|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2013-07-17 20:44:08, szerda
|
|
|
Hozzávalók: 1 csirkemell, 25 dkg csirkemáj, 1 tojás, 10 szelet császárszalonna, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld; a körethez: 20 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, só
Elkészítése: A csirkemájat 5 perc alatt forró vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük és villával széttörjük vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk sóval, borssal meg majoránnával és jól összedolgozzuk. A csirkemellet éles késsel lapjában bevágjuk úgy, hogy egy nagy szeletet kapjunk, kissé megklopfoljuk és megszórjuk sóval meg borssal. A májas masszát hosszúkásra formázzuk, a csirkemell hosszanti szélére rakjuk és feltekerjük. A császárszalonnát egymás mellé rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást és a húst belecsavarjuk. Sütőpapírba szorosan betekerjük, végeinél bezárjuk, berakjuk egy tepsibe és kevés vizet öntünk alája. 30-35 percre forró sütőbe toljuk. A körethez a rizst meg a zöldborsót külön-külön, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, kissé átsütjük és belekavarjuk a rizst. Ha szükséges, még sózzuk. A csirkemellet éles késsel felszeleteljük és a rizzsel tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2013-07-17 20:43:16, szerda
|
|
|
Hozzávalók: 1 csirkemell, só, bors, fűszerpaprika;
a muzsdéjhoz: 1 fej fokhagyma, 1 dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só;
a körethez: 70 dkg újkrumpli, 5 dl olaj
Elkészítése: A muzsdéjhoz a fokhagymát megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a sót meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és krémesre kavarjuk, fokozatosan adagolva közben az olajat. A fél csirkemelleket éles késsel lapjában félbevágjuk, majd a szeleteket három csíkba vágjuk, úgy hogy az egyik vége egybe maradjon. Megszórjuk sóval, borssal és kevés fűszerpaprikával, megkenjük kevés muzsdéjjal, majd összefonjuk és a végét fogpiszkálóval rögzítjük. A krumpli héját lekaparjuk és megmossuk, cikkekre vágjuk, majd forró olajban megsütjük. Előkészítjük a grillszenet és mikor parázslik, a csirkefonatokat pirosra sütjük rajta. Muzsdéjjal és a sült krumplival tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2013-07-17 20:41:10, szerda
|
|
|
Hozzávalók: 1 kisebb fej brokkoli, 6 tojás, 4 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál tejföl, 25 dkg sajt, só, bors
Elkészítése: A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, apróra vágjuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat egy keverőtálba törjük, felverjük és hozzáadjuk az olajat, a tejfölt meg a lisztet. Megszórjuk sóval és borssal, összekavarjuk majd végül beleforgatjuk a brokkolit is. Sütőpapírral ellátott, kb. 25x30 cm-es nagyságú tepsibe öntjük és 10-15 perc alatt megsütjük. Míg sül, a sajtot lereszeljük. A tojástekercset még forrón átfordítjuk, hogy a brokkolis fele kerüljön majd kívülre, rászórjuk a reszelt sajtot, és szorosan feltekerjük. Alufóliába csavarjuk és pár óráig hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeletekre vágjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-07-17 20:21:11, szerda
|
|
|
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 kis hagyma, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 30 dkg csiperke gomba, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd belekeverjük a darált húsba. Hozzáadjuk a felvert tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsózzuk és vizes késsel gombócokat formázzuk belőle. A megmaradt olajat felhevítjük és hirtelen átsütjük benne, majd egy tűzálló edénybe rakjuk, kevés vizet öntünk alá és sütőben, 15 percig pároljuk. A megmaradt hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, a gombát pedig megmossuk és szeletekre vágjuk, majd a forró vajban megpároljuk. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel meg a tejföllel és felengedjük vele a gombát. Sózzuk, borsózzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd a mártást a húsgombócra öntjük. További 15 -20 percig, a sütőben pirosra sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-07-17 19:16:45, szerda
|
|
|
Hozzávalók - 4 személyre: 8 paradicsom, 30 dkg darálthús, 25 dkg gomba, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, kakukkfű; a rizottóhoz: 40 dkg rizs, 8 dkg vaj, 10 dkg parmezán, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 dl fehérbor, kb. 8 dl csontlé vagy zöldségalaplé, só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat levágjuk és a húsát kivájjuk. A hagymát és a gombát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk előbb gombát, majd ha összeesett, a darálthúst és a paradicsom kivájt húsát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és zsírjára pároljuk, majd a paradicsomokat megtöltjük vele. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Közben elkészítjük a rizottót. A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés vajon egészen krémesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és addig kavarjuk, míg átlátszó lesz. Felöntjük a borral, és állandóan kavargatva, mindegyre feltöltjük egy kevés alaplével. Mikor a rizs megpuhult, megszórjuk sóval és borssal, hozzáadjuk a vajat, a reszelt parmezánt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Krémesre kavarjuk, majd félrehúzzuk a lángról és lefedve, 10 percig pihentetjük. A töltött paradicsomokat rizottóval tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-07-17 19:15:38, szerda
|
|
|
Hozzávalók a pitetésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, só; a feltéthez: 6 tojás, 20 dkg kecskesajt, 2 dl tejszín, 1 marék sóska, só, színes bors
Elkészítése:A pitetésztához a lisztben gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a felvert tojást meg a sót és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe rakjuk. 4 tojást keményre főzünk, majd megpucoljuk és kockára vágjuk. A sajtot szintén kockára vágjuk, a sóskát pedig megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra vágjuk. A pitetésztát kinyújtjuk és egy 23 cm-es piteformába rakjuk. Rátesszük a tojást, a sajtot, megszórjuk a sóskával, a frissen őrölt borssal meg a sóval. A megmaradt tojást felverjük a tejszínnel és rátöltjük a pitére. Előmelegített sütőben, 25 perc alatt megsütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-07-17 19:14:54, szerda
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre: 4 cukkini, 4 tojás, 10 dkg sonka, 2 kápia paprika, 1 hagyma, 4-5 evőkanál olívaolaj, petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítése: A zsenge cukkinikat megmossuk és hosszúságuktól függően 3-4 darabra vágjuk. Belsejüket kivájjuk úgy, hogy egyujjnyi talpat hagyjunk, azaz nem fúrjuk át őket teljesen. Megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és forró sütőben 15 percig elősütjük. A hagymát és a paprikát megpucoljuk, és apróra vágjuk. Olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és petrezselyemzöldet, sózzuk illetve borsozzuk, és összesütjük. Ráöntjük a felvert tojást, és krémesre sütjük. A cukkinihordókat megtöltjük a tojásos masszával és forró sütőbe toljuk 15 percre. Melegen és hidegen egyaránt tálalható.
|
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-07-17 16:27:07, szerda
|
|
|
A hagyományos kínai orvoslás.....
Öt elem tana
A hagyományos kínai orvoslás több ezer évre tekint vissza, tapasztalati úton fedezték fel az akupunktúrát, majd a tapasztalatokat összegyűjtötték. A HKO jól rendszerbe foglalt tudomány.
Filozófiája a taoizmus, a kínai világnézet szerint az ember összekapcsolja az eget és a földet, a levegő az Égből jön, míg a táplálék a Föld energiái, és ezek egyesülnek a testben. Az égi és földi energiát a testben, egyensúlyban kell tartani.
A taóból=0, jött létre az 1 =lét, a létnek két oldala van a yin és a yang.
A yin-yang/ a hegy napos és árnyékos oldala/ két ellentét, mely mindenben megtalálható, és mindig kiegészítik egymást.
Yin : föld, sötét, hold, befogadó, nő, állandó, éjszaka, belső, hideg, anyag, tér, ősz-tél, nyugalom, lassú, passzív, hosszan tartó krónikus betegségek.
Yang: ég, világos, nap, megtermékenyítő, férfi, energia, mozgás, nappal, meleg, idő, tavasz-nyár, túlműködés, hirtelen fellépő akut betegségek.
A yin-yang változik, ahogy követik egymást a nappalok és az éjszakák, ahogy követik egymást az évszakok, a tavasz, nyár, ősz és a tél.
A z öt elem tana beemeli még a földet, a nyárutót, a nyár és az ősz közé, így a kínaiak szerint nem négy, hanem öt évszak van, a tavasz, a nyár, a nyárutó, az ősz és a tél.
Mindegyik évszakhoz egy-egy elem tartozik, a tavasz a fa, a nyár a tűz, a nyárutó a föld, az ősz a fém, és a tél a víz elem.
Fa elem: Tavasz, a napfelkelte, kelet, mikor ébred a természet, születés, örökmozgó, színe a zöld, időjárási tényezők közül a szél tartozik a fa elemhez. Yin szerve a máj, yang szerve az epehólyag, a máj felelős a tervezésért, míg az epehólyag a döntéshozatalért. Érzelmei a düh, harag, elégedetlenség, (pl. lásd: elönti az epe olyan mérges), hangos beszéd, kiabálás, ide tartoznak az izmok, inak, ízületek, a máj a szemre nyílik, és a körmök állapota információt adhat a máj energetikai állapotáról. (születési évszám utolsó száma a 4 vagy 5 -re végződök, tartoznak a fa elemhez.pl. 1974-1975..) Íze a savanyú.
Tűz elem: Dél, déli órák, nyár, meleg, növekedés-fejlődés, gyulladás, színe a piros, yin szerve a szív, és a szívburok, yang szerve a vékonybél és a hármas melegítő. A szív az uralkodó, ott lakik a shen a lélek, érzelmei az öröm, a tánc, nevetés, ide tartozik a kapkodás, türelmetlenség. A szív a nyelvre nyílik és az arcszín, ami információt ad energetikai állapotáról. Ide tartoznak az erek, vérerek. (születési évszám 6 vagy 7-re végződők tartoznak a tűz elemhez). Íze a keserű.
Föld elem: Közép, nyárutó, délutáni órák, átalakulás, nedvesség, anyaföld, táplálás, eső, színe a sárga és a barna, yin szerve a lép, yang szerve a gyomor. A lép kormányozza a vért, és az erekben tartja (bármilyen vérzés esetén a lépet kezelni kell, mert a vér szökik). Érzelmei az aggodalom, töprengés, zavaros gondolatok, a lép a szájra nyílik, az ízérzékelés adhat információt a lép állapotáról, valamint az ajkak ( pl. berepedezett szájzug). Ide tartozik a hús, izomzat.( Születési évszám utolsó száma 8 vagy 9-re végződők tartoznak a föld elemhez). Íze az édes.
Fém elem: Nyugat, késő este, napnyugta, ősz, szárazság, aratás, öregség, bölcsesség, színe a fehér, yin szerve a tüdő, yang szerve a vastagbél. A tüdő a Qit (energiát) lefelé áramoltatja felelős a ki és belégzésért, orra nyílik, felelős még a bőr és a testszőrzetért (bőr problémánál gondolni kell a tüdő energetikai zavarára). Érzelmei, szomorúság, pesszimizmus, depresszió, siránkozás, befelé fordulás. ( Születési évszám utolsó száma 0 vagy 1-re végződők tartoznak a fém elemhez). Íze a csípős.
Víz elem: Észak, tél, éjjel, hideg, raktározás, halál, temetés, halál utáni állapot, színe a fekete, yin szerve a vese, yang szerve a húgyhólyag. A vese raktározza az eszenciát, amit szüleinktől öröklünk, életünk során nem gyarapodik csak égetjük, mint az élet gyertyáját, a vese az élet gyökere, fülre nyílik, felelős a csontokért, hajért, gerincoszlop állapotáért. (Hajhullásnál, korai kopaszodásnál mindig gondolni kell a vese energetikai állapotára). Érzelmei a félelem, ijedség, sóhajtozás.(születési évszám utolsó száma 2 vagy 3-ra végződők tartoznak a víz elemhez). Íze a sós.
Az öt elem kapcsolatban áll egymással, tápláló, fékező, és visszaható kapcsolatban, de ez már a következő cikk témája.
A születési dátumot azért írtam oda, mert aki kíváncsi megtudhatja milyen elem a rá jellemző, a következő cikkből pedig megtudhatja, milyen betegségekre lehet hajlamos.
Jó egészséget mindenkinek!
|
|
|
0 komment
, kategória: A természet gyógyszertárából |
|
|
|
|
|
2013-07-17 12:30:16, szerda
|
|
|
Hozzávalók
30 dkg sima liszt,
pici só,
1 egész tojás,
8 evőkanál olaj,
langyos víz,
Elkészítése
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd 4 cipóra osztjuk. Kisodorjuk nyújtófával. Azonnal bármivel tölthetjük. Túrós mazsolás, darás meggyes, stb
Nagyon egyszerű és gyors. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, sikerrel járnak. |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-07-17 12:25:12, szerda
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb alma (kb. 1 kg). A tésztához: 10 evőkanál liszt, 2 tojás, 2,5 dl tej, szódavíz vagy buborékos ásványvíz, csipetnyi só, egy mokkáskanál vaníliás cukor, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, a sütéshez étolaj, a tálaláshoz: porcukor, lekvár, fahéj ízlés szerint.
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, karikákra vágjuk, a közepükből eltávolítjuk a magházat.
A tészta hozzávalóiból sűrű palacsintatésztát készítünk: a liszthez hozzákeverjük a tojásokat, a tejet, a sót, cukrot, fahéjat, és csomómentesen elkeverjük, ha kell, buborékos vízzel apránként hígítjuk egy kicsit.
Az almaszeleteket a sűrű masszába forgatjuk, és forró bő olajban aranybarnára sütjük.
Ha kész, papírtörlőre szedjük, majd fahéjas porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.
Tipp:
Ugyanezt az ételt megcsinálhatod más gyümölcsből, például ananászkarikákból, banánból sőt, akácvirágból is.
|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2013. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
101 db bejegyzés |
e év: |
1531 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 550
- e Hét: 2766
- e Hónap: 4661
- e Év: 55452
|
|
|