Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
házi ketchup
  2013-09-21 23:43:59, szombat
 
 



Ketchupot nagyon könnyű házilag készíteni. Bár kicsit lassan készül el, de sok munkát nem igényel, és a tűzhely mellett töltött időnkért cserébe finom, saját szájízünk szerint fűszerezett paradicsommártást kapunk eredményül. Mivel nem szeretem elaprózni a dolgokat rögtön 5 kg paradicsomból készült a ketchup, így a nagyobb mennyiségek miatt senki ne akadjon ki.

Hozzávalók

5 kg paradicsom, 2 nagy fej hagyma, 12 gerezd fokhagyma, kevéske olaj a megpirításhoz, 3 dl almaecet, 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt), 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál fekete bors, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál mustár, kb. 30 dkg cukor, 10 dkg barnacukor.
Elkészítése

A paradicsomot jól megmostam és feldaraboltam. A hagymákat apróra vágtam és olajon megdinszteltem, erre jött rá az apróra vágott fokhagyma, amit szintén egy kicsit sütöttem az olajban. Ezután ráborítottam az összes paradicsomot egy nagy lábasba.

Következtek a fűszerek: fahéj, bors, só, szegfűszeg, majd az almaecet, cukrok, mustár. Főztem közel 1 órán keresztül, folyamatosan kevergetve. Már ekkor isteni ketchup illata volt, csak úgy terjengett az egész lakásban. Miután letelt az egy óra, az egész paradicsomos főzetet paradicsompasszírozón átnyomtam, majd még botmixerrel összeturmixoltam. Következett egy hosszabb, 3 órás főzés, amíg el kezdett besűrűsödni az egész. Ez nagyban függ attól is, hogy a paradicsom mennyire leveses.

A főzési idő alatt sokszor átkevertem és többször kóstoltam, milyen az íze. Így került még bele cukor, só és almaecet is. De ez már egyéni ízlés dolga.Mikor elég sűrűnek éreztem, a szószt forró üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba helyeztem őket. Másnap egy üveggel óvatosan kivettem a dunsztból, hogy megkóstoljuk. Nagyon finom lett, így megérte elkészítéséhez a hosszú időt eltölteni.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Széchenyi István
  2013-09-21 23:15:55, szombat
 
 



1791. szeptember 21-én született Széchenyi István, a legnagyobb magyar, a felelős irányítás legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport megújítása fűződik. Gyakorlatilag a középkori, földesúri rendszerből léptette át hazánkat egy piacgazdasági és demokratikus alapokon működő, modern, független, fejlődésével törődő Magyarországba. Külföldön járva rengeteget tapasztalt az ottani újítások láttán, ezeket, hazatérve átültette hazai viszonyokra. Nemcsak álmodozó, megmondó ember volt, hanem tevőlegesen részt is vett a létrehozásban, sokszor saját vagyonából áldozva a célért. Vívmányait mindenki ismeri, de van egy kevésbé ismert, saját találmánya is: az udvarias ÖN szó, melyet nap, mint nap használunk. Munkája mindig is a fejlődést és az előrelépést szolgálta, nem csoda hogy emiatt temérdek ellenséget szerzett azok táborából, akiknek hátrányt jelentett a régi világ gyengülése. Projektjeit sokszor hátráltatta a tudatlanság, vagy szándékosság. A régi pletyka a 21. századi nyomozati eszközök fényében beigazolódni látszik: Széchenyi nem önkezével vetett véget életének, hanem sajnos egyre bizonyosabb, hogy ellenlábasai távolították el az útból.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
furcsa jogszabályok
  2013-09-21 21:57:00, szombat
 
  Az Egyesült Államokban számos furcsa jogszabály van érvényben: van olyan állam, ahol tilos grimaszolva nézni a kutyákra, máshol a katasztrófaokozást tiltja törvény, de akad olyan állam is, amely jogszabályban határozza meg, hány vibrátort birtokolhatnak lakosai.

Az amerikai Iowa államban vakok is kaphatnak fegyverviselési engedélyt - erre a napokban hívta fel az amerikai és nemzetközi sajtó a figyelmet. Bár a középnyugati államban korábban is vásárolhattak fegyvert a látássérültek, egy 2011-es törvénymódosítás nyomán azt bárhova magukkal is vihetik.

A törvény szerint ugyanis testi fogyatékosság miatt senkit sem szabad kizárni a fegyverviselésből. Arról, hogy eddig hány engedélyt adtak ki látássérülteknek, nincsenek adatok, ám például Polk megyében már legalább három olyan lakos kapott fegyverviselési engedélyt, aki látásproblémái miatt nem vezethet.

A megdöbbenést és komoly vitákat kiváltó szabályozás kapcsán a Daily Mirror című brit lap összegyűjtött néhány furcsa, életben lévő amerikai jogszabályt. Oklahoma államban például törvény tiltja, hogy az emberek grimaszolva nézzenek a kutyákra. Még saját kutyájának sem vághat senki pofákat.

Floridában a hajadonok vasárnaponként nem ejtőernyőzhetnek egyedül. Hogy szombaton miért lehet, és vasárnap miért nem, arra nem tudunk válaszolni.

Utah államban törvénybe foglalták, hogy tilos katasztrófát okozni. A megfogalmazás szerint illegális cselekedetnek számít, ha valaki emberek sokaságának sérülést okoz vagy anyagi kárt, például robbantással, árvízzel, lavinával, radioaktív anyag elszabadításával.

Idahóban tilos a magáningatlanokról az utcára söpörni a szemetet, legyen szó akár csak porról.

Texasban nem szabad fejenként hatnál több vibrátort birtokolni. Aki áthágja a mennyiségi maximumot, azt a rendőrség őrizetbe veheti.

San Franciscóban törvénybe ütköző, ha valaki koszos alsóneművel törölgeti autóját. A jogszabály megfogalmazásából ugyanakkor az következik, hogy tiszta bugyival, gatyával szabad kocsit pucolni.

Nyugat-Virgina Nicholas nevű megyéjében törvény tiltja a lelkészeknek, hogy derűs történeteket, “urambocsá" vicceket mondjanak pulpitusukról istentiszteleten.

Az utóbbi esztendőkben sok országban szigorítottak a dohányzás szabályain, az Indiana állambeli South Bendben azonban szükségét érezték annak, hogy majmokra is kiterjesszék a korlátozásokat. Törvény mondja ki, hogy majom nem cigarettázhat. Ugyanakkor szivarozhatnak, de csakis kültéren.

Nem kell messze menni
Bár józan ésszel érthetetlen törvényekből valószínűleg Amerikában van a legtöbb, azért az európai országok sem nélkülözik az ilyesmit. Olaszország egyik strandján, Eracleaban be van tiltva a homokvárépítés, Eboliban pedig tilos mozgó járműben megcsókolni egymást.
 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
szombat
  2013-09-21 21:10:48, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 933
  • e Hét: 1807
  • e Hónap: 6211
  • e Év: 37940
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.