|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 24
|
|
|
|
2013-09-18 18:16:06, szerda
|
|
|
"Ökölnyi rubinkövet adok,
Akaszd a nyakadba s nézd hogyan ragyog
Szíved fölött, a melled közepén,
Csudáld, hogy izzik, mint parázs, a fény.
Szememből fődre koszorút szövök,
Mint istennőhöz, hozzád úgy jövök,
Utad selyemmel, rímekkel verem,
De rajt' ne járj, mert ott sóhaj terem.
Ha szomjazol, hát aszubort adok,
De pár sötétlő könnyet benn hagyok
S ha érzed, hogy az íze keserű -,
Azért csak idd, nincs édesebb nedű.
Ha tested fázik, lelkem Rád adom,
Két vállad bársonnyal betakarom.
És reszkető agyam, ha éhezel -,
Szükségbe nálam soha nem leszel.
S ha fáradt tested megpihenni vágy,
Nyugodj karomba, - nincs puhább faágy
S mert kell majd egyszer mégis oltalom:
Fogadd, fogadd el, kérlek, a karom.
Fogadd el, vélük bármit is tehetsz,
Azért hozzám kegyetlen nem lehetsz.
Ha nem jönnél is, mind Tiéd marad,
Nem kéri vissza gyönge pillanat."
/József Attila/ |
|
|
0 komment
, kategória: VERSEK |
|
|
|
|
|
2013-09-18 18:09:24, szerda
|
|
|
Hozzávalók
0,25 túró
0,25 rétesliszt vagy (0,20 sima liszt + 0,05 búzadara)
2 egész tojás
2 dl tejföl
1 csomag sütőpor (kb: 13 gr)
só,
vaníliacukor
Elkészítés
Az alapanyagokat jól összekeverjük, majd 10 perc pihentetés után, kanál segítségével formázzuk meg, majd bő olajba szaggassuk ki és süssük aranysárgára. Szalvétára vagy papír törlőkendőre tegyük, hogy a fölösleges olajt felszívja.
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2013-09-18 17:49:15, szerda
|
|
|
HALOTTAK NAPJÁN
Sárga levél hull a földre
Sétálok a temetőbe.
Édesapám, édesanyám
Nem gondoltok ti már énrám.
Lelkem súgja szívem zuga
Menjek hozzád újra, újra.
Kavarognak az emlékek
Nem rakhatok én rá féket.
Előjönnek minden évben
Szívem vérzik azt is érzem.
Apám, anyám nem láthatom
Megszoktam már a bánatom.
Gyertyát gyújtok minden évben
Vágyam száll a messzeségben.
Csillag gyúl a temetőben,
Szívem hisz a teremtőben.
Aki adta el is vette,
A szívemnek azt üzente.
Minden életnek van vége
Nyugodjak meg, legyen béke.
Nyugodt vagyok, mégis úgy fáj
Szívem körül az a kis táj.
Gyertyafénnyel emlékezem,
Ellenük én nem vétkezem.
Temetőben hull a levél
Földet érve már az nem él.
Szél viszi a fától messze
Emléke is elfeledve.
Halott levél temetőben
A sírdombon heverőben.
Emberélet, mint a levél
Soha többé az már nem él.
Gyertyafényes éjszakában
Hallom, hogy a lelkek szállnak.
Múltat idéz minden lélek
Előjönnek az emlékek.
Dugasz István
(2010. október 13.)
|
|
|
0 komment
, kategória: Mindenszentek-Halottak napja |
|
|
|
|
|
2013-09-18 16:22:10, szerda
|
|
|
Hozzávalók egy 23 cm-es formához:
30 dkg liszt
10 dkg étcsokoládé
20 dkg cukor
1 evőkanál instant kávépor
fél csomag sütőpor
1 teáskanál ecet
2,5 dl víz
0,5 dl étolaj
30 dkg apróra kockázott körte
1/2 teáskanál só
olaj a forma kikenéséhez
Első lépésben a sütőt előmelegítjük. Egy edénybe vizet öntünk és fölé egy másikat helyezünk. Ne érjen a felső edény alja a vízbe. Majd a csokit beletördeljük és végül vízgőz fölött megolvasztjuk. A cukrot, instant kávét, olajat, sütőport, ecetet, sót hozzáadjuk az olvadt csokihoz és elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a vizet is. Sima tésztává keverjük.
A körtét héjával együtt, kimagozva kis kockákra összedaraboljuk és a tésztához keverjük. A sütőformát vékonyan kiolajozzuk, majd beleöntjük a süteménymasszát. Közepes fokozaton kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a tészta a tűre, akkor ki lehet venni a sütőből.
Hagyjuk kihűlni. Magában vagy karamellizált körtével tálaljuk. Ha az élvezeteket fokozni szeretnénk, akkor egy kis frissen felvert tejszínhabbal koronázhatjuk meg a süteményt
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2013-09-18 16:00:13, szerda
|
|
|
A tésztához:
4 db tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
20 dkg durvára darált mandula
2 evőkanál kakaópor
A krémhez:
50 dkg bio gesztenyepüré
25 dkg mascarpone
4 dl tejszín
2-3 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor
2 zacskó instant zselatin
A töltelékhez és a díszítéshez:
1 kg friss meggy kimagozva vagy két üveg meggybefőtt
10 dkg étcsokoládé
tejszínhab
12 g piros tortazselé
1 teáskanál olaj
2 dl tejszín
10 g zacskó habfixáló
180 fokra kapcsoljuk a sütőt. Sütőpapírral béleljük a 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, ezzel is tovább verjük. Beleszitáljuk a kakaóport, majd kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát. A tortaformába simítjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Habbá verjük a tejszínt, hozzáadjuk a Zselatin fixet meg a mascarponét. 2-3 evőkanál porcukorral édesítjük, és belekeverjük a gesztenyepürét. Elfelezzük, az egyik részhez hozzákeverjük a két evőkanál kakaóport. A tésztára simítjuk a világosabb krémet, kirakjuk meggyel, rákenjük a kakaós krémet. Elegyengetjük a tetejét, majd lefedve legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ezután kirakjuk a tetejét meggyel, a szélén 3-4 centit szabadon hagyunk.
A zacskón lévő leírás szerint elkészítjük a piros tortazselét. Ecsettel átkenjük a meggyet a langyos zselével. 5 percre visszatesszük a tortát a hűtőbe, amíg meg nem köt a zselé. Vízfürdő fölött felolvasztjuk a csokoládét egy teáskanál olajjal. Habbá verjük a tejszínt a habfixálóval. Tálaláskor rózsákat nyomunk a tejszínhabból körben a torta szélére, és megcsurgatjuk az olvasztott csokoládéval.
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 24
|
|
|
|
2013. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
517 db bejegyzés |
e év: |
6128 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3967
- e Hét: 11935
- e Hónap: 30908
- e Év: 259845
|
|
|