Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
„Második Vietnammal” fenyegeti Irán Izraelt és
  2013-08-29 21:50:03, csütörtök
 
 
,,Második Vietnammal" fenyegeti Irán Izraelt és Amerikát

2013. augusztus 29., csütörtök, 16:55
Szerző: MTI


Izrael azonnali lerombolásával fenyegetett az iráni forradalmi gárda parancsnoka, ha az Egyesült Államok katonai támadást intéz Szíria ellen.

Az iráni Tasnim hírügynökségnek adott, csütörtökön ismertetett nyilatkozatában Mohammad Ali Dzsafari megfenyegette az Egyesült Államokat is, hangoztatva, hogy az esetleges támadás egy "második Vietnamot" jelentene Amerika számára.

Dzsafari figyelmeztette Washingtont, hogy egy költséges és elnyújtott háborút kockáztat, ha beavatkozik Szíriában.

"Szíria veszélyesebb és halálosabb csatamezővé válhat az Egyesült Államok számára, mint a vietnami volt" - fogalmazott a hadseregtől függetlenül működő, több mint 100 ezer fős iszlám gárda parancsnoka.

Irán Szíria fő szövetségese. Teherán a szíriai felkelőket vádolta az augusztus 21-én történt, több száz halálos áldozatot követelő, állítólagos vegyifegyver-támadás végrehajtásával.

http://hvg.hu/vilag/20130829_masodik_vietnammal_iran_izrael
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közgyűlésen röhögték ki a polgármestert
  2013-08-29 21:25:42, csütörtök
 
 
Közgyűlésen röhögték ki a polgármestert
2013. augusztus 29. csütörtök, 18:38
Írta: ÉszakOnline


kriza akos 0223 joKriza Ákos úgy gondolta, jó ötlet, ha sikertörténetként tálalja a selyemréti strand ügyét. Az ellenzék kacagott, és Anikót emlegette.

Miután a miskolci önkormányzat csütörtök délután kezdődött rendkívüli közgyűlésén mindenki meghallgathatta dr. Kriza Ákos polgármester napirend előtti kiselőadását a munkanélküliség ellen folytatott sikeres harcukról, a polgármester áttért a napi sikerpropaganda második pontjára. "Másik örömteli dolgot is bejelentenék, ez a Selyemréti Strandfejlesztés..." - kezdte a polgármester, ám meg kellett állnia, mert az ellenzéki padsorokban kitört a röhögés.

Ennek az egyik oka az volt, hogy az MSZP-frakcióból dr. Tompa Sándor ,,Anikót" kérte számon a polgármesteren, azzal a felkiáltással, hogy ,,hová lett Anikó?" Czinkné Sztán Anikót, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetőjét ugyanis augusztus 15-ével menesztette a Miskolc Holding vezetése, ami egy sikeresnek mondott fürdőfejlesztés után meglehetősen furcsa módja lenne a köszönetnyilvánításnak.

Amiről persze szó sincs. A fürdőfejlesztés ugyanis - s ez lehetett a másik ok, amiért mérhetetlenül viccesnek találta az ellenzék dr. Kriza Ákos mondókáját - korántsem sikertörténet, akár az építkezés menetét, akár a nevetséges átadási ceremóniát, akár a már működő fürdőben tapasztalt botrányokat tekintjük. A helyzet ugyanis az, hogy az eredeti tervekkel ellentétben sem 2011 nyarán, sem 2012 nyarán nem strandolhattak a miskolciak a Selyemréten. Amikor hosszas szerencsétlenkedés után 2013. július 1-jén a polgármester, illetve a fideszes hivatalosságok (Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselők) nagy csinnadrattával felavatták az elkészült és vízzel feltöltött új medencéket, a félig kész gyepszőnyeget, abban sem volt köszönet. A strandot ugyanis nem használhatta a nagyérdemű, ráadásul rögtön másnap az önkormányzat akkori megbízott szóvivője azt közölte, hogy ,,az esőzés olyan baktériumokat mosott bele a medencék vizébe, amit a hypo sem tudott kiölni".

Nagy nehezen mégis elindulhatott a nagyüzem, a kánikulában tényleg tömve voltak a strand medencéi. Akkor viszont a strandon történt atrocitásoktól volt hangos a helyi és az országos sajtó, a legemlékezetesebb eset, amikor az egyik fürdőző karóval ütötte az úszómestert. Ennek ellenére augusztus 10-től már szezonárakon árusították a belépőt, ami brutális emelést jelentett a korábban megszokottakhoz képest: a fürdőfejlesztés előtt a felnőtt belépő ára 890 forint volt, most ugyanez hétköznap 1700, hétvégén 1800 forintba kerül. A gyerek, diák, nyugdíjas fürdőbelépő hétköznap 1500, hétvégén 1600 forintot kóstál. Korábban ilyen kategória nem volt, a 6 éven aluli gyermekek viszont 500 forintért mehettek be a strandra.

Nem csoda tehát, hogy a polgármester propagandáját nem sikerült az ellenzéki képviselőknek fegyelmezetten tolerálniuk. Ezt zokon is vette dr. Kriza Ákos, arra kérte dr. Csiszár Miklós jegyzőt, hogy utasítsa rendre a renitens képviselőket, mert - mint fogalmazott - ,,nagyon nehezen lehet az MSZP-frakciót normális viselkedésre bírni".

Ha neki a normális viselkedés az, hogy mindenféle blődséget fapofával, bólogatva köteles végighallgatni az ellenzék, akkor ott tényleg nagy a baj.

A szokásos csörték persze ezúttal sem maradhattak el napirend előtt: a polgármester szmsz-ellenes előadása, amit az ellenzék kifogásolt (napirend előtti hozzászólás ugyanis nincs, még a polgármesternek sem), illetve az ellenzéki képviselők állandó regulázása, például azzal, hogy dr. Kriza Ákos vagy nem adott nekik szót, vagy megvonta tőlük. Az MSZP-frakció azt is szóvá tette, hogy a hatályos szmsz 14§ 6. pontja szerint "a rendkívüli ülésre szóló meghívót az ülés előtt legalább 1 nappal előbb kézbesíteni kell". Csakhogy a csütörtök délután 5 órára meghirdetett közgyűlés meghívói szerdán délután 5 után érkeztek meg a képviselőkhöz. A jegyző állásfoglalása szerint ugyanakkor ez nem gond. Hivatkozott arra, hogy az ügyről már korábban konzultált a jogi bizottság elnökével, aki történetesen a Fidesz frakcióvezetője, dr. Kiss János, s úgy ítélték meg, hogy nem úgy kell értelmezni az egy nappal korábbant, hogy 24 órával korábban, hanem úgy, hogy előtte való napon. Ez pedig megtörtént. Ennek ellenére a polgármester - a jegyző javaslatára - kockáztatott, s megkérdezte a közgyűlést, ők is így értelmezik-e a jogszabályt. Szerencséje volt, a közgyűlés fideszes többsége nagy meglepetésre egyetértett a Fidesz frakcióvezetőjével, a fideszes többség által kinevezett jegyzővel és a fideszes polgármesterrel.

Ami a közgyűlési napirendeket illeti: eredetlieg összesen 6 volt, ebből azonban az utolsó kettőt összevonták, s egyben tárgyalják.

Íme, az eredetileg meghirdetett napirendi pontok:

1. Javaslat Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési programjáról szóló 32/2008.(X1.26.)önkormányzati rendelet, továbbá az Onkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012.(X11.15.) önkormányzati rendelet módosítására.

2. Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról (MÉSZ) szóló 21/2004.(VII.6.) önkormányzati rendelet módosításának véleményezése során beérkezett vélemények elfogadására.

3. Javaslat kéményseprő-ipari közszolgáltatást ellátó gazdasági társaság alapítására és hozzá kapcsolódó személyi döntések meghozatalára

4. Javaslat a ´Miskolc és agglomerációja digitális közösség´ elnevezésű program megvalósításához szükséges döntések meghozatalára.

5. Javaslat a Diósgyőr Futball Club Kft. látvány-csapatsport támogatásból megvalósuló, sportfejlesztésre irányuló pályázatához önrész biztosítására.

6. Javaslat ´Az MVSC Sportpálya önkormányzati tulajdonba vételéről szóló igény bejelentése a Magyar Állam felé´ című XII-359/3754/2012. sz. határozat módosítására.

http://eszon.hu/miskolc/56-ez-toertent/13789-koezgylesen-roehoegtek-ki-a-polgarme stert
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Talán még a trafikmutyinál is komolyabb ügy lenne a takaréks
  2013-08-29 21:16:34, csütörtök
 
 
Talán még a trafikmutyinál is komolyabb ügy lenne a takarékszövetkezetek államosítása, ha a téma mellett teljesen félrenéző ellenzék hozzá tudna szólni a témához. De egyelőre nagyon úgy fest, hogy a feledés homályába vész az "titkos" állami bankrendszer kiépítése. Pedig több mint 100 takarékszövetkezetről van szó, sok-sok milliárd forint tőkével, és több százezer ügyféllel.

A takarékszövetkezetek kiakadtak, sok vezető le is mondott, Demján Sándor pedig, aki korábban még szorosan kötődött a kormányhoz, egyenesen nekiment a Fidesznek az intézkedés miatt. Az ügy akár még az alkotmánybíróság elé is kerülhet, bár kétséges, hogy a szövetkezetek számára jó döntés születne. Mindeközben a Takarékbank irányítását az állam átvette, és a takarékszövetkezetek pedig kénytelenek voltak igent mondani mindenre, hiszen kényszerítve voltak. Hasonlóan a magán-nyugdíjpénztári tagokhoz, akik a zsarolás nyomán visszaléptek a tisztán állami rendszerbe.

Semmibe sincs beleszólásuk

A törvény gyakorlatilag kizárja az új rendszer tagjait szinte minden stratégia döntésből, és a Postabank tőkeemelése miatt még kisebbségbe is kerültek a korábbi tagok (a Postabank, és így rajta keresztül az állam 51 százalékos részesedéssel rendelkezik). A takarékszövetkezeteknek viszont nem volt választásuk: aki nem csatlakozik az állami irányításhoz, az kizárja magát a rendszerből, és rövid időn belül csődbe mehet. (Kivételek azért vannak: a Fidesz közeli Duna Takarék mentesül az államosítás alól).

A szövetkezetek élére mostantól az állam nevezhet ki vezetőket, így könnyen bármelyik szövetkezet szoros állami felügyelet alá kerülhet, és az ott lévő pénzeket is olyan célokra használhatják fel, amely a kormány érdekei mentén húzódik meg.

Új állami bankrendszer?

Orbán Viktor egyik nagy álma, hogy a bankrendszer több mint 50 százaléka magyar tulajdonban legyen, és ennek alapja lehet a takarékszövetkezetek államosítása, és egy új hitelintézményi rendszer felépítésével a külföldi bankok kiszorítása. (A külföldi nagy bankok számára Magyarország már amúgy sem stratégia célpont, hiszen a brutális mértékű bankadó, a tranzakciós adók, az egyszeri befizetések, a várható devizamentő csomag több százmilliárdos költsége komoly tőkeemelést von maga után.)

A takarékszövetkezetek államosítása azonban kevés lehet ehhez a célhoz. Egyrészt a szövetkezeti rendszer korlátozott hitelezési képességekkel rendelkezik, működése eltérő a kereskedelmi bankokból, ráadásul jóval tőkeszegényebbek is, mint egy-egy nagyobb bank. A takarékszövetkezetek létrehozásának elsődleges célja a helyi gazdaságok támogatása volt: helyi pénzekből - részben a decentralizáció és a magasabb szintű lokális információk segítségével - helyi vállalkozások, beruházások támogatása. A nagyobb volumenű projekteket viszont a kereskedelmi bankok hitelezték, hiszen jóval tőkeerősebbek, mint a szétaprózott takarékszövetkezeti rendszer.

Egy állam irányította, magyar tulajdonban lévő bankrendszerhez viszont mindez kevés lehet, hiszen helyi szinten nem lesznek jóval tőkeerősebbek ezek az intézmények, viszont ha a decentralizációt adnák fel az erősebb központi irányítás és pénzelosztás érdekében, akkor az a hatékonyságot csökkentené.

Egyéb okok

Az államosításhoz természetesen további okok is vezethettek:

- Például a Csányi Sándor és a kormány (Lázár János) között növekvő feszültségek: az OTP többségi tulajdonában lett volna az úgynevezett Zöldbank, amely a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus agrártámogatásait is kezelhette volna. Nyilvánvaló, hogy a Fidesznek ez nem tetszett, így le is került a napirendről a Zöldbank felállítása. Talán az új takarékszövetkezeti rendszerrel szeretnék megvalósítani a Zöldbankot.

- Fidesz közeli cégek helyi beruházásainak kedvezményes támogatása: ha nem is túl tőkeerősek a szövetkezetek, de ahhoz rendelkeznek elegendő forrással, hogy kormányhoz köthető cégek helyi beruházásait támogassák, akkor kedvezményes konstrukciók mellett.

- Devizaadósok mentésében való részvétel: a jelenlegi szabályozás és feltételek mellett ez elképzelhetetlen, de sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.

- Természetesen az is lehet, hogy nincsenek ennyire "szélsőséges" okok, csupán a Fideszhez köthető embereket szeretnének jobb pozíciókba katapultálni, ehhez pedig megfelelő lehet a takarékszövetkezeti rendszer.

Na de hol az ellenzék?

Miközben a tagok erősen tiltakoztak az államosítás ellen (az alkotmánybírósághoz fordulnak), az ellenzék gyorsan megfeledkezett a témáról, pedig a trafikmutyinál is nagyobb pénzekről lehet szó. Könnyen feldolgozható téma lehetne, de az ellenzéki pártok egyelőre inkább egymással birkóznak, mintsem felkarolnák a takarékszövetkezetek államosítását. Igaz, a számukra beszűkült médiatérben az ellenzéki pártok a trafikmutyival is csak korlátozott sikereket tudtak elérni, pedig a Fidesz akkor is egy könnyen lecsapható magas labdát adott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gazdag István: Obama, a Nagy Testvér
  2013-08-29 20:56:16, csütörtök
 
  Gazdag István: Obama, a Nagy Testvér

antidogma.hu, cs, 2013/07/04 - 19:13



Pusztán azért, mert a bőre színe sötétebb, mint az elődeié, az egész világ azt gondolta Barack Husszein Obamáról, hogy a szándékai hófehérek. A korunkat jellemző fals szillogizmus folytán megállapítást nyert, hogy a négerek en bloc áldozatok, az áldozatok pedig szentek, tehát az USA új elnöke is egy szent. Egyébként éppen ezért adták neki megválasztása után rögvest a Nobel-békedíjat, valós érdemek híján az általa megtestesített örökletes áldozati státusz elismeréseként.

Így aztán Obama a szuperhős pózában tetszelegve terpeszkedett rá Amerikára. George W. Bush, a bornírt ,,born again" keresztény után, aki elküldte a Jó légióit a Rossz erői ellen, a kozmopolita messiás beteljesítette a parúziát, többek között azt ígérve, hogy ,,kormánya a történelem legátlátszóbb kormányzását fogja megvalósítani". Az állampolgárok naivan azt hitték, hogy a kormányzati munkára gondol, valójában azonban a saját életük vált totálisan átlátszóvá.

Némi fogalmunk van róla, hogy az amerikaiakat módszeresen félreinformálja a média, alaposan átmosva, fertőtlenítve és kifehérítve mindazt, ami megzavarhatná abszolút hatalmuk imázsát. Az örök Amerika csakis tiszta és győzedelmes lehet. Időnként azért a felszínre bukkan egy-egy botrány, akárcsak metánbuborékok a holtágakban: leleplezések a CIA offshore-börtöneiről, amelyekben külföldiekkel, alvállalkozásban végeztetik el a piszkos munkát vagy éhségsztrájkok Guantanamón, ahol már évek óta vád, per és ítélet nélkül tartanak fogva ,,terroristagyanús" elemeket és más effélék.

A legutóbbi botrány azonban mindenkit érint, bennünket is. Amint azt egy volt titkos szolga a Washington Postnak kikotyogta, manapság a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hozzáfér az interneten keringő összes információhoz (e-mailekhez, chatekhez, fénykép- és videó-tartalmakhoz, adatbázisokhoz, belépési jelszavakhoz). A Skype-on kívül, amelyen a kommunikációk közvetlenül is kikémlelhetők, az AOL, a Youtube, az Apple és Paltalk is adatgyűjtés célpontja, és rövidesen a Dropbox is csatlakozni fog a listához. A kedélyek lecsillapítása végett a Google azt állította, hogy ,,nagy figyelmet szentel felhasználói adatainak a biztonságára", és ,,a szövetségi államnak csak a törvénynek megfelelően szolgáltat ki adatokat". Ezzel aztán jól megmondta.

Az ominózus jogszabály ugyanis a hírhedt Hazafi Törvény (Patriot Act), amelyet még Bush szavaztatott meg, Obama pedig tavaly decemberben zokszó nélkül megerősített, és amely lehetővé teszi az NSA számára, hogy egy kormányzati portálon keresztül az előbbi szerverekre csatlakozhasson információgyűjtés végett olyan felhasználókról, ,,akikről ésszerűen feltételezhető, hogy külföldön vannak", és mindezt az igazságszolgáltatás felhatalmazása nélkül. Az NSA nagy fülei a Washington közeli Fort Meade katonai támaszpontról hallgatnak bennünket, és mivel a törvény csak a külföldiek kikémlelését engedélyezi, a kezelő személyzet olyan kulcsszavakkal operál, amelyek legalább 51 százalékban valószínűvé teszik, hogy a célpont külföldi.

Valójában Obama szüntelenül hazudott. Semmit sem tagadott meg elődje ténykedéséből, egyszerűen csak módszert váltott: ami korábban nyíltan zajlott, azt most titokban folytatják. Guantanamón sem változott semmi, ahol különböző korú embereket tartanak fogva a jog és a nemzetközi egyezmények semmibevételével. Ha az amerikai elnök ki is vonta a csapatait Irakból és - az anyagi terhek tarthatatlansága és a háború megnyerhetetlensége miatt - ugyanerre készül Afganisztánban is, ezt csak azért teszi, hogy annál jobban belevesse magát a drónok háborújába. A robotrepülőket a nevadai sivatagból távvezérlik, és olyanokat gyilkolnak velük, akikről legalább 51 százalékban feltételezhető, hogy terroristák.

Ezek az eszközök lehetővé teszik a gyilkolást videón keresztül, munkaidőben. Így az antiterrorista stáb hetente összejön a ,,fehér házi keddeken" az elnök körül, majd a tea és a sütemények felszolgálása közben személyesen Obama dönt a likvidálandó személyekről. A The New York Times szerint ,,zöld utat ad a Jemenben, Szomáliában és Pakisztánban javasolt összes légi csapáshoz", és mivel közismerten tiszta szív, ahogyan azt a preventív Nobel-békedíj is bizonyítja, ,,nyomatékosan tudakozódik az esetleges járulékos veszteségekről". Van is miről.

A Világkereskedelmi Központ elleni - valószínűleg ,,hamis zászlós" (false flag) - terrortámadás 3000 halottjának megtorlásaként robotrepülőkkel végrehajtott légi csapások ugyanis mindeddig hivatalosan mintegy 5000 áldozatot követeltek, köztük jelentős számú ártatlan civil életét. Pakisztánban például (a Bush-éra alatt 52 légi csapás, Obama idején 310!) több mint 30 százalékos a járulékos veszteségek aránya, vagyis ugyanennyi indok Amerika és vele együtt a Nyugat gyűlöletére.

Kétségtelen, hogy a 2001. szeptember 11-én történtek növelték az USA önkényuralmi fenyegetettségét. A terrorizmus elleni harc ürügyén már a következő hónapban sebtében életbe léptetett Hazafi Törvény lehetővé teszi az amerikai állampolgárok általános megfigyelését, tekintet nélkül magánéletük sérelmére. A törvény hatályát Obama 2015-ig meghosszabbította, egy sor olyan törvény kíséretében, amelyek az egységes végrehajtó hatalom elvének szellemében jelentős túlhatalmat biztosítanak a szövetségi adminisztráció számára a tagállamokkal szemben.

Ráadásul Obama 2011. december 31-én aláírta a ,,legszebb" szovjet időket idéző nemzetvédelmi törvényt (NDAA HR 1540), amely lehetővé teszi bármely amerikai állampolgár letartóztatását és jogi eljárás mellőzésével (without trial), korlátlan ideig történő fogva tartását, ami gyakorlatilag az amerikai alkotmány (Bill of Rights) megsemmisítését jelenti.

Mindezen intézkedések Mandell House ezredes Philipp Dru, administrator című, 1912-ben megjelent regényét idézik, amelyben Wilson elnök befolyásos tanácsadója egy jövőbeli államcsínyről vizionál, az alkotmány eltörlésével, a címszereplő diktátori hatalmával és piacszocializmus bevezetésével. Egy évszázaddal később a futurista fikció kezd valósággá válni az USA-ban.

MD 2013. VI. 26.


http://www.antidogma.hu/node/3927
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fantomtársulatokat is segít, milliárdokat tüntet el az előa
  2013-08-29 20:52:35, csütörtök
 
  Fantomtársulatokat is segít, milliárdokat tüntet el az előadó-művészeti TAO

Beküldte: atlatszo
2013. augusztus 29. csütörtök

Kevesen tudják, de a TAO-támogatásnak nem csak a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a kiugró nyertese. Van olyan előadó-művészeti nonprofit szervezet, amelyiknek csak a cégkeresőkben találjuk a nevét, egyébként említés sincs róla - holott közel egymilliárd forintnyi TAO-támogatással segíti művészi céljai elérését a költségvetés.

*****

2012-ben az erre illetékes Előadó-művészeti Iroda adatai szerint 11 milliárd 622 millió forint TAO (társasági adó és osztalékadó) jutott különböző színházi és előadó-művészeti szervezetekhez. (Összehasonlításképp: az MLSZ adatai szerint a tavalyi idényben 15 milliárd forint TAO áramlott különböző szervezeteken keresztül a magyar labdarúgósportba.) Az előadó-művészeti támogatás lényegében ugyanúgy működik, mint a sportcélú TAO: a TAO-támogatásra jogosult szervezet - egyesület vagy nonprofit kft.- szerződést köt egy adófizetésre kötelezett vállalkozással, amelyik ennek alapján a társasági adója egy részét nem az államkasszába fizeti be, hanem a kiválasztott előadó-művészeti szervezetnek adja. A támogatás mértékének egyik legfontosabb korlátja a támogatott szervezet jegyárbevétele, mivel TAO-támogatás csak a jegyárbevétel 80 százalékáig vehető igénybe.

Ennek a feltételnek lett aztán egyenes következménye, hogy egyes - Magyarországon nem nagyon ismert, vagy nem túl jelentős - társulatok távoli, egzotikus országokban tartottak hosszabb-rövidebb turnékat, majd onnan hazatérve nemcsak horribilis összegű utazási és szállítási költségeket számoltak el, de adott esetben soktízmilliós jegyárbevételről is hoztak igazolást. (Színházi körökben százmilliós azerbajdzsáni, mexikói és arab-öbölbeli ,,turnékról" beszélnek.) A módszer már a múlté, mert egy áprilisi törvénymódosítás óta csak az EGT (Európai Gazdasági Térség) államaiból származó bevételt lehet a TAO-felhasználásnál beszámítani. Halász János kultúráért felelős államtitkár szerint ezzel a visszaélések lehetőségét megszüntették, a kormány nem tervez több változtatást a rendszeren.

A Budapesti Operettszínház a legfőbb kedvezményezett

A független társulatok szerint meg igen. Szerintük Vidnyánszky Attila - akinek meghatározó befolyása van a színházi, illetve előadó-művészeti ügyekben - például nem is rejti véka alá, hogy ellenzia kultúrafinanszírozásnak ezt a módját, mivel így “egy halom pénz irányítatlanul, elvek nélkül ömlik be a rendszerbe". Tény ugyanakkor, hogy a TAO-felhasználásnak a jegybevételhez kötése - bár normatív módon szabályozza a támogatást - a kommersz felé hajtja a társulatokat: tavaly a legtöbb jegyárbevételt és a legtöbb TAO-támogatást a Budapesti Operettszínház produkálta: 1,2 milliárd forintot meghaladó bevételhez 1 milliárd fölötti TAO-támogatást sikerült szerezni. A TAO-rendszert ugyanakkor forrásaink szerint nagy valószínűséggel nem fogja felszámolni a kormány, mivel erre a támogatási formára tud csak hivatkozni, amikor itthon és külföldön a független társulatok támogatásának zsugorodását hányják a szemére. (A mostani támogatási rendszerben normatív állami támogatás csak azoknak a társulatoknak jár, amelyek egy EMMI-miniszteri rendeletben ,,nemzeti", illetve ,,kiemelt" minősítést kaptak. A többiek csak pályázati úton juthatnak forrásokhoz.) Érdekeltek ugyanakkor a TAO-rendszer fennmaradásában azok a nagy színházi-előadóművészeti szervezetek is, amelyek többszáz milliónyi bevételhez jutnak ebből a forrásból, hiszen e nélkül a gazdálkodásuk ellehetetlenülne.

A rendszer viszont magában hordja a visszaélés lehetőségét. Modellszerűen például a következőképpen: a Nagylé Kft. szeretné a legálisan is elérhetőnél nagyobb mértékben optimalizálni társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Ezért szerződést köt a Neked Húzzuk Színházi Alapítvánnyal TAO-támogatásra 30 millió forint értékben. Az alapítvány természetesen a 30 millió jelentős részét visszaosztja a kft vezetőinek, akik ugyanakkor a Nagylé dolgozói számára összesen 37,5 millióért vásárolnak jegyet az alapítvány előadásaira - papíron. Összesen közel 70 millió forintot sikerült eltüntetni az adóhatóság szeme elől ezzel az egyszerű manőverrel, már csak az alapítványnak kell valahogy ,,elköltségelnie" a bevételt - akár egy bonyolult konstrukcióban megvalósított ingatlanbefektetéssel is.

Sóhivatal ellenőrzi a támogatottakat

De nem csak a jelentős bevételi lehetőségek csábítóak: dacára annak, hogy tulajdonképpen adóról van szó, az elszámolásokat nem a NAV ellenőrzi, hanem az Előadó-művészeti Iroda. A Nemzeti Kulturális Alapon keresztül az EMMI alárendeltségébe tartozó Iroda végzi a TAO-támogatással kapcsolatos összes tevékenységet: többek között a pályázatok ellenőrzését, a pályázó szervezetek nyilvántartásba vételét, az elszámolások ellenőrzését, de az Iroda állítja ki azokat az igazolásokat is, amelyek alapján a gazdálkodó szervezetek levonhatják az adójukból az előadó-művészet támogatására fordított összeget. Ehhez képest az Irodának összesen hét munkatársa van. Ők heten kell, hogy ellenőrizzék közel 200 egyesület és nonprofit kft. 11 milliárd forintnyi TAO-felhasználását.

Érthető, hogy az Iroda ellenőrzésétől kevésbé tartanak a TAO-támogatók és kedvezményezettek, mint az adóhatóságtól. Talán ennek a nem túl szigorú ellenőrzésnek is köszönhető, hogy a tavalyi TAO-támogatások listáján egészen meglepő adatokat találunk. Van olyan, állandó társulattal nem rendelkező utazó színház, amelyik úgy tett szert 130 millió forint jegybevételre (és 100 millió forint TAO-pénzre), hogy a saját honlapja szerint évente mintegy 300 előadást tart. (Azaz előadásonként több mint 400 ezer forint jegyárbevétele volt.) Összehasonlításképp: a Békéscsabai Jókai Színház ugyanerre az időszakra fele ennyiért adott el jegyet, de a budapesti Katona József Színház is csak valamivel többért, 160 millió forintért.

Jönnek a fantomtársulatok

Érdekes lehet az egy előadásra jutó bevétel összevetése is: a Katona a maga 160 milliós bevételét 514 előadáson ,,termelte meg": vagyis a talán legnevesebb magyar kőszínház előadásonként nagyjából 300 ezer forint bevételt produkál , 100 ezer forinttal kevesebbet, mint a nem túl ismert hakniszínház. (Tegyük hozzá, a Katona játszik kis befogadóképességű, 50 -100 fős játszóhelyeken is.) De TAO-kedvezményezettek listáján szerepel több együttes is, amelyek 100 milliós nagyságrendben jutottak TAO-bevételhez, ugyanakkor a cégadatbázisokon kívül az interneten nem találunk róluk említést, még egy lagziszervezés vagy egy kistelepülési kultúrprogramon való részvétel erejéig sem.

Most induló sorozatunkban többek között arra keressük a választ, miképp működik a valóságban a fent leírt modell. Hogy miféle gazdasági csoda kell ahhoz, hogy egy szórakoztatóipari nonprofit kft. két év alatt meghúszszorozza a bevételét, úgy, hogy tavaly már 600 millió forint TAO-támogatáshoz jutott; hogy miképp lehet 11 hazai előadás, és egy egyhónapos külföldi turné révén 100 millió forint TAO-pénzhez jutni; hogy tényleg léteznek-e ,,TAO-társulatok", és ha igen, kik állhatnak ezek mögött, és megpróbáljuk bemutatni azt is, miképp lehet egy év alatt összetáncolni egymilliárd forint TAO-támogatást.

Becker András

(Folytatjuk)

http://atlatszo.hu/2013/08/29/milliardokat-von-ki-a-koltsegvetesbol-fantomtarsula tokat-is-segit-az-eloadomuveszeti-tao/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eltaknyoltak a földmutyisták
  2013-08-29 20:41:20, csütörtök
 
  2013.08.29. 12:18 Fabius

Eltaknyoltak a földmutyisták


Te nemzeti pántlikás csikóskalapban ácsorgó szent madárijesztő! - Szabó Rebeka ezt jól elintézte. Mi lesz most? A Maffiacsaládok Nemzeti Földmutyi Bizottságának borsodi szárnya ronda sebet kapott. Úgy hiányzott ez most kampányidőben, mint Vidikének az utolsó pillanatban beszedett tizenegyes a műkedvelőkel emberhátrányban felálló Podgorica ellen. 41 rendbeli magánokirat hamisítás gyanúja a Talpig Becsületesek között? Ez meg hogy lehetséges?

tállai andrás földmutyi.jpg

Mikor maga Fazekas Sándor vidékrontási miniszter és Nemzeti Megtekintő maga mondta a saját szájával nemrég, hogy:

,,Az NFA munkáját az elmúlt időszakban minden olyan ellenőrző szerv vizsgálta, amely arra jogosult. Semmilyen vizsgálat nem talált egyetlen törvénysértést sem."

Jó, vele előfordul, hogy lányos zavarában hazudik, mint aki könyvből olvassa az időutazást is lehetségesnek tartja, de a fenti kijelentés akkori is csak furcsa a mostani 41 rendbeli vádemelési javaslat tükrében. Hogy mit műveltek a derék nermunkások a BNPI földbérlet körül azt Ángyán szépen összefoglalta előzményestől ebben a munkájában. Kiderült belőle, hogy tudott a mutyitról Fazekas Sándor, Tállai András, Budai Gyula, Mengyi Roland, Szabó Csaba, vagyis minden borsodi fideszes potentát a vidékrontási minisztérium vezetésével együtt. Ángyán nyomásgyakorlást emleget és amnéziát feltételez Budai Gyulánál, beigazolódó feltételezésekről értekezik a földszerzések körül, ami ma már tudjuk, a Fideszből kilépéséhez vezetett.

Érdekes, hogy még a nyomozati szakaszban sem vették komolyan a dolgot, volt akinek akkor is akadt mesélni valója az egyik pórul járt helyi gazdának, Sinkó Tibornak:

"Tanúként voltam beidézve a Szabó Rebeka féle feljelentés után indult nyomozásban. Attól függetlenül, hogy az ügy érdemben elült, mondván az hogy megbeszélik az államtitkárral a dolgok alakulását, az még nem jelent semmit, és nem bűncselekmény ismerni a politikusokat. Na szóval elmondta nekem egy nagy győztes amikor összefutottunk a hivatalban és ketten vártunk a sorunkra néhány órát, hogy összejöttek a haverok a gazdakörben, és meghányták vetették a dolgokat. Nem volt semmiféle pontozás, a listából amit összeállítottak és eljutattak Szabónak és Tállainak formai okokra hivatkozva kiszórták akit nem akartak nyertesnek. Pl. nem írta alá a közjegyző által hitelesített papírt stb. Aztán ami mégis benn maradt azt lepontozták. Azt is kérdezte tőlem, hogy miért nem vagyok én is benne a gazdakörben? És akkor lenne miről egyezkednünk, mert föld az van itt elég, de az hogy bárkit beengedjenek csak úgy a hatalom közelében levők, az nem járja. Egy önkormányzati képviselőtestületi jegyzőkönyvbe is hosszan tárgyalták, hogy miként kell eljárni a BNPI-s pályázatok ügyében. Mondanom sem kell, a rendőrök szerint nem volt bizonyítható a korrupció."

Szép, nem? Most arra leszek kíváncsi, vajon miféle mesével próbálkoznak meg kibújni a 41 vádemelési javaslat alól? Budai Gyulának vajon visszatér az emlékezete, ha az ügy bírósági szakaszba ér? Mert Ángyán szerint emlékeznie éppen volna mire:

Ezen a megbeszélésen a történteket határozottan számon kérő Budai Gyula a döntés általa feltételezett igazi okairól, gazdasági, politikai hátteréről, a személyi és egyéb összefüggésekről beszélt, (nevekről és összefüggésekről, amelyek azután a legnagyobb nyertesekkel kapcsolatban - úgy tűnik, megalapozottan - ma sorra fel is merülnek!). A kormánybiztos - velem ellentétben, aki minderről ott értesült - láthatóan igen tájékozott volt a háttérkapcsolatokról, amiket a vitapartnerek sem cáfoltak. Ezekkel ő szembesítette a minisztert és a miniszteri megbízottat, kilátásba helyezve ezek nyilvánosságra hozását, és mindketten sürgettük a döntés megváltoztatását. (Ennek ismeretében tanulságos mai nyilatkozatait hallgatni. Érdekes, hogy esetemben az államtitkári kinevezés nem okozott ,,emlékezet-kiesést"! De hát - hála Istennek - nem vagyunk egyformák!)


http://varanus.blog.hu/2013/08/29/eltaknyoltak_a_foldmutyistak
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mellár Tamás az új hűbérrendszerről
  2013-08-29 20:16:33, csütörtök
 
 
Mellár Tamás az új hűbérrendszerről
Kiskirályok és nagyurak




A közgazdászprofesszor úgy véli: mivel Magyarországnak szüksége van az EU-s forrásokra, Orbán Viktornak vissza kell fognia a ,,szabadságharcából", hogy ismét megnyíljanak az uniós pénzcsapok. Az MTA doktora arról is beszél: a Fidesz új gazdasági klientúrát épít, s javában zajlik az eddigi kiskirályok és nagyurak hatalmának letörése. HERSKOVITS ESZTER interjúja.
- Kampányfogás lenne a végtörlesztés is az IMF-nek?

- Igen. Reálgazdasági hatása ugyanis aligha lehet. A jobboldali szavazók multi- és külföldellenességére játszik Orbán, az ő körükben népszerű is ez a lépés. A miniszterelnök elmondhatja: kikerültünk a gyámság alól, már senki sem köti meg a kezünket a gazdaságpolitikában. Persze eddig sem volt ez másképp.



- De ha a kormány ,,megszabadul a külföldi béklyóktól", ugyanakkor a gazdaság ettől sem teljesít jobban - márpedig nem fog -, visszaüthet a külföldellenes politika.

- Hosszú távon talán igen. Ám jövő tavaszig, ameddig a kormány figyelme tart, nem lesz itt társadalmi megvilágosodás. A magyaroknak súlyos önképzavaruk van. Például elhiszik, hogy eleve sikerre ítélt nemzet a miénk, holott a magyar vállalatok versenyképessége nem indokolja az elégedettséget. Sokan azt is elhiszik, semmit sem kell tenniük, nem kell szorgalmasan dolgozniuk, tanulniuk, attól úgysem változik semmi, hiszen minden bajunkról úgyis a külföld tehet.

- Vagyis: társadalmi konszolidáció nélkül nincs esély a gazdaság konszolidációjára?

- Pontosan erről van szó. Már az elmúlt két évtizedben is olajozottan működött a kormányzati áltatás. Az MSZP 1994-ben azért győzhetett kétharmados többséggel, mert megígérték, hogy három forint hatvan fillér lesz a kenyér. Gyurcsányék pedig 2006-ban azzal nyertek, hogy nem fenntartható adócsökkentést vezettek be. Most pedig szavazók százezrei pártolnak vissza a Fideszhez a rezsicsökkentés miatt. És nem érdekli őket, hogy egyre távolodunk a gazdaság beindításától. Pedig ez a fő oka annak, hogy leszakadtunk a visegrádi országokhoz képest. A lengyeleknél és a cseheknél szilárdabb az önismeret: ők nem négyévenkénti ígérgetések alapján voksolnak, olyan kormányt választanak, amely a fenntarthatóságot tekinti fő szempontnak. Sajnos azt kell mondanom: Magyarországon addig nem lesz koherens gazdasági program, amíg van kereslet a rövid távú kedélyjavításra. Vagyis amíg a lakosság ,,megetethető" az állandó ígérgetéssel.

- Márpedig ettől a kormánytól nem várható a társadalmi konszolidáció. Hogyan is lehetne? A tranzakciós illetékemeléssel egyre inkább ellehetetlenülnek a külföldi bankok, a takarékszövetkezetek államosításával pedig ez a szektor is átalakulhat. A föld- és trafikmutyi is azt mutatja: Orbán Viktor új, nemzeti tőkésosztály megalapításába fogott.

- Az utóbbi évek társadalomszerveződése a középkori struktúrákra emlékeztet. Rendies társadalom felé haladunk: a politikai rendszer kiépíti és maga alá rendeli a teljes gazdasági klientúrát is. Jelenleg az eddigi kiskirályok és nagyurak hatalmának letörése zajlik.

(Az interjút teljes terjedelemben elolvashatja a 168 Óra hetilap legfrissebb számában.)


http://www.168ora.hu/itthon/kiskiralyok-es-nagyurak-117618.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felszólították a járókelőt, hogy
  2013-08-29 20:13:48, csütörtök
 
  2013-08-29. 19:50
Felszólították a járókelőt, hogy "elégítse ki szexuális vágyukat"

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytat M. Richárd 19 és 55 éves társa, M. Ferenc tassi lakosok ellen szexuális erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.
A gyanú szerint augusztus 27-én a délelőtti órákban Tasson a Csepel-sziget déli részén egy tassi nőt felszólított M. Richárd és társa, M. Ferenc, hogy elégítse ki szexuális vágyukat. A sértett ellenkezett, ezért a férfiak bántalmazták, és további bántalmazással fenyegették meg, ha nem tesz eleget kívánságuknak. A gyanúsítottak a nőt erőszakkal a közeli erdős, bokros területre vitték, majd akarata ellenére közösültek vele.
A nyomozók azonnal megkezdték az elkövetők felkutatását, így az eseményt követően pár órával később elfogták és őrizetbe vették a két férfit, akik gyanúsítotti kihallgatásuk során tagadták a bűncselekmény elkövetését.
A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség indítványa alapján 2013. augusztus 29-én a Kecskeméti Járásbíróság a gyanúsítottak előzetes letartóztatását rendelte el.
(Délmagyar)

További részletek: http://kuruc.info/r/2/116980/#ixzz2dNoo1Pnq





Viktorka már megint a te a fajtád?? Aug 27 ma 29-e van, eddig védtétek korcsaitokat? Nyílt terepen fényes nappal senki sem járt arra? Ez az ország egyre undorítóbbá válik emiatt a csőcselék miatt, és elég nagy rá az esély , hogy 2014-ben is így maradjon, mert ez a törpepatkány és kormánya marad kormányon.. Nem lehet nőket/lányokat egyedül MÁR fényes nappal sem az utcán hagyni ezek miatt a hulladékok miatt. A csürheőrség nem tesz semmit ellenük, szóval a feladat ránk hárul, és egy kormányváltásra, bár sajnos erre vajnyi kevés az esély a sok agyhalott miatt..
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nicsak, ki beszél - olvasónk az Egyesült Államok vegyifeg
  2013-08-29 19:46:16, csütörtök
 
 


Nicsak, ki beszél - olvasónk az Egyesült Államok vegyifegyver-fejlesztéseiről


Az Egyesült Államok az első világháború vegyi harcaiba - felkészületlensége miatt - ,,nem szállt be", mivel a háború előbb véget ért, mint megtehette volna. De mindent elkövettek ennek érdekében, ezen igyekezet eredménye lett a W. Lewis által kifejlesztett vadonatúja és akkor legpusztítóbb harcanyag, a klór-vinil-diklór-arzin, amelyet felfedezője után lujzitnak neveztek és neveznek ma is.
E szer volt az első, amelyet - amerikai szokás szerint - repülőről szórtak, illetve melynek légi kiszórását megvalósították. A korabeli sajtó hatásos címmel csak ,,halálharmat" (death dew) néven emlegette ezt a "remek" anyagot, amely ma is a korszerű vegyi harcanyagok között van számontartva, bár igazán nagy mennyiségben sosem vetették be, hacsak nem a kambodzsai ,,sárga eső" idején, de erre közvetlen bizonyítékok nincsenek. Amerika persze tagadja, hogy a második világháború előtt bármiféle vegyifegyver-kutatást folytattak volna, nyilván a lewisit receptjét is véletlenül fújta hozzájuk a szél. Ami pedig igencsak kínos, az a kevéssé közismert bari incidens.
Az azóta is nagy lendülettel minden létező fórumon elhallgatott tények az USA-ra nézve roppant kellemetlenek. Miről van szó? A totális háború alatt, 1943-ben, 617 amerikai haditengerész szenvedett kénmustár-mérgezést (többségük megvakult), ebből 82 G.I. meghalt, mikor hadihajójuk, a John Harvey a december 2-án Bari olasz kikötőjében német bombatalálattól megsérült, és a fedélzeten tárolt vegyi lőszerekből több felrobbant. A szél az anyagot a polgári lakosságra is kivitte, így számos olasz civil is meghalt (Barinak akkor 200 000 lakosa volt).

Bari megtámadása korabeli fényképen
Az ügyet az amerikaiak el akarták titkolni, de ez nem sikerült, így a vezérkar hosszas magyarázkodásra kényszerült, mit keresett 2000 db M47A1 típusú gázlőszer a hajón. Ez már önmagában elég ok lehetett volna arra, hogy a németek válaszul vegyi fegyvert vessenek be, mert a hagyományos katonai logika szerint bizonyítás nyert, hogy az amerikaiak vegyi csapást akartak végrehajtani, hiszen vegyi lőszereket szállítottak ki a frontra. A közvélemény a mai napig úgy tudja, hogy ,,a második világháborúban nem használtak vegyi fegyvert, mert, bár Hitlerék kifejlesztették a rendkívül mérgező anyagokat, azt ellencsapástól félve nem merték bevetni, a szövetségesek fejében pedig ilyesfajta gaztett (Sztálin...) meg sem fordult." Ezek után természetesen roppant kínos feltenni a kérdést: és akkor miért szállított az amerikai hadsereg nagy mennyiségű vegyi lőszert az európai hadszíntérre?
Meg kell jegyezni továbbá, hogy mindenesetre a britek azzal a hamis tudattal indultak a háborúba, hogy mindent megtettek a vegyi hadviselés terén, amit lehetett. Churchill azzal fenyegetőzött már 1939-ben, hogy bombázói ,,a halál ködébe burkolják" egész Németországot. Bízvást állíthatjuk: az az elmebeteg megtette volna. Annyira megrögzött híve volt a vegyi hadviselésnek, hogy már az első világháború alatt tulajdon felesége, Clermentirne is csak, mint ,,kis mustárgáz ördögöm"-ként (my little mustard gas fiend) emlegette. 1940-ben, már miniszterelnökként programot indított a kénmustár gyártására, és a nagy mennyiségben termelt anyagot egy esetleges német partraszállás esetén nem is habozott volna bevetni, tekintet nélkül saját polgári lakosságára. Mikor 1944-ben a németek kilőtték az első V-1-eseket, a háborús bűnös ismét elővette régi vesszőparipáját, és mustártámadást akart elrendelni német polgári célpontok ellen. Ez már olyan fokú aljasság volt, melytől ,,bombázó Harris", a máskülönben szintén pokolravaló brit légimarsall is hányingert kapott, és valahogy meggyőzte az elmebajos Winstont e terv embertelenségéről.
A totális háború befejezése után
Az Egyesült Államok, mivel a háború igen jó üzletnek bizonyult, '45-ben azonnal megkezdte a felkészülést a következőre, ezúttal hátba szúrni szánt (nem mintha nem érdemelte volna meg...) tegnapi szövetségese ellen. A fő prímet ugyan az atomháború vitte az ötvenes évek doktrínájában, de a vegyi és biológiai hadviselést, annak könnyebb rejthetősége és olcsóbb volta miatt egyáltalán nem ejtették, sőt. Fort Detrikben alakították ki még a háború alatt vegyi- és biológiaifegyver-fejlesztő központjukat, amely 1942-ben kezdte meg hivatalos működését. Még semleges országként, 1941-ben szállítottak titokban foszgént a briteknek, de különös, hogy sokáig nem viseltettek különösebb érdeklődéssel a vegyi hadviselés irányába, annak ellenére, hogy potenciális ellenfelükről, Japánról ez nem volt elmondható. Az USA programja lényegében a brit vegyi- és biológiaifegyver-kutatások folytatására jött létre, az angolok ugyanis már a harmincas években intenzív fejlesztésbe kezdtek mindkét téren. A német háborús veszély azonban szükségessé tette, hogy a sokkal jelentősebb erőforrásokkal bíró tengeren túli testvért is bevonják, ezért a vezető szerep hamarosan Amerikáé lett. Fedőszervek alatt azonban már jóval előtte folytattak az amerikaiak is ilyen jellegű munkákat és kísérleteket már a harmincas években is. Cornelius Rhoads, a Rockefeller intézet kutató orvosa, illetve munkacsoportja állami pénzen és titkosszolgálati kapcsolatokkal, természetesen szigorúan titkosan kezdte el az ismert harcanyagok kutatását, majd különböző szabotázsméreg-technikák alkalmazásba vételét, kipróbálását. Nagyszámú beteget segített ,,eutanáziába" szabotázsmérgekkel, valamint élénk ,,rákkutatást" folytatott rákkeltő anyagok, radioaktív sók, tallium, nitrozaminok, benzpirén stb. felhasználásával. Rhoads enyhén fajgyűlölő volt, kísérletei helyszíne Puerto Rico volt, mely szigetet és lakóit még az átlagfeketénél is jobban gyűlölte. Egy levelében világosan megfogalmazta: ,,a szigetnek nem közegészségügyi szolgálatra van szüksége, hanem valami olyan szerre, ami itt gyökerestül kiirtja a teljes népességet". Rhoads ellen persze több panasz érkezett, vádat is emeltek ellene élveboncolás és gyilkosság miatt, de ,,fentről", megvédték, nem került börtönbe. Pályafutása csak ez után kezdődött igazán, kinevezték a detriki vegyi kísérleti telep igazgatójának, sőt magas állami kitüntetéseket kapott, és az USA a nemzetközi Atomenergia Bizottságba is delegálta. Éppen az atomenergiaibizottság felkérésére sugárkísérleteket végzett köztörvényes foglyokon, amikor 1955-ben feljelenti egy Puerto Rico-i (már megint...) férfi, akit a börtönben besugárzott. A feljelentő meghal, Rhoads dolgozik tovább, egészen nyugdíjazásáig. Soha nem vonták felelősségre.


A US Army titkos vegyiüzeme Nevedában 1954-ben
A háború alatt óriási vegyiüzemeket építettek, elsősorban a Sziklás-hegységben, avatatlan szemektől messze, Denver mellett, valamint Utah államban, Dugway Proving Ground fedőnéven. A felhalmozott készleteket azonban nem vetették be, ahogy a japánok sem. A háború után az új ellenség miatt azonban nem lehetett leállni. Mivel a tönkrement brit gazdaság nem tudta folytatni a fejlesztéseket, eredményeiket 1949-től az amerikaiak vitték tovább, mivel 1956-tól a britek végleg felhagytak a vegyi kutatással, csak a meglévő készleteket tárolták le.
A németektől elszedett anyagokat ,,G", azaz german néven rendszeresítették (GB=szarin, GD=szomán). 1951 és 1967 között a hadsereg legkevesebb 48 esetben hajtott végre vegyi és biológiai fegyverrel elsősorban kiszórási és terjedési kísérleteket nagyvárosok és szabad területek fölött az Egyesült Államokban, például San Francisco felett. Ezt harmincegy alkalommal, rovarirtókkal, pl. parationnal hajtották végre, amelyek hatásukban azonosak a kolinészteráz-bénító idegmérgekkel, csak nem ember-, hanem rovarspecifikusak (de azért persze gerincesekre is nagyon mérgezőek). 1985-ben - állampolgári jogvédők tiltakozása miatt - az USA legfelsőbb bírósága megvizsgálta az ügyeket, és megállapította: a tetteket elkövették, de a hadsereg nem felelős! Egyébként az enyhe hatású szereket azért kezdték bevetni, mert miután 1950-ben ,,éles" - erősen patogén - bacilusokat szórtak ki San Francisco felett, ahol - bár ez csak egy nagyon kicsi, nagyon kezdetleges próbálkozás volt - több százan betegedtek meg, egy ember meghalt. 1955-ben a floridai Tampában öltek meg hasonló módon 12 embert, de CIA eltüntette a nyomokat. 1966-ban a CIA a New York-i metróban, 1968-69-ben a washingtoni ivóvízhálózatban folytatott kísérleteket, természetesen nem ,,éles" anyaggal, hanem ártalmatlan mikrobákkal és marker vegyszerekkel, az eredményeket szigorúan titkosították.
1968-ban egy F-4 harci gép ,,véletlenül" elhagyott egy vegyi kiöntő eszközt a légi gyakorlótérről való visszatértében, és mindezt egy birkanyáj felett tette, 6000 állat elpusztult. A rá következő évben Okinawán robbant fel egy ideggázlőszer az amerikai katonai támaszponton, 23 tengerész sérült meg, de nem halt meg senki, mert kéznél volt a gázálarc. Japán addig nem is tudta, hogy amerikai szövetségese területén vegyi fegyvert tárol. (Persze az oroszok sokkal több és nagyobb vegyi balesetet okoztak, csak azok nem derültek ki, nem publikáltak róluk. Ha tehették volna, Csernobilt is eltitkolták volna.) 1966-ban ausztrál katonákon kísérleteztek volna, 200 mit sem sejtő delikvenst kívánt az USA szarinnal lepermetezni, de az ausztrál kormány persze nem egyezett bele.
Természetesen fejlesztettek szabotázsmérgeket is. Fidel Castrót német szeretője által akarták megmérgezni, talliummal preparált szivarral. A terv az volt, hogy ha nem is hal meg, de legalább bizonyosan kihullik a szakálla, és népe előtt nevetségessé válik. A hölgy azonban nem hajtotta végre az akciót. Ezt követően a CIA állítólag az olasz maffiát bízta meg (!) 1966-ban, hogy Castrót mérgezzék meg: hat delikvens tett kísérletet, de ezek sem jártak sikerrel. A hatvanas évek szexszimbóluma, Marylin Monroe sem volt olyan buta, mint amilyen szőke - mindkét Kennedyvel viszonya volt, és még ki tudja, mit tudott, nem is véletlen, hogy ,,öngyilkos lett", barbiturát-mérgezés okozta a halálát 1962. augusztus 4-én. Dél-amerikai zsebdiktátorok és drogbárók tömegeit a CIA rutinból mérgezgette meg, és teszi ma is. Hogy a hippikorszak zenei nagyságai - Jimmy Hendrix, Janis Joplin és a többiek miért hullottak rakásra a herointól és a többi kábítószertől, szintén kérdéses. Valóban ekkora állatok voltak, vagy azért e nemzetbiztonság is besegített?
A hatvanas években több milliárd dolláros költségvetéssel kutattak e területen. Megalkották az első nem halálos hatású kémiai harcanyagokat, a BZ-ágenst, és bevetésre késszé tették az LSD-t. A hatvanas években állították hadrendbe a valószínűleg legmérgezőbb ideggázt, a VX-ágenst, amelyet egy brit cég fejlesztett ki az ötvenes években - véletlenül - rovarirtónak (természetesen a nemzetiszocialista fejlesztések nyomán). A dátum 1952, a felfedező neve Rabatha Ghosh, az amerikaiak 1967-ben már több mint ezer tonnával rendelkeztek belőle, mivel az Indianai Newport városában ipari méretekben termelték a V-ágenseket. Eredményeik jó része persze ma sem nyilvános. Mindenesetre az Egyesült Államok hivatalosan 1973 óta nem folytat vegyi-, és biológiaifegyver-fejlesztéseket, de a biner harcanyagok vizsgálata és fejlesztése napirenden van. A biológiaifegyver-program vezetője W. Patrick volt 1969-ig, amikor Nixon felfüggesztette a programot - hivatalosan. Még 1968-ban is számos csendes-óceáni atollt bombáztak vegyi- és biológiai fegyverekkel, amelyek ma is fertőzöttek. Patrick 1989 után is szakértőként dolgozott a Pentagonban, az Öböl-háborúk, illetve bin Laden kapcsán is sokat szerepelt. Lesújtó véleményt alkotott a mai USA és fiatalabb kutatótársai munkájáról. Leírták, hogy az öreg viccből a nemzetbiztonsági kabinet ülésére is bevitt antrax-utánzatot, minden biztonsági kapun keresztül! Csak hogy szívassa egy kicsit a ,,mai fiatalokat". Dokumentált, hogy az USA 1950-53-ban antraxot, pestist és sárgalázat vetett be Észak-Koreában, de ezek nem jártak sikerrel. Az Eisenhower-adminisztráció vádat emelt a kiszivárogtatók ellen, de nem ítélték el őket.


Fidel Castro 1959-ben bevonul Havannába. Korabeli újságkép (AP). Az USA-nak nem tetszett, hogy Fidel elkergette Baptistát, a korrupt és ostoba helytartójukat, és az amerika-barát rezsimet nemzeti rezsimmel helyettesítette. Csak amikor azonban az USA bele kényszerítette, akkor felfedezte magában a marxistát, addig szocializmusról szó sem volt. A CIA többször megpróbálta megmérgezni

1985-ben a nicaraguai sandinista rezsim ellen Dengue-lázat vetettek be, amely nem halálos biológiai ágens. A tömeges járvány miatt a lakosság 50%-a beteg lett Managuában, de csak páran haltak bele. Mindenesetre a sandinisták belebuktak, vagy legalábbis hozzájárult az ország gazdasági teljesítményének és harcképességének jelentős csökkenéséhez, ami a bukáshoz vezetett. Miután 2004-ben Nicaraguában nemzeti kormány alakult, az USA elkezdte támogatni az egykori ellenséget, a sandinistákat, mert azok üzletileg kedvezőbbek voltak.
A NATO-államok, mindenekelőtt az Egyesült Államok, a tömegpusztító fegyverek egyik igen fontos csoportjának tekintik a vegyi fegyvereket, és jelentős erőfeszítéseket tettek gyártásukra, új típusok kifejlesztésére. Az amerikai kongresszus, a Reagan-kormány előterjesztése alapján többlépcsős vegyifegyver-gyártási és -fejlesztési tervet hagyott jóvá 1982-ben.


Technikus a detricki laboratóriumban
Első lépésben 23,5 millió dolláros költséggel vegyifegyver-gyárat létesítettek az Arkansas-beli Pine Bluffban. Ez a gyár már 1983-ban megkezdte a 155 mm-es tüzérségi vegyi gránátok gyártását, és ezt folyamatosan 20 000 gránát/hónap mennyiségre növelték. A harmadik szakaszban a gyár bővítésével megkezdődött a 203 mm-es vegyi gránátok és a 230 kg tömegű Bigeye vegyi bombák gyártása. A következő lépés a rakéta vegyi fejrészei gyártásának megkezdése. A tervek szerint a már ismert biner szarint (GB-2) és VX anyagot (VX-2) használták töltőanyagként.
1987-ben egy érdekvédelmi csoport bebizonyította, hogy az USA az államban még mindig folytatja vegyi és biológiai kutatásait, méghozzá 127 helyen, nem is beszélve a külföldi helyekről. A hivatalos vélemény szerint ezek persze védelmi jellegű kutatások. (Van Szaddámnak vegyi fegyvere? - Hogyne! - Bizonyítani is tudják? - Számlákkal is, ha kell! - És ez nem vicc!)

Alibekov, a szovjet vegyifegyver-program kiválósága Detrickben (kép: Alibekov)
Ma már az USA nem is tagadja, hogy ha Detriket 1972 után nem is nyitották ki újra, de milliárdokat költöttek a vegyi és biológiai kutatásokra - persze, mint állítják, csak a terrorizmus miatt, védelmi célokra. Naná. És vajon mitől kapott rákot Hugo Chávez venezuelai elnök?
A pokol bugyra: a vietnami dioxinmészárlás
A második (totális) világháború lezárása óta állítólag volt mintegy negyven-ötven nap béke a glóbuszon. Az azóta vívott helyi háborúk miatt nem igazán nevezhetjük az eltelt időszakot a béke korának, mert némelyik ilyen kis csetepaté véresebb volt, mint a százéves vagy a harmincéves háború. Harmadik világbeli népek vívták ki véres harcokban függetlenségüket, sokuk azóta sem tudja abbahagyni a gyilkolást. Az afrikai polgárháborúkban legfeljebb trágyás lőszerrel lőnek, és ebolás hullákat dobálnak egymásra a szembenálló felek, de ezek a harcok még ma is az emberevők taktikai szintjén mozognak.
A vietnami háborút nem a vegyi hadviselés döntötte el, mert ,,klasszikus" mérgező harcanyagokat nem alkalmaztak, de a nemzetközi szerződések határmezsgyéjén mozgó anyagok felhasználása bizony nagyon is jellemző volt.
Először is a vietnami háborúban mindkét fél óriási tömegben alkalmazott klasszikus könnygázt, az Egyesült Államok állítólag több ezer tonnát. A barlangrendszerekben, föld alatti fedezékekben, ,,rókalyukakban" megbúvó viet cong ellen kiválóan beváltak CS- és adamsittöltetű kézi-, és puskagránátjaik, gázszóró aeroszol-készülékeik. A honvédők sem maradtak restek, szovjet és kínai anyagot vetettek be, bár ők jóval kevesebbet.
1966-tól kezdődően az Egyesült Államok rendkívül nagy tömegben vetett be gyújtófegyvereket, lángszórókat, köztük lángszórós harckocsikat, majd a légierő alkalmazásában napalmot és foszfort, nem egy alkalommal - kirívó háborús bűncselekményt elkövetve - a polgári lakossággal szemben is. Vietnam óta közismert a napalm fogalma (pedig már a világháború végén alkalmazásba került), és ekkor kapta fel a világsajtó a foszforos bombákat is, amelyeket az amerikaiak 2004-ben Irakban, például Faludzsa ostromakor is bevetettek. Az Egyesült Államok természetesen azt állítja, hogy a foszfor bevetésével nem sérti a nemzetközi egyezményeket, hiszen a gyújtófegyverek alkalmazása - katonai célpontok ellen - nem tiltott. Az, hogy egy több százezres civil lakosságú város lakónegyedei mióta képeznek katonai célpontot, nem kívánják megmagyarázni - már a világháború alatt sem bajlódtak ilyesmivel, hadd égjen csak Drezda, ahol talán egy szál katona vagy hadiipari létesítmény sem volt. Csakhogy a foszforos elegyek elsősorban nem gyújtóhatásuk, hanem mérgező voltuk miatt veszélyesek. Míg a napalmsérültek többsége életben marad, vagy halála az ellátatlanság következménye (ami harctéri viszonyok között nem rendkívüli), addig a bőrbe égett foszfor már akkor halálos foszformérgezést okoz, mikor maga az égési sérülés csaknem jelentéktelen. Hasonló módon alkalmaz több haderő (pl. az olasz, a holland vagy a brit) fehérfoszfor-töltetű ,,köd"-lőszereket, ahol csak a bevetés módja határozza meg, hogy tényleg az eredeti célra használják-e fel.
Volt azonban a vegyi eszközöknek még egy igen érdekes, részben pszichológiai hadviselési vonatkozásuk: a Vietnami Népi Felszabadító Hadsereg az amerikai haderő bomlasztására olcsón terjesztette a heroint. Bár Délkelet-Ázsiában természetesen az ,,anyag" érthetően sokkal olcsóbb volt, mint a gazdag nyugaton (nem volt ilyen fizetőképes kereslet), azért az nyilvánvaló túlzás, hogy 25 dollárcentért adtak egy adagot Saigon utcáin, század-ötszázad annyiért, mint New Yorkban. Ez nem vegyifegyver-alkalmazás, pusztán stratégiai érzék... A háború előtt azért nem volt a keleti kábítószerpiacon sem ilyen olcsóság, ráadásul nem kell közgazdasági zseninek lenni ahhoz, hogy megértsük, a kereslet árfelhajtó tényező. Bár hivatalosan soha nem ismerték el, de eléggé világos, hogy a vietnami hazafiak (Rózsa Sándor is forradalmár lett a kőkemény bűnözőből) igyekeztek az amerikai hadsereget drogfüggéssel rombolni, hiszen eléggé világos, hogy egy ópiátfüggő minden, csak nem harcos. Egy háborút nem csak fegyverekkel és harctéren vívnak, hanem minden fronton: a hátországban, a propagandával és lélektani téren. Ma már az USA is nagyon felkészült a lélektani hadviselés terén, sok szempontból Vietnamban tanulták meg, milyen az, ha egy haderő morálja darabjaira hullik: a háborúknak többnyire ekkor, és nem a katonai, harctéri vereség esetén van végük. 1964-74 között a délkelet-ázsiai ,,arany háromszög" nem is bírta már ellátni heroinnal a piacot, valószínű, hogy kínai (állami) titkos laborok is bőségesen szállítottak az ellenségnek fehér mérget. A háború olyan mértékben megpörgette a drogpiacot, hogy 1976 után a kábítószer- és szervezett bűnözés új hulláma indult meg, részben, mert hazatértek a vásárlók (a szerencsésebbek), részben, mert el kellett adni a készletet. Ez világszerte éreztette a hatását, a vietnami kaland után az USA így új háborút kezdhetett Délkelet-Ázsiában: a CIA Laosz, Burma, Thaiföld hegyei között indult hadba a kábítószercsászárok ellen. Titkos akciók, ügynökök, repülőgépek, technikai eszközök tömegét mozgósították, a helyi kormányok minden kívánságát e téren első szóra teljesítették. Ugyanolyan eredménytelenül.
A vietnami háború vegyifegyver-újdonsága, illetőleg az itt első ízben alkalmazott stratégia a növények elleni hadviselés volt. Az USA katonai vezetése úgy próbálta Vietnamot megtörni, hogy éhínséget idéz elő oly módon, hogy a rizsföldeket gyomirtóval permetezi le. Később a taktikát kiterjesztették, és a dzsungel kiirtására is alkalmazták, hogy a viet cong csapatait ne fedje az átláthatatlan zöld takaró. 1967-71 között mintegy ötmillió hektár területet lombtalanítottak repülőgépes gyomirtással, 2,4 D (,,agent orange") és kakodilsav (,,agent white") felhasználásával.
A bevetett gyomirtó egyrészt az éhezések miatt közelebbről nem becsülhető, de több tízezer ember halálát okozta. Hatása azonban ennél félelmetesebb volt, olyan, amivel akkor és ott talán senki nem számolt: a 2,4 D-t szennyező dioxin olyan mennyisége került ki a szabad természetbe, amely a permetezést végrehajtó amerikai és ausztrál katonaállományt, de Vietnam népét is tragikusan érintette: fejlődési rendellenességek és daganatos betegségek ezrei, százezrei, melyek a háború után harminc évvel - és még ki tudja, meddig - pusztítják az ártatlanokat. Ezt az USA kormánya szoros együttműködésben hajtotta végre a világ egyik legembertelenebb és leglelkiismeretlenebb multijával - a Monsantóval.

Dioxin okozta fejlődési rendellenességek. Önmagáért beszélő kép (galéria a cikk alatti kapcsolódó anyagunkban)
A Monsanto kapcsolata a dioxinnal a negyvenes évek végén kezdődött a 2,4,5—T, és 2,4, D gyomirtó gyártásával. Peter Sills a dioxinról szóló könyvében így ír erről: "A munkások csaknem azonnal kezdtek megbetegedni - bőrkiütéseik lettek, megfájdultak az ízületeik, a lábuk és egyéb testrészeik, gyengék lettek, ingerlékenyek, idegesek, és csökkent a nemi vágyuk. Belső feljegyzések szerint a társaság tudta, hogy az emberek valóban betegek, de mindezt titokban tartották." 1949-ben a nyugat-virginiai Monsanto Nitroüzemben robbanás történt, ez hívta fel a figyelmet a fenti panaszokra. 1957-ig nem derítették ki, hogy a rosszullétek, betegségek oka a dioxin, de az Egyesült Államok hadseregének vegyi részlege érdeklődni kezdett az anyag mint esetleges vegyi fegyver iránt. Itt jutottunk el Vietnamig.
Az agent orange: Vietnam mérge. A "narancsszínű hatóanyag" nevű gyomirtót - mint már említettük, - az Egyesült Államok hadserege használta azzal a céllal, hogy a hatvanas években kipusztítsa Vietnam esőerdőit (ezért ,,lombtalanító" szerként is szokták emlegetni). A szer különféle forrásokból származó 2,4,5-T és 2,4-D keveréke volt, de a Monsantótól származó sokkal több dioxint tartalmazott, mint a Dow Chemical terméke, mert egyszerűen nem is foglalkoztak a tisztítással. (Ez a másik vezető gyomirtógyár, ma már ők is benne vannak a géntechnológiai bizniszben.) Emiatt a vietnami háborúban korábban szolgált amerikai katonák által indított perben a Monsanto lett a fő vádlott. A volt katonáknak sok kóros tünetük volt, s ezeket az alkalmazott gyomirtóval való kapcsolatuknak tulajdonították. 1984-ben a felperesek elérték, hogy a hét vegyipari cégtől összesen 180 millió dolláros kártérítést kapjanak, a bíró úgy ítélt, hogy ennek 45,5 százalékát a Monsantónak kellett fizetnie. Más kérdés, hogy a vietnami áldozatok és a vietnami kormány nem kapott egy kanyi vasat sem. (Egy másik perben a bíróság 16 millió dollárra büntette a Monsantót, és feltárta, hogy sok termékük a háztartásokban használt gyomirtóktól a Santophen nevű csírátlanítóig, amelyet korábban a Lysol fertőtlenítőben használtak, dioxinnal szennyezett. Ma már nyugaton Lysolt nem lehet gyártani és alkalmazni, miközben Kelet-Európában kemények reklámozzák.) "A Monsanto vezetőiről a per során bebizonyosodott, hogy számukra az eladás és a haszon sokkal fontosabb, mint a termékeik és munkásaik biztonsága" - összegzett a per lezárása után a Toronto Globe and Mail. Peter Sills írja: "Nem törődtek a munkások egészségével és biztonságával. Ahelyett, hogy megkísérelték volna biztonságosabbá tenni a dolgokat, megfélemlítették, és létszámcsökkentéssel fenyegették az alkalmazottaikat.
Zoom
Vietnamban az orange igen sok fejlődési rendellenességet okozott, külön iskolákat létesítettek az ilyen gyerekek számára. Ez nem háborús bűntett?
A 2,4D hatásmechanizmusát tekintve a növények egy fontos hormonjának, az auxinnak is nevezett indol-ecetsavnak a perverz analógja. Hatása azt utánozza: hatására a növény őrült módon, torzon növekedni kezd, ebbe belepusztul, a levelei lehullanak: a termés - vagy a katonákat jótékonyan takaró dzsungel (ne feledjük, 35 c fokban semmit sem ér a hőkamera!) - eltűnik. Maga a 2,4D nem különösebben mérgez, de a gyártása során keletkező melléktermék, a 3,4,7,8-tetrakloro-paradioxin, amely sevesói katasztrófát is okozta később, 1976-ban, rettenetes anyag, egyfajta szórható Hirosima: az ismert legerősebb mérgek egyike, hatásmechanizmusa még ma sem ismert pontosan (az aromás szénhidrogén anhidráz enzim aktivitását elképesztően fokozza: feltételezzük, a megbolondult enzim elbont valamit, amire a szervezetnek szükséges van), brutális hatású rákkeltő és magzatkárosító anyag. Éppen emiatt, mivel hatása az ötvenes évek óta közismert volt,a 2,4D-t tisztították tőle, és szigorú határértéket határoztak meg rá. A hivatalos szöveg szerint az USA légiereje ,,költségcsökkentés" miatt az orange hatóanyagát nyers termékből, tisztítatlan 2,4D-ből készítette, mely 200-400-szor annyi dioxint tartalmazott, mint a felső határérték, és ezt ezertonnaszámra szórta a vietnami lakosságra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a dioxin hatásai ekkor teljes mértékben ismertek voltak, valamint az a tény is, hogy e koncentrációban heveny mérgezés nem következik be, a hatások évek múlva jelentkeznek. Ez bosszú volt. Hidegvérű, aljas bosszú.
Ehhez képest a szintén Vietnamra szórt arzénvegyület, a ,,fehér" ágens, a nátrium-kakodilát 5000 tonnája puszta babazsúr volt...
És ez az ország nevezi elfogadhatatlannak Szíria vegyifegyver-használatát, ha az egyáltalán megtörtént...


(Olvasónktól - a szerző vegyi hadviseléssel foglalkozó vegyészmérnök)



http://kuruc.info/r/9/116918/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oroszország Szíriával kapcsolatban - Összefoglaló
  2013-08-29 18:02:55, csütörtök
 
 
Oroszország Szíriával kapcsolatban - Összefoglaló

08/29/2013


Az elmúlt pár óra eseményeinek összefoglalója.


Oroszország képviselője nem rendezett demarsot New Yorkban, az ENSZ Biztonsági tanácsa öt állandó tagja találkozóján, ahol a brit határozati javaslatot vitatták meg, amelyik kilátásba helyezi az erő alkalmazását Damaszkusszal szemben. - közölte Oroszország ENSZ-nagykövetsége.
,,Az orosz diplomata elhagyta a termet, amikor vége volt a találkozónak. Némely delegációk egyszerűen később léptek ki az ülésteremből" - jelentette be hivatalos hírforrás az orosz ENSZ-nagykövetségen. Korábban a médiákban olyan hírek terjedtek el, hogy Oroszország és Kína delegációja demonstratív módon távozott a New York-i értekezletről.

Egy rakétahordozó cirkálót és tengeralattjáró-elhárító hadihajót küld Oroszország Szíria térségébe.
"A Földközi-tenger keleti régiójában kialakult, ismert helyzet szükségessé tette, hogy bizonyos korrekciókat hajtsunk végre az orosz haditengerészet egységeinek összetételében" - utalt a szíriai válság fejleményeire az orosz vezérkar egy név nélkül nyilatkozó illetékese az Interfax hírügynökségnek.

A forrás szerint az orosz hadiflotta földközi-tengeri, úgynevezett állandó összekötő hadműveleti egységéhez a közeli napokban csatlakozik az Északi Flottától egy nagy tengeralattjáró-elhárító hadihajó. Később megérkezik hozzá a Fekete-tengeri Flotta Moszkva nevű rakétahordozó cirkálója is.


"A nyugati országok terve a Szíria elleni támadással kapcsolatban az ENSZ alkotmányának nyílt provokációja". - közölte az orosz külügyminiszter-helyettes, Gennagyij Gatyilov Hágában, miután találkozott az ENSZ főtitkárával, Pan KI-Moon-al.
,,Jelenleg elengedhetetlen, hogy maximálisan kihasználjuk a politikai és diplomáciai eszközöket: elsősorban lehetővé kell tenni az ENSZ szakemberinek, akik most a szíriai vegyi fegyver bevetésének ügyét vizsgálják, hogy befejezhessék munkájukat és beszámoljanak az ENSZ BT-nek az eredményekről" - mondta Gatyilov.


http://kozelkeletjelene.weebly.com/10/post/2013/08/oroszorszg-szrival-kapcsolatba n-sszefoglal.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 671 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.