Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
A halhatatlan fa
  2013-08-14 20:26:53, szerda
 
  India egyik nemzeti jelképe, állítólag Buddha is egy ilyen fánál világosodott meg, és Nagy Sándor is hűsölt alatta. Bemutatjuk a Banyan fát.

A fügefélék családjába tartozó Banyan-fa (Ficus bengalensis) India nemzeti fája. Nagy kiterjedése és hosszú, mély gyökerei szimbolizálják az ország egységét.
Másik fákon élő - ám nem élősködő - fa igen ellenálló a külső hatásokkal szemben, és folyamatosan regenerálja is magát, ezért igen hosszú ideig tud elélni. Gyógynövényként rengeteg betegség kezelésére és gyógyítására használják. Sűrű lombkoronája - hűs árnyékot biztosítva - hatalmas pajzsként véd a napfénnyel szemben, ezért általában a lakóterületek közelébe ültetik. Felhasználása sokoldalú, gyártanak belőle sajnos papírt, gyökereiből pedig kötelet. Nedvéből ragasztót állítanak elő, de felhasználják kenőcs készítésre is.

Az indiai mitológia szerint halhatatlan növényként az örök élet szimbóluma, részben ez is lehet az oka, hogy az indiai falvak általában banyan fák körül helyezkednek el. Hívják ,,kalpavriksha"-nak is, ez szanszkritul annyit jelent, ,,isteni fa, amely a kívánságokat beteljesíti". Állítólag Buddha is egy ilyen fa alatt világosodott meg, Bodhygayában. Történelmi feljegyzések szerint Nagy Sándor egy banyan fa alatt vert sátrat a hétezer fős seregéve

A Kolkata városában található "Nagy Banyan fa" a képen látható formájában sajnos már a múlté, ugyanis villámcsapást szenvedett, majd megbetegedett 1925-ben, ezért az elhaló részeket kivágták, hogy a fa többi része életben maradhasson.

A feljegyzések szerint ez volt a legszélesebb fa a világon. A becslések szerint a részleges kivágásakor mintegy 200-250 éves lehetett. Azóta egy nagy kiterjedésű fakolóniára hasonlít, amely a mai napig fejlődik és terjeszkedik a 330 méteres úttal körbekerített területen.

írta: Kiss Gábor
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
Virágzik a „birkaölő növény”
  2013-08-14 20:20:50, szerda
 
  15 évvel ezelőtt ültették el. Most "felébredt", és nagyon éhes.

Levelein kinövő tüskéivel leginkább egy középkori buzogányra hasonlít az Andokban őshonos puya chilensis, ismertebb nevén ,,birkaölő" vagy ,,juhölő". Az átlagosan 3 méter magasságot is elérő örökzöld növény a környezetében könnyen elterjed, előfordul azonban, hogy a csupán néhány napig tartó kivirágzására akár 20 évet is várni kell.

Nevét nem viccből kapta. Több állatra, köztük juhokra is veszélyes. Erős tüskéivel megfogja áldozatát, amit nem enged el, egészen, amíg az el nem pusztul. Azt követően, az állat bomlásával tápanyagokhoz jut.
A 15 évvel ezelőtt elültetett növény kivirágzását a hétvégére várják, megtekinthető a Wisley üvegházban, Nagy-Britanniában.

írta Kiss Gábor
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
Hajmosás sampon nélkül
  2013-08-14 20:09:56, szerda
 
  Hajmosás kétnaponta samponnal? Létezik természetes, "öko" megoldás is.

A megoldás röviden: szódabikarbóna és ecet!

Mi is a szódabikarbóna? - Egy enyhén lúgos kémhatású só, más néven nátrium-hidrogénkarbonát, amely a szódagyártás melléktermékeként keletkezik. A környezetre ártalmatlan, ugyanígy az egészségre is (ebből készítik a sütőport is), viszont hihetetlen sok mindenre jó a fogfehérítéstől a szagtalanításig. Az ecetet pedig már ismerjük: évezredek óta erjesztik, hiszen a tisztítástól a konyháig mindenhol használható, ugyancsak ártalmatlan anyag.
És akkor hogyan is lehet velük hajat mosni? Egy evőkanál szódabikarbónát egy pohár vízben fel kell oldani, majd a fejbőrbe dörzsölni. Kicsit szokatlan érzés, hogy nem habzik, de attól még működik a dolog! Lemossuk, aztán ugyanezt tesszük egy evőkanál (lehetőleg alma-) ecettel, amely ápolja a hajat és segít visszaállítani a normál pH-t, majd azt is lemossuk. A hajunknak más tapintása lesz, mert megmarad egy minimális zsírréteg, ami nem fog látszani, cserébe viszont nem kell már annyit termelni belőle. Vagyis egy idő után kevésbé zsírosodik majd a hajunk és ritkábban kell mosni.

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.
írta: Sáfián Fanni
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Frissítő arcpakolások házilag
  2013-08-14 20:05:10, szerda
 
 

Bőrünk sejtjeinek az év minden időszakában szüksége van megújulásra. A tápanyagok felszívódását és az oxigéncserét a házilag készített tápláló krémek könnyedén elősegíthetik.

Uborkás arcpakolás
Hozzávalók:
20 gramm élesztő
3 ek. tej
reszelt uborka

Az uborka amellett, hogy rengeteg vizet tartalmaz, többek közt nyugtató, bőrpuhító hatásáról ismert növény. B1, B2, B6 és C-vitamin is megtalálható benne. Kiváló napégés kezelésére, hűsítő hatása következtében megnyugtatja a bőrt. Az élesztőt morzsoljuk bele langyos tejbe, majd a lereszelt uborkát keverjük bele. A pakolást legalább 15 percig hagyjuk bőrünkön, majd mossuk le.

Mézes-tejes arcpakolás
Hozzávalók:
20 gramm élesztő
1 ek. méz
2 ek. tejszín

A mézes-tejes pakolás puha és friss érzést kölcsönöz bőrünknek, ugyanakkor arcsimító hatása is van. Az élesztőt morzsoljuk össze a szobahőmérsékletű tejbe, majd keverjük hozzá a mézet, így sűrű masszát kapunk. A megtisztított arcbőrre vigyük fel a pakolást és hagyjuk rajta körülbelül 20 percen keresztül. Bő langyos vízzel öblítsük le.

Kivis arcpakolás
Mindössze mézre és kivire lesz szükségünk ehhez az egyszerűen elkészíthető pakoláshoz. Miután a kivit összezúztuk, hozzáadjuk a mézet, amit rákenhetünk a megtisztított arcbőrre. 10-15 percig hagyjuk rajta, majd mossuk le. A pakolás friss és üde érzést kölcsönöz bőrünknek.

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.
írta: Pintér Nikolett
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Péntek László panasz levelet írt. Olvassa el Ön is!
  2013-08-14 18:57:00, szerda
 
  Péntek László levelet írt amiben kifejti, hogy "szörnyű a fegyház", "nem érzi magát jól", "bántják a társai", "szar és kis adag az étel", "szar szag van az ő szintjén", "görcsöl a hasa és hasmenése van már 2 hete, de nem intézkednek az ügyében". Sajnos László nem ír valami szépen vagy érthetően, ezért csak idézni tudunk. De, itt a levél másolata, hátha valaki jobban kitudja bogozni hogy mire gondolt az Úr, mint mi:
Webhir.com információja szerint.

Létrehozás dátuma: 2013.05.24.| Írta:Szilveszter András webhir.com
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
Világszenzáció! Gyógyítható lett a cukorbetegség
  2013-08-14 18:54:10, szerda
 
  Kutatók áttörést értek el A Harvard Egyetem munkatársai egy olyan hormont fedeztek fel, mely a hasnyálmirigy béta-sejtjein keresztül képes lehet kijavítani a cukorbetegségben jelentkező anyagcserezavart. A 2-es típusú cukorbetegség lényege, hogy a szervezet perifériája nehezen reagál az inzulin nevű hormonra, így a szóban forgó sejtek nem képesek a vérből felvenni a cukrot. Az állapot hosszabb távon a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek kimerüléséhez vezet. Ám a Cell májusi számában megjelent egérkísérletes tanulmány egy eddig nem ismert hormonról, a bétatrofinról számol be, mely nagymértékben serkenti a béta sejtek képződését.
Webhir.com információja szerint.

Forrás: http://webhir.com/Létrehozás dátuma: 2013.05.08.| Írta:Kovács István webhir.com
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
Jövőre kiveszik a tanmenetből a nyelvtan órát
  2013-08-14 18:51:22, szerda
 
  Jövőre nem lesz kötelező tantárgy a nyelvtan óra az általános iskolákban, viszont külön felvehető tantárgy lesz. Megkérdeztük Kis Erikát a Tanulófejlesztési elnökét, aki azzal magyarázta a döntést, hogy ma már a számítóképek és helyesírási programok világában semmi szükség ezt feleslegesen tanulni. Majd a számítógép kijavít. Elkívánta még azt is mondani, hogy a közösségi hálókon új írásbeli nyelvezet fejlődik ki, ami ellen nem tudnak és nem is akarnak tenni semmit. Ilyenek például a h mint hogy rövidítése, vagy a mondatvégi íráslejek tömkelege. De idesorolhatnánk az SMS korszaka óta kialakult smiley-kat mint például a :-) mosolygós arc. Ennek több száz változata van, a szomorútól a mérgesen keresztül a meglepőig. Hagyni kell a korszakváltást, és az új trendből kell kiindulni és azt oktatni. A nebulók már így is le vannak terhelve szellemileg, jót tesz nekik a pihenő. A közösségi hálókon úgy is rengeteget írnak, az is megfelelő a gyakorlásnak.
Webhir.com információja szerint.

Forrás: http://webhir.com Létrehozás dátuma: 2013.02.25.| Írta:Mr.X webhir.com
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
Minden emlékét kitörölte a herpesz a kamasz lánynak
  2013-08-14 18:46:59, szerda
 
  A herpeszt az átlagember csak egy egyszerű, bosszantó vírusnak tartja, ami időnként kényelmetlen duzzanatokat okoz a szájon, esetleg a test egyéb részein, ám a 18 éves Rosie Paley-nek az egész múltját elvette.

A herpeszvírusról a legtöbben csak annyit tudunk, hogy időnként bosszantó, néha fájdalmas kis dudorok formájában jelentkezik a test különböző pontjain, ám arról legfeljebb csak hébe-hóba hallottunk valamit, hogy a herpes simplex nevű vírus ennél sokkal rondább dolgokra is képes. A 18 éves birminghami lány, Rosie Paley azonban nagyon jól tudja ezt: a vírus okozta agyi rendellenesség következtében élete első 16 éve nyom nélkül törlődött az emlékeiből. Azóta fényképek alapján próbálja rekonstruálni a múltját, de valós emléke egyáltalán nincs a gyermekkoráról.

A lány két évvel ezelőtt kapott agyvelőgyulladást, amit a herpeszvírus váltott ki, aztán egy roham közben leesett a lépcsőn, és miután magához tért, nem ismerte fel a családtagjait sem. "Ahogy magamhoz tértem, anya odahozta a testvéreimet. Fogalmam sem volt, hogy kik ők és pánikba estem" - meséli Rosie. Idegenként tekintett az édesanyjára, Helenre, valamint a négy éves Rhysra és a két éves Ollie-ra. "Ahogy Rosie magához tért és azt kérdezte: te ki vagy?, összetört a szívem és rémült voltam" - emlékszik vissza Helen

A betegség következtében törlődött Rosie hosszú távú memóriája, most fényképalbumokat nézeget, amelyekből megpróbálja újraépíteni a gyermekkorát - de ez nem egyszerű feladat. "Elveszítettem az összes gyermekkori barátomat, hisz nem ismerem meg őket." Az egyetlen dolog, amire emlékezett, Baa Lamb, a kedvenc mackója - ez valamiért mélyen beleégett az emlékeibe, és ez volt az első, amit a felépülése után kért.

A családja igyekezett ismerős dolgokkal körülvenni őt, hátha ettől visszatérnek az emlékképek, elment például a kedvenc zenekara koncertjére is, de a dalok teljesen ismeretlenek voltak a számára. "Amikor a képeket nézem, látom, hogy boldog voltam, de a fejemben ez csak egy üres kép. Bárcsak a képek visszahoznák az igazi emlékeimet! De az élet most már arról szól, hogy új emlékeket raktározzak el" - törődött bele a sorsába.

Az orvosok szerint évente mintegy 4000 új esetet azonosítanak csak Angliában, amikor a herpeszvírus az agyat is érinti.

Forrás: http://webhir.com/Létrehozás dátuma: Ma | Írta:Kovács István webhir.com
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
Őrangyalunk
  2013-08-14 10:00:24, szerda
 
 
Velünk együtt születnek a földre, hogy óvjanak, védelmezzenek bennünket. Halálunkkor pedig velünk együtt távoznak ők is, az őrangyalaink.
Mindannyiunknak van saját, személyes őrangyala. Az őrangyal, születésünkkor rendeltetik mellénk, végig kíséri életutunkat, és segít a halálba való átmenetben is. Ezt a feltevést világszerte sok halál közeli élmény erősíti meg

Nem lehetnek titkaink őrangyalaink előtt

Őrangyalunk mindent tud rólunk, és minden lehetséges módon segítséget próbálnak nyújtani, hogy életünk a legboldogabb, és leggazdagabb legyen. Előttük nem lehetnek titkaink! Ha például, irigyek vagyunk valakire, vagy valami tisztességtelenségre készülünk, őrangyalunk igen is tud róla. Még az is előfordulhat, hogy egy halk, figyelmeztető hangot hallunk, amely azt mondja: ne tedd! Hívhatjuk ezt lelkiismeretnek is, de valójában őrangyalunk figyelmeztetéséről van szó.

Az őrangyalok spontán felbukkanása

Az őrangyalok gyakran bukkannak fel olyankor, amikor már minden reménytelennek tűnik számunkra. Egy hölgy egyszer elmesélte, hogy őrangyala akkor jelent meg, amikor a fia öngyilkos lett. Valószínűleg ő is a gyermeke után ment volna, ha akkor nem siet segítségére az őrangyala. Így azonban visszatért a nyugodt életbe, és ma már nagyon boldogan él fia emlékével. Ez az eset az őrangyal spontán felbukkanása. Senki sem számít rá, és az első alkalommal valószínűleg megrémülünk.

Arra azonban van lehetőség, hogy megkérjük az őrangyalokat: mutatkozzanak meg. Erre nagyon sok módszer létezik. Az őrangyal gyakran azonnal megjelenik, amint meghívjuk őt az életünkbe.

Az őrangyal megismerése

Általában arra számítunk, hogy őrangyalunk gyönyörű ruhába öltözve jelenik meg előttünk, hatalmas fénnyel körülvéve. Ez megtörténhet, de igen kicsi a valószínűsége. Az alábbiakban azzal foglalkozunk, hogyan vagyunk képesek a legegyszerűbb módon kapcsolatba kerülni őrangyalunkkal.

Tudás

Ha odafigyelünk magunkra, akkor fokozatosan érezhetünk erősödő védelmet, megnyugvást afelől, hogy őrangyalunk vigyáz ránk.

Álmokban

Őrangyalunkat álmunkban is megismerhetjük. Ez a legáltalánosabb jelenség, ugyanis az álmaink segítenek értékelni életünk történéseit. Ha azt tapasztaljuk tehát, hogy őrangyalunk ezen a módon jelenik meg, rendszeresítsünk egy füzetet és egy ceruzát az ágyunk mellé, hogy mindent azonnal le tudjunk írni, ha felébredtünk. Azért fontos, hogy rögtön, ébredés után jegyezzük papírra az álmunkat, mert amint elkezdjük a napi tevékenykedéseinket, elhalványulnak, és könnyen feledésbe is merülnek.

Gondolatok és érzések

A gondolatok és érzések további lehetőségei annak, hogy őrangyalunk beszéljen hozzánk, kapcsolatba léphessen velünk. Teljességgel nyilvánvaló, hogy nem minden gondolat származik az őrangyalunktól. Egy felbukkanó gondolatról azonban ösztönösen tudhatjuk, hogy más forrásból való, nem pedig a tudatalattinkból.

Intuíció

Érzéseinkkel nagyon szoros kapcsolatban állnak az intuitív megérzések. Ezek vajon az őrangyalunk üzenetei? Nagy a valószínűsége, hogy igen. Néha úgy fogjuk fel ezeket a megérzéseket, hogy nem is vagyunk annak tudatában.

Ima, vagy könyörgés

Az ima egy másik módja az őrangyallal való kapcsolatteremtésnek. Nem fontos konkrét imát mondanunk, egyszerűen csak kérjünk segítséget az őrangyalunkkal való kapcsolat felvételhez.

Levélírás

Ez az egyik leghatékonyabb módja az őrangyalokkal való kapcsolat megteremtésének. Fogjunk egy darab papírt, és egyszerűen írjunk le mindent, amit el szeretnénk mondani őrangyalunknak. A levél lehet annyira személyes, amennyire csak szeretnénk, hiszen rajtunk, és az angyalokon kívül senki más nem fogja elolvasni. Ha elkészültünk a levél megírásával, tegyük egy borítékba, és címzésként ennyit írjunk rá: ,,Őrangyalomnak". Ragasszuk le, majd égessük el. A hamut gyűjtsük össze, és az udvaron, vagy a lakásunk környékén szórjuk szét. Végezzük ezt úgy, mint egy szertartást.

Hívd, keresd az angyalokat!
1. Ha szeretnéd az angyali energiákat behívni az életedbe, helyezz el angyalszobrokat munkahelyeden vagy otthonodban, ezek biztosítják a gondoskodó energiát számodra. Használd ki ezeket az ünnepi pillanatokat, vedd magad körbe minél több angyalfigurával, fogadd el segítségüket!

Legyünk nyitottak és tudatosak

Ez az egyik leghatékonyabb módja az őrangyallal való kapcsolatteremtésnek. Vegyük észre, hogy őrangyalunk folyamatosan velünk van, és segíteni akar nekünk. Beszéljünk hozzá, kérjünk tőle bármit, amire csak szükségünk van. Kérésünk azonban legyen annyira egyértelmű, amennyire csak lehetséges. Ha ugyanis nem vagyunk biztosak annak, hogy mit szeretnénk, kérni sem tudjuk pontosan. És ha nem tudjuk, mit is akarunk, honnan fogjuk tudni, hogy megkaptuk-e azt??

Figyeljünk oda, hogy ne csak kérjünk az őrangyalunktól
Hasznos lehet, ha rendszeresen beszélgetünk az őrangyalunkkal. Meséljük el neki azt is, hogy mi történik velünk, hogyan telnek napjaink. Beszéljünk a sikereinkről, eredményeinkről, csalódásainkról, és szeretteinkről. Ha ugyanis rendszeres a kommunikáció, sokkal könnyebbé teszi számára, hogy életünk fontos részévé válhasson.

Jó, ha minden este - lefekvéskor - megköszönjük őrangyalunknak, hogy vigyázott ránk, és segített nekünk

Őrangyalunk neve

Ha már kapcsolatba kerültünk az őrangyalunkkal, bátran kérdezzük meg a nevét. Ez ugyanis nagyon sok szempontból fontos lehet. Ha tudjuk valakinek a nevét, sokkal közelebb kerülünk az adott személyhez. Így van ez az őrangyalunk esetében is. Ha tudjuk a nevét, azonnali kapcsolatot tesz lehetővé számunkra, mivel egyszerűen csak ki kell mondanunk ahhoz, hogy megjelenjen a tudatunkban.

A név általában spontán merül fel a tudatunkban, amikor először lépünk kapcsolatba az őrangyalunkkal. De aggodalomra akkor sincs semmi okunk, ha egy több időt igényel majd. Egyszerűen lazuljunk el, kérdezzünk rá a nevére többször is, és a név fel fog bukkanni elménkben.

Ne feledd: mindehhez csak annyi szükségeltetik, hogy nyisd ki a szíved és az elméd is, szánj időt a kapcsolatfelvételre, így különleges pillanatokat élhetsz át! Egy idő után megtapasztalod, hogy egyre több üzenetet fogsz kapni!

Személyes őrangyal nem kell, hogy angyal legyen, csak adja azt a jó érzést, hogy megvéd minket. Sok őrangyalt találunk, amikor valami balul sikerül, vagy elveszítjük a hitünket saját magunkban. Mit ad nekünk a személyes őrangyal, amivel egyedül nem merünk megbirkózni? Vannak napok, amikor semmi nem sikerül, és ahelyett, hogy időt szánnánk arra, hogy befelé figyeljünk és megfejtsük, miben rejlik a probléma, figyelmen kívül hagyjuk a belső hangot.
Ráadásul az időnk egyre kevésbé engedi, hogy megtaláljuk a belső nyugalmat, mivel a hétköznapjaink egyre gyorsabban és hangosabban telnek. A személyes őrangyal
hozzásegíthet, hogy megtaláljuk magunkban a nyugalmat. Már az is, hogy arra koncentrálunk, hogy őt mindig magunk mellett tudjuk, bizonyos biztonságot ad.

Isten angyala, szent
Őrző angyalom, reád bízott engem
Az égi irgalom.
Világosíts, őrizz és vezérelj
E napon. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Rejtélyes fájdalom: így leplezi le az orvos
  2013-08-14 09:13:51, szerda
 
  Milyen vizsgálatokkal szűrik az idegi eredetű fájdalmat?

Égő, áramütésszerű, bizsergő fájdalmat tapasztal? A hidegre és az érintésre is érzékeny? Úgy érzi, nem használ semmiféle fájdalomcsillapító? Érdemes részt vennie egy speciális szűrővizsgálaton!

Ha a fájdalmakat kategorizáljuk, három típust különíthetünk el: az ún. nociceptív és pszichogén fájdalmak mellett a harmadik nagy csoportot a neuropátiás (idegi) fájdalmak alkotják, melyek hátterében a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása áll. Ezek a fájdalmak általában krónikusak, melyekkel nehéz együtt élni. Kialakulásuk gyakori cukorbetegség, agyvérzés, a gerincvelő sérülése vagy övsömör, kemoterápiás kezelés esetén, és az ún. fantomfájdalom is ide sorolható.
A fájdalom teljesen átírhatja életünket, és a kísérő tünetek (fokozott ingerlékenység, alvászavar, étvágytalanság, szorongás, depresszió) mindent meg tudnak változtatni. Érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, ahelyett, hogy az otthoni kísérleteznénk a fájdalomcsillapítással. Ha tehetjük, beszéljünk panaszainkról háziorvosunknak, illetve használjuk ki az ingyenes egészségügyi szűrőnapokon a szűrési lehetőséget!

Hogyan szűrnek?

A szakember rá fog kérdezni minden korábbi betegségünkre, a szedett gyógyszerekre, terápiákra, illetve valószínűleg elvégez egy rövid tesztet (pl. DN4 kérdőív), melyből kideríthető, hogy neuropátiás fájdalom okozza-e a panaszainkat. A DN4 kérdőív arra alkalmas, hogy az orvos elkülönítése a "közönséges" (nociceptív) fájdalomtól a panaszokat, hiszen a nociceptív és a neuropátiás fájdalom kezelése eltérő, így például a hagyományos fájdalomcsillapítók hatástalanok az idegi eredetű fájdalmakban.

A szakember a teszt mellett igyekszik mindent megtudni a fájdalom jellegéről (nyilalló, villanyozó vagy folyamatosan égő stb.), erősségéről is, illetve lokalizációjáról. Érdemes felkészülni arra a kérdésre is, hogy mi váltja ki a fájdalmat: például hogy spontán lép-e fel, vagy valamilyen kiváltó inger hatására.

Más vizsgálatok
Másodlagos szerepet kapnak az ennél komplexebb vizsgálatok, így a kvantitatív érzésvizsgálat (QST), az elektromiográfia, a lézerrel történő ingerlés hatására kialakuló kiváltott válasz (LEP) technika. Az idegrostok vizsgálatára egyre gyakrabban használják a "punch" bőrbiopsziát, mely során egy speciális bőrlyukasztó segítségével 3 milliméteres bőrdarabkát távolítanak el, és mikroszkóp segítségével ellenőrzik a vékony idegrostok sűrűségét.
A neurológiai vizsgálat segítségével tisztázzák a fájdalom helyét, a motoros, a szenzoros és a vegetatív tüneteket, ennek legfontosabb része az érzésvizsgálat. A tapintást vattával, a fájdalmat tompa hegyű eszközzel (fogpiszkálóval), a hőérzést változtatható hőmérsékletű tárgyakkal, a vibrációs érzést hangvillával lehet vizsgálni.

Jó tudni, hogy ezek a vizsgálatok otthon is bármikor használhatók: a kézfejünket simítsuk végig valamilyen nagyon puha eszközzel (vatta, ecset, puha toll), és igyekezzünk megjegyezni, hogy ez milyen érzetet kelt. Jöhet a lábfej is: mindkét lábfejünket, talpunkat simítjuk át, és ezeknél ugyancsak figyeljük meg, hogy mit érzünk. Ha nem érezzük, hogy valami megérintette lábfejünket, akkor ne halogassuk felkeresni orvosunkat! Egy fogpiszkáló segítségével a fájdalominger érzékelését is tesztelhetjük, és azt figyeljük meg, hogy a szúrás hatására érzékeljük-e a fájdalmat.

Ha a fizikális szűrővizsgálat is megerősíti a teszt eredményeit, akkor a szakemberek a megfelelő szakorvoshoz, vagyis neurológushoz vagy fájdalomcsillapítási szakrendelésre irányítanak bennünket.

Szerző: Kiss VerusPartner: HáziPatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 158 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 259
  • e Hét: 2475
  • e Hónap: 4370
  • e Év: 55161
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.