Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Tanuljunk egy kicsit a kollagénről 4. rész
  2013-09-17 14:24:38, kedd
 
  Kollagénben szegény táplálkozás

Az egészséges életmód állítólagos szakértőinek ,,áldásos" munkája eredményeképpen táplálkozásunk minden korábbinál szegényebb kollagénben.

A koleszterincsökkentőket előállító és forgalmazó gyógyszergyártók által ,,elismerésre méltó" hatékonysággal gerjesztett koleszterin-hisztéria gyakorlatilag kizárta az étrendünkből a kollagénben gazdag ételféleségeket.

Ma már sajnos egyre többen ,,tudatlan barbárok"-nak tekintik azokat, akik megeszik a csirkebőrt, elrágcsálják a csirkelábat, jóízűen falatoznak rántott borjúlábat, körömpörköltet, neadjisten malacfület, vagy bármilyen egyéb ízletes, kollagénben gazdag cupákot.

A kollagén fehérjeféleség.
Csakhogy nagyon különleges fehérjeféleség.
Tegyünk egy rövidke kitérőt, hogy el tudjam magyarázni, miért olyan különleges.

Folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tanuljunk egy kicsit a kollagénről 3. rész
  2013-09-17 14:23:19, kedd
 
 
Egészséges bőr, izmok, erek

A bőr

Bőrünk üdeségét, az élet megpróbáltatásaival szemben mutatott ellenálló képességét szintén a bőr alapvető vázát biztosító kollagén teremti meg. Ha a kollagén mennyisége a szükségesnél kisebb, akkor megjelenik a nemkívánatos narancsbőr, bőrünk petyhüdtté válik, és időnek előtte ráncosodni kezd.

Az izmok

Az ínszalagok az izmok alkotórészei. Feladatuk az izmok és a csontok közötti elszakíthatatlan kapcsolat megteremtése.
Magukban az izmokban viszonylag kevesebb kollagén található, de az izmokat kisebb egységekre bontó és az egész izmot beborító, úgynevezett izompólyák alapanyaga szintén kollagén.

Az erek

Az erek, különösen a verőerek (artériák) rendkívül nagy terhelésnek vannak kitéve.

Elég, ha arra gondol, hogy egy verőér percenként átlagosan 70-72 alkalommal kitágul, majd összehúzódik.

 Óránként 4200-4300-szor.
 Naponta több mint 100 ezerszer.
 Évente hozzávetőleg 37 millió alkalommal, ha csak a nyugalmi, azaz nem szaporább szívműködést vesszük a számítás alapjául.
 A verőerek több mint 2,5-3,0 milliárdnyi alkalommal kitágulnak és összehúzódnak egy átlagosnak számító élettartam alatt.

Ezt az intenzív próbatételt kellene gond nélkül elviselniük.

A kerti locsolócsövekben ma már rutinszerűen alkalmazott erős szövedékhez hasonló, bár annál sokkal finomabb kollagénháló garantálja az erek biztonságát, de csak abban az esetben, ha ez a kollagénszerkezet valóban hibátlan minőségű, és van belőle elegendő.

Ennek hiányában jelenik meg a visszértágulat a vénákon vagy az érelmeszesedés a verőereken.

A széles körben elterjedt téves hiedelemmel ellentétben nem a koleszterin károsítja az ereket.
Az erek sérülése egyértelműen és kétségbevonhatatlanul az erek falában lévő kollagénállomány hiányosságaira vezethető vissza.

Könnyen belátható, miért van szükségünk arra, hogy testünk anyagának 6-7%-a kifogástalan minőségű kollagén legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tanuljunk egy kicsit a kollagénről 2. rész
  2013-09-17 14:19:54, kedd
 
 
Egészséges csontok, fogak, ízületek

Szervezetünk legalapvetőbb vázát egy finom, de rendkívül strapabíró háló: a kollagén alkotja.

Csontok és fogak

A csontok és fogak keménységét és szilárdságát a mész biztosítja. A mész fő építőeleme a kalcium.
A kalcium azonban csak ennek a kollagénből készült, finoman szőtt, szinte elszakíthatatlan, nagyon precíz belső szerkezettel bíró hálónak a közeibe, réseibe tud lerakódni.

A csontok alapját tehát egy pehelykönnyű, de drótkötél erősségű, kollagénből szőtt háló alkotja. Ez a különleges háló biztosítja a csontok rugalmasságát.

Kellő mennyiségű és kiváló minőségű kollagén hiányában a csontok és a fogak rugalmassága csökken, aminek következtében hamar elöregednek, romlékonnyá válnak. Megjelenik a csontritkulás és a fogszuvasodás.

A fogkrémekben manapság divatos fluor csak keménnyé, de rigiden* keménnyé, azaz porcelánszerűen törékennyé teszi a fogakat. (*Rigid: Merev. A latin rigidus=merev, kemény, hajlíthatatlan szóból.)

A fogaknak viszont ahhoz, hogy jól bírják az egész életen át rájuk nehezedő terhelést, rugalmas keménységgel kell bírniuk.
Jó minőségű kollagén nélkül elveszítik ezt a tulajdonságukat.

Az ízületek

Az ízületi porcok, valamint az ízületek stabilitását biztosító ízületi szalagok és ízületi tok rugalmasságát, ellenálló képességét, strapabíróságát elsősorban a kollagén biztosítja.

Ugyancsak a kollagén teszi elszakíthatatlanná az ínszalagokat is, amelyek az izmokat a csontokhoz rögzítik.

Ha az ízületek alapvető anyagát képező kollagén gyenge minőségű vagy elégtelen mennyiségű, akkor számíthatunk a könnyen kificamodó ízületek, ízületi porcsérülések, ínszalagszakadások okozta kellemetlenségekre.

Folytatása következik
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szapora szív, beszűkült erek
  2013-09-17 14:10:26, kedd
 
  A szív idegesség tünetei: szapora szívverés, a beteg nem tud elég mélyen levegőt venni, szorító érzés a torokban, szívtáji nyomás vagy fájdalom érzet, fáradékonyság, rossz közérzet, fejfájás, szédülés, álmatlanság, nyugtalanság vagy idegesség. Leggyakrabban csak néhány tünet jelentkezik, többnyire szorongás kíséretében. A tünetek kiváltásában a szorongásnak, negatív érzelmeknek lehet leginkább szerepük.

A lelki okok magas vérnyomást is okozhatnak
Az ideges eredetű magas vérnyomás jellemzően ingadozó. Az ideges szív és magas vérnyomás betegségben a röntgen az EKG és más vizsgálatok nem mutatnak ki szervi elváltozást, ezek működési zavarok csupán. A szívnyomást, szívfájást a szívkoszorúér ideg hatására létrejött görcs okozza, nem pedig érelmeszesedés. Nem azt jelenti, hogy ez nem betegség, és nem szorul kezelésre.

Ezek a leggyakoribb szív és érpanaszok, természetes gyógymódok és gyógyteák segítségével kitűnően orvosolhatók. A reumás szívgyulladás szívbelhártya, szívizomgyulladás következménye. Valamelyik vagy több szívbillentyű elhegesedik, nem zár jól, ennek következtében a szív nem képes zavartalan vérkeringést, vérellátást biztosítani, és vértolulás támad a tüdőben, az alsó végtagokban és a májban, emiatt pedig fulladás és nehézlégzés, vizenyőképződés lép fel az alsó végtagokban.

Érszűkület és magas vérnyomás
A dohányzók súlyos betegsége a nikotinméreg okozta érszűkület. Ennek gyógyítására nem elég az értágító tea, természetesen a dohányzás abbahagyására és más természetes gyógymódra (is) szükség lehet, mint például az Impulser terápia.

Idősebb korban gyakori az érelmeszesedés miatti érszűkület, trombózis és magas vérnyomás betegség is. A vérnyomáscsökkentő gyógyteán kívül ilyenkor fontos az étrendből az állati zsír kizárása. Növényi étrendkúrák alkalmazása, az ideges eredetű érszűkület és magas vérnyomás betegség gyógyítása, teakúrán kívül a relaxációs gyakorlatok rendszeres végzését igényli.
A szív- és érbetegségek legjelentősebb gyógyszerei növényi eredetűek. Ezeken kívül sokkal komolyabban kéne venni a gyógyteákat, elsősorban nagyon gyakori a pszichoszomatikus, ideges eredetű, valamint enyhe és középsúlyos szívműködési, vérkeringési zavarokban. Súlyosabb szervi szívbajokban is gyakrabban lennének alkalmazhatók pl. vízhajtó teakeverékek dekompenzáció utáni szíverősítő gyógyteák is.

Segíthet az őszi növény: galagonya
A galagonyát az egyik legértékesebb szívre ható gyógynövénynek tartják, amely erősítheti és szabályozhatja a szívműködést, amellett teljesen ártalmatlan. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok. Kedvezően befolyásolják a szívműködést és a vérkeringést. Erősítheti a szívizomsejteket, növeli a szívizom munkabírását, teljesítményét. Megszünteti a szív ritmuszavarait, valamint a szapora szívverést. A galagonya az idősödő szív támogatója, gondozója.

Az érszűkület ellen hatékony kiegészítő terápia lehet az Impulser
Az Impulser terápia használatával serkenthető a vérkeringés, így a sejtekhez hatékonyabban juthatnak el a gyógyszermolekulák, az oxigén dús vér és az egyéb tápanyagok, valamint segíti a sejtek anyagcseretermékeinek elszállítását is. A pulzáló mágneses tér hatással lehet a vérerekben tapasztalható nyomásra, ennek a fokozásával segíthet akár az érszűkület okozta panaszok enyhítésében is.
Összességben elmondható, hogy a vérkeringés serkentésével a vér könnyebben juthat el a hajszálerekbe, így fokozódhat a mikrokeringés, amely az egész szervezetre pozitív hatással lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Újra a szőlő viszi a prímet: itt a szüret
  2013-09-17 14:06:35, kedd
 
  Az ősz, egy teljes éven át tartó várakozás után, nagy izgalmat vált ki a szőlőbirodalmakban.
A szőlő általában augusztus végétől október végéig érik, attól függően, hogy milyen fajta.

Hagyományos termés
A csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén, az aszú szőlőt pedig később szüretelik. A korán leszüretelt szőlőfürtökből híg, alacsony alkoholtartalmú bor készül.
Egyes helyeken például megvárják, hogy a szőlő túlérjen.

Ezeknek a szőlőknek nagyobb a cukortartalma, édes asztali bort készítenek belőle, magas alkoholtartalom és alacsony savszint jellemzi. Minden bor közül a legnemesebb, a legkülönlegesebb a jégbor, az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik a komolyabb téli fagyok kezdetekor.

Hagyományos szüret
Tagadhatatlan hogy a hagyományos kézi szüretet a különleges minőségű borokat előállító üzemek, nemigen nélkülözhetik. Nagyminőségű terméket csak kifogástalan, a technológiai célnak megfelelő érettségi fokú szőlőből lehet készíteni. A hagyományos szüreten, a szőlőfürtök egyedi kezelését értjük, mint például az aszú szemek válogatását is.

A kézi betakarítás előnye, hogy a szőlő sérülésmentes, megadott szempontok szerinti (csak ép, egészséges) válogatott szedését teszi lehetővé. Az extrém, meredek domboldalakon elhelyezkedő ültetvényeken, amelyek megközelítése nagy gépekkel lehetetlen, szintén kézi szüret teszi lehetővé a betakarítást. A kézi szedés vagy aratógép, esetleg a kettő kombinációja, nagymértékben befolyásolja a bor stílusát. A szüret az a speciális időszak, amikor kézzelfoghatóvá válik a várható borminőség.

A szőlő számára a fény, a hő, a víz, az oxigén, a szén-dioxid és az ásványi anyagok létfeltételek. Az egyes szőlőfajta, az érettség és az időjárási tényezők vannak a legnagyobb hatással a szüretre. Elsősorban a szőlő tannin, sav-és cukortartalma határozza meg, hogy mennyire érett a szőlő valójában, ezek kulcsfontosságú tulajdonságok befolyásolják bor jövőjét.

A borászat kulturális örökség
Mint tartós kulturális szimbóluma az európai életnek, a bor szerepe idővel, egy változatos forrása a táplálkozás kultúrának, kiegészítője az egészséges életmódnak. A szőlőtermesztés művészetté is fejlődött, nem változtatva az európai hagyományokon. A bor éppen ezért összefüggésbe hozható gasztronómiával, a történelemmel, a helyi minőségi sajátosságokkal. Különböző fogyasztási szokások mellett a mérsékelt borfogyasztás továbbra is az általános norma.

A szőlő otthoni tárolása
Az étkezési célra szedett szőlőt válogatva érdemes szedni. A szőlőszemek falán lévő viaszréteget meg kell óvni, ezért a fürtöket nem szabad megmarkolni, hanem óvatosan, csak a fürt szárát fogni, s úgy levágni. Szedéskor érdemes éles kést vagy metszőollót használni, mert a fürt erős megrántásakor a szőlőszemek egy része lepotyoghat. Mindig a kocsánynál fogjuk meg a fürtöt.
A szőlő csak teljesen száraz állapotban szedhető, ha a fürtök harmatosak, meg kell várni, amíg teljesen megszáradnak. A fürtöket rögtön a szedés helyén meg kell tisztítani, a sérült szőlőszemeket távolítsuk el! A lényeg az, hogy a fürtök jól szellőzve, nyomódás nélkül,
minél tovább frissek maradhassanak.

Szüreti mulatság
A szőlőpince, a szőlőhegy, mulatságoknak, szertartásoknak is kiváló színtere. A szüret mindig Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka, gyümölcsöző hozamát jelenti. Néhány példát említve; Kőszegi Szüret rendezvénysorozat szeptember végén zajlik, majd egymást követik a környékbeli falvak szüreti rendezvényei. Monor városának Európában szinte egyedülálló jellegzetessége a Strázsa-hegyi Pincesor, ugyanis közel ezer pince alkot itt egy igazi "boros" közösséget.

Ősszel a szüreti mulatságok idején szürethez kapcsolódó hagyományok, mint például a szüreti felvonulások, zenés, táncos programok emlékezetes kikapcsolódást nyújtanak az érdeklődőknek. Magyarország két legismertebb bortermelő helyén Tokajban és Villányban október elején lesznek a szüreti mulatságok, Egerben pedig szeptember végén.
Kellemes időtöltést, jó borozgatást kívánunk minden olvasónknak!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Zellerféleképpen
  2013-09-17 14:02:28, kedd
 
  A zeller, májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. Rostos, vitaminban gazdag (B2, C), de főként ásványi anyagtartalma miatt fontos (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, nátrium). A zeller nyersen serkentőleg hat a veseműködésre, a népi gyógyászatban használják reumás, olykor hólyag- és vesepanaszok kezelésére (vesegyulladás esetén ellenjavallt, mivel az illóolaj fokozhatja a gyulladást), valamint emésztési zavarok és étvágytalanság esetén.

A gumót és a hajtásokat főként zöldségként és salátaként fogyasztják, azonban vizelethajtó és emésztésserkentő szerként is használatosak, a gyökér főzete köhögéscsillapító. A háztartások többségében mégis csak húslevesben, bablevesben fordul elő, illetve jól illeszkedik az alábbi receptek bármelyikébe is.

Nyers zellersaláta
Két kisebb zellert meghámozunk, majd ugyanennyi almát is megreszelünk héjával együtt, majd citromlével meglocsolva egy tálban összekeverjük. Tálalhatjuk köretet is helyettesítő salátaként, önmagában, vagy két- három evőkanál tejfölt is belekeverve. Vékony szelet pirított, megvajazott kenyérre halmozva könnyű reggeliként fogyaszthatjuk.

Zellerkrémleves
Négy személyre két darab zellert meghámozunk, vastag szeletekre vágva puhára főzzük. A megfőzött zellert áttörjük vagy péppé turmixoljuk, főzőlevébe visszatéve tetszés szerint fűszerezzük, tejszínnel ízesítjük, és leves gyönggyel tálaljuk.

Töltött zeller
Négy személyre, 4 darab nagyobb zellert megtisztítunk, félbe vágva kevés sós vízben puhára főzzük. Ha kihűlt, kávéskanállal kivájjuk a belsejét, majd megtöltjük.
Töltelék: 1 db nyers tojás, 2 db kockára vágott főtt tojás, 2 db tejben áztatott kinyomott kifli vagy tejjel puffasztott zabpehely, 20 dkg darát hús, egy kávéskanál margarin, őrölt bazsalikom és só.
A megtöltött zellereket egy egész tojással simára kevert tejföllel meglocsoljuk, tetejét sajttal szórjuk, és forró sütőben megsütjük.

Egybesült zeller-vagdalt
Négy személyre 3 nagyobb zellert vastag szeletekre vágva puhára főzünk. A főtt zellert villával jól szétnyomkodjuk, elkeverjük két felvert tojással, egy csapott evőkanál margarinnal, sóval, borssal, majorannával fűszerezzük, és annyi zabpelyhet teszünk hozzá, hogy formálható legyen.

Zabpehellyel, vagy zsemlemorzsával beszórt sütőformában szétterítjük, a közepére hosszába tesszük a főtt, egészben hagyott tojásokat, majd előmelegítette sütőben közel 20 percig sütjük.
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, így hát épp itt az ideje a zeller kúrának!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Főszerepben a cékla, sülve-főve
  2013-09-17 14:00:03, kedd
 
  Jó ízű egy jól elkészített tormás köménymagos céklasaláta is, ám a cékla ennél sokkal többféle szerepre alkalmas étkezésünkben. A fogyókúrázók és a változatosságot kedvelőknek,
íme, egy-két ízelítő cékla recept.

Sült céklakrém
A céklát megmossuk héjastól és forró sütőben puhára sütjük. A sült céklát meghámozzuk, majd pépessé nyomkodjuk. Összekeverjük 4 db céklára számolva, 4 evőkanál olajjal, kevés sóval, és egy nagy fej lereszelt vöröshagymával. A sült céklakrém másik változatába hagyma helyett fokhagymát tehetünk. Főként hidegen, körettel vagy pirítóssal tálaljuk.

Kenyérpótló
Megmosunk, megsütünk néhány céklát, ne hámozzuk meg csak közvetlen étkezések előtt. Céklával több napig pótolhatjuk a kenyérfogyasztást. Étkezéskor, egy-egy céklát meghámozunk, vastag szeletekre vágunk, reszelt sajtot, vajkrémet vagy túrót tehetünk rá. Aki elszánt fogyókúrázó és estére megéhezik, szeletekre vágva megehet egy egész főtt vagy sült céklát.

Töltött cékla
Személyenként 2 kisméretű céklát megmosunk, meghámozunk, és a közepüket kivájjuk, kivajazott tűzálló tálba vagy serpenyőbe tesszük. Elkészítjük a tölteléket: megpirítjuk a vöröshagymát, belekeverünk petrezselymet, 15 dkg gombát, fűszerekkel, zsemlekockákkal puhára pároljuk.
Majd megtöltjük a céklákat és forró sütőben megsütjük.
Amikor megsült, kiemeljük a sütőből a töltött céklákat és a körülötte sült cékladarabokat tejföllel elkeverjük, tálra öntjük és ráültetjük a töltött céklákat.

Céklaleves egyszerűen
4 személyre 2 db céklát meghámozunk, káposztareszelőn lereszeljük. Forró olajban megpirítjuk a hagymát, hozzákeverjük a reszelt céklát, és készre pároljuk. Időközben sózzuk, ha kell kevés forró vizet teszünk bele, és ha már puha, leves sűrűségűre hígítjuk. Egy deci tejfölt elkeverünk tojássárgájával és a kész levesbe öntjük. Tálaláskor ínyenceknek citrommal kínáljuk.

Céklavacsora
Puhára főzünk 4 céklát, majd péppé nyomkodjuk, vagy apró kockára vágjuk. Besamelt készítünk 6 dkg vajból, sóval, borssal ízesítjük, megszórhatjuk reszelt sajttal, majd végül összekeverjük a tetszés szerint aprított céklával. Ízletes és könnyű vacsorát varázsolhatunk vele az asztalra.

A jótékony cékla
A táplálkozástudósok sok jót tudnak a cékla élettani hasznosságáról, ajánlják is rendszeres fogyasztását. Nagy előnye az is hogy a gyengébb gyomrúak is jól bírják, nem okoz gyomorpanaszt és jól emészthető. Tápanyag, vitamin és ásványi anyag tartalma igen előnyös. Alacsony kalóriatartalmú, hiszen 10 dkg cékla 30 kalóriát tartalmaz, valamint B2 vitamint, nátriumot, káliumot, magnéziumot. Kalcium és foszfor tartalma miatt is jótékony hatású szervezetünkre.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Női adottságok
  2013-09-17 13:57:57, kedd
 
  Az emberi test egyik legszembetűnőbb jellege kétségkívül a termet. Tisztában kell lennünk testünk formájával, arányaival, magasságunkkal és nem utolsó sorban csontozatunkkal.
Meg kell tanulnunk, hogyan ismerjük fel testi adottságainkat, és azokat hogyan fordíthatnánk javunkra.

Mit mutat?
A súly egyáltalán nem lényeges szempont a testalkat felmérésénél. A plusz kilók sem változtatnak azon, hogy a test szögletes vagy gömbölyű. Ki- ki azonosíthatja a magáét 6 alaptípusnak

megfelelően:
Fordított háromszög - váll szélesebb, mint a csípő
Egyenes - váll és csípő egy vonalban van
Lágyított egyenes - váll egyenes, a derék ívelt
Szögletes körte - keskeny váll és széles csípő
Gömbölyű körte - keskenyebb felsőrész és szélesebb csípő
Homokóra - Férfiálmok netovábbja a lágy esésű váll és gömbölyű csípő
Kerek testalkat - Szigorú szabály, derekat elrejteni!
Vékony csontozat - 14 centiméter vagy annál kevesebb
Közepes csontozat - 14- 16 centiméter
Erős csontozat - 16 centiméternél több

Mérjük meg csuklónk körfogatát, hogy általánosságban következtetni tudjunk csontozatunkra.

Színtrükkök ruhaválasztásnál
A ruhaanyagtól a kiegészítőkig, mindent a termetünkhöz mérten kell megválasztanunk.
A színek kiválóan alkalmasak arra, hogy figyelmet irányítsuk, vagy épp ellenkezőleg, eltereljük azt.
Azért fontos hogy összpontosítsunk a felsőtest színeire, mert az arcon visszaverődik.
A fehér és halvány árnyalatok alsótestünket a ténylegesnél nagyobbnak tüntetik fel
. Ellentétes hatásúak a sötét árnyalatok, azt az illúziót keltve, hogy kisebbek vagyunk.
Ám ne higgyük, hogy a feketében soványabbak lehetünk, mert nem csak sápadt és fáradt benyomást keltenénk, hanem minden figyelmet, teljes testünkre irányítanánk. Viseljük a fekete ruhadarabot annak megfelelően, hogy a tetszőleges árnyalatunk kerüljön arcunk közelébe. Az élénk színű öv hangsúlyossá teszi a derekat, a merész színű harisnya pedig vonzza a tekintetet.

Az életkor hatása
Az életkor előrehaladtával a bőr veszít fényéből, fakóbb lesz, a bőrtónus nem olyan ,,meleg" éppen ezért a hidegebb árnyalatok előnyösebbek. A rendszeres gyógyszerszedés, gyógyszeres kezelés nemcsak bőrünk szerkezetében - folyadék- vagy zsír kiválasztásában-, hanem színében is változásokat okozhat. Ilyenkor előnyösek a gyengébb színek viselése, mint például a szilvakék, a málnapiros, a fukszia vagy a kékespiros árnyalatok.

Színek reggeli üzenete
A színek rendkívüli hatással lehetnek ránk, és környezetünkre is. Reggelente nyissuk ki a szekrényt, választásnál hagyjuk, hogy ösztöneink vezéreljenek. Ha nagyon pörgősek lennénk, aznap hagyjuk ki az élénk színeket, mert könnyen lehet, hogy egész nap mindenkinek a terhére leszünk. Ha fáradtak, rosszkedvűek vagyunk, ösztönözzük magunkat pikáns sárgával, zölddel, önbizalom - erősítőnek. Azt kell eldöntenünk, hogy miben érezzük magunkat a legjobban és miben vagyunk a legszebbek. A divat sokak számára fontos, de persze van számos más olyan emberi tulajdonság, ami ennél sokkal lényegesebb.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Torockói tarhonyás rostélyos
  2013-09-17 13:00:53, kedd
 
  Hozzávalók: 60 dkg rostélyos, 10 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 15 dkg tarhonya, pirospaprika, só

Elkészítése: a húst négy, vastag szeletre vágjuk, megsózzuk, és a zsír felében elősütjük. Áttesszük egy lábasba, a visszamaradt zsírban a finomra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk, meghintjük paprikával, és 1 dl vízzel fölengedjük. Felforraljuk, majd a rostélyosra öntjük. A felkarikázott paprikát és a darabolt paradicsomot is hozzáadjuk, és az egészet puhára pároljuk. A tarhonyát a megmaradt zsírban megpirítjuk, felöntjük vízzel és lefedve megfőzzük. Az ételt savanyú, hordós káposztával tálaljuk.

A tarhonyát házilag készítették a torockói asszonyok, egyszerre több adagot is gyúrva, amit megszárítottak és vászontarisznyákban, száraz, hűvös helyen tároltak.Torockó jellegzetessége a sok zsír használata és a zsíros ételek fogyasztása. Régen bányászfalú volt, a nehéz munkát végző férfiak így pótolták az energiavesztességet.
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Zelleres marhapörkölt
  2013-09-17 12:50:57, kedd
 
  Hozzávalók: 80 dkg lábszár, 5 dkg szalonna, 2-3 vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 2 paradicsom, 1 zellergumó, 2 dl must(szőlőlé), só, bors fűszerpaprika, őrölt kömény

Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a szalonnazsírhoz és megpároljuk. Belerakjuk a felkockázott marhahúst és erős lángon addig pirítjuk míg kérget kap. Ekkor félrehúzzuk a tűzről, megsózzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a borssal meg a köménnyel, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és jól összekavarjuk. Lassú tűzön a saját levében pároljuk, ha szükséges kevés meleg vízzel pótoljuk. Közben a zöldségeket megpucoljuk, a paprikákat vékony csíkokra vágjuk, a zellert pedig lereszeljük. A paradicsomot 1 percre forró vízbe rakjuk, majd héját lehúzzuk és apróra vágjuk. Félidőben hozzáadjuk a zöldségeket a pörkölthöz, ráöntjük a mustot és addig főzzük tovább, míg a hús omlósra puhul és sűrű szaftja lesz. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük és 30 percig pihentetjük. Nokedlivel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 211
  • e Hét: 763
  • e Hónap: 12150
  • e Év: 49898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.