Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
kökény
  2013-09-13 23:31:14, péntek
 
 



Termése apró kékesfekete, sötétkék szín. Éretlen állapotban erősen fanyar az íze. Miután a dér megcsípi, megpuhul, s fanyarságából is veszít, kicsit édes íze lesz. A kökény bogyója vitaminokban gazdag, C-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz.

A kökény egész Európában megtalálható cserje, a rózsafélék családjába tartozik. Népi elnevezései a következők: boronafa, tövisfa, kökényszilva, kökönye. Valamennyi része felhasználható. Mind virága, mind termése fogyasztásra alkalmas. Tavasszal, körülbelül április környékén lehet virágát gyűjteni. A fehér színű virágot akkor érdemes szedni, mikor még nem teljesen nyílt ki. A legjobb, hogyha a bimbós és a már kinyílt virágzatúakat vegyesen gyűjtjük.
A virágot meg kell szárítani, s utána teát készíthetünk belőle. A szárításnál ügyeljünk arra, hogy még olyankor nem melegít annyira a nap, így nagy valószínűséggel mesterségesen melegítve kell azt szárítani. A kökény termését október vége felé lehet szedni, miután megcsípte a dér. Termése apró kékesfekete, sötétkék szín. Éretlen állapotban erősen fanyar az íze. Miután a dér megcsípi, megpuhul, s fanyarságából is veszít, kicsit édes íze lesz. A kökény bogyója vitaminokban gazdag, C-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz. A kisméretű gyümölcs télen is a fákon marad. Emellett még van benne cukor, növényi savak és cserzőanyag. Fogyaszthatjuk nyersen, ugyanakkor meg is száríthatjuk, vagy készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, befőttet.

Kökénytea
A kökény virágából főzött tea étvágycsökkentő hatású. Kiválóan alkalmas azoknak, akik természetes módon akarnak fogyni. Enyhén hashajtó hatású, vizelethajtó, vértisztító. A tea csökkenti a vérnyomást is. Méregtelenítő hatásának köszönhetően bőrkiütések megszüntetésre is kiváló. A tea elkészítéséhez vegyünk egy evőkanál szárított virágot, majd 2 dl forró vízzel öntsük le. 20 percig hagyjuk állni, ezután pedig leszűrjük. Naponta két-három csészével igyunk belőle.
Kökénylekvár
Az érett termést mossuk meg, s kézzel morzsoljuk szét. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy az pont ellepje a bogyókat, majd tíz percig főzzük, amíg meg nem puhul. Miután áttörtük szitán, kis lángon állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint mézzel édessé tehetjük az amúgy rendkívül savanyú termést. A termésből készített lekvár immunrendszer- és idegrendszer-erősítő.
Kökény
Prunus spinosa


Egész Európában megtalálható, Magyarországon is meghonosodott cserje, a rózsafélék családjába tartozik. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva. Melius J. Péter Herbáriuma szerint: ,,ha a kökényvirágnak vizét vészed, az öklelést, oldalfájást, nyilallást meggyógyítja." Szárazanyagtartalma csak érett, dércsípett állapotban nagy és csak vízzel macerálva, darálva préselhető. (A lékihozatal így 50%-os.)
Gyógyhatásai
Drogját áprilisban szedhető virágai, októberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. C-vitaminban gazdag terméseit október végén szedjük, ha már kissé megcsípte a dér. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.
Házi alkalmazása
Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.
Kökénylikőr: A fáradságos munkával leszedett kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük. A hideg téli napokon 1 kis pohárnyi kökénylikőr felmelegít, sült húsok mellé készített szószokba is tehetjük vagy vendégeknek desszert mellé kínálhatjuk.
(Híres a spanyolországi Navarra környékén előállított patxaran kökénylikőr.)
Házi termesztése
Kertekbe ültetve egyszerűen termeszthető évelő, kb. 4 m magas tövises cserje, rossz kerítés mellé ültetve áthatolhatatlan élő sövényként használható. Virágait áprilisban szedjük, megszárítva papírdobozban tároljuk. Termése éretten kékes-fekete fanyar ízű csonthéjas bogyó, télen is az ágakon marad. A fészekrakásra is alkalmas kökénybokrok méhlegelőként is értékesek.
 

II.
Kökény
Prunus spinosa L.

Egyike a legáltalánosabban elterjedt növényféléknek, mert csak Európa legészakibb részéről, illetve Izland szigetéről hiányzik. Erdőszéleken, legelők szélén, kultúrterületek és a mezőgazdasági térségek határain, bokros, bozótos, lejtős oldalakon szinte mindenütt előforduló bokornövény. Nálunk vadon termő, de a tőlünk keletre fekvő országokban termesztett növényféle.
A 2-3 méter magasra megnövő tövises cserje fehér virágai még a lombfakadás előtt megjelennek, és díszessé teszik a tájat. Egy-egy virágba borult kökénybokor emlékeztet egy művészi kezek által megalkotott virágcsokorra. A kökény virágát akkor kell gyűjteni, mielőtt teljesen kinyílna. Erre legalkalmasabb az az időszak, amikor fele már kinyílt, de a másik fele a virágzatnak még bimbóban van. A virág gyűjtésére legalkalmasabb idő a március és az április első fele. A virággyűjtés egyik módja, hogy a kökénybokor alá terítőt helyezünk el, és vékony bottal leverjük a virágot. Az összegyűjtött virágot a hozzákeveredett egyéb anyagoktól, a letöredezett ágrészektől megtisztítjuk. Tekintettel arra, hogy ez idő tájt a nap melege még gyenge szokott lenni, mesterségesen hevítve szárítjuk.
A kökény virágából készített tea étvágytalanságot vált ki, ezért fogyókúra kiegészítésére ajánlják. A kökénybokor gyümölcse kis méretű - 1,5-2 cm átmérőjű -, nyersen savanykásan fanyar ízű. Íz- és zamatanyaga megváltozik, amikor a tájat az első dér belepi. Egyes országokban pék- és teasütemények ízesítésére is használatos. A kökény magja is figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illő olajat, 35% olajat, szaponint, nigellin keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. A kökény gyümölcse vitaminokban gazdag, ezért téli tartósítására többféle módszert is ajánlhatunk.
 
Kökénykocsonya
2 kg mennyiségű megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezünk, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűvé főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk, úgy, hogy közepén mélyedés legyen, ráöntjük a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel látjuk el, és kihűlés után celofánnal lezárjuk.
Kökénylikőr
Amikor az első dér megcsípte a kökényt, szedünk belőle 1,5 kg-ot. Ezt mozsárban magostul összezúzzuk, és egy üvegedénybe téve ráöntünk 1,5 liter tiszta szeszt. Naponta többször rázogatjuk, éppen ezért a konyhában tartjuk kb. egy hónapig. Egy hónap múlva szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, és hozzáadunk egy fél kg cukorból és egy liter vízből főzött, kihűlt szirupot. Egy hétig állni hagyjuk, utána újra átszűrjük szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon, palackozzuk, és minél tovább hagyjuk állni, annál ízletesebb lesz.
Kökénybefőtt
4 kg dércsípte kökényt megmosunk és szitára téve lecsurgatunk. 2 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörphöz adjuk a kökényt. Néhány percig közepes tűzön főzzük, majd levéve a tűzhelyről kihűlésig a gyümölcsöt a szörpben hagyjuk. Azután kiszedjük a kökényt, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer felfőzzük, és kihűlve a kökényre öntjük. A gyümölccsel megtöltött és szörppel felöntött üvegeket tartósítószerrel történő kezelés után lezárjuk. 80°C-on 25 percig hőkezeljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.
 
Almával mártás készíthető belőle, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.
Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk.
Gyümölcsbor készítésére is alkalmas, de fogyasztják cukrozott gyümölcsént, vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.
 
 
III.
Grúz kökényszósz

Hozzávalók:
500 g kökénybogyó;
1/2 pohár víz;
2 evőkanál korianderlevél (kindza);
1 1/2 evőkanál kapor;
2-3 gerezd fokhagyma;
1 kávéskanál őrölt pirospaprika.
A kökényt öntsük le vízzel, és teljesen főzzük szét gyenge tűzön, fedő alatt. Törjük össze pürévé, adjuk hozzá az apróra vágott, összetört fűszereket, sózzuk meg, keverjük össze, enyhén főzzük fel.

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
bohókás kép
  2013-09-13 23:03:37, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
érdekes adatok
  2013-09-13 22:48:18, péntek
 
  II. TUDTAD-E? EMBEREK, NEVES SZEMÉLYEK


Az emberi agy még 37 órával a halál beállta után is küld elektromos impulzusokat.

Egy 80 kilós ember csontváza mintegy 14 kilogrammot nyom.

1944-ben Clark Gable őrnagy leszerelési papírját a későbbi elnök, Ronald Reagan írta alá. Gable-t kapitánnyá nevezték ki.

Andie McDowell az 1984-es Greystoke: The Legend of Tarzan című film forgatásakor képtelen volt változtatni délies akcentusán, ezért a film végleges változatában Glenn Close szinkronizálta.

Francis Galton angol antropológus, Charles Darwin unokatestvére dolgozta ki az ujjlenyomat általi személy azonosítás módszerét.

Walter Hunt 1848 augusztus 10-én szabadalmaztatta újfajta töltényét, amelyben már benne volt a kilövéshez szükséges puskapor is.

A színész Walter Matthau apja pap volt a cári Oroszországban.

Agatha Christie "Egérfogó" című műve a történelem leghosszabb ideig játszott színdarabja.

A Belgiumban született Edda van Heemstra a hollywoodi filmek kedvéért változtatta meg a nevét Audrey Hepburn-re.

Sylvester Stallone fiatalkorában dolgozott állatkertben is, mint az orszlánketrec takarítója.

Az átlagos felnőtt testében található 206 csontból 106 a kezekben (54) és a lábakban (52) helyezkedik el.

A rulettet Blaise Pascal, francia matematikus találta fel.

Pályafutása kezdetén Picasso sokszor melegedett a saját munkáiból gyújtott tűz mellett.

A "Menekülés New Yorkból" című film főszerepére a stúdió vezetői Tommy Lee Jonest akarták megnyerni, de végül Kurt Russel lett a befutó.

Az átlagos emberi húgyhólyag kb. 370 grammnyi folyadékot képes tárolni.

Steve Jobs és Steve Wozniak leginkább az Apple számítógép kifejlesztéséről híresek, ám mielőtt számítógéptervezésre adták volna a fejüket, ők készítették a "Breakout" című népszerű játékprogramot Atarira.

Greg Rusedski teniszező adogatásának sebessége elérte az impozáns 238km/h sebességet.

Az emberi beszédhez 72 izom együttműködése szükséges.

Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

A rágógumit egy fogorvos, bizonyos William Semple találta fel állkapocs erősítési céllal.

Bill Gates Washington tó melletti háza (Seattle) 7 év alatt épült fel és 50 millió dollárba került, a 2001 Űrodüsszeia űrállomása ihlette. Egy 5 szobából álló "agyközpontban" 100 számítógép működik.

Drew Barrymore igazi hírességek között nőhetett fel, hiszen színészdinasztia sarja. Édesanyja, Ildiko Jaid révén félig magyar származású, a keresztapja pedig nem más, mint a híres rendező, Steven Spielberg.

Houdini 5 láb 1 hüvelyk (kb. 165 cm) magas volt.

Annak idején, amikor divat volt szurokban és tollban hempergetni a delikvenseket, előszeretettel használtak fenyőfából nyert szurkot és libatollat a művelet végrehajtásához.

A szórakoztatóiparban a humoristák büszkélkedhetnek a legalacsonyabb válási statisztikával.

Az emberek egyharmada nem tud az ujjával csettinteni.

A lakosság 1%-ának magasabb az intelligencia hányadosa (IQ) 135-nél.

Az illúzionista David Copperfield valódi neve David Kotkin.

Az "Ádám" keresztnév jelentése héberül: "Föld".

Egy átlagember bőrének összfelülete körülbelül 2 négyzetméter.

A történelem egyetlen házaspárja, akik együtt jártak az űrben, Jan Davis és Mark Lee volt, akik az Endeavour fedélzetén 1992 szeptember 12-20 között hagyták el a Földet.

Michael Jordan évente több pénzt kap a Nike-tól, mint a gyár összes malajziai alkalmazottja együttesen.

Mark Twain (eredeti nevén Samuel Clemens) gyerekkorában egy folyami hajón dolgozott. A hajósoknál a "Mark twain!" (két öl) kifejezés azt jelentette, hogy a víz elég mély ahhoz, hogy a hajó biztonságosan elhaladjon.

Elvis Presley eredeti hajszíne szőke volt, Roy Orbison iránti tisztelete jeléül festette feketére.

Samuel Colt 1836-ban szabadalmaztatta találmányát, melyet revolver néven ismerünk.

Condom Earl-je - II. Károly angol király orvosa - azt a feladatot kapta urától, hogy találjon valami megoldást a király (akinek kicsapongó természete közismert volt) védelmére a szifilisz ellen. Az eredmény közismert...

Sigmund Freud első három tudományos műve a halakkal foglalkozott.

William Howard Taft volt az első amerikai elnök, aki saját autóval rendelkezett.

26 kalóriát égetsz el egy egyperces csók közben.

Az utolsó olyan amerikai elnök, aki arcszőrzetet hordott, az 1913-ban leköszönt William Howard Taft volt. Ő bajuszt viselt.

Peter Mayhew - aki Csubakkát játszotta a Csillagok háborúja trilógiában - a vuki szerepének megformálása előtt betegszállítóként dolgozott egy londoni kórházban.

Az egyik legnépszerűbb ajándék, amit a kínai dolgozók a főnökeiknek vesznek: Viagra.

John Lennon, a Beatles alapító tagja szerette volna megszerezni J.R.R. Tolkien, a "Gyűrűk Ura" című regényének megfilmesítési jogait.


Ekvádorban a kecsua nyelv több, mint 26 dialektusát beszélik.

Egy német legenda szerint a nefelejcs nevű virág egy lovagtól kapta a nevét, ugyanis a lovag vízbefúlás előtti utolsó szava ez volt, amikor egy folyóparton le akart egyet szakítani kedvesének.

Lon Chaney, a némafilmek sztárja családjának köszönhette tehetségét. Szülei mindketten süketnémák voltak, így korán megtanult erős arckifejezéssel kommunikálni.

Átlagosan 10 méter utat tesz meg a táplálék egy ember szervezetében.

Az amerikai lakosság évente a Titanic tömegének hatszorosát eszi meg burgonyasziromból.

Nemzeti himnuszt legtovább egy német katonazenekar játszott 1909 február 9-én a németországi Brandenburgban, amikor VII. Edward király érkezett látogatóba. A király a vonat belsejében próbálta felvenni egyenruháját, így a zenekar 17-szer játszotta el egymás után a "God Save the Queen"-t.

A csavarhúzót a páncélos lovagok használták először a páncél levetésére.

Az első nő az űrben az orosz Valentyina Tyereskova volt.

Ha egy átlagos férfi sosem borotválkozna, a szakálla kilenc méterre is megnőhetne.

Alfred Hitchcock sosem kapott Oscar-díjat.

1439-ben, Angliában, VI. Henrik király betiltotta a csókot, mert az szerinte betegséget terjesztett.

Az etióp Surma törzsben a férfiak és a nők is leborotválják a fejüket, ha szépek akarnak lenni.

Amikor Joseph Gayetty feltalálta a WC papírt 1857-ben, minden lapra rányomtatta a nevét.

Sztálin tartja a világrekordot a saját magának emelt szobrok számát tekintve.

A Caesar salátát nem Julius Caesar-ról nevezték el. Nevét kitalálójáról, Caesar Cardiniről kapta, aki először készített ilyet saját, Caesar's Palace éttermében a mexikói Tijuanában.

A férfiak hajlamosabbak a honvágyra, mint a nők.

Egy átlagos felnőtt 150-200 szót olvas percenként.

Morihei Ueshiba, az Aikido megalapítója egyszer egyetlen ujjal legyőzött egy sumo birkózót.

Az első pár, aki az ágyban volt látható főműsoridős televízióműsorban Frédi és Vilma volt a Flintstone családból.


Az első újságot Julius Caesar adta ki. Az Acta diurna című lap naponta jelent meg. Sajnos egyetlen példánya sem maradt fenn.

Edgar Allan Poe-t kirúgták a West Point katonai akadémiáról.

A búvárok nem képesek szellenteni 10 méternél mélyebb vízben.

Mata Hari, a híres első világháborús német kémnő eredetileg holland származású volt, igazi neve: Gertrude Zelle.

A férfiakba hatszor gyakrabban csap a villám, mint a nőkbe.

Tarzan eredeti neve a könyv szerint: John Clayton, Jr.

Mozart sosem járt iskolába.

A pofozkodási világrekordot 1931-ben, az egykori Szov jetunió területén állították fel. A kijevi döntőbizottság 30 óra után döntetlenre hozta Gonyus és Bezbordnyij meccsét.

Abdul Kassam Ismael, Perzsia nagyvezére házikönyvtárát mindenhová magával vitte. A 117000 kötetet 400 teve hordozta, amelyek ábécé sorrendben közlekedtek.

A középkori Angliában a vacsoravendégek hoztak magukkal saját evőeszközöket.

A középkorban mindenki (Arisztotelész tanítása alapján) azt gondolta, hogy a bölcsesség a szívben lakozik.

1944 június 13-án a Michael Wittman kapitány vezette egyetlen német Tigris tank állította meg a 7. brit páncélos szakasz előrenyomulását Normandiában, Villers Bocage városánál. Ez volt a leghalálosabb egyéni akció a teljes Második Világháború ideje alatt, és ez állította meg a britek Montgomery tábornok által kitervelt offenzíváját. Wittman kapitány később, 12 kanadai Sherman tankkal harcba bocsátkozva vesztette életét.

A vikingek megölt ellenfeleik koponyáját boroskupának használták.

Superman eredeti neve a Krypton bolygón: Kal-El.

A világon az amerikaiak néznek legtöbbet tévét: napi átlag 6 órát.

A McDonald's bohócát (Ronald McDonald-ot) megszemélyesítő első színész neve: Willard Scott.

Amikor az "Óz, a Nagy Varázsló" elkészült, az első kritikák lehúzták és nem jósoltak neki fényes jövőt.

Az Első Világháborúban a francia katonákat "poilu"-nak nevezték, amelynek jelentése: "szőrösek".

Egy újszülött ötször gyorsabban lélegzik, mint egy felnőtt.

Az első világháborús legendás pilóta, a Vörös Báró igazi neve: Manfred Von Richtofen.

Mel Blanc, Tapsi Hapsi eredeti hangja allergiás volt a répára.

1981-ben egy ember szívrohamot kapott, miután játszott a BERSERK nevű videojátékkal. Ő a mai napig ismert egyetlen, bizonyíthatóan videojáték miatt elhalálozott ember.

Az 1913-as Indy 500-as autóverseny győztese, Jules Goux, 6 üveg pezsgőt ivott meg a szervizelési idők alatt.

Mozart teljes neve: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart.

Az eddig mért leghangosabb horkolás 87.5 dB volt (a decibel egy logaritmikus mértékegység, azaz nem egyenlő emelkedés van az értékek között, az emberi fájdalomküszöb 120 dB körül van).

John F. Kennedy 20 perc alatt 4 újságot tudott kiolvasni.

Nagy Péter cár kivégeztette felesége szeretőjét, feleségét pedig arra kényszerítette, hogy egy alkohollal töltött üvegben a hálószobájában tartsa a férfi levágott fejét.

Samuel Clemens (másnéven Mark Twain) életének utolsó éveiben napi 40 szivart szívott.

A tenyér és a talp sosem barnul le.

A francia Jeanne Louise Calment a történelem eddigi, legtovább élő embere. 122 éves és 164 napos korában érte a halál.

A Nestle forgalmának kevesebb, mint 3%-át teszi ki a csokoládéforgalmazás.

Kolumbusz Kristóf szőke volt.

Egy brit internetes színházi portál felméréséből kiderül, hogy tíz színházba járóból kilencet idegesít a közönség többi tagjának viselkedése. A megkérdezetteket legjobban a cukorkás papír zörgetése irritálja.

A világ sajtfajtáinak fele Franciaországból származik.

Az ember által valaha generált legnagyobb hőmérséklet 70 millió fok volt, amit 1978-ban a Princeton Egyetemen állítottak elő.

Éhesen jóval többet vásárol az ember, mint jóllakottan.

A só az egyetlen, emberi fogyasztásra alkalmas kőzet.

Az emberi agy annyi energiát használ, mint egy 10 wattos villanykörte.

Arnold Schwarzenegger minden idők legmagasabb Mr. Olimpiája.

Minden idők legrövidebb Oscar-díjra jelölt szerepét Sylvia Miles játszotta a Midnight Cowboy című filmben, mindössze 6 percig tartott.







III. TUDTAD-E? ÁLLATOK



A békák csontjaiban is új gyűrűk keletkeznek minden téli alvás során, hasonlóan a fák évgyűrűihez. A tudósok ez alapján meg tudják határozni az állat életkorát.

Az első háziasított madár a lúd volt.

A zsiráfok egyszerre 5 percet alszanak, összesen kb. 20 percet naponta

A tevehús tisztátalannak van bélyegezve a Bibliában.

A szürke bálnák évente közel 20000 kilométert vándorolnak, többet, mint bármelyik más emlős.

Egy macska életének 30%-át tölti tisztálkodással.

A kecskék pupillája téglalap alakú.

Egy tehén először 1930 február 13-án repült repülőgépen.


Ausztráliában kétszer annyi kenguru él, mint ember.

A bagoly az egyetlen madár, amely a felső szemhéjával pislog. Az összes többi madár az alsó szemhéját húzza fel.

A szúnyogokat a kék szín jobban vonzza, mint bármelyik más szín.

A legnagyobb béka a Kamerunban honos Góliát béka (Conraua goliath), amely közel 30cm nagyságú és eléri a 3.3kg testsúlyt is.

A legtöbb elefánt könnyebb, mint egy kékbálna nyelve.

Egy ausztrál darázs tudományos neve: "Aha ha".

Egy házilégy átlagos élettartama 1 hónap.

A "kutya" szó angolul "dog". Érdekes módon az ausztrál őslakosok Mbabaran nyelvén ez szintén "dog".

Egy dél-amerikai guppi volt az első hal a világűrben (1976-ban).

A ruhamoly nem rendelkezik gyomorral.

A krokodilok évente mintegy 2000 embert ölnek meg. Összehasonlításként: a méhek 1500, az elefántok 250 míg a rettegett cápák 25 áldozatot szednek.

Egy jegesmedve több, mint 80 pingvint képes megenni egy ültő helyében.

Vannak olyan antilopfajták, melyeknek 4 szarvuk van

A bölömbika egy gázlómadár, párzása idején bömbölő hangokat hallat, innen ered az elnevezése.

A krumplibogár nem kizárólag a krumplin telepszik meg. A paradicsomtól kezdve rengeteg zöldséget károsít meg.

Minden idők leggyorsabb csigája egy "Archie" nevű csiga volt, aki 33 cm-t 2 perc 20 mp alatt sprintelt végig

Egy kékbálna élete során, míg a petéből kifejlett állat lesz, 30 milliárdszorosára növekszik.

Egy strucc szeme nagyobb, mint az agya.

Az egyiptomi keselyű, egy holló méretű fehér madár, köveket emel a levegőbe, hogy a strucctojásra ejtve feltörje azt. Ez a madár egyike azon kevés élőlényeknek, amelyek képesek eszközöket használni.

60-65 millió évvel ezelőtt a delfinek és az emberek egy közös őssel rendelkeztek, amit Mesonycid néven ismernek.

Testük méretéhez képest a bogarak a legerősebb állatok bolygónkon. Egy orrszarvúbogár például saját tömegének 850-szeresét képes elvinni a hátán.

A fiatal zsiráfok havi 2.5 centimétert nőnek.

A jegesmedvék nem észlelhetők infravörös kamerával, a hőszigetelő bundájuk miatt.



A kínai és az amerikai alligátorok is képesek áttelelni olyan módon, hogy a fejük belefagy a jégbe és csak az orruk van kint a levegőn. Így több hónapot is képesek túlélni.

A világ legkisebb békafaja a Eleutherodactylus iberia, melynek egyedei mindössze 9.5 mm hosszúak.

Az elefántok 20 kilométerről megérzik az érett gyümölcs illatát.

Egy rája sosem látja az ennivalót, amit megeszik, mivel a szemei a felső, a szája pedig testének alsó részén található

A termeszek kétszer gyorsabban rágják a fát, ha heavy metal zenét játszanak nekik.

Karmuala Searlel, a Tarzan figuráját megformáló színészek egyike egy feldühödött elefánt támadása során lelte halálát.

A világ 17 legnagyobb halfajából 15 jelenleg túlzott mértékben halászott vagy már a kipusztulás szélén áll.

A denevérhal nem úszik, hanem mellúszói segítségével gyalogol a víz fenekén.

Egy kékbálna nagyobb vérereiben egy kisgyermek úszkálni tudna

A krokodilok egész életükben képesek új fogakat növeszteni.

Kb. 75 millió ló él a Földön.

Összesen 2267 különböző kígyófajta él a földön.

Az osztriga szeme nagyobb, mint az agya.

Egy egyhetes gazella gyorsabban fut, mint egy teljesen kifejlett ló.

A víziló több, mint 25 percig képes folyamatosan víz alatt maradni.





A fekete özvegy pók és az imádkozó sáska nősténye, a párzás után felfalja a kisebb hímet? A Himalájában 6.000 méter magasságban az egyes madárfajokon és barna varangyon kívül élnek még színészpókok is?

Peru erdeiben egyes fákon 43 különböző hangya is található?

Madagaszkárról származik a főemlősök egyik alrendje, a félmajmok?

A fákon élő apró termetű zöld gekkó a nyelvével tisztítja a szemét, mert nincs szemhéja?





A méhek akár 10 kilométerre is elrepülnek, csakhogy mézet gyűjtsenek? És, a tájékozódáshoz a Föld mágneses mezejét és a Nap pályáját használják?

Ha egy homár elveszti az egyik szemét, növeszt helyette másikat.

A flamingók a táplálékuk miatt rózsaszínűek?

Egy macskának 32 izom van mindegyik fülében.

A cápák nem betegednek meg rákban.

A szamár szeme úgy helyezkedik el, hogy egyszerre láthatja mind a négy lábát.

A denevérek mindig balra repülnek, mikor elhagyják a barlangjukat.

A méhek, a teknősök és a termeszek teljesen süketek

A Biblia nem tesz említést macskákról.

A pillangók a lábukkal ízlelnek.





A jegesmedve fekete orrát, már messziről jól lehet látni, ám amikor a medve vadászik, ezt a mancsával eltakarja.

A zsákmány elejtése után a tigris mindig az állat hátsó részén kezdi a lakmározást.



A ragadozók közül melyik állatnak a legerősebb az álkapcsa? Óriáspanda.

A rókáknak nem csak az orrukon van ,,bajszuk". A lábukon is található, amely a tájékozódásban segít nekik.

A koala sohasem iszik. A nedvességet az eukaliptusz leveleiből nyeri.



Egy vakond egyetlen éjszaka leforgása alatt akár 80 méter alagutat is tud ásni.

Egy kaméleon akkor is változtatja a színét, ha esetleg elveszti a látását.

A pingvinek majdnem 2 méter magasra képesek ugrani.

A kolibrik rendelkeznek minden állat közül a leggyorsabb anyagcserével: naponta 6000 és 12400 kalóriát égetnek el (fajtól függően).

Egy tehenet be lehet rúgatni, ha almával eteted.

A fürge cselle (egy halfajta) elpusztul 32 Celsius fok felett és -1 fok alatt.

Kanadai tudósok szerint a tyúkok akkor tojják a legtöbb tojást, ha közben popzenét játszanak nekik.

A Brachioszaurusz nevű dinoszaurusznak akkora szíve volt, mint egy kisteherautó.

A macskák minden evés után "mosakodnak". Ezt azért teszik, hogy eltüntessék az étel szagát, így kevésbé hívják fel magukra a ragadozók figyelmét.

A zsiráf agya 680 gramm tömegű.

A kacsa hápogása nem visszhangzik, és senki nem tudja, hogy miért.

A tehén fel tud menni a lépcsőn, de lejönni már képtelen.

Egy csiga akár 3 évet is átaludhat.

A gyomrunk kéthetente új nyálkahártyát termel, máskülönben megemésztené saját magát.

Az alligátorok nem tudnak hátrafelé mászni.

A szürkebálnák évente közel 20000 kilométert vándorolnak, többet, mint bármelyik más emlős.

980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát.

A Linckia columbiae nevű tengeri csillag képes akár egyetlen centiméteres darabkájából visszanöveszteni a teljes testét.

Egy 60 kilós krokodil az állkapcsával 770 kg tömegnek megfelelő harapóerőt képes kifejteni. Egy ember 20-40 kilogrammnyit.

A zsiráfok egyszerre 5 percet alszanak, összesen kb. 20 percet naponta.

Több, mint 500 halfaj képes mérhető mennyiségű elektromosságot termelni.

Egy disznó képes 110-115 decibel hangnyomással visítani. (Az emberi fájdalomküszöb 120dB).

A denevérek egyetlen vérszívó faja Dél-Amerikában él.

A legokosabb madarak a hollók és a varjúk. Így a bagoly nem tartozik közéjük.

A lajhár azért lassú, mert nagyon energia szegény a tápláléka, leginkább fakérget és leveleket eszik.

Több száz cápa fajból csak 4 - 5 támad az emberre. Ilyen például a tigris - és a nagy fehér cápa.

A repülő halak akár 40 másodpercig is repülnek a víz felett.

Egy átlagos hód évente 200 fát képes kidönteni.

A költözőmadarak nem a hideg elől költöznek délre, hanem az élelem miatt.

A cápák sosem betegszenek meg: valamennyi fertőzéssel szemben immunisok.

A lány tücsök képes több mint hat kilométerről meghallani a fiú tücsök ciripelését.

A kondorkeselyű több, mint másfél kilométert képes repülni csőrében egy kifejlett báránnyal

forrás: http://lelkemszirmai.lapunk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
péntek
  2013-09-13 22:39:29, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 164
  • e Hét: 653
  • e Hónap: 2704
  • e Év: 30927
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.