Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
káposzta
  2013-08-02 23:12:01, péntek
 
 



A friss káposzta:

Lila és zöld. Már ránézésre is egészséges ez az itóka friss káposztából. A gyümölcscentrifugádat használd ki végre rendesen, ne pihenjen annyit! :) A káposztalé bizonyítottan gyógyítja a gyomor- és nyombélfekélyt! Kitűnő lúgosító és ráadásul olcsó. Ha naponta megiszol egy fél pohárral, akkor néhány nap alatt megérezheted kitűnő bőrszépítő és gyógyító hatását.

Tulajdonsága: Hajtja a vizeletet, csö
kkenti a gyulladást, fertőtlenít, méregtelenít.
Belsőleg: Serkenti az immunrendszert, kitűnő rákellenes szer (itt a hűvös idő). Levét gyomorfekélyre, gyomorégésre, emésztési problémákra javasolják. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás, csökkenthető a rák kialakulásának veszélye, gyógyítja a kialakult rákot. Kitűnő bőrszépítő.
Külsőleg: A káposztalé gyógyítja a harapást, a csípést, a pattanást, a herpeszt, az ótvart. A káposztapakolás kiváló égésre, övsömörre, herpeszre, horzsolásra, csípésre. A mellkasra helyezve elmulasztja a köhögést, a hasra téve enyhíti a hólyaggyulladást.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
köles
  2013-08-02 23:08:18, péntek
 
 



A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII - XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, de a világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az egyik alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és naponta fogyasztják.

Élettani hatása:
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és vasat, Béta-karotint, B1 és B2 vitamint.

A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva nagy. Kiemelendő ezek közül a kalcium- és a vastartalma, amelyek felszívódását elősegítő ásványi anyagokat is tartalmaz.

Lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Alapvető szerepet tölt be a candidabetegek diétájában, mert a köles az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, amely ezáltal gátolja, nem pedig támogatja a tápcsatornában megtelepedett gombák szaporodását.

Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik. A köles magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját, a májbetegek gyógyulását.

Cukorbetegség esetén a szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok lassan szívódnak fel belőle, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki.


Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander.

Elkészítése:

A kölest elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Utána háromszoros mennyiségű folyadékban (vízben, zöldséglevesben...) főzzük meg, mint a rizst. (az ízesítés az elkészítendő ételtől függ). Főzhetjük úgy is, mint a riszt hagyományosan: először egy kis zsiradékon átpirítva, aztán forró vízzel felengedve, sózva, fűszerezve.

Magyaros köles
Ez az étel valójában a lecsó recept egy újabb változata. Az ízek megmaradtak, de az alapanyagok némileg változtak. Kölessel tálaltam, amitől nem csak finom, de egészséges étel is lett ebédre.




Hozzávalók 2 főre: 2 kisebb cukkíni, 1 kalifornia1 paprika, 1 csokor újhagyma, 1,5 dl paradicsomlé (sűrűbb féle), vagy idényben 3 szem paradicsom, 1 ek zsiradék (olíva olaj, kókuszzsír), 15 dkg száraz kolbász, só, provancei fűszerkeverék, 1 csésze (kb. 2 dl) köles, és másfélszeres víz, só
A kölest tegyük fel párolódni másfélszeres, picit sós vízben.
Forraljuk fel, majd fedő alatt alacsony lángon pároljuk pergősre.
A zöldségeket vágjuk kisebb kockára, az újhagymát karikára.
A kolbászt karikázzuk fel.
Tegyünk egy magas falú, lefedhető serpenyő aljára a kolbászt, rá a hagymát, és végül a zöldségeket, és a paradicsomlevet.
TIPP: Legjobb, és legegészségesebb formában thermo edényben lehet elkészíteni. Ha ilyenünk nincs, akkor óvatosabban bánjunk a sütéssel, nehogy leégjenek.
Fedjük le, esetleg tegyünk alá egy ek olíva olajt.
Forraljuk fel a serpenyőt, majd alacsony hőfokon kb. 15-20 perc alatt pároljuk puhára.
Ha készen van, át lehet keverni.
Tálaláskor vagy tegyük a ragut a kölesre, vagy keverjük át az egészet.




Gyümölcsös kölespuding
Ez a kifejezetten nyári, gabonából készült desszert egy kiváló alternatívát jelenthet a hagyományos édes főételek, desszertek körében. Állagra a gyümölcsrizshez hasonlít a leginkább, pár napig letakarva a hűtőben is eláll.

Hozzávalók: 15 dkg köles, 3-4 dl víz, + 5-6 dl tej (vagy zabtej, vagy rizstej), csipet só, stevia, vanília kivonat, ízlés szerint, magozott megg
A kölest jól lemossuk, és megfőzzük a vízben.
Adjunk hozzá egy csipet sót, és ízlés szerint steviát, vaníliát.
Amikor elfő a köles leve, akkor öntsünk hozzá tejet (vagy zabtejet), és puhára főzzük.
A köleskását folyamatosan keverni kell. A gabona a levet mindig felszívja, sűrű ,,szottyos" lesz.
Ha friss meggyel készítjük például, akkor magozzuk ki a gyümölcsöt, majd fahéjjal, setviával ízesítve hagyjuk, hogy levet eresszen. Kicsit meg is főzhetjük, de frissen szerintem jobb.
Ha aszalt gyümölccsel készül, akkor az aszalványokat áztassuk be, vagy főzzük puhára.
A kölest összekeverjük az ízesített gyümölccsel, majd belenyomkodjuk egy tálba.
Hűtés után kiborítható, és szeletelhető.

Tipp: Meggy helyett lehet áfonyával, ribizlivel, vagy vegyesen is készíteni. Mindenképp érdemes valamilyen savanykás gyümölcsvariációval feldobni.
Édesítés: Általában 1/3 csapott mokkáskanállal kezdjük ekkora mennyiségnél az ízesítést. Ha kell, emelhetjük csipetenként az adagot. Vagy mézzel tehetjük még különlegesebbé az íz hatást.




ölessel töltött karalábé
Ehhez a recepthez a sárgarépás köles lepényt használtam fel tölteléknek. Annyiban különbözik, hogy itt még több a zöldség az ételben, és ráadásul elegánsabb a megjelenése is. Akár vendégváró fogásnak is megfelelő lehet.
Hozzávalók 4 főre: 4 nagyobb zsenge karalábé, 5 dkg köles, másfélszeres víz, csipet só, 10 dkg sárgarépa, 1/2 kisebb vöröshagyma, 8 dkg edami sajt, 1 kicsike tojás, 1 csapott ek tejföl, só, tört színes bors, 2-3 levél friss bazsalikom, 1 mk kukoricakeményítő


A kölest főzzük puhára másfélszeres sós vízben.
A répákat hámozzuk meg, majd reszeljük finomra.
A kölest gyúrjuk össze a répával, a reszelt sajt felével, tojással, hagymával.
Jó állagú, fasírt szerű masszát kapunk.
A karalábékat mossuk meg, meg is lehet hámozni.
Vágjuk le a kalapjukat, és a törzséből vájjuk ki a közepét.
Ehhez karalábé vájó kanalat, vagy kávégépekhez kapható mély, öblös fémkanalat használhatunk.
A kivájt gömböket ne dobjuk ki, mert azokat is felhasználjuk a recepthez.
A karalábékat és a kivájt gömböket pároló edényben pároljuk puhára.
TIPP: Ne főzze, mert úgy teljesen más lesz az íze. Párolva nagyon zsenge, édes íze lesz.
A karalábékat töltsük meg ezt követően a köleses masszával, és tegyük 200 fokos sütőbe.
Süssük így 10-15 percig, majd mindegyik tetejére tegyünk bazsalikomos sajtot.
Ehhez keverjük össze a sajt másik felét a tejföllel, keményítővel, bazsalikommal, borssal, sóval.
Ezt követően addig süssük, amíg a sajt arany barna nem lesz.
Az ételt bazsalikomos tejfölös mártással tálalhatjuk.

Hozzávalók a mártáshoz: fél csokor bazsalikom, 5 dkg parmezán sajt reszelve, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olíva olaj, 2 ek tejföl
Ezeket a hozzávalókat egyszerűen csak turmixoljuk össze pépesre.



 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
hihetetlen, de igaz....
  2013-08-02 22:45:13, péntek
 
 
1973-ban a svéd Roland Ohissont olyan koporsóba temették, amely teljes egészében csokoládéból készült.

Orville Wright megszámozta a tyúkjai által tojt tojásokat, és mindig időrendi sorrendben fogyasztotta el.

A Csendes-óceán keletről nyugatra "folyik". A Fülöp-szigeteknél az óceán szintje 60 centiméterrel magasabb, mint Panama partjainál.

Az F-117 lopakodó vadászbombázó aerodinamikai fejlesztése során felhasználták a poszméhek repülésének vizsgálati eredményeit.

A legöregebb ember, akin műtétet hajtottak végre, 111 éves és 105 napos volt.

A klasszikus matrózsapka igazából egy segédeszköz. Amikor vizes lesz, a sapkában rekedt légbuborék a víz felszínén tartja a matróz fejét.

Az USA bíróságai idejük felét személygépkocsikkal összefüggő perek tárgyalásával töltik.

Angol anyanyelvű ember 350 millió él a földön.

A természetben nem található vas tiszta állapotban.

A szervusz szó a "servus" szóból ered, ami szolgát jelent.

A vörös hajú emberek altatásához több altatóanyag szükséges.

Az agglegények átlagosan tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint a nős férfiak.

A világon eddig legtöbb lemezt a Beatles adott el, több, mint egymilliárd darabot.

A kisállat tulajdonosok 3%-a vesz ajándékot kedvencének Valentin napra.

A világ legrövidebb menetrendszerinti légijárata a skót Westray sziget és Papa Westray között közlekedik. A repülési idő alig 2 perc.

A Doors frontembere, Jim Morrison volt az első rocksztár, akit a színpadon tartóztattak le.

Los Angeles alapterületének majdnem egynegyedét autók foglalják el.

1918-ban olyan hideg tél volt, hogy az egész Niagara vízesés megfagyott.

A kínaiak 60 százaléka beszél angolul és csak 1,5 százalékuk beszéli a kantoni nyelvet.

Műszőrme kabátot az 1800-as évek végén készítettek először, és hatszor annyiba került, mint a valódi prémbunda.

Henry Ford sosem szerzett jogosítványt.

1884-ben egy Janice Deveree nevű hölgynek 36 cm-es szakálla volt.

A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.

Togo büszkélkedhet a világ legalacsonyabb bűnözési mutatóival. Mindössze 11 ismertté vált bűncselekmény jut 100 000 lakosra.

Hogy elkerüljék azt, hogy bizonyos számok többször forduljanak elő, mint a többi szám, a Las Vegasban használt dobókockákat 0.005 mm tűréssel gyártják. Ez egy hajszál vastagságának 1/17-ed része.

Egy friss tojás törés nélküli eldobásának távolsági világcsúcsa 98.51 méter, melyet 1978-ban az USA Texas államában állítottak be.

A tudósok a levegő széndioxid tartalmát viszonylag pontosan vissza tudják következtetni a grönlandi jégben található széndioxid buborékok számolásával. Napjainkban 360 egység jut egymillió buborékra, 1958-ban 315, míg a dinoszauruszok korában 270 volt a széndioxid tartalom.

A világ laboratóriumaiban évente 180 tonna gyémántot állítanak elő ipari hasznosításra. Ez a mennyiség kilencszerese a földből kibányászottnak.

Becslések szerint az otthoni füstérzékelő szenzorok 60%-a működésképtelen, mert a tulajdonosok vagy nem raktak bele elemet, vagy nem cserélték ki a lemerülteket.

A hurrikánnak a 120 km/h sebességet meghaladó szélvihart neveznek. A hurrikánok mindig víz felett keletkeznek, átlag élettartamuk 10 nap.

A világ legmagasabban fekvő, hajózható tava a Titicaca-tó Bolíviában.

1981-ben az olasz Ancona-ban egy tornádó 16 méter magasra emelt, majd 100 méterrel távolabb sértetlenül letett egy kisbabát - anélkül, hogy a gyerek felébredt volna.

Az angol Gloucestershire reptéren Tina Turner zenéket használnak arra, hogy elriasszák a madarakat a kifutópálya közeléből.

1859-ben a Wales-i Glamorgan településen halak hullottak az égből, beterítve három teniszpályányi területet.

Egy narancsfa több, mint 100 évig terem. Egy 1421-ben Franciaországba vitt narancsfa 473 éven keresztül termett narancsokat.

A Csendes Óceánban található Nauru szigetének fő exportcikke a madárürülék.

Az Európában kevéssé ismert indiai eposz, a "Mahabharata" nyolcszor hosszabb, mint a görög "Iliász" és "Odüsszeia" együttvéve.

A világ legnagyobb USA gyártású gépjármű felvevőpiaca: Kanada.

Az Angol Gazdasági Kutató Intézet becslése szerint a 2002-es futball világbajnokságon játszott Anglia-Argentína mérkőzés idején a munkahelyeken ellazsált munka 1 milliárd dollárjába került Angliának.

A 6. század óta a japán trónon ugyanazon család tagjai ülnek. Akihito, a jelenlegi császár a 125-ik a sorban.

Az egyik oka, hogy ma illegális a marihuána az, hogy az 1930-as években a gyapottermesztő farmerek sikeresen lobbiztak a kendertermesztők ellen, mivel konkurenciát láttak bennük.

A "Tamás bátya kunyhója" volt az első regény, amelyet 1 milliónál is több példányban adtak el.

A tölgyfák csak 50 éves koruk után teremnek makkot.

Magellán nem hajózta körül a világot, mivel az út közben, a Fülöp-szigeteken meghalt. A helyettese, Juan Sebastian Del Cano volt az, akinek vezetésével befejezték az utat.

A világ tudósainak fele katonai munkákon dolgozik.

A nyilvános WC-ben mindig az ajtóhoz legközelebbi fülke a legtisztább, mivel ezt használják a legritkábban.

Az első világháborúban az amerikaiak a Choctaw indiánok nyelvén kódolták üzeneteiket.

A kereszténység nem volt mindig a prostitúció ellen. A középkorban népszerűek voltak az egyházi kezelésben működő nyilvánosházak.

Pablo Picasso eredeti neve Pablo Diego José Francisco do Paula Juan Nepomuceno Cipriano de la Santissima Trinidad volt. Picasso az anyja neve volt.

Az 1989-es panamai invázió során az amerikai kommandósok úgy próbálták előcsalogatni Manuel Noriegát a vatikáni nagykövetségről, hogy az AC/DC "Highway to Hell" című számát játszották maximális hangerővel. Brian Johnson, az AC/DC énekese, amikor meghallotta, hogy a zenéjüket pszichológiai hadviselésre használták így kommentálta az esetet: "Azt hiszem, ezek után nem fogunk koncertfelkérést kapni a Pápától."

Bár a holttestek mumifikálásának módszerét mindenki az egyiptomiakhoz társítja, mégsem ők voltak az elsők e téren. Egy Chinchoro nevű törzs tagjai, akik a mai Chile északi részén éltek, már ie. 5000 környékén így tartósították halottaikat.

1933-ban a rajzfilmfigura Miki egér 800 000 rajongói levelet kapott.

Évente 9 millió tonna sót (a világ teljes sótermelésének több, mint 10%-át) használnak fel az USA autópályáinak jégmentesítésére.

Az Atlanti-óceánon található Kanári szigetek nevüket az ott élő nagy mennyiségű kóbor kutyáról kapták. Kb. 25 évvel ezelőtt a szigetlakók aztán hajtóvadászatot indítottak ellenük, mivel veszélyeztették a turizmust.

Az afrikai busmanok olyan csendes környezetben élnek, hogy 60 éves korukig semmilyen kimutatható halláscsökkenést nem szenvednek el.

A Panama kalapokat Ekvádorban készítették.

Az ókori világ hét csodájából manapság már csak egy létezik: a gizai piramis.

Leonardo da Vinci egyetlen találmányát sem építette meg.

Az első Frankenstein-film producere Thomas Edison volt.

A Loch Ness tavában élő szörnyről először isz. 565-ben készült írásos feljegyzés.

A vietnámi háború alatt majdnem kétszer annyi amerikai halt meg az USA-ban lőfegyverektől, mint Vietnámban. (1963 és 1973 között 46752 amerikai áldozata volt a háborúnak, eközben az USA-ban 84633 haláleset következett be lőfegyverektől.)

Egy libériai tábornok pucéran vezette katonáit a csatába. A neve Butt Naked (pucér fenekű) tábornok volt, katonai pályafutását befejezve evangélikus lelkész lett

A tibetiek, a mongolok és a Kína nyugati részén élő emberek cukor helyett sót tesznek a teájukba.

Michael Jackson "Billi Jean" című zeneszáma volt az MTV első olyan sugárzott videoklipje, amelyet fekete művész adott elő. A zenecsatorna korábban nem akart feketék által előadott zenéket sugározni.

4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek" illetve az angol "honeymoon" (mivel a babilóniak holdhónapot használtak) kifejezés.

A Biblia első 5 könyve nem 10, hanem összesen 613 parancsolatot tartalmaz. Valószínűleg soha, senki nem került közel ahhoz, hogy megfeleljen mindegyiknek, noha Jézus kimondta: ha valaki az egyiket megszegi, az olyan, mintha az összeset megszegte volna.

Az eszkimók által lakott hókunyhók sokkal hatékonyabb védelmet nyújtanak a modern hadseregek által használt barikádoknál. Sőt, majdnem teljesen láthatatlanok felülről nézve és infravörös kamerákkal sem vehetők észre a bent tartózkodók.

1974 és 1976 között egy tajvani fiatalember 700 szerelmes levelet írt barátnőjének, amiben a házasságra próbálta rábeszélni. A kitartása végül sikerrel járt: a lány hozzáment - a leveleket kézbesítő postáshoz.

A John F. Kennedy-ről, a merénylet előtt másodpercekkel készült képen, a háttérben egy könyvesbolt előtt látható egy férfi, aki úgy néz ki és úgy is van öltözve, mint a később gyilkosnak nyilvánított Lee Harvey Oswald.

Az USA államok közötti autópályáit úgy építették, hogy minden 5 mérföld útból legalább 1 mérföld egyenes legyen. Ezek az egyenes útszakaszok repülőgép leszállópályaként használhatók háború vagy egyéb vészhelyzet esetén.

1916-ban egy orosz pilóta állítólag megtalálta Noé bárkáját Ararát hegyén. A cár egy 100 tagú expedíciót küldött a helyszínre, akik mintákat és fényképeket hoztak, de minden eltűnt a kommunista forradalom ideje alatt. 1955-ben Francis Nevarra kézzel faragott fadarabokat hozzott a hegyről, amik a vizsgálatok szerint 5000 évesek. Az USA műholdjai és kémrepülőgépei által készített fotókon is valami "nagy, megmagyarázatlan rendellenesség" található az Ararát hegy csúcsa közelében.

Pápua Új-Guinea őslakói kb. 700-féle nyelvjárást használnak - ez a világ nyelvjárásainak 15%-a.

Ernest Vincent Wright írt egy 50000 szavas regényt Gatsby címmel, amely egyetlen "e" betűt sem tartalmazott.

1954 környékén az USA Indiana államában a profi bokszolók és birkózók csak akkor küzdhettek meg egymással, ha előtte megesküdtek, hogy nem kommunisták.

A Harvard Egyetem épületeiben Yale márkájú zárak találhatók. A Yale Egyetem ugyanakkor Best márkájúakat használ.

A Finnországban található Kerimaki templom a világ legnagyobb, fából épült temploma.

Az "Abrakadabra" a valóságban tényleg varázsszó volt, a szénaláz gyógyítására alkalmazták.

A londoni taxisok le kell, hogy tegyenek egy vizsgát, az ún. "Kék Könyv" alapján. Erre a vizsgára kettő-négy éven keresztül készülnek, mégis 10 vizsgázó közül 8-9 megbukik.

1980-ban az olaszországi Nápoly városa mellett a viharos szél a folyóba sodorta a 45 éves Vittorio Luise autóját. A férfi kitört az ablakot, kimászott a süllyedő autóból és a partra úszott - ahol aztán egy kidőlő fa agyonütötte.

A világ egyetlen repülő csészealj-leszállópályája St. Paul-ban (Alberta állam, Kanada) található.

1995-ben egy NASA alkalmazott 6 műanyag baglyot vásárolt egy Wal-Mart áruházban, hogy távol tartsa a harkályokat az űrsiklótól.

A tejcsokoládét Daniel Peter találta fel, aki aztán eladta az ötletét szomszédjának, akit Henri Nestle-nek hívtak...

Az űrrepülés olcsóbb, mint a londoni metrón utazni - állítja a BBC Online. Egy jegy a Covent Garden és a Leicester Square között 1.5 angol fontba kerül, ami a 300 méter távolságot figyelembe véve 8.04 fontot jelent egy mérföldre átszámítva. A világ eddigi egyetlen fizetős űrutazója - Dennis Tito - 14 millió fontot fizetett az űrállomásra tett utazásáért. Ez a megtett távolságot tekintve 5.61 fontos mérföldenkénti díjat jelent.

Amikor az első kacsacsőrű emlős megérkezett a British Múzeumba, a vezetőség azt gondolta, hogy hamisítvány és megpróbálták a csőrét kihúzni.

Az indiai teherautósofőrök 99%-a nem ismeri a közlekedési táblákat.

Az 1910-ben elhunyt sziámi király 370 gyermek apja volt.

A Második Világháború előtt a New York-i telefonkönyvben 22 Hitler volt megtalálható. A háború után egy sem...

Ha Tokióból elindul egy repülőgép reggel hét órakor, akkor Honoluluba előző nap délután fél ötkor érkezik meg.

Új-Mexikóban 11000 ember tekintett meg egy tortillát (lepény), amelyben a sütéskor Jézus képe rajzolódott ki.

Az acélban 15-ször gyorsabban terjed a hang, mint a levegőben.

A Calgary Egyetem kétnapos kurzusok keretén belül oktatják az iglu (jégkunyhó) építést.

Egyszer Nyugat-Virginia államban volt egy város, amelyet egyszerűen csak "6"-nak hívtak.

A XIX. században a brit Haditengerészet elhatározta, hogy leszámol azzal a babonával, hogy pénteken balszerencsét hoz hajóra szállni. Ezért egy új hajónak a H.M.S. Friday (Péntek) nevet adták, pénteken bocsátották vízre, Péntek kapitányt nevezték ki parancsnoknak és végül pénteken küldték első útjára. Sem a hajó, sem a legénysége nem került elő többet.

Az 1666-os nagy londoni tűzvészben fél London leégett, ám mindössze 6 ember sérült meg.

A toltékok (Mexikó őslakosai) a hetedik században fakardokkal vonultak háborúba azért, hogy ne öljék meg az ellenfeleiket.

Bangkokban a járműveknek mindig elsőbbségük van a gyalogosokkal szemben.

A Rubik-féle bűvös kocka bármely kombinációja 17 tekerésből kirakható (ha valaki mindig az optimális tekerést választja).

Az "Elfújta a szél" az egyetlen olyan, az amerikai polgárháborút feldolgozó film, amelyben egyetlen csatajelenet sem látható.

Kínában 1990 óta közel 10000 kivégzett bűnöző veséjét értékesítették.

Szaud-Arábiában egy nő elválhat a férjétől, ha az nem készít neki kávét.

A sokak által ismert "Happy Birthday to You" kezdetű dalocskát egy Mildred J. Hill és Patty Smith Hill nevű testvérpár írta. Bár pletykák szerint a szerzői jogokat Paul McCartney vásárolta meg, ez nem igaz. Az évi 2 millió dollár körüli jogdíjat egy Summy-Birchard nevű cég és a Hill Alapítvány söpri be.

Maine állam a világ legnagyobb fogpiszkáló hatalma.

Charlie Chaplin egyszer nem jutott a döntőbe egy Charlie Chaplin hasonmás versenyen.

1949-ben a Popular Mechanics című újság megjósolta, hogy nemsokára a számítógépek tömege nem lesz több 5 tonnánál.

Az első atombomba kifejlesztésének idején az új-mexikói Alamogordo-ban a rutinmunkákra felvett alkalmazottak esetében fontos követelmény volt az írástudatlanság. Az ok: nehogy elolvassák a titkokat tartalmazó kidobott papírokat.

Az Alaska University egyetem négy időzónát átölelő területen helyezkedik el.

1911-ben Bobby Beach majdnem minden csontját összetörte, de túlélte a Niagara-vízesésen végzett hordótúráját. Később Új-Zélandon elcsúszott egy banánhéjon, és belehalt a sérülésbe.

Az orosz I. M. Csiszov túlélt egy 7300 méteres, ejtőernyő nélküli ugrást. A férfi szerencséjére egy hóval vastagon borított hegyoldalra esett.

Az ostorcsattanás igazából egy miniatűr hangrobbanás: a bojt átlépi a hangsebességet.

A világ három leggazdagabb emberének vagyona nagyobb, mint a világ 48 legfejletlenebb országának GDP-je összesen.

1945 július 28-án egy B-25 bombázó ütközött az Empire State Building 79-ik emeletének.

Nemzetiségtől függetlenül, a katonák mindenhol a jobb kezükkel tisztelegnek.

A legnagyobb ismert prímszám (amelynek csak saját magával és az 1-el osztható maradék nélkül) 13 395 számjegy hosszú.

A legtöbb, egy anyától született gyerek rekordja: 69.

A világ legnagyobb taxiflottája Mexikóvárosban található: 60 000 autóból áll.

Az első világhábrúban a dél-afrikai hadseregben szolgált egy "Jackie" nevű közlegény. A dolog érdekessége, hogy Jackie pávián volt.

A Mississippi államban található Hancocki középiskolában egy McDonald's is helyet kapott.

Athénban egy autós vezetői engedélyét elvehetik, ha mosdatlan vagy toprongyosan öltözött.

Egy 200 éves tibeti sajtdarabkát 1993-ban 1513 dollárért adtak el egy aukción.

Az USA 24 államában az impotencia válóok.

Az üveg valójában egy folyadék, csak a viszkozitása miatt hosszú idő kell ahhoz, hogy "elfolyjon". Ha a falnak támasztanál egy üveglapot, akkor jó néhány év után elhajolna.

1800 előtt nem készült külön cipő a jobb és bal lábra.

A két legmagasabb IQ, amit átlagos teszt szerint mértek, nőké.

Évente több ember hal meg szamár által, mint repülőgép-szerencsétlenségben.

1997-ben olyan sokat telefonált a Microsoft a szoftverek problémáinak kezelése kapcsán, hogy a telefonszámlájuk fél milliárd dollárral nőtt, ami több, mint amennyibe a szoftver kifejlesztése került.

A világtörténelem leghosszabb műsormegszakítását a BBC követte el. Egy Miki egér rajzfilmet szakítottak félbe azzal a hírrel, hogy kitört a második világháború. 6 év múlva aztán akkurátusan folytatták a félbeszakadt rajzfilmet, pontosan attól a ponttól, ahol abbahagyták.

A világ leghosszabb mai is használt földrajzi neve: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturip - ukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, egy új zélandi hegy neve.

Magyar családnevek, földrajzi nevek ezerszám fordulnak elő a világ különböző helyein?

A British Museum könyvtárában a legértékesebb közép-európai ősnyomtatvány szövege így kezdődik: "Az Ephesom helyeknek yrth Zent Pál levelének elsew capitoliuma"? Keletkezésének időpontja 1533, és magyarul íródott.

Az ember által valaha generált legnagyobb hőmérséklet 70 millió fok volt, amit 1978-ban a Princeton Egyetemen állítottak elő.

Bár több, mint 20000 méhfaj ismert, csak 4 fajuk készít mézet.

15 700 003 Ford T-Modell autót gyártottak, valamennyit fekete színben.

Időszámításunk előtti harmadik században Eratosztenész precíziós műszerek nélkül megmérte a Föld sugarát. Eredménye a jelenleg is elfogadott értékhez képest egy százalékos pontosságú.

A kecskék pupillája téglalap alakú.

AZ USA-ban 5 darab Las Vegas nevű város található

A békák csontjaiban is új gyűrűk keletkeznek minden téli alvás során, hasonlóan a fák évgyűrűihez. A tudósok ez alapján meg tudják határozni az állat életkorát.

A Dubaiban található Burj Al-Arab nevű szálloda a világ első, és egyetlen 7 csillagos szállodája

A Phobos, a Mars egyik holdja olyan közel van a bolygóhoz, hogy a sarkkörön álló megfigyelő számára láthatatlan lenne. Naponta háromszor kerüli meg az anyabolygót.

A világ államai közül egyedül Líbia zászlaja egyszínű: zöld.

New York City-ben több zsinagóga található, mint egész Izraelben.

A nyulak immunisak a fekete özvegy pók mérgére.

A navajo indiánok ugyanazt a szót használják a zöld, a kék és a bíbor színekre.

Az erdőtüzek gyorsabban terjednek hegynek felfelé, mint lefelé.

A Microsoft alkalmazottainak 34%-a indiai.

A habzó szappan egy tévedés eredménye, a gyártó elrontotta a komponensek keverési arányát.

Azonban annyi lelkes levelet kaptak a vásárlóktól, hogy úgy hagyták.

Az eddigi leghosszabb, emberi testben talált bélféreg 33 méter hosszú volt.

Az Antarktisz országhívókódja: 672.

A Földre naponta 1 tonna csillagpor és egyéb űrből érkező anyag érkezik.

A világ egyetlen olyan városa, amelynek neve csak magánhangzókból áll: Aiea. A város Hawaii szigetén található, 32 kilométerre nyugatra Honolulutól.

Az ókori Rómában a templomokba csak egyetlen állatot engedtek be: a macskákat.

Volt olyan időszak, amikor az USA valamennyi nukleáris fegyverét Apple II számítógépek felügyelték.

A Microsoft Word "Save" ikonja egy olyan 1.44MB-os floppy lemezt ábrázol, amelynek rossz oldalán található a fém fedőlemez.

A két részes fürdőruha azért kapta a bikini nevet, mert ugyanabban az évben jelent meg, amikor a Bikini-szigeteken kísérleti atomrobbantást hajtottak végre.

A texasi Austin városában tilos mezítláb járkálni - kivéve, ha előtte valaki 5 dollárért
engedélyezteti.


Az ókori Görögországban a lánykérés módszere az volt, ha egy almát dobtak a kiszemelt hölgynek. Ha a hölgy ezt elkapta, elfogadta az ajánlatot.

A bőrre fújható szúnyogriasztók igazából nem riasztják el a szúnyogokat, hanem csak megzavarják az érzékszerveiket, így a szúnyogok nem veszik észre a használóját.

Magellán nem hajózta körül a világot, mivel az út közben, a Fülöp-szigeteken meghalt. A helyettese, Juan Sebastian Del Cano volt az, akinek vezetésével befejezték az utat.

A bálnák által kifújt levegőnek van egy igen erős szaga, amely a romlott hal és az állott olaj keverékének tűnik. Emiatt az erős "szájszag" miatt régen a bánavadászok azt gondolták, hogy a belégzése agykárosodást okoz.

Columbo felügyelő keresztneve: Frank. (Sok helyen Philip keresztnevet emlegetnek, de ez egy Frank L. Worth nevű ember által elindított becsapás eredménye).

A közhiedelemmel ellentétben az elefántok nem félnek az egerektől.

Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán. Az igazság azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

A mese szerint Igazság és Hazugság együtt mentek fürödni. Hazugság jött ki először a vízből és felvette Igazság ruháit. Igazság nem akarta elvenni Hazugság ruháit, ezért azóta "meztelen igazság"-ról beszélünk.

Az "Abrakadabra" a valóságban tényleg varázsszó volt, a szénaláz gyógyítására alkalmazták.

A régi görögök úgy vélték, a sperma a férfiak koponyájában található.

Az aztékok olyan erős szexuális serkentő hatást tulajdonítottak az avokádó nevű gyümölcsnek, hogy a szűzeknek érinteniük sem volt szabad.

Mielőtt elindulna hazulról, a kisállattartók egyharmada kapcsolja be a tévét vagy a rádiót, hogy kedvence ne unatkozzon egyedül.

Az ókori Görögországban a lánykérés módszere az volt, ha egy almát dobtak a kiszemelt hölgynek. Ha a hölgy ezt elkapta, elfogadta az ajánlatot.

A történészek legújabb kutatásaik alapján azt állítják, hogy a Bostoni Teadélután néven elhíresült akció során nem az adó ellen tiltakoztak, hanem el akarták lopni a rakományt. A teabálákat nem vágták fel a vízbedobás előtt, valószínűleg később akarták a vízhatlanul becsomagolt bálákat felhozni a víz alól.

A brazil és venezuelai őserdőkben élő Yanomami törzs asszonyai hisznek abban, hogy az erős kisbabák születésének előfeltétele, hogy a terhesség ideje alatt minél több férfival éljenek nemi életet.

A kilences számot világszerte szerencsés számnak tartják.

A babonás skótok soha nem viselnek pirosat és zöldet együtt. Ezen kívül Skóciában nem szabad ásót bevinni a házba, mert akkor hamarosan ássák valakinek a sírját. Ha pedig valaki három hattyút lát együtt repülni, az nemzeti csapást jelent.

Máltán azokon a kéttornyú templomokon, melyeken két toronyóra is van, szándékosan különböző időt mutatnak az órák. Ennek a hagyománynak egy babona az alapja, mégpedig az Ördögöt akarják megtéveszteni, hogy ne tudja, mikor jön el az Ő ideje.

Nigériai babona: ha egy férfit megütnek egy seprűvel, impotens lesz, hacsak nem üt vissza hétszer ugyanazzal a seprűvel. Az éjszakai sepregetés pedig balszerencsét hoz a ház lakóinak.

A legtöbb szállodában nem található 13.-as számú szoba.

A skótok először elutasították a burgonya felhasználását, mivel a Biblia nem tesz említést erről a növényről.

A hajók avatásának szokása - amely során egy üveget törnek szét a hajó oldalán - az 1600-as évek végén, a brit tengerészetnél mutatkozott be.

1666-ban egész Nyugat-Európa rettegett, mivel az évszámban szereplő 3 darab 6-os számjegy a Gonosz száma. Bár a világnak nem lett vége, London kis híján teljesen elpusztult a Nagy Tűzvészben.

Az asztalterítőt a viktoriánus korban kezdték alkalmazni, mivel féltek, hogy a csupasz asztalláb látványa a férfiakat szexuálisan izgathatja.

A legtöbb tengerész hisz abban a babonában, hogy a macska a hajón szerencsét hoz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vicc
  2013-08-02 13:20:11, péntek
 
 
A férj egy pár órai horgászat után úgy dönt, hogy kiköt a csónakjával, és pihen egy kicsit. A feleség ekkor úgy dönt, hogy elviszi a csónakot egy kicsit, és majd olvasgat a tó közepén.
Be is indítja a motort, behajózik, és lehorgonyoz. Nem sokkal később megjelenik a horgászellenőr.
-Hölgyem! A tónak ezen a részen tilos a horgászat!
-De kérem, én nem horgászok, hanem olvasok!
-Igen, de minden eszköze megvan a horgászathoz, és barmikor elkezdheti!
-De mondom, hogy olvasok!
-Ha nem megy máshova, föl kell hogy írjam!
-Olvasásért?
-Nem, hanem mert tiltott területen horgászik! Most lehet, hogy olvas, de minden eszköze megvan a horgászathoz, és barmikor elkezdheti!
-Jó, de én meg akkor följelentem szexuális zaklatásért!
-De hisz magához sem értem! Nem is csináltam semmit!
-De minden eszköze megvan, és bármikor elkezdheti!
-További szép napot Hölgyem! -és ezzel továbbállt.
Tanulság: soha ne vitatkozz olyan nővel, aki olvas, mert az valószínű gondolkodni is tud



 
 
0 komment , kategória:  viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 278
  • e Hét: 767
  • e Hónap: 2818
  • e Év: 31041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.