Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Apró trükkök az egészséges hajért
  2013-07-18 23:06:47, csütörtök
 
  Megfelelő táplálkozással, rendszeres törődéssel és néhány trükkel sokat tehetünk azért, hogy hajunk a legjobb formáját hozza.

A táplálkozás, az életmód, de akár mindennapi szokások, rutinos mozdulatok és beidegződések is sokat árthatnak a hajnak, ha azonban odafigyelünk néhány apróságra, megőrizhetjük hajunk egészségét.

Hajerősítő ételek
A haj sok mindent elárul egészségi állapotunkról, ezért ha hirtelen változást, például hajtöredezést vagy fokozódó hajhullást észlelünk, célszerű szakemberhez fordulni. Bizonyos gyógyszerek és ételek is okozhatnak hajproblémákat, de szerencsére vannak kifejezetten hajbarát élelmiszerek: az omega-3 zsírsavban gazdag halfélék (például lazac) és az olajos magvak fogyasztása erősíti és fényessé varázsolja a hajszálakat csakúgy, mint a leveles zöldségek, a hüvelyesek és a sárgarépa. Kerüljük viszont az egyoldalú, gyors súlyvesztéssel járó fogyókúrákat, amelyek a tápanyaghiány miatt hajhullást és hajtöredezést okozhatnak.
Langyos vízzel ajánlott hajat mosni




Óvjuk a hajat a hidegtől és az erős napfénytől, mert ezek mind károsíthatják. Az sem mindegy, hogy miként ápoljuk hajunkat: aki rendszeresen forró vízzel mossa, ne csodálkozzon, ha a haja elveszíti fényét. Hajmosáshoz használjunk inkább langyos vizet, és samponozáskor masszírozzuk egy kicsit a fejbőrt, hogy serkentsük a vérkeringést.

A töredezett hajvégeket lehetőleg proteintartalmú kondicionálóval ápoljuk, mert ezek a haj belsejébe jutva fejtik ki hatásukat.

A vékonyszálú hajat szilikontartalmú termékekkel lehet felturbózni, amelyek vékony filmréteggel vonják be a hajszálakat, így dúsabbnak hatnak, ráadásul a haj nem kelt zsíros benyomást.

Dúsabb hatást kelthetünk azzal is, ha hajunkat fejjel lefelé szárítjuk.

Hajápoláskor tartsuk azt is szem előtt, hogy nem feltétlenül kell méregdrága szereket vásárolni: a haj típusának megfelelő olcsóbb samponok és balzsamok, vagy a házilag elkészíthető természetes pakolások gyakran ugyanolyan jók (vagy jobbak), mint a drágább, agyonreklámozott termékek.

Ne szárítsuk sokáig
Egy korábbi felmérés szerint a nagy teljesítményű hajszárítók nagyjából ugyanannyi idő alatt szárítják meg a hajat, mint kisebb teljesítményű társaik, ellenben jobban károsítják a hajat.

Érdemes alacsonyabb hőfokú levegővel, a lehető legrövidebb ideig szárítani a vizes hajat. Ha a körülmények engedik, tartsunk hajszárítómentes napokat, és hagyjuk hajunkat a levegőn megszáradni.

A gyakori fésülés sem tesz jót a hajnak: inkább ritkábban fésülködjünk, és akkor is használjunk gombos végű hajkefét. A vizes hajat sose keféljük, mert ilyenkor a hajszálak különösen sérülékenyek. Helyette várjunk addig, míg a haj megszárad, vagy használjunk fésűt a hajkefe helyett.

A póthaj és a szoros copf károsítja a hajhagymákat
Gyorsan elkészíthető, ápolt frizurát adnak a copfok és hajfonatok, ám ha túl szorosak, hosszú távon károsíthatják a hajhagymákat és hajhullást okozhatnak. Hasonló veszélyt jelentenek a nehéz póthajak, amelynek viselésében érdemes negyedévente egy kis szünetet tartani.

Minél extrémebb színváltoztatást végzünk a hajon, annál jobban károsodik
Az őszülő hajszálak ,,álcázására" érdemes kímélő hajfestéket választani, és nem tanácsos túl gyakran váltogatni a haj színét sem. Minél extrémebb színváltozást végzünk, annál nagyobb károsodásnak tesszük ki hajszálainkat. A szakemberek többsége egyetért abban, hogy a természetes hajszínünknél maximum három árnyalattal sötétebbet vagy világosabbat válasszunk.



 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 34 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1617
  • e Hét: 4632
  • e Hónap: 7726
  • e Év: 75491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.