Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Cuki képek Ditkétől
  2013-08-30 20:01:54, péntek
 
  ....



.......



.....



......


Nagyon szépen köszönöm a cuki állatkákat. Maroka
 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Jánk Károly - Nekeresdország sosevolt szélén
  2013-08-30 19:57:13, péntek
 
  /Juhászné Szunyogh Máriától kaptam/


Nekeresdország
sosevolt szélén
lakik egy tündér
nevenincs-félén.

Dobogó lábbal
ha esőt táncol,
viharos szteppet
kopogó zápor.

Suhogó kézzel
ha vihart láncol,
dobogó szívvel
megigéz százszor.

Nekeresdország
sevilág végén
lakik egy tündér
nevenincs szélén.

Inogó lomb közt
nagy idő támad,
haragos kedvvel
ha vihart támaszt.

Suhogó ággal
ha vihart láncol,
csupa-lomb fákon
hajol át százszor.

Nekeresdország
nevenincs révén
lakik egy tündér
a világ szélén.

Lobogó lánggal
megigéz, táncol,
nekeresd partján
zizegő nádsor.

Suhogó kedvvel
karol át százszor,
nevenincs tájon
suhanó zápor.

Nekeresdország
nevenincs szélén
lakik egy tündér
a világ végén.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Saját erkélyem felújítása
  2013-08-30 19:40:00, péntek
 
  A régit leszedték, s egy hétig a fa helyettesítette az erkélyt.
Szépen átfestve rozsdamentes festékkel szerelték fel a régi saját erkélyemet.
...... ........



...... .....


...... ........


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Keresztelő Szent János vértanúsága
  2013-08-30 09:40:20, péntek
 
  Miután Jézus megkezdte nyilvános működését, Heródes Antipász király elfogatta Jánost, és börtönbe vetette. Testvérének, Fülöpnek felesége, Heródiás miatt tette, akit feleségül vett. János ugyanis figyelmeztette Heródest: ,,Nem szabad elvenned testvéred feleségét." Emiatt Heródiás áskálódott ellene. Szívesen eltétette volna láb alól, de nem tehette. Heródes ugyanis félt Jánostól, mert tudta, hogy igaz és szent ember. Ezért meg akarta őt menteni. Valahányszor beszélt vele, zavarba jött, mégis szívesen meghallgatta.
Végül elérkezett a kedvező nap. Heródes a születése napján lakomát adott vezető embereinek, a magas rangú tiszteknek és Galilea előkelőségeinek. Közben Heródiás leánya bement, táncolt nekik, és Heródes meg vendégei előtt nagy tetszést aratott. A király így szólt a leányhoz: ,,Kérj tőlem, amit akarsz! Megadom neked." Sőt meg is esküdött: ,,Bármit kérsz, megadom neked, még az országom felét is." A leány kiment, és megkérdezte anyjától: ,,Mit kérjek?" Anyja ezt felelte: ,,Keresztelő János fejét." Erre visszasietett a királyhoz, és előadta kérését. ,,Azt akarom, hogy most azonnal add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!" A király nagyon elszomorodott emiatt, de esküjére és a vendégekre való tekintettel nem akarta kedvét szegni. Azonnal elküldött egy hóhért azzal a paranccsal, hogy hozza el János fejét. Az elment, lefejezte őt a börtönben, és elhozta fejét egy tálon. Odaadta a leánynak, a leány pedig elvitte anyjának.
Amikor János tanítványai meghallották, eljöttek, elvitték János testét, és egy sírboltba temették
Mk 6,17-29

Imádság
Istenünk! Fiad, Jézus Krisztus vállalta a kereszt súlyát. Odaadta értünk az életét. Taníts meg minket, Istenünk, hogy mindennapjainkban készségesen vállaljuk az áldozatot. Nem beletörődést, hanem tudatos vállalást kívánsz tőlünk. Add, hogy életünket Krisztus szerint alakíthassuk. Add, hogy életünket értelmesen tudjuk leélni. Add, hogy feladatainkat készséggel vállalhassuk.


Augusztus 29-én Keresztelő Szent János vértanúságára emlékeznek a katolikusok. Az Ószövetség utolsó és az Újtestamentum első prófétája nemcsak a szavak, hanem a tettek embere volt.
...... ........... .....


Amikor egy szentről emlékeznek, a halála napját tekintik megdicsőülése ünnepének, hiszen ez a nap jelenti az örök életének kezdetét. Azonban Keresztelő János születése is különleges , hiszen Jézus eljövetelének futáraként emlegetik. Pál az Újtestamentum kilencedik könyvében leírja, hogy Keresztelő Jánost Isten már az anyja méhéből arra szólította, hogy kövesse őt. János életének minden rezzenésével Jézust szolgálta.
Mindenkit, kivétel nékül megtérésre hívott
Izaiás próféta az Ószövetségben így ír János prófétai hivatásáról: ,,Az Úr hívott meg, mielőtt még megszülettem; anyám méhétől fogva emlékezetében él nevem... A nemzetek világosságává teszlek, hogy üdvösségem eljusson a föld határáig." A próféta megszületésénél már tudták, hogy az Úr áldása fogja végigkísérni életét. Jézus maga is így beszélt Jánosról: ,,az asszonyok szülöttei között nem született nagyobb keresztelő Jánosnál." A Keresztelő a pusztában élt, hitét és lelkét erősítette, majd Izraelben hirdette az igét és a bűnbánatra szólított fel mindenkit. Jézusra mutatva így beszélt: ,,Íme az Isten Báránya. Íme aki elveszi a világ bűneit. Őt hallgassátok." Keresztelő János élethivatása volt az emberek Jézus Krisztushoz vezetése, és ez példa minden keresztény számára.
A hite miatt kellett meghalnia. Mindenkit, kivétel nélkül arra szólított fel, hogy térjen meg. Nem becsülte azokat, akik vélt hitükkel kérkedtek, csak egy utat ismert: az Istenhez vezetőt. A farizeusok és esszénusok a törvény ismerőinek vallották magukat, emiatt nagy hangon hirdették: csak az a helyes út, amelyet őt követnek. János így szólt hozzájuk: ,,Viperák fajzata! Ki tanított benneteket arra, hogy fussatok a közelgő harag elől? Teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcsét! Ne gondoljátok, hagy arra hivatkozhattok: Ábrahám a mi atyánk! Mondom nektek: ezekből a kövekből is tud az Isten Ábrahámnak fiakat támasztani. A fejsze már a fák gyökerén van: Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt!' (Máté 3,7-10). Jézust így hirdette: ,,Aki utánam jön, erősebb nálam", és ezzel egyidőben bűnbánatra szólította fel az embereket. Bár Heródes király tisztelte és szent embernek tartotta Keresztelő Szent Jánost, mégis elfogatta a prófétát. Az ok: János megfeddte őt, amiért testvére feleségét, Heródiást vette el. Az asszony különböző fondorlatokkal rávette a királyt, hogy fejeztesse le Jánost.
Az üzenet: önvizsgálat és küzdelem a képmutatás ellen
A keresztény élet a próféta életéhez hasonlít. Isten földi országának felemelkedéséhez minden keresztényre szükség van. A hívó szó nem mindig jut el a címzettekhez, nagy erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy Isten szolgálatába álljanak az emberek. A keresztény életet semmiképpen nem szabad feladni, küzdeni kell, nem csak a nevünkben kell őriznünk kereszténységünket. A képmutatás, a hamis szavak nem vezetnek az üdvösséghez.
Keresztelő Szent János mártírságának ünnepén a katolikus egyház arra szólít: szálljunk magunkba, tekintsük Jézus Krisztust életünk értelmének. Nyissuk ki szívünket-lelkünket, fogadjuk be az Urat, ne figyeljünk hamis szavakra. Krisztus mindenkihez szól, nincsenek kivételek. Szent János is ezt a hírt hozta el az emberiségnek.
...... ..............



Tata: kiáltó szó a pusztában!
......


...... .......




Hans Memling:
Keresztelő János fejvétele


A véres Föld, mint egy szentjánosfő, táncos a légi Sors ölében, noha még élet, élet van benne! Meg-megrándul, kínlódik, s néha szédületén pillanatnyi villanás fut át: a véres fő Salomé vad ölébe az eljövendő Krisztusról álmodik.
(Babits Mihály: Szentjánosfő, részlet)
Keresztelő János halála
A nagy galileai szolgálat második szakaszát Keresztelő János halála zárja le. Márk evangéliumának 6. fejezetében találjuk a legbővebb, döbbenetes részleteket is tartalmazó leírást.
Heródes Antipász magatartása és útja megrázó szemléltetése annak, hogy milyen mélységbe juthat az ember. Heródes kezdetben barátja volt Jánosnak, "Igaz és szent embernek ismerte meg, oltalmazta, sok dologban követte, és örömest hallgatta őt" (Mk. 6:20).
Egy alkalommal János megrótta Heródest, mert a saját feleségét eltaszította, és testvére feleségével élt. Ekkor megharagudott Jánosra, elfogatta és börtönbe vettette. Nem kis része volt ebben Heródiásnak, a törvénytelen feleségnek, aki halálát akarta. Heródes azonban ebbe nem egyezett bele. Születésnapját ünnepelte, ahová meghívta Galilea előkelő embereit és vezéreit. Nagy lakomát rendezett, ahol Salóme, Heródiás leánya táncolt a király előtt. Az ittas királyt az érzéki tánc még jobban megrészegítette. Úgy megtetszett Heródesnek, hogy esküvel fogadta, bármely kívánságát teljesíti. A leány tanácstalanságában anyjához fordult:
- "Mit kérjek?
Ő pedig mondta:
- Keresztelő János fejét.
A királyhoz nagy sietve bement és kérte őt:
- Akarom, hogy mindjárt add ide nékem Keresztelő János fejét egy tálban!
A király pedig, noha igen megszomorodott, de esküje és a vendégek miatt, nem akarta őt elutasítani. És azonnal hóhért küldött, megparancsolta, hogy hozzák el Keresztelő János fejét" (Mk. 6:17-27).
Memling sűríti képén az egész történetet. A tájban, hátul János korábbi tevékenységére utaló jelenetet látunk. A palotában a lakoma, az előtérben pedig a tragikus esemény szemlélhető. Erőteljes színekkel tárja elénk a művész az eseményeket.
Milyen megdöbbentő történet! Barátja életénél fontosabb volt elhamarkodott esküje, és a vendégek előtti hiúsága. Érezte, hogy helytelenül cselekszik, de nem volt ereje felülvizsgálni rossz döntését. Heródessel még találkozunk Jézus kihallgatásainál. Ott már szívében teljesen megkeményedett, elvetemült emberként jelenik meg. Micsoda életút János barátságától Jézus alantas kigúnyolásáig! Krisztus akkor már nem is szólt hozzá egy szót sem, mert Heródes már nem hajlott a jóra.
Jézust lesújtotta Keresztelő János halála. Amikor a hírt megvitték neki, "elment egy puszta helyre egyedül" (Mk. 6:30-32). Nem az emberek előtt, hanem Atyja színe előtt gyászolta szeretett "útkészítőjét". Krisztusra is rávetődött a kereszt árnyéka. Tudta, hogy János a mártírhalálban is az előfutára volt.


 
 
1 komment , kategória:  vallás  
Ó Jézus Krisztus, hiszem, hogy igaz Isten és .....
  2013-08-30 09:35:17, péntek
 
  Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: ,,Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!" Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek, és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: ,,Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!" Az okosak ezt válaszolták: ,,Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!" Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: ,,Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!" De ő így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!" Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát
Mt 25,1-13

Imádság
Ó Jézus Krisztus, hiszem, hogy igaz Isten és igaz ember vagy. Te vagy az isteni út, mely végtelen biztonsággal hidalja át azt a szakadékot, amely elválaszt engem az Istenségtől. Hiszem, hogy szent emberséged tökéletes és oly hatalmas, hogy engem nyomorúságaim, hiányaim és gyarlóságaim ellenére el tud vezetni oda, ahol te magad vagy: az Atya keblére. Add, hogy hallgassak szavadra, kövessem példádat, és soha el ne szakadjak tőled.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3935
  • e Hét: 14997
  • e Hónap: 27673
  • e Év: 261420
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.