Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Akkor is kirúghatják, ha táppénzen van – az Mt. legfo
  2013-07-19 22:19:28, péntek
 
 
Akkor is kirúghatják, ha táppénzen van - az Mt. legfontosabb változásai

2013. július 19., péntek, 11:15 • Utolsó frissítés: 9 órája
Szerző: hvg.hu
Nehéz az átállás az új munkajogi szabályokra, noha már egy éve hatályban van nagy részük. Még mindig sokan ragaszkodnak a korábban megszokott szabályokhoz, pedig esetenként már azok gyökeres ellentétét kell alkalmazni.

Nehezíti (vagy éppen könnyíti?) az alkalmazkodást, hogy az alig egy éve élő szabályok egy része nemrég már módosult is. Több szabály pontosabb meghatározásánál pedig a bírói gyakorlatra várunk. Dr. Fésü Gizella, a .D.A.S. Jogszerviz jogásza foglalta össze a legfontosabb változásokat

1. Oda a jolly joker! A táppénz már nem eredményez felmondási védelmet

Sokan még mindig a táppénzben bíznak. Jelentősen megváltoztak azonban a felmondási védelem szabályai. Korábban a táppénz ideje alatt a munkáltató rendes felmondással a munkaviszonyt nem szüntethette meg, most azonban ez már nem jelent védelmet. A felmondást így ezen idő alatti is lehet postázni, csak a felmondási idő kezdődik később, a táppénz végével.

2. Bajt okozhat a titkolt várandósság

Érdemes alaposan átgondolni, mikor közöljük a munkáltatóval a terhesség tényét. A régi Mt. szerint már maga az állapot is felmondási védelmet jelentett, ma már azonban csak akkor, ha erről a munkáltató igazolhatóan tudomást szerzett. A közlést lehet húzni, de ha a munkáltató várhatóan azért hívat valakit az irodába, hogy a felmondást közölje, előtte legalább e-mailen célszerű a terhesség tényét és lehetőleg az igazolást is megküldeni a munkáltatónak. Mikor érdemes még egy darabig a titkot megőrizni? Ilyen lehet, ha valaki határozott időtartamú munkaviszonyban áll és várható, hogy munkaviszonyát határozatlan időtartamúvá alakítják át. Elképzelhető ugyanis, hogy a munkáltatót befolyásolja a várandósság ténye, ezért előbb a határozatlan időtartamú szerződést célszerű aláírni.

3. Visszatérés a munkába - megszűnik a felmondási védelem

Maradjunk még mindig a felmondási védelemnél és a gyermeket vállalóknál. Felmondási védelmet jelentett a régi Mt. szerint a gyermek 3. életévéig terjedő szakasz. Nem így van ez az új szabályok alapján. Most ugyanis csak akkor áll fenn a felmondási védelem, ha valaki otthon is marad a gyermekével, tehát kizárólag a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt. Amennyiben ugyanis a munkavállaló visszamegy dolgozni, megszűnik a felmondási védelem. Két kedvezmény mégis társul a visszamenetelhez. Egyrészt, ha felmondási tilalom nem is, de korlátozás érvényesül. Így csak a munkavállaló lényeges kötelezettségszegése esetén szüntethető meg a munkaviszony, ill. a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból pedig akkor, ha nincs másik, a munkavállaló számára megfelelő munkakör. További pozitív változás, ha valaki kéri, hogy őt a rendes munkaidő felének megfelelő részmunkaidőbe vegyék vissza, a gyermek három éves koráig a munkáltató a jogszabály szerint köteles ezt megtenni. Ha pedig a munkavállaló javaslata az előbbiektől eltér, tehát pl. 6 órás foglalkoztatást szeretne, ennek engedélyezése már a munkáltató belátásán múlik.

4. Ha nem akar összejönni a baba

Szigorított a törvényalkotó az emberi reprodukciós kezelés alatt állók helyzetén is. Ők azok, akik azért küzdenek, hogy gyermekük születhessen (pl. ilyen a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés). Míg ugyanis az előző Mt. szabályait lehetett úgy is értelmezni, hogy a kezelések időtartamára a kezelési eljárásban részt vevő nőt és férfit is megilleti a felmondási védelem, az új Mt. már pontosította a szabályokat, és e szerint csak a nők állnak védelem alatt, ők is csak a kezelések megkezdésétől számított hat hónapig.

5. Mikor érdemes szabira menni?

Érdemes volt eddig az új Mt. alapján sakkozni a szabadságok kivételénél. A szabadság idejére távolléti díj járt, ami rövidebb hónapban alacsonyabb összeget eredményezett a szabadság idejére, hosszabb hónapban magasabbat. A nemrég elfogadott módosítás értelmében, 2013. augusztus 1-jei hatállyal módosul a távolléti díj számítása, így nem függ már a munkabér a szabadság időpontjától és a szabadságos napok számától, erre a hónapra is az egyébként szokásos munkabér jár.

6. A felmondás e-mailben érkezett

Lehet-e jogszerű az e-mailben megküldött felmondás? Egészen tömören: igen. Ugyanis szemben a korábbi szabályozással az új Mt. az elektronikus dokumentumot (pl. sms, e-mail) is írásban tett nyilatkozatnak tekinti. Ennek feltétele, hogy az abban foglaltak változatlanul visszaidézhetőek legyenek, plusz a nyilatkozattevő személye, és a megtétel időpontja meghatározható legyen. Fontos körülmény, hogy egy elektronikus dokumentumnak nem kell elektronikus aláírással rendelkeznie ahhoz, hogy kimerítse az írásbeliség követelményeit. További fontos szabály, hogy a felmondás már a hozzáférhetővé tétellel hatályosul, ennek megfelelően az e-mailben küldött üzenet (függetlenül az elolvasástól) már a postaládában megjelenéssel átvettnek számít.

7. Határozottból határozatlan

A korábbi szabályok szerint automatikusan határozatlanná vált a munkaviszony, ha a munkavállaló a munkáltató tudtával legalább egy napot tovább dolgozott. Nem így van ez az új szabályok alapján: Újabb munkaszerződés hiányában a munkaviszony a határozott idő utolsó napján automatikusan megszűnik.

8. Ki lehet vezető?

Sok munkajogi pozíció foglalja magában elnevezésében a vezető szót (pl. csoportvezető, osztályvezető). Kérdés, hogy ők vezetőnek minősülnek-e a munkajogi szabályok szerint? Ez azért nagyon fontos, mert a vezetőkre sok tekintetben jóval szigorúbb munkajogi szabályok vonatkoznak, mint a többi munkavállalóra (pl. nincs rendkívüli munkavégzés, gondatlan károkozás esetén is teljes kárért felelnek). Mind a régi Mt., mind az új Mt. két kategóriát különböztet meg. A jogszabály alapján, automatikusan vezető állású munkavállalónak minősül a munkáltató vezetője (az egész szervezet irányítója) és annak közvetlen irányítása alatt álló helyettese.

A többi vezetőnél azonban alapvető feltételként határozza meg a jogszabály, hogy a munkaszerződésben legyen kikötve, miszerint az Mt. meghatározott szakasza szerinti vezetőről beszélünk. Utóbbi csoportnál hozott az új. Mt. lényeges változást. Korábban a meghatározott jelentőségű munkakörök betöltői vezetőnek minősülhettek. Ma már azonban több feltétele is van esetükben az Mt. szerinti vezetővé válásnak. Egyrészt, a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört betöltő munkavállaló lehet vezető állású munkavállaló (ilyen lehet pl. a pénzügyi osztályvezető). Másrészt van egy objektív feltétel is: mégpedig az, hogy a munkavállaló alapbére legalább a minimálbér hétszerese legyen, ami 2013-ban 686 000 Ft. Ezt el nem érő alapbér esetén a szigorúbb munkajogi szabályok kikötésére és alkalmazására tehát nincs lehetőség.


http://hvg.hu/karrier/20130719_uj_mt_legfontosabb_valtozasok#utm_source=hvg_daily &utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_07_19&type-id=HvgDaily& amp;user-id=572662BE&utm_content=normal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az új perzsa elnök is vissza tud szólni a pimaszkodó zsidókn
  2013-07-19 22:12:07, péntek
 
  2013-07-18. 21:08
Az új perzsa elnök is vissza tud szólni a pimaszkodó zsidóknak

Július 17-én Irán megválasztott elnöke, Haszan Roháni válaszolt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök minapi fenyegetőzéseire. Netanjahu a CBS hírtelevízió műsorában ismételten sürgette a “nemzetközi közösséget", hogy gyakoroljanak nyomást Teheránra atomprogramja ügyében, magát a megválasztott iráni államfőt pedig “báránybőrbe bújt farkasnak" nevezte.
Haszan Roháni az 1980-88 között Irak és Irán között lezajlott háború veteránjai előtt mondott beszédében kijelentette: “Amikor egyesek (az USA-ban) azt mondják, hogy minden lehetőség nyitva áll (Irán békés célú nukleáris programjával kapcsolatban), és amikor egy szerencsétlen ország a régióban (Izrael) is ilyesfajta dolgokat mond, az embernek nevetni támad kedve." Majd a megválasztott elnök feltette korunk egyik legalapvetőbb kérdését, melyre sok százmillió ember (köztük tizenötmillió magyar) vár választ: “Kik a cionisták, hogy fenyegethetnek minket?" Haszan Roháni azt is leszögezte, hogy az iráni ellencsapás lehetősége tartotta vissza Izraelt az országa elleni agressziótól.
Kedden Roháni egyértelművé tette azt is, hogy Teherán továbbra is támogatást nyújt az amerikai-izraeli terjeszkedéssel szemben álló ellenállási mozgalmaknak, így a Hezbollahnak és a Hamásznak, valamint a szíriai kormánynak.
Az izraeli miniszterelnök kirohanásaira válaszul július 15-én 29 korábbi kormányzati tisztségviselő, diplomata, magas rangú katonatiszt és nemzetbiztonsági szakértő levélben sürgette Barack Obama amerikai elnököt, hogy mielőbb kezdjen közvetlen tárgyalásokat a rövidesen hivatalba lépő új perzsa államfővel. Az aláíró befolyásos személyiségek leszögezik: “A diplomácia csakis akkor lesz sikeres, ha készek vagyunk változtatni a meglévő szankciókon az iráni engedményekért cserébe... Roháni megválasztása előtt nagyon fontos, hogy minden állam tartózkodjon a provokatív akcióktól, melyek veszélyeztethetik a diplomáciai erőfeszítések sikerét."
Huszein Muszavian professzor, aki a Haszan Roháni vezette iráni tárgyalódelegáció szóvivője volt a nukleáris kérdésekről folyó tárgyalásokon 2003-2005 között, egy minapi interjújában arról beszélt, hogy Teherán álláspontja az atomprogramjával kapcsolatban a jövőben sem fog változni. Legalábbis addig biztosan nem, amíg az USA továbbra is fenyegeti és zsarolja az Iszlám Köztársaságot. “Ha az USA azon az állásponton van, hogy minden lehetőség nyitva áll (beleértve a katonai csapás lehetőségét - P.O.), akkor minket is arra kényszerít, hogy ugyanezt mondjuk" - foglalta össze az iráni álláspont lényegét a megválasztott iráni elnök egykori közeli munkatársa.
Perge Ottó

További részletek: http://kuruc.info/r/4/115188/#ixzz2ZWZ2m6tg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi a közös Tel Avivban és Hiroshimában?
  2013-07-19 22:10:36, péntek
 
  Mi a közös Tel Avivban és Hiroshimában?
Még semmi...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végleg kiirtották a Führer születésnapjára ültetett, horogk
  2013-07-19 21:48:37, péntek
 
  Végleg kiirtották a Führer születésnapjára ültetett, horogkeresztet mintázó fenyőerdőt


20 évvel ezelőtt rejtélyes, horogkeresztet mintázó lombkoronákra lettek figyelmesek egy kelet-németországi erdőben.

Bár azóta több szvasztika alakú - tudatosan vagy véletlenül kialakított - formát azonosítottak Németországban és szerte a világon, eredetük továbbra is sűrű ködbe vész. A német Süddeutsche Zeitung napilap 2002-es tudósítása szerint a brandenburgi Günter Reschke volt az, aki 1992-ben felfedezte a csodálatos jelenséget. Az érdem egészen pontosan Reschke tájépítő irodájának gyakornokáé, aki éppen légi fotókat nyálazott át, amikor rálelt a szokatlan látványra.

A férfi 140, horogkeresztet formázó vörösfenyőt "szúrt ki" a több száz erdei fenyő között. A vörösfenyő legjellegzetesebb, a többi fenyőfélétől eltérő tulajdonsága, hogy tűleveleit a tél beállta előtt lehullatja, ,,ruhája" előbb sárgás, majd barna színű lesz, így jól felismerhetően különbözik tűlevelű társaitól - különösen akkor, ha még csoportban is állnak, s valamilyen formát alkotnak, mint ahogyan az ebben az esetben is történt.

Nem csoda, hogy a gyakornok szeme azonnal megakadt a zernikowi Kutzerower Heide 60-szor 60 méteres területéről készült légi felvételén. Reschke, ,,észak Toszkánájának" szerelmese, ekkor még nem tudta, hogy a természeti idillt sugárzó képből nemzeti ügy, hovatovább botrány fog kerekedni a holokamu miatt saját hátukat korbácsoló németeknél. A szakember saját szemével akarta látni a furcsa jelenséget, így az erdő fölé repült, ahonnan tisztán ki lehetett venni a sárgán rikító horogkeresztet. Egy rövid kutatás után kiderült, hogy - számolt be róla a helyi erdész, Klaus Göricke - a fákat még a harmincas évek végén ültették, s azóta ott állnak; túlélték a Vörös Hadsereg benyomulását, a kommunizmust és a berlini fal leomlását.

Az, hogy ez évtizedeken át senkinek nem tűnt fel, a vörösfenyő jellegzetességének köszönhető. A fa ugyanis csak egy nagyon rövid ideig látható ebben a formájában, s bizonyos magasságba kellett volna repülni, hogy a szvasztika tisztán látszódjon - a Berlint elhagyó repülőgépek már túl magasan szállnak ahhoz, hogy szabad szemmel kivehető legyen a jelenség, magánrepülőgépek pedig nem repülhettek Kelet-Németország légterében 1989-ig.

Nem kellett sok idő az első városi legendák szárba szökkenéséhez és a szimbólum eredettörténetével kapcsolatos mendemondák megszületéséhez. Egy helyi földműves váltig állította, hogy ő volt az, aki még gyerekként - némi fizetség fejében - elültette a fákat. Mások szerint egy helybéli metszett emlékére kerültek oda a fák, miután az illetőt a sachsenhauseni koncentrációs táborba hurcolták, amiért rajtakapták, hogy a BBC-t hallgatta, de olyan is akadt, aki úgy tudta, hogy a helyi nemzetiszocialista potentát jóvoltából ültették el a facsemetéket a Führer születésnapján. Végül a Berliner Zeitung is előállt a maga verziójával, miszerint a helyiek így akarták meghálálni, hogy a Birodalmi Munkaszolgálat (Reichsarbeitsdienst, RAD) utcát kövezett le Zernikowban.

A kusza történet a régión túl is nagy hullámokat vetett. A hírre szenzációéhes francia újságírók lepték el Kelet-Németországot, hogy a saját szemükkel győződjenek meg a rejtélyes szvasztika-erdő létezéséről. A francia Le Figaro cikke nyomán François Mitterand köztársasági elnök felhívta kollégáját, Roman Herzog német elnököt, aki minden követ megmozgatott, hogy elérje a helyi erdészeti hatóságnál a szóban forgó fák kivágását. A láncfűrészek 1995-ben jelentek meg a helyszínen, és ki is vágtak negyven fát. A német erdőmunkások nem végezhettek valami jó munkát, hiszen 2000-ben a Reuters arról cikkezett, hogy - s erről képeket is közöltek - szerencsére újra sárgán virít az erdő Zernikownál. A téma bejárta a világsajtót, s még a Chicago Tribune is foglalkozott vele.

A helyi hatóság ekkor azon aggódhatott, hogy Kutzerower Heide újra a "neonáci" csoportok zarándokhelye lesz. Ettől tartva, és a zsidóság érdekeit szem előtt tartva a brandenburgi Földművelésügyi Minisztérium úgy határozott, hogy az összes fát ki kell vágni a területen, természetvédelem ide, természetvédelem oda(kíváncsiak lennénk miként döntenének egy Dávid-csillagot ábrázoló erdőrészről). A szövetségi földértékesítő vállalat (BVVG) megálljt parancsolt a drasztikus tervnek, s csupán 25 fa kivágásához járult hozzá. A munka 2000. december 4-e reggelén zajlott; a favágóknak ügyelniük kellett rá, hogy csak a megjelölt fákat vágják ki, s hogy az erdőben a szvasztika tényleg ne látszódjon többet. Az erdészet nem bízta a véletlenre, s még a rönköket is megsemmisítették.

Bár a Kutzerower Heide-i látványosság már a múlté, a horogkeresztek nem tűntek el teljesen. Mint arra Jens-Uwe Schade egy 2000-es írásában rámutatott, a nemzetiszocialista erdészek közötti hóbort igen elterjedt volt a harmincas években. A hetvenes évek elején amerikai katonák arról panaszkodtak a hesseni tartományi elöljáróknak, hogy az Asterode melletti lucfenyőerdő déli oldalán nemcsak egy hatalmas szvasztika van, hanem a fák egy helyütt 1933-at mintáznak - utalva Hitler hatalomra jutásának esztendejére. Egy hasonló jel okozott felháborodást az észak-hesseni Jesbergnél a nyolcvanas években, majd egy néprajzkutató 2000-ben szintén egy ilyen szimbólumra lett figyelmes az örökzöld duglászfenyők között.

Az erdei szvasztikák furcsa utóélete ezzel még nem ért véget. 2006-ban az amerikai The New York Times írta meg, hogy a kirgizisztáni Tash-Bashat falujában található, 180 méter hosszú jel születésére hasonlóan változatos magyarázatok születtek. Egyesek szerint a német-szovjet "barátság" emlékére hozták létre a harmincas években, mások szerint a falu hazafias érzületű erdészének ötlete volt, de olyan szóbeszéd is lábra kapott, hogy egy titokzatos professzor ültette a fákat a hatvanas években, mielőtt a KGB el nem hurcolta a faluból.

(Múlt-kor nyomán Deres.tv)


http://harcunk.info/index.php/archiv/614-vegleg-kiirtottak-a-fuehrer-szueletesnap jara-ueltetett-horogkeresztet-mintazo-fenyoerdot
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fellélegezhetünk: mégis lesz zsidó múzeum Kölnben (is) - 52
  2013-07-19 21:37:59, péntek
 
  2013-07-19. 15:27
Fellélegezhetünk: mégis lesz zsidó múzeum Kölnben (is) - 52 millió euróból

Hosszas vita után eldőlt, hogy megépül a kölni zsidó múzeum. Az észak-rajna-vesztfáliai város vezetése csütörtök este hozta meg döntését arról, hogy a múzeumot az önkormányzat költségvetéséből, 52 millió euróból építik meg. Az intézmény az óváros közepén, a Rathausplatzon kap helyet.
Régészek 2007 óta folytatnak ásatásokat a környéken, ahol rátaláltak a középkori zsidó negyed maradványaira. A romok között táncházé, ispotályé, pékségé és zsinagógáé is van. A szakemberek sok értékes tárgyat találtak, például egy félhold alakú, drágakövekkel kirakott 11. századi arany fülbevalót is. Sven Schütte, az ásatásokat vezető régész és csapata 2007 óta mintegy 250 ezer tárgyat tárt fel a 10 ezer négyzetméteres ásatási területen: kerámiavázákat, szerszámokat, ékszereket, játékokat, állati csontokat. Palatábladarabokon talált héber nyelvű feliratok, egy korábban ismeretlen erotikus lovagregény töredéke, sőt a pékség ügyfeleinek névsora mind a középkor mindennapi életéről tanúskodik.
A városvezetés már 2011-ben elhatározta, hogy múzeumot épít az ásatások "köré". Az építkezés azonban újabb és újabb halasztást szenvedett, többek közt azért, mert nem tudták, hogy ki fogja üzemeltetni az intézményt (a jócskán eladósodott Köln ugyanis erre nem látszott alkalmasnak). Hosszas tárgyalások után végül eldőlt, hogy a múzeumot a Landschaftsverband Rheinland, a Rajna-vidéki Tartományi Szövetség (LVR) fogja működtetni.
Mintegy 50 ezer lakosával - Párizst és Londont megelőzve - Köln a 10. századtól a 12. századig Európa egyik legnagyobb városa volt, fénykorában pedig ezres lélekszámú zsidó közösség élt ott. A zsidó negyed története ezeréves: a késői ókortól a középkorig húzódik. A római kormányzó, majd a frank királyok palotájának, később a városházának a szomszédságában állt.
Sven Schütte korábban elmondta: a kölni zsidók sokáig jó viszonyban éltek a keresztényekkel. A zsinagóga gazdagon díszített gótikus stílusú oltárát például azok a kézművesek építették, akik a szomszédos székesegyházban is dolgoztak. A zsidó negyed végét két tömeggyilkosság jelezte: 1096-ban az első keresztes háborúba tartó lovagok pogromja, majd 1349-ben a városrész teljes lerombolása: a keresztények ugyanis a zsidókat tették meg bűnbaknak a városban pusztító szörnyű pestisjárványért.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/4/115223/#ixzz2ZWQQfRPG
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy EU-s irányelv kizárná az Izraellel való együttműködésből
  2013-07-19 21:36:03, péntek
 
  2013-07-19. 20:08
Egy EU-s irányelv kizárná az Izraellel való együttműködésből a megszállt területeket - a zsidók máris kukoricára térdepeltették a nagyköveteket

Az izraeli külügyminisztériumba "kérették" a francia, brit és német nagykövetet, hogy "megvitassák" velük az Európai Unió (EU) kezdeményezését, miszerint kizárná az Izraellel való együttműködésből a megszállt területeket - közölte neve mellőzését kérve egy magas rangú izraeli diplomata pénteken az AFP francia hírügynökséggel.
"Franciaország és Nagy-Britannia nagykövetét, valamint a német nagykövet távollétében az ügyvivőt behívtuk a minisztériumba (...) hogy megvitassuk velük az európai irányelvek kérdését - fogalmazott a diplomata. - Kértük a nagyköveteket, hogy tolmácsolják fővárosuknak: egyetlen izraeli kormány sem fogadná el a felsorolt feltételeket (...) és e rendelkezések alkalmasak arra, hogy súlyos válságot idézzenek elő Izraellel."
A szóban forgó új irányelvek szerint, amely pénteken jelentek meg az EU hivatalos közlönyében, 2014-től minden olyan, Izraellel kötött egyezményben, amely uniós segélyről szól, ki kell kötni, hogy az nem vonatkozik az Izrael által 1967 óta megszállt területekre (Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem, a Gázai övezet és a Golán-fennsík).
"Kérésére egy órán át beszéltem Rafi Barakkal, az izraeli külügyminisztérium főigazgatójával az EU irányelveiről, amelyek nagy nyugtalanságot keltenek az izraeliekben" - erősítette meg az AFP-nek Christophe Bigot francia nagykövet. A német misszió szóvivője is megerősítette, hogy a képviselet ügyvivőjét csütörtökön "meghívták" a minisztériumba. A brit nagykövetség nem fűzött megjegyzést az ügyhöz.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/4/115235/#ixzz2ZWPpMUh2
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
NESZE BIRKA, ITT a SZÉNA...
  2013-07-19 21:10:25, péntek
 
  NESZE BIRKA, ITT A SZÉNA...


Éppen folyik a nagy húsvásár, a Vezér választókat vásárol, természetesen az úri középosztályt preferálva...
Szerencséje is van, a magyar választó kilónként nevetséges összegekért vásárolható meg, méghozzá abból a pénzből, melyet neki kell megfizetnie ilyen-olyan formában, kamatostól, és amelyet a pénztárablaktól való távozás után azonnal vissza is vesznek tőle, vagy már előre vissza is vettek.
Van olyan cég ugyanis, amelyik nem sokkal a nagy adakozás eluralkodása előtt kilencszeresére emelte szolgáltatása árát, most abból ad tíz százalékot vissza, de ezért én nem a cégvezetést hibáztatom, hanem azt az államot, amelyik belepiszkál a gazdaságba, a piaci viszonyokba, amelyik monopolhelyzeteket teremt és államosít.
Persze ügyesen ki van ez találva, hiszen az, hogy ki mennyit profitál a rezsicsökkentés nevű parasztvakításból, az attól függ, hogy mennyi is az a rezsi.
Akinek sok, annak jelentős összeg, akinek alacsony a rezsije, annak nem jelent semmit, ő csak fizetheti a gazdagoknak kifizetendő rezsicsökkentést, mert annak árát ki kell fizetni valakinek, ez az egy biztos.
Van a társadalomban majd' négymillió háztartás, abból majd a felét nyugdíjasok tartják fenn, a másik felének zömét sem dúsgazdag vállalkozók alkotják, így aztán nekik a rezsicsökkentés párszáz forintot hoz talán havonta, de amikor a költségvetésbe be kell fizetni az adókat, akkor nekik is be kell fizetni kis pénzecskéjüket, akkor már senki nem nézi, hogy szegény vagy gazdag, rá is ugyanannyi jut, mint a dúsgazdag milliomosra.
Vegyünk egy szélsőséges példát.
Legyen Degesz Józsinak mondjuk, egy hatszáz négyzetméteres, négygarázsos háza, nem túl nagy, húszméteres, ellenáramoltatós medencével, fűtött kocsifeljáróval, temperált garázzsal, kerti világítással, elektromos grillel, klímával, szórakoztató elektronikával, elektromos kapuval és garázskapukkal, hűtőkkel és mélyhűtőkkel, szaunával, szoláriummal, gázfűtéssel - és természetesen horribilis közüzemi számlákkal.
Legyen ennek összege, mondjuk havi negyedmillió, ami nincs is túlbecsülve.
De ki tudja fizetni, mert a jövedelme magas.
Tőle kétszáz kilométerre, de életszínvonal tekintetében fényévekre lakik Girhes Gábor közmunkás a feleségével, aki havi nyolcvanezerből éldegél saját házacskájában, melyet az átkos szocializmusban épített.
Előszoba, két szoba, konyha, fürdőszoba, spejz, fáskamra, garázs - már legalább tizenöt éve autó nélkül, gáz kikapcsolva, villanykörte három darab, egy energiazabáló televízió, víz a közkútról, szennyvízcsatorna nincs, szippantani négyhavonta kellene, de a hígját inkább szétlocsolja a hátsókertben, és csak évente szippantat, ha tud.
Fával fűt, a fát apránként ,,szerzi" az erdőből, egyetlen öröme, hogy nem cigány, ezt öntudatosan ki is hangsúlyozza, miközben a nyolcszáz forintot kifizeti az alapvető élelmiszerek ÁFÁ - ja címen, meg befizeti a közműcégek lecsökkent nyereségadójának pótlására Viktornak.
Rezsije havi nyolcezer forint, ebből a dolgok jelenlegi állása szerint nyolcszáz forint a rezsicsökkentés, ami neki sokat jelent.
A rezsicsökkentés árát viszont neki is fizetnie kell, mert az azért elképzelhetetlen, hogy a közműcégek hosszabb időn át elviselnék, hogy a nyereségüket elvonják.
Ők is rezsicsökkentésre kényszerülnek, ők majd úgy szorítják le a rezsijüket, hogy elfelejtik a fejlesztéseket, csökkentik a dolgozói létszámot, áramkimaradás vagy csőtörés esetén a javítási idő megnő, a kereseteket visszafogják, legatyásodnak és pár év múlva a közműhálózat valószínűleg megközelíti majd Enver Hodzsa Albániájának állapotát.
Közben persze azért emelni fogják az árakat, és az állam kénytelen lesz engedni nekik, mert különben az államra hagyják a feladatot, mely ugyan ennek örülni fog, hiszen rendszeres bevételhez jut, melyből remekül lehet finanszírozgatni ezt-azt, de ettől a szolgáltatás sem jobb, sem olcsóbb nem lesz.
Soha nem volt sikeres az a gazdaságpolitika, amelyik belepiszkált a piaci viszonyokba.
Az állam bevételei persze a közműcégek nyereségadójának csökkenése miatt szintén csökkennek, ez pedig tűrhetetlen, így aztán a kimaradt jövedelmet pótolni kell más adónemekkel, különadókkal, mifenével, amit majd nem csak az fizet, aki egy évben háromszázezret szakított a rezsicsökkentésen, hanem az is, aki évente tizenkétezret kapott.
Neki nem ezt a tizenkétezret kell majd megfizetni, mert akkor már rá is annyi jut a terhekből, mint a többi állampolgárra, mint például arra, aki háromszázezret kapott.
A Fidesz szóvivője nagyon nem akarja megérteni, hogy támogatni nem kellene mindenkit, hanem csak a rászorultakat, ennek láttán azért az ember elcsodálkozik.
Most majd megint oldalbatámogatnak egy réteget, természetesen nem a szegényeket.
A HVG.hu szerint ,,százezer családnak juttatna 20-30 ezer forintnyi pluszpénzt havonta a családi adókedvezménynek a KDNP javaslata szerinti kiterjesztése. A Fidesz rivális javaslata ennél kicsit szűkmarkúbb. Ha valamelyik variáció megvalósul, nagyjából plusz egy havi fizetés maradna a zsebében azoknak, akik eddig nem tudták kihasználni a teljes családi kedvezményt.
Összesen 250 ezer szülőt és gyermeket, illetve 100 ezer családot érintene a családi adókedvezmény kiterjesztésének KDNP által szorgalmazott ötlete - mondta a hvg.hu-nak Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese.
A párt nagyjából másfél éve próbálja elérni a kormánynál, hogy azok is igénybe vehessék a gyermekeik után járó teljes családi adókedvezményt, akiknek az alacsony jövedelmük miatt nincs elég adóalapjuk a kedvezmény teljes kihasználására." - írja a portál.
Nem sajnálom én senkitől a pénzt, de biztos, hogy nem azokat kellene támogatni, akik a létminimum alatt élnek?
Nem lenne fontosabb például a gyermekszegénység felszámolása?
Egyébként is alapvetően elhibázott szociális kérdéseket az adórendszeren keresztül kezelni, - ez sem szokott sikerülni sehol.
Az adókat be kell szedni az utolsó fillérig, és abból aztán lehet támogatni gyermeknevelést, stadionépítést, meg minden egyéb szir-szart, amire a mi kis diktátorunknak kedve szottyan.
A kis beteg nyilatkozott is egy jót.
"A magamfajta emberek szeretnek valami jelentőset véghezvinni, valami rendkívülit. A történelem megadta nekem ezt az esélyt" - nyilatkozta a The Wall Street Journalnak Orbán Viktor, aki úgy fogalmazott: vonzó munkának tekinti az ország megmentését.
Én meg itt ülök, nyakig az aggodalomban, ezidáig ugyanis amit Szeretett Vezérünk megmentett, az mind meghótt.
Ez várna az országra is?
Szép perspektíva...

http://www.pupublogja.hu/2013/07/nesze-birka-itt-szena.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MECSODA KORMÁNYZATI SIKEr!!
  2013-07-19 20:52:02, péntek
 
  2013. július 19., péntek 16:59 (NAPI)
Már nem a magyarok a legpesszimistábbak

A görögök, a csehek és a szlovének is pesszimistábbak a magyaroknál - derül ki egy friss felmérésből. Az európaiak jelentés része nem számít élete jobbra fordulására, a nincstelen afrikaiak viszont azt nem tudják elképzelni, hogy még rosszabbul élhetnek, mint most.

A görögök bizonyultak a világ legpesszimistább népének 2012-ben a Gallup felmérése szerint: közel 40 százalékuk úgy látja, hogy a következő öt éven belül rosszabbul fog élni, mint jelenleg. A második legnegatívabb eredményt Csehország produkálta 33 százalékkal, a harmadikat Szlovénia 32 százalékkal, a negyediket Magyarország 29 százalékkal. Az athéni parlament a héten fogadta el azt a törvényt, amelynek értemében a jövő év végéig összesen 25 ezer közalkalmazott veszítheti el az állását. Ez a csapás csak megfejeli a 27 százalékos (a fiatalok körében kétszer ekkora) munkanélküliséget, így nem csoda, ha a görögök mostanában nem egy boldog, laza mediterrán nép képét mutatják - értékeli az adatokat a balkans.com.
Kapcsolódó cikkek


A felmérés egyébként meglehetősen kacifántos módszerrel készül. A válaszadókat megkérik, hogy 1 és 10 között osztályozzák jelenlegi életüket és várakozásaikat. Ha az előbbi nagyobb osztályzatot kap, mint az utóbbi, az a pesszimizmus, ha fordított a az összehasonlítás, az az optimizmus jele. Azokat az értékeléseket, amikkor a két szám egyenlő, egyik csoportba sem sem sorolják be.

Ha valaki 10-est ad magának jelenlegi életére, azt nehezen kezeli az vizsgálat, mert ezt nem lehet fokozni, azaz a módszertan alapján nem lehet kideríteni, hogy optimista-e az illető vagy sem. Érdemes megjegyezni azt is - ami a magyarok számára nyilvánvaló -, hogy az osztályzást nem csupán racionális mérlegelések befolyásolják, hanem kulturális különbségek, hagyományok is.

Veszélyes ez a rosszkedv

Sajátos módon szinte a világ minden országában többen vannak azok, akik jobbnak látják jövőjüket, mint jelenüket. Ez nem függ attól, hogy jelenleg jól élnek-e vagy rosszul. Az elmúlt évben csak Görögország, Csehország és Szlovénia jelentett kivételt ez alól a szabály alól, azaz ezekben az országokban több a pesszimista, mint az optimista ember. Még Magyarországon is többen lehettek a bizakodók, annak ellenére, hogy sokan vannak a jövőjüket sötéten látók is.

A vizsgált 29 európai ország többségében a lakosság egyharmadánál kevesebben voltak az optimisták, 12 olyan nemzet akadt, ahol a pesszimisták aránya meghaladta a megkérdezettek ötödét. Az elemzés értékelői szerint ez azt bizonyítja, hogy a 2007-2008-ban kezdődött gazdasági válság tartósan rontja az emberek hangulatát, különösen azokban az országokban, amelyek kemény megszorításokkal próbálnak kikeveredni adósságválságukból. Ez már-már veszélyezteti Európa politikai és szociális stabilitását.

A világ legoptimistább régiója Afrika, de ezt csupán a vizsgálat módszertana magyarázza. A szegény afrikai országokban szinte senki sem tudja elképzelni, hogy még nyomorúságosabb lehet az élete, mint amilyen most.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/mar_nem_a_magyarok_a_legpesszimistabbak.55 9812.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kövér és a kultúra
  2013-07-19 20:37:41, péntek
 
  Kövér és a kultúra

szerző
narancs.hu
publikálva
2013. júl. 19., 16:25


Még alig hűlt ki az oldal, ahol Lévai Anikó Pataky Attila művészete iránt érzett feltétlen rajongását beszéltük meg, s máris itt az országot jelenleg uralók kultúrafogyasztási szokásainak újabb ékes bizonyítéka - Kövér és Schuszter összeborulása.

Schuszter Lóránt facebook-oldalán találtuk ezt a fotót.

http://magyarnarancs.hu/data/cikk/8/57/49/cikk_85749/lori.jpg

A képen a mondott művész, Csurka István pártjának (MIÉP, emlékszik még valaki?) egykori fővárosi képviselője pózol egy szlovákiai P. Mobil-koncert után a magyar országgyűlés elnökével, s nem mellesleg a Fidesz helyi favoritjának, az immár tartósan parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának elnökével, Berényi Józseffel.

Kétségkívül jól mutatnak együtt.

Nos, a P. Mobil, ha az életben alkotott is valamit (amit mellesleg nem lenne könnyű bizonyítani), azt a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben tette, vagyis legalább harminc éve. Azóta tehát e kétes renomét igyekszik Schuszter különféle kísérőzenészek bevetésével aprópénzekre váltani, holt több, hol kevesebb sikerrel.

Így tehát ez a több évtizedes selejt, átverés, menj az úton, menj tovább, ne nézz vissza már, illetve nálam mindig két forint ez a dal tűnik a kép alapján a házelnök betevőjének a magyar kultúrából.

Ezért is tartunk ott, ahol tartunk: mert ezeknek ez a kultúra. Ja, és még annyit a művészeti kérdésekről, hogy Schuszter annak idején konkrétan semmilyen hangszeren nem játszott, nem énekelt, semmit nem csinált, csak futtatta a bandát, és ugrált a színpadon, viszont a pénz, amit beletolt, a komcsiban is nagy úr volt. Mondják ránk, hogy előítéletesek vagyunk, de valamiért úgy gondoljuk, a népszerű Lóri azóta sem tanult meg semmilyen hangszeren játszani (az éneklésről nem is szólva). Egy Fidesz-művésznek minek is az?

Mi csak örüljünk, van már egy eddásunk, egy mobilosunk, hamar befigyel majd egy ricsés is. Kap egy tárcát vagy egy akadémiát.


http://magyarnarancs.hu/belpol/kover-es-a-kultura-85749
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kivégzik az OTP-t
  2013-07-19 20:34:40, péntek
 
 

Kivégzik az OTP-t

Puzsár József|2013. 07. 19., 1

14,5 százalékos mínuszban is járt az OTP árfolyama a mai kereskedésben, amivel benézett a 4000 forintos szint alá is a bankpapír. Az OTP magával rántotta az egész magyar piacot, ugyanis a BUX is megfordult 5,5 százalék feletti mélyrepülésben is. Azóta valamelyest korrigál az OTP és a budapesti tőzsde is, miután úgy tűnik megnyugodtak a kedélyek. Megkérdeztünk egy-két profit is az alapkezelők közül, hogy ők mit is gondolnak az OTP-ről.
Szeretne OTP részvénnyel kereskedni?

Ma délután negyed három körül már 4000 forint alatt is járt az OTP árfolyama, még a 10 százalékos zakónál elrendelt kényszerpihenő sem tudta megállítnai a bankpapírt. A napi mélypont mínusz 14,5 százalék volt, ahonnan később már elkezdett visszakapaszkodni, és három óra után már 4200 forint fellett volt újra a jegyzés. Az elmúlt három napban már összesen 20 százalékot meghaladó mínuszt szedett össze, ráadásul a forgalom is elképesztő mértékű, több mint 25 milliárd forintos.

Az esést az indította el, hogy ma napvilágot látott, hogy Csányi Sándor és minősített befolyása alatt álló cége a BONITÁS 2002 Zrt. is óriási mennyiségű részvényt adott el tegnap. A befektetők akár úgy is értelmezhetik ezt, hogy az elnök-vezérigazgató menekülőre fogta, ezért kezdtek pánikszerű eladásokba. A részletekért olvassa el cikkünket!

Az OTP napon belüli árfolyama

Forrás: investor.hu

Azonban kicsit hosszabb időtávot tekintve sem néz ki szépen az árfolyam, már minden fontos mozgóátlagot is átszakított, és már a 2011 óta tartó emelkedő trend is megtört. 14,5 százalékos zuhanásnál megállt a papír, amivel sikerült elkerülnie, hogy úgymond "kiakadjon" az árfolyam. Ugyanis ha egy részvény eléri a mínusz 15 százalékos esést napon belül, akkor további eladási ajánlatot már nem lehet adni az adott papírra.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

A többi magyar papírt is magával rántotta az OTP, a BUX index is 5,5 százalékos mélyrepülésbe került. A Magyar Telekom közel 4, a Mol majdnem 2 százalékkal szánkázott lefelé. Ráadásul most a Richter sem jelentett menedéket, több mint 2 százalékkal haladt lefelé.

A BUX mai teljesítménye

Forrás: Origo

http://www.investor.hu/news/20130719-kivegzik-az-otpt.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 558 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1074
  • e Hét: 6806
  • e Hónap: 17917
  • e Év: 171413
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.