|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2013-09-03 22:04:14, kedd
|
|
|
Hozzávalók
Grillázs felvert
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
50 g cukor
50 g dió grillázs (45g cukor, 26g durva dió) -> 165 °C-ig kell melegíteni, majd 5 mm vastagra nyújtani, és kézzel apróra törni.
50 g liszt
70 g pörkölt darált dió
15 g olaj
5 g vaníliás cukor
1 db citrom héja
Ropogós pralinékrém
30 ml víz
30 g cukor
7,5 dkg darált dió
25 g fehércsoki
20 g karamellizált ostyatörmelék
Diós krém
50 g tej
60 g cukor
50 g tojássárgája
1 db citromhéj
5 g vaníliás cukor
20 g oldott zselatin (1 dl víz 15 g zselatin feloldva ebből mérjük ki)
300 g tejszínhab
120 g pörkölt és finomra őrölt dió
Mézes krém
50 g tej
80 g vegyes virágméz (minél sötétebb annál ízesebb)
50 g tojássárgája
15 g oldott zselatin
200 g tejszínhab
Karamell-bevonat
95 g cukor (karamellizálni-> 170 °C-ig melegítjük)
150 g tej
30 g vaj
6 g keményítő (keményítőt feloldjuk a hideg vízben)
12 g hideg víz
10 g oldott zselatin
Diós-roppanós lap
65 ml narancslé (frissen csavarva)
65 g vaj
150 g porcukor
75 g darált dió
30 g liszt
Milotai mézes grillázstorta recept - Magyarország mennyei tortája 2013
Írta: knenagy
2013.08.21.
Oszd meg Facebook-on
Elkészítés
Grillázs felvert
A felvertet a hagyományos módon elkészítjük, és a bekeverésnél a
liszttel együtt szórjuk bele a grillázstörmeléket és a pörkölt darált diót
2 db 24 cm-es átmérőjű lapot tudunk ebből sütni, 180 fokon 8-10 percig.
Ropogós pralinékrém
A vizet a cukorral gyenge szálpróbáig főzzük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg darált diót. Ezután lehűtjük körülbelül 29 °C -ig, majd pépesítjük (ha
nincs hengergép botmixerrel is megoldható). A fehércsokit is közel azonos hőmérsékleten adjuk hozzá és lehűtjük kb. 20 fokra, majd hozzákeverjük a 20 g karamellizált ostyatörmeléket.
Diós krém
A tejet a cukrot és a tojássárgáját 72 fokig melegítjük és hozzáadjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ha a krém kb. 27 fokos, akkor hozzáadjuk az oldott zselatint, a tejszínhabot és a pörkölt és finomra őrölt diót.
Mézes krém
A tejet, mézet és a tojássárgáját 72 fokig melegítjük. Ha a krém kb. 27 fokos, akkor hozzáadjuk az oldott zselatint és a tejszínhabot.
Karamell-bevonat
A kristálycukrot megkaramellizáljuk, ráöntjük a tejet, vajat és ha a cukor feloldódott, beleöntjük az elkevert keményítőt, kiforraljuk és belekeverjük az oldott zselatint.
A torta összeállítása tortakarikába történik, amit vaxpapírral bélelünk ki. Alulra tesszük az egyik felvert lapot, és ráterítjük a papíron vékonyra kinyújtott, ropogós pralinékrémet. A pralinékrémre rátöltjük a diós krémet, majd ráhelyezzük a következő piskótalapot. Ezután a mézes krémet is rákenjük, majd ha megkötött, ráöntjük a szobahőmérsékletű karamell bevonatot. Szeletenként diós-roppanós lappal díszítjük, oldalát pedig 1cm magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozzuk.
Diós-roppanós lap
Felforraljuk a narancslevet a vajjal és forrón hozzáöntjük a többi hozzávalót, melyeket előzetesen összekevertünk. Fél órát pihentetjük, majd 5-ös sima-csöves nyomózsákba tesszük, és teflonos papírra zöldborsó nagyságú gömböket formázunk egymástól legalább 8 cm-re. 180 fokon aranybarnára sütjük, és ezt követően fakanálra vagy vékony csőre tesszük ívesen megdermedni. A megmaradt díszeket összetörjük, és panírozásra használjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2013-09-03 21:39:19, kedd
|
|
|
Szilvalekvár kétféleképpen készítve
Az egyik így készült:
4 kg szilva
40 dkg cukor
fél deci ecet
A szilvát megmostam, kimagoztam. Egy nagy lábasba öntöttem az ecetet és a lábast forgatva, mindenhol végig eceteztem a lábas oldalát, majd bele tettem a szilvát. Nagy lángon forrásig főztem, majd ráöntöttem a cukrot és kislángra kapcsoltam. Így főtt kb 6 órát. Kislángon, lefedés nélkül. Nem kavargattam, teljesen magára hagytam. A hat óra elteltével tisztára mosott és kifőzött befőttes üvegekbe szedtem, két befőző fóliát megvizeztem, az üvegek tetejére tettem, majd erősen rácsavartam a tetőt. Fejre állítottam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni, azaz két nagy törölközőbe csomagoltam, hogy minél lassabban hűljenek ki. Ebből az adagból 5 üvegnyi (2 dl-es) lekvár lett, ami a képen is láthatóan tökéletes állagú, kenhető, nem folyós lekvár lett!
A másik adagnál 5 kiló szilvát megmostam, kimagoztam, egy tepsibe tettem, megszórtam cukorral és két órára a sütőbe tettem. A sütőt előtte már melegítettem, és 180 fokra kapcsoltam, azaz 4-es fokozatra. Két óra sülés után, nálam még nem állt össze, sőt még nagyon kezdetlegesnek látszott, így ment egy lábasba, és a gázra, majd kb négy órányi takaréklángon főzés után érte el azt az állagot, mint az előző adag. Amikor késznek ítéltem, kimosott, kifőzött üvegekbe tettem és ugyanúgy jártam el, mint az előző adagnál. Ezen adagnál a szilva még igen kemény, inkább savanyú, mint édes volt. Szerintem ezért nem értem el két óra alatt, hogy lekvárrá süljön.
Hozzávalók ennél az adagnál:
5 kg szilva
50 dkg cukor
A második adag inkább barnásabb lett, az első pirosabb, de mint írtam, az első édesebb, érettebb szilva volt, a második kicsit éretlenebb, amit a hírtelen jött októberi télben gyorsan leszedtek...
Ízre mindkettő finom, a sütős változat szerintem finomabb, teltebb, mélyebb íze van!
A lábosos verzióval semmi dolgom nem volt. A forrás után nem kavartam, hozzá sem kellett nyúlni, csak szépen magában főtt. Időnként ránéztem, mert érdekes volt, ahogy a szilva sárga húsából szinte sötétbarna anyag lett.
A tepsis változatnál is csak annyi munka volt vele, hogy át kellett szednem egy másik lábasba, és abban főzni.
Megdöbbentően kevés lekvár lesz a gyümölcsből, viszont megdöbbentően kevés cukor kell hozzá!
Ebből az összesen 9 kilónyi szilvából kb 10 üveg lekvár lett. Az üvegek két decisek! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2013-09-03 21:30:50, kedd
|
|
|
Egy fiatal magyar a tengerparton csodálkozik azon, hogy egy középkorú
francia férfi mennyire sikeres a nőknél. Elhatározza, hogy tanácsot
kér tőle.
- Tegyél egy közepes méretű krumplit a fürdőnadrágodba, mielőtt a
strandra mész! - mondja az.
Így is tesz, de csak annyi történik, hogy egyre jobban kerülik a nők a
magyart. Megint tanácsot kér a franciától. Erre az:
- Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy a krumplit a fürdőnadrág elejébe
kell tenni!
|
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
2013-09-03 11:24:27, kedd
|
|
|
Bioritmus
"Egyszer fent - egyszer lent." Már az ókorban felfedezték hogy fizikai, érzelmi és szellemi állapotunk egy bizonyos ritmus szerint folyamatosan változik. Születésünk időpontjában indul el a bioritmusunk három sinus görbéje. Azt, hogy melyik nap hogyan érezzük magunkat, mihez van kedvünk, vagy erőnk, a bioritmusunk aktuális állásának is köszönhető.
Fizikai görbe: a test bioritmusa (23 napos ciklus)
Fizikai görbénk mutatja, hogy fizikai kondíciónk milyen állapotban van. A pozitív szakaszokban jó formában érezzük magunkat, több az energiánk, szívesebben végzünk fizikai tevékenységet, a sportban is jobb eredményeket érünk el. Negatív tartományban több pihenésre, feltöltődésre van szükségünk, úgy érezzük kevesebb az erőnk, energiánk.
Érzelmi görbe: a lélek bioritmusa (28 napos ciklus)
Érzelmi görbénk befolyásolja, hogy érzelmileg milyen állapotban vagyunk. A pozitív időszakokban lelkesebbek, optimistábbak vagyunk, pozitívan állunk hozzá az emberekhez, helyzetekhez. Negatív fázisokban viszont hajlamosak vagyunk depresszióra, elhagyhat optimizmusunk, felerősödhetnek lelki problémáink.
Szellemi görbe: a szellem bioritmusa (33 napos ciklus)
Szellemi teljesítőképességünket befolyásolja, hogy ez a görbénk éppen milyen tartományban van. Pozitív szakaszokban úgy érezzük, hogy könnyebben megy a tanulás és a szellemi munka, jobb eredményeket érhetünk el. Negatív értékeknél csökken a koncentrációs képesség, és nehezebben "fog az agyunk". Ilyenkor ugyanazokat a feladatokat lassabban tudjuk elvégezni.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: ezotéria |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2013. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
70 db bejegyzés |
e év: |
776 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 77
- e Hét: 1752
- e Hónap: 2744
- e Év: 34473
|
|
|