Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Nagy piálás
  2013-08-11 22:45:36, vasárnap
 
 

Nagy piálás

Gyurcsány Ferenc elutazik az Államokba látogatásra George Bush-hoz. A Missisipi mellett nagy piálás közepette megkérdezi Gyurcsány, hogy valójában most milyen pénzből isznak?
Erre Bush:
- Látod azt a hidat?
- Látom.
- A költségvetés a hídra 10 millió dollár volt, mi felépítettük 5 millió dollárért. Na, ebből iszunk.
Pár hónap múlva ugyanez a helyzet csak Magyarországon. Duna mellett nagy piálás.
Bush:
- Most igazándiból miből iszunk?
Gyurcsány:
- Látod azt a hidat a Dunán?
- Nem.
- Na, mi abból iszunk.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
A boldogság
  2013-08-11 22:42:48, vasárnap
 
  Reményik Sándor

A boldogság


A boldogság oly egyszerű dolog.
Csak balga lelkek
Szövik száz szálból, furcsa mesterséggel.
A boldogság oly egyszerű dolog,
S a boldogsághoz oly nagyon kevés kell.

Nyílt az út mentén, nyíl ma is virág,
Feljönnek ma is méltóságosan
S titokkal terhesen a csillagok.
Egy kézszorítás, jó szó jut ma is,
Ma is nekem.
A boldogság oly egyszerű dolog.

Ma még. Csak ne nézném a holnapot.
 
 
0 komment , kategória:  Nekem tetsző versek  
Tallóztam.
  2013-08-11 22:33:16, vasárnap
 
 

Én egy Ember vagyok.
Tele vágyakkal és célokkal,
Tele hibákkal és kudarcokkal.
A mérlegre csak az kerül, miből volt több.

Gondolatban mindig két mappát nyitok:
Egyet "Siker" egyet "Pofára esés" címmel.
És amíg az előbbi vastagabb, történjen bármi, mosolygok! - Rákász Gergely
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Élt valamikor
  2013-08-11 13:24:15, vasárnap
 
 
Élt valamikor Gyergyó környékén egy csodaszép lány, Fazekas Eszter. Haja kökény fekete volt, szeme szürkészöld, alakja, mint a szélben hajladozó büszke jegenye. Történt azonban egyik vasárnap délután, hogy meglátta Esztert arra jártában egy zsiványvezér. Nyergébe kapta a gyönyörű lányt és elvágtatott vele, mint a szélvész a Kis-Cohárdhoz, az ezerarcú sziklák közé, ahol a tanyája volt. Aranyát, ezüstjét ígérte Eszternek, gyémántos palotát akart építeni, csakhogy megszeresse. A fiatal lány nem viszonozta a zsivány szerelmét. Ennek láttán feldühödött a zsivány és kényszeríteni akarta Esztert, hogy legyen a felesége. Eszter a néma szemtanúkhoz, a hegyekhez kiáltott segítségért. Sikolyát megértették a sziklák és ezen a júliusi éjszakán eget-földet rázó mennydörgéssel válaszoltak. Zuhogott az eső, a cikázó villámok megvilágították a koromsötét éjszakát. Hajnaltájban hatalmas robajjal óriási szikladarabok zuhantak a mélybe, és az iszonyatos földindulás maga alá temetett mindent, a lányt, a zsiványt, sőt meg a pásztort is nyájastól, aki a szembe levő hegyoldalban legeltetett. Július utolsó vasárnapjának hajnalán, a nap első aranyló sugarai bevilágították a sziklákkal borított vidéket. A völgyet, ahol tegnap még kristálytiszta vizével a Vereskő-patak csobogott, teljesen elzárta a leomlott hegyoldal. Amikor a megáradt patakok zavaros vize elérte a sziklagát tetejét, megfojtotta a füveket, bokrokat, és megölte a fákat. Így jött létre a Gyilkos-tó, amin tutajoznak Eszter székelyei.
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Töltött tökgyűrűk
  2013-08-11 13:17:44, vasárnap
 
  Töltött tökgyűrűk

Hozzávalók

1 közepes spárgatök (főzőtök), só, bors, fél dl. olaj, 40 dkg. darált hús, fél csomag mirelit vegyes zöldség, 10 dkg. natúr krémsajt, 2 tojás, zsemlemorzsa, 10 dkg. vaj, 1 teáskanál liszt, olaj

Elkészítés
A spárgatököt meghámozzuk, a két végét levágjuk, a belsejét éles késsel körbevágjuk, majd egy kanál segítségével kiszedjük a magházat. Belsejét megsózzuk. A töltelékez a vegyes zöldséget sós vízben vagy ételízesítős vízben előfőzzük (de nem kell teljesen megfőzni), leszűrjük, majd a darált hússal, sóval, borssal, tojással, krémsajttal összedolgozzuk egy kanál segítségével. Végül annyi zsemlemorzsát teszünk bele, hogy egybeálló masszát kapjunk. A tököt megtöltjük tömören a húsos-zöldséges töltelékkel, olajozott tepsibe fektetjük, meglocsoljuk a tetejét is olajjal, kevés . 1 dl. vizet aláöntve, alufóliával lefedve betesszük a sütőbe. fél óráig alufólia alatt sütjük, hogy a tök megpuhuljon, utána levesszük róla az alufóliát és 10-12 percig még sütjük. Közben az olajjal a tetejét locsolgatni kell. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, egy teáskanál lisztet teszünk bele, rá szórjuk az aprított kaprot, kevés sót, borsot teszünk bele és kicsit összefőzzük. Tálaláskor a töltött tököt másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a tényáron körbelocsoljuk a vajas mártással.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
A töltött káposzta elődje.
  2013-08-11 13:03:43, vasárnap
 
  A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. A káposztás hús Magyarország címere szólással és étellel kezdte ételeinek sorát már az 1662 előtti esztendőkben íródott csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve a Szakácsmesterségnek könyvecskéje is. Az káposztánál magyarhoz kelendőbb étket nem tartanak a régi időben - dicséri az urak étkeként Apor Péter. Ez a magyaroknál oly közönséges palánta, hogy alig élhet az szegény ember anélkül - írja róla Lippay. - Sőt, a savanyú káposztát még az eleinktűl maradott névvel Magyarország címerének szoktuk nevezni. Mikes Kelemen Törökországban is visszasírja .A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske.Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy ... mikor ehetünk káposztát. Lippayhoz hasonlóan Mikes is címerbe illőnek találja.Ha egyéb dicséretet nem mondanék is felőle, nem elég-e, ha azt mondom, hogy erdélyi címer? E címer-kép a leginycsiklandóbban mégis Bél Mátyás tollán fogalmazódik meg 1730 körül.Szalonnás káposzta, Magyarország címere. A káposztát többnyire főve, bő lével, vagy éppen levesként fogyasztották. Esetenként azonban nyersen is ették. Aprítva, saláta módjára eszik - írja erről Lippay - vagy meleg vízzel megfonnyasztván, vagy sóval meggyúrván, hidegen, ecettel, olajjal.
A töltött káposzta, csak a 18. században és török hatásra terjedt el a Balkánon és Magyarország területén is.[4] Első magyar leírása 1695-ben, a Tótfalusi-szakácskönyvben jelent meg.[3]
A balkáni népek törököktől átvett alapétele zsenge szőlőlevélből készül. Létezik böjtös változata is, amikor a káposztát hús helyett gombával vagy kásával töltik meg; a kása lehet kukorica, árpa vagy köles is.
Készítése [szerkesztés]
Egyszerre nagyobb mennyiséget szoktak készíteni belőle, mert több napon át fogyasztható, sőt közben nő az élvezeti értéke. Hagyományos karácsonyi fogás, de disznótorok alkalmával is készítik.
Elkészítéséhez alapvetően savanyú káposzta (egész és vágott), darált sertéshús, rizs, tojás, só és bors szükséges. A darált húsba beleteszik a megmosott nyers rizst és nyers tojást, elkeverik, és sóval-borssal ízesítik. A káposztalevelekbe beletesznek egy-egy kanálnyi darált húst és úgy göngyölítik fel, hogy a két szélét közben benyomják. Egy nagy fazék aljára káposztalevelek kerülnek, rá váltakozva vágott savanyú káposzta és töltelék rétegek. A fazékba vizet vagy csontlét öntenek és lassú tűzön megfőzik. Tejföllel tálalják.
Számtalan változata van. Egyes vidékeken a fazék aljára szalonnát, vagy a rétegek közé füstölt kolbászt vagy füstölt húst is tesznek. Máshol a darált hús fele-fele arányban sertés illetve marhahúsból áll. A töltelék ízesítésénél használnak még őrölt paprikát, fokhagymát, borsikafüvet illetve pirított hagymát is. Szoktak vékony rántást is tenni bele a végén. Egyes vidékeken sűrített paradicsomlevet is tesznek a főzővízbe.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Egy nép, mely teljesen mentes a rákbetegségtől!
  2013-08-11 12:37:30, vasárnap
 
  Egy nép, mely teljesen mentes a rákbetegségtől!

A tudomány mai ismeretei szerint csupán egyetlenegy embercsoport mentes a ráktól. Ez a teljes immunitást élvező kis közösség a hunza törzs Kasmír északnyugati hegyvidékén, s tagjai híresen hosszú életűek.

Internetes oldalakon gyakran olvasható, hogy a hunza népcsoport tagjait nem sújtják az úgynevezett civilizációs ártalmak: szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek.

Kik azok a hunzák?
A fehér hunokat, Attila hunjainak rokonait nevezik így. A mindössze 14 ezer főt számláló nép a Himalája hegyei között, zárt völgyekben él, melyeket csak igen magas hágókon át, nehezen lehet megközelíteni. A Hunza-völgy Kína, Tadzsikföld és Pakisztán határán húzódik, ahova még nem jutott el a civilizáció romboló hatása. Több ezer éves földrajzi elszigeteltségüknek köszönhetően a hunzák egészséges és természetes életszokásokat követnek.

Legfontosabb táplálékuk a kajszibarack
A pakisztáni- afgán-kínai határvidéken élő közösség szellemi néprajzáról könyvet is írt egy magyar szerző, Csáji László Koppány . Csáji 2001-es kutatóútját megelőzően nyolc évtizeddel egy világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, dr. Robert McCarrison ezt írta az amerikai orvosszövetség újságjának 1922. január 7-i számában: "A hunzáknál nincs ismert rákos eset. Ennél a népnél hatalmas sárgabarack-ligetek vannak. A sárgabarackot a napon szárítják meg, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják." Megtanulták értékelni és szerteágazóan felhasználni egyetlen gyümölcsüket: édesítésre is aszalt kajszit használnak.

A Hunza nép legnagyobb kincse a kajszibarack.

McCarrisont Nagy-Britannia kormánya nevezte ki a múlt század elején, a brit megszállás ideje alatt, India táplálkozásának megfigyelésére. A brit orvos főleg a Gilgit zóna szokásait írta le Észak-India egyik tartományában, Észak-Kasmírban. Híressé azonban az tette, hogy fölfedezett egy népet - a hunzákat -, melynek nem voltak orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve.

Hét évig tanulmányozta őket, s az akkori világ egyetlen népbetegségét sem fedezte fel náluk. A 90-110 év közötti lakosok vizsgálata során kiderült, hogy vérnyomásuk, koleszterinszintjük és szívműködésük normális. Életerejük titkát egyedül táplálkozási szokásaikban találta meg.

Titkuk bizonyítottan a táplálkozási szokásaikban keresendő
A hunzák a zöldségeket és gyümölcsöket, gabonaféléket, a tejet és tejtermékeket főzés nélkül fogyasztják, húst pedig csak igen ritkán esznek. Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót, a szintetikus táplálékokról még csak nem is hallottak.

A hunzák földjén, ahol a pénz fogalmát nem ismerték, egy ember gazdagságát a birtokában lévő sárgabarackfák számán mérték le. Minden utazó említést tesz a hunzák hatalmas sárgabarack-ligeteiről. A nálunk is termő gyümölcsöt ők az év minden szakában fogyasztják, amikor friss a termés, azt, de a magját nem dobják el, hanem a napon megszárítják, s elteszik télire. Naponta 30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat, amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják. Asszonyaik arca a préselt barackmag-olajnak köszönhetően még élemedett korban is ránctalan, bársonyos. A fehér hun nők egyik jellegzetessége - és büszkesége - a ténylegesnél 15-20 évvel kevesebbnek látszó életkor.

Csoda barackmag.
A hosszú életű fehér hunok ivóvize hegyi gleccserek olvadásából keletkező patakokból származik. Ez a víz tele van a kőzetekből kioldott ásványi anyagokkal, szinte fehér tőlük, ezért a hunzák a hegyek tejének is nevezik. Az ásványi anyagokban dús vizet a növények is felveszik és a leveleikben a felszínre hozzák. A hunzák sok ilyen növényt (hajdina, köles, lucerna - olyan gabonafélék, amelyek B17 vitaminban rendkívül gazdagok, akárcsak a sárgabarack magja) fogyasztanak.

Az általuk naponta elfogyasztott ásványi anyag mennyisége a százszorosa annak, amit a nyugati civilizációkban javasolnak az orvosok.

Munka, mozgás és kajszi a garantált életerő záloga
Hunza-föld, a magas hegyvidék nagyon nehéz megélhetést nyújt az itt élőknek. Hosszú életük titka tehát a munka, az örökös mozgás mellett a mértékletes koszt, legfőképpen a sok ezer kajszibarack fa (benne az A vitamin). A száz esztendőt megélt hunza, aki ki van téve a hegyi szélnek, a zord télnek és az égető napnak, a mi társadalmunkban hatvanasnak tűnne.
A leghosszabb életű népcsoportok egyikéhez tartoznak a hunzák.

A Földön élő hat leghosszabb életű népcsoport egyikének fiai, a hunzák napi 7-10 órát töltenek a tűző napon. Bőrükön mégsem jelennek meg káros elváltozások, mert - állítja egy magyar családorvos - a napsugárzás akkor lehet rákkeltő, ha az ásványi anyagok és vitaminok hiányától legyengült szervezetet éri az ultraibolya sugárzás.
Szerző: Szilvási-Zupkó Anett - Pozitív Nap
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Növényi alapú étrenddel a krónikus betegségek ellen?
  2013-08-11 09:38:53, vasárnap
 
 
Növényi alapú étrenddel a krónikus betegségek ellen?

A krónikus betegségek, beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, rákos daganatokat, cukorbetegséget és elhízást a kutatások szerint a nagyrészt növényekből, gyümölcsökből, diófélékből és magvakból álló étrenddel többségükben megelőzhetők. Ráadásul, ha mindez egészséges életmóddal párosul, akkor megakadályozhat, sőt sok esetben gyógyíthat is olyan krónikus betegségeket, melyek egyébként évente több millió ember halálát okozzák.

Az elmúlt két évtizedben végzett tanulmányok szilárd bizonyítékkal szolgálnak a többségében növényi alapú étrend drasztikus betegség csökkentő hatásáról. A modern, nyugati kultúrákban az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett a hidrogénezett zsírokat, cukrokat és finomított gabonát, valamint kevés rostot és növényi tápanyagot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek körében. A gyors és kényelmesen megszerezhető ételek irányába történő elmozdulás az elmúlt fél évszázad egyik közvetlen és vitathatatlan oka a krónikus betegségeknek.

A feldolgozott és finomított élelmiszerek a betegségeket, a növényi alapú étrend az egészséget segíti elő.

A növényi élelmiszerekben lévő bioaktív vegyületek fontos szerepet játszanak a krónikus betegségek kialakulásához vezető genetikai és egyéb biológiai folyamatok szabályozásában. Egyre inkább bizonyított, hogy a szervezetben kialakuló (krónikus) gyulladás áll a krónikus betegségek hátterében. A nyersen vagy főtt formában fogyasztott természetes élelmiszerekben található antioxidánsok szembeszállnak a szabad gyökökkel, melyek táplálják a gyulladást és károsítják a sejteket, valamint megváltoztatják azok DNS-ét is.

Egyes növényi vegyületek segítenek szabályozni a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, az artériákban képződő lerakódásokhoz, valamint a daganatok kialakulásához kapcsolódó géneket. A megelőzés (prevenció) mindig hasznosabb, hatékonyabb és olcsóbb, mint a gyógyítás, így különösen fontos megfelelő hangsúlyt fektetni az olyan ételekre, melyek segíthetnek megelőzni a rák és egyéb krónikus betegségek kialakulását. Ilyen például az articsóka, fekete bors, fahéj, fokhagyma, lencse, olajbogyó, sütőtök, rozmaring, kakukkfű, vízi torma, olíva olaj, paradicsom, paprika, retek.

Nem kétséges, hogy a növényi alapú étrendben található természetes eredetű vegyületek optimális védelmet biztosítanak bizonyos krónikus betegségek ellen. Egyes tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a paradicsomban található likopin . csökkenti a prosztata, tüdő és a húgyhólyag rákos megbetegedésének kockázatát, vagy az antocianidinekben gazdag élelmiszerek, mint az áfonya és eper, jelentősen csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozást. A fokhagyma, a gyömbér kiváló gyulladás csökkentő, a gyümölcsök magas pektin tartalma javítja a bélműködést, megakadályozza a vastagbélben kialakuló rothadásos folyamatokat. Éljünk velük!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Azt hiszem.
  2013-08-11 09:22:47, vasárnap
 
 


"És mikor rám néznek az emberek, mindig megkérdezik: "Miért vagy olyan szomorú?" Honnan tudják? Miből látják? A szemem? A szemem hogy mondd el ennyi mindent? Hogy tanuljam meg elrejteni,ami fáj? Azt hiszem, mindenki meglátja rajtam, csak az nem, aki amúgy sem lát semmit..."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A szabadság egyet jelent a felelősséggel.
  2013-08-11 09:12:07, vasárnap
 
  A szabadság egyet jelent a felelősséggel.
Ezért retteg tőle a legtöbb ember."
G. B. Shaw
asszertív viselkedés Nehéz emberek kezelésének másik hatékony eszköze az asszertivitás, vagy más néven az érdekérvényesítő képesség. Itthon ennek nincsen igazán hagyománya, ezért is tesszük pokollá egymás életét a mindennapokban.

Az asszertivitás lényege, hogy jogainkat úgy juttatjuk érvényre, hogy közben viselkedésünkkel nem sértjük mások jogát ugyanezen jogokhoz. Egyszerűen hangzik, de a gyakorlatban egyáltalán nem az, mert a nehéz emberek - mint ahogy a média és a politikusok is - pontosan ezt igyekeznek meggátolni.

Az alábbiakban találod azokat a jogokat, amelyeket a problémás emberek leginkább megpróbálnak kétségbe vonni.

Jogod van...

Az önálló döntésekhez.
A saját célokhoz.
Viselkedésed szabad megválasztásához.
Hibákat elkövetni.
Egy kérést visszautasítani.
Kívánságaidat kifejezésre juttatni.
Magadat meggondolni.
Illogikusnak lenni.
Tájékozatlannak lenni.
Nagyon lényeges, hogy a fenti jogok gyakorlásához nem kell senkitől jóváhagyást kapnod, és nem kell viselkedésedet megindokolnod. Nem kell engedélyt kérned, és nem tartozol beszámolási kötelezettséggel senkinek.

Jogaink érvényesítésének módja szerint négy alapvető kommunikációs stílus létezik:

1. Passzív kommunikáció (Te nyersz - én veszítek)

2. Agresszív kommunikáció (Te veszítesz - én nyerek)

3. Passzív-agresszív kommunikáció (Én veszítek ÉS mindent megteszek, hogy TE IS veszíts)

4. Asszertív kommunikáció (Te is nyersz - én is nyerek)

Az asszertív viselkedés a két szélsőség között van. Az asszertív ember úgy érvényesíti jogait, hogy közben tekintettel van másokra. Feltűnően jól megtalálja a hangot mindenkivel. Empatikusan gondolkodik, gyorsan felismeri mások szükségleteit.

Az asszertív ember értékeli és elfogadja mások véleményét, ha az jobb, mint a sajátja. Tud bűntudat nélkül engedni ,és nemet mondani. Képes intelligensen kifejezni érzelmeit,anélkül,hogy meg sértődne.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 351 db bejegyzés
e év: 4736 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 882
  • e Hét: 882
  • e Hónap: 14311
  • e Év: 14311
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.