Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Bánhidi László
  2013-07-01 12:46:31, hétfő
 
  Életpályája:

Teológiára járt, majd jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahol 1928-ban végzett. Az Országos Kamara Színházban játszott 1929-től 1930-ig, 1930 és 1931 között pedig Kassán. Ungvár és Munkács következett 1931 és 1934 között, 1934-ben szerződött a Bethlen téri Színházba Budapestre. 1937-től 1939-ig a Magyar Színház tagja volt, majd a Belvárosi Színház tagja volt egy évig, 1939-től 1940-ig. 1941-ben a miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött egy évre, 1942-től pedig a Vidám Színpadon játszott 1944-ig. A Nemzeti Színház tagja lett 1944-ben, de játszott a Madách Színházban is ezzel egyidőben. A Belvárosi Színház tagja lett 1949-ben, 1951 és 1957 között pedig a Néphadsereg Színházban játszott. 1957-ben a Petőfi Színházhoz szerződött, majd 1960 és 1963 között a Jókai Színház tagja volt. 1963-ban szerződött a Thália Színházhoz, itt játszott nyugdíjazásáig, 1966-ig.
Nyugdíjas színészként is rendszeresen fellépett a Pesti Színházban. Játékfilmekben, tévéfilmekben és rádiójátékokban is gyakran szerepelt.

Emlékezete:




2010. március 26-án emléktáblát avattak tiszteletére egykori lakóháza falán. (Budapest XIII. ker., Szent István körút 22.)

Link

Link

Bánhidy László vidám története a szamaras emberről. Megjegyzem, az Ő előadásában még a telefonkönyvet is szívesen hallgatnám :-) Jaj de kár, hogy már nincs köztünk !

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Babba Mária...
  2013-07-01 09:08:27, hétfő
 
 



Isten
A magyar mitológia központi, teremtő istensége az Isten, Öregisten, Atyaisten, Jóisten, vagy Aranyatyácska. Nevei a neki tulajdonított jellemzőket mutatják. Eredeti formájában nem azonos a kereszténység istenfogalmával.

Boldogasszony
A csíki székelyek, a gyimesi csángók és Moldova csángóságának egy része a csíksomlyói kegyszobrot "Babba Máriának, a napba öltözött Boldogasszonynak" nevezik [2]
A Boldogasszony és a Nagyboldogasszony összetett alakja a magyar mitológiának, eredete, szerepe és értelmezése azonban a mai napig vitákat szül. Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy a huszadik századra a Boldogasszony alakja teljesen egybemosódott Szűz Mária alakjával.
A tudósok egy része szerint a Boldogasszony és Nagyboldogasszony ugyanazt az alakot jelöli, és a keresztény Szűz Mária alakjával azonos, egyenesen a kereszténységből származó elem. [3]
Más értelmezésekben a Boldogasszony a kereszténység előtt jóval korábban létező mitológiai alak. A székely és csángó családok életében fordulópontot jelent, amikor a kisgyerek a Holdra mutatva, felismeri Babba Máriát. Neve a gyimesi csángók körében élő Babba Mária elnevezés, aki egy holdistennő, a Holdat nevezik Babba Máriának, a holdvilágot ,,Babba Mária lámpásá"-nak, a csintalankodó gyereket pedig a Hodra mutogatva azzal ijesztgetik, hogy ,,megver a Babba Mária". A népi vallásosságban azonossá vált Máriával, Jézus anyjával, az új hit a régire épült a pogány magyarok között. A keresztény Szűz Mária csak a magyarok körében Boldogasszony, tehát a Boldogasszony nem egy általános keresztény elem, hanem inkább az ősi magyar hitvilág egy részének továbbélése keresztény elemekkel kiegészítve.[4]
Emellett két külön alakról is lehet szó, feltételeznek anya-lánya viszonyt is a Nagyboldogasszony és a Boldogasszony között.
Olyan elmélet is létezik, mely szerint a Boldogasszony a buddhista bódhiszattvákhoz kapcsolódik.
Eredeti neve nagy valószínűséggel a babba lehetett (Gyimes környékén ma is él a hagyomány). A csángóknál még ma is szokásban van, hogy a csíksomlyói búcsú előtt hajnalban megnézték a felkelő napot (imádkoztak) a Kis-Somlyó hegyéről. Úgy tartották ő babba, benne van babba.


A csíksomlyói kegytemplom és kolostor a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke.

Története:
A Csíksomlyói kegytemplom és kolostor története a 15. századig nyúlik vissza. Ekkor telepedtek le itt a ferences szerzetesek, akik 1442 és 1448 között felépítették az első gótikus templomot és az ugyancsak gótikus kisméretű kolostort. A templom felépítéséhez Hunyadi János is hozzájárult a török elleni győzelméből szerzett zsákmányból. A templomot, Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték fel, ez mai is a templom búcsúnapja. Ebből az első kolostorból mára mindössze egy portálé és egy pinceablak maradt fenn. A templomot és kolostort erős kőfallal vették körül, ahová a következő századokban a környék népe az ellenséges betörésekkor menekült.

1661-ben azonban a falak sem tudták megvédeni az épületeket a török támadásától. A támadók a templomot és a kolostort felgyújtották, az ide menekült népet pedig részben megölték, részben fogságba hurcolták. Az áldozatokat a templom előtt tömegsírba temették. 1694-ben tatár sereg támadta meg Csíksomlyót, de ezt a kolostor diákjai a nép segítségével visszaverték. Az épületeket a 17-18. században többször javították, bővítették, a templom 1802-re azonban kicsi lett és új templom építése mellett döntöttek.

Az új barokk templomot Konstantin Schmidt építész tervei szerint 1804-ben kezdték építeni. A tornyok építését 1830-ban fejezték be. A homlokzatok álló Mária-szobor 1837-ben készült, Rothenbacher brassói mester alkotása. A templomot 1876. augusztus 20-án Fogarasy Mihály erdélyi püspök szentelte fel.

1948-ban XII. Piusz pápa basilica minor rangra emelte.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A cseresznye gyógyhatása...
  2013-07-01 08:12:01, hétfő
 
 



A cseresznye elsősorban élvezeti gyümölcs, de emellett A-, E- és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat is tartalmaz. Kiemelkedően magas káliumtartalma, valamint energiatartalma is. Ez utóbbi miatt a cseresznye mértéktelen fogyasztása akár súlygyarapodáshoz is vezethet. Igazi idénygyümölcs, fagyasztva és befőttben is eltartható, bár íze mindkét eljárást követően sokat veszít a friss gyümölcséhez képest. Hatásait tekintve szegényes tudományos adatok állnak rendelkezésre, ugyanakkor a népgyógyászat számos betegség kezelésére tartja alkalmasnak.

Antioxidáns hatás:
A cseresznyében szabad gyökfogó antioxidáns vegyületek találhatóak (antociánok). Kimutatták, hogy a cseresznyéből készült lekvár két hétig tartó mindennapos fogyasztása (200 g cseresznyelekvár/nap) jelentősen növeli a szervezet antioxidáns védelmét. Ez a meg növekedett védelem napi 10 adagnyi gyümölcs vagy zöldségféle elfogyasztásával egyenértékű. Különösen jelentős ez idősebb korban, amikor a lényegesen több szabad gyök keletkezik, illetve a szervezet saját védelmi rendszere is meggyengült (feltételezik, hogy az öregedésben lejátszódó leépülési folyamatok egyik okozója, a fokozott szabad gyök keletkezése). Egyes, hivatalosan nem közzétett kutatások szerint a cseresznye antioxidáns vegyületei melatonint is tartalmaznak. A melatonin a szervezet legerősebb antioxidáns anyaga, emellett fontos szerepe van a normális alvás létrejöttében. Idős korban a melatonin termelődés jelentősen visszaesik, de a cseresznyével, úgy tűnik, hogy természetes úton lehet pótolni. Azt még nem vizsgálták, hogy az antioxidáns védelem mellett van-e a gyümölcsnek pozitív hatása az alvási zavarokra.

Emésztőrendszeri hatás:
Jól ismert megfigyelés a cseresznyeevők körében, hogy a gyümölcs bőséges fogyasztása puffadással, esetleg hasmenéssel is járhat. Ezt az emésztőrendszeri serkentő hatást lehet kihasználni, pl. gyomorműtétek után, amikor is a gyomor nagy részét eltávolítják, és a megmaradt gyomorcsonk működést fokozni kell. Kimutatták, hogy a cseresznye alkalmas arra, hogy a súlyos gyomorműtötteknek segítsen az emésztőrendszeri működésekben. Természetesen egészségesen is élvezhetjük a gyümölcs emésztésre gyakorolt kedvező hatásait.

Népgyógyászati felhasználás:
A cseresznye a népgyógyászatban széles körűen kerül alkalmazásra. Úgy tartják, hogy a húsos táplálkozás miatt felszaporodó húgysav, és az ennek következtében kialakuló köszvény kezelésére a gyümölcs alkalmas frissen fogyasztva. Ezenkívül hatásosnak vélik a reumatikus megbetegedések ellen is, mivel feltételezik, hogy a betegséget okozó anyagoktól megtisztítja szervezetet. Ezen az elven pattanásos bőrök kezelésére is javasolják a bőséges cseresznyefogyasztást. Mindezek hátterében esetlegesen a benne található anto- cián vegyületek állhatnak. Ugyanakkor ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel mindezidáig nem sikerült igazolni. Nőgyógyászati hormonzavarok esetén is javasolják a gyümölcsöt, bár növényi ösztrogén- tartalma nem ismert.

Élettani hatásai:
Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki.
Mind az artritis (ízületi gyulladások), mind a cukorbetegség leküzdésében nélkülözhetetlen.
Magas savtartalma miatt a kövek oldását segíti. A szénanátha, a szénaláz legjobb orvossága. Igen magas a vastartalma, vérszegénység esetén nagyon hasznos.
Figyeljük meg a körmünket: ha hosszanti barázdák jelennek meg rajtuk, akkor itt az ideje a csalán és a cseresznyekúrának!
A nedve, de főleg a magja a szívizomzatot erősíti. Célszerű ezért a magokat összegyűjteni, majd a cseresznyehiányos időszakban naponta 10-15 magot megtörni és elfogyasztani.
Mint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni, magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítőtartalmú ételekkel összeerjed.
Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette! Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában.
Makacs székrekedésnél is jótékony hatású.
A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű. Gyomor- és tüdőbajok esetén igen hasznos, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea.

forrás:
okoriegeszseg.shp.hu
isteninovenyek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Viccözon...
  2013-07-01 07:09:41, hétfő
 
  Bíróságon:
- Vádlott! Mivel tudja magyarázni, hogy mellbe lőtte az anyósát?
- Aláhordott a puskám

A feleség szemcseppet csöpögtet először a bal, majd a jobb szemébe, aztán végül a lába közé.
- De mire jó ez? - kérdi a férj.
- Tudod szegény, ez is már rég nem látott semmit...

Egy jól öltözött úriember az egyik étteremben pörköltöt rendel nokedlival. Miután az étel egy részét elfogyasztotta, feláll, és fizetés nélkül elhagyja az éttermet. A pincér észreveszi, és megkérdezi az egyik vendéget, hogy hova tűnt a férfi.
- A szemközti bordélyházba! - válaszolja a vendég.
A pincér átrohan, felmegy az emeletre, és meg is találja a férfit, amint egy csinos szőke lánnyal hempereg az ágyon.
- Uram, miért nem fizetett távozáskor?
- Mert találtam a nokedlimban egy p...szőrt.
- Ugyan! Hiszen most is jóízűen nyalogat egy fiatal, szőrös p...t. Most nem zavarja a szőr?
- Nem úgy van az, kérem. Ha itt találok egy galuskát, akkor itt sem fizetek...

Két roma beszélget:
- Mikor voltál legutóbb könyvtárban?
- Két éve.
- És mit vittél ki?
- A fénymásolót meg a videót!

.A rehabilitált Mózes
Benjamin Netanjahu szintén egy régi viccel illusztrálta azt, hogy miért van alapja az optimizmusnak Izraelben. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy sokáig arra a kérdésre, miszerint hogyan lehet ,,egy kisebb vagyonra" szert tenni Izraelben, a válasz az volt, hogy ,,nagyon egyszerűen, feltéve, hogy az ember előzőleg egy nagyobb vagyonnal rendelkezett". (A konferencián a felszólalók amúgy is számos ismert zsidó viccet úgy idéztek, mint amelyek mára idejét múlták. E megjegyzések többsége Mózest rehabilitálta, akit eddig azzal hibáztattak, hogy ,,negyven évig bolyongott a sivatagban, mire megtalálta az egyetlen helyet a Közel-Keleten, ahol egy csepp olaj sincs". Egy másik mondás szerint Mózes rossz navigátor volt, aki a sivatagban elnézte a térképet és Kánaánba vezette a népet Katar vagy Kuvait helyett.)..."

A válófélben lévő férj elmegy az ügyvédjéhez. Az ügyvéd kelletlenül fogadja, majd kínos mosollyal az arcán így szól:
- Van egy jó hírem és egy rossz hírem az ön számára. Melyiket óhajtja hallani először?
- Hát, először talán halljuk a jó hírt!
- A meghallgatások során kiderült, hogy a feleségének egy kétmillió dollárt érő kép van a tulajdonában.
- Hát ez egyszerűen remek! - lelkendezik a férj. - És mi a rossz hír?
- Az, uram - feleli az ügyvéd -, hogy az a bizonyos kép önt és a titkárnőjét ábrázolja szeretkezés közben.

Gyógyító humor:
Három férfi ül meztelenül a szaunában. Egyszer csak egy pittyegő hangot hallanak. Az első megnyom egy pontot az alkarján, mire a pittyegő hang elhallgat.
A többiek kérdően néznek rá:
- Ez a személyhívóm - egy mikrochip van a bőröm alá ültetve.
Néhány perccel később telefoncsengést hallanak.
A második férfi a füléhez emeli a tenyerét. Miután végzett a beszélgetéssel, megmagyarázza a dolgot:
- Ez az én mobil telefonom. Egy speciális mikrochip van a kézfejemben.
A harmadik férfi úgy érzi neki is fel kell mutatnia valamit.
Kimegy a szaunából, át a mosdóba. Mikor visszatér, egy darab vécépapír lóg ki a hátsójából.
A többiek csodálkozva néznek rá.
- Na, mi van?!
- Kaptam egy faxot!

Kovács részegen botorkál haza. Látja, hogy a lépcsőházban fekszik valaki.
- Hol lakik, jóember? - kérdezi segítőkészen.
- Egy emelettel feljebb, balra.
Felcipeli a sorstársát, kinyitja a baloldali ajtót, beteszi a férfit. Utána visszamegy a földszintre. Megint lát ott valakit. Megkérdezi
- Hát maga hol lakik?
- Egy emelettel feljebb, balra.
Felcipeli őt is, kinyitja az ajtót, belöki. Megint lemegy. Megint fekszik ott valaki. Kovács most már dühös.
- Csak azt ne mondja, hogy maga is egy emelettel feljebb, balra
lakik!
A férfi nehézkesen feltápászkodik.
- De igen, és ha még egyszer belök a liftaknába, pofán vágom.

Az öreg székely utazik a vonaton, a kalapja mellé tűzve egy jegy. Jön a kalauz "jegyeket, bérleteket".
Az öreg erre elkezdi aggódva keresni a jegyet. A kaller, látván a jegyet a kalapra tűzve gondolja, hogy megvicceli az öreget.
"Tudja mit öreg, mire végigellenőrzöm a kocsit meglegyen a jegy!"
Az öreg székely csak ül nyugodtan. Végez a bakter, odalép az öreghez kérdi: "megvan-e a jegy öreg"
A székely erre elkezdi még kétségbe esetebben keresni a jegyet. Közben beérnek a végállomásra. így szól a bakter: "Na öreg most az egyszer elengedem magát!"
Az öreg leszáll, a kaller dagadó mellel kihajol az ablakon és igy szól: "Ott van a jegy a kalapjára tűzve"
Mire az öreg székely: "Tudom fiam, az a múlt heti!"

- Mi a különbség a teológus és a geológus között?
- ???
- Hát ég és föld!

Éjszaka sürgős beteghez hívják az orvost. Megvizsgálja, majd intézkedik:
- Hívják legyenek szívesek a beteg ügyvédjét, a plébános urat, a hozzátartozókat és egy közjegyzőt!
- Olyan súlyos az állapotom? Hüledezik a beteg.
- Nem, kutya baja, de legalább nem én leszek az egyetlen balek, akit potyára felébresztenek az éjszaka kellős közepén.

A KGB épülete mellett Moszkvában nagytakarításkor egy papagáj kirepül a kalitkájából, ki a lakásból és átrepül a KGB épületére. A tulaj felhívja őket:
- Ha elfogják a papagájt és elkezdene beszélni, már előre megmondom, hogy se én, se családom egyetlen tagja nem ért egyet a politikai nézeteivel!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha megdobnak kővel ...
  2013-07-01 06:05:36, hétfő
 
  Ha megdobnak kővel ...

Egy férfi éveken keresztül gyűjtött egy új Mercedesre. Végül a sok munka és
félre tett pénz meghozta a várva várt pillanatot. Nagy örömmel és izgalommal
hajtott hazafelé, hogy családjának és barátainak is megmutathassa az új
"álomautót". Útközben megállt, hogy betérjen az egyik barátjához. Könnyedén
talált egy helyet, ahova beparkolhat, és rükvercbe tette az autót. Nagy
lendülettel elkezdett tolatni, mire halotta, hogy egy kő koppan az új
autóján. Hirtelen lefékezett és kiszállt. Látta, hogy egy kisfiú dobta meg a
kocsiját, ezzel máris megsérült a gyönyörű fényezés.
A férfi kikelve önmagából, így kezdett el üvöltözni:
"Te normális vagy kölyök? Nincs neked eszed? Ha majd jól elverlek, el fog
menni a kedved az ilyen őrültségektől, hogy mások kocsiját kővel dobáld!"
"Bácsi kérem, ne haragudjon!" - válaszolta a fiú.
A férfit annyira elöntötte a düh, hogy nem is figyelte mi van körülötte. De
a fiúcska így folytatta:
"Elnézést, nem tehettem mást! Túl messze voltam öntől, hogy meghallja a
hangomat. Csak így állíthattam meg, hogy ne tolasson tovább."
És ekkor látta meg a férfi, hogy a kocsija mögött egy tolószékkel felborult
gyerek van.
"Ő a testvérem és egyedül előre ment a tolószékkel. De túl gyorsan gurult és
a járda szélén felborult, pont az ön kocsija mögé. Muszáj voltam megdobni,
hogy megállítsam magát."
Ekkor a férfi nagyon elszégyellte magát, és segített visszatenni a fiút a
tolókocsiba.
Az eset után a kocsin soha nem csináltatta meg a fényezést. Az megmaradt
emlékeztetőnek, hogy ha megdobnak kővel, talán azért van, hogy a
figyelmünket felkeltsék, nehogy valami nagy bajt csináljunk.
Jézus halk szelíd hangon szól a mi szívünkhöz és lelkünkhöz. Néha nincs
időnk meghallani, vagy túl elfoglaltak vagyunk, hogy figyeljünk Őrá. Néha
meg kell, hogy dobjanak kővel ahhoz, hogy körülnézzünk, mi is folyik az
életünk körül, kik vesznek körül minket, milyen döntéseket hozunk, mi az
amit éppen véghez akarunk vinni, stb.
Ez a te döntésed: figyelsz a halk szelíd hangra vagy megvárod míg megdobnak
kővel?

(ismeretlen)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 130 db bejegyzés
Összes: 361 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 555
  • e Hónap: 736
  • e Év: 6752
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.