Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Káposztás kocka sütve
  2013-08-01 21:06:24, csütörtök
 
  Hozzávalók:
60 dkg liszt,10 dkg zsír,só,bors ízlés szerint,
2,5 dkg élesztő, tojás,0,5 dl langyos tej,
kb 30 dkg párolt káposzta(mint a káposztás tésztánál)

A lisztet a tálba szitáltam,sóztam,borsoztam,közepébe morzsoltam az élesztőt,
egy csipet cukrot a tejet.Pár perc múlva ment utánuk a zsír és a tojás is.
Elkezdtem a tésztát összegyúrni és folyamatosan adtam hozzá a káposztát.
Rugalmas,de lágy tésztát készítettem,majd betettem hűsölni a hűtőbe.
Reggel a sütőt 200 fokra kapcsoltam(légk.)a tésztát egyszer hajtogattam,kisodortam,
a tetejét bevagdaltam,majd kockákra vágva kizsírozott tepsire raktam.
Tojással lekentem a tetejét és irány a sütő!A káposztát helyettesíthetitek,töpörtyűvel,
karamelizált hagymával,aszalt paradicsommal és még kitudja,hogy mivel: Erzsébet Dudás -tól
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
A Himalája ősi megkövesedett energiái sóba zárva
  2013-08-01 20:44:34, csütörtök
 
  1 kg 690 Ft/db

A só az emberi élet számára ugyanolyan fontos, mint a víz. Se víz, se só nélkül nem tudnánk létezni. A víz és a só a két legfontosabb élelmiszerünk. A természetes Indus só nemcsak NaCl-ból áll, mint a nyugati civilizáció étkezési sója, hanem további 82 elemet is tartalmaz. Ezek azok az elemek, amelyek a szervezetünket is felépítik, és jelen voltak az őstengerben is, ahonnan az élet ered. Emiatt köszönti ismerősként szervezetünk az Indus sót.
Egyensúly ősi, tiszta táplálékkal

A természetes őssó, különösen a kristálysó nem gyógyszer, hanem a szó igazi értelmében vett élelmiszer. Különleges tulajdonságai folytán energiát adó és kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású. Az egyik legjobb természetes módszer a kristálysóoldat és a víz kombinációja, ami képes a természetes regenerálódó képességünket újraindítani és az egyensúlyt a szervezetben helyreállítani.

Az Indus völgye az a hely, ahol az indiai kultúra rábukkant erre a kincsre. A Himalája és az Indus folyó között található sóhegységben az indiaiak már évezredek óta bányásszák a világ egyik legértékesebb sóját, az Indusvölgy kősóját. Az Indus sót mélyművelésű bányákból hozzák felszínre, majd kézi erővel lemossák, és napon szárítják.

A szokványos étkezési sónak számos hátránya van. A bányászott sót az ipar igényeinek megfelelően tisztítják, jellege megváltozik. A konyhasóval az élő szervezettől idegen, adalékokkal kevert vegyszert viszünk be a szervezetünkbe. A globális környezetszennyezés miatt a tengeri só minősége is megváltozott, ezért gyakran tisztítási folyamaton esik át, így minősége még inkább leromlik.
Fentiektől eltérően az Indus só tiszta, nem tartalmaz adalékanyagokat, és nem távolították el belőle a tengervízre jellemző nyomelemeket sem.
Az Indus só számtalan jótékony hatással bír szervezetünkre

Telített sóoldat (Sole) készítése
Oldj fel 1 kg kristálysót 3-3,5 liter vízben. Az elkészült 26%-os őssóoldat sózásra és kúrákhoz is használható. Az oldat steril, benne se gombák, se csírák, se baktériumok nem élnek meg, ezért zárt edényben tárolva korlátlan ideig eltartható.

Sóoldat ivókúra
A kész 26%-os sóoldatból egy teáskanálnyit tegyél egy 2dl-es pohárba és öntsd fel jó minőségű ásványvízzel. Ezt a kb. 1%-os sóoldatot minden reggel felkelés után éhgyomorra fogyaszd, kedvező hatással van minden szervünkre és életfolyamatunkra is.

Inhalálás sóoldattal
Forralj fel 1-2 liter vizet, és adj hozzá kb. 20 gramm Indus kristálysót vagy egy-két kávéskanálnyit a telített sóoldatból.

Száj- és foghigiénia
A só megakadályozza a fogkő képződését és elősegíti a fogak egészségét. A sóoldat képes a fogíny regenerálására, és semlegesíti a szájban lévő nemkívánatos szájflórát. A telített sóoldat alkalmas fogmosásra és öblögetésre.

Sószappan
Használata rendkívül kedvező hatással bír bőröd egészségére. Enyhén nedvesítsd be a szappant, és ,,szappanozd" vele a tisztítani kívánt bőrfelületet.

Bőr- és arcápolás
Telített sóoldattal nedvesíts be egy vattadarabot, és mosd le vele a bőrt, majd törölközővel szárítsd le róla a vizet.

Borogatás sóoldattal
26%-os sóoldattal nedvesíts be egy ruhadarabot, ezzel borogasd a fájós testrészt.

Sóing
Készíts 2-8%-os sóoldatot, ebben nedvesíts meg egy pamut pólót. Enyhén csavard ki, és bújj bele, tekerj magad köré egy száraz törölközőt, majd feküdj le. Fél óra múlva megkezdődik az izzadás. A sóinget 1-1,5 óra múlva vedd le, majd zuhanyozz le.

Indus só sportolóknak
Az intenzív sportolás erős víz- és sóveszteséggel jár. A kellemes aromájú rózsaszín sókristály mint nyalósó is használható, így kímélő és hatékony módon hozhatod egyensúlyba sóháztartásodat.
 
 
0 komment , kategória:  tallózásból  
Megjegyzés
  2013-08-01 14:41:12, csütörtök
 
  Főzni és enni adni szeretetet jelent.
Ha ezt Jézus nevében tesszük, egyik legszebb szolgálatunk lehet Isten,
családunk és az emberek örömére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karamelles rózsakalács / Rosenkranz
  2013-08-01 14:30:37, csütörtök
 
  Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 tojás, 1,7 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál rumeszencia, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg dió; a karamellhez: 10 dkg cukor

Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a reszelt citromhéjat, a rumot, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. 10 percig pihentetjük, nem hagyjuk továbbkelni. Míg a tészta pihen, a vajat kikavarjuk a cukorral, a diót apróra vágjuk. A karamellhez a cukrot egy 22-24 cm-es kerek formában (nem kapcsosban, mert a karamell sütés közben kifolyik) megkaramellizáljuk, majd bevonjuk vele a forma oldalát is. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 35x55 cm téglalappá nyújtjuk. Lekenjük a krémmel, rászórjuk a diót, majd szorosan feltekerjük és 7 részre vágjuk. A tekercseket a karamelles formába tesszük. 1 órát kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük. Sütés után azonnal tányérra borítjuk, különben a karamell megkeményedik.
A tekercseket állítva tesszük a formába.

Vigyázat, mert a karamell hamar leég
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Torockói Hamuzsák
  2013-08-01 14:23:51, csütörtök
 
  HÚÚ de érdekes!


Hozzávalók 48 darabhoz: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 tojás sárgája, késhegynyi égetett, majd porított timsó; a töltelékhez: 6 tojás fehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált dióbél, fél citrom reszelt héja; a tepsi kenéséhez: 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése: a lisztet összekeverjük a timsóval majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk. A masszát négybe osztjuk majd minden negyedet 12 felé. Az így kapott 48 db tésztából golyókat formálunk, amit a másnapi sütésig lefedve, hűtőben tárolunk. A töltelékhez a tojásfehérjékből habot verünk, belekeverjük a porcukrot és a darált diót. A golyócskákat réteslap vékonyságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, közepére kb. 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a tészta két végét felhajtjuk, majd az oldallapokat is egymásra. A hajtogatott felével alulra tesszük a tepsibe, amit előtte olajos szalvétával végigtörlünk. 190 fokos sütöben aranysárgára sütjük. Melegen, vaníliás porcukorral, gazdagon megszórjuk.

A hamuzsák süteményt úri tésztának is nevezték a XX. század első felében. Székely Ilona honosította meg Torockón, aki Bécsben volt szakácsnő és 1927-ben költözött haza falújába. Minden ünnepkor megsütötték a Torockói háziasszonyok.
Égetett timsót akkor sütőpor helyett használták. A patikában vásárolt timsót lábasban a tűzhelyen kell melegíteni, folyamatosan kevergetve. Először folyós lesz, mint a méz, majd elkezd darabosodni. Ezeket a darabokat szét kell nyomkodni a kanállal, addig, míg hamuszerű por lesz belőle. A térfogata körülbelül az eredeti timsó háromszorosa lesz.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Torockói rétes palacsinta avagy a kilenckanalas rétes
  2013-08-01 14:19:45, csütörtök
 
  Recept Hantz Lám Irén: A torockói konyha, ízek, szokások című könyvéből

A II. világháború előtti és utáni időszakban drága volt a cukor és a tojás, ezért az édes tésztákat inkább csak ünnepnapokon sütötték. A kelt tészták, palacsinták elég sok időt igényeltek, ezért a mezőn dolgozó asszonyok egyszerűbb és takarékosabb megoldásokat találtak ki, mint pl. ez a rétes palacsinta. Az elkészítési ideje jóval rövidebb, mint egy kelt tésztáé, cukor hiányában pedig, házi szilvaízzel tálalták.


Hozzávalók: 9 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, kb. 1 dl tej, 1 kiskanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna, csipet só
Elkészítése: a tojást felverjük, hozzáadjuk az olajat, a sót és az ecettel felhabosított szódabikarbónát. A keveréket összedolgozzuk a liszttel és annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 9 részre osztjuk és gombócokat formálunk belőle. Mindegyiket kinyújtjuk, összehajtogatjuk és újból nyújtjuk kerek formára. Közepén kétszer bevágjuk, majd kevés zsíron kisütjük. Cukorporral meghintve vagy szilvaízzel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Mini padlizsán pizzák
  2013-08-01 14:14:18, csütörtök
 
  Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 paradicsom, 15 dkg császárszalonna, 12 dkg mozzarella, 5 dkg sajt, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, bazsalikomlevél

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük és 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Megsózzuk és 15 percig állni hagyjuk. A paradicsomot megmossuk és a császárszalonnával együtt kis kockára vágjuk, a mozzarellát apró darabokra tépkedjük és az egészet lazán összekavarjuk. A padlizsánokról leitatjuk a vizet, megszórjuk frissen őrölt borssal és egy sütőpapírral ellátott tepsibe, egymás mellé rakjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Az összevágott masszából mindegyikre teszünk egy-egy evőkanállal, ráreszeljük a sajtot és megszórjuk az apróra tépkedett bazsalikomlevéllel. Előmelegített sütőben, 30 perc alatt ropogósra sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Jurta és Az Élet
  2013-08-01 14:10:40, csütörtök
 
  -12-rész
A tegnapi nap, szinte semmi sem történt velünk, és mégis.

Nézzük csak!

Hétfő a mosás napja. Ügyesen gazdálkodunk már a mosó vízzel, a ruhákat is megtanultam más szempontok szerint összeválogatni, mint ahogy az automata mosógépbe kerülnének.

Mindenki a saját ruháját mosta. No nem azért mert lusta lennék kimosni a fiaimét, hanem azért, hogy tanulják meg a ruhájukat és a munkát megbecsülni.

Mindig jó ízűen kuncogok magamban, amikor Balázs fiam zsörtölődik, hogy mennyire nehéz a zoknit kimosni, Peti sóhajtozik, hogy miért nem jön már ki az a folt...

Szóval mostunk tegnap. Hagytam, hogy mindent megcsináljanak. Mostak, öblítettek, és teregetettek. Az biztos, hogy ez nem fog a kedvenc időtöltésük közé tartozni. :D

A kiteregetés volt a legmulatságosabb rész. Nem találták a ruhák helyét, azt sem, hogy hol kellene fellógatni őket, mérgelődtek azon, hogy kevés a csipesz, nincs elég hely a kötélen, és persze a ruhákat nem rázták ki alaposan, hogy a mosás által keletkezett gyűrődések kisimuljanak.

Először bennem volt a késztetés, hogy rájuk szóljak: - Nem jól fogod! Ne ott csipeszeld! Rázd ki alaposabban! De mielőtt ezeket kimondhattam volna, bevillant: édesanyám arca, a gyerekkorom, hogy rám szólt minden esetben, hogy azzal, amit tett és mondott az önbizalom hiányomat tökéletesen felépítette.

(Meg kell jegyeznem minden olyan ember számára aki most azt gondolja, hálátlan teremtés! ... - tisztelem és becsülöm az édesanyám! Nagyon nehéz volt neki velem, és ő arra törekedett, a saját felfogása szerint, hogy minden nehézség, különcség ellenére, elfogadtasson a társadalommal, hogy a legszebb lehessek, hogy kevés támadási felület maradjon, amivel engem bánthatnak a gyerek társaim. Szóval szeretem az anyukám, nem haragszom rá, és már sértődött sem vagyok! Sok dolgot sikerült megértenem a miértekből.)

Ahogy ez a kép bevillant, - meg is gondoltam magam!

Nem szóltam.

Legalább is nem így!

Megkérdeztem tőlük, hogy a ruhák szép simák-e. Azt a választ kaptam, hogy igen.

Aztán azt is megkérdeztem, hogy ha megszárad és összehajtogatva bekerül a helyére, és aztán mikor felveszik, akkor nem fogja-e zavarni őket az a pár apró ránc a ruhán. Erre is azt a választ kaptam, hogy nem.

Mondtam, rendben van, és ezzel elengedtem a további problémák gyártását.

Mégis, mentőövként, először az jutott az eszembe, hogy majd mikor nem látják, kijavítom a ,,teregetési hibákat". De hamar elhessegettem, mert rájöttem, ezzel megint csak beleavatkoznék a tapasztalásba.

Szóval a ruhák pont úgy száradtak meg, ahogy ki lettek teregetve. Mondanom sem kell, az én ruháimat is ők teregették ki, segíteni akartak nekem. De a magam ruháit is hagytam gyűrötten megszáradni. :) Lesz ami lesz, felvállalom a gyűröttséget! :)

Aztán estére leszedtük a száraz ruhákat, és összehajtogattuk őket. Tényleg nem zavarta a fiúkat a gyűrött ruha, pedig látták a különbséget a már szekrényben lévők közt.

Megint eszembe jutott egy megszokás, amit sokszor hallottam a szüleimtől: - Mit fognak szólni mások?

Rá kellett döbbennem, hogy ez egyre kevésbé érdekel. Legyintettem magamban. Mi jól éreztük magunkat, megint tanultunk sok mindent, olyat amit az automata mosógép mellett nem lehet...

Az érdekel egyre inkább, hogy mi jól érezzük magunkat, hogy a gyerekeim megtanulják a tiszteletet, elsősorban önmaguk iránt.

Jól eső érzés fogott el. Büszke voltam magamra, hogy a gyerekek finom kis tanítását megtapasztaltam és egyáltalán észrevettem, és, hogy volt bátorságom belemenni a játékba, a megszokásaim ellenére.

Több dolgot is megtanultam, megtapasztaltam tegnap:

- azt, hogy a munka nem minden esetben keserű, bármennyire is ezt hallottam a szüleimtől nap mint nap, (tegnap például tök mulatságos volt és azt sem vettük észre, hogy mennyi időbe telt),

- azt, hogy csak rajtam múlik, hogy mivé lesz a napom, a munkám, hogyan állok neki,

- hogy a belénk nevelt dolgok, miből indultak, és mit váltottak ki felnőtt korra, és, hogy ezen, mennyire nehéz változtatni, nagyon figyelmesnek, tudatosnak kell lenni, minden pillanatban,

- hogy az a legkevésbé fontos, hogy mások mit szólnak, sokkalta fontosabb az, hogy megtanuljuk végre szeretni, élvezni az életet!

 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Jurta és AZ Élet
  2013-08-01 14:08:38, csütörtök
 
  -11-rész
Könyvet írok.

Egy könyvet aminek a címe: A könyv írja magát - AMI KIMARADT, a Jurta és AZ Élet blogból.

Még nem tudom, hogyan fogom kiadni, pénzért vagy majd ingyen ... de abban biztos vagyok, hogy amikor eljön az ideje, hogy kiadjam a kezeim közül, erre pontosan tudni fogom a választ.

Beavatások, megélések, álmok és értelmezésük ... szakrális és spirituális témakörök, ahogy megéltem és feldolgoztam őket. Őszintén, nyíltan, felvállalva önmagam, azt ami van! Egy életút, ami tele volt különböző megpróbáltatásokkal, és bizony örültem volna neki, ha akkoriban valaki segít eligazodni az álmaim, a megéléseim között, mert sokszor elbizonytalanítottak a dolgok.

Részlet a könyvből:

Teli Hold van, és ilyenkor alvászavaraim szoktak lenni. Most is, baromira nehezen aludtam el. Összevissza forgolódtam, nem találtam a helyem, és az álom csak nem akart jönni. A kutyák ugattak, majd nyüszítettek, a macska gyerek játszott, a fiúk forgolódtak és az éjszaka lehűlt a levegő, fáztam.

Már éjfél is elmúlt, mire elalhattam.

Mégis nagyon különös, és erős, jelentőségteljes álmom volt az éjjel.

Azt álmodtam, hogy valami nagyobb társaságba kerülök. Erdő mélyén vagyunk, minden ember igazi, erős karakter eszencia. Olyan volt az egész, mint amikor korábban Hollóékkal elvonulásra mentünk, csak most ez nem elvonulás volt, hanem valami más.

Egy hétvégi programon voltunk, adott napra vadvízi túra volt kitűzve. Az emberek örömmel fogadták én pedig, (mint korábban is jellemző volt rám az eddigi elvonulások alkalmával), csendesen visszahúzódtam azzal, hogy a fizikai adottságomból kifolyólag inkább megvárom, míg visszatérnek a túrából.

Volt ott egy férfi, akinek az arcán kárörvendő mosolyt láttam. Tetszett neki a gyengeségem, a fogyatékosságom, hogy nem vagyok képes rá, hogy kevés vagyok. Észrevettem már korábban is, hogy lenéz, nem fogad el. Valamivel irritálom őt. Szeretném, ha elfogadna, ha nem nevetne ki, ha nem nézne le.

Útnak indult a csapat, és két nővel maradtam hátra, ők is készülődtek, ugyan eléggé kedvetlenül, mintha valami unalmas játék venné csak kezdetét (!?)... néztem az arcukat, a kedvetlenségüket, és ettől a látványtól, hirtelen meggondoltam magam.

Bevágódtam egy kenuba, becsomagoltam magam, megmarkoltam erősen és határozottan az evezőt, és ellöktem magam a parttól. A két nő hangját hallom hátulról, vigyázz magadra Amrita, csak óvatosan, veszélyes vizek ezek, még a végén felborulsz, hiszen nincs is gyakorlatod.

De én csak nevettem, mert azt éreztem, játék az egész!

És a víz tényleg vad volt! Vadul dobált, tekergőzött. Egyre nagyobb sziklák álltak ki a vízből, és a sodrás is egyre erősebb, és tényleg figyelni kellett. Néztem a köveket, a víz fodrait, örvényeit és minden esetben, pontosan akkor löktem a kenu fenekét és abba az irányba, amelyikbe kell az evezőkkel. Egyszerűen csak éreztem, mit kell tennem.

Szikrányi félelem sem volt bennem, inkább könnyedség, vidámság, eufória jelleg. És egyszer csak egy zuhatagos részhez értem. Kiabálnak lentről a társaim, akik már leértek, hogy fordítsam a kenu orrát balra, és akkor kievezhetek a partra, veszély nélkül, és majd segítenek lehozni a völgybe a kenut, hiszen ők is így jutottak le, nem a zuhatagon át. Azt érzem, hogy még csak most jön a lényeg, eddig ezen a szakaszon átjutott mindenki, de a további szakaszon még senki.

És elkap a játék, a vakmerőség. Lökök egy hatalmasat a kenun, és mámorosan sikítva zuhanok a mélybe a kenuval, a vízen. Csodálatos érzés ez, mint a bizalom gyakorlatoknál, amikor hátradől az ember, és a társai kapják el... izgalmas, nehéz döntés az indulás, de a jutalom?!!

Ahogy leérkezek hangosan nevetek, a csoport arcán döbbenet tükröződik, érzem, azt gondolják: ez megőrült! Még magamhoz is alig térek a gyönyörűségtől, és a víz a kenu alól egyszer csak elszökik. Beszívja a Föld, magába fogadja.

Tócsák maradnak csak a patak után.

Pár evezőcsapás választana el a többiektől, ha lenne víz.

Logikusnak az tűnne, (ahogy mondták is) hogy kiszállok a kenuból és odasétálok a már majdnem száraz mederben a többiekhez. De bizonyítani akarom az erőm, a képességem, azt, hogy nincs lehetetlen. Fogtam az evezőket és azokkal toltam a kenut egyre előrébb. Iszonyatos erőt igényelt, hiszen a visszafogó súrlódás hatalmas. Mégis odaérek, még mindig nevetve.

A meglepetés, ami eddig is ott tükröződött az emberek arcán most még nagyobb lett, szinte felért a csodálattal.

A férfi, aki az elején kárörvendőn mosolygott, ott guggolt a patak mederben és pont előtte ugrottam ki, lendületesen a kenuból és letérdeltem vele szembe. Belenéztem az arcába és azt fedeztem fel, hogy még inkább gyűlöl azért, mert nő létemre jobban teljesítettem, mint ő. A csapatban ő volt a legizmosabb, legerősebb és persze a legjobb képű pasi. Pont olyan, akibe akár szerelmes is lehetnék...

Mióta felébredtem ennek az álomnak az üzenetén gondolkodok. Azt érzem, a bennem lakó férfi és nő harcáról szólt ez az álom.

De miért is harcolnak?

Miért nem élnek békében?

Miért kell bizonyítani bárkinek is bármit?

Férfi-Nő projekt fut bennem azóta is....

 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Csalán- (Urtica dioica)
  2013-08-01 12:36:23, csütörtök
 
 
A legerősebb vértisztító növény, a csalán.

*Gyógyteaként feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz. Ügyelni kell azonban arra, hogy a csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyák, utána iktassanak be egy szintén hathetes szünetet.

*Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére vagy reuma elleni fürdővizet készítenek vele, borogatóként pedig bőrkiütésekre használják.

*Mosóvizes változatban kiválóan alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Kovasav tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat.

*A csalán gyökérzetét a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, mert növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát.

*Kenőcs: A leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van.

*Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürdővel kezeljük. A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, míg a belőlük készült krém bőrtisztító. Zsíros bőrre különösen hatékony.

*Teakészítés: Csészénként 1 púpos evőkanálnyi teafüvet öntsünk fel forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrjük le.

*A kertben is használhatjuk: 3 napon, 4 éjszakán keresztül vízben áztatva olyan hatékony rovarirtót kapunk, mellyel bátran permetezhetjük rózsáinkat.

Leveleinek gyűjtési ideje március-április, a gyökérzeté pedig ősszel és tavasszal.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 158 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 130
  • e Hét: 1614
  • e Hónap: 7986
  • e Év: 58777
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.