|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 33
|
|
|
|
2013-09-17 18:55:44, kedd
|
|
|
Amerikai kutatók szőlőporral eredményesen csökkentettek olyan anyagcsere tüneteket, amelyek gyakorta együtt jelentkeznek: magas vérnyomás és vércukor, elhízás és a kóros vérzsírértékek.
Maria Luz Fernandez és Jacqueline Barona voltak az orvostudományban az első kutatók, akik a szőlőpor hatását anyagcsere tünetcsoportban szenvedő embereken tanulmányozták. Mélyhűtött szőlőszemeket porítottak szét, de készítettek nagyon hasonló, ám a szőlőben lévő, biológiai szempontból aktív hatóanyagokat, polifenolokat nem tartalmazó port is.
A kutatópáros vizsgálatának eredményeit a Journal of Nutrition szakfolyóiratban közölte. A tanulmányban anyagcsere tünetcsoport miatt kezelt, 30-70 éves férfiak vettek részt. Az orvosok gondosan követték vérnyomásukat, vércukorértékeiket és testsúlyukat; különböző laboratóriumi méréseket végeztek rajtuk, tanulmányozták véráramlási adataikat, és figyelemmel kísérték a lassú, gyulladásra is jellemző leleteket, mivel az érelmeszesedés különleges, lassú gyulladásos folyamat. Véletlenszerű kiválasztás alapján a férfiak fele négy hétig naponta kimért mennyiségben borport, a másik csoport tagjai hatástalan placebót kaptak. Ezután három heti pihenő következett.
A szünet után a vizsgált személyek helyet cseréltek, anélkül, hogy ők tudták volna. A hatástalan port szedők szőlőből porított készítményt kaptak, míg a korábban porítottal borral kezeltek placebót kezdtek szedni.
Valamennyi vizsgálati alany vérnyomása és vércukorértéke a valódi hatóanyag alkalmazásának időszakában mozdult jó irányba , és ugyanez vonatkozott a többi mérési adatra is. A borpor fokozta az értágulatot és csökkentette a gyulladásra jellemző laboratóriumi értékeket is.
“Ezek az eredmények jelzik, hogy a szőlőfogyasztás kedvező irányban befolyásolja a szív-és érbetegségek kockázati tényezőit, ami azért fontos, mert az ilyen emberek száma folyamatosan növekszik" - hangsúlyozta Fernandez. (Forrás: MTI és arthuman) |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2013-09-17 18:47:44, kedd
|
|
|
Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek bizonyítottan serkentik a memóriát és lassítják az öregedéssel járó szellemi hanyatlást - ezért is érdemes belőlük minél gyakrabban fogyasztani.
Számos kutatás bizonyította már, hogy egyes ételek fogyasztásától az eszünk is jobban vág: könnyebben oldunk meg memóriafeladatokat, és hatékonyabban megy a gondolkodás is. Bizonyos tápanyagok célzottan az agyi folyamatokat erősítik, persze ezek fogyasztása önmagában nem elegendő: az is fontos, hogy az étrend egészét milyen összetevők alkotják.
A telített zsírsavakban gazdag étrend például károsíthatja a szervezet energiafelhasználását szabályozó idegsejteket, és befolyásolhatja az étvágyat. Több kutatás igazolta továbbá, hogy a szellemi teljesítmény szempontjából nem mindegy, mit mikor eszünk: a jól összeállított reggeli például jelentősen javíthatja a koncentrációt és a memóriát, ami egy reggeli értekezlet vagy gyermekeknél egy iskolai dolgozat, feleltetés esetén komoly segítséget jelenthet.
Spenót, avokádó, fokhagyma
Számos egyéb jó tulajdonsága mellett a spenót a benne található luteinnek köszönhetően hatékonyan véd a szellemi hanyatlás ellen is. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a sok spenótot és más leveles zöldséget fogyasztó emberek sokkal kisebb mértékben szenvednek a szellemi hanyatlástól, mint azok, akik mellőzik e zöldségféléket az étrendjükből.
Az avokádó igen gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek az agyi erek egészségét javítják és serkentik az agy vérkeringését. Ugyanilyen hatású az olcsóbban beszerezhető cékla is. A fokhagyma pedig csodafegyver, segít megelőzni az agydaganatok bizonyos típusait: a benne található szerves kénvegyületek ugyanis képesek elpusztítani a rosszindulatú glioblasztoma tumorsejteket.
Étcsokoládé, kávé, bogyós gyümölcsök
Vizsgák, dolgozatok előtt sokan esznek csokoládét, nem véletlenül: az étcsokoládéban lévő antioxidánsok és flavonoidok egyéb kedvező tulajdonságaik mellett javítják az agy vérkeringését, és az étcsokoládéban lévő koffein is fontos szerepet játszik a szellemi frissesség fenntartásában. Szintén koffeintartalma miatt serkenti az agyműködést a kávé.
A bogyós gyümölcsökről már régóta tudjuk, hogy az agyműködés szempontjából is fontosak, nemrégiben pedig arra is fény derült, hogy az ilyen gyümölcsök, elsősorban az áfonya és az eper fogyasztása lassítja a középkorú nők agyában a memória és koncentráció hanyatlását.
Az agyműködés szempontjából különösen jótékony hatású a telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj, amely lassítja az agy öregedését. Célszerű továbbá minél több omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halat (szardíniát, lazacot) is fogyasztani, mivel utóbbiak csökkentik az elbutulás kockázatát és javítják a memóriát.
A dió javítja az agy oxigénellátását, a búzacsíra pedig a benne található kolinnak köszönhetően serkenti a memóriát. Nem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről sem: ha a szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége. Ajánlott tehát elegendő mennyiségű vizet inni, ezzel sok más mellett az agy egészségét is védjük. (Forrás: origo.hu és arthuman) |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2013-09-17 18:03:17, kedd
|
|
|
A szervezetben keletkező káros bomlástermékeket a tüdő, a belek, a verejtékmirigyek és a vesék távolítják el. A vesék a vízben oldható anyagcsere végtermékekből képeznek vizeletet. A két vesénk a hasüreg felső-hátsó részében, kb. derékmagasságban helyezkednek el, feladatuk a vér folyamatos szűrése. Naponta kb. 1000 liter vér folyik át rajtuk, melyből 1,5 liter vizelet választódik ki.
Rendkívül bonyolult működésük egyrészt idegi, másrészt hormonális szabályozás következménye. Ha nem kielégítően működnek, a szervezetben felhalmozódnak a méreganyagok, zavar keletkezik a sav-bázis egyensúlyban, a folyadékháztartásban, súlyos vérszegénység, magas vérnyomás, emésztő- és idegrendszeri betegségek alakulnak ki.
A vesék helyes működésének fenntartása érdekében elsősorban megfelelő mennyiségű és jó minőségű folyadékot kell innunk. A kávé, fekete tea, szénsavas, cukros üdítők helyett igyanak tiszta vizet. A csapvíz elvileg nem tartalmazhat egészségre káros anyagokat, néha mégis a kelleténél több nátrium, klór vagy nehézfém van benne, ezért érdemes víztisztító berendezésen átengedni.
Szerencsére a szűrt, forralt vízből készíthetünk kitűnő gyógyteákat is, melyekkel kielégíthetjük a szervezet folyadékigényét.
A veseműködést támogató gyógynövények közül elsősorban a csalánt, a nyírfalevelet, a zsurlót és a tejoltó galajt ajánlom. Megelőzésként heti 2 alkalommal igyanak meg valamelyikből egy-egy csészével. Mivel vízhajtó tulajdonságuk is van, legjobb a reggeli órákban meginni őket. A csalán vértisztító is egyben, a nyírfalevéllel megelőzhető és oldható a kisebb vesekő, vesehomok. A zsurló kitűnő csonterősítő, a tejoltó galaj egész mirigyrendszerünket is karban tartja.
Gyuri bácsi olyan fontosnak tartja a vesék védelmét, hogy egy speciális teát is készített ebből a célból, melynek neve A vese védője. Ebből ajánlunk mindenkinek heti 1-2 csészével. Egész évben folyamatosan iható ebben a mennyiségben.
Forrás györgytea
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyuri bácsi füvesmester |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 33
|
|
|
|
2013. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
689 db bejegyzés |
e év: |
9201 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1707
- e Hét: 6552
- e Hónap: 38038
- e Év: 242739
|
|
|