Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Mac-K.O. :-)
  2013-07-10 21:05:28, szerda
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Kutyás bölcsességek
  2013-07-10 21:03:42, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Ezek a mai fiatalok.....
  2013-07-10 21:02:48, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Hársfa tea
  2013-07-10 20:39:04, szerda
 
 



A hársfa tea főként a légzéssel kapcsolatos panaszokon segít. Kiváló mandulagyulladás és a különböző szájinfekciók ellen. Felső légúti hurutok, lázas meghűlés, köhögés, gyulladások esetén izzasztó hatású.

Segít a szervezetnek átvészelni a betegséget, tisztító hatása révén felgyorsítja azok lefolyását.

Továbbá enyhe vizelethajtó és jó szívzavarok ellen is.

Jelentős még stressz-ellenes és nyugtató hatása is. A hársfa virágot gyakorta használják a gyógyászatban, mint nyugtató, lazító hatású anyag. A hársfa virág egyike azon nyugtató hatású anyagoknak, amit bárki, akár hosszú ideig is használhat.

Hársfa tea elkészítése:
Helyezzünk a csészébe 1 db filter tasakot, vagy 2 gramm hársfavirágzatot, amit forrázzunk le 2 dl vízzel. A forrázatot lefedve állni hagyjuk, majd ízesítve fogyasztjuk. Gyermekeknek gyengébb főzetet készítsünk.

Túlzott fogyasztása megzavarhatja a szervezet hőháztartását és gyengítheti a szívet. Csak meghatározott ideig alkalmazható (maximum 7-10 nap) és indokolt esetben.
Forrás: teaünnep
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hagymatea
  2013-07-10 20:29:07, szerda
 
 



A hideg, megfázásra hajlamosító időben elkél a természet adta segítség.

Gondolta volna, hogy a hagymából igen hatásos megfázás, köhögés elleni tea készíthető? A hagyma tea azon túl, hogy nagyszerű a köhögés és a megfázás csillapítására, kiváló antibakteriális hatással is bír.

A hagyma teának többféle elkészítési módja is ismeretes. Lehet önállóan, vagy egy másik egészséges növénnyel együtt főzve is készíteni.

Az alap hagyma tea receptje:

Egy-két kanálnyi barna cukrot enyhén pirítsunk meg.
Majd öntsük fel fél liter vízzel.
Ebbe dobjunk bele 2 fej vöröshagymának a külső héjait.
Ha felforraltuk,vegyük le a tűzről és hagyjuk állni bő negyed órát.

A gyömbéres hagyma tea receptje:

Hozzávalók: 5 szelet gyömbér, 2 kisebb újhagyma, 2 teáskanál zöld tea (vagy 2 filteres tea), 850 ml víz, egy csipet só

Elkészítése:

Mossuk meg és szeleteljük fel a gyömbért (5 szelet) és a hagymát (apró darabokra).
Tegyük bele a gyömbért, hagymát, zöld teát egyközepes edénybe.
Forraljuk fel a vizet, és öntsük bele az edénybe, rá a hozzávalókra.
Hagyjuk állni 3-4 percig.
Ezután szűrjük le, és ha ihatóra hűlt, fogyasszuk!
Forrás: teaünnep
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyömbértea
  2013-07-10 20:21:38, szerda
 
 

A gyömbér teát már évezredek óta alkalmazzák gyógyászati célokra. A népi gyógyászat úgy tartja, hogy hatásos segítség hányingerre, megfázásra, különböző ízületi fájdalmakra és emésztési problémákra is.

A gyömbér évelő, egyszikű, gumós növény, mely elsősorban Ázsiában őshonos, de üvegházban bárhol termeszthető. Ez az egyik legelterjedtebb gyógynövény a világon, köszönhető ez annak, hogy fűszerként is igen jól használható.

A gyömbér jellegzetes illatát és ízét, a benne lévő illóolajnak, a bizabolénnek, továbbá a shogaoloknak, és a gingeroloknak köszönheti. Tartalmaz még cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt, némi vitamint (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C) és ásványi anyagot (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink). Érdemes tudni, hogy a gyömbér hatóanyagainak nagy része közvetlenül a héja alatt van, így ne hámozzuk meg vastagon, inkább csak mossuk meg jó erősen.

A gyömbér tea pozitív hatásai:
- jól alkalmazható hányinger esetén (kivéve a terhességi rosszullétet),
- gyulladáscsökkentő hatású, így jó meghűlésre, torokfájásra,
- jó vértisztító,
- csillapítja az izom és ízületi fájdalmakat,
- segítséget nyújt emésztési bajoknál,továbbá jó étvágyjavító is,
- erősíti az immunrendszert,
- csökkenti a (rossz) koleszterin szintet,
- javítja a memóriát.


A gyömbér tea fogyasztása:
Aprítsunk fel egy kis darab gyömbért (előtte jól mossuk meg, vagy hámozzuk meg, de vékonyan) és főzzük meg fél liter vízben fél órán keresztül. Jól édesíthető mézzel.

Jó tudni, hogy terhes nők ne fogyasszanak túl sokat belőle, mert elősegíti a méh összehúzódását. Műtét előtt állók, két héttel a beavatkozás előtt már ne igyanak gyömbér teát, vértisztító tulajdonsága miatt. Továbbá használata előtt konzultáljanak orvosukkal a véralvadásgátlót szedők, a cukorbetegek, és a kemoterápiás kezelésben részesülők. De hosszabb ideig senki se igya orvos beleegyezése nélkül!

Gyömbéres jeges tea:



A forró nyári napokon igazi megváltás lehet ez a citromos, mézes, gyömbéres jeges tea.

Hozzávalók: 4 teáskanál (4 teafilter) narancsos oolong tea, 2 csésze (kb. 5 dl) forró víz, 3 narancs, 2 közepes citrom, 2 csésze (kb. 5 dl) narancslé, 1/4 csésze ( kb. 1,25 dl) citromlé, 3 evőkanál méz, 1 liter hűtött gyömbér ital.

Elkészítése:

1/Tegyük a teát egy teáskannába, és öntsük le a forró vízzel. Fedjük le, és hagyjuk állni 3 percig, majd szürjük le a teát (vagy vegyük ki a teafiltereket). Ezután öntsük át a teát egy nagy kancsóba.

2/Hámozzunk meg és bontsunk szét 2 narancsot és 1 citromot, és tegyük bele a teába.

3/Keverjük hozzá a narancs-, és citromlevet, és a mézet.

4/Fedjük le a tea-mixet, és tegyük fagyasztóba 6 órára, vagy akár egész éjszakára. A megmaradt naranccsal, és citrommal is tegyük ezt (persze előtte hámozzuk meg és bontsuk szét őket).

5/Tálalás előtt szűrjük le a teát, majd öntsük fel a gyömbérrel. A fagyasztott gyümölcsökkel tálaljuk.
Forrás: teaünnep
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Banántea
  2013-07-10 20:13:34, szerda
 
 



Banán tea

Jókat lehet elmondani a banán teáról is. A tea alapját itt az érett banánból készült aszalt banánkocka adja. A banán mellé különböző más szárított gyümölcsök kerülnek, így például ananász, papaya, alma kocka, mangó, kivi, stb. Ez a tea sem tartalmaz hibiszkuszt, és alacsony savtartalom és intenzív banán íz. Önmagában is édes, igazán zamatos, mintha kicsit lazább banán levet innánk.

Aki valami különlegesebb gyümölcsteát szeretne kipróbálni, és nem szereti mellécukrozni a teákat, azoknak tökéletes választás lehet a banántea.
Forrás: teaünnep
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Datolyatea
  2013-07-10 20:10:56, szerda
 
 



Datolyatea

A datolyatea a gyümölcsteák csoportjába tartozik, de mégis más egy kicsit.

A tea alapját az apró kockákra vágott aszalt datolya adja. Jellemzője a magas gyümölcscukor tartalom és a sajátos datolya íz. Alacsony savtartalmánál fogva nem bántja a gyomrot, így azok is bátran fogyaszthatják, akik érzékenyek a teában lévő savakra. A datolya alapú teák nem tartalmaznak szárított bodza bogyót, így a tea színe sem a megszokott bordós, hanem inkább halvány barna, és a sok kiázott rosttól szép opálos fényt kap.

Kellemes, finom ital akár hidegen, akár melegen fogyasztjuk.
Forrás : teaünnep
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ginseng tea
  2013-07-10 19:43:45, szerda
 
 



A ginseng vagy növénytani nevén Panax, évelő növény és vastag gyökerét használjuk fel étkezési célokra, így tea készítésre is.

A ginseng eredetileg Mandzsúriából származik és már több mint 5000 éve használják egészségvédő és energiafokozó hatása miatt. Mind Japánban, és Koreában, mind Kínában nagy erőt tulajdonítanak a ginseng teának. Hiszik, hogy rendszeres fogyasztása a hosszú élet forrása.

A ginseng gyökeret frissen, vagy szárítva használják fel. Elérhető frissen, egészben, szeletelve,szárítva-porítva, teafilterben, és még számos formában. A leginkább megbecsült fajták a fehér és a vörös ginseng. Mindkét fajta növény 6 évig fejlődik, mire a gyökér eléri a fogyasztható állapotot. A kettő közötti különbség a feldolgozásukban van. A fehér ginsenget hámozzák és napon szárítják, míg a vöröset hámozatlanul párolják, amíg vörösesbarna nem lesz, és csak ezután szárítják.

Bár a ginsenget régóta kiváló gyógymódnak tartja a népi gyógyászat sok mindenre, azért a mai modern kutatókban számos kérdés, kétkedés van a növény hatásosságát illetően. A kutatások, és tanulmányok azonban sem ellene, sem mellette nem tudnak elég meggyőző adatot felsorakoztatni. Ennek ellenére sok ember esküszik a ginseng kiváló élettani hatásaira, melyeket a pozitív tapasztalatok erősítenek évszázadról-évszázadra.

Ezen tapasztalatok alapján a ginseng:
étvágyserkentő
segíti az emésztést
energiával tölt fel
megfiatalít
segít legyőzni a fáradtságot, agy működést serkentő
támogatja az immunrendszert
jó vágykeltő, vágyfokozó (igazi afrodiziákum)
javítja, enyhíti az ízületi gyulladást, vagy az asztmát
jótékonyan befolyásolja a vércukor szintet
csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
enyhíti a Crohn-szindróma negatív hatásait
csökkenti a koleszterin szintet
fejfájás csillapító
jó gyomorfekélyre, és hasmenésre
javítja a vérkeringést, anyagcserét, a szervezet oxigén ellátását
csökkenti a stresszt a szervezetben, és növeli a boldogságérzetet.
A ginseng tea fogyasztása, elkészítése:

Kúraszerűen ajánlott fogyasztani. A kúra ideje 4-6 hét legyen, ne több, és utána ajánlott legalább 1 hónap szünetet hagyni. Élénkítő tulajdonsága miatt inkább a nap első felében fogyasszuk, napi 1-2 csészével. Egy csésze ginseng tea elkészítéséhez 2-3 gramm ginseng szükséges (ez kb. 5-8 vékony szeletnek felel meg, vagy 1 teáskanálnyi ginseng pornak), vagy 1 teafilter. Csak öntsük le forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 4-5 percig. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az íze és a hatása is. Alapvetően kicsit kesernyés az íze. Aki nem szeretné önmagában inni, az hozzáadhatja más teákhoz is.

Tipp! A ginsenget nem csak teába, hanem sütéshez-főzéshez is gyakran használják. Például igen különleges tyúkhúsleves készíthető vele. Tegyünk egy darab ginseng gyökeret (vagy pár szeletet) a frissen feltett húslevesbe, és hagyjuk együtt főni, párolódni a hússal. A ginseng szép puhára fog főni, amit aztán akár a levesben akár külön tálalva el lehet fogyasztani.

Ellenjavallat: Akut influenza, megfázás, láz esetén ne alkalmazzuk, de a későbbi felépülés szakaszában már lehet! Cukorbetegek konzultáljanak orvosukkal a fogyasztást illetően! A terhesség első három hónapjában és szoptatás alatt nem ajánlott a fogyasztása! Tartós, vagy túlzott mértékű fogyasztása senkinek sem ajánlott!

Forrás: teaünnep
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csipkebogyó tea
  2013-07-10 19:39:56, szerda
 
 



A csipkebogyó, latin nevén Rosa canina, a vadrózsa finom és nagyon egészséges (ál)termése, melyet már a Krisztus előtti időkben is ismertek. Miután elvirágzik a rózsa virág része, ott marad utána ez a vitamindús termés, melynek érett állapotú színe igen jellegzetes, pirosas.
A csipkebogyó gazdag egészségvédő hatóanyagokban. Magas C-vitamin tartalma mellett, van még benne A, B, E, K vitamin, cukor, pektin, alma-, és citromsav, fehérje, karotinoidok, magnézium.

A csipkebogyó tea pozitív hatásai:
- immunerősítő, roboráló,
- jól alkalmazható lázas, náthás állapotok enyhítésére, influenza megelőzésére,
- enyhe hashajtó,
- gátolja a meszesedést,
- máj-, és mellékvese működést serkentő hatása is van.

A csipkebogyó tea fogyasztása:

2 teáskanál csipkebogyót öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, lefedve hagyjuk ázni 15 percig. Ezután szűrjük le. Alapvetően kicsit savanyás íze van, amit mézzel kitűnően tudunk édesíteni.

Érdekesség, Csipkebogyó bor:
10 dkg szárított csipkebogyót öntsünk le 1 liter jó minőségű, száraz vörösborral. Hagyjuk ázni 2 hétig, majd szűrjük le. Napi két deciliternyit érdemes fogyasztani belőle. Stimulálja az emésztést és segíti a vérkeringést.

Forrás: teaünnep
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 946 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 4005
  • e Hónap: 23867
  • e Év: 199742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.