|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2013-09-17 23:49:46, kedd
|
|
|
Szilva nyersen eltéve
Hozzávalók:
5 kg szilva
1 kg cukor
1 dkg szalicil
Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk, ráöntjük a cukrot és a szalicilt, néha megkavarjuk. Másnap üvegekbe rakjuk, betesszük a kamrába. Télen felbontható levesnek, pitébe, gombócba, húsok mellé...
Megjegyzés:
A receptet Gevi1931 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - befőzés, mélyhűtés |
|
|
|
|
|
2013-09-17 23:44:15, kedd
|
|
|
Ecetes szilva
Elkészítés:
A teljesen hibátlan, nem túl érett, még kemény szilvákat megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Az üvegeket teletöltjük hideg vízzel - így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk -, majd a vizet leöntjük, beleteszünk literenként 1 dl ecetet, 25 dkg cukrot, 2-3 szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Jól felforraljuk, utána langyosra hűtjük, és az üvegekbe tett szilvára szűrjük. A tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot teszünk, lekötjük, és mindjárt a helyére tehetjük, nem kell kigőzölni.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - savanyúság eltevése |
|
|
|
|
|
2013-09-17 23:38:47, kedd
|
|
|
Nyárvégi szilvázós
A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente.
Kis szilvatörténelem
Őse egy savanyúbb és szárazabb gyümölcs, a mai szilvafajták a kökény és a cseresznyeszilva keresztezéséből nemesítettek. Már az egyiptomi fáraók sírjaiban találtak aszalt szilva maradványokat, és Svájcban a bronzkorból származó szilvamagok is előkerültek. Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába a szilvát. Már ekkor több mint 12 szilvafajtát ismertek. Igazán népszerűvé a középkorban vált.
Több mint 2000 fajtája ismert az isteni szilvának!
Itthon a szilva szó egy 1231-es dokumentumban fordul elő először ,,silwafa" formában. A 16. században már az alábbi fajokat ismertük: kökény, sárga, besztercei, nemes magyar, duráncai, vörös, katalán, fekete lószemű, fehér lószemű szilva.
Szilvafajták
A lédús, édes szilvából remek pite készíthető
A keresztezések miatt a szilvafajták közötti átmeneteket elég nehéz értelmezni. Mintegy kétezer alfaj ismert, ezek eltérnek méretben, színben, formában, magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is.
Négy alaptípust különböztetünk meg, ezek:
Kerek vagy tojás szilva: Termésén egy varrat található, színe kék vagy lilás, de előfordul piros és sárga változatban is. Édes, nemes gyümölcs.
Kerti szilva: Eredetileg Ázsiából származik, hosszúkás formájú, sötétkék színű, a gyümölcshús sárga, éretten a hús elválik a magtól. Kb. 25 különböző fajtáját termesztik itthon például a Stanley, President Drouard szilva, Bühler korai szilva.
Ringló szilva: I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el. Az ő neve Reine Claude (ejtsd: renklód) volt, ennek hibás kiejtéséből lett a neve ringló. Zöldessárga héj és zöldes, fehéres, édes gyümölcshúsa van.
Mirabelle szilva: Kicsi, gömbalakú, sárga termés és édes gyümölcshús jellemzi.
Hogyan fogyasztjuk?
Vannak kimondottan nyersen fogyasztandó szilvák, fantasztikus magvaválók, melyeket csak meg kell mosni és már ehetjük is. A szilva hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható és aszalható gyümölcs.
Érdemes fahéjjal készíteni a szilvás süteményeket!
A friss szilvából készülhet leves, és jól harmonizál húsokkal is.
Semmiképp ne feledkezzünk meg a szilvabefőttről és szilvalekvárról! A szilvalekvárt Szatmárban sok helyen még most is kerti üstben főzik, maggal együtt, amit aztán rostán kipasszíroznak belőle. A szatmári szilvalekvár agyagedényekben (szilkékben) várja a telet és a derelyére éhes szájakat. A hagyományos szatmári szilvalekvár olyan sűrű, hogy régen faládában tartották.
A szilvásgombóchoz a kisebb, aromásabb szilvákat érdemes felhasználni.
A szilvásgombóc szezonban nem maradhat ki a menüből!
A szilvaléből készülhet szilvabor, de ez az alapja számos röviditalnak is. A jó magyar szilvórium, a szilvapálinka ma már hungarikum. Szilvából számos szomszédos országban készítenek röviditalokat: ez az alapja a Slivovitzának, a Rakiának és a Tuicanak.
Kevés olyan népszerű aszalvány van, mint az aszalt szilva. Húsok töltelékeként, édességekben, vendégváróként szalonnába tekerve és megsütve. Kínában csípősen és sósan is árusítják.
Az aszalt szilva baconbe tekerve és megsütve egyszerű, de különleges vendégváró
A szilva egészséges
85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó. Energiatartalma fajtától függően kb. 100 grammban 50 kcal/209 KJ. Vitamintartalma nem kimagasló, de A-, B- és C-vitamint is találunk benne. Rosttartalma igen magas. Az ásványi anyagok közül kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne.
Antioxidáns tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát. Salaktalanító, vizelethajtó. Étvágyfokozó. Az idegrendszert is serkenti. Javítja az immunrendszer ellenálló képességét, szív és érrendszeri betegségekkel szemben is véd. Székrekedés ellen gyerekeknek is aszalt szilvát adnak.
Nem csak süteményekbe, de húsokhoz is jól illik a szilva
SB
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2013-09-17 23:19:57, kedd
|
|
|
Szilvás rétes
Hozzávalók:
35 dkg liszt + a nyújtáshoz
3 evőkanál olaj
70 dkg szilva
4 evőkanál cukor
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál vaj
1 evőkanál fahéjas porcukor
Elkészítés:
A lisztet, az olajat, egy csipet sót, 2 dl langyos vizet kézzel lágy tésztagolyóvá gyúrunk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára betesszük a hűtőbe.
A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal és 2 evőkanál zsemlemorzsával.
A tésztát lisztezett konyharuhára tesszük, és kézzel vékony, kb. 40 x 40 cm nagyságú négyzetlapra kihuzogatjuk. A vajat megmelegítjük, felével megkenjük a tésztát, és rászórjuk a maradék zsemlemorzsát. A szilvát a tészta alsó harmadára szórjuk, két oldalát kicsit behajtjuk, és a tésztát a konyharuha segítségével feltekerjük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kivajazzuk, és ráfektetjük a tésztát úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön. Megkenjük vajjal, és a sütőben kb. 25 percig sütjük. Közben többször átkenjük a vajjal. Hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, felszeleteljük. Fahéjas tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés:
Fotó: Springerpics
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-09-17 23:16:55, kedd
|
|
|
Süllyedős szilvás pite
Hozzávalók:
60 dkg szilva
10 dkg marcipán
20 dkg sütőmargarin + a formához
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
4 tojás
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
3 evőkanál pálinka
2 evőkanál mandulaforgács
2 dl tejszín
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, negyedekre vágjuk. A marcipánt lereszeljük.
Kikenünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal. Egymás után hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a marcipánnal, a masszába dolgozzuk, végül a pálinkát is belekeverjük. A formába simítjuk, és a tetején szétosztjuk a szilvát, majd megszórjuk a mandulával.
Betoljuk a sütőbe, és kb. 1 órát sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt kemény habbá verjük a tejszínt. A tortát habrózsákkal és mentalevelekkel díszítjük. A maradék tejszínt külön kínálhatjuk hozzá.
Megjegyzés:
Fotó: Springerpics
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-09-17 23:13:37, kedd
|
|
|
Gyors szilvás lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás
25 dkg porcukor
1 dl olaj
1 citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
vaj és zsemlemorzsa a formához
A töltelékhez:
80 dkg szilva
2 evőkanál porcukor
A díszítéshez:
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Kivajazunk és zsemlemorzsával beszórunk egy magas peremű tepsit.
A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a citromhéjat, a sütőport, a lisztet, és alaposan összedolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk.
A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, és a tésztára rakosgatjuk, kissé belenyomkodjuk. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.
A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral, a süteményre habrózsákat nyomunk, mentalevelekkel díszítjük, szeletelve tálaljuk.
Megjegyzés:
Fotó: Springerpics
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-09-17 23:09:27, kedd
|
|
|
Szilvás-krémes kocka
Hozzávalók:
egy közepes tepsihez:
80 dkg besztercei szilva
1 dkg vaj, vagy Rama, vagy Rama a kenéshez
3 evőkanál őrölt dió (vagy zsemlemorzsa)
2 evőkanál (barna) cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
A piskótatésztához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
7 cl olaj
csipet só
1 evőkanál kakaópor
A krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
3 dl tej
3 evőkanál cukor
20 dkg vaj, vagy Rama
15 dkg porcukor
A tetejére:
5-6 dkg reszelt étcsokoládé
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, leszárítjuk, félbevágjuk és kimagozzuk.
A tepsibe sütőpapírt teszünk, megkenjük a vajjal, a dióval behintjük. A fél szilvákkal - üregükkel felfelé - kirakjuk, a cukorral összekevert fahéjjal meghintjük.
A tésztához valókból a szokásos módon piskótatésztát készítünk, felét egyenletesen a szilvára öntjük, másik felébe keverjük a kakaót, és a sárga krémre simítjuk, kicsit óvatosan meg is keverjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Néhány perc pihentetés után a tésztát tiszta sütőpapírra borítjuk, tetejéről a sütőpapírt lehúzzuk.
A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel és a cukorral sűrű krémet főzünk, kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A kihűlt pudingot apránként hozzákeverjük a vajas krémhez, és a kihűlt szilvára kenjük.
Tetejét csokoládéreszelékkel megszórjuk, 1 órát hűvös helyen pihentetjük, majd szeletelhetjük és tálalhatjuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-09-17 23:05:02, kedd
|
|
|
Töltött dagadó II.
Hozzávalók:
1,5 kg dagadó
kb. 60 dkg pörköltnek való hús
2 zsemle
1 csomag petrezselyem
majoránna
bors
35 dkg zöldborsó
Elkészítés:
A dagadót felszúratjuk a hentessel, kívül-belül besózzuk, állni hagyjuk. Ezalatt a pörköltet elkészítjük és lesütjük a húst a zsírjára. A két zsemlét darabokra tépkedve beletesszük a kész pörköltbe, hogy felszívja a levet. A zsemléket és a húst megdaráljuk, petrezselyemzölddel, majorannával és egy kevés borssal fűszerezzük. Hozzákeverünk kb. 30 dkg zöldborsóval. A dagadót megtöltjük a töltelékkel. A dagadó végét összetűzzük spéktűvel vagy összevarrjuk cérnával. Előmelegített sütőbe tesszük, kicsit megolajozzuk, és 1 óra alatt pirosra sütjük. CSAK HIDEGEN szabad szeletelni, különben szétesik!
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-09-17 23:01:13, kedd
|
|
|
Szegfűgombaleves
Hozzávalók:
30 dkg friss szegfűgomba
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
őrölt pirospaprika
őrölt feketebors
só
fél csokor petrezselyemzöld
olaj
Elkészítés:
Elővesszük kedvenc leveses fazekunkat, benne olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta. Meghintjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, és kevergetve puhára pároljuk. Ha a gomba megpuhult, meghintjük a felaprított petrezselyemmel és a liszttel, jól elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd bő 1 liter vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon felforraljuk. Csipetkével gazdagítjuk.
Minden levesestányérba kanalazzunk pár evőkanálnyi tejfölt, majd merítsük rá a forró levest.
Megjegyzés:
A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2013-09-17 22:58:53, kedd
|
|
|
Fűszeres báránysült almával
Hozzávalók 6 személyre:
1 kicsontozott báránycomb (kb. 1,3 kg)
2 fej vöröshagyma
2 evőkanálnyi olívaolaj
1/2-1/2 teáskanálnyi oregano- és tárkonylevél
3 evőkanálnyi durvára őrölt magos mustár
10 dkg liszt
8 ág tárkony
3 fej lilahagyma
4 kisebb savanyú alma
1 kg zeller
1 evőkanálnyi vaj vagy sütőmargarin
1 citrom leve
1/2 kg burgonya
2 dl tej
só
bors
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Megtisztítjuk a báránycombot a faggyútól és az inaktól, leöblítjük, majd szárazra töröljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és egy evőkanálnyi forró olajon üvegesre pirítjuk. Belekeverjük az oregano- és tárkonylevelet, a lisztet és a mustárt, majd pár perc forralás után levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A combot megtöltjük a langyos töltelékkel, ráfektetjük a tárkonyágakat, és vastagabb cérnával összekötözzük. Tűzálló tálba tesszük, majd leöntjük a maradék olajjal. A lilahagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, és a hús mellé rakjuk. A 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, utána hozzáadjuk a megmosott, kimagozott és negyedekre vágott almát, majd újabb 25 percig sütjük. A zellert meghámozzuk, nagyobb kockákra szeljük, és forró vajon vagy margarinon megpirítjuk. Ráöntjük a citrom levét és 1,5 dl vizet, amellyel kb. 20 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a burgonyát, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zellerhez, és további negyed órán át főzzük. Ha a zöldségek megfőttek, leöntjük a főzőlevüket, és krumplinyomóval pürét készítünk belőlük. Hozzáadjuk a forró tejet, sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval ízesítjük. A báránycombbal együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
1 adag: kb. 630 kalória, 39 g fehérje, 29 g zsír, 41 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 1/2 óra
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2013. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
162 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1222
- e Hét: 5803
- e Hónap: 19708
- e Év: 149415
|
|
|