Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Az „Ellenállhatatlan Kilenced”
  2013-09-23 18:33:12, hétfő
 
 

Ezt imádkozta Pio atya azokért, akik segítségét és közbenjárását kérték az Úrnál, és bensőségesen csak ,,az ő ellenállhatatlan kilencedének" nevezte. Ezen egyszerű szavak végigimádkozását követően árasztotta Isten a Pio atyához zarándokló és imádságát kérő sok-sok ezer hívőre - és hitetlenre is - kegyelmének csodálatos jeleit.

Imádkozásának módja:
Kilenc napon keresztül mindennap imádkozzuk el a Kilenced mindhárom tételét.

A Kilenced:
1. Jézusom, Te mondád: ,,Kérjétek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak néktek." Íme, most zörgetek, keresek és kérem a kegyelmet, hogy:...

Miatyánk..., Üdvözlégy..., Dicsőség...

Jézusom Szentséges Szíve, remélek és bízom Benned. Ámen.

2. Jézusom, Te mondád: ,,Amit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek."

Íme, most a Te nevedben kérem az Atyától a kegyelmet, hogy:...

Miatyánk..., Üdvözlégy..., Dicsőség...

Jézusom Szentséges Szíve, remélek és bízom Benned. Ámen.

3. Jézusom, Te mondád: ,,Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak."

Íme, most szavad csalatkozhatatlanságára támaszkodom, és kérem a kegyelmet, hogy:...

Miatyánk..., Üdvözlégy..., Dicsőség...

Jézusom Szentséges Szíve, remélek és bízom Benned. Amen.

Jézusom Szentséges Szíve, Te nem tudsz részvétlen lenni a szerencsétlenek iránt. Légy irgalmas hozzánk, nyomorult bűnösökhöz is! Add meg nekünk Szűz Mária Szeplőtelen Szívének, a Te és a mi gyöngéden szerető Édesanyánknak a közbenjárására a kért kegyelmet!Szent József, Úr

Jézus nevelőatyja, könyörögj érettünk! (mi hozzátehetjük: Szent Pio atya, kérünk, imádkozd te is velünk kedves imádat!).
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
Öt perc lelkiélet: az imádság fajtáiról
  2013-09-23 14:31:02, hétfő
 
  Az evangéliumban időnként arról olvasunk, hogy Jézus elhívja tanítványait egy magányos helyre. Mit akar ott velük? Leggyakrabban - ha jól olvasom Mk 6,31-et és az azt követő verseket - egyrészt azt, hogy ,,kipihenjék magukat"; másrészt pedig, egyszerűen hogy ,,Vele legyenek". Röviden: imádkozni akarja tanítani őket. És vajon mi mit csinálunk, amikor a nap folyamán egyszer-egyszer leülünk, hogy csendes időt szakítsunk magunknak az imádságra?
Az egyház megszentelt hagyománya szerint az imádkozásnak négyféle módja van. 1. Az első közülük a kötött imaformákkal való imádság. Amikor egy gyereket imádkozni tanítunk, valami ilyesmit mondunk neki: ,,Figyelj, most pedig tedd szépen össze a két kis kezedet, és mondjuk együtt: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy..."

A gyerek utánunk ismétli a szavakat, anélkül, hogy még teljesen képes lenne felfogni a jelentésüket. Ugyan mit tud még arról valaki gyerekkorában, hogy mit is jelent az: ,,szenteltessék meg a Te neved..." (szóval, hogy ne az enyém...); vagy, hogy ,,legyen meg a Te akaratod..." (vagyis, ne az enyém...). Mégis van értelme imádkozni tanítani, mert a közös élmény, a bizalmas és meghitt együttlét puha légköre, a meleg figyelem valamiképpen bűvkörébe vonja, átöleli a kicsi lelkét, és egész életre szóló, kitörölhetetlen nyomot hagy benne. A szavaknak még lesz idejük később is jelentéssel megtelni; azoknak is amelyeket esetleg most még csak mechanikusan ismétel egy gyermek: ha bajban lesz, később tud majd hova visszanyúlni... A kötött imával való imádságot mi, keresztények sohasem ,,nőjük ki"; minden életkorban, később is gyakoroljuk. Sokan zsoltárokkal imádkoznak - manapság például sokan szívesen mondják a breviáriumot, s nem csak a papok! A szentmisén is kötött szövegekkel válaszolunk a liturgiát vezető pap szavaira. Én a munkahelyemre menet a rózsafűzért szoktam mondani (külföldön lévén félúton leggyakrabban átváltok egy másik nyelvre). Könnyű megoldani: gyalog és általában egyedül megyek...

2. Az imádság második fajtája az úgynevezett értelmi vagy kognitív ima. Ez szabadon, a saját szavainkkal mondott Istenhez fordulást jelent. Gyakran megesik, hogy az életünk eseményeinek értelme nem azonnal világos. Ha az értelemkeresés (türelmetlen vagy megadó, nyugodt vagy szenvedélyes) folyamatába Istent is bevonom - ha neki is elmondom, meddig jutottam és Őt is megkérdezem, hogy mit gondol erről-arról -, akkor az értelmem segítségével imádkozom. Gyakran egész életünk érelme is kérdésessé válik - különösen tragédiák, sorscsapások kapcsán, azaz a szenvedés kifürkészhetetlen titkával találkozva. A szentírásban Jób is így imádkozott (bár nála már a következő lépcsőfok is szerepet játszik). A fiatalok gyakran ösztönösen is felfedezik maguknak ezt az imamódot, amikor felébred bennük a hit értelmének/értelmetlenségének kérdése. Azonban ez az imaforma sem korlátozódik egyelten életszakaszra: sohasem szűnünk meg gondolkozni Isten és az életünk dolgairól, titokzatos összefüggéseiről. Remélem, Ti is gyakoroljátok időnként az értelmi imát!

3. Az ima harmadik fajtája az érzelmek bevonásával végzett, úgynevezett affektív ima. Az Istennel való kapcsolatunkban ugyanis hosszú távon nem hiányozhatnak az érzelmek! A feltámadott Jézus Krisztus előtt is kifejezhetjük, hogy éppen mit élünk át érzelmi szinten. Mindennek helye van, legyen bár szó örömről, háláról és megelégedettségről, vagy éppen lázadásról, dühről, és a minden elsöprő felháborodás érzéséről. Istennel nem csak vitatkozni szabad (értelmi ima); lehet vele veszekedni is! Szégyenkezés nélkül kifejezhetem mindazt, amit Vele szemben érzelmi szinten átélek; kibírt Ő már ennél többet is...! Az alapvető szabály így hangzik: ,,Ami van, annak szabad lennie!" Előtte nem érdemes takargatni önmagamat, hisz Ő úgyis ismer, anyám méhétől fogva (22. zsolt). Ő a szívek és vesék vizsgálója (Zsolt 7,10), s ő szőtte a testemet is (138. zsoltár). Nagyon felforrósodhat két személy kapcsolata, ha képesek megosztani egymással a legmélyebb érzéseiket is. Ugye, van tapasztalatotok az istenkapcsolat ezen fajtájáról is? A hétköznapi imaéletben Szent Ignác mind az értelmi, mind az érzelmi imát ajánlja - és a lelkigyakorlatok során gyakoroltatja is -, amikor a képzelőtehetségünk (fantáziánk) segítségével tanít imádkozni.

4. Van még valami mást is ezeken kívül? Vezet tovább is út? Én azt hiszem, hogy igen. Érintsen bármilyen mélyen is, a személyes imának még az affektív-érzelmi imamód sem a végső stádiuma! Hiszen az érzelmek folyvást változnak, feltámadnak, mint a szellő és kihunynak, mint egy csillag pirkadatkor, a hajnali égen. Idővel el is csendesedhetnek, mint idős korra a lobogó érzelmek egy-egy jó házasságban. Ilyenkor csak egyfajta egymás számára való csendes, szerető jelenlét marad. Ez az egyszerű ima ,,fokozata". A szerelmesek is belefáradhatnak a folytonos beszélgetésbe, érzelmeik állandó kifejezésébe. Jól esik ilyenkor egyszerűen csendben maradni. Én nézem Őt, Ő néz engem - s ez elég. Hiszen a feltámadott Jézus Krisztus itt van, jelen van minden pillanatban - legfeljebb én nem vagyok éppen jelen, mert lekötnek, magamba zárnak a gondjaim és gondolataim... Az egyszerű imához elég, ha csak Vele igyekszem maradni. Ilyenkor a nevét ismételgethetem - de megteszi bármely más alkalmas szó, zsoltárvers, imaszakasz is. Csend van, s én is csak egy belső hangon szólalok meg, nagy tisztelettel. Gyakran segít, ha a szót a légzésemmel is összehangolom.

Ebben a fázisban az ima legfőbb akadálya - sokunk tapasztalata szerint - a szétszórtság. Hiszen bármilyen jó szándékkal ülök is le imádkozni, egyszer csak azon kapom magam, hogy már egészen máshol - a gondolataimban - vagyok, ahelyett, hogy itt lennék, ahol Isten van: a jelenlétben. Ilyenkor egyetlen teendő van: újra és újra, türelemmel visszatérni. Annak nincs jelentősége, hogy ez hányszor sikerül (mondjuk egy egyórás imaidő alatt háromszor-négyszer, tízszer-hússzor, vagy 50-60-szor is). Ha egyrészt az időmet odaadtam Istennek (hiszen gyakran ez számunkra a legértékesebb, amit a legnehezebb odaadni!); másrészt, ha mindannyiszor, amikor csak észreveszem az elkalandozást, visszatértem, nem lehet kétségem: jól imádkoztam! Az ima ,,minősége" nem számít: aki emiatt elégedetlen, még túlságosan önmagára (saját teljesítményeire, önös céljaira, például ,,tökéletesedésére") figyel, ahelyett, hogy Istent helyezné a középpontba.

Egyszer egy nagyon derék jezsuita, kitűnő lelki embert, kérdeztem, hogy imádkozik ,,Az én imám 90 százalékban azzal telik, hogy feldolgozom a napot..." - válaszolta. Egy másik lelki atya pedig a következő történetet osztotta meg. Egy alkalommal valami képzést tartott Németországban egyházi embereknek. Főleg papok, protestáns lelkészek és hitoktatók voltak jelen. Az imáról beszélt nekik. Egyszer csak valaki jelentkezett a jelenlévők közül: ,,Én nem értem, hogy mi értelme van ennek a szentségimádás-dolognak..." ,,Mindjárt tudtam, hogy evangélikus..." - kommentálta. ,,Ezt válaszoltam neki: akkor te még soha életedben nem hallgattál meg még teljes figyelemmel, teljes tisztelettel egyetlen embert sem az életedben! A teremben egy pillanat alatt néma csend lett..."

Mert tényleg erről van szó: ez a tét! Hogy ne a saját gondolataim körül keringjek, hanem - legalább a szándék szintjén - teljes tisztelettel és odaadással Őfelé forduljak. Őt hallgassam; magamról megfeledkezve, Őrá függesszem a tekintetemet. Mert ebben áll az ima lényege.

Újra mondom: az, hogy összeszedettek maradunk-e (s mennyi ideig), vagy hogy idővel megadja-e a lélek egyesülésének kegyelmét: megengedi-e, hogy minden fenntartás nélkül az övéi legyünk - már nem a mi dolgunk. Nincs jelentősége. A törekvés a fő. Vagy még inkább: a vágyakozás.

Talán még egy utolsó (összetett) gondolat. :) Akik imádkoznak, azokhoz vonzódnak az emberek. Keresik és élvezik a társaságukat. Mert jelenlétükből figyelem és szeretet árad. Képesek másoknak helyet adni önmagukban. És nem erőszakosak: mentesek a mások iránti elvárásoktól. Már könnyű elfogadniuk a körülményeket és az embereket olyannak, amilyenek. Képesek Isten szemével nézni. Manapság sok szó esik arról katolikus körökben arról, hogy hogyan tudnánk vonzóvá tenni mások számára az Egyházat. Konferenciázunk, vitatkozunk és érvelünk, akcióterveket gyártunk erről a témáról. Nemrégiben püspöki szinódust is tartottak Európa újra-evangelizálásáról. Nem tudom, nem az ima körül kellene-e keresni a megoldást. Én abban hiszek, hogy az emberek ma is éhezik és szomjazzák az igazságot, Istent és a spirituális dolgokat. Jézusnak és az apostoloknak egyenesen menekülniük kellett a tömeg elől, annyian keresték őket. Meglehet, nekünk sem annyira az emberek kedvét kellene keresünk; időszerű volna ehelyett egyszerűen elkezdeni imádkozni. És állhatatosan kitartani ebben a harcban... Talán ebben áll a ,,misszió" oly sokat emlegetett ,,módszere".

De ne kioktatásnak vegyétek - főleg magamnak mondom...! ;) Na, szerbusztok!
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Körömvirág
  2013-09-23 14:20:34, hétfő
 
  A TERMÉSZET PATIKÁJÁBÓL

Népi elnevezése:

gyűrűvirág, kenyérbélvirág, kerti körömvirág, macskaköröm, orvosi körömvirág

A növény jellemzői:
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről és Ázsia nyugati térségéből származó, gyakori dísznövény. Egynyári kerti növény, szőrös szárral és fénylő sárga fejecskevirágzattal. Konyhakertekben és telepített kultúrákban is 15 - 40 cm magasra nő.
Virága citromsárgától egészen narancsvörös színűig terjed. A növény júniustól októberig virágzik. A fészkes virágzatot üde nyílásukban szedjük, de ennél értékesebbek a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok, valamint a fészkekből kicsipegetett karima virágok. A körömvirág egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek.

Hatóanyagai:
A növényi részekben (virágzat és szirom) található azulén-származékok, flavonoidok, glükozid, illóolaj, karotin, keserűanyag, nyálkaanyagok, szabad triterpének, színanyag, szaponinok, poliszacharidok, szalicilsav E-vitamin adják fő hatásait.
Külsőleg és belsőleg is egyaránt hatásos gyógynövény.
Kolostorkertekben már a középkorban görcsoldóként és sebkezelő kenőcsökben használták.

Belsőleg alkalmazzák:

-a szapora szívverés megnyugtatására
-a magas vérnyomás csökkentésére
-epebántalmak, epehólyag-gyulladás esetén mert az epetermelést és epekiválasztást serkenti
-a máj működésének elősegítésére
-sárgaság kezelésére
-kevés gyomorsav esetén
-gyomorhurut kezelésére gyulladáscsökkentő hatása miatt
-az emésztés megkönnyítésére
-az emésztőrendszer görcseinek és gyulladásainak oldására
-húgyúti bántalmaknál, hólyaghurut kezelésére
-vérkeringés javítására, a vér tisztítására

Küsőleg alkalmazzák:

-szem- és a bőrfertőzések esetében
-pattanásos arcbőr ápolására
-fogfájásra, fogíny ápolására enyhítő gyógyírként
-bőr-és szájüregi betegségek kezelésére
-sebkezelésre, ficamok, kisebb vágások és égési sérülések,
-zúzódások ellátására,
-sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt
-napégés okozta fájdalmak enyhítésére
-fehérfolyás elleni öblítőkben
-aranyeres kenőcsökben
-rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén
-visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák esetében
-bekeményedett izmok lazítására
-gyógynövényes fürdőkeverékekben

Lehetséges mellékhatások:
Túl sok gyomorsav esetén belsőleg óvatosan fogyasszuk, mert túladagolása gyomorbántalmakat okozhat!

Felhasználása

a kertben:
Körömvirágot vethetünk házikerti virágágyba, cserépbe és virágládába is. Remekül felhasználhatjuk házunk előtt színfoltként, így hazatérve a derű és feltöltődés időszaka következhet az egész napi munka után. Zöldségeinkre is erősítő hatással van, illetve a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket is.

Fűszerként:
Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Szirmai fűszeresek, kissé kesernyések, ehető virágként nyári saláták vidám díszítője, illetve használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez.

Teakészítés:
1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez. Nem főzzük, csak forrázzuk (a felfőtt vizet pár pillanatig állni hagyjuk, utána öntjük a szárított vagy friss növényre), majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas.

Ülőfürdő:
két összmarék friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.

Lemosás:
fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.

Borogatás:
Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.

Körömvirág tinktúra:
egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkába (vagy 70%-os alkoholba) két hétig a napon vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyunk. A tinktúra forralt vízzel hígítva alkalmazható: zúzódások, daganatok, izomrándulások, vérömlenyek, fekélyek gyógyítására.

Körömvirágolaj:
egy befőttes üveget lazán töltsünk meg a virágfejekkel és öntsünk fel hidegen sajtolt olajjal. Erre a célra bármilyen jó minőségű hidegen sajtolt olajat használhatunk. Az üveget szorosan zárjuk le, majd legalább két hétig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le, és sötét, hűvös helyen, jól záródó üvegben tartsuk.

Körömvirág kenőcs 1.:
két összmarék körömfüvet (szárát, virágját, levelét) összevágunk. Jó minőségű disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről.
Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászon kendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe. A sütésből visszamaradt növénydarabokat ne dobjuk el: kitűnő pakolást lehet készíteni belőle a sérült bőrfelületekre.

Körömvirág kenőcs 2.:
70g-nyi lehetőleg frissen szedett virágot szétmorzsolunk, és 100 g olvadt vajat ráöntünk.
A keveréket gőz fölött kb. 70 fokra melegítjük és többször megkeverve 20 percig állni hagyjuk.
Egy sűrű szövésű kendőn vagy valamilyen tiszta anyagon átszűrjük. Kihűlés után már is kenhetjük a gondosan megtisztított sebre.

Friss lé:
megmossuk a levelet, szárat és virágot és azon nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs-centrifugával vagy fokhagymapréssel.

A körömvirág tehát mindig jó a háznál, hát még a kiskertben! A kis növényben nagy erő rejlik, ezért érdemes házunk táján termeszteni. Ettől kezdve a krémet saját kezűleg készíthetjük el, illetve a frissen leszedett növényből főzött teát minden nap élvezhetjük.Ráadásul nem lesz szükségünk időjósra sem, mert a népi babona szerint, ha reggel hét óra után még zárva találjuk a színes virágot, aznapra eső várható.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Levendula AZ ILLÓOLAJOK KIRÁLYNŐJE
  2013-09-23 14:15:08, hétfő
 
 
A levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad.


A levendulát a Rómaiak hozták be Európába. Az ókorban ez a növény a szépségápolás egyik fő virága volt, használták testre kenve, szappant készítettek belőle, vagy épp a fürdővizet gazdagították vele. De sokszor a száraz virágot a padlóra szórva illatosították a szobát.

Hatóanyaga:
Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is.


Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére, míg leveleit hús- és gombaételek elkészítéséhez használják.

Fizikai, élettani hatásai:

a levendulaolaj a legsokoldalúbb, leggyakrabban használt illóolaj az összes közül.
A szervezet valamennyi rendszerét képes egyensúlyba álltani.
antiszeptikus, antibakteriális és fájdalomcsillapító hatása értékessé teszi a különböző sebek,
égési sérülések, kék foltok, zúzódások, allergia, rovarcsípés, torokgyulladás kezelésében
antiszeptikus és nyákoldó hatása által eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyűlt váladékokat
segíti a bőr gyógyulását égési, leforrázott sebek, napégés esetén;
kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát
gyulladásokat kezelhetünk vele borogatással, fürdővel, masszázs segítségével.

Bőrön át felszívódik, és a vérkeringéssel eljut a beteg szervhez.
hatékony megfázás, influenza, nyálkahártyák gyulladása esetén;
jó inhalálószer hurut, arcüreg-gyulladás, hörghurut esetén
majorannával keverve csökkenti a menstruációs, reumás, rándulás, ficam okozta fájdalmakat
enyhíti az izomgörcsöket és az izomfájdalmakat
csökkenti a fáradtságot, és élénkíti az immunrendszert
elősegíti az epe termelődést, ezáltal segíti a zsír lebontását a szervezetben
képes csökkenteni a vérnyomást és a szapora szívverést
csökkenti a gyomorgörcs okozta fájdalmakat, hasfájást, hányingert, emésztési panaszokat
szédülés és ájulás ellen be kell lélegez(tet)ni
kiválóan alkalmas a migrén és az idegi eredetű fejfájások leküzdésére
szülés után jó hatású a mézben vagy tejszínben elkevert levendulaolajos ülőfürdő
jó rovarűző szer; közvetlenül is alkalmazható rovarcsípés, harapás, seb,
horzsolás, kék foltok, zúzódások esetén
a levendula felerősíti más olajok hatását
enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is

Pszichikai hatásai:

a levendula nyugtató, antidepresszív, érzelmekre kiegyensúlyozó, idegnyugtató hatású
jó feszültség, depresszió, álmatlanság, fejfájás, stressz, túlérzékenység, mélabú ellen
erősíti az idegrendszert
tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást
hatásos hangulatingadozás, bizonytalanság érzet esetén; lecsillapítja az elmét, lazít, és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását
a levendula azoknak az embereknek az olaja, akik nagyfokú kreativitással rendelkeznek, de bizonyos visszatartó erők miatt nem tudják kiadni magukból a képességeiket
csökkenti a fejfájást, nyugodt éjszakai alvást biztosít
Levendulaolaj készítés házilag

Végtelenül egyszerű, próbáljuk hát ki otthonunkban. A lenti receptben olívaolajat használunk, de ha valaki nem szereti az olívaolaj illatát, használhat helyette más, kevésbé aromás olajat is, mint például: a mandulaolaj, lenmagolaj, vagy kukoricaolaj.

Természetesen ez nem lesz 100%-os töménységű levendulaolaj, de azt tapasztaltam, hogy nem is baj, hogy kevesebb hatóanyag és illóanyag van a készítményünkben, mert nagyon erős, átható illata van, és a hatóanyagok mennyisége is épp megfelel a házipatika céljainak.

Íme az elkészítése:
A levágott száras levenduláról leszedegetjük a virágokat, és egy tálba tesszük.
Egy maréknyi levendulavirághoz annyi olívaolajat teszünk, hogy éppen elfedje, és elkezdjük főzni egy lábasban.
Forrás után egy perccel le is zárjuk, és hagyjuk kihűlni.
Ezután egy sűrű szövésű anyagon átszűrjük a levendulás olajat.
Ezt visszatesszük az edénybe és hozzáadunk megint egy maréknyi levendula virágot, és megismételjük a folyamatot.
Hűlés után lezárjuk és leszűrjük.
Ezzel kész is a házi levendulaolaj.
Jól záródó üvegben, sötét, hűvös helyen tároljuk.

Keverhető: citrommal, erdei fenyővel, muskotályzsályával, pacsulival, rozmaringgal, kakukkfűvel, majorannával, narancsvirággal, borsmentával

 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Négysajtos töltött krumpli
  2013-09-23 12:50:56, hétfő
 
 
Hozzávalók 4 személyre:
8 krumpli, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg gouda sajt, 5 dkg juhsajt, 5 dkg feta sajt, 5 dkg füstölt sajt,
5 dkg vaj, 1 teáskanál szárított rozmaring, metélőhagyma, só

Elkészítése:
A krumplikat jól megmossuk, ha szükséges megsikáljuk, majd félbevágjuk és egy tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a rozmaringgal meg a sóval. Fóliával lezárjuk és forró sütőben, 30-40 perc alatt megsütjük. Közben a sajtokat kockára vágjuk, a vajat pedig megolvasztjuk.
Mikor a krumplik átsültek, kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd belsejüket kikaparjuk, felvágjuk és összekeverjük a sajtokkal meg a vajjal. A tölteléket visszarakjuk a krumplicsónakokba, megszórjuk apróra vágott metélőhagymával és 10-15 percre visszarakjuk a forró sütőbe. Azonnal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Zöldcitromos torta - liszt és cukormentes
  2013-09-23 12:48:44, hétfő
 
  Hozzávalók a piskótához:
2 tojás, 10 csepp stevia folyadék, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál citromlé, 1/2 citrom reszelt héja; a krémhez: 15 csepp stevia folyadék, 25 dkg mascarpone, 4 dl natúr joghurt, 2 dl tejszín, 10 g zselatin,
2 zöldcitrom leve és 1 héja;

a díszítéshez: 1 zöldcitrom

Elkészítése:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkavarjuk a stevia cseppel, a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a szódabikarbónát és felfuttatjuk a citromlével. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, az étkezési keményítőt meg a kókuszreszeléket és lazán összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük. A krémhez a mascarponét kikavarjuk a steviával, fellazítjuk egy kevés joghurttal, majd belekavarjuk az egészet. Hozzáadjuk a zöldcitrom levét meg a reszelt héját, a 0,5 dl vízben feloldott és felmelegített zselatint, majd végül a felvert tejszínt és összekavarjuk. A krémet a piskótára simítjuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap zöldcitrom szeletekkel díszítjük és megszórjuk kevés reszelt héjával.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Zöldcitromos torta - liszt és cukormentes
  2013-09-23 12:48:39, hétfő
 
  Hozzávalók a piskótához:
2 tojás, 10 csepp stevia folyadék, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál citromlé, 1/2 citrom reszelt héja; a krémhez: 15 csepp stevia folyadék, 25 dkg mascarpone, 4 dl natúr joghurt, 2 dl tejszín, 10 g zselatin,
2 zöldcitrom leve és 1 héja;

a díszítéshez: 1 zöldcitrom

Elkészítése:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkavarjuk a stevia cseppel, a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a szódabikarbónát és felfuttatjuk a citromlével. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, az étkezési keményítőt meg a kókuszreszeléket és lazán összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük. A krémhez a mascarponét kikavarjuk a steviával, fellazítjuk egy kevés joghurttal, majd belekavarjuk az egészet. Hozzáadjuk a zöldcitrom levét meg a reszelt héját, a 0,5 dl vízben feloldott és felmelegített zselatint, majd végül a felvert tejszínt és összekavarjuk. A krémet a piskótára simítjuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap zöldcitrom szeletekkel díszítjük és megszórjuk kevés reszelt héjával.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 382
  • e Hét: 3249
  • e Hónap: 9621
  • e Év: 60412
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.