Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Sárgabarackkrémes diótorta
  2013-09-16 13:19:50, hétfő
 
  Hozzávalók:

18 dkg porcukor

8 tojás

2 e.kanál kakaó

18 dkg darált dió

1 e.k zsemlemorzsa

1 cs sütőpor

baracklekvár

Mázhoz:

10 dkg vaj

15 dkg csokoládé

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A 8 tojásfehérjét felverjük kemény habbá.A felvert fehérjébe belekeverjük a 18 dkg porcukrot, és továbbverjük vele. Majd belekeverjük a 8 tojássárgáját,
ezzel is tovább verjük. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 e.kanál kakaót
és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojásos masszával jól elkeverjük.

Kimargarinozott és kilisztezett tepsibe, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
Berakjuk az előmelegített sütőbe

( villanytűzhelynél ez kb. 150-160 fok, de ezt igazából mindenki maga tudja kitapasztalni).

Akkor van kész, ha beleszúrunk hústűt vagy fogpiszkálót, és nem rá!
Vigyázat magasra emelkedik :)

Hagyjuk kihűlni, és 2 részre vágjuk.

Mikor a tészta kihűlt elfeleztem és megkentem házi baracklekvárral.
Erre került a barackos krém - jó vastagon, majd ráhelyezzük a felső lapot.

Barackos krém :
4 deci tejszín

10 dkg porcukor(kb.)

3 deci házi baracklekvár (ízlelni, hogy jó barackos legyen-lehet több is)

1 csomag instant zselatin fix.

A hideg tejszínt keményre verem, beleteszem a cukrot és azzal is tovább verem.
Majd apránként belekeverem a barack lekvárt. A végén keverés közben beleszórom
a zselatin fixet..... az egész csomaggal.

A csokimázhoz vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön forró víz fölött.
Beletördeljük a csokit és homogénre olvasztjuk.A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére,
így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg. Közepére öntöm és úgy húzom nagy kenőlapáttal kifelé. A lecsorgott mázt meg körbekenem....

Dióval megdíszítjük a tetejét és az oldalát lehet reszelt dióval beborítani.....tenyérrel. (ez most elmaradt...:)

A hűtőben legalább 2 órát pihenjen - de másnap még jobb.:)

Megjegyzés:

Ha valaki nagyon ódzkodik a tejszíntől, az használjon kész Cukrászkrémet. 1/2 literes kiszerelésben lehet kapni - a dobozos tejszíneknél van. Én a Sparban vettem....Ugyan úgy kell használni ahogy fenn felírtam a tejszínnél, csak könnyebb vele dolgozni hamarabb verődik fel - nem ugrik könnyen össze és fele annyi zselatin kell bele.

- én szeretem -

KÓSTOLJÁTOK MEG, MERT NAGYON FINOM!!!
Jó krémes - diós - csokis hmmmmmmm...!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Kalapos meggyes pite
  2013-09-16 12:35:43, hétfő
 
 
Hozzávalók:

35 dkg liszt

2 db tojássárgája

25 dkg vaj

12 dkg cukor



A töltelékhez:

1 kg meggy / vagy 2 üveg meggybefőtt/

30 dkg tejföl

5 kanál tej / vagy 3 kanál tej + 2 kanál meggylé/

3 db tojássárgája

1 db tojás

15-20 dkg cukor /ki milyen édesen szereti/

3 - 5 kanál citromlé



A habcsókhoz:

5 db tojásfehérje

25 - 30 dkg porcukorcukor

7 dkg őrölt dió



Elkészítés:

A lisztből - tojássárgából, vajból és a cukorból tésztát gyúrunk, és fóliával letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kinyújtjuk, és egy vajjal kikent tepsit kibélelünk vele, villával megszurkáljuk és 15 percig sütjük.

A sütő hőmérsékletét visszavesszük 170 fokra. A meggyet kimagoljuk, rászórjuk a lapra. A tejfölt kikavarjuk a tejjel , a cukorral, tojássárgákkal,az egész tojással és a citromlével. Ráöntjük a meggyre, majd kb.40 percig sütjük.

(nem kell megijedni - mert híg lesz .)

A habkalaphoz a tojásfehérjéket addig verjük a cukorral míg fényes habot kapunk. Majd végül óvatosan belekeverjük a diót.
Ekkor kivesszük a sütőből és az egészet habot rásimítjuk a sütemény tetejére.Majd vissza tesszük a sütőbe és a legmagasabb fokon még 5 percig hagyjuk, amíg kicsit megpirul.

Teljes kihűlés után szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Tanuljunk egy kicsit a kollagénről
  2013-09-16 10:49:47, hétfő
 
  A kollagén* nagyon fontos, nagyon különleges fehérjeféleség**.

(A *-al megjelölt szavak magyarázatát a lap alján találja)

A szépség, fiatalosság, rugalmasság és az általános egészség egyik legfontosabb őre.
Kellő mennyiségű és kiváló minőségű kollagén hiányában szervezetünk sokkal-sokkal gyorsabban elöregszik.

Kellő mennyiségű és kiváló minőségű kollagén birtokában viszont képes akár megfiatalodni is.

Ismerkedjünk meg alaposabban a kollagénnel, valamint az emberi szervezet épségében és egészségében betöltött szerepével.

Tudta, hogy testünk 5-7%-a kollagénből áll?

A kollagén nem csak a szépség megőrzésében és helyreállításában játszik kulcsfontosságú szerepet. Ez csak a felszíni - bár rendkívül értékes - megnyilvánulása.

Szervezetünknek nem csak a szemmel látható helyeken kell szépnek, simának, rugalmasnak és üdének maradnia.

A testünket felépítő anyagok a következőek:
 60% víz,
 19% fehérjék
 15% zsír,
 5% ásványi sók,
 1% szénhidrát.

Egy 70 kg-os ember testében hozzávetőleg 12-13 kg fehérje van.
Ennek 30-40%-át a kollagén nevű különleges fehérje teszi ki.

A kevésbé egészséges szervezetek kollagéntartalma alacsonyabb, a jobb állapotúaké magasabb.

Úgy számolhatunk, hogy testünk teljes tömegének átlagosan 5-7%-a kollagén.
Ez egy 50 kg-os embernél 2,5-3,5 kg, egy 70 kg-os embernél 3,5-4,9 kg, míg egy megtermettebb, 100 kg súlyú, de nem elhízott embernél 5,0-7,0 kg-nyi kollagént jelent.

Nem véletlen, hogy az emberi szervezetben ez a fehérjeféleség található meg a legnagyobb mennyiségben.

Hamarosan kifejtem, hogy miért érvényes az alábbi kijelentés:
Több kollagén = több rugalmasság, tartósabb fiatalság, magasabb szintű terhelhetőség és strapabírás.

Egyszerű:
Több kollagén=több egészség.

És most ismerkedjünk meg részletesebben a kollagén feladatainak sokszínűségével.

A *-al megjelölt szavak magyarázata:

* Kollagén: A szó eredeti jelentése szerint enyvet képző. A görög kolla = enyv, ragasztó és a görög gennaó = létrehoz szavakból.
A bútorkészítésben korábban nagy mennyiségben használt ragasztót, az enyvet állati részekből (csont, bőr stb.) készítették főzéssel.
A kollagén a szervezet természetes ragasztóanyaga. Elégtelen mennyisége vagy silány minősége azt eredményezi, hogy testünk rozoga állapotba kerül.

** Fehérjeféleség: A fehérjék az élő szervezetek talán legfontosabb anyagai. Számos nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Ezek részletezése megtöltene egy könyvet.
A magyar "fehérje" szó a német "Eiweiß" (ejtsd ájvájsz) szóból ered, ami tojásfehérjét jelent. A fehérje idegen szóval protein.

Folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zsírok a vérben
  2013-09-16 10:04:30, hétfő
 
  A koszorúér elmeszesedés kialakulásában szereplő rizikófaktorok közül az egyik legfontosabb veszélyeztető tényező az, ha a vérben sok a zsír.

A zsírok (lipidek) vízben nem oldódnak, a vérben fehérjéhez kötött állapotban vannak jelen. Ezeket a zsírfehérjéket lipoproteineknek nevezzük. Három nagyon fontos lipoprotein: a nagy sűrűségű (angol rövidítése: HDL), a kis sűrűségű (LDL) és a nagyon kis sűrűségű VLDL

Agyvérzés, szívroham
A kis és a nagyon kis sűrűségű lipoidok mennyiségének gyarapodása, valamint a koszorúér- betegség gyakorisága között szoros a kapcsolat. Ezzel szemben a nagy sűrűségű lipoprotein HDL az érelmeszesedésben védő hatásúnak bizonyul. Ilyet tartalmaz élelmiszereink közül a napraforgóolaj, és a jó minőségű margarin.

A lipidek jelenléte az érelmeszesedés során a szabad szemmel még észre sem vehető korai elváltozásokról, egészen az érfal zsíros foltos elfajulásáig kimutatható. Az évtizedekig tartó folyamat következménye szívroham vagy agyvérzés lehet. A koszorúér elmeszesedés valószínűsége párhuzamosan növekszik a vérzsír mennyiségével.

A hiperlipidémia - amikor a vérsavóban a normálisnál több lipid van a dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas rizikófaktorok közé tartozik. Gyakoriak az öröklött hiperlipidémiák, amelyek egy családon belül halmozottan fordulnak elő. Még gyakoribb a fiatalkori érelmeszesedés a szívkoszorúér- betegség, illetve az infarktus. Ha ezt idejében felismerik és megfelelően kezelik, a súlyos szövődmények, érelváltozások, koszorúér görcs vagy szívinfarktus, megelőzhetőek vagy legalábbis késleltethetőek lehetnek.

Kulcs az étkezés
A kezelés kulcsa az étrend, a telített állati zsírok és koleszterin csökkentése.
A napi összkalória 30 százalékát teheti ki a zsírkalória, ez kb. 6 dkg zsiradék. Az elfogyasztott zsírfélék egyharmadát alkothatja telített zsír, a többi viszont növényi eredetű legyen. A koleszterin napi 300 mg alá kell csökkenteni, az édességek fogyasztását pedig korlátozni kell. Az étrendi változtatás átlag 10- 20 százalékkal csökkenti a vérzsír mennyiségét. Az étrend alapja a rostokban gazdag zöldség, főzelék és gyümölcs. Az étkezések száma naponta 5-6 legyen, de egyszerre kisebb mennyiségű.

Naponta egyszer elég sovány húst fogyasztani, a zsíros húsok, belsőségek, kerülendők, helyettük sok növényi fehérje fogyasztása ajánlott. Kerülendők a zsíros tejtermékek is, a kemény margarin, tojássárgája. Javasolt a zsírszegény tej, a sovány sajt, joghurt, a lágy margarin, túró. Gabona vagy keményítőtartalmú ételekből a rozskenyér, a száraz tészta és burgonya fogyasztása ajánlott.
Korlátlan mennyiségben fogyaszthatók a főzelékfélék, a párolt zöldségek, paradicsom, paprika és nem édes gyümölcsök. Fontos az alkohol csökkentése - esetleg egy kevés bor fogyasztható.

Kiemelten fontos a fizikai munka és a mozgás fokozása.
Angol szakemberek véleménye szerint az étkezési szokások megváltoztatásával a szívrohamok számát közel 30 százalékkal, a szívkoszorúér betegségben elhunytak számát pedig a negyedére lehetne csökkenteni, így hazánkban évente mintegy 3500 ember élete lenne megmenthető.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Miért leszünk lázasak?
  2013-09-16 09:53:39, hétfő
 
  Olyan esetekben, amikor borzongunk vagy hidegrázásunk van, indokolt, hogy megmérjük a hőmérsékletünket. Testünk hőmérséklete normális körülmények között 36 és 37 fok között van. Ha a hőmérséklet 37 fok fölé emelkedik, de a 38 C fokot nem haladja meg, hőemelkedésről, ha a 38 fokot túllépi, lázról beszélünk. Mind a láz, mind pedig a hőemelkedés okát mihamarabb célszerű tisztázni.

A hőszem feladata
A normális hőmérséklet fenntartásáról az agyalapon levő ,,hőszem" gondoskodik. A hőszem idegsejtjei egész életünkben folyamatosan mérik a rajtuk átáramló vér hőmérsékletét. Amennyiben vérünk hőmérséklete bármilyen okból emelkedik vagy süllyed, a hőszem igyekszik helyreállítani a normális testhőmérsékletet.

A vér hőmérsékletének emelkedésekor kitágulnak a bőrerek, és ettől növekszik a hőleadás, verejtékezni kezdünk, ami a párolgási hő elvonásával hűt. Viszont valahányszor csökken vérünk hőmérséklete, májunk anyagcsere- folyamatai, vagy szükség esetén izmaink remegése, fűtik fel normális hőmérsékletre vérünket.

A láz, mint állapot
Szervezetünkben akkor következik be lázas állapot, ha baktériumok, vírusok vagy más gyulladást keltő mikroorganizmusok széteséséből vagy saját szöveteink kóros pusztulásából lázkeltő fehérjék kerülnek a vérünkbe. Amíg testünk hőmérséklete el nem éri azt a szintet, amire a lázkeltő fehérjék beállították, intenzívebbek szervezetünkben a meleget termelő folyamatok, és egyidejűleg csökken bőrünk hőleadása is, ami a bőr elsápadásában mutatkozik.

Ha nagyon magas hőfokra állítódott be idegsejtekből szőtt agyi szabályozó automatánk, akkor nem elég a máj fokozott fűtő tevékenysége. Fokozott izomfeszülést okoz, ami borzongásban vagy izomremegéssel járó, gyötrő hidegrázásban nyilvánul meg.

Jó vagy rossz dolog a láz?
Lázas állapotban a szervezetünkben megszaporodnak a gyulladást okozó mikroorganizmusokat elpusztító fehérvérsejtek, és felgyorsul vándorlásuk a gyulladás helyére, valamint nő a kórokozókat közömbösítő ellenanyagok (antitestek) mennyisége is. A láz különleges megterhelést ró a szívre, emellett lázas állapotban gyorsabban égnek el a szervezet tartalékai. Tehát a kezeletlen láz káros, lehet, de nem érdemes agresszívan sem csillapítani, hiszen a láz segít a szervezetnek a gyulladások leküzdésében. Mindig egyéni elbírálást igényel, hogy milyen mértékben kell a lázat csillapítani.

A legegyszerűbben akkor csillapíthatjuk a lázat, ha sikerül megtalálni és kiküszöbölni az okát. Hűthetjük is a beteget különböző módszerekkel, hidegrázás idején azonban ez kínzásnak is tűnhet. Ha állandó lázcsillapító hatást kívánunk elérni, a szükséges adagot hatóránként célszerű bevenni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Menopauza – tudjunk meg többet a klimaxról
  2013-09-16 09:48:29, hétfő
 
  A legtöbb nő számára a menopauza egy különleges időszak az életben. Amikor a havi vérzések rendszertelenné válnak, az egy jele a klimax kezdetének.

Az elmaradt menzesz sok nőt elbizonytalanít

A menopauza ideje, amelyet klimaxnak vagy változókornak is neveznek, a nők számára egy olyan időszak, amikor a szervezetükben hormonális változás következik be. Ez a szakasz többnyire az 50. életév körül kezdődik, és eltarthat néhány évig.

A kezdődő menopauzában a női nemi hormonok szintje a vérben lecsökken. A havi vérzések rendszertelenné válnak, míg aztán teljesen elmaradnak.
Hogy hogyan érezzük a változókort, és esetleg milyen panaszokat élünk meg a hormonális változás idején, az teljesen egyéni.

Sok nő szenved ebben az időszakban alvászavaroktól, hőhullámoktól, súlynövekedéstől, száraz nyálkahártyáktól - különösen a hüvelyben -, fokozott gombás fertőzésektől és hangulatingadozásoktól.

Fejfájások, migrénes rohamok és szokatlan ingerültség is felléphetnek.

A következő háziszerek segíthetnek menopauza idején
A kellemetlen verejtékezésen segít a zsályatea. A zsálya olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak az agyunkban lévő hőközpontra. Éjszakai izzadásnál igyunk lefekvés előtt egy csésze langyos teát, ez csökkentheti a verejtékezést.

Alvászavarok vagy belső nyugtalanság esetén folyamodjunk a macskagyökérhez, komlóhoz vagy citromfűhöz. A citromfűt elkészíthetjük teának, vagy vehetünk egy langyos fürdőt, és fürdőadalékként citromfűolajat adhatunk a kádba.
Az orbáncfű segít a hangulatingadozásokon, melankólián, szorongásokon és belső nyugtalanságon.

Szánjunk időt magunkra, és gondoskodjunk mozgásról. A kapcsolatok ápolása és a hobbik is átsegíthetnek bennünket a változókoron. Ne szégyelljünk a változásokról vagy a fellépő panaszokról beszélni és segítséget kérni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Száraz köhögés – milyen háziszerek segítenek?
  2013-09-16 09:42:49, hétfő
 
  A száraz köhögés gyakran durva hangot ad és ugatásszerű, sok esetben szabályos köhögési rohamok lépnek fel.
A köhögés különböző betegségek tünete, gyógyszerek mellékhatása vagy védőreflex lehet a légutak megtisztítására a portól, idegentestektől, váladéktól és vírusoktól. Akár száraz, akár hurutos a köhögés, ha három hétnél tovább tart, krónikus köhögésről beszélünk. A száraz köhögést a típusától és időtartamától függően fájdalmasnak érezhetjük.

Panaszok köhögésnél
A száraz köhögés többnyire egy bakteriális vagy vírusos fertőzés első három napjában lép fel. Gyakran társul más megfázásos tünetekkel, mint a rekedtség, torokfájás, nyelési nehézségek, fej- és végtagfájdalmak, nátha. Más betegségeknél további panaszokként jelentkezhet sípoló légzés, véres köpet és mellkasi fájdalom. A köhögés rendszerint rohamszerűen lép fel, és főleg az éjszakai vagy a kora reggeli órákban jelentkezik. Ezen kívül mindig köhögéssel járnak olyan betegségek, mint a nyálkahártyák gyulladásai a több éves dohányzás miatt, tüdőgyulladás, allergiás asztma, krónikus tüdőbetegségek és a tüdő daganatos betegségei. További súlyos betegségek, amelyekhez köhögés társulhat: a szívgyengeség és a refluxbetegség.

Száraz köhögés
Ha az idegrostokat például a hörgőnyálkahártya gyulladása irritálja, száraz köhögés lép fel. Ehhez sem váladéknak, sem idegentestnek nem kell lenni a légutakban. Ez az állandó, száraz és fájdalmas köhögés senkit nem hagy pihenni, mindegy, hogy éjszaka van-e vagy nappal. Ráadásul a száraz köhögés egy fölösleges köhögés, nincs tisztító funkciója.

A hagymalé egy nagyon jó háziszer köhögés ellen. A hagymát darabokra vágjuk, és ezeket megszórjuk cukorral. Hátrányként azt említhetjük meg, hogy 2-3 napig is eltart, amíg hagymalé képződik, cserébe azonban viszonylag ízletes. További hasznos háziszer a burgonyapakolás. A burgonya különösen jó hőtárolásának köszönhetően nedvesség és meleg keletkezik. Az izzadás révén a nyálkahártya megnyugszik. Ehhez csupán néhány burgonyát kell megfőzni héjában, végül egy kendőre fektetni és ezen szétnyomni. Ezt a burgonyás kendőt a mellkasra helyezzük, és a száraz köhögés már rövid idő múlva csillapodik a melegtől. További jótékony háziszer a mézes tej és az infravörös sugárzás a mellkasra.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
9 háziszer székrekedés ellen
  2013-09-16 09:40:30, hétfő
 
  Székrekedésre sokféle háziszer létezik, de ezeket jól is kell alkalmazni. Ha székrekedésünk van, alapvetően nem kell rögtön orvoshoz mennünk, és a kémiai gyógyszerek sem igazán ajánlottak. Inkább próbáljuk ki a következő háziszerek egyikét:
1. Sok folyadék
Hogy a székrekedés problémáját a gyökerénél kezeljük, gyakran már néhány változás is segít az életvitelben. Ehhez tartozik mindenekelőtt a kielégítő folyadékfogyasztás. Igyunk naponta legalább két liter vizet vagy édesítetlen gyümölcsteát.
2. Mozgás
Főleg a túrázás, a gimnasztika és a hasizomzat edzése járul hozzá a vastagbél saját mozgásának serkentéséhez.
3. Savanyú káposzta leve vagy almaecet
A savanyú káposzta leve vagy a hígított almaecet is jó háziszer székrekedés esetén. Különösen akkor, ha ezeket éhgyomorra vesszük magunkhoz.
4. Rostban gazdag táplálkozás
Az egészséges, változatos és rostban gazdag táplálkozás sok gyümölccsel, zöldséggel és teljes kiőrlésű termékekkel, kevés hússal, édességgel és készételekkel mindenfajta emésztési problémát segít megelőzni.
5. Gyümölcslevek
A szilvalének, a szűretlen almalének, a körtelének és az ananászlének is hashajtó hatása van.
6. Lenmag
A lenmag a magas nyákanyag- és rostanyagtartalma miatt szintén enyhe háziszernek számít székrekedés ellen.
7. Aszalt gyümölcs
Általános ajánlás az is, hogy együnk aszalt szilvát vagy fügét. Ezeket megehetjük úgy is, ahogy vannak, vagy áztathatjuk, pürésíthetjük is.
8. Tejcukor
A tejcukor is remek szer székrekedés ellen kisgyermekeknél is. Mindenesetre laktóz-intolerancia esetén ne vegyünk magunkhoz tejcukrot.
9. Olajok
Olykor már az is segít, ha csak elfogyasztunk egy kanál olívaolajat vagy ricinusolajat.
Mint minden háziszer, ezek a módszerek is gyengéden és mellékhatások nélkül segítenek, szükségük van azonban egy kis átfutási időre, amíg eredmény mutatkozik.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Őszi élvezet – savanyú káposzta, a vitaminbomba
  2013-09-16 09:36:01, hétfő
 
  Az ízletes konyha barátai most örülni fognak: a savanyú káposzta nemcsak finom, de fitté is tesz. Értékes vitaminokat, rostanyagokat, tejsavat, valamint létfontosságú ásványi anyagokat egyesít, ezen kívül támogatja az emésztést és salaktalanító hatása is van. Ez épp elég ok arra, hogy ezzel az értékes élelmiszerrel közelebbről megismerkedjünk.

Egy modern élelmiszer
A savanyú káposzta a 100 grammonkénti 20 kalóriával nemcsak egy nagyon kalóriaszegény élelmiszer, hanem ugyanakkor nagyon gazdag tápanyagokban is. Egy kis áttekintés a benne lévő vitaminokról, ásványi anyagokról és rostanyagokról.

C- és K-vitamin
A savanyú káposztában lévő legjelentősebb vitamin bizonyára a C-vitamin, már 100 gramm fedezi a napi szükséglet majdnem egyharmadát. Különösen említésre méltó az is, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert, és részt vesz a nyálkahártyák, a kötőszövetek és a csontok felépítésében. A K-vitamin a véralvadásban és a csontképződésben játszik jelentős szerepet, ezen kívül elősegíti az egészséges bélflóra és a jól működő emésztőrendszer felépítését.

B1- és B6-vitamin
A B1-vitamin az idegek, valamint a szív- és vázizomzat ellátásában bír jelentőséggel, a B6-vitamin a sejtosztódásban és sejtképződésben vesz részt, valamint a fehérje-anyagcsere és az immunrendszer számára van központi szerepe.

Ásványi anyagok
A táplálékkal kell felvennünk őket, mivel a szervezet nem képes ásványi anyagokat előállítani. A savanyú káposzta optimális forrása a nátriumnak, a vasnak, a kalciumnak, a káliumnak és a foszfornak.

Rostanyagok
A savanyú káposzta magas rosttartalma nemcsak az emésztést befolyásolja pozitívan; ha elegendő rostot fogyasztunk, az preventív hatású a bélrák ellen is.

Variálhatóság
Ez a zöldség nemcsak a hagyományos fogásokat teszi teljessé, hanem kitűnően illik a mai kor modern konyhájába is. Sokféle ízletes étel készíthető belőle. Hogy a tápanyagok teljes mértékben kibontakoztathassák hatásukat, a savanyú káposztát lehetőleg nyersen együk.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A kalóriaszegény étkezés 7 alappillére
  2013-09-16 09:34:50, hétfő
 
 
Mit fogyasztunk, amikor fogyókúrára szánjuk magunkat? Milyen élelmiszerek az egészséges étkezés alapjai és mennyit fogyaszthatunk belőlük? Íme 7 táplálék, amely a diétánk alapját képezheti valamint egyheti mintaétrend.

Tojás
Az egyik legértékesebb fehérje. Sok benne az A - és a D vitamin, valamint a vas. Egy tojás 70 kalória, napi két tojás beleilleszthető a diétába.

Tej
A-, D- és B vitamint tartalmaz. Egy dl tej kalóriaértéke 60, naponta 3dl több nem ajánlatos. (beleszámítva a joghurtot, kefirt és aludttejet is.) Vajat, tejfölt és tejszínt csak ízesítésre használjunk.

Túró
Igen értékes fehérje. 10dkg fehér zsíros tehéntúró 140 kalória, a kőrözött alig több, laktató és az étrendet változatossá teszi.

Sajtok
Csak sovány sajtok jöhetnek számításba, az ömlesztett sajtok tilosak.

Húsok
Csak sovány hús, szárnyas és a hal fogyasztható. Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz a gépsonka, a sonka szalámi, a virsli és parizer (10dkg 160 és 250 kalória között). A többi húsipari termék zsíros, kalóriatartalmuk 450 és 520 között van.

Gyümölcsök és zöldségek
Vitamin és ásványi anyag tartalmuknál fogva a nyers gyümölcsök és zöldségek, a főzelékek mellett a laktató mégis kalóriaszegény diéta alapjai. Napi 20-40 dkg fogyasztható belőlük. (A szőlő és a banán kivételével). A gyümölcs ivólé, pép, turmix, gyümölcssaláta igen előnyös.
A fogyókúrába időnként egy-egy gyümölcsnap is beiktatható, ilyenkor néhány szem szőlő és egy fél banán is fogyasztható a korlátlan mennyiségű egyéb gyümölcshöz.

Burgonya
Két kisebb darab fogyasztható a napi diétában. 10 dkg 90 kalóriát tartalmaz. (Hozzávetőlegesen 1 dl bor 85 kalória. Az energiaszegény diétából iktassuk ki az alkoholos italokat.)
A megfelelő alapdiéta biztosítja az egyenletes és folyamatos fogyást a szervezet túlzott igénybevétele nélkül.

Napi közel 1000 kalóriatartalmú étlappélda - egy hétre:

1. nap
Reggeli: 2 dl natúr gyümölcslé, 3-4 szelet gépsonka, fél kifli.
Tízórai: 1 főtt tojás és egy alma.
Ebéd: Töltött paprika
Uzsonna: Kefir
Vacsora: Grill csirke, céklasaláta, 2 dl citromos víz

2. nap
Reggeli: 1 pohár tej, 3-4 szelet felvágott, fél kifli, 10 dkg paradicsom vagy retek
Tízórai: Egy kockasajt, egy alma
Ebéd: 1 tányér húsleves, főtt marhahús sóskamártással
Uzsonna: Joghurt
Vacsora: Kőrözött, fél kifli, egy alma

3. nap
Reggeli: Egy pohár narancslé és egy lágy tojás, fél kifli pirítva
Tízórai: 1-2 szelet trappista sajt és egy alma
Ebéd: Zöldség leves, 1 palacsinta
Uzsonna: Kefir
Vacsora: Csirke roston, zöldségköret

4. nap
Reggeli: Tejeskávé, csirke vagy pulykamell szalámi, retek vagy uborka
Tízórai: Egy alma
Ebéd: Zöldbableves, párolt sárgarépa, roston csirkemell
Uzsonna: Tojássaláta,
Vacsora: Túró, pirított kenyér és tea

5. nap
Reggeli: 2 dl cékla vagy répalé, sajt, alma
Tízórai: 3-4 szelet párizsi, kifli
Ebéd: Grillcsirke, párolt zöldborsó
Uzsonna: Gyümölcs
Vacsora: Svédgomba

6. nap
Reggeli: 1 pohár tej, 3-4 szelet csirkemell sonka, retek vagy uborka zsemle
Tízórai: Körte
Ebéd: Párolt marhaszelet főzelékkel
Uzsonna: Joghurt
Vacsora: 1 virsli zsemlével

7. nap
Reggeli: Kefir, gépsonka, fél kifli
Tízórai: Ementáli sajt és pár szem szilva vagy alma
Ebéd: Párolt vagy grill csirkemell, főtt karfiollal
Uzsonna: 3 szelet párizsi és alma
Vacsora: Főt hús, paradicsommártással
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2140
  • e Hét: 5007
  • e Hónap: 11379
  • e Év: 62170
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.