Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Heti útravaló Müller Pétertől - 90. rész
  2013-09-12 22:19:00, csütörtök
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 90. rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

Olvasd el, és hagyd magadban megérni. A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Az angyaltanfolyam utolsó évfolyamán kardot adnak az angyal kezébe."





Ha valaki nem születik angyalnak, el kell sajátítania az angyaltant.

Az első évben megtanul együtt érezni és belebújni a védenceibe. Érzi a fájdalmaikat, féli a félelmeiket, együtt sír és nevet velük.

A második évben megtanul szeretni. Ez már nemcsak érzés, hanem értés is. Nem elég érezni, érteni is kell a másikat: ez az igazi szeretet.

A harmadik évben megtanulja a távolságtartást. Azt, hogy nem szabad valakit túlszeretni. Nem szabad bárkinek, bármikor odaadni magát - naiv módon, elolvadóan. Nem szabad túl jónak lenni. Aki Isten szemével lát, azt már a mindentudás irányítja, és igyekszik a védenceitől távolságot tartani. Nem engedi a másiknak, hogy az belekapaszkodjon. "Nem szabad az embert angyalfüggővé tenni!" Ezt tanítják a harmadik évben. Hátra lépve, okosan kell szeretni. Ha úgy alakul: tanulj meg közömbös lenni.

A negyedik évben azt tanulja az angyal, hogy nem elég a szeretet, a lágyság, a kedvesség és az okosság. Nem elég a tisztánlátás sem. Az angyal küldetéséhez erő kell! A felnőtt angyal démonokkal küzd, és ehhez fegyver kell.

Az utolsó évfolyamon kardot adnak a kezébe. Lángpallost. Legyőzhetetlen csodafegyvert, amelyet ritkán használ. Sohasem támad vele, de megvédi az igazságot, és a tanítványait. Az érett angyal tudja, hogy nemcsak a Jónak, a Rossznak is hatalma van. Tudja, hogy a fény mellett ott a sötét, és a teremtés drámai alkotás. Küzdeni kell. Szüntelenül harcolni.

A kardot csak egy érett angyal használhatja, mert ő már tudja, mi a Jó, az Igaz és a Fény. Iratkozz be az angyaltanfolyamra. Hátha fölvesznek.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
1 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Heti útravaló Müller Pétertől - 89. rész
  2013-09-12 22:15:49, csütörtök
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 89. rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

Olvasd el, és hagyd magadban megérni. A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

Ezt az útravalót már korábban is megosztottam veled, most egy másik megközelítésben tolmácsolom neked.

"A sérelmein csak a gyenge rágódik. Az erős odacsap, vagy nem is foglalkozik vele egyáltalán."





Figyeld meg: mindig a gyenge sérül meg benned, sohasem az erős. Ott, ahol erős vagy, nem tudnak megbántani.

Ha egy oroszlánnak azt mondják, hogy gyáva, csak akkor sértődik meg, ha tényleg az. Egyébként meg se hallja, vagy a mancsával lecsap, mint egy legyet.

Albert Einsteinnek sokszor mondták - nyilvánosan is -, hogy ostoba ember, sőt, őrült, és amit tanít, kolosszális tévedés. Nevetett rajta. Direkt beült a tudományos akadémiák üléseire, ahol az össze tudós nyilvánosan cikizte, és mulatott. Érdemes figyelned magad. Ahol szívós vagy, ott sérthetetlen is.

S ahol úgy érzed, sérelem ért, és fáj, érdemes önvizsgálatot tartanod, mert ott gyenge vagy még. Kevés embert ért annyi méltatlanság, lelki és fizikai fájdalom, mint Jézust, de nem tudunk arról, hogy egyszer is megsértődött volna. Miért? Mert erős volt. Erősebb, mint akik gúnyolták, verték és gyalázták. Ez abban a pillanatban nem derült ki, de pár évtized múlva mind a zsidóság, mind Róma történelmileg megroppant attól a hatalmas túlerőtől, amelyet már az életében is magában hordozott.

Ahol megsérthetnek, ott gyenge vagy. Jó kulcs ez az önismerethez. Ott kell erősödnöd, ahol valami sérelem ért. Ahol nem bántódsz meg, ott már edzett vagy. Az érzéseid visszajelzik, hol kell fejlődnöd még. Hol hiányzik az önismereted, az önbizalmad és az erőd. Mert ez a három összefügg.

Az ember - mondja az ősi hindu bölcselet - isteni és erős. Az egó gyengesége az, ami erőtlenség benne. A hamis érzés és a valódi önismeret hiánya. Az erősről lepereg a bántalom vagy nem is érinti meg. Csak akkor száll harcba, ha a sérelem nem őt érinti, hanem egy nagyobb igazságot is, amelyet képvisel. Légy erős, önbizalommal teli és legyőzhetetlen.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Gerberák
  2013-09-12 22:09:09, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Klasszikus padlizsánkrém
  2013-09-12 20:12:30, csütörtök
 
  Klasszikus padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál majonéz
1 kávéskanál piros arany


Elkészítés:
A padlizsánokat egészben sütöttem meg, majd lehántottam a héjukat. Amikor kissé kihűltek, akkor feldaraboltam őket és turmixgépbe tettem.

A hagymát felkockáztam, a fokhagymát szétzúztam, és az egészet összeturmixoltam. Aztán ízlés szerint sóztam, majd hozzákevertem a majonézt és a piros aranyat.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Arahel küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Mediterrán padlizsánsaláták
  2013-09-12 20:02:03, csütörtök
 
  Mediterrán padlizsánsaláták

Salátának hívjuk, pedig hagyományos értelemben nem is saláta, sokkal inkább valamiféle krém, amit előételként pirítóssal vagy pitával, főételként viszont grill húsok köreteként is fogyaszthatunk.

A padlizsánkrémek, padlizsánkaviárok, vineták vagy padlizsánsaláták számtalan fajtája ismert a Közel-Kelettől egészen Európa nyugati csücskéig, sőt a Földközi-tenger déli vidékén, Észak-Afrikában is mindenhol készítik, persze saját ízviláguk és konyhájuk szerint fűszerezve. Bármilyen változatot kóstolunk, mindig rá kell döbbennünk: micsoda kreativitás és nagyszerűség lakik az emberben, hogy ennyi féle finomságot képes készíteni egyetlen zöldségből, ráadásul a kiegészítők is sok helyen hasonlóak (paradicsom, hagyma, fokhagyma, olaj).




A padlizsánkrém szezonban olcsó, elkészítése egyszerű, ezer módon fűszerezhető

Most három - talán kevésbé ismert - recept következik, egy marokkói, egy algériai és egy szicíliai, mindhárom zseniális, szerintünk igencsak érdemes kipróbálni, hogy készül a padlizsánsaláta a Földközi-tengeren innen és túl!

Zaalouk - marokkói padlizsánsaláta

Gyakran fogyasztják előételként hidegen, de halak, bárányból készült húsgombócok mellé is melegen. Ahány ház, annyi recept - igaz erre a fogásra is, mindenkinek megvan a maga jól bevált recepttúrája. Van, ahol kevésbé paradicsomosan készül, és citrom is kerül bele, máshol a paradicsom adja meg a karakterét, de sült paprikát is tesznek bele sok helyen. A legtöbb receptből nem maradhat ki a ras-el-hanout marokkói fűszerkeverék sem, ezzel is érdemes kipróbálni.




Zaalouk - paradicsomos padlizsánsaláta, ahogy Marokkóban készítik

Hozzávalók:
1 szép nagy padlizsán
3 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény

bors
olívaolaj
petrezselyem
koriander

Elkészítés: Megmossuk, majd felkockázzuk a padlizsánt, és sós, forró vízben kb. 20 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd ha kihűlt, kinyomkodjuk.
A paradicsomok héját forró vízbe mártva lehúzzuk, majd felkockázzuk a húsukat, és kevés olívaolajjal, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, a köménnyel és az aprított petrezselyemmel szósszá főzzük 10-15 perc alatt.
Ezután hozzáadjuk a padlizsánt, és még 10-15 percig együtt főzzük. Össze is törhetjük villával, ha pépesebben szeretjük, végül lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az aprított koriandert.
Hidegen is fogyaszthatjuk krémként, melegen pedig grill húsok vagy halak mellé mártásként adhatjuk.

Caponata - szicíliai padlizsánsaláta
Olaszország déli felén mindenfelé készítik különféle változatban, változó alapanyagokkal, Szicíliában kikerülhetetlen előétel. Ami biztos: padlizsán, paradicsom, hagyma, olívabogyó, fokhagyma, bazsalikom és zeller. Ami változhat: mazsola, fenyőmag, húsos paprika, kapribogyó... Leginkább előételként fogyasztják, bruschettaként.




Készíthetjük a caponatát darabosabbra salátának, vagy pürésebbre krémnek

Hozzávalók:
1 szép padlizsán
4-5 szál angolzeller
1 fej hagyma
3 paradicsom
1 marék olajbogyó
1 marék mazsola
1/2 marék fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál cukor
1 evőkanál borecet
2 evőkanál kapribogyó
1 marék friss bazsalikom
olívaolaj


Elkészítés: A padlizsánt apróra felkockázzuk, besózzuk, és 1 órát állni hagyjuk, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük. Közben a hagymát félbevágjuk, vízbe tesszük fél órára, majd utána finomra vágjuk. A szárzellert felkarikázzuk. A paradicsom héját forró vízbe mártva lehúzzuk, majd felkockázzuk.
Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a padlizsánt és a zellert, egy másik edényben pedig a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Amikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zelleres padlizsánt, a beáztatott mazsolát, pici cukrot, ecetet és a kapribogyót. Néhány perc alatt összefőzzük, közben a fenyőmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
A tűzről lehúzva a padlizsános raguhoz adjuk a fenyőmagot és a finomra vágott bazsalikomot, és langyosra vagy hidegre hűlve tálaljuk pirítóson.




Caponata - a padlizsán mellett a zeller a lelke

Padlizsán maslok - algériai padlizsánsaláta
Nagyon egyszerű és népszerű előétel, különlegességét a füstös íz adja, mivel a padlizsánt egyben grillen vagy platnin sütik. Az alábbi alapreceptet sok változatban készítik, kerülhet bele kevés citrom vagy ecet, de gyakran sütnek húsos paprikát is a padlizsán mellett, majd ennek a húsát is belekeverik a salátába.

http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/117000/117237_padlizsansalata02.jpg
Algériai padlizsánsaláta - füstösre sült padlizsánból

Hozzávalók:
1 szép padlizsán
2 közepes paradicsom
1 kis fej lilahagyma
1 csokor petrezselyem

bors
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt grillen, platnin vagy kemencében megsütjük. Fontos a sütés módja, mert a saláta lényegét a füstös íz adja. Ha puhára sült, a szenes héjat lefejtjük, a húst pedig kis hűlés után felkockázzuk.
Hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot, a szálasra vágott lilahagymát, a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.
1-2 órát hagyjuk érni az ízeket, majd pirítóssal vagy pitával tálaljuk.




Pirítóson, de grillezett pitán is isteni az algériai padlizsánsaláta!

Forrás:Mindmegette.hu - VILÁGKONYHA
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Padlizsán, tojásgyümölcs, törökparadicsom
  2013-09-12 19:45:28, csütörtök
 
  Padlizsán, tojásgyümölcs, törökparadicsom

Tojásgyümölcsnek, török- vagy kékparadicsomnak is nevezik, Erdélyben vinete vagy vinetta. A Közel-Keleten ez a szegény ember kaviárja.

Ez a burgonyafélék családjába tartozó zöldség egyenesen Kelet-Indiából került hozzánk, ahol már évezredek óta termesztik, és hihetetlen sokféle méretben és színváltozatban előfordul. A padlizsán szó az arab badinjan névből származik, Európába az ő közvetítésükkel került. Először a spanyolok termesztették, majd az olaszok és franciák is rákaptak.

Hozzánk a török hódoltság alatt jutott el, mint neve - törökparadicsom - is mutatja. A tojásgyümölcs elnevezés a 18. századi jóval kisebb és fehér, illetve sárgás termésekre utal, és az angolszászoktól vettük át, akiknél a padlizsán ,,eggplant" néven fut.




Régen a fehér volt az elterjedtebb fajta, ma lila padlizsánokkal találkozunk leginkább

Mire figyeljünk a piacon?
A héja legyen szép fényes és sötétlila. A túl világos még nem jó, a túl bíboros, fénytelen szín túlérettségre utal. A padlizsánt éretlenül kell leszedni és fogyasztani, mivel teljesen éretten keserű húsa fekete magvakkal van tele és a héja rézvörös.

Egy hétig áll el otthon a hűtőben, de jól lehet tartósítani, ha a megsütött padlizsánhúst mélyhűtőbe tesszük. Húsa a levegőn oxidálódik, ezt megelőzhetjük, ha bekenjük citromlével.




Paradicsommal és mozzarellával tornyocskába rétegezve mutatós és igen nagyon finom :)

Van, aki a hámozásra esküszik, pedig a héj megakadályozza, hogy magába szívja az olajat. Az olaszok akár másfél hónapig pácolják a citromlében és mézben előkezelt, fokhagymás, bazsalikomos padlizsánszeleteket olívaolajjal jól bekenve természetesen.

Mit készítsünk belőle?
A legtöbben padlizsánkrémet készítenek belőle, de számtalan módon főzhetjük, süthetjük. A franciák kedvence a ratatouille, a padlizsánnal és paprikával gazdagított lecsóféle. Készíthetünk belőle rakott padlizsánt, ez lehet akár görögös muszaka vagy olaszosan parmezánnal és paradicsomszósszal rétegezve.




A padlizsánkrém kenyérre és mártogatni is tökéletes

A mediterrán vidéken igen népszerű a padlizsánkrémhez hasonlító padlizsánsaláta, ennek különféle változatai léteznek. Készülhet paradicsomosan, hagymásan, fokhagymásan, sok helyen zöldfűszerek, esetleg mazsola vagy fenyőmag is kerül bele.

Kockára vágva és kolbászszeletekkel nyárson megsütve is mennyei.
Kitűnően tölthető, tehetünk bele húst, halat rizzsel, szezonális zöldségeket dióval, feta sajttal, fűszerekkel.

Ha grillezünk és zöldségre vágyunk, kenjük be a padlizsánt olívaolajból, sóból, fokhagymából, balzsamecetből, őrölt római köményből és friss korianderzöldből készült páccal. Érleljük néhány órát a hűtőben, majd süssük grillen vagy serpenyőben. Tálaljuk sózott joghurttal és pitával.




Bepácolva és grillezve is szenzációsan finom a padlizsán

Egy másik ötlet vegetáriánusoknak: vágjuk félbe a padlizsánt, locsoljunk rá egy kis olívaolajat, és süssük kb. 25 percig. Sózzuk meg, tegyünk rá néhány szelet paradicsomot, mozzarellát és néhány bazsalikomlevelet, és süssük még öt percig, míg ráolvad a sajt. Salátával nagyon finom!




Töltve is isteni

Fetás padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 db padlizsán
15 dkg feta
2 db lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
pici mustár
bors
olívaolaj

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, picit megszurkáljuk, és alufóliával lefedett sütőrácson megsütjük (180 fokon). Közben a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, olívaolajon megfonnyasztjuk, majd a megsült, meghámozott padlizsánt is hozzáadjuk, picit együtt sütjük. Ezután turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a feta sajtot, a mustárt és a borsot, összeturmixoljuk. Hűtőbe tesszük pár órára, mikor összeértek az ízek, pirítóssal és zöldségekkel tálaljuk.

Darált hússal és kecskesajttal töltött padlizsán

Hozzávalók 2 személyre:
1 padlizsán (lehetőleg karcsút válasszunk)
8 dkg kecskesajt
20 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olivaolaj
só, bors
1 csokor zsálya

Elkészítés: A római tálat beáztatjuk. Eltávolítjuk a padlizsán szárát, majd hosszában kettévágjuk, egy kiskanállal kikaparjuk a közepét (kb. fél centis hús maradjon benne). A kivájt padlizsánhúst felkockázzuk, a kecskesajtot villával összenyomjuk. Egy tálban összekeverjük a padlizsánt, a kecskesajtot, és a darált húst. A masszához hozzáadjuk az összetört fokhagymagerezdeket, és ízlés szerint sót, borsot. A sóval vigyázzunk, mert a sajt önmagában is nagyon sós, a borsból viszont bátran használhatunk. Az apróra vágott zsályát is hozzáadjuk. A római tálat olívaolajjal vékonyan kikenjük, a húsos masszát a kivájt padlizsánokba töltjük. A megtöltött padlizsánokat a római tálba helyezzük. Az edényt befedjük, és a hideg sütőbe rakjuk. 200ºC-on körülbelül 1 óra hosszat sütjük.

Muszaka

Hozzávalók:
4 nagyobb padlizsán
40 dkg darált hús
olívaolaj
1 húsleveskocka
2 dl tejföl
5 dl paradicsomlé
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg keménysajt
oregánó
fahéj
és ha valaki Görögországban járt, akkor eredeti muszaka fűszerkeverék

Elkészítés: Megpucoljuk a padlizsánokat, és kb. 1/2-1 cm-es lapokra vágjuk, besózzuk. Picit állni hagyjuk, majd a sütő rácsára fektetve - olaj nélkül - megsütjük. (Kicsit be lehet olajozni a rácsot, hogy ne ragadjon oda.) A hagymát kockára vágjuk, megprirítjuk olívaolajban, belerakjuk a darált húst, és fedő nélkül átpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a borsot, a fűszereket és a sót. Tepsibe egy sor padlizsán, majd egy sor hús, majd megint padlizsán következik úgy, hogy padlizsán legyen legfelül. A húsleveskockából 1 dl húslevest készítünk, összekeverjük a 1/2 l paradicsomlével. Leöntjük vele a tepsiben lévő padlizsános húst. Megkenjük tejföllel, betesszük a sütőbe, 40 percig közepes lángon sütjük. Ezután megszórjuk a lereszelt sajttal, és készre sütjük.




Muszaka, rakott padlizsán

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Padlizsán, a csodazöldség
  2013-09-12 19:36:50, csütörtök
 
  Padlizsán, a csodazöldség

A padlizsán a grillezések, a nyár kapcsán előtérbe kerülő mediterrán ételek megkerülhetetlen alapanyaga. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Bár néhányan még idegenkednek tőle, jól elkészítve nehéz neki ellenállni!

A padlizsán őshazája Ázsia. Ennél pontosabban nehéz meghatározni, bár a botanikusok jó része egyet ért azzal, hogy valószínűleg Délkelet-Ázsia lehetett a padlizsán bölcsője, lévén, hogy ezen a vidéken található meg a legtöbb válfaja ennek a gyümölcsnek. A padlizsán ugyanis - a paradicsomhoz hasonlóan - rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, de igazi helye mégis a zöldségek közt található.




A grillezett padlizsánszeleteket krémsajttal, de akár hússal is tölthetjük

A padlizsán egész Ázsiában már az i.e. III. század környékén nagy népszerűségnek örvendett, kedvelt alapanyaga lett az indiai konyhának, Japánban is előszeretettel használták, ma is az öt legfontosabb zöldségük között tartják számon a padlizsánt. Kínában az i.e. V. században már a konyhakertekben nevelték a padlizsánt, és a koreaiak is nagyon hamar megszerették. Ahogy a padlizsánt egyre több helyütt kezdték el termeszteni, úgy változott, alakult, s a kezdetekkor még kicsi és tojásdad gyümölcs lassacskán átformálódott.

Az arabok a VII. században találkoztak az ázsiai növénnyel, és egy évszázadra rá - nekik köszönhetően - Európában, pontosabban Spanyolországban is színre lépett a padlizsán, amelyre utaló első írásos emlék egy cordobai naptár, melyben a padlizsán ültetésére vonatkozó tanácsok találhatóak.




Sokféle formájú és színű padlizsán létezik
A tojásgyümölcs azonban a spanyol jelenlét ellenére nem hódította meg rohamos ütemben Európát. Itáliában csak a XII. században vált ismertté, amikor a spanyoloknál már rengeteg receptben említésre kerül a padlizsán. Igaz, hogy utána viszonylag hamar meghonosodott a csizma déli csücskeiben, főleg Szicíliában, ahová az arabok vitték magukkal a növényt, amelyről a legkorábbi említést egy 1309-ben keletkezett dokumentum tartalmazza. Ebben azt írják, hogy az úgynevezett melingianas növényt tökkel együtt termesztik a palermói kertekben.

Talán a nadragulyával való rokonság okán, talán azért, mert néhányan betegek lettek az éretlenül fogyasztott padlizsántól, a növény - hasonlóan a paradicsom kálváriájához - igen sokáig nagyon rossz hírnévnek örvendett. Mérgezőnek vélték, okolták az epilepsziáért és a lepráért, s épp ezért nagyon sokáig csak díszítésre használták a több színben is fellelhető, fényes héjú gyümölcsöket.

A mala insana, azaz őrült alma néven is ismert és félt gyümölcsöt azonban előbb-utóbb mindenütt megszerették és beillesztették a hétköznapjaikba. A ma ismert, Carl von Linné svéd botanikus által adott hivatalos nevében azonban visszaköszönnek még a kora középkor babonái. A Solanum melongena ott hordozza magában a gyümölcsre korábban rásütött bélyeget, amelyre szerencsére ezen kívül már semmi nem emlékeztet.

A padlizsán Amerikába a XV. század folyamán a portugál és spanyol felfedezőknek köszönhetően jutott el, ahol Mexikó környékén viszonylag hamar meg is honosodott. A növény a XVI. században a Karib-térségben is megjelent, ugyanis a spanyol konkvisztádoroknak hiányoztak az otthoni ízek, így az Európából érkező ellátmány egy részét hamarosan helyben is megpróbálták termelni. Érdekes, hogy az évszázadok óta Európában termő padlizsánnal sok európai nemzet csak az Újvilágban találkozott először.

Az európai uralkodók közül XIV. Lajos francia király volt az, aki nagyon kedvelte a padlizsánt, de csak mint dekorációs elemet. Enni még ekkortájt sem merték, mert attól tartottak, hogy aki padlizsánt fogyaszt, azt elviszi valamilyen rejtélyes láz. Európa nagy részén egészen a XVIII. századig a padlizsán nem is volt képes megmutatni magát a konyhákban. Aztán a francia felvilágosodást követően szinte minden akadály elhárult előle.




Grillezve is nagyon finom a padlizsán, de még tölthetjük vagy rétegezhetjük is ezután

A padlizsán amerikai jelenléte szintén nem volt elegendő ahhoz, hogy beszivárogjon az Egyesült Államok gasztronómiájába. A padlizsán létéről és felhasználási formáiról csak akkor vettek tudomást az ott élők, amikor az olasz és kínai bevándorlók lévén szorosabb ismeretséget köthettek az amúgy évszázadok óta ott élő növénnyel.

A ma ismert padlizsán színe és formája igen sokféle lehet. A legismertebb a lilás-fekete héjú, de létezik halványzöld, sárga vagy vöröses héjú padlizsán is. Formájában is igen változatos a padlizsán-világ, a kicsi tojásdad alakútól kezdve a hosszúkás keskenyig sokféle formában és méretben találkozhatunk vele. A tojásgyümölcs magjai ehetőek, héját szintén nem feltétlen kell lehámozni, viszont zöld kocsánya nem ehető.

A padlizsán felhasználásának rengeteg módja van. A padlizsánt Európával megismertető arabok szerint csak olyan lányt szabad elvenni, aki legalább százféleképp tudja elkészíteni a padlizsánt. Egy padlizsánról, illetve egy padlizsános ételről szóló keleti anekdota szerint egy imám új felesége olyan csodálatosan készítette el a padlizsánt, hogy az imámot leterítette az étel csodálatos íze és elájult. Azóta is kedvelt arab fogás az Imam bayildi, azaz az Ájul imám, ami egy töltött, padlizsános étel neve.




A töltött padlizsán olyan finom, hogy még az imám is beájult tőle :)

Padlizsán vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy csak ép, fényes bőrű, nyomásra nem reagáló, zöld kocsányú padlizsánt vegyünk. Amelyiknek már opálos a fénye, hibás, foltos vagy ráncos a bőre, esetleg könnyedén benyomható, azt hagyjuk az üzlet polcain. A tojásgyümölcs héja lehet vékonyabb és vastagabb is. A vékonyabb héjú általában valamivel édeskésebb.

A padlizsán könnyen megromlik, így csak akkor vegyünk belőle, ha viszonylag hamar felhasználásra is kerül. Ha sikerül friss padlizsánt vennünk, akkor az mosatlanul nagyjából 5-6 napig eláll. Hűtőben is tarthatjuk, bár a nyers padlizsánt nem szerencsés huzamosabb ideig 10 fok alatt tartani. Ha véletlenül éretlen padlizsánt veszünk, akkor hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű helyen beérjen, mert az éretlen padlizsán nem csak rosszízű, de mérgező is. A benne lévő szolanin vegyületnek köszönhetően a még zöld padlizsán mérgező. A vegyület része a növény természetes védelmi rendszerének, idegi és emésztési problémákat okoz a fogyasztása. Ugyanez a vegyület található meg az éretlen paradicsomban is.

A főtt padlizsánt 2-3 napig jól záródó edényben nyugodtan a hűtőben tarthatjuk, fagyasztva pedig akár fél évet is kibír.




Pizzán is nagyon finom a sült padlizsán

A padlizsánban található kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.

A padlizsán vágásához minden esetben rozsdamentes acél kést használjunk, így elkerülhető, hogy a padlizsán a vágási felületen megfeketedjen. A padlizsánt sok helyütt a mai napig sózzák és állni hagyják a felhasználás előtt, hogy a feleslegesnek ítélt vizet és ezzel együtt a benne rejtező vélt keserűséget kieressze, de ez a mai fajtáknál már alapvetően szükségtelen.

A padlizsánt párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük is, de nyersen nem fogyasztható. Készíthetünk belőle krémeket, adhatjuk salátákhoz, főételekhez is. A padlizsánból készíthető előételek közül talán legkedveltebb a padlizsánkrém, amelynek számos változata ismert. Az előételek közül a török joghurtos padlizsánsaláta igen ismert, de a mediterrán konyhákban is népszerű a különféle padlizsánsaláta.




A mediterrán padlizsánsaláták darabosabbak, mint a mi padlizsánkrémeink

Tojásgyümölcs nélkül elképzelhetetlen a görögök egyik nemzeti eledele, a muszaka, de a franciáknál készülő ratatouille-ból sem hiányozhat, s a korábban említett Imam Bayildi lényege is pont a padlizsán. A szicíliaiaknál híres a caponata, amely egy olajbogyós, kapribogyós, fenyőmaggal kevert padlizsános előétel, a közel-keletien baba ghanoush-t fogyasztanak, amely egyesíti magában a sült padlizsánt a szezámmagos tahinivel.

A padlizsánt bundázva kisütni is érdemes. A panírozott, esetleg sörtésztába bújtatott szeletekhez könnyen átsülnek, és egy kis fokhagymás-majonézes szósszal tökéletes fogássá válnak. Japánban is kedvelt fogás a padlizsánból készített tempura.




Kihagyhatatlan görög fogás: a muszaka

A padlizsánnak jó partnere a fokhagyma, a paradicsom, a hagyma, a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a curry és az oregánó is, de jól idomul szinte bármilyen fűszerezéshez.

Olajbogyós padlizsánkrém
Hozzávalók:
1 db közepes padlizsán
10 szem magozott, zöld olajbogyó
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A padlizsánt félbevágom, majd a tűzhelyen addig sütöm, amíg a felek kívül is, belül is jó alaposan meg nem sülnek. Ezután egy nagyobb tányérba teszem, és fedve 500 watton 4-5 percig sütöm. Ha jó az időzítés, akkor a padlizsán eddigre megpuhul, és a villa könnyedén fut a húsában. Hagyom kicsit hűlni, majd a zöldség húsát a héjból kikanalazom, és egy mélyebb edénybe teszem. Hozzáadom az olajbogyókat, a fokhagymát, az olívaolajat, és botmixerrel alaposan összedolgozom. Végül óvatosan sózom és borsozom. Hűtve kínálom.




Számtalan módon készíthetjük a padlizsánkrémet, akár olívabogyóval is

Padlizsáncurry




A curry is nagyon jól passzol a padlizsánhoz

Hozzávalók:
1 nagy padlizsán
4 paradicsom
1 teáskanál gyömbér
2 teáskanál garam massala
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

2 dl joghurt

Elkészítés: A padlizsánt és a paradicsomot kockacukornyi kockákra vágom. A hagymát felaprítom, majd kevés olajon megdinsztelem. Amikor már üveges, akkor hozzáadom az átnyomott fokhagymát és a garam massala fűszert, kicsit összepirítom, de vigyázok, hogy le ne égjen. Ekkor ráteszem a zöldségeket, kis vizet adok hozzá, majd fedő alatt, takarékon összepárolom. Amikor már puha a padlizsán, akkor joghurttal elkeverem, és kevés gyömbérrel, sóval fűszerezem. Rizzsel tálalom.

WM

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Galagonya
  2013-09-12 18:11:59, csütörtök
 
  A hónap gyógynövénye: Galagonya

Galagonya
Crataegus monogyna Jacq.






Bátran állíthatjuk, ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje a szív megmentője.
Egész Európában és Szibériában elterjedt, legelők és erdők szegélyében gyakori, 2-3 méter magasra is megnő, tüskés ágai szerteágazóak. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. Mindkét faj a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. A sátorvirágzatuk április-májusban nyílik. Az egybibés galagonya virágkocsányai szőrözöttek, a cseregalagonya virágkocsányai kopaszak. A sziromlevelek színe fehér. A piros áltermésben az egybibés galagonya esetében 1 mag, a cseregalagonya termésében 2 mag található.
Az egybibés és a cseregalagonya számos változata, keverékfaja fordul elő. A hazánkban vadon előforduló fekete galagonya (Crataegus nigra W. et K.) védett, nem gyűjtjük. Természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Nem gyűjtjük a dísznövénycélra nemesített galagonyafajtákat sem.
A madarak szívesen fészkelnek a galagonyabokorban. A ragadozó gébics furcsa szokása, hogy az áldozait, melyek nagyobb testű rovarok, a bokor töviseire nyársalja fel.
A drog többek között flavonoidokat, triterpéneket, procianidineket tartalmaz.
Igen hosszú életű növény, a legidősebb számon tartott galagonyabokor Franciaországban él és 500 éves.
A néphiedelem szerint a galagonya távol tartja a villámlást és az istálló ajtaja fölé függesztve talizmánként védi az állatokat a rontástól.
Az ókori Görögországban a nászágyat, a gyermek bölcsőjét díszítették vele, hogy távol tartsa a gonosz erőket. Írországban a tündérek fájának nevezik, virágos ágaival ünneplik a házasságkötést és a gyermekáldást.
Az antik világban már ismert volt gyógyító hatása is, akkor főképp köszvény ellen használták. A XVII. századtól kezdődően azonban már vérnyomás csökkentésre, szívpanaszokra javasolták az orvosok.
A virágos hajtásokat (Crataegi folium cum flore) az első bimbók nyílásakor, május-júniusban gyűjtjük. A pirosra színeződött termés (Crataegi fructus) az első fagyok előtt, októberben szedjük. Hatalmas tövisei miatt csak kesztyűben gyűjthetjük.
5 kg virágos hajtásvégből, 2-3 kg termésből kapunk 1 kg száraz drogot.
Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, rugalmasan tartja a szívizomsejteket, az érfalakat. Serkenti a szívizom vérellátását. Teája értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott fogyasztása. Napi 2-3 csésze galagonyteát igyanak akut probléma esetén, megelőzésre heti egy alkalommal is elegendő.A megelőzés szempontjából fontos tartós, folyamatos fogyasztása. Huzamosabb ideig tartó alkalmazása során is teljesen veszélytelen, nem alakul ki hozzászokás, hatóanyaga nem toxikus, s nem halmozódik fel a szervezetben. Terhesség alatt is fogyasztható.
Mivel a központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van. Csökkenti a vértolulás veszélyét. Fülzúgásra is használjuk. Változó korban csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat.
Gyógyteának a virágos hajtásvégből készítünk forrázatot, 15 percig áztatjuk, szűrjük. Szívpanaszok esetén naponta 2-3 csészéve is lehet inni belőle. Ha nyugtató célból fogyasztjuk, lefekvés előtt langyosan igyuk meg, Ha vízhajtásra használják, mert arra is jó, akkor napközben igyák meg. Terméséből készíthetünk finom likőrt vagy különleges ,,szívlekvárt":
Szívlekvár hozzávalói: 1 kg galagonyabogyó, ízlés szerint cukor, víz
A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.
Szívbarát tinktúra hozzávalói: egy csészényi galagonya virágos ágvég, két csészényi cseresznye pálinka
Törjék össze a virágos ágvéget mozsárban. Öntsék a pálinkába, egy hónapig érleljék fénytől védett helyen. Szűrjék le, naponta kétszer egy mokkáskanálnyit igyanak belőle 20 napon át étkezések előtt. Megelőzhető vele a szívritmus zavar, a magas vérnyomás és az ideges szívdobogás. A szív karbantartására minden évben ismételjék meg ezt a kúrát.
Részlet Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből

Forrás:http://gyorgytea.hu/a-honap-gyogynovenye
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Vadgesztenye
  2013-09-12 18:08:24, csütörtök
 
  Vadgesztenye - Aesculus hippocastanum
Népies neve: bokrétafa, lógesztenye
"Az erekre hat"





A növény leírása:
A vadgesztenyefélék (Hippocastanaceae) családjába tartozik. Tizenöt faja létezik. Hazája Elő-Ázsia és a Balkán-félsziget.. Megtalálható utak mentén, parkokban, temetőkben. Hazánk egyik közkedvelt díszfája. Virágja fürtös virágzatot alkot.

Hogyan gyűjtsük?
Gyógyászati célokra a növény magját, virágját, kérgét és levelét használják. Gyűjtési ideje április-május; június-július.

Mi van benne?
Mag: Mintegy 3% eszcint, kvercetin és kempferol glikozidokat tartalmaz.

Levél: Kumarin glikozidokat (eszkulint), flavonol-glikozidokat, cserzőanyagokat, szterolokat tartalmaz.

Kéreg: Kumarin glikozidokat (eszkulint), eszkuletint, szterolokat tartalmaz.

Mire jó?
Az eszcin jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén.

A kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze.

A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére használják.

Külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.

Forrás:/www.hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szeresd a fát
  2013-09-12 13:21:53, csütörtök
 
  Benedek Elek - Szeresd a fát





Szeresd a fát, hisz ő is érez,
Gyengéden nyúlj a leveléhez.
Ágát ne törd, lombját ne tépjed
Hagyd annak ami, épnek, szépnek
Szeresd a fát!

Ő is anya, minden levele
Egy-egy gyermek, gonddal nevelve,
És gyermek minden ágacskája,
Szeretettel tekints föl reája,
Ne bántsd a fát!

Édes gyümölcsét várva várod
S te mégis letörnéd a virágot?
Szegény virág gyorsan elszárad
S te bánkódnál majd, késő bánat,
Ne bántsd a fát!

Megtépett fának nincs virága,
Mint a vak, úgy néz a világba,
Oly bús a fa, a tördelt, tépett,
Mint anyád, ha elvesztene téged.
Szeresd a fát!




 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 162 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 257
  • e Hét: 659
  • e Hónap: 6241
  • e Év: 122894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.