Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Apiterápia gyógymód
  2013-09-22 02:04:04, vasárnap
 
  Az apiterápia jelentése

Az Apis - méh - és a terápia - gyógyítás - szavak összevonásából keletkezett az apiterápia kifejezés.

Az apiterápia fogalmán a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználását értjük; ez a gyógyítási forma ősi eredetű. A méhészeti termékek koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait. Táplálkozás élettani szempontból jellemző rájuk, hogy koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését.

Apiterápia alkalmazási területei:

Reumás ízületi gyulladások
Térd idült ízületi gyulladással járó csontbetegségében
Csípőízület megbetegedései
Vállízületi kötőszöveti gyulladás (periartritisz)
Porckorong bántalom
Nyaki-felkari idegfájdalom
Izomrostgyulladásban
Ín- és ínhüvelygyulladásban
Szklerózis multiplex
Impotencia
Rákos sejtek szaporodásának gátolása
Mindenképp javasolt az apiterápia alkalmazása a következő betegségek esetén: ágybavizelés, álmatlanság, égési sérülések, vérszegénység, allergiás panaszok, szív- és érrendszeri betegségek. Méz napi fogyasztásával a tünetek orvosolhatóak.

Apiterápiás termékek

Az ember számára az ősidőktől fogva a kaptár termékei a táplálékon kívül a betegségek ellenszerét is jelentették.

Méz
A virágok nektárjának, növényi nedveknek méhek által átalakított terméke. A méz közel 70 gyógy- és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat (C és B), szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok.

A mézben lévő cukortartalom több, mint 80%-a szinte azonnal képes felszívódni anélkül, hogy ez megterhelné a hasnyálmirigy működését.

A méz antibakteriális, külsőleg és belsőleg is használható.

Méz felhasználása: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek, enyhe hashajtó. Meghűlésre leghatékonyabb a lépes méz, vagy a sötét színű erdei méz. A méz serkenti a sebgyógyulást. Vashiány pótlására kiválóan alkalmazhatók a sötétebb mézek. Kontraindikációi: cukorbetegség, pajzsmirigy túltengés, agyalapi mirigy túlműködés, allergia és gyomorsav túltengés.

Virágpor
Szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke miatt jelentős energiaforrás az ember számára is. A virágpor tulajdonképpen a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll.

Fontos fehérjeforrás: 20 aminosavat tartalmaz. Már 30 gramm virágpor is képes fedezni egy felnőtt ember napi fehérjeszükségletét. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Az apiterápiás termékek legjelentősebb vitamin forrása.

Virágpor hatása:

serkenti az anyagcsere folyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését,
elősegíti a vérképzést,
erősíti a szívizmot.
A virágpor alkalmazása: kúraszerűen megfázás, influenza, vérszegénység, prosztatabántalmak esetén, hiánybetegség, magas vérnyomás megelőzésére, sugárkezelés mellékhatásainak kivédésére.

Propolisz
A növények rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származó termék, melyet a méhek fertőtlenítésre, ragasztásra, tartósításra használnak. A propolisz legfontosabb hatóanyagai: gyanta, viasz, illóolajok, flavonoidok, ásványi anyagok.

A propolisz hatása az emberi szervezetre: erős fájdalom és gyulladáscsökkentő, valamint antioxidáns hatású.

Méhpempő
A méhek hormonváladéka: ezzel táplálják a méhkirálynőt. A méhkirálynő a méhpempő miatt mérete nagyobb a dolgozókénál, élettartama pedig többszöröse alattvalóinak. Általános roboráló, teljesítményfokozó hatású.

Méhméreg
Felhasználása főleg a gyógyszeriparra jellemző. A méhméreg idegbénító, légzésbénító. A méhméreg hisztamint tartalmaz, ezért főleg mozgásszervi panaszokra ajánlott. A méhméreg a sclerosis multiplex elleni védekezés hatásos anyaga. Felhasználható reuma, sokízületi gyulladás, idegzsába, szivárványhártya és ideghártya gyulladás esetén.

Alkalmazásának módjai:

közvetlen méhszúrás a fájós testrészen
közvetlen méhszúrás az akupunktúrás pontokon
az akupunktúrás pontok beinjekciózása vagy krémmel bedörzsölése
tilos a has és a fej kezelése
kontraindikált: vese, májgyulladás, cukorbetegség, terhesség, méhméreg allergia esetén
Méhkenyér
A méhkenyér ritkábban kapható; tulajdonképpen fermentált - hőkezelt - virágpép könnyen emészthető vas, cink és magnézium tartalommal, magas K-vitamin koncentrációval.

Magyar Apiterápiás Társaság
Forrás: propolisz
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fahéjas méz
  2013-09-22 02:01:53, vasárnap
 
 


A fahéjról...

Fűszereink az ízesítés mellett sok esetben gyógyításra is alkalmasak, a fahéjnak a népi gyógyászatban is jelentős szerepet tulajdonítanak. A fahéjat már Mezopotámiában gyógynövényként tartották számon. A fahéj tartalmaz kálciumot, krómot, rezet, jódot, mangánt, foszfort, káliumot, cinket, továbbá A, B1, B2 és C vitamint, melyeknek fontos szerepük van a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

A fahéj hatásai többek között: a lázzal járó betegségeknél elősegíti a felépülést, fertőtlenítő hatású. Kimerültségre, emésztési problémákra, fertőzésekre, szájban képződött gyulladásokra, megfázásra, impotenciára és menstruációs problémák kezelésére is régóta alkalmazzák a fahéjat.

Lehetőség szerint a Ceylonból importált változatot részesítsük előnyben a Kínából származó helyett. Az üzletekben általában ugyanis kétféle fahéj kapható: a ceyloni fahéj (Cinnamomum verum - másnéven C. zeylanicum) és a Cassia fahéj (Cinnamomum aromaticum).

A fahéj tartalmazhat egy rákkeltő kumarin nevű vegyületet. A ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, azonban csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. A Cassia fahéjat Vietnamban, Indonéziában és Kínában termelik, amely magas kumarintartalmú.

A ceyloni fahéjra jellemző, hogy több vékonyabb réteget tartalmaz, amelyek össze vannak sodorva.

Fahéjas méz hatásai:
3 mokkáskanál fahéjat és 2 evőkanál mézet 2 dl vízben el kell keverni és meginni. Rendszeres alkalmazása esetén a magas koleszterinszintet csökkenti és alacsonyan is tartja.

A különböző fajtájú mézek hatását a fahéj erősíti: gesztenyemézzel keverve visszaadja az erek rugalmasságát, hársfamézzel vegyítve gyorsítja a megfázásokból való felépülést, akácmézzel fogyasztva immunerősítő hatású, a medvehagyma mézzel elegyítve ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szemben, repcemézzel felhasználva csökkenti a gyomorsav termelődését.

A természetgyógyászok számos betegség tüneteinek enyhítésére ajánlják a fahéjas méz szedését.

Lassítja az öregedést.

Fogyás: napi kétszeri rendszeres fogyasztása nem engedi a zsír felhalmozódását.

Recept: egy rész fahéjhoz két rész nyers mézet vegyünk (1 teáskanál fahéj, 2 teáskanál méz). Forraljunk fel egy csésze vizet, öntsük le vele a fahéjat, és hagyjuk állni. Amikor az elegy lehűlt, adjuk hozzá a mézet és keverjük el. A felét elalvás előtt igyuk meg, a másik felét reggel fogyasszuk el. Ne ízesítsük semmivel. Csak éhgyomorra hat, különösen éjszaka.

A fahéj mézzel az emésztési traktusra tisztító hatást fejt ki. Amint az összes méreg kitisztul a szervezetből, a fogyása is leáll. A tisztítástól mellékreakciók jelenhetnek meg a toxikus anyagok kiválasztódása miatt. Ennek megtörténtekor csökkentsük a fogyasztandó elegy mennyiségét vagy tartsunk szünetet.

Szívbetegségek: reggelire fogyasztott méz és őrölt fahéj keveréke csökkenti a koleszterint és segít megelőzni az infarktust.

Erőnlét: azoknál az idős embereknél, akik a mézet és a fahéjat fogyasztják, koncentráció és a mozgáskészség javulása figyelhető meg.

Izületi kopások: rendszeres fogyasztása gyógyítja a krónikus arthritist is.
Forrás:propolisz.com
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ősz
  2013-09-22 01:47:48, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Javasolt étkezés 50 felett
  2013-09-22 01:23:59, vasárnap
 
 


Ha még sokáig szeretnénk egészségesek maradni, 50 felett jobban oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra. Figyeljünk arra, hogy ne száradjunk ki belülről, mert ez szervi károsodásokhoz vezethet, elősegítheti a letargiát és depressziót időskorban. Arról nem is beszélve, hogy a folyadékhiány a bőrt gyorsabban öregíti. Igyunk minden nap legalább másfél liter folyadékot: csapvizet, szénsavmentes ásványvizet, édesítetlen gyümölcs- vagy gyógynövényteát, esetleg vízzel hígított gyümölcslevet. Készítsünk ki reggel 3 kicsi flakon ásványvizet, estére üresnek kell lenniük, különben ártunk az egészségünknek.

Fogyasszunk naponta 3 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, valamint egy adag rizst (legjobb a természetes barna rizs), tésztafélét vagy burgonyát. A tésztaféléknél is részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket.

Naponta legalább egy étkezés zöldségből álljon, legjobb, ha kímélő módon elkészítve: párolva vagy gőzölve. Alkalmas erre a sárgarépa, brokkoli, karfiol, zöldborsó, spenót. Naponta egy étkezéshez feltétlenül fogyasszunk ropogós zöld vagy vörös levelű salátát. A zöld salátában lévő klorofill fiatalon tartja az agysejteket. A vörös levelű salátában lévő folsav és keserűanyagok fontosak a szívnek, a keringésnek és a májnak, és akkor még nem beszéltünk a C-vitaminról, amit a friss salátával veszünk magunkhoz. A zöldségek a bennük lévő rostanyagok forrásaiként is fontosak, mivel 50 felett nagyon gyakran problémát okoz az emésztés is.

Ugyanez érvényes a friss gyümölcsre is. 50 felett naponta fogyasszunk gyümölcsöt: 2 almát, 2 narancsot, 1 banánt, 2 kivit és aztán természetesen a szezon mindenkori gyümölcseit: epret, cseresznyét, málnát, körtét, szilvát stb. A régi mondás, miszerint ,,minden nap egy alma az orvost távol tartja" persze napjainkban a valós életben nem állja meg a helyét, ennél több kell. Csak nemrég mutatták ki amerikai tudósok kutatásai, hogy naponta 3-5 alma vagy 3 pohár természetes almalé védőanyagaira van szükség ahhoz, hogy egy napra védve legyünk a környezet agresszív káros anyagaitól.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nemcsak lisztérzékenyeknek: gluténmentes diéta
  2013-09-22 01:16:05, vasárnap
 
 


A diétában a búzát, rozst, árpát és zabot tartalmazó élelmi anyagokat és élelmiszereket a beteg nem fogyaszthat. Helyette kukorica-, burgonya vagy rizslisztet, búza-, burgonya- és rizskeményítőt kell használni. Ezeket segédanyagként és sütőanyagként is lehet alkalmazni.

Röviden összefoglalva a diéta lényege: a nem fogyasztható gabonákat helyettesítjük más növényi alapanyagokkal. Az alábbi receptek, alapelvek más diétába vagy fogyókúrába is beilleszthetőek.

A diétában felhasználható
Húsok, húskészítmények, sovány sertés, marha, borjú, baromfi és hal főzve, párolva, sütve, vagy vagdaltnak elkészítve fogyasztható. Lazító anyagként keményítőből készült kenyeret, illetve rizs- és kukoricalisztet használunk. Rántott szelethez, párizsi vagy natúrszelethez csak keményítőből készített kenyérmorzsát szabad használni. A sovány húskészítmények korlátozás nélkül felhasználhatók.
A sok zsírt tartalmazó hentesáruk fogyasztása nem ajánlott. A tojás, illetve a tejtermékek önálló ételként, ételek ízesítésére általában korlátozás nélkül fogyaszthatók, súlyos betegség esetén azonban csak kis mennyiségben. Továbbá főzelékek készítésénél, rántáshoz, habaráshoz keményítőt, vagy a már fent említett lisztféléket. A tészták, sütemények és kekszek mellé, házilag, sodók, krémek sűrítéséhez, csak keményítőt vagy kukoricalisztet használjunk.

Egyszerű receptek:

Kukoricatorta
Nyolc tojássárgáját 24 dkg cukorral habosra keverünk. 24 dkg kukoricalisztet késhegynyi sütőporral elkeverjük, majd 2 citrom levét és végül a tojások felvert habját keverjük hozzá. Kikent formában, előmelegített sütőben sütjük. Tölteni vajkrémmel és lekvárral lehet.
Tordai kuglóf
5 dkg vajat 3 tojássárgájával és 8 dkg cukorral habosra keverünk. Adhatunk hozzá egy kanál mézet is, reszelt citromhéjat, vaníliát és 4 dkg tejben futtatott élesztőt, 40 dkg kukoricalisztet és annyi tejet hogy jól keverhető legyen a tészta. Kizsírozott kuglófsütőben megkelesztjük, és egyenletes tűznél sütjük.
Kukorica pogácsa
30 dkg héjában főtt áttört burgonyát 30 dkg kukoricalisztet, 10 dkg vajat, sót, 1 tojássárgáját, kevés tejben felfuttatott élesztőt jól összegyúrunk. Majd kelesztjük kb. fél órán át, ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük és előmelegített sütőben sütjük.
Keményítős kenyér
50 dkg keményítő, 2 dl víz, 3 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 6 dkg margarin, 1 dl tej, 1 tejföl. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk és a többi alapanyaggal együtt a keményítőhöz adjuk. A vizet csak kis mennyiségben adjuk hozzá. A kidolgozott masszát kelesztjük, sütjük.
Burgonyás főtt tészta
50 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg keményítő- vagy kukoricaliszt, 2 tojás, ízesítők. A burgonyát a keményítővel, tojással és az ízesítőkkel jól összegyúrjuk, kinyújtjuk gombóc, vagy nudli formában, majd forró vízben kifőzzük, tetszés szerint ízesítjük.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A szőlőmagról
  2013-09-22 01:07:54, vasárnap
 
 


Szőlőmag kivonat az erek, a bőr és az idegek védelmében
A szőlőmag kivonat segítséget nyújthat különböző egészségügyi problémák kezelésében. Ez a kivonat egy erős antioxidáns, amely többféle előnyös módon válhat a szervezet hasznára. A szőlő magjában lévő procyanidin nevű anyag javíthatja az erek rugalmasságát, következésképpen csökkentheti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kockázatát. Krónikus gyulladásoknál a szőlőmag hatásos gyulladáscsökkentő, immunerősítő, érregeneráló, bőrregeneráló hatású.

A szőlőmagban található bioflavonoid védi és erősíti a sejtmembránt a szabad gyökök ellen. A szőlőolaj elsősorban keringési és érrendszeri problémákra, gyulladásra javasolt. A szőlőmag őrlemény inkább emésztési problémák, légúti panaszok, kismedence gyulladás kezelésére alkalmas. Szőlőmag lisztből pakolást is készíthetünk pattanásos bőrre.

Az öregedés gátló csoda: szőlőmag
Leginkább a nők ősrégi félelmei közé tartoznak a ráncok és a megereszkedett bőr, a káros szabad gyökök tevékenységének köszönhetően. Az elszaporodott szabad gyökök negatívan befolyásolják az egészséges sejtek működését, elősegítve ezzel az öregedési folyamatot. Ezt a folyamatot viszont késleltethetjük antioxidánsokkal.

Szervezetünkben az évről-évre végbemenő fizikai változásokat sajnos felpörgethetjük a rossz életmóddal, a helytelen táplálkozással és a káros szokásokkal. Váltsunk egészséges életmódra, beleértve a megfelelő étrendet is, hogy lassítsuk az öregedési folyamatokat. Szervezetünk számára előnyös lehet a szőlőmag kivonat sokféle módon történő alkalmazása és akár el is kerülhetjük a szervezetben fellépő egészségügyi problémákat.

A szőlőmag kivonatot gyakran használják pikkelysömör és allergia kezelésére. A szőlőmag kivonatban található flavonoidok, megakadályozzák az olyan allergiás reakciókat a szervezetben, amit például az ekcéma okozhat. A szőlőmag kivonata segítheti a szövetek normális működésének visszaállítását is.

A szőlő és a szem
A szőlőmag kivonat gyakran ajánlott makula-degeneráció kialakulása esetén, a szürke hályog ellen hatékony antioxidáns. A megerőltetett szem doktora, hiszen tanulmányok kimutatták, a hosszan tartó számítógép-használók körében, naponta 300 mg szőlőmag kivonat csökkenti a szemgyulladást, és a kontrasztlátó képesség is javulhat. A szőlőmag kivonat egy természetes antihisztamin, és jelentősen hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, egyike azon kevés antioxidánsoknak, amelyek segítenek megvédeni az idegeket. Továbbá:
Megakadályozhatja a plakk kialakulását az artériákban.
Javíthatja a mentális éberséget és segíthet megelőzni a szenilitást.
Megakadályozhatja a fogszuvasodást
Segít megelőzni a csontritkulást
Enyhítheti a székrekedést


A szőlőmag kivonat antioxidáns hatása a C vitaminnál hússzor, míg az E vitaminnál ötvenszer erősebb. A szőlőmag kivonat nagy teljesítményű étrend kiegészítő, amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni.
Forrás impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 689 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.