Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Májkrémes csirkemell
  2013-07-17 20:44:08, szerda
 
 
Hozzávalók: 1 csirkemell, 25 dkg csirkemáj, 1 tojás, 10 szelet császárszalonna, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld; a körethez: 20 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A csirkemájat 5 perc alatt forró vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük és villával széttörjük vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk sóval, borssal meg majoránnával és jól összedolgozzuk. A csirkemellet éles késsel lapjában bevágjuk úgy, hogy egy nagy szeletet kapjunk, kissé megklopfoljuk és megszórjuk sóval meg borssal. A májas masszát hosszúkásra formázzuk, a csirkemell hosszanti szélére rakjuk és feltekerjük. A császárszalonnát egymás mellé rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást és a húst belecsavarjuk. Sütőpapírba szorosan betekerjük, végeinél bezárjuk, berakjuk egy tepsibe és kevés vizet öntünk alája. 30-35 percre forró sütőbe toljuk. A körethez a rizst meg a zöldborsót külön-külön, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, kissé átsütjük és belekavarjuk a rizst. Ha szükséges, még sózzuk. A csirkemellet éles késsel felszeleteljük és a rizzsel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Grillezett fonott csirkemell
  2013-07-17 20:43:16, szerda
 
  Hozzávalók: 1 csirkemell, só, bors, fűszerpaprika;
a muzsdéjhoz: 1 fej fokhagyma, 1 dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só;
a körethez: 70 dkg újkrumpli, 5 dl olaj

Elkészítése: A muzsdéjhoz a fokhagymát megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a sót meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és krémesre kavarjuk, fokozatosan adagolva közben az olajat. A fél csirkemelleket éles késsel lapjában félbevágjuk, majd a szeleteket három csíkba vágjuk, úgy hogy az egyik vége egybe maradjon. Megszórjuk sóval, borssal és kevés fűszerpaprikával, megkenjük kevés muzsdéjjal, majd összefonjuk és a végét fogpiszkálóval rögzítjük. A krumpli héját lekaparjuk és megmossuk, cikkekre vágjuk, majd forró olajban megsütjük. Előkészítjük a grillszenet és mikor parázslik, a csirkefonatokat pirosra sütjük rajta. Muzsdéjjal és a sült krumplival tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Brokkolis tekercs
  2013-07-17 20:41:10, szerda
 
  Hozzávalók: 1 kisebb fej brokkoli, 6 tojás, 4 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál tejföl, 25 dkg sajt, só, bors

Elkészítése: A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, apróra vágjuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat egy keverőtálba törjük, felverjük és hozzáadjuk az olajat, a tejfölt meg a lisztet. Megszórjuk sóval és borssal, összekavarjuk majd végül beleforgatjuk a brokkolit is. Sütőpapírral ellátott, kb. 25x30 cm-es nagyságú tepsibe öntjük és 10-15 perc alatt megsütjük. Míg sül, a sajtot lereszeljük. A tojástekercset még forrón átfordítjuk, hogy a brokkolis fele kerüljön majd kívülre, rászórjuk a reszelt sajtot, és szorosan feltekerjük. Alufóliába csavarjuk és pár óráig hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeletekre vágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Húsgombócok gombás mártásban
  2013-07-17 20:21:11, szerda
 
  Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 kis hagyma, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 30 dkg csiperke gomba, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd belekeverjük a darált húsba. Hozzáadjuk a felvert tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsózzuk és vizes késsel gombócokat formázzuk belőle. A megmaradt olajat felhevítjük és hirtelen átsütjük benne, majd egy tűzálló edénybe rakjuk, kevés vizet öntünk alá és sütőben, 15 percig pároljuk. A megmaradt hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, a gombát pedig megmossuk és szeletekre vágjuk, majd a forró vajban megpároljuk. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel meg a tejföllel és felengedjük vele a gombát. Sózzuk, borsózzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd a mártást a húsgombócra öntjük. További 15 -20 percig, a sütőben pirosra sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Töltött paradicsom
  2013-07-17 19:16:45, szerda
 
 
Hozzávalók - 4 személyre: 8 paradicsom, 30 dkg darálthús, 25 dkg gomba, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, kakukkfű; a rizottóhoz: 40 dkg rizs, 8 dkg vaj, 10 dkg parmezán, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 dl fehérbor, kb. 8 dl csontlé vagy zöldségalaplé, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat levágjuk és a húsát kivájjuk. A hagymát és a gombát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk előbb gombát, majd ha összeesett, a darálthúst és a paradicsom kivájt húsát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és zsírjára pároljuk, majd a paradicsomokat megtöltjük vele. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Közben elkészítjük a rizottót. A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés vajon egészen krémesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és addig kavarjuk, míg átlátszó lesz. Felöntjük a borral, és állandóan kavargatva, mindegyre feltöltjük egy kevés alaplével. Mikor a rizs megpuhult, megszórjuk sóval és borssal, hozzáadjuk a vajat, a reszelt parmezánt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Krémesre kavarjuk, majd félrehúzzuk a lángról és lefedve, 10 percig pihentetjük. A töltött paradicsomokat rizottóval tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Tojáspite sóskával
  2013-07-17 19:15:38, szerda
 
  Hozzávalók a pitetésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, só; a feltéthez: 6 tojás, 20 dkg kecskesajt, 2 dl tejszín, 1 marék sóska, só, színes bors

Elkészítése:A pitetésztához a lisztben gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a felvert tojást meg a sót és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe rakjuk. 4 tojást keményre főzünk, majd megpucoljuk és kockára vágjuk. A sajtot szintén kockára vágjuk, a sóskát pedig megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra vágjuk. A pitetésztát kinyújtjuk és egy 23 cm-es piteformába rakjuk. Rátesszük a tojást, a sajtot, megszórjuk a sóskával, a frissen őrölt borssal meg a sóval. A megmaradt tojást felverjük a tejszínnel és rátöltjük a pitére. Előmelegített sütőben, 25 perc alatt megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Töltött cukkini
  2013-07-17 19:14:54, szerda
 
 
Hozzávalók 4 személyre: 4 cukkini, 4 tojás, 10 dkg sonka, 2 kápia paprika, 1 hagyma, 4-5 evőkanál olívaolaj, petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A zsenge cukkinikat megmossuk és hosszúságuktól függően 3-4 darabra vágjuk. Belsejüket kivájjuk úgy, hogy egyujjnyi talpat hagyjunk, azaz nem fúrjuk át őket teljesen. Megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és forró sütőben 15 percig elősütjük. A hagymát és a paprikát megpucoljuk, és apróra vágjuk. Olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és petrezselyemzöldet, sózzuk illetve borsozzuk, és összesütjük. Ráöntjük a felvert tojást, és krémesre sütjük. A cukkinihordókat megtöltjük a tojásos masszával és forró sütőbe toljuk 15 percre. Melegen és hidegen egyaránt tálalható.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Öt elem tana
  2013-07-17 16:27:07, szerda
 
  A hagyományos kínai orvoslás.....

Öt elem tana

A hagyományos kínai orvoslás több ezer évre tekint vissza, tapasztalati úton fedezték fel az akupunktúrát, majd a tapasztalatokat összegyűjtötték. A HKO jól rendszerbe foglalt tudomány.

Filozófiája a taoizmus, a kínai világnézet szerint az ember összekapcsolja az eget és a földet, a levegő az Égből jön, míg a táplálék a Föld energiái, és ezek egyesülnek a testben. Az égi és földi energiát a testben, egyensúlyban kell tartani.

A taóból=0, jött létre az 1 =lét, a létnek két oldala van a yin és a yang.

A yin-yang/ a hegy napos és árnyékos oldala/ két ellentét, mely mindenben megtalálható, és mindig kiegészítik egymást.

Yin : föld, sötét, hold, befogadó, nő, állandó, éjszaka, belső, hideg, anyag, tér, ősz-tél, nyugalom, lassú, passzív, hosszan tartó krónikus betegségek.

Yang: ég, világos, nap, megtermékenyítő, férfi, energia, mozgás, nappal, meleg, idő, tavasz-nyár, túlműködés, hirtelen fellépő akut betegségek.

A yin-yang változik, ahogy követik egymást a nappalok és az éjszakák, ahogy követik egymást az évszakok, a tavasz, nyár, ősz és a tél.

A z öt elem tana beemeli még a földet, a nyárutót, a nyár és az ősz közé, így a kínaiak szerint nem négy, hanem öt évszak van, a tavasz, a nyár, a nyárutó, az ősz és a tél.

Mindegyik évszakhoz egy-egy elem tartozik, a tavasz a fa, a nyár a tűz, a nyárutó a föld, az ősz a fém, és a tél a víz elem.

Fa elem: Tavasz, a napfelkelte, kelet, mikor ébred a természet, születés, örökmozgó, színe a zöld, időjárási tényezők közül a szél tartozik a fa elemhez. Yin szerve a máj, yang szerve az epehólyag, a máj felelős a tervezésért, míg az epehólyag a döntéshozatalért. Érzelmei a düh, harag, elégedetlenség, (pl. lásd: elönti az epe olyan mérges), hangos beszéd, kiabálás, ide tartoznak az izmok, inak, ízületek, a máj a szemre nyílik, és a körmök állapota információt adhat a máj energetikai állapotáról. (születési évszám utolsó száma a 4 vagy 5 -re végződök, tartoznak a fa elemhez.pl. 1974-1975..) Íze a savanyú.

Tűz elem: Dél, déli órák, nyár, meleg, növekedés-fejlődés, gyulladás, színe a piros, yin szerve a szív, és a szívburok, yang szerve a vékonybél és a hármas melegítő. A szív az uralkodó, ott lakik a shen a lélek, érzelmei az öröm, a tánc, nevetés, ide tartozik a kapkodás, türelmetlenség. A szív a nyelvre nyílik és az arcszín, ami információt ad energetikai állapotáról. Ide tartoznak az erek, vérerek. (születési évszám 6 vagy 7-re végződők tartoznak a tűz elemhez). Íze a keserű.

Föld elem: Közép, nyárutó, délutáni órák, átalakulás, nedvesség, anyaföld, táplálás, eső, színe a sárga és a barna, yin szerve a lép, yang szerve a gyomor. A lép kormányozza a vért, és az erekben tartja (bármilyen vérzés esetén a lépet kezelni kell, mert a vér szökik). Érzelmei az aggodalom, töprengés, zavaros gondolatok, a lép a szájra nyílik, az ízérzékelés adhat információt a lép állapotáról, valamint az ajkak ( pl. berepedezett szájzug). Ide tartozik a hús, izomzat.( Születési évszám utolsó száma 8 vagy 9-re végződők tartoznak a föld elemhez). Íze az édes.

Fém elem: Nyugat, késő este, napnyugta, ősz, szárazság, aratás, öregség, bölcsesség, színe a fehér, yin szerve a tüdő, yang szerve a vastagbél. A tüdő a Qit (energiát) lefelé áramoltatja felelős a ki és belégzésért, orra nyílik, felelős még a bőr és a testszőrzetért (bőr problémánál gondolni kell a tüdő energetikai zavarára). Érzelmei, szomorúság, pesszimizmus, depresszió, siránkozás, befelé fordulás. ( Születési évszám utolsó száma 0 vagy 1-re végződők tartoznak a fém elemhez). Íze a csípős.

Víz elem: Észak, tél, éjjel, hideg, raktározás, halál, temetés, halál utáni állapot, színe a fekete, yin szerve a vese, yang szerve a húgyhólyag. A vese raktározza az eszenciát, amit szüleinktől öröklünk, életünk során nem gyarapodik csak égetjük, mint az élet gyertyáját, a vese az élet gyökere, fülre nyílik, felelős a csontokért, hajért, gerincoszlop állapotáért. (Hajhullásnál, korai kopaszodásnál mindig gondolni kell a vese energetikai állapotára). Érzelmei a félelem, ijedség, sóhajtozás.(születési évszám utolsó száma 2 vagy 3-ra végződők tartoznak a víz elemhez). Íze a sós.

Az öt elem kapcsolatban áll egymással, tápláló, fékező, és visszaható kapcsolatban, de ez már a következő cikk témája.

A születési dátumot azért írtam oda, mert aki kíváncsi megtudhatja milyen elem a rá jellemző, a következő cikkből pedig megtudhatja, milyen betegségekre lehet hajlamos.

Jó egészséget mindenkinek!

 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Sodrott rétes
  2013-07-17 12:30:16, szerda
 
 

Hozzávalók

30 dkg sima liszt,
pici só,
1 egész tojás,
8 evőkanál olaj,
langyos víz,
Elkészítése
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd 4 cipóra osztjuk. Kisodorjuk nyújtófával. Azonnal bármivel tölthetjük. Túrós mazsolás, darás meggyes, stb

Nagyon egyszerű és gyors. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, sikerrel járnak.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Bundás alma
  2013-07-17 12:25:12, szerda
 
 
Hozzávalók (4 személyre):

4 nagyobb alma (kb. 1 kg). A tésztához: 10 evőkanál liszt, 2 tojás, 2,5 dl tej, szódavíz vagy buborékos ásványvíz, csipetnyi só, egy mokkáskanál vaníliás cukor, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, a sütéshez étolaj, a tálaláshoz: porcukor, lekvár, fahéj ízlés szerint.
Elkészítés:

Az almákat megpucoljuk, karikákra vágjuk, a közepükből eltávolítjuk a magházat.

A tészta hozzávalóiból sűrű palacsintatésztát készítünk: a liszthez hozzákeverjük a tojásokat, a tejet, a sót, cukrot, fahéjat, és csomómentesen elkeverjük, ha kell, buborékos vízzel apránként hígítjuk egy kicsit.

Az almaszeleteket a sűrű masszába forgatjuk, és forró bő olajban aranybarnára sütjük.

Ha kész, papírtörlőre szedjük, majd fahéjas porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.
Tipp:

Ugyanezt az ételt megcsinálhatod más gyümölcsből, például ananászkarikákból, banánból sőt, akácvirágból is.



 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 550
  • e Hét: 2766
  • e Hónap: 4661
  • e Év: 55452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.