Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Hasznos gyümölcsök
  2013-09-10 13:39:52, kedd
 
  Ananász

Az ananász a lehető legrostosabb egzotikus gyümölcs, aminek köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét, segít kiüríteni a méreganyagokat, és kitisztítja emésztőrendszeredet is.






Kivi

A Kínából származó szőrös kis gyümölcs igazi C-vitamin bomba, ezáltal védi egészséged, és feltölt energiával. Vitamin- és magnéziumtartalma serkenti az anyagcserét, valamint hozzájárul a zsírbontó enzimek termeléséhez is. A benne található kálium vízhajtó hatásáról ismert, proleolitsav tartalma pedig jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét.






Papaya

Az egyik legjobb trópusi zsírégető olyan enzimeket tartalmaz, melyek segítik a fehérjék és a zsírok lebontását, valamint az anyagcserét is felgyorsítják. Az édes gyümölcs nagyon gazdag karotinoidokban és antioxidánsokban, illetve rengeteg C-vitamint tartalmaz, így segít megerősíteni immunrendszered, illetve a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is hatásos.






Narancs

A narancs a természet egyik legjobb energiaforrása: tele van vitaminnal, ásványi anyaggal és antioxidánsokkal, többek között A- és B-vitaminnal, kalciummal, vassal, tiaminnal, folsavval, valamint már egy gyümölcs is képes arra, hogy fedezze a szervezeted napi C-vitamin szükségletét. A rendkívül alacsony kalóriatartalmú gyümölcs rostjai megkönnyítik és felgyorsítják az emésztést, a benne található pektin pedig gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, így csökkenti a vér koleszterinszintjét, illetve a fogyasztás utáni három-négy órában nagymértékben csökkenti éhségérzetedet is.






A dinnye

A dinnye 95%-a víz, így minimális kalóriabevitel mellett maximálisan jóllakottnak érzed majd magad, emellett rengeteg zsírégető enzimet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz - többek között B- és C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, nikkelt és fluort - melyek javítják a sejtek anyagcseréjét, segítenek szervezeted regenerálásában, és erősítik immunrendszeredet is.






Sárgabarack

A sárgabarack rengeteg B5-vitamint tartalmaz, aminek köszönhetően serkenti a zsírok lebontását.





Citrom

A narancshoz hasonlóan a citrom is bővelkedik C-vitaminban, valamint flavonoidokban, melyek megsokszorozzák az előbbi vitamin zsírégető hatását. A C-vitamin tartalom emellett a zsírégetéshez szükséges thyroxin nevű hormon termelését is elősegíti.






Ribizli

Nagyon gazdag C-vitaminban, illetve rengeteg mangánt és magnéziumot tartalmaz, így nagyon jó zsírégető. Gyulladásgátló és vízhajtó hatásáról is ismert, emellett fokozza a sejtek anyagcseréjét is.






Szilva

A szilva fokozza a bélműködést, rengeteg magnéziumot és rostot tartalmaz, melyek felgyorsítják az anyagcserét, megkötik a felesleges zsírokat, és megakadályozzák azok lerakódását.




 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 1.  
Házi tej
  2013-09-10 13:21:29, kedd
 
  Igazolták, hogy a tej véd az elhízás ellen

A tej egyik összetevője védelmet nyújthat az elhízás ellen, még akkor is, ha az étrend egyébként zsírban gazdag - számoltak be állatkísérleteken alapuló eredményeikről svájci kutatók a Cell Metabolism című szakfolyóirat júniusi számában. A nikotinamid-ribozid néven ismert koenzimet a kutatók egy újfajta vitaminhoz hasonlították, amely az anyagcsere serkentése révén fejti ki jótékony hatását.

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne szakemberei azt vizsgálták, milyen természetes anyagokkal lehet a "hosszú élet" génjeként ismert SIRT1 (Sirtuin 1) termelését fokozni. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a metabolikus szindrómára is kedvezően ható SIRT1 gén működését bizonyos mértékig közvetlenül is lehet serkenteni, például a szőlőben és vörösborban található resveratrol nevű antioxidáns segítségével.

A kutatók azonban abban reménykedtek, hogy közvetett módon - a NAD (Nikotinamid-adenin-dinukleotid) koenzim szintjének növelésével - is ugyanilyen hatást tudnak elérni. Teóriájuk helyesnek bizonyult, hiszen a tejben lévő nikotinamid-ribozid képes a SIRT1 aktivitásának növelésére, ráadásul a sejtekbe beépülve fejti ki pozitív hatását.

Az egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a viszonylag nagy dózisban adagolt nikotinamid-ribozid hatására a rágcsálók szervezete fokozottan égette a zsírt, és megelőzte az elhízást annak ellenére, hogy zsírdús táplálékot fogyasztottak. Az összetevő ráadásul az izmokat is erősítette, így az állatok jobban futottak, kitartóbbak lettek.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy pusztán tej fogyasztásával nem lehet megfelelő mennyiségű anyagcsere-serkentő vegyületet a szervezetbe vinni: mindenképpen a nikotinamid-ribozid táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásában kell gondolkozni. Ez azonban számos kérdést felvet: tisztázni kell, mekkora mennyiség szükséges a testsúly optimalizálásához és az élettartam hosszabbításához, de a legfontosabb bizonytalansági tényező az, hogy milyen mellékhatásai vannak a koenzim nagyobb mennyiségű fogyasztásának - ezekre a kérdésekre a humán vizsgálatok adhatják meg a választ.

A "hosszú élet" gént a szőlő és a bor egyik vegyülete mellett, a tej egyik összetevőjével is serkenteni lehet.

Napi egy pohár tej kell az agynak

Napi egy pohár tej elfogyasztása nemcsak a benne lévő értékes tápanyagok, hanem az agyműködésre és szellemi teljesítményre gyakorolt pozitív hatása miatt is különösen ajánlott - állapították meg amerikai szakemberek.

Az International Dairy Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a tejfogyasztás és a mentális teljesítmény között szoros kapcsolat mutatkozik. A Maine-i Egyetem kutatásában kilencszáz, 23 és 98 év közötti férfi és nő vett részt. Agyműködésüket nyolc teszt elvégzésével vizsgálták, amelyek során a vizuális-térbeli, verbális és munkamemória egyaránt górcső alá került, továbbá feltérképezték tejfogyasztási szokásaikat is.

Az eredmények szerint a tesztek során - életkortól függetlenül - mindig azok szerepeltek a legjobban, akik naponta legalább egy pohár tejet ittak. A legmagasabb pontszámokat kivétel nélkül azok kapták, akik a legtöbb tejet és tejterméket fogyasztották, és ötször kisebb valószínűséggel ejtettek hibát, mint a kevés tejet, vagy tejet egyáltalán nem fogyasztók. A tej agyserkentő hatását alátámasztó eredmények ráadásul úgy is helytállónak bizonyultak, hogy a kutatók kiszűrték az egyéb, az agyműködést befolyásoló tényezőket (pl. étrend, életmódbeli sajátosságok, esetleges szív- és érrendszeri betegségek, stb).

Az eddig is köztudott volt, hogy a tej és a tejtermékek rendkívül fontosak az egészséges csontozat érdekében, de agyserkentő hatásukról eddig keveset lehetett hallani. Bár az összefüggések pontos feltérképezéséhez további vizsgálatok szükségesek, a kutatók valószínűsítik, hogy a tejben lévő összetevők egy része közvetlenül az agy működésére hat.
A leggyakoribb internetes tévhitek és a valóság a tejről

Durva tévhitek terjednek a tejjel kapcsolatban a hazai weboldalakon, ennek ellenére azért még mindig átlagosan közel 70 liter tejet iszunk egy évben. Ez azonban kevés, a dietetikusok napi fél liter vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását tanácsolják.

Többek között internetes legendákat és tévhiteket lepleztek le a szakemberek egy csütörtöki, a tejivást népszerűsítő sajtótájékoztatón. A rendezvényen az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (egykori ÁNTSZ), a GfK Hungária Piackutató Intézet és a Tetra Pak Hungária Zrt. szakemberei vettek részt.

"Gyakorló orvosként elmondhatom, hogy az internetnek legalább annyi kára van, mint haszna" - mondta el dr. Szűcs Erzsébet egészségfejlesztő főorvos, és állítása alátámasztására népszerű online életmód és női magazinokból szemezgetett állításokat, amelyeket aztán meg is cáfolt. Íme, néhány tévhit a tejjel kapcsolatban az online médiából.

Tévhit: a tej hizlal.

"A tej és tejtermékek fogyasztása erősen ellenjavallt a vaj kivételével. A testkontroll diéta szerint a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, szervezetünk képtelen ennek a megemésztésére" - írta két hónapja egy ismert online életmód magazin.

"A valóság azonban az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett nem hogy hízunk, hanem csökken a test zsírszövetállománya" - jelentette ki dr. Szűcs Erzsébet. A szakember szerint 2 deciliter 1,5 százalék zsírtartalmú tej energiatartalma mindössze 120 kcal, ami két nagyobb alma kalóriatartalmával egyenértékű. "Ráadásul egy korábbi, hat évig tartó klinikai vizsgálat azt is megállapította, hogy a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel" - tette hozzá.

Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa, cáfolta azt is, hogy szervezetünk nem képes a tejet megemészteni. Tény, hogy aki felnőttként csak elvétve fogyasztja, akadhatnak problémái megemésztésével, de aki rendszeresen iszik tejet, annak szervezete hozzászokott, így nincsenek a tejjel gondjai.

Tévhit: a tej csontritkulást okoz.

"...a tehéntej emésztéséhez sok kalciumra van szükség, így épp a fordított hatást érjük el a tejfogyasztással, jobb híján a csontjainkból vonja ki azt a szervezet. Innen nézve talán nem meglepő, hogy a legnagyobb tejtermék-fogyasztó országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya" - írta egy népszerű online női magazin tavaly szeptemberben.

A valóság azonban az, hogy a tejben található kalcium segít a csontritkulás megelőzésében. "A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok" - mondta dr. Szűcs Erzsébet. A tej tehát ideális közeg, hogy a benne lévő kalcium felszívódjon, és beépüljön csontjainkba. Ezt támasztja alá az a 2002-es kutatás, amely azt találta, hogy a tejivó gyerekek magasabbra nőttek, nagyobb volt a csonttömegük és a csontok ásványianyag-tartalma.

A napi szükséges 1000-1200 mg kalcium bevitelére a szakemberek a tej mellett zsírszegény sajtok fogyasztását ajánlják.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Őszi szerelem
  2013-09-10 13:19:16, kedd
 
  Törő Zsóka

Lágyuló fényben
szeretni téged,
csituló lánggal
lobogni érted,
gyengéden fonni
karjaim köréd,
lassuló vággyal
indulni feléd,
gyengülő tűzzel,
kevesebb hévvel,
ölelni mégis
reszkető szívvel...
Ilyen az élet,
díszeink hullnak,
őszi szerelmek
sohasem múlnak.





 
 
0 komment , kategória:  Szépkor 3.  
Zsíros kenyér
  2013-09-10 13:16:14, kedd
 
  Szeretettel vendégül látlak benneteket egy kis uzsonnára!
Hű, de sokat ettünk ilyet a napköziben, emlékeztek?

A nyolcvanas években az állati eredetű zsírokat erősen kritizálták a tudósok,
sajnos kiderült, hogy ez elsősorban az étolaj gyártók által finanszírozott
kutatások miatt volt, egyszerű üzleti érdekből csapták be az embereket.

Mára elismerték, hogy a zsírnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van
és most bármennyire furcsán hangzik is, de a disznózsír az egyik
legegészségesebb étel. A zsír szinte minden konyhában ott van, akkor is,
ha olajjal sütnek az emberek, azért egy disznósült alá mindenki zsírt tesz,
nem étolajat. Igazából azonban krumplisütéshez vagy rántás alá is ezt
kellene használni.

A zsír bödönben jól tárolható, főzéshez is használható, de még a sütemények
elkészítéséhez is finom lehet, bár sokaknak szokatlan. Sokan azt gondolják,
hogy nem tesz jót az egészségnek, a táplálkozás szakértői szerint azonban a
disznózsírnak csak pozitív egészségügyi hatásai vannak!

A zsír remek hatásai:

Az olívaolajat követve a második legegészségesebb zsír, mivel telítetlen
zsírsavakból áll.

A disznózsír olajsav tartalmával enyhíti a depressziót, vagy annak
kialakulását megelőzi.

D vitamin forrásnak is jó.

Egyensúlyban tartja a hormonháztartást és támogatja a pajzsmirigy
egészségesen működését.

Ami legmeglepőbb, hogy míg az étolaj az egyik legrákkeltőbb élelmiszer,
a zsírban megtalálható anyagok csökkentik a rák kialakulásának az esélyét,
főleg a mellrák kifejlődésének esélyét csökkenthetik.

A koleszterinszintet is alacsonyan tartja, védi az ereket.





 
 
0 komment , kategória:  Ma már csak emlék  
Méregtelenítés
  2013-09-10 13:12:16, kedd
 
  Az ősz a méregtelenítés ideje. Tisztítsuk vesénket egyszerűen!

Vesénk az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk. Az évek alatt rengeteg
méreg anyagot távolít el testünkből és időnként szükséges a felhalmozódott
sót és méreg anyagot kitakarítani. Egy nagyon egyszerű, otthon elkészíthető
megoldás a petrezselyem vagy koriander kúra.

Mossunk meg egy csomó petrezselymet vagy koriandert (szárított formában
egy púpozott teáskanálnyit), majd vágjuk apróra. Tegyük egy edénybe és
öntsünk rá 1/2 liter vizet. Forraljuk kb. 5percig, hagyjuk kihűlni, majd szűrjük
le, és öntsük át egy üvegbe. Tartsuk hűtőben! Igyunk belőle naponta egy
két pohárral ( 2,5dl). Az ital segítségével rövid időn belül az összes só és
egyéb felhalmozódott méreg kiürül a vesénkből. Általában egy hetes
kúrával már szép eredményeket érhetünk el. Ne felejtsük, a petrezselyem
és a koriander az egyik legjobb természetes tisztítója a vesének!
Vesebetegek kérdezzék meg kezelőorvosukat! További információt a
korianderről itt találtok:

Koriander

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és
fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni.
Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 888 db bejegyzés
Összes: 34510 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 510
  • e Hét: 3322
  • e Hónap: 20003
  • e Év: 128647
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.