Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Eső
  2013-09-17 21:23:11, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
A porított szőlő is lehet gyógyszer...
  2013-09-17 18:55:44, kedd
 
  Amerikai kutatók szőlőporral eredményesen csökkentettek olyan anyagcsere tüneteket, amelyek gyakorta együtt jelentkeznek: magas vérnyomás és vércukor, elhízás és a kóros vérzsírértékek.

Maria Luz Fernandez és Jacqueline Barona voltak az orvostudományban az első kutatók, akik a szőlőpor hatását anyagcsere tünetcsoportban szenvedő embereken tanulmányozták. Mélyhűtött szőlőszemeket porítottak szét, de készítettek nagyon hasonló, ám a szőlőben lévő, biológiai szempontból aktív hatóanyagokat, polifenolokat nem tartalmazó port is.

A kutatópáros vizsgálatának eredményeit a Journal of Nutrition szakfolyóiratban közölte. A tanulmányban anyagcsere tünetcsoport miatt kezelt, 30-70 éves férfiak vettek részt. Az orvosok gondosan követték vérnyomásukat, vércukorértékeiket és testsúlyukat; különböző laboratóriumi méréseket végeztek rajtuk, tanulmányozták véráramlási adataikat, és figyelemmel kísérték a lassú, gyulladásra is jellemző leleteket, mivel az érelmeszesedés különleges, lassú gyulladásos folyamat. Véletlenszerű kiválasztás alapján a férfiak fele négy hétig naponta kimért mennyiségben borport, a másik csoport tagjai hatástalan placebót kaptak. Ezután három heti pihenő következett.
A szünet után a vizsgált személyek helyet cseréltek, anélkül, hogy ők tudták volna. A hatástalan port szedők szőlőből porított készítményt kaptak, míg a korábban porítottal borral kezeltek placebót kezdtek szedni.

Valamennyi vizsgálati alany vérnyomása és vércukorértéke a valódi hatóanyag alkalmazásának időszakában mozdult jó irányba , és ugyanez vonatkozott a többi mérési adatra is. A borpor fokozta az értágulatot és csökkentette a gyulladásra jellemző laboratóriumi értékeket is.
“Ezek az eredmények jelzik, hogy a szőlőfogyasztás kedvező irányban befolyásolja a szív-és érbetegségek kockázati tényezőit, ami azért fontos, mert az ilyen emberek száma folyamatosan növekszik" - hangsúlyozta Fernandez. (Forrás: MTI és arthuman)
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A legjobb memória serkentő ételek
  2013-09-17 18:47:44, kedd
 
  Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek bizonyítottan serkentik a memóriát és lassítják az öregedéssel járó szellemi hanyatlást - ezért is érdemes belőlük minél gyakrabban fogyasztani.

Számos kutatás bizonyította már, hogy egyes ételek fogyasztásától az eszünk is jobban vág: könnyebben oldunk meg memóriafeladatokat, és hatékonyabban megy a gondolkodás is. Bizonyos tápanyagok célzottan az agyi folyamatokat erősítik, persze ezek fogyasztása önmagában nem elegendő: az is fontos, hogy az étrend egészét milyen összetevők alkotják.

A telített zsírsavakban gazdag étrend például károsíthatja a szervezet energiafelhasználását szabályozó idegsejteket, és befolyásolhatja az étvágyat. Több kutatás igazolta továbbá, hogy a szellemi teljesítmény szempontjából nem mindegy, mit mikor eszünk: a jól összeállított reggeli például jelentősen javíthatja a koncentrációt és a memóriát, ami egy reggeli értekezlet vagy gyermekeknél egy iskolai dolgozat, feleltetés esetén komoly segítséget jelenthet.

Spenót, avokádó, fokhagyma
Számos egyéb jó tulajdonsága mellett a spenót a benne található luteinnek köszönhetően hatékonyan véd a szellemi hanyatlás ellen is. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a sok spenótot és más leveles zöldséget fogyasztó emberek sokkal kisebb mértékben szenvednek a szellemi hanyatlástól, mint azok, akik mellőzik e zöldségféléket az étrendjükből.

Az avokádó igen gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek az agyi erek egészségét javítják és serkentik az agy vérkeringését. Ugyanilyen hatású az olcsóbban beszerezhető cékla is. A fokhagyma pedig csodafegyver, segít megelőzni az agydaganatok bizonyos típusait: a benne található szerves kénvegyületek ugyanis képesek elpusztítani a rosszindulatú glioblasztoma tumorsejteket.

Étcsokoládé, kávé, bogyós gyümölcsök
Vizsgák, dolgozatok előtt sokan esznek csokoládét, nem véletlenül: az étcsokoládéban lévő antioxidánsok és flavonoidok egyéb kedvező tulajdonságaik mellett javítják az agy vérkeringését, és az étcsokoládéban lévő koffein is fontos szerepet játszik a szellemi frissesség fenntartásában. Szintén koffeintartalma miatt serkenti az agyműködést a kávé.

A bogyós gyümölcsökről már régóta tudjuk, hogy az agyműködés szempontjából is fontosak, nemrégiben pedig arra is fény derült, hogy az ilyen gyümölcsök, elsősorban az áfonya és az eper fogyasztása lassítja a középkorú nők agyában a memória és koncentráció hanyatlását.

Az agyműködés szempontjából különösen jótékony hatású a telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj, amely lassítja az agy öregedését. Célszerű továbbá minél több omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halat (szardíniát, lazacot) is fogyasztani, mivel utóbbiak csökkentik az elbutulás kockázatát és javítják a memóriát.

A dió javítja az agy oxigénellátását, a búzacsíra pedig a benne található kolinnak köszönhetően serkenti a memóriát. Nem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről sem: ha a szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége. Ajánlott tehát elegendő mennyiségű vizet inni, ezzel sok más mellett az agy egészségét is védjük. (Forrás: origo.hu és arthuman)
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vesék védője
  2013-09-17 18:03:17, kedd
 
 



A szervezetben keletkező káros bomlástermékeket a tüdő, a belek, a verejtékmirigyek és a vesék távolítják el. A vesék a vízben oldható anyagcsere végtermékekből képeznek vizeletet. A két vesénk a hasüreg felső-hátsó részében, kb. derékmagasságban helyezkednek el, feladatuk a vér folyamatos szűrése. Naponta kb. 1000 liter vér folyik át rajtuk, melyből 1,5 liter vizelet választódik ki.
Rendkívül bonyolult működésük egyrészt idegi, másrészt hormonális szabályozás következménye. Ha nem kielégítően működnek, a szervezetben felhalmozódnak a méreganyagok, zavar keletkezik a sav-bázis egyensúlyban, a folyadékháztartásban, súlyos vérszegénység, magas vérnyomás, emésztő- és idegrendszeri betegségek alakulnak ki.

A vesék helyes működésének fenntartása érdekében elsősorban megfelelő mennyiségű és jó minőségű folyadékot kell innunk. A kávé, fekete tea, szénsavas, cukros üdítők helyett igyanak tiszta vizet. A csapvíz elvileg nem tartalmazhat egészségre káros anyagokat, néha mégis a kelleténél több nátrium, klór vagy nehézfém van benne, ezért érdemes víztisztító berendezésen átengedni.

Szerencsére a szűrt, forralt vízből készíthetünk kitűnő gyógyteákat is, melyekkel kielégíthetjük a szervezet folyadékigényét.

A veseműködést támogató gyógynövények közül elsősorban a csalánt, a nyírfalevelet, a zsurlót és a tejoltó galajt ajánlom. Megelőzésként heti 2 alkalommal igyanak meg valamelyikből egy-egy csészével. Mivel vízhajtó tulajdonságuk is van, legjobb a reggeli órákban meginni őket. A csalán vértisztító is egyben, a nyírfalevéllel megelőzhető és oldható a kisebb vesekő, vesehomok. A zsurló kitűnő csonterősítő, a tejoltó galaj egész mirigyrendszerünket is karban tartja.
Gyuri bácsi olyan fontosnak tartja a vesék védelmét, hogy egy speciális teát is készített ebből a célból, melynek neve A vese védője. Ebből ajánlunk mindenkinek heti 1-2 csészével. Egész évben folyamatosan iható ebben a mennyiségben.
Forrás györgytea
 
 
0 komment , kategória:  Gyuri bácsi füvesmester  
Ha nem harcolsz...
  2013-09-17 16:47:58, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Egyszer....
  2013-09-17 16:46:44, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Egy gilisztában...
  2013-09-17 16:45:59, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Csak várj...
  2013-09-17 16:45:18, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Azért születtem... :-)
  2013-09-17 16:44:18, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
...sok mindent...
  2013-09-17 16:43:21, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 689 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.