Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Multivitamin tények és tévhitek
  2013-06-09 21:14:53, vasárnap
 
 


A ,,Miért éhezel?" és a ,,Miért nem vagyunk félistenek?" cikkeim nyomán rengetegen kérdezték, hogy melyik multivitamin készítményt tudom javasolni. A táplálékkiegészítők területén mindenkinek megvan a maga kedvenckéje, amit aztán fűnek-fának javasol. Én ebbe a sorba nem szeretnék beállni...

Évek óta foglalkozok biorezonanciás állapotfelméréssel és több ezer mérés után már reálisabb képet látok erről a területről, mint az az ember, aki csak a saját és baráti köre tapasztalataira támaszkodik. A Freeman módszer jellemzője a folyamatos gépi visszaellenőrző mérés, ezért pontos képet tudok kapni az ,,ilyen volt" és az ,,ilyen lett" állapotról is. Természetesen nem mindenkinek szükséges multivitamin készítmény, de a konkrét vitaminhiányok csak műszeres méréssel állapíthatóak meg.

De mielőtt konkrét termékekről beszélnék, érdemes egy kicsit rendet rakni a vitaminokkal kapcsolatban. Rengeteg népszerű és sokszor veszélyes tévhit van velük kapcsolatban. A legnagyobb ködösítés a szükséges mennyiség területén van.

A sokak által ismert és nagyon félrevezető nevű RDA (Recommended Dietary Allowance) magyarul az Ajánlott Napi Tápanyagbeviteli érték például nem arről szól, hogy mennyi vitamint/ásványi anyagot kell megennünk, hogy jól érezzük magunkat. Csak és kizárólag arra a kérdésre ad választ, hogy ,,Mi az a lehető legkisebb mennyiség, amit ha naponta elfogyasztok az adott vitaminból, akkor még éppen nem alakul ki a hozzá kapcsolódó hiánybetegség?".

Márpedig óriási különbség van aközött, hogy épphogy nem vagyok beteg és aközött, hogy teljesen jól érzem magam!

Nézzük is meg, hogy mekkora ez a különbség. C-vitaminból az RDA érték felnőtteknél 80mg/nap. Szent-Györgyi Albert szerint az elméleti minimum 1000 mg/nap. Vagyis 12,5x annyi, mint ami éppen megakadályozza a skorbut kialakulását. Maga Szent-Györgyi Albert ennek az 1000mg/nap mennyiségnek a 4-5szörösét szedte (internetes források szerint) és 93 éves koráig élt vesekő nélkül. Mellesleg C-vitamin pótlásra teljesen jó a borászati boltokban kapható Aszkorbinsav por. 1 kg kb 3500-4000 forint és ez egy négytagú családnak közel egy évre elegendő.

De valakiknek érdeke, hogy az emberek féljenek a túladagolástól. Mennyivel kevesebb gyógyszer fogyna, ha az emberek egészségesek lennének! Tehát valahogy meg kell akadályozni, hogy be merjék venni a valóban szükséges mennyiséget. Rettegj a nem létező C-vitamin túladagolástól! Brrr...

Persze már nagyon kilóg a lóláb. Ennek hatására kb 1 hónapja a D-vitamin RDA mennyiségét kénytelenek voltak felemelni az eddigi 10szeresére. Ez nem apró tévedés! Ez nem a ,,bocsi srácok egy picit elszámoltuk a dolgokat" kategória. Ez nagyságrendi tévedés. Most azt az értéket mondják szükséges minimumnak, amivel az elmúlt években rémisztgettek, mint maximálisan tolerálható legfelső érték. Vélhetően az összes többi vitaminnál is ezt a nagyon precíz módszert használták a legfelső érték megállapításához.

Éppen ezért én azt szoktam tanácsolni általános elvként, hogy ha egy multivitamin készítmény dobozán RDA 100% vagy annál kisebb érték szerepel bármelyik vitaminból, akkor azt a készítményt ott kell hagyni a polcon.

Nagy port kavaró összecsapások szoktak még kerekedni a ,,természetes" kontra ,,szintetikus" hívők között. Valóban jobban felszívódnak a természetes eredetű vitaminok, de nem annyival jobban, mint amennyivel többe kerülnek! Felesleges a félhavi fizetésünket ilyesmire költeni. (Egyszerűsíteni fogok, hogy beleférjek kb 2 oldalba) A probléma abból fakad, hogy a szintetikus vitamint nehezebben ismeri fel a szervezet és emiatt a hasznosulási mértéke is alacsonyabb. De amennyiben sikerül azt az egyszerű szabályt betartani, hogy a multivitamin készítményeket étkezés közben vesszük be, ezt is kiküszöböltük. Az ételben található természetes vitaminok/ásványi anyagok elindítják azokat a feldolgozási folyamatokat, amibe aztán a szintetikus vitaminok is szépen bekerülnek.

Természetesen igaz, hogy aki nagyon tudatosan táplálkozik, annak sokkal kevésbé van szüksége plusz vitamin vagy ásványi anyag bevitelre. De még ebben az esetben is nagyon nehéz helyzetünk van, mert hazánkban pár dologból hiány van (jód, szelén, stb). Valamint az egész világon mindenhol csökken táplálékainkban a vitamin és ásvány anyag tartalom a termőföldjeink túlhasználtsága miatt. Magyar viszonylatban erről a Gödöllői Agrártudományi Egytem 1960 óta végzett felmérései is ékesen beszélnek. Másrészről pedig van pár elváltozás, ami egyértelműen összefügg bizonyos vitaminok hiányával. Ilyen az érfalak rugalmassága, az idegrendszer terhelhetősége, csontok erőssége. Direkt csak olyanokat soroltam fel, amik hosszú évekig (akár egy évtizedig is) nem okoznak semmilyen érezhető problémát. Mégis mindezek olyan problémák, amikkel napi szinten találkozok az állapotfelmérések során. Amikor olyan szintre jut az elváltozás, hogy már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, akkor a sokszorosát költi az ember gyógyszerre, mint amennyibe a megelőzés került volna...

Eddigi méréseim alapján nagyon jól szerepeltek:

Dr. Lenkei Prémium multivitaminjai (én ebből a közepest szedem)

Nutrilite Double X

Béres Csepp Extra (ásványi anyag hiány esetén)

Folyamatban van egy magyar gyártó igéretes multivitamin készítményének tesztelése és ha megfelel a várt eredményeknek, akkor felteszem azt is erre a listára.

Találkoztam még jó pár multivitamin készítménnyel, de azok nem hoztak ennyire jó eredményeket. Ezt a "futottak még" kategóriát nem nevesíteném, mert ez a cikk a segítésről szól és nem a kritikáról. De vannak köztük nagynevű gyártók TV-ben agyonreklámozott termékei is és MLM óriások termékei is...

Elric Freeman : www.teljessegforrasa.hu
Forrás: naturahirek
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Egészséges gabonák - mikor melyiket együk?
  2013-06-09 21:09:08, vasárnap
 
  A gabonák rendszeres fogyasztása nem csupán a változatos és egészséges étkezés miatt fontos, de számos egészségügyi előnnyel és pozitív hatással is rendelkeznek, sőt bizonyos egészségügyi problémák esetén kifejezetten ajánlottak.

A tudatos, egészséges táplálkozásban a gabonák rendszeres fogyasztásának kiemelkedő a fontossága. Vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk lényeges szervezetünk számára, emellett kiváló rostforrások, és nagyban segítik emésztésünket is. Ezek mellett az általános jó tulajdonságok mellett viszont még számos probléma esetén segítségünkre lehetnek, nézzük, mi mindenben hasznosak a gabonák!

Ha magas a koleszterinszint:

Ha magas a koleszterinszintünk, akkor a legjobb választás az árpa vagy a zab. Gazdagok béta-glükánban, ami csökkenti a vérben a koleszterint, elsősorban a "rossz" koleszterint (LDL). A hajdina szintén egészséges választás a szív számára, mert rutint tartalmaz, így mely véd a magas koleszterinszint kialakulása ellen. Gazdag magnéziumban is, így ellazítja az ereket.

Ha a vércukorszinttel vannak problémák:

A vércukorszint optimális megtartásához megfelelő táplálékot kell a szervezetbe juttatni! A vércukorszintnek nem szabad hirtelen "megugrania", a kiegyensúlyozottságra kell törekedni. A gabonafélék jó magnéziumforrások, ez az ásványi anyag segíti a vércukorszint optimalizálását. Fogyasszunk sok zabot, rozst, árpát, hajdinát és barna rizst.

Hormonproblémák?

A rozs, a zab, a búza vagy az árpa segíthet abban, hogy kialakuljon a megfelelő hormonegyensúly. Ezek a gabonák értékes forrásai a B6-vitaminnak, amely enyhíti a menstruáció előtti tüneteket, így a puffadást és hangulatváltozásokat.

Ha energiára van szükség:

Kerüljük a készételeket és a finomított lisztet, helyettük inkább válasszuk a teljes kiőrlésű változatokat, amelyek gazdagok B-vitaminban, amit a szervezet energiává alakít át, valamint rostban, ami segít egész nap fenntartani a vitalitást.

Ha figyelünk a súlyunkra:

Sokan, akik fogyókúráznak, figyelnek arra, hogy elkerüljék a szénhidrátot és minél több fehérjét vigyenek be szervezetükbe. A rozs diéta esetén is kiváló választás, hiszen nem emeli meg hirtelen az inzulinszintet, így elkerülhető a farkaséhség kialakulása, így nem sóvárgunk az ételek után és nassolni sem fogunk. Ha reggelire rozskenyeret fogyasztunk, elkerülhetjük, hogy a főétkezések között falatozzunk!

Az éhség elkerülésére még jó választás a zab és a barna rizs is. Délelőtt együnk pár szem zabsüteményt, ebédre pedig barna rizst.

Ha kerüljük a glutént:

A lisztérzékeny emberek étrendjében fontos a glutént, így a gluténtartalmú gabonákat, a búzát, az árpát és a rozst elkerülni. Számukra a legjobb választás a rizs és a rizsliszt, ami felhasználható pudinghoz, kekszekhez, mártásokhoz, de kenyeret, péksüteményeket is készítenek belőle. Bár nálunk még nem annyira elterjedt, Észak-Afrikában már évszázadok óta használják.

Gluténmentes gabona a köles is, ami gazdag fehérjében, de alacsony keményítőtartalma miatt könnyen emészthető. Nagyszerű szilíciumforrás, mely segít, hogy hajunk és körmünk egészséges legyen.

Ha vegetáriánus módon étkezünk:

A vegetáriánus étkezésben a gabonák kiváló fehérjeforrások. Tartalmazzák szinte az összes esszenciális aminosavat. A gabona emellett nagyszerű vas, cink- és kalciumforrás, ami ideális felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.
Forrás: házipatika

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Veszélyes igazság a gabonaszemek mögött
  2013-06-09 21:06:35, vasárnap
 
 


Miközben egyre általánosabban elfogadott tény, hogy a fehér lisztből hiányoznak az olyan alapvető tápanyagok, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van, ugyanakkor az emberek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a teljes kiőrlésű gabonákról sem. Mindenki azt hiszi, hogy a teljes kiőrlésű gabonák tökéletesen egészséges alternatívát nyújtanak a finomított gabonákra, miközben valójában egy egész sereg veszélyt jelentenek ők is egészségünkre.

A gabonaszemek modern feldolgozása:

Amikor a gabona először bekerült az emberi táplálkozásba, az emberek nem ilyen formában fogyasztották azt, mint manapság. A pre-ipari társadalmakban a magvakat megerjesztették úgy, hogy azok könnyebben emészthetővé váljanak és a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok jobban felszívódjanak. Napjainkban a szemeket növekvés közben permetezik, aztán magas hőmérsékleten megőrlik, ezzel a zsíros savakat bennük tönkreteszik és megavasítják. Az őrölt liszt még inkább avassá válik, amikor hosszú időn keresztül tárolják. Tartósítószerek, stabilizátorok és egyéb liszt adalékok kevésbé hasznossá, sőt inkább károssá teszik őket egészségünkre.


A szemek feldolgozása nagyon kritikus, mert antinutrienseik egészségügyi problémákat okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik őket fermentálás vagy áztatás útján. Az egyik ilyen antinutrients a fitinsav, mely magnéziummal, vassal, rézzel, kalciummal és cinkkel kombinálódik a bélrendszerben. Ez megakadályozza a testet abban, hogy képes legyen felvenni ezeket a tápanyagokat. Ezért túl sok, modern módon termelt gabonatermék fogyasztása a szervezet ásványianyag-hiányos állapotát idézheti elő.

Az enzim inhibitorok irritálhatják a hasnyálmirigyet és az emésztőrendszert, mivel azok nem teszik lehetővé a cukor és glutén lebontást. Ez allergiákat és egyéb emésztési és autoimmun rendellenességeket okozhat, mint például a coeliakia, Chron-betegség és az irritábilis bél szindróma.


A kevesebb gabona irányvonal:

Egyes egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy semmiféle gabonaszemet (a teljes kiőrlésű gabonaszemeket sem) tolerálja jól az emberi szervezet. Ez a megállapítás hozta magával a paleolit ​​táplálkozás előretörését, amely az ősember étkezését veszi alapul. A mezőgazdaság fejlődése előtt, őseink nem férhettek hozzá a magvakhoz és némelyek úgy gondolják, hogy az emberi test genetikailag nem alkalmazkodott a gabona-alapú étrendhez, így azok, akik a “paleo étrend"-et követik, kevésbé valószínű, hogy betegek lesznek. Bár számtalan változata van a paleo diétának, az gyakran halból, füvet legelő állatok húsából, tojásból, gyökerekből, diófélékből, gyümölcsökből, zöldségekből, magvakból és tejtermékekből áll.

A gabonafélék egészségesebb fogyasztása:

Ha továbbra is szeretne gaboszemeket fogyasztani, van néhány dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy azok jobban emészthetőek és táplálóak maradjanak. Ha lehetséges, vásároljon bio, teljes kiőrlésű gabonákat és otthon őrölje meg azokat. Keressen savanyú tésztából készült vagy csíráztatott teljes kiőrlésű termékeket a boltban.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Növényeink ásványanyagtartalma
  2013-06-09 20:54:43, vasárnap
 
 


Nagyobb a kép :Link

A mai világban sokszor halljuk, hogy egészségünket megvédhetjük úgy is, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Olyat is olvashatunk, hogy nincs szükségünk másra, csak kellően meg kell válogatnunk azt, hogy miből készítjük ételeinket. Természetesen mindkettő szükséges ahhoz, hogy egészségünket megtartsuk. Ám a mai körülmények között ez nem elegendő. Muszáj táplálékunkat minőségi anyagokkal kiegészíteni, és erre az egyik legjobb példa a Gödöllői Agrártudományi Egyetem évtizedeken át tartó vizsgálata.

Az alapelv igen egyszerű, és hatékonyan demonstrálja lokális környezetünk tápanyag hiányát. 1966-ban mintát vettek a legtöbb Magyarországon fellelhető zöldségből, gyümölcsből, takarmány növényből. Abból indultak ki, hogy ezek a minták lesznek a kiinduló pontok, ezek az értékek a 100% vitamin, nyomelem, ásványi anyag tartalom növényenként. Mint a lenti ábrán is látható, az eredmények igen elkeserítőek lettek. (az idő egységnyi megjelenítése érdekében 1975-től indul a táblázat)

Egy igen érthető példa: Ha 1966-ban valaki megevett 1 kiló napon érlelt almát a C vitamin tartalma miatt, akkor ma 5 kilót kell megennie ehhez. Arról nem is beszélve, hogy ma mennyi mérget is bevisz a permetszerekkel amikkel kezelték az almát!

Figyeljünk oda, hogy milyen gyártók termékeivel egészítjük ki étrendünket. Csak természetes úton előállított kiegészítőt vegyünk magunkhoz! Már Szent-Györgyi Albert is megmondta, hogy a szintetikusan előállított C-vitamin nem egyezik meg a napon érlelt gyümölcsből kivont C-vitaminnal!


Forrás:naturahirek
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az üdítőkről érdemes tudni
  2013-06-09 08:51:49, vasárnap
 
 



Nagyítható képben : Link

Amit az üditőitalipar nem akar tudomásunkra hozni :

Ez a 10 dolog nem fogja boldoggá tenni az üditőital-fogyasztókat.

Az üdítők íze, mint a söré, megszokott íz már a szánkban. Ez egyébként olyan valami, amihez hozzá kell szoknunk. Úgy tűnik, a szervezet nem fogadja örömmel, amikor először fogyasztják őket. Kisgyermekes szülők szokták észrevenni azt, hogy gyermekeik arról panaszkodnak, hogy az üdítőnek rossz az íze, vagy csípi a szájukat.

Talán van egy kis jó hír is abban, amit a "MarketWatch" jelentés tartalmaz. Tanulmányok azt mutatják, azért még mindig több ember fogyaszt vizet, mint ezeket az italokat. Talán kevésbé izgalmas az, hogy a vizes műanyag palackokat olyan palackozó üzemek gyártják, amelyek a nagy üdítőital gyártók üzemeltetnek, mint a Coca-Cola (Dasani tulajdonosa), a PepsiCo (Aquafina tulajdonosa), és Dr. Pepper Snapple (Deja Blue tulajdonosa).

A rossz hír:

1. A cukros italok megnövekedett fogyasztása hozzájárult a nagy elhízás-járványhoz, valamint a növekvő cukorbetegségben szenvedők számához-

egy 2012-ben az "Institute of Medicine" tudományos folyóirat szerint közzétett jelentés szerint.

2. Csak azért, mert az italra rá van írva hogy: "diétás", a ​​vizsgálatok arra utalnak, ez nem jelenti azt, hogy azok egészségesek is. Az emberek úgy tűnik, még mindig azt hiszik, hogy igen.

"Egy nem is olyan régi, francia kutatók által készített tanulmány, amely az "American Journal of Clinical Nutrition"-ban jelent meg, erős korrelációt talált a diétás italok és a 2. típusú cukorbetegség között."

3. Az energia italok fogyasztása, velük együtt a koffein- bevitel egyre nő. Az ilyen italoknál nincs is behatárolva az, hogy mennyi lehetne maximális koffeintartalmuk.

Az is biztos, hogy nagy mennyiségű koffein és alkohol keverése például egy bulizás alkalmából, veszélyes koktélt jelent és sok fiatal került már miatta a sürgősségi osztályra.

4. A cukrot és a koffeint, a színezőanyagokat és egyéb adalékokat leszámítva van még egy összetevő, ami aggasztó ezekkel a műanyag üveges "üdítőkkel" kapcsolatban. Ez pedig a műanyag BPA ( biszfenol A) hormonszerű anyag tartalma, ami szépen lassan beleszivárog az italba. A műanyagokból hormonszerű vegyületek oldódnak bele az élelmiszerbe

Egészséges ital ajánlataink:

Itt van néhány választási lehetőség:

a) a tiszta forrásvíz, vagy a vízszűrővel átszűrt tiszta víz
b) frissen facsart bio zöldség-és gyümölcslevek
c) teák, gyógyteák tiszta, szűrt vízzel készítve.
Forrás : naturahirek
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 453 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 795
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 24235
  • e Év: 200110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.