Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Hét életmentő fűszer, étel és házi gyógymód
  2013-06-06 19:02:41, csütörtök
 
  Milyen is valójában a kicsattanó egészség és hogyan lehet felmérni egy egyén életminőségét? Egyre több emberben merülnek fel hasonló kérdések, hiszen nap, mint nap találkozunk az általános egészségi állapot leromlásával allergiák, autoimmun betegségek, idegrendszeri problémák, fejlődési rendellenességek és krónikus betegségek formájában. A választ ezekre a fontos kérdésekre csak akkor érhetjük meg teljesen, ha azt saját magunk tapasztaljuk meg.

Az alábbi hét fűszer, étel és házi gyógymód nem csupán drámai változásokat eredményezhet egészségünkben, de akár életmentő is lehet:

A kurkuma a gyömbér családjának rendkívüli tagja, melyet nem véletlenül neveznek a fűszerek királyának. Kivételessé teszik mind a rövid, mind pedig hosszú távú egészségügyi hatásai, hiszen elősegíti a csontok, ízületek, bőr, az emésztési, keringési és idegrendszer egészségét. Magas kurkumin tartalmának köszönhetően gyakorlatilag egyedülállóan veszi fel a harcot különféle betegségekkel szemben. Továbbá kimutatták, hogy segít megelőzni és kezelni a rákos megbetegedéseket, melyek napjaink vezető halálozási okai.

Az elmúlt ötven év átfogó kutatásai megállapították, hogy a kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) csökkenti a vér koleszterin szintjét, megakadályozza a trombózist és szívinfarktus kialakulását, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását, reumás ízületi gyulladás, szklerózis multiplex és Alzheimer-kór tüneteit, gátolja a HIV vírus szaporodását, visszaszorítja a daganatképződést, fokozza a sebgyógyulást, véd a májkárosodástól, növeli az epekiválasztást és véd a szürke hályog kialakulása ellen.

A természetes napfény (D-vitamin) a legkönnyebben elérhető és megfelelőbb tápanyag a kicsattanó egészség elérésére. Számtalan kutatás bizonyította a napfény hatására a szervezetben termelődő D-vitamin kritikus fontosságú a szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, endokrin rendellenességek, fertőzések, szervi elégtelenség, elmebaj, neurológiai zavarok és bőrbetegségek megelőzésében.

A mandula az olajos magvak közül a leggazdagabb tápanyagban, képes azonnali és tartós fájdalomcsillapító hatást kifejteni. Gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban, E-vitaminban és vasban, segít szabályozni a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást, elősegíti az egészséges fogyást. Ugyanígy, egy maréknyi mandula napi rendszerességgel való fogyasztása nem csak olyan súlyos egészségügyi problémákat előzhet meg, mint a szívbetegség, de azonnali enyhülést is biztosít az emésztési problémákra, gyulladásra és fejfájásra.

A camu camu a legnagyszerűbb C-vitaminforrás és tápanyagokban az egyik leggazdagabb gyümölcs. Nagyjából a narancs C-vitamin tartalmának ötvenszerese található meg a camu camu bogyókban, így szilárd védelmet biztosít a központi idegrendszernek, mely az agy, a szem, a tüdő, az izmok és a szív működéséért felelős. Friss gyümölcsként vagy por formájában rendszeresen fogyasztva segít elkerülni az elmebajt, valamint védi a szervezetet a bakteriális és vírusos fertőzésektől.

A tiszta víz elengedhetetlen az egészséges ,,belső ökoszisztéma" fenntartásához a szervezetet folyamatosan bombázó, mérgező vegyi anyagok miatt. A tiszta víz fogyasztása segít az egészség megőrzésében.

A keresztes virágú növények, mint például a brokkoli, karfiol, retek, kelbimbó és káposzta kénben gazdagok és segítenek megszüntetni a krónikus gyulladásokat, amik számos betegség elsőszámú kiváltó okai. Ezen zöldségek a szulforafánként ismert rákellenes tápanyagban is gazdagok, valamint hasznosak a méregtelenítésben és elősegítik a szövetek felépülését.

A fokhagyma az egyik leghasznosabb gyógynövényként vált ismertté. Mivel gazdag allicinben (gyógyszergyártásban használ vegyület), így a fokhagyma sok egyéb tulajdonsága mellett hatékonyan akadályozza meg a megfázást, influenzát és csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Fogyasztása különösen frissen ajánlott, mivel így tartalmazza a legtöbb allicint.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az este alvásra és nem evésre való
  2013-06-06 18:26:36, csütörtök
 
  Fontos, hogy este, sötétben már ne együnk semmit, ha fogyni akarunk. Ideje, hogy megvizsgáljuk, miért van ez így.

Az, hogy valaki elhízik, vagy normális marad a súlya, döntő részben attól függ, hogy az éhhomi inzulin szintje magas vagy alacsony. Ha este 6 óra után már nem eszünk semmit sem, akkor az egész éjszaka során (alvás közben) az éhhomi inzulin szintünk igen alacsony szinten stabilizálódik. Ez az alacsony szint (4 mikrogramm/ml) azonban arra bőven elegendő, hogy az izomzatunk megfelelő mennyiségű cukorhoz jusson, mivel az izmok még alacsony inzulinszint mellett is képesek a cukrokat felvenni és elégetni. Ugyan akkor, az alacsony inzulin szint következtében előbb leáll a zsírsejtekben a zsírok szintézise, majd hamarosan megkezdődik a lipolízis, azaz a zsírok bontása.


Tehát az igazi fogyás, a zsírok égetése, az az éjszakai órákban következik be. Ha valaki ilyenkor ,,ráeszik", akkor ezt a finoman szabályozott mechanizmust teszi tönkre. Hízni fog, bár mit is tesz napközben.

Nappal ugyanis legalább háromszor étkezünk, tehát soha nincsen olyan alacsony inzulin szintünk a szervezetünkben, mint az éjszakai órákban. Hiába mozgunk többet ilyenkor, sokkal többet is eszünk, mert a magas inzulin szintjeink lecsökkentik a vércukorszintet, ezáltal intenzíven elkezdünk éhessé vállni. Aki pedig éhes, az előbb utóbb eszik is. Jobb, ha ezt előbb teszi és nem várja meg azt a pillanatot, amikor farkas éhessé válik és gyakorlatilag felfal mindent a hűtőgépből, illetve a konyhából. A napközbeni edzés és sportolás az izmokat intenzíven igénybe is veszi. Sok izomsejt megsérül ilyenkor és sok el is pusztul. De, ha eljön az éjszaka, akkor eljön az ideje az izomzat regenerációjának is. A napi edzésmunkát is tönkre lehet tenni egy-egy kihagyott éjszakai alvással.

Ilyenkor az izomzat nem csak regenerálódik, hanem az izomzat valódi növekedése is megfigyelhető. Ebben különbözik az ember a géptől. Egy gép soha nem lesz erősebb a használat során, míg az ember és más állatfajok izomzata a terhelés hatására erősebb, rugalmasabb, gyorsabb lesz, mint azelőtt volt. Alvás közben csak zsírt veszítünk, de izmot azt nem. Az este alvásra és nem evésre való.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Természetes ételekkel a nyári forróság ellen
  2013-06-06 18:25:11, csütörtök
 
  Bár a nyár első napjai meglehetősen hidegre és csapadékosra sikerültek, pár héten belül beköszönt majd a valódi kánikula. Nem mindegy, hogy ezeken a forró napokon milyen ételeket és italokat fogyasztunk. Ha kihasználjuk a tradicionális kínai medicina több ezer éves bölcsességét, sokat segíthetünk magunkon az év legmelegebb időszakában. Amikor testünk egészséges és megfelelő egyensúlyban van, a forró nyári napok sokkal élvezetesebbé válnak.

A tradicionális kínai medicina úgy tekint a nyárra, mint tűz és a szív időszaka. A nyár az izgalom és jókedv ideje. Ha azonban testünk túlságosan felhevül, letargiát, rosszkedvet és ingerlékenységet okozhat. Egy kis odafigyeléssel azonban fenn tarthatjuk szervezetünk kényes egyensúlyát és szabályozhatjuk testünk hőmérsékletét.

Fontos, hogy a nyári hónapok alatt könnyű, könnyen emészthető, hidratáló ételeket és italokat fogyasszunk. A keserű, mint íz kapcsolatban van a tűzzel, így keserű ételek és italok fogyasztásával folyamatosan hűthetjük testünket. Kiváló választás ilyenkor a zöld növények és zöldségek, a pitypang, a cikória, a vizitorma. Az emésztés javítása és a hidratálás céljából válasszuk a dinnyéket, a citromot, uborkát, paradicsomot, mangót és barackot. A friss fűszerek, mint a petrezselyem, bazsalikom, koriander szintén nagyon jók. A káliumban gazdag ételek segítenek elkerülni a hőgutát. Ezek mellett együnk sok banánt, kókuszvizet és burgonyát. Kerüljük a kenyeret, a tejtermékeket, húsokat, ha lehet, de ha mégis, akkor inkább csirkét és halat fogyasszunk.

Milyen gyógynövények segíthetnek abban, hogy frissek maradjunk a nyári hónapokban?

Bizonyos gyógynövények segítenek abban, hogy megfelelően tudjuk szabályozni testünk hőmérsékletét és frissek, energikusak maradjunk a forró nyári napokon is.

Citromfű: tágítja a pórusokat, segíti a verejtékezést.

Fodormenta, borsmenta: csökkenti a testhőmérsékletet.

Vöröshere: javítja a keringést.

Málna vagy eperlevél: pótolja az izzadás során elvesztett ásványi anyagokat.

Hibiszkusz: frissítő, C-vitaminban gazdag tea készíthető belőle.

Fontos, hogy szobahőmérsékletű italokat fogyasszunk, mivel a hideg italok gátolják a megfelelő emésztést. Kerüljünk el minden alkoholtartalmú italt, mert azok felhevítik testünket.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 453 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5948
  • e Hét: 14730
  • e Hónap: 46216
  • e Év: 250917
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.