Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Töltött lecsó
  2013-07-30 18:19:42, kedd
 
  Ezt a receptet találtam!
Már a neve is érdekes.
Mi lehet ez? Hát tessék.

Töltött lecsó!
Ezt a finomságot a dédnagymamám készítette anno, és mivel nekem nagyon nagy kedvencem én is megtanultam. Elég nagy adag készül belőle, de ezt 2-3 napig esszük. Amikor főzöm, mindig várom, hogy kész legyen és ehessük, de én például sokkal jobban szeretem másnap, és hidegen. A dédim a gombócok egy részét a káposzta levélbe töltötte, én azt a lépést mindig kihagyom.

Hozzávalók:
1 db fejes káposzta (1 kg körüli), 1 kg paradicsom 0,5 kg paprika 1 nagy fej vöröshagyma, 330 ml tejföl, 2 evőkanál liszt, 60 dkg darált hús, 1 db tojás, 20 dkg rizs, só, bors, fűszer paprika, olaj
Elkészítés:
A káposztát kis csíkokra vágjuk,

torzsája nem kell, a paradicsomot,

paprikát is kisebb darabokra vágjuk (kockára, csíkokra).

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük.

Az edényt lehúzzuk a tűzről és összeállítjuk.
Hozzáadjuk a paprikát, borsot (pont, mint a pörköltnél) és elkeverjük.

Erre mehet a felvágott káposzta fele, a paprika és paradicsom fele.
A darált húst összekeverjük 1 tojással, pici só, bors paprika és kevés rizzsel.

Majd kis gombócokat formálunk belőle.

Ezt rátesszük az alapra,

majd befedjük a maradék felvágott paradicsom, paprika és káposztával.
Kevés vizet öntünk rá, de épp csak ellepje, talán kevesebbet is, mert, ahogy fő összeesik.

Visszatesszük a tűzre főzni. Mikor megfőtt, puha a gombóc és a káposzta is kb. másfél óra,

akkor a tejfölt elkeverjük, 1 evőkanál lisztel,

és behabarjuk vele az ételt, (az összekevert lisztes tejfölhöz adunk a töltött lecsó levéből összekeverjük, majd visszaszűrjük a lecsóra. Elkeverjük és egyet forralunk még rajta, és kész.

Nem igen szoktam kevergetni, kis lángon főzöm és inkább csak oldalra forgatom néha kis rázogatással az edényt.

Ki kell próbálni.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Jurta és Az Élet
  2013-07-30 16:13:07, kedd
 
  -8-rész

A hétvégét utazással töltöttük.

Beautóztuk a Balaton-felvidéket, pénteken délután fürödtünk is a nagy tóban, és részt vettünk egy baráti-családi napon, szombaton.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat, de a szombat, a családi nap, különösen jó hatással volt rájuk! A játék hangjait lehetett csak hallani, gyerekeket pedig akkor láttunk, amikor megéheztek vagy megszomjaztak. Ilyenkor odajöttek az asztalhoz, és aztán újra eltűntek, mint a kámfor. Együtt volt 15-20 gyerek. :)

(Sokat beszélgettünk Saci barátnőmmel, amíg autóztunk, a Balaton parton, hogyan legyen tovább, - míg arra a döbbent válaszra jutottam, hogy nem kell gondolkodnunk semmin. Választottam egy utat magunknak, a gyerekeimnek és ezen az úton, ha jól választottam, minden segítséget, megoldást elénk ad az Élet, a Sors. Nincs min gondolkoznom, nincs min aggodalmaskodni, egyszerűen csak aszerint kell tennem, ahogy érzem, amit a szívem üzen. Még akkor is, ha olykor teljesen logikátlannak tűnik az, amit a megérzés diktál.)

Szóval, ültünk egy asztalnál, (nyolc - tíz család képviselte magát) anyukák, apukák. Fontos, és lényeges kérdésekről beszéltünk, és döntöttünk. Az idő csodás volt és a terülj-terülj asztalkám is. Minden család hozzájárult a bőséghez, az asszonyok kitettek magukért! Kemencében sült kalácsok, kenyerek, házi sajtok, saláták, finomabbnál finomabb szörpök voltak, és sok-sok gyümölcs.

Persze nem ez volt a lényege a találkozásunknak!

Sokkal inkább az, hogy a közös érdek, a közös szándék valóban találkozik-e, hogy összetartozunk-e, lelkünk összeér-e, egy család, egy nemzetséghez tartozók vagyunk-e?!

Ahogy beszélgettünk, ahogy éreztünk, és ahogy döntések születtek, az azt bizonyította, hogy igen, van dolgunk együtt, ott a Balaton-felvidéken.

Lesz folytatás!
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Jurta és Az Élet
  2013-07-30 16:11:20, kedd
 
  -7-rész
A tegnapi nap volt a városi lakástól való elválás végső fázisa.

Kulcsátadás.

Tudtam, készültem rá, akartam. Mégis amikor a kulcsokat át kellett adnom az fájdalmas érzés volt, a szívemben. Nem lett rossz hangulatom miatta, csak jött az érzés és elment.

A nap hátralévő részét a gyerekeimmel töltöttem. Együtt volt a család! :)

Közösen főztünk.

Mindenki csinált valamit. Peti krumplit pucolt, Nesi (lányom) almáspite tésztát gyúrt, Zsolti (Nesi párja) elkészítette a pite töltelékét az almát, Bazsi besegített itt is ott is, amott is, én pedig megdagasztottam a kenyeret és az aranygaluska tésztát.

Nagyon jól éreztük magunkat. Odakint ömlött az eső, amíg az étel készült! Nem kicsit, hanem nagyon. Erre szokták azt mondani, dézsából öntötték.

Mire asztalhoz ültünk, már sütött a nap.

Csodálatosan éreztük magunkat együtt! Nem volt hangos szó, veszekedés, civakodás. Derültünk mindenen, akkor is, amikor Peti kezében a feltört tojáshéj összeroppant, ezért közös tojáshéj pecázás vette kezdetét, hogy ne ropogjon a fogunk alatt a süti teteje...

Délután játszottunk.

Azt hiszem az ilyen napokért érdemes élni!

Fantasztikus érzés, egy csoda volt a tegnapi nap!
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Jurta és Az Élet
  2013-07-30 16:09:14, kedd
 
  -6-rész

A városi élet sok mindent eltakar, az ember elöl. A kényelem, amihez igen könnyű hozzászokni feledteti a dolgok szakrális lényegét. Másra sem épül a társadalom, mint arra, hogy vegyél ilyet, no és aztán szükséged lesz majd olyanra is....

Induljunk csak ki a mosásból!

Minden (majdnem) városi háztartásban automata mosógép van, nem ritka manapság a szárító gép sem. Mit használ hozzá az asszonyi nép? Nos a fehérruhákhoz nem árt valami fehérítő, de kell mosópor (vagy folyadék) is a színes ruhákhoz, aztán szükséges az öblítő és ha kímélni szeretnéd a mosógéped, akkor vízlágyító. Uhhh! Marha kényelmes a dolog, beteszed a gépbe a ruhát koszosan, aztán átteszed a szárítóba tisztán és vizesen és végül összehajtogatod a száraz, gyűrődés mentes (vasalást már nem is igénylő) ruhát és mehet a helyére. ÉS totálisan természetes, hogy a tiszta ruha mindig ott van és az sem zavar különösebben, ha elkoszolódik, hiszen ügye milyen könnyen tisztává varázsolod mindig?

Az esővíz lágy, egy fajta mosóporból, 1/3 mennyiséget használok el. Eleinte öblítőt használtam a mosás végén, de olyannyira lágyak lettek a ruhák, hogy erre nem volt szükség. Arról nem is beszélve, hogy a házi kenyér nehezen viseli a kenyér dobozt, a nylon csomagolást, ezért konyharuhában vagy abroszban tárolom.

Ettél már olyan kenyeret, aminek öblítő íze volt?

Pfffff.....

Tehát öblítő kilőve, és a fehérítő, a vízlágyító is. Marad a két kéz, no és a luxusnak számító öreganyám féle, keverő tárcsás mosógép, a garantáltan tiszta ruhák varázslására! Az öblítő helyett, egy kis ételecetet teszek az utolsó öblítővízbe. Az ecet fertőtlenítő hatású, és élénkíti a ruhák színét.

Igaz, ami igaz!

Egy héten egy alkalommal, 2-3 órát kell így a ruhákra, a mosásra fordítani, de valahogy kevesebb is lett a szennyes ruha mennyisége. Főleg azután, hogy a fiúkat befogtam mosni. Így megtanulták, hogy érdemesebb vigyázni a ruhájukra, mintsem könnyen összekoszolni, és azt is, hogy megbecsüljék azt a munkát, amit végzek.

A magam részéről, tisztelettel veszem elő a tiszta ruhámat, hiszen minden alkalommal eszembe jut, hogy mennyi munkám volt vele. Tisztelem magam, a munkám és a ruhám!

Ha jól számolok, megspóroltam a fehérítőt, a mosópor 2/3-t, az öblítőt, a csapvizet (ez alkalmanként kb. 50 - 60 l lehet?, ami ebben az esetben heti 2-3 mosást jelentett, tehát 120 l víz heti szinten). Elvesztettem hetente 2 óra fizikai munkát, (mert ennyivel kell több időt fordítanom a ruhákra) Kb. 100-120 l esővizet hetente.

Ha a mosástól elvonatkoztatok, akkor is döbbenten állok a szemetes edény előtt. A városban volt, hogy naponta két alkalommal is ki kellett üríteni a 30 l -s tárolót. Itt egy 10 l-s szemetes edényem van, amit 2 -3 naponta kell üríteni. Elképeszt, mert szinte minden hulladék újra hasznosítható, kivéve a csomagoló anyagokat, amiket az ember hazacipel a megvásárolt termékekkel együtt. No persze a papír lebomlik, de egy műanyag vagy fémes alapú, csomagoló anyagot már nem szívesen dobok a tűzbe és a komposztálóra sem.

Ennyit mára a spórolásról, és a zöld eszmefuttatásomból. :)
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Egy napon születtek, egy nap különbséggel haltak meg
  2013-07-30 16:04:41, kedd
 
  Egy kaliforniai házaspár, Helen és Les Brown összesen 75 évig élt elválaszthatatlanul, közös életük azonban július 16-án véget ért, amikor Helen elhunyt, 17-én férje is követte feleségét a túlvilágra.

Egy kaliforniai házaspár, Helen és Les Brown összesen 75 évig élt elválaszthatatlanul, közös életük azonban július 16-án véget ért, amikor Helen elhunyt, 17-én férje is követte feleségét a túlvilágra.

Mindketten szép kort éltek meg, 94 évesek voltak. Zach Henderson egy helyi zöldségbolt tulajdonosa szinte mindennap látta a házaspárt, aki a két idős ember kapcsolatát egy csodálatos áldásnak nevezte.

- Egy évvel ezelőtt Helen megérintve férje arcát, azt mondta, hogy ő a leghelyesebb férfi, akivel valaha is találkozott. Tele voltak szerelemmel és szenvedéllyel - mesélte a fűszeres.

A Prees-Telegram értesülései szerint Helen és Les ugyanazon a napon látta meg a napvilágot, mindketten 1918. december 31-én születtek, és 1937-ben megszöktek, miután megismerték egymást a középiskolában. Annak ellenére, hogy több mint kilencven évesek voltak, aktív tagjai voltak a közösségi életnek.

A fiúk elmondása szerint szülei vallásosak voltak, ami szintén hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen gyönyörű kort értek meg és, hogy kitartottak ilyen hosszú időn keresztül egymás mellett.

- 75 éven keresztül, mindennap egymás mellett voltak - nyilatkozta Les Brown Jr. Az idő Les Parkinson-kórban szenvedett, Helennek pedig gyomorrákja volt.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 688
  • e Hét: 1126
  • e Hónap: 7498
  • e Év: 58289
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.