Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Szamosújvári mézes pogácsa (Chátlámá)
  2013-09-03 15:09:46, kedd
 
  Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj

Elkészítése: A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk, és a tésztát alaposan kidolgozzuk. Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még kb. 30-35 percet pihentetjük és sütőbe téve kb. 20 percig sütjük.

A recept örmény eredetű, a vásárok legnevezetesebb csemegéje volt . Száraz, hűvös helyen nagyon jól tárolható, sokáig eláll.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Torockói Somodi kalács
  2013-09-03 15:05:26, kedd
 
  A somodi kalács Torockó jellegzetes ünnepi süteménye. A karácsony, húsvét, pünkösd elmaradhatatlan kelléke, a XX. század elején pedig az esküvők egyetlen tésztafélesége volt. Ma is vannak olyan hagyományőrző családok, akik minden ünnepre megsütik, és karácsony estéjén friss somodit és bort fogyasztanak. A kalácsot járai agyagedénybe teszik és sütőkemencében sütik. Sütés közben kellemes, fahéjas illat árad szét a konyhában.

Hozzávalók:
a tésztához: 1 kg liszt, 5-6 dl tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 csapott kávéskanál só;
a töltelékhez: 30 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 evőkanál őrölt fahéj;
a lekenéshez: 1 tojás;
a kalácsforma kikenéséhez: 1 evőkanál zsír

Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A lisztből a cukorral, a tojással, a tejjel, a sóval és az élesztővel, közepes keménységű tésztát gyúrunk, a végén pedig lassanként beledolgozzuk az 5 dkg olvasztott vajat és hólyagosra dagasztjuk. Liszttel megszórjuk, letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk, majd kissé átgyúrjuk és újabb 15 percig pihentetjük. A töltelékbe való cukrot összekeverjük a fahéjjal, a vajat megolvasztjuk és ezeket három részre osztjuk. Lisztezett abroszon, rétesvékonyságúra húzzuk a tésztát, megszórjuk a fahéjas cukor harmadával és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. A tészta két, szélesebbik felét az asztal közepéig behajtjuk, újra megszórjuk a fahéjas cukorral és meglocsoljuk a vajjal, majd a két kisebbik oldalát hajtjuk be a közepéig. Az így kapott téglalap formájú tésztát harmadszorra is megszórjuk a fahéjas cukorral és meglocsoljuk a vajjal, majd lazán feltekerjük, patkó alakúra hajtjuk és jól kizsírozott agyagedénybe tesszük. Egy órán át kelesztjük, majd lekenjük a felvert tojással és befűtött kemencében kisütjük.


Gázsütőben sütöttem, 50 percig, 170-180 fokon. A sütő aljába tettem egy edénybe vizet, hogy sülés közben párologjon.

A Torockói füles kemence

Torockón a pitvarban volt felépítve a félgömb alakú, ún. füles kemence. Jobb oldalán volt a katlannak kialakított nyílt tűzhely , amely fölé egy láncon vasüstöt lógattak, ebben melegedett a víz , főzték az állatoknak a krumplit, forrázták a puliszkalisztet. Ugyanott, vaslapon főzték az ételt. A kemencébe csak kenyér és kalácsütéskor szoktak begyújtani, ilyenkor a Somodi kalács illata betöltötte az egész egész házat.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Nagymama porhanyos kiflije
  2013-09-03 15:00:50, kedd
 
 
Nagyon kiadós, 72 darab kifli jön ki belőle. Nagymamám leggyakrabban készített süteménye volt, gyerekként imádtam pödörgetni a kis kifliket.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál zsíros tejföl, 2 sütőpor, 1 kávéskanál ecet, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só; a töltelékhez: alma vagy birsalma lekvár; a tálaláshoz: 15 dkg porcukor

Elkészítése: A lisztet összedolgozzuk a zsírral, közepébe mélyedést csinálunk és hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a tojássárgát, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a sütőport meg az ecetet és alaposan összedolgozzuk. Ha esetleg túl keménynek éreznénk a masszát, kevés hideg vizet adjunk hozzá. Puha, jól dolgozható masszát kell kapjunk. 6 részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk és fél órára hidegre tesszük. Mindegyik gombócot enyhén lisztezett deszkán vékony, kör alakúra nyújtjuk és 12 részre vágjuk. Mindegyik háromszögű tésztára egy-egy kávéskanál lekvárt teszünk, majd felsodorjuk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt világosra sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Lángos
  2013-09-03 14:56:55, kedd
 
 
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3,5 dl víz, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1 kávéskanál só, 2,5 dkg élesztő; a sütéshez: 7 dl olaj; a tálaláshoz: 3 dl tejföl, 40 dkg juhtúró, 8 szál zöldhagyma

Elkészítése: A langyos, cukros vízben elmorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedét csinálunk és beletesszük az élesztős vizet, a sót, az olajat és a tejfölt, majd jól megdagasztjuk. letakarjuk és egy óráig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát olajos kézzel 8 részre osztjuk, kerekre kihúzogatjuk és bő olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Mikor kissé kihűltek, lekenjük tejföllel, megszórjuk összemorzsolt juhtúróval és megszórjuk apróra vágott zöldhagymával.
Különleges és finom.
 
 
0 komment , kategória:  Tésztafélék  
Gombásgaluska leves
  2013-09-03 14:53:54, kedd
 
  Hozzávalók
a galuskához: 25 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 1-2 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyemzöld;
a leveshez: 3 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis hagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, tárkonyecet

Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és megdinszteljük rajta előbb a hagymát, majd a zöldségeket is. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsózzuk és megfőzzük. Közben elkészítjük a galuskamasszát. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott gombát és zsírjára sütjük. Megszórjuk a sóval, a borssal meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, összekavarjuk és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgát és a kemény habbá vert fehérjét. A masszából, evőkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe és kifőzzük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és behabarjuk vele az ételt, majd kiforraljuk. Tárkonyecettel savanyítjuk.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Jurta és AZ Élet
  2013-09-03 13:43:45, kedd
 
  - 18 rész-

Dobozok és zsákok.

Raktár lett az otthonunkból. Igaz belakni sem tudtuk igazán, hiszen már ki sem csomagoltunk tisztességgel, mondván úgyis hamar tovább költözünk.

Mostanra már nagyon zavar ez az összecsomagolt állapot.

Amolyan otthontalan érzés.

Bár ez így még sem igaz, hiszen mindenütt otthon vagyunk. Mondjuk ezt nagy okosan, még hangosan is sokszor magunknak. Ezt mondom hát magamnak, mint egy megnyugtatásként.

No és azt is, hogy most már nem tart sokáig. Ezt is mondogatom már egy ideje, remélem, most már tényleg a vége közeleg.

Hihetetlenül nagy a bizonytalanság, a folyamatos változások miatt. És ahány alkalommal ránézek, a dologra csak azt kapom: bátorság! Merj lépni! Ne izgasson az, hogy mi történik rajtad kívül!

Ezt üzeni a szívem, ezt dobogja bennem.

Hát igen...

Bevallom, az elmúlt hétvégi újabb látogatásom a Balaton-felvidéken elbátortalanított. Nézeteikben különböztek az érdekek, egy kerekasztal beszélgetés keretén belül. Ahogy nőtt a feszültség, úgy kúszott feljebb és egyre feljebb bennem egy kérdés a lüktetésével párhuzamosan, (mint amikor a hőmérőben kúszik felfelé a higanyszál) és már-már fojtogatta a torkomat, mire kimondtam, megszakítva vele a csendet. A kérdés pedig automatikusan generálta bennem a lépjünk már tovább funkciót. Nem is tudom szeretem-e magamban azt a részemet, aki felforgat, aki körül berobbannak a bombák... Tény, ez is én vagyok.

Továbbá ez az esemény aktiválta bennem a kirekesztettség érzést, hogy nem vagyok megfelelő partner.

Annyit dolgoztam már ezen a korán megszerzett, igen mély fájdalmon, emléken és még mindig visszakúszik a legváratlanabb pillanatokban. Igazán nehezen gyógyuló seb ez.

Szóval a hétvége elbizonytalanított pár napra.

Teszem a dolgom, és érzem, hogy egyik oldalról visszafogják a munkát, a másik oldalról pedig nyomják.

Fogalmam sincs mi a helyes ebben az esetben.

Visszafogni? Vagy nyomni? Vagy hagyni, hogy történjen ami?

Befelé figyelve magamban azt látom, és érzem, hogy sürgősen tenni és tenni kell!

Ehhez pedig az kell, hogy a közelben lakjak, ez nem vitás. Igaz azt is érzem, lesz egy átmeneti rövid állapot, amikor csak hagyni kell. Ez pont elég lesz nekem a költözésre.

Igen!

Még mindig a költözés csontot rágjuk, de már végleges a döntésem. A zavaros állapotok ellenére, költözünk, még hozzá villám gyorsan. Hova, miként, mikor (két héten belül!)? Még mindig nem tudom. Furán hangzik és nem is átlagos lépésre készülök.

Megint bele a semmibe.

Ez rövid időn belül a második semmibe lépés...

Tegnap arra gondoltam, talán nem teszek meg mindent azért, hogy valóban tudjunk költözni. Igyekeztem ezen változtatni. A fülemben csengett egy barátnőm mondata: - Be kell hívni a számotokra megfelelő helyet!

Nosza! Hívjuk be!

Levettem a dobot (szegény megporosodott az utóbbi időben) és az örömdobolással összekötöttem a vizualizációt, a teret és az időt. Hajrá Teremtés!

Tegyünk meg mindent fizikai síkon is, gondoltam.

Hajnalig kerestem az interneten, megfelelő helyet számunkra a költözéshez. Minek után nem találtam szinte semmit, azt hiszem tényleg igaz az, amit érzek a szívemben: hagyni kell megtörténni.

Ez az állapot most aztán tényleg nagyon nehéz. Újra körbe nézek a jurtában.

Dobozok, és zsákok.

A könyvespolcok lapra szedve. Pár szőnyeg van a jurta pallón, az is az érzékeny talpam miatt. Egy itthoni ruha és egy “városi". Egy naptár, egy golyóstoll, a két kedvenc könyvem. A keregén lógnak a dobok, a furulya, csörgők, fejem felett az álomfogó. Az ajtóban a cipők, papucsok. Ennyi.

Jah! És a konyha, összecsomagolatlanul.

Nincs rám jó hatással ez a látvány, érzés.

Nagyon várjuk most már mindannyian, azt, hogy a holmink a teherautóra kerüljön és végre meginduljunk új életünk felé. A gyerekek egy ideig hintáztak azzal, hogy költözzünk vagy maradjunk. Egy részük maradni akart, másik részük költözni.

Mostanra költözni akarnak egyértelműen. Ők is sürgetik a dolgokat.

Hihetetlen, és mégis valós! Amikor az ember rálép arra az útra, amit neki Szánt az Ég, teszi a dolgát, akkor egyszerre mindent megkap segítségül, amire szüksége lehet.

Itt volt a nyár, amikor mindenki nyaralni ment, kikapcsolódni. Pénz nélkül voltunk, ép az ételünkre futotta, ezért bele sem gondoltam, hogy nyaraljunk. Az meg végkép távol állt tőlem, hogy arra gondoljak, hogy mindezt a gyerekeim nélkül tegyem. Mégis! A srácok három alkalommal voltak valahol, rövidebb, hosszabb időre. És ez a bűvös hármas rám is érvényes volt. Három alkalmat is kihasználhattam, (pont úgy jött össze, pont akkor, szóval ügyes a pálya rendező!) amikor azt tettem ami nekem igazán jól esett.

Gyerekek nélkül, csak magamra figyelve. És a szerelemmel is összefutottam. :) Azóta együtt bóklászunk, persze ez sem egyszerű képlet.

(megjegyzem semmi sem egyszerű körülöttem, és mindig pezsegnek az események)

Pár napja még azt sem tudtam miből fogok elköltözni, miből fogom megfinanszírozni a teherautót, mára ez is megoldódott! Hála egy földi angyalnak!

Egy héttel ezelőtt azon aggódtam, hogy az öreg autónk, hogy fogja kibírni a 300 km-s utat, hiszen legutóbb is az első 60 km-ben háromszor állt le a motor. És Űrdongó kifogástalanul vette az akadályt, elvitt és haza hozott bennünket. Most már tudom, a költözésben is számíthatok rá!

Nincs mese!

Most oldódik meg ép a hova költözünk témakör.

Felkészülni,

Vigyázz,

Kész,

Tűz,

Rajt!

Vár a Balaton. :)
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 203
  • e Hét: 2419
  • e Hónap: 4314
  • e Év: 55105
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.