lencsétől is rugalmas lesz a bőr
Elegendő fehérje fogyasztása által megerősödik a kötőszövet és rugalmasabbá válik a bőr. Így, ha valaki narancsbőrrel küzd, iktassa be étrendjébe a lencsét és a paszulyt, szóját, halat, húst és különböző magvakat is.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 453 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2043
  • e Hét: 10825
  • e Hónap: 42311
  • e Év: 247012
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.