Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Kósa Lajos tanévnyitója: Ezért volt az összes hajcihő
  2013-09-03 23:01:11, kedd
 
  Kósa Lajos tanévnyitója: Ezért volt az összes hajcihő

Én a Kossuthba jártam, és minden tanévnyitón fogadásokat kötöttünk arra, hogy hány diák fog elájulni. Általában néggyel megúsztuk - közölte Kósa Lajos Debrecenben. De mondott cifrábbakat is. Cikkünkben a beszéd teljes szövege olvasható, s elérhető a videófelvétel is.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9tm_iiUHlCI


K. Zs.| NOL| 2013. szeptember 2.


Kósa Lajos tanévnyitója


Fotó - Konyhás István Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke hétfőn reggel a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban (TÁG) nyitotta meg az idei tanévet. Tizenhat perces beszéde (amelyet papír nélkül, fejből mondott el) szokatlanul őszintére sikeredett, valószínű, hogy a jelen lévő pedagógusok és meghívott intézményvezetők döbbenten hallgatták a politikust. Kósa ugyanis szólt arról, hogy a TÁG vezetése két éve nem mert neki ellentmondani, mert "azt nem szokás csinálni, hogy azt mondják, hogy nem". Őszinteségi rohamában elárulta azt is: amit az oktatásban ezután mondanak, az igazából "parancs", és "aki a rendszerben nem jól teljesít, ahelyett mást kell keresni".

Kósa Lajos szellemeskedni is próbált, de senki sem nevetett, amikor azt mondta: egy iskolában "a kettes portás is nagyon fontos egyébként, főleg ha az ember délután akar visszamerészkedni az iskolába valami különös oknál fogva". Akkor sem aratott sikert, amikor megdicsérte a TÁG diákjait, mondván, hogy beszéde alatt még senki sem ájult el.

Annak érdekében, hogy ne vádolhassanak minket összefüggéseiből kiragadott idézetekkel, az alábbiakban az elejétől a végéig, teljes terjedelmében közöljük Kósa Lajos tanévnyitó beszédét. (A polgármester tanévnyitója a vagy.hu felvételén videón is megtekinthető ezen az oldalon.
"Mindenkit arra kérek, hogy egy kicsit olyan jó kedvvel nézzen az ősz elé"

"Kedves vendégeink, nem tudom, ki hogy van vele, én, amikor szeptember volt, és kezdődött az iskola, soha nem szomorkodtam. Egyrészt mert találkoztam a barátaimmal, másrészt mert a nyár az akkor jó, ha jó idő van, lehet menni a strandra, süt a nap, rossz időben a nyár az nem ér semmit. Ilyenkor már rossz idő van, aztán ilyenkor mindig vártam, hogy valami más is kezdődjön, mert a végén már egy kicsit untuk a nyarat, mert egy csomó minden történt az iskolában, az osztályban, amiért érdemes volt odamenni.

Úgyhogy kedves Pintér Aranka, aki a vendégünk, a Klebelsberg intézet vezetője, kedves Pappné Gyulai Katalin, kedves Fenyősné Kircsi Amália igazgató asszony, kedves intézményvezetők, diákok, én mindenkit arra kérek, hogy egy kicsit olyan jó kedvvel nézzen az ősz elé. Tudom, hogy furcsa, amit mondok, de szerintem iskolába járni jó. Nem azért, mert szerettük a tanárokat, némelyiket szerettük, másokat nem, nem azért, mert szerettünk felelni, vagy dolgozatot írni, hanem egy csomó minden jó dolog történt velünk, amit akkor is jónak éltünk meg, aztán a későbbi életünkben visszatekintve az iskolára meg végképpen pozitívan emlékeztünk vissza rá.

Debrecenben aztán pedig szerintem tényleg van okunk a jókedvre, először is, talán kevesen tudják, hetvenezer diák kezdi meg az iskolát szeptemberben, ebben még az óvodások nincsenek benne, az is oktatási intézmény, az még plusz hétezer. Tehát ebből aztán mindenfajta fenntartó van most már, egyházi, állami, önkormányzati, egyetemi, alapítványi, ez a sokszínűség ez egyáltalán nem baj, viszont az biztos, hogy ha valaki Debrecenben nem találja meg az igényeinek megfelelő intézményt, na, ott komoly baj van. És nem Debrecennel.

De hetvenezer diák megtalálja. És hát gondolom főleg megtalálja az a jónéhány száz diák, aki vagy itt folytatja, a Tóth Árpádban, a tanulmányait, vagy itt kezdi el. Őket külön szeretném köszönteni. Egy viszonylag fiatal iskolába járnak a TÁG-osok, de ez ne tévesszen meg senkit. Ha valaki visszaemlékszik az iskola előtörténetére, ugye a megnövekedett igények miatt kellett a TÁG-nak kiválnia annak idején a Csokonaiból, és létrejött egy új iskola, viszont az a helyzet, ugye, hogy Debrecenben nem könnyű öreg iskolának lenni, mert a legöregebb iskola négyszázhetvenöt éves, azt nehéz befogni, ez ugye a református kollégium.
"A kettes portás is nagyon fontos egyébként"

Viszont még mindig itt van a lehetőség, hogy a legjobb iskola legyen valaki. Az sokkal elérhetőbb célkitűzés, és azt kell mondjam, hogy a TÁG, mert hát ki nevezi Tóth Árpád Gimnáziumnak. Értelmes ember nem. A TÁG-ot mindenki TÁG-nak hívja. Tehát a TÁG az ország egyik legjobb intézménye. És én ehhez külön szeretnék gratulálni igazgató úrnak, aki most úgy döntött, hogy nem igazgatóként, hanem ööö... ööö... Szilágyi Szabolcs úr... igen, tanárként folytatja itt a munkáját ebben az iskolában. A tanároknak szeretném megköszönni ezt a teljesítményt, és a gyerekeknek is, a fiataloknak, akik ide járnak, mert azt lehet mondani, hogy egy iskola teljesítménye a kettes portástól az igazgatóig egy közösség teljesítménye. Persze kinek-kinek más-más a része, a kettes portás is nagyon fontos egyébként, főleg ha az ember délután akar visszamerészkedni az iskolába valami különös oknál fogva.

De azt kell mondjam, hogy a TÁG az elmúlt néhány évtizedben fantasztikus teljesítményt nyújtott, mert az ország legjobb iskolái között van, és azt a versenyt szerintem megnyeri, hogy a legfiatalabb legjobb iskola. És hogy ez így is maradjon, igyekszünk ezért mindent megtenni. Most már a Klebelsberggel közösen, de két évvel ezelőtt, amikor... Emlékszem jó néhány arcra... Amikor azzal az ötlettel jöttünk ide, hogy meg kell csinálni a nemzetközi érettségi programot, akkor... hogy is mondjam... a lelkesedés nem volt hatalmas, ellenben senki nem merte kifejezni az ellenérzését, mert akkor mi voltunk a fenntartó, és azt nem szokás csinálni, hogy azt mondják, hogy na, ezt nem. De remélem, az idő minket igazol.

Aki nem tudja, annak szeretném a figyelmét felhívni arra, hogy a nemzetközi érettségi program, ez egy hatvanas években akkreditált, svájci központú oktatási program. Az értékéről, a minőségéről csak annyit, hogy aki a nemzetközi érettségi programban eredményes érettségi vizsgát tesz, annak nem kell külön felvételizni a világ háromszáz legjobb egyetemébe. Hanem egyszerűen az a teljesítmény ott elismert. És felvételi nélkül télleg Oxfordtól a Yale-ig nyugodtan mondhatni a világ legjobb egyetemeibe azonnal be tud kerülni. Tehát nagyon nagy presztizsű ez a program, jellemző, hogy Magyarországon a TÁG a második, aki ezt meg tudta csinálni, és hozzáteszem vidéken az első. Ugye a Karinthy Frigyes Pesten az, aki még tudta akkreditálni magát.
"Leginkább csak a hátsónkat tudják nézni"

Úgyhogy... Hát kedves tanárok, kedves diákok, igazgató asszony, becsüljék meg ezt a programot, ez is annak a sok-sok dolognak a része, amit mind azért csináltunk, hogy azt tudjuk mondani, hogy Debrecenben van mindenképpen az ország egyik legjobb középiskolája, és kapaszkodjanak a többiek, hogy ha utol akarnak érni bennünket, de leginkább csak a hátsónkat tudják nézni reményeink szerint.

Ugye itt is megint kezdődik tehát ez a program, meg folytatódik az összes többi, amit a Tóth Árpád csinált, a számtalan tagozatos képzési rendszer, az Arany János tehetséggondozó program, ami minden évfolyamban egy osztály, de most fogjuk megcsinálni az Öveges-programban azt a természettudományos oktatás követelményeinek speciálisan megfelelő osztálytermet és infrastruktúrát, ami ezt az oktatást is segíti, sőt ha minden igaz, most már az uszoda is rendben van, ugye elég sokat kínlódtunk azon, hogy a víz rendben legyen az iskolában.

És hát miután itt a visszajelzések is igazolják azt, a tavalyi tanévben és az azt követő tanulmányi versenyeken egészen kiváló eredményeket értek el az iskola tanulói, ezek is visszaigazolják azt, hogy érdemes befektetni a munkát a minőségbe, és azt szeretném kérni, hogy... kevésbé a diákoktól, mert ha minden igaz, és jól csináltuk a dolgot, akkor az egész oktatási átszervezésből a diákok nem vesznek észre semmit. Nem is kell, hogy észrevegyenek. Ha jól csináljuk a munkánkat, akkor most jön csak a java. Ezt inkább a kollegáknak mondom, intézményvezetőknek, tanároknak.
"Parancs!"

Ugyanis napnál világosabb volt, hogy az egész átszervezést azért kellett csinálni, hogy egy egységes állami fenntartási-működtetési rendszerben tudjuk támogatni azt, hogy minden gyereknek legyen esélye jó színvonalú oktatást elérni, és ezen belül azokat a kifejezetten a minőséget támogató programokat tudjuk csinálni, amely - innentől most már - valahogy úgy, ahogy annak idején mi csináltuk a nemzetközi érettségivel - parancs!

Tehát nem arról van szó, hogy lebeszéljük a fenntartót, hogy kevés a pénz, hogy jó nekünk itt a langyos víz, hanem kifejezetten azt kell csinálni, hogy a korábbi kialakult oktatási rendszert egy kicsit módosítsuk, ugye talán mindenki ismeri a kollegák közül, a diákoknak is érdemes erről tudni, ha 1990 óta nézzük a magyar oktatási rendszer teljesítményét, akkor azt láttuk, hogy mondjuk az európai országokkal összevetve, hogy ha tíz részre osztjuk a diákok teljesítményét, a legrosszabb tizet, a svédek legrosszabb tizét a magyarok legrosszabb tizével vetjük össze, az angolok első tíz százalékát a magyarok tíz százalékával, akkor azt láttuk, hogy körülbelül 2010 tájékán a legrosszabbak között jók voltunk. A legrosszabb tíz százalék magyar diák versenyképes volt a legrosszabb tíz százalék angol, dán, német diákkal, sőt ott általában a dobogós helyet tudtuk megszerezni. És minél inkább mentünk a magasabb teljesítmény felé, annál inkább romlott a magyar rendszer teljesítménye, és sajnos a legjobb tíz dekádban pedig a legrosszabbak között voltunk.

Ez nem jelenti azt, hogy nincs olyan magyar diák, aki világraszóló teljesítményt ér el. De, persze, hogy van. Ez arról szól, hogy az elit, a legjobb tíz százalék átlagos teljesítménye hogyan viszonyul a többiekhez. És ugye azt láttuk, miután napnál világosabb mindenki számára, hogy egy nemzet versenyképességét nem a legrosszabbak teljesítménye határozza meg, hanem a legjobbaké. Ugye nem kell mondjam, hogy egy focihasonlattal éljek, nem az dönti el, hogy a Loki milyen jó, hogy a legrosszabb játékosunk mennyivel jobb mondjuk a Videoton legrosszabb játékosánál, vagy a Barcelona legrosszabb játékosánál. Az a kérdés, hogy a mi legjobb játékosunk meg a Messi hogyan aránylik egymáshoz. Az igazi teljesítmény abból jön. Ez nem jelenti azt, hogy a legrosszabbak nem olyan fontosak, vagy a leggyengébb teljesítményűek, csak eltolódott a magyar oktatási rendszer ebbe az irányba.
"A jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek"

És nem tudtunk mást csinálni, miután a nemzet versenyképességét a legjobb tíz százalék határozza meg, igaz, ezt sokan vitatják, de szerintem nem érdemes ezen bíbelődni, mert nagyon-nagyon sok tanulmány, kutatási eredmény szól arról, hogy fantasztikusan fontos egy ország számára, hogy a legtehetségesebbekkel hogyan bánik, hogyan gondozza őket, ezért az egész átalakítást tulajdonképpen az motiválta, hogy próbáljuk meg megváltoztatni az oktatási rendszerünket, és erőnek erejével elérni, hogy a legrosszabb tíz százalék a legjobbak között legyen, meg a legjobb tíz százalék is a legjobb tíz százalék között legyen.

Na most, kedves diákok, kedves kollegák, egyelőre csak az intézményi eszközöket alakítottuk ki ehhez. Tehát a végleges munka még nem kezdődött el. Most jön majd csak igazán az, amikor reményeink szerint jön a tanfelügyeleti ellenőrzés, jön a fenntartói ellenőrzés, és megköveteli a kollegáktól, hogy jó teljesítményt kell leadni. És aki a rendszerben nem jól teljesít, ahelyett kell keresni olyat, aki jól teljesít. Muszáj ezt csinálni, mert a tanárokon, a minőségellenőrzésen, a minőségbiztosításon, a követelményeken múlik az, hogy egyébként a gyerekek hogyan fognak teljesíteni, mert amúgy a jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek, de e legtehetségesebb gyerek is, ha nem fogják a kezét, akkor elkallódik, elvész.
"És még senki sem ájult el"

Tehát az igazi minőségi munka még csak most jön. Persze, jó helyen beszélek erről. Itt ez nem gond. Itt valószínűleg a legjobb tíz százalékkal nézek szembe. És még senki sem ájult el. Tehát a sportosságuk is dicséretet érdemel. Én a Kossuthba jártam, és minden tanévnyitón fogadásokat kötöttünk arra, hogy hány diák fog elájulni. De a fogadás résztvevőinek nem volt szabad elájulni, mert ez diszkvalifikálta volna őket a versenyből. Általában néggyel megúsztuk. A mostani diákok állóképesebbek.

Summa summárum, nagyon-nagyon komolyan kell azt venni, amit itt a debreceni önkormányzat a Tóth Árpádban mindig is képviselt, a magyar oktatási rendszer, akármennyit keresnek a tanárok, akárhogy érzik magukat a diákok az iskolában, ha a magyar oktatási rendszer nem fogja tudni azt, hogy a legjobb tíz százaléknyi magyar diák versenyképes legyen a legjobb tíz százaléknyi finn - egyébként ők vezetnek, a finnek -, a német, az angol, a japán, az indonéz legjobb tíz százalékkal, akkor Magyarország nem lesz képes versenyben maradni. Ez elemi követelmény.
"Akkor baj van, akkor betli van"

Ezért volt az összes hajcihő, és ez megér minden támadást, politikai konfliktust meg csörtét, mert itt nem önmagában önmagunkért küzdünk. Már régen nem. Hanem a jövőnkért. Amit mi már lehet, hogy meg se fogunk érni. Egy ilyen oktatási program, ha nagyon jól dolgozunk, húsz év alatt ér be. De be kell, hogy érjen, és abban hiszünk, hogy önökkel, meg az utódaikkal, meg a gyerekekkel, meg majd ha az ő gyerekeik is idejárnak, azt tudjuk mondani, és a következő húsz évben meg tudtuk azt csinálni, hogy 2010-től 2030-ig a magyar diákok a legjobb tíz százalékban is a legjobbak.

Itt, a Tóth Árpádban azért erőltettük, hogy ha az elitgimnnázium nem tudja akkreditálni magát egy nemzetközi érettségi programban, akkor nagyon el kellett volna gondolkodnunk azon, hogy a Tóth Árpáddal mit csináljunk, mert egyébként akkor baj van, akkor betli van, akkor kiderül, hogy a Loki legjobbja egy kicsit gyengébb, mint a Barcelona legrosszabbja. És akkor vakarhatjuk a fejünket, hogy mit kell csinálni. És én szeretnék még egyszer gratulálni az igazgató úrnak, igazgató asszonynak, a pedagógusoknak, meg mindenkinek, aki segített ebben, én nagyon örülük, hogy ez a program is elindult Debrecenben, és az országban másodikként, és első vidékiként itt van nálunk egy ilyen program.
"Ez nem csak egy ilyen wishful thinking"

Kedves diákok, kedves kollegák, szeretnék mindenkinek nagyon jó tanévet kívánni. Nem lesz könnyű tanév, mert most indul be egy új intézményrendszer, fenntartói rendszer, ráadásul miután kellően türelmetlenek is vagyunk, ezért én magam is azt forszírozom, hogy a Klebelsberg intézményfenntartó azonnal lépjen rá a gázra, és a pedagóusbéremeléssel egy időben kezdje el azt a minőségi programot, ami aztán húsz év múlva, ha kellően elszántan csináljuk, azt az eredményt meghozza, amiről beszéltem.

Mi itt ebben mindenképpen segítünk, és hogy ez nem csak egy ilyen wishful thinking, hanem tény, külön köszönöm, hogy a nemzetközi érettségi programot közösen finanszírozzuk a Klebelsberggel. Egyébként ez egyúttal csattanós válasz arra, hogy lesz-e vajon pénz a minőségi programokra, vagy az egész másról szól. Pusztán valamifajta félreértelmezett hatalmi kérdés. Súlyos tévedés. Nem. A lényeg az, amiről most beszélünk. A lényeg az, hogy ilyen programok legyenek, a lényeg az, hogy legyen pénzünk arra, hogy ne csak a leghátrányosabb helyzetűeket támogassuk, hanem a legjobbakat is. A legjobbak támogatása nélkül Magyarország elveszett. Képtelen versenyben maradni a többi nemzethez képest. Pedig egész tehetségesek vagyunk. Ezt a TÁG diákjai számtalan alkalommal bizonyították. Hölgyeim és uraim, kedves diákok, mindenkinek kívánok nagyon jó tanévet a következő évre."





http://nol.hu/belfold/kosa_lajos_tanevnyitoja__ezert_volt_a_sok_hajciho?ref=sso
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
NYÍLT LEVÉL a HÍR TV-NEK ÉS HOFFMANN RÓZSÁNAK
  2013-09-03 22:45:58, kedd
 
  NYÍLT LEVÉL A HÍR TV-NEK ÉS HOFFMANN RÓZSÁNAK
Tisztelt Szerkesztőség, Tisztelt Államtitkár Asszony!

2013. augusztus 31-én a Hír TV P8 műsorában Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkárt Csermely Péter kérdezte a köznevelési reformokról.

Pártállásunktól függetlenül TILTAKOZUNK Hoffmann Rózsának a közvéleményt a pedagógusok ellen hangoló, valamint a szülőket is sértő kijelentései miatt.

● Elutasítjuk Hoffmann Rózsa kijelentését, mely szerint a pedagógusok nem ismerték vagy nem vették komolyan a nemzeti köznevelésről szóló törvényt.

A pedagógusok zöme folyamatosan tájékozódik a törvényben foglaltakról. Ugyanakkor a sokszor tanév közben módosított rendelkezések olyan követelmények elé állították a diákokat, amelyekre addigi tanulmányaik során nem készültek fel, a pedagógusokat pedig egzisztenciálisan sarokba szorították.

● Elutasítjuk Hoffman Rózsa azon megállapítását, mely szerint a pedagógusoknak egy része úgy értelmezte a saját munkáját, hogy egy kötelessége van: az órákat megtartani, s a Magyar Bálint-i idők kedveztek annak a mentalitásnak, hogy mindenért tartsuk a markunkat, nincs semmi nevelési feladatunk.

Bár az Államtitkár Asszony jelzi, hogy ez csupán a pedagógusok egy részére vonatkozik, nyilatkozata arra feltétlenül alkalmas, hogy a pedagógusok ellen hangolja az általánosításra hajlamos közvéleményt. Kijelentjük, hogy a pedagógusok jelentős többsége szakmájának elkötelezettje, áldozatos munkával igyekszik tanulóinak testi-lelki-mentális egészségét javítani bármiféle anyagi ellentételezés nélkül is. Teszik ezt azok után is, hogy anyagi elismerésüket jelentős mértékben csökkentették az elmúlt években (fizetésüket befagyasztották, jutalmat, cafetériát, egyéb béren kívüli juttatásokat nem kaphatnak).

● Elutasítjuk Hoffmann Rózsa kijelentését, mely szerint a gyerekek és a társadalom érdeke az, hogy minél több időt töltsenek a pedagógusok a gyerekekkel, mivel a családok egy része nem tudja, vagy nem képes arra, hogy a gyerekeket megfelelően fejlessze, nevelje, hiszen a kétkeresős családokban a szülők sokszor későn mennek haza...

Szülőként is tiltakozunk azon jogaink megnyirbálása ellen, melyeket az ENSZ Gyermeki Jogok Nyilatkozatának 5. cikkelye biztosít: a gyermekért törvényesen felelős személyeknek azt a felelősségét, jogát és kötelességét, hogy a gyermek képességei fejlettségének megfelelően iránymutatást és tanácsokat adjanak.

Őszinte felháborodásunkat fejezzük ki azzal szemben, hogy Államtitkár Asszony mindezt erre való alkalmatlanságunkkal és hajlandóságunk hiányával indokolja, valamint minden olyan kommunikációja miatt, amely a különböző szülői attitűdök kiemelésével alkalmas a különböző társadalmi helyzetű, etnikai és vallási hovatartozású szülők közötti ellentétek szítására.

Tiltakozunk az ellen, hogy az új köznevelési törvény megalkotásakor sem a gyermekek, sem törvényes képviselőik véleményét nem kérték ki, nem hallgatták meg, különös tekintettel a 8-16 óra közötti kötelező iskolai foglalkozások tekintetében, mely lehetetlenné teszi a 31. cikkelyben foglalt gyermeki jogok érvényesítését.

Kijelentjük továbbá, hogy Hoffmann Rózsa megállapításai között a tényeknek nem megfelelően hagoztak el a következők:

● ,,(...) a mindennapos testnevelés megkezdődött tavaly, a társadalom nagy-nagy-nagy többségének tetszésétől kísérve (...)"

A mindennapos testnevelést sem a diákok, sem a szülők, sem az iskolák nem üdvözölték lelkesen, hiszen bevezetését nem előzte meg körültekintő állapotfelmérés és hatástanulmány. Az oktatási intézmények túlnyomó többségében hiányoznak a szükséges személyi és tárgyi feltételek a megvalósításhoz: nincs elég tornaterem és öltöző, mosdó.

● ,,Nincs még egy ilyen foglalkozási réteg, amely ilyen mértékű béremelést kapott, amelynek az értékállóságát biztosítottuk, hiszen a számítási alapja a mindenkori minimálbér, amelynek a folytatását a kormány vállalta és kormányrendeletben rögzíti, és amelynek további lépései következnek a minősítéssel."

Az eredeti ígéretekkel szemben a kormány a béremelés csak egy részét kívánja most realizálni, a továbbiak pedig a jövő homályos ködébe vesznek. A bérek további emelésének rendeletben való rögzítése egyrészt még nem történt meg, másrészt az utóbbi évek során elfogadott majd többször módosított törvényjavaslatok példája nem teszi egyértelművé, hogy ezzel magabiztosan számolni lehessen. Az ország összes pedagógusa bizonytalanságban várja az októberi bérátutalást. Bár Hoffmann Rózsa csak egy bizonyos nagyon szűk réteg hatalmas, hat-nyolcszázezer forintos juttatásának csökkenéséről beszél, tény, hogy a legtöbb pedagógus bére most sem éri el a magyar átlagkeresetet, s a béremelés után sem feltétlenül fog olyan mértékben rendeződni, hogy a növekvő infláció mellett a pedagógusok anyagi biztonságban éljenek.

Ez a béremelés nem ismeri el a minőségi munkát sem. Szeptembertől ugyanis mindenki Pedagógus I kategóriába kerül, függetlenül attól, hogy milyen diplomája, szakvizsgája van. Ezek megléte már eleve minősítés, ezért nem értjük, mi kérdőjelezi meg az államvizsga-bizottságok véleményét, mi indokolja a kormány kirendelt szakértői általi további minősítést.

● ,,(a tanfelügyeleti rendszert) Azt nagyon pozitívan minősítették... a pedagógustársadalom 90 százaléka igényelte és igényli."

A pedagógusokat (legalább is a nagy többséget) soha nem kérdezték a tanfelügyeleti rendszerrel kapcsolatosan, nem történt semmiféle felmérés, kutatás, melynek eredménye lehetne a 90 százalékos támogatottság. Ha egy szűk körben végeztek is ilyen irányú kutatást, az semmiképpen nem jelenti a pedagógustársadalom 90 százalékát.

● ,,Megerősítem: az első tanítási napon ott lesz minden gyerek asztalán a tankönyvcsomag, névreszólóan. Nem kell a tankönyv-hegyek között mászkálni a tornateremben hetekig, nem kell úgy kezdeni az első tanítási hetet (...), hogy sorra maradnak el órák, mert a gyerekeket sorba kell állítani, hogy vegyék át a tankönyvüket (...)"

A tankönyvek kiszállításával igenis voltak/vannak fennakadások, az iskolák jó részébe jelentős késéssel és hiánnyal érkeztek meg a tankönyvek, a tanulók listája minden követhető koncepciót nélkülözött, a szállítólistán feltüntetett csomagszám nem egyezett az érkezettel stb. A korábbi években a tankönyvosztás az iskolák saját szokásai szerint zökkenőmentesen folyt. Bár az egységesítésre törekvő kormányzati elgondolás tartalmaz előremutató elemeket, be kellene látniuk, hogy most nem ment zökkenőmentesen, nem pedig azt bizonygatni, hogy nem volt/nincs semmi baj.

Továbbá felhívjuk a figyelmet arra, hogy Hoffmann Rózsa nem beszélt olyan kirívó és alapvető változásokról, amelyek az anyagi elosztás igazságtalanságát növelik.

Például nem jár külön díjazás az intézményben töltendő kötelező 32 órán túli iskolai rendezvények megszervezéséért, lebonyolításáért, a tanulók ügyeinek, problémáinak intézéséért, a tanulók versenyekre való felkészítéséért és kíséretéért, a főképp hétvégén lebonyolítható osztálykirándulásokon, táboroztatáson történő 24-órás felügyeletért és készenlétért, az érettségi dolgozatok javításáért és a szóbeli érettségiztetésért stb. Ezen tevékenységeket a pedagógus heti 8 óra egyéni felkészülési idejéből gazdálkodhatja ki.

Hoffmann Rózsa nem említette azt sem, hogy az intézmények karbantartására fordítható anyagi fedezetet jelentősen csökkentették, s a jövőben az iskolák csak életveszély esetén végeztethetnek karbantartást (Ilyenkor a kivizsgálás és karbantartás időtartamára az iskolát ki kell üríteni, és be kell zárni). Számoltak-e ennek a rendelkezésnek a beláthatatlan következményeivel?

Nem hallottunk továbbá arról az újításról sem, amely az informatikailag rohamosan fejlődő 21. században élő tanulók informatikai oktatását félreállítja, szinte feleslegesnek tekinti (középiskolában a tantervben mindössze 9. évfolyamon, heti egy órában kívánják a tanulókat informatikai ismeretekkel fejleszteni).

A fentiek értelmében felszólítjuk a Hoffmann Rózsát, hogy kérjen bocsánatot az egész pedagógus társadalmat rágalmazó, valótlanságokat tartalmazó nyilatkozataiért, a nyilvánosság előtt vonja vissza a pedagógusokat és szülőket sértő megállapításait, és a tényeknek megfelelőn tájékoztassa a közvéleményt a közoktatásban bekövetkező változásokról.

A TÖBB MINT 4000 FŐT SZÁMLÁLÓ HÍVATLANUL FB CSOPORT NEVÉBEN
MÉREI ERZSÉBET, SZÓVIVŐ


http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1263
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egészségügy: csak mítosz a magas színvonal és az ingyenes el
  2013-09-03 22:25:54, kedd
 
  Egészségügy: csak mítosz a magas színvonal és az ingyenes ellátás

Forrás: MTI
2013. szeptember 03., kedd 19:20

Továbbra is forráshiány, igazságtalanság, ingadozó finanszírozás és a szakemberek anyagi nehézségei jellemzik a magyar egészségügyet - mondta a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke egy keddi budapesti konferencián.


Svébis Mihály szerint jó lenne elfelejteni azt a mítoszt, hogy létezik magas színvonalú, ingyenes egészségügyi ellátás, mert ezt nem lehet megvalósítani. A Bács-Kiskun Megyei Kórház, egyetemi oktatókórház főigazgató főorvosa előadásában az ágazatban meglévő konfliktusokról szólva azt mondta, azzal, hogy a kórházak költségvetési intézményként állami fenntartásba kerültek, a konszolidáció nem történt meg. Svébis Mihály úgy látja, hogy az elmúlt években a kórházak válságmenedzselése felemésztette az intézmények belső tartalékait.

Az Egészségügy 5 dimenzióban - az önkormányzati egészségügyi napok XVII. konferenciáján a főigazgató kijelentette, a kórházak forráshiányát mindenképpen enyhíteni kell, és egyhavi finanszírozás hiányzik a rendszerből. Nem halasztható tovább az úgynevezett hbcs, azaz az orvosi szempontból csaknem azonos szakmai-technikai ráfordítást igénylő homogén betegségcsoport finanszírozásának felülvizsgálata és az informatikai fejlesztések összehangolása sem, továbbá a fővárosi ellátórendszer infrastrukturális elmaradottságán is változtatni kell. Svébis Mihály elmondta, folytatni kell az egészségügyi dolgozók béremelését és a különböző ösztöndíjprogramokat az ágazatban. Ismét felhívta a figyelmet, hogy ebből a folyamatból nem maradhatnak ki a kórházak napi tevékenységében szervesen részt vevő nem egészségügyi dolgozók sem. Mint fogalmazott, a nyugdíjas korú orvosok továbbfoglalkoztatásának témájához ,,sokkal körültekintőbben és óvatosabban kellett volna nyúlni".
Nem mindegy, hogy hol élünk

Orosz Éva, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egészségpolitikai és egészség-gazdaságtan tanszékének egyetemi tanára előadásában elmondta, hogy a különböző kutatások rávilágítanak a társadalmi szint és az egészségi állapot közötti összefüggésre. Példaként említette, hogy a legjobb gazdasági helyzetben lévő megyékben élő, magas iskolázottságú lakosok és a legrosszabb gazdasági helyzetben lévő megyékben élő alacsony iskolázottságúak között a férfiak halálozásában 13 év a különbség. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben az alacsony foglalkoztatás, az instabil gazdasági és pénzügyi politika, az egészségügyi rendszerből történő durva forráskivonás is negatívan befolyásolta az egészségi állapotot.

Szólt arról is, hogy 2005 és 2008 között Magyarországon reálértékben 11,5 százalékkal csökkentek az egészségügyi közkiadások, míg például Szlovákiában 10 százalékos reálérték-növekedés történt. A válság után minden ország arra törekedett, hogy védje egészségügyi rendszerét, tehát legalább reálértékben ne csökkenjenek a kiadások, Magyarországon azonban 2008 után sem tudta az egészségügyi közkiadások reálértékét növelni.


Veszteségesek a háziorvosok

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke előadásában a háziorvosok helyzetével foglalkozott. Szólt a praxisjogról, illetve arról a dilemmáról, hogy a háziorvosok közfinanszírozott ellátást végeznek vállalkozóként. A köztestületi vezető elégtelennek nevezte a jelenlegi finanszírozást, ami miatt a háziorvosi praxisok veszteségesek. Mint mondta, a tavalyi, alapellátásonként juttatott 70 ezer forint ,,könyöradomány" és nem béremelés volt, az idei béremelésnek pedig ,,a hírét sem halljuk". Nem jó az a rendszer, amelyben jogbizonytalanság van - utalt a praxisjog megvásárlására Éger István. A praxisjogot vásárolni akaró háziorvosnak ne kelljen a magánvagyonával is felelnie, ha állami hitelgaranciával kívánja megvásárolni praxisát, amennyiben közfinanszírozott ellátásban kíván dolgozni - tette hozzá. Továbbá elmondta, a kamara szakértőkkel elkészíttette az alapellátás komplex belső minőségbiztosítási rendszerét, és a következő hetekben eljuttatják minden alapellátó orvosnak. A kamara elnöke úgy véli, ha a praxisok beépítik működésükbe ezt a rendszert, az mindenképpen színvonal-emelkedést fog hozni az alapellátóknak.

http://mno.hu/belfold/nem-javul-a-magyar-egeszsegugy-1182079
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A felkelők beismerték a vegyifegyver-használatot
  2013-09-03 22:14:33, kedd
 
 
A felkelők beismerték a vegyifegyver-használatot
MNO
Forrás: MTI, Infowars.com
2013. szeptember 03., kedd 20:42

A szíriai felkelők bevallották, ők használtak ideggázt Damaszkusz közelében - tudatta egy AP-forrás. A beszámoló szerint a fegyvert Szaúd-Arábiától kapták. Korábban több szakértő is arról beszélt: a vegyi fegyveres támadás kizárólag bizonyos ellenzéki csoportoknak állhatott érdekében. Ismert, az ellenzékiek a kormányoldalra próbálták hárítani a felelősséget, nem először.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!
0

A Damaszkusz-külvárosi (gútai) szíriai felkelők állítólag beismerték az Associated Press (AP) tudósítójának, Dale Gavlaknak, hogy ők voltak a felelősek a múlt heti vegyifegyver-támadásért, amit a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad erőinek tulajdonítottak. Gavlak - az Infowars.com tudósítása szerint - állítólag számos interjút készített orvosokkal, helyi lakosokkal, lázadó harcosokkal és családtagjaikkal. Sokan közülük úgy vélik, hogy a lázadók a szaúdi hírszerzés főnökétől, Bandar bin Sultan hercegtől kaphattak vegyi fegyvereket.
Az al-Kaidának készült a vegyi fegyver?

Mint elárulták, a Szaúd-Arábiától kapott vegyi fegyver által okozott tragédia egy véletlen baleset eredménye volt, a felkelők, akiket nem készítettek fel kellőképpen, helytelenül bántak a fegyverrel. Az Infowars.com azt írja: úgy tűnik, eredetileg át kellett volna adniuk azokat - az an-Nuszra Front szélsőséges lázadócsoporton keresztül - az al-Kaidának. Egy ,,J" fedőnevű lázadó állítólag azt mondta Gavlaknak, hogy nagyon kíváncsiak voltak ezekre a fegyverekre, és sajnos néhány harcos kipróbálta őket.
A szaúdi kormánytól kapnak fizetést?

Abu Abdel-Moneim, egy ellenzéki lázadó édesapja állítólag azt mondta Gavlaknak: a fia két hete megkérdezte tőle, mit gondol ezekről a fegyverekről. Úgy írták le őket, hogy csőszerű szerkezetek, valamint nagy gázpalackok. Az apa szerint Abu Ayeshának hívták a szaúdi harcost, aki a fegyvereket szerezte. Gavlak emellett azt írja, hogy lázadók tucatjai mondták el, hogy a fizetésüket a szaúdi kormánytól kapják.

Gavlak hitelessége lenyűgöző - írja az Infowars.com, ő volt az AP közel-keleti tudósítója két évtizeden át, a National Public Radiónak szintén dolgozott, és cikkeket is írt a BBC-nek.

Oroszország - amely Iránnal együtt Szíria legfőbb szövetségese és a fő fegyverszállítója - júliusban azt mondta, saját helyszíni vizsgálatai szarin gáz használatát erősítették meg, a vegyi anyag pedig legnagyobb valószínűséggel a felkelőktől származott.
Számos ponton sántít a felkelők verziója

Csicsmann László, a Corvinus egyetem docense korábban kifejtette: azok a csoportok, amelyek végrehajtották ezt a szóban forgó támadást, pontosan tudták, hogy ezzel a ,,rezsim átlép egy olyan határt", amely elvileg külső beavatkozást is generálhat. Ezért a szakértő szerint a vegyi fegyveres támadás kizárólag bizonyos ellenzéki csoportoknak állhat érdekében.
Harchoz közeledve

Az amerikai haditengerészet még közelebb vezényelte a Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozót és kísérőhajóit Szíriához arra az esetre, ha szükség volna rájuk egy esetleges katonai csapásnál az arab ország ellen - közölték vasárnap védelmi tisztségviselők.



A küszöbön álló szíriai amerikai légicsapással kiirthatnak három olyan szíriai települést is, ahol még Jézus nyelvét beszélik. A térség megannyi pontján irtott keresztény közösségekkel több ezer éves kulturális örökség eltűnése kezdődött meg a föld ezen részéről - Alexandriától Moszulig.



A közel-keleti országok keresztény és muzulmán vallási vezetői egymás után jelzik csatlakozásukat a Ferenc pápa által szeptember 7-ére meghirdetett nemzetközi böjt- és imanaphoz. Szíria ügyében időközben Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár is megszólalt.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is arról beszélt: a vegyifegyver-támadás a szíriai ellenzék céljait szolgálta. Szerinte számos ponton sántít a felkelők verziója, miközben nyugati hatalmak ezekre a kétes információkra hivatkozva indítanának háborút Szíria ellen.

Az ellenzékieknek természetesen létérdeke minden civil áldozatot a kormány nyakába varrni, hiszen így őrizhetik meg a nyugati közvélemény szemében a romantikus szabadságharcosok képét. Erre azonban rácáfol az, hogy többször bebizonyosodott: az ellenzékiek sem maradnak el kegyetlenkedés terén a kormányhű katonáktól.

Az Amnesty International már tavaly jelezte: a lázadók sokszor megkínozzák és megölik a fogságukba esett kormánypártiakat, olykor élő páncélnak használtak katonákat az összecsapások során; sőt Aleppóban tavaly kórházakat és egy iskolát is felrobbantottak. Az ENSZ korábban aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy mindkét oldal, tehát a lázadók is a front közvetlen közelében alkalmaznak gyermekeket beteghordóként, kézbesítőként, szakácsként.
Cél: a nyugati közvélemény szimpátiája

Korábban is volt már rá példa, hogy az ellenzékiek a kormányoldalra próbálták áttolni a felelősséget: a húlai mészárlás során több mint száz civilt öltek meg feltehetően a felkelő milicisták, a nemzetközi sajtóban - ellenzéki információkra hivatkozva - mégis a kormányoldalt vádolta a legtöbb orgánum a gyilkosságokkal. A sokkoló képek hasonlóak voltak a mostaniakhoz: kínhalált halt gyermekek és nők halomba dobált tetemeiről keringtek fotók az interneten és kapcsolódtak sok ember fejében örökre Aszad rezsimjéhez. Számos szemtanú vallomása szembement ezzel a verzióval, de erről meglehetősen kevés médium számolt be.
Mit lép Amerika?

Csicsmann László egyébként úgy látja, hogy Amerikának az egyre valószínűbbnek látszó intervencióval nem célja az Aszad-rezsim megdöntése, mert azzal csak nagyobb káoszt idézne elő a térségben. A docens szerint az Egyesült Államokban is tudják a líbiai és az egyiptomi helyzet után, hogy nem képesek Aszad elmozdításával megoldani a térség problémáit.

Barack Obama kedden kijelentette: biztos benne, hogy a kongresszus támogatni fogja a Szíria elleni, általa kezdeményezett katonai csapást. Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott megbeszélésen arra is rámutatott, hogy szárazföldi alakulatokat - a korábbi beavatkozásokkal ellentétben - nem vezényelnének az országba. Barack Obama a szír lázadók és Izrael csalódottságára még szombaton jelentette ki, hogy mégis megvárja a kongresszus felhatalmazását a támadással.

Európa államai megosztottak a kérdésben: a nyugati hatalmak közül egyedül a franciák álltak ki teljes vállszélességgel az amerikai agresszió mellett, de már ott is erősödnek azok a hangok, amelyek szerint az elnöknek nemzetgyűlési felhatalmazást kellene kérnie a beavatkozáshoz. Németország és Nagy-Britannia nem támogatja az Egyesült Államok támadását.

http://mno.hu/kulfold/a-felkelok-beismertek-a-vegyifegyver-hasznalatot-1182108
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mong: Magyarország rögzítése az orbáni alapokon
  2013-09-03 22:13:12, kedd
 
 
Mong: Magyarország rögzítése az orbáni alapokon

2013. szeptember 03., kedd, 09:07 • Utolsó frissítés: 12 órája
Szerző: Mong Attila


Rögzíteni az euró árfolyamát, a reptéri tarifákat, a diákokat, az alaptörvényt, a nemzeti oligarchákat és mindent, ami mozdítható. Az orbáni rendszer az örökkévalóságra hajt, miközben Magyarországnak éppen szabadságra, szabad versenyre, vállalkozószellemre, változásra, mindehhez pedig rugalmasságra és nagyobb alkalmazkodóképességre lenne szüksége.

Rögzítené az euróárfolyamot a kormányzatközeli think-tank első embere, méghozzá éppen 305 forinton. Nem 306-on és nem is 304-en, hanem pont 305-ön, mely javaslat kicsit erősebb, mint a 315-ös árfolyamot, vagyis a nagyobb leértékelést pártoló Demján Sándor javaslata, de ez a kurzus Heim Péter szerint ideális lenne, kicsit “megfogná az importot", miközben ösztönözné az exportot és persze kiszámíthatóvá tenné az országot. Most tegyük félre egy pillanatra azt, hogy közgazdaságilag értelmes-e a rögzített árfolyamrendszer felé elmozdulni (szerintem egyébként nem), mert erről akár még lehetne is értelmes (tehát nem az árfolyamszintekre fókuszáló) közgazdasági vitát nyitni. Foglalkozzunk csak a javaslat szellemiségével, mert az nagyon is illik abba, amit az egész orbáni rendszer sugall a magyarságnak.

Ha velem tartasz, ha rám szavazol, az örökkévalóságot, az állandóságot, a kiszámíthatóságot adom neked - ígéri, és ez kétségkívül vonzó egy olyan társadalomban, amely évszázadok óta a bizonytalanságban élt, abban, hogy itt egyik napról a másikra minden elveszhet, ahol egyik óráról a másikra a gazdagokból földönfutók, a győztesekből vesztesek, a hősökből pedig számkivetettek lehetnek. Egy ilyen közösségben kiszámítható árfolyamot, sziklaszilárdságú, a következő évszázadokra érvényes alaptörvényt, fix reptéri taxitarifát, vagy jól kalkulálható rezsiköltséget ígérni biztos megoldásnak tűnhet a választási győzelemhez, mellyel persze könnyen lehet, hogy nem is lesz gond, főleg, ha az ellenzék is hasonló ostobaságokat terjeszt.

A választási győzelem és az örökkévalóság között azonban van egy leheletnyi különbség, ha ez az elmúlt húsz évben nem tűnt volna fel az illetékeseknek. Az ország sajnos a rengeteg örökkévalóságnak hitt pillanat után is itt maradt velünk, a megoldatlan problémáival.

Az életet ugyanis - szerencsére - nem lehet betonba önteni, sőt minél erősebben akarja bárki is egy adott pillanathoz rögzíteni, valójában annál nagyobb lehet a baj az idő előrehaladtával, annál nagyobb eséllyel hullik darabjaira az egykor állandónak hitt rendszer. A gránitba vésett alaptörvény például ezekben a napokban már az ötödik módosításánál tart, a rögzített árfolyamokról sokszor bebizonyosodott, hogy hamis stabilitást ígérnek, és gyakran érnek csúnya véget a világban, a fix reptéri tarifákkal drágábban lehet majd taxizni, mint repülni, a röghöz kötött diákokból pedig nagy eséllyel nem lesz elégedett polgár.

Az orbáni sokrétű örökkévalóság-ígéretekkel azonban nem is az a legnagyobb baj, hogy minél szilárdabbnak tűnnek, valójában annál labilisabbak mind gazdaságilag, mind politikailag. Sokkal komolyabb probléma velük az az üzenet, amelyet a magyaroknak közvetítenek. Egy állandóan és nagy léptekkel átalakuló világban sugallják, hogy ha közösen akarják, akkor minden változás megállítható a határoknál, és ehhez semmi mást nem is kell tenniük, mint nagyon akarniuk. A svájci frank árfolyama rémülten torpan majd meg Hegyeshalomnál, a nemzetközi olajárak meghunyászkodnak a magyar benzinkutaknál, vagy mire a rezsiszámlára érnek, a Dunaferr vagy a pápai húsüzem több ezer dolgozója pusztán azzal megmenthető, hogy az állam megveszi ezeket a cégeket, a külföldi beruházók pedig csak a nagy akarás hatására hoznak ide pénzt és teremtenek munkahelyeket.

Egy friss kutatás gyászos eredményt mutat arról, hogy Magyarország mennyire fenntartható, vagyis mennyire felkészült arra a magyar társadalom, hogy alkalmazkodjon a bizonytalan jövőhöz. A lista élén a mindenféle értelemben véve sikeres, gazdag országok állnak, Magyarország a hátsó traktusban kullog, úgy, hogy ambiciózusabb régióbeli társai simán előzik. És ez nem véletlenül alakult így. Évtizedes hagyománya van annak, amit Orbán csinál, az 1970-es évektől zajlik a nép butítása azzal az üzenettel, hogy nem lesz semmi baj, minden marad úgy, ahogyan volt és ehhez nem is kell csinálni semmit.

Ha Magyarország sikeres ország akar lenni, akkor az ilyen hamis állandóság-ígéretek helyett arra lenne szükség, hogy az emberekben tudatosuljon: a változás elkerülhetetlen, és a veszélyek helyett vagy inkább azok mellett, rengeteg lehetőséget is rejt. Ehhez nagyobb szabadságra és vállalkozószellemre, szabad versenyre, mindehhez pedig rugalmasságra és nagyobb alkalmazkodóképességre lenne szükség. Ha mindez megvan, akkor valójában nem lesz érdekes az euróárfolyam.

http://propeller.hu/itthon/2771008-mong-magyarorszag-rogzitese-orbani-alapokon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ENSZ-főtitkár: nem lenne jogszerű Szíria megtámadása
  2013-09-03 22:03:08, kedd
 
  2013-09-03. 21:34
ENSZ-főtitkár: nem lenne jogszerű Szíria megtámadása

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy Szíria elleni esetleges amerikai katonai csapással kapcsolatban kedden kijelentette, hogy az erő alkalmazása csak a világszervezet felhatalmazása vagy önvédelem esetén lenne jogszerű, és arra is figyelmeztetett, hogy a beavatkozás csak további vérontáshoz vezetne a közel-keleti országban.
Ban Ki Mun azután nyilatkozott a kérdésben, hogy Barack Obama amerikai elnök több vezető republikánus politikus támogatását is megszerezte egy esetleges beavatkozáshoz, amelyről szeptember 9-e után dönt az amerikai törvényhozás.
"Az erő alkalmazása csak az ENSZ Alapokmány 51. cikkével összhangban lévő önvédelem és/vagy a Biztonsági Tanács felhatalmazása esetén jogszerű. Ez az ENSZ határozott alapelve" - közölte az ENSZ-főtitkár.
Obama korábban úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ BT beleegyezése nélkül is kész akciót indítani, mivel a szervezet "lebénult, és képtelen felelősségre vonni Bassár el-Aszad szíriai elnököt".
Oroszország és Kína három alkalommal is megvétózta a BT-ben, hogy a szervezet Aszadot elítélő és Szíriát szankciókkal fenyegető határozatot hozzon, a legutóbbi gáztámadással kapcsolatos "bizonyítékokat" pedig nem találták elégségesnek ahhoz, hogy változtassanak álláspontjukon.
A Ban Ki Mun által idézett ENSZ Alapokmány valóban csak a két fenti esetben tartja jogszerűnek a háborút, a brit kormány egy korábbi jelentése ugyanakkor azzal - a több nemzetközi jogtudós által elfogadott állásponttal - érvelt, hogy a nemzetközi közösségnek humanitárius kötelessége beavatkoznia Szíriában, hogy megakadályozza a polgári lakosság szenvedését és a vegyi fegyverek - nemzetközi jog által tiltott - bevetését.
"Elismerem, hogy meg kell akadályozni a vegyi fegyverek újbóli bevetését. Ugyanakkor számba kell venni, hogy az esetleges megtorlás milyen hatással lesz a további vérontás megakadályozására és a konfliktus politikai rendezésére irányuló erőfeszítésekre" - mondta Ban Ki Mun.
Az ENSZ-főtitkár hozzátette, hogy ha valóban vegyi fegyvereket vetettek be Szíriában, az "a nemzetközi jog súlyos megsértése és felháborító háborús bűncselekmény", amelynek felelőseit bíróság elé kell állítani.
Az ENSZ korábban vegyifegyver-szakértőket küldött Szíriába az állítólagos gáztámadás kivizsgálására. Ők már elhagyták az országot, s a helyszínen felvett mintákat elemzik. Az amerikai, a brit és a francia titkosszolgálat más "bizonyítékokra" hivatkozva azt állítja, hogy biztosan történt gáztámadás, amelyet Aszad erői követtek el.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/4/117202/#ixzz2drUpHwyN
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Naiv okoskodás, hogy a zsidók azért érvényesülnek, mert okos
  2013-09-03 22:02:46, kedd
 
 
A ZSIDÓK ELŐTT ALÁZKODÓ KERESZTÉNYEK SZÍVES TUDOMÁSÁRA!

Naiv okoskodás, hogy a zsidók azért érvényesülnek, mert okosabbak,
mint a keresztények.
A zsidókat nem ,,magasabbrendű" intelligenciájuk juttatta
mai pozíciójukba; sikerük egyetlen ...titka: eszközeik aljassága.
Bizonyságképpen közrebocsátunk egy XV. századi levelet. 1489. január 13-án Chemor, a franciaországi Provance Arles városának rabbija
tanácsért folyamodott az akkortájt Konstantinápolyban
székelő Nagy Sanhedrinhez.
Tudakolta, mitévő legyen a zsinagógát fenyegető arlesi polgárokkal szemben. A Sanhedrin Chemor rabbinak küldött válasza:

,,Szeretett Hívünk Mózesben!
Kézhez vettük leveled, amelyben tudatsz a benneteket sújtó bajokról és szerencsétlenségekről. Panaszaid hallván minket is áthat a ti nagy fájdalmatok.
A Nagy Satrafák és Rabbik tanácsa a következő:
1. Arra vonatkozóan, amit mondasz, hogy Franciaország királya a keresztény hitre térést kényszeríti rátok; engedelmeskedjetek, mivel nem tehettek másként, de tartsátok meg Mózes törvényeit szívetekben.
2. Arra vonatkozóan, amit mondasz, hogy a parancs megfoszt benneteket vagyonotoktól: fiaitokat tegyétek meg kereskedőknek, hogy ily módon ők foszthassák meg lépésről-lépésre vagyonuktól a keresztényeket.
3. Arra vonatkozóan, amit mondasz, hogy életetek ellen merényleteket követnek el: fiaitokat taníttassátok doktoroknak és patikusoknak, hogy ők vehessenek el keresztény életeket.
4. Arra vonatkozóan, amit mondasz, hogy lerombolják zsinagógáitokat: fiaitokból képezzetek papokat és kanonokokat, hogy ők rombolhassák le a keresztények templomait.
5. Arra vonatkozóan, amiket egyéb panaszaidban előadsz: tegyétek lehetővé, hogy fiaitokból törvénytudók és ügyvédek legyenek, hassatok oda, hogy belefolyva az államügyek intézésébe, a keresztényeket jármuk alá hajtván, a világhatalom birtokában bosszút állhassatok rajtuk.
6. Ne térjetek el ettől a parancstól, amit nektek adunk, mert tapasztalni fogjátok, hogy a megalázottságból a tényleges hatalomra fogtok emelkedni.
V.S.S.V.F.F. a Zsidók Hercege,
1489. Caslue (november) 21-én."

A fenti levél James de Rothschild, prominens zsidó milliomos támogatásával jelent meg 1889-ben a REVUE DES ETUDES JUTVES-ben — eredetiségéhez tehát semmi kétség sem férhet. A benne foglalt és az elmúlt több mint 500 év során híven követett parancs biztosította a zsidóságnak az előnyt az anyagi előmenetel és a politikai sikerek terén a keresztény becsülettel szemben.
A parancs erkölcstelensége azonban éppen a zsidóság alacsonyabbrendűségét bizonyítja.
Alacsonyabbrendűsége pedig bukásának záloga.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dunaújváros, ZÖLD SZTK ! Ami maradtt. 2013.09.03
  2013-09-03 21:18:38, kedd
 
  Dunaújváros, ZÖLD SZTK ! Ami maradtt. 2013.09.03


http://www.youtube.com/watch?v=_1XOuuAqibg

Szakrendeléseket bezsúfolták a kórházba a fekvőbeteg osztályokra, ezt meg hagyták tönkremenni.

Jó lenne a felelősöket végre megbüntetni!!!!!

Kötelet nekik!!!!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brzezinski szerint az alternatív média miatt késik a Szíria
  2013-09-03 21:12:10, kedd
 
 
Brzezinski szerint az alternatív média miatt késik a Szíria elleni háború


A német DW News által hétfőn készített rövid interjú során Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter egykori nemzetbiztonsági tanácsadója és a Trilaterális Bizottság társalapítója megjegyezte, hogy a háború, mint eszköz, a közvélemény növekvő politikai rálátása és ismeretei miatt egyre kevésbé hatékony.

,,Korunk valósága, amire írásaimban ,,globális politikai ébredésként" utalok, hogy az erőfölényen és a nyugati és egyes gyarmati országok hatalmán alapuló politika már nem tűnik túl ígéretes eszköznek a regionális problémák megoldásában," mondta Brzezinski, a szíriai helyzetre utalva.


Bár tudvalevő, hogy Brzezinski szoros kapcsolatban áll Barack Obamával, hiszen egy időben külpolitikai tanácsadója volt, tagadta, hogy bármit is tudna az elnök terveiről Szíriát illetően, kijelentve, hogy amennyiben a kormány rendelkezik bármilyen stratégiával, azt ,,szigorúan titokban tartja". Obama közel-keleti stratégiája nem egyéb, mint George W. Bush politikájának folytatása, amit mi sem bizonyít jobban, mint Wesley Clark, volt NATO parancsnok, ma már sokak számára ismert kijelentése arról, hogy a Pentagon hét ország megdöntését tervezi, köztük Líbiával, Szíriával és Iránnal.


Bár időnként úgy tűnik, mintha Brzezinski ellenezné a katonai intervenciót, Barack Obama Szíriával szembeni lépései, például, hogy az al-Kaida harcosait támogatja, nagyon hasonlítanak Brzezinski korábbi intézkedéseihez, amelyek közül a legismertebb a Szovjetunióval szembeni ellenállás megszervezése 1979-ben, ami végül magának az al-Kaidának a megalapításához vezetett, amikor a CIA finanszírozni kezdte az afgán Mudzsahedin (az al-Kaida elődje) szervezetet.


Brzezinski figyelmeztetése a ,,globális politikai ébredéssel" kapcsolatban erősödött az elmúlt években. Tavaly egy lengyelországi beszéde során megjegyezte, hogy ,,egyre nehezebb elnyomni" és irányítani ,,a politikailag felébredt és történelmi sérelmeket dédelgető, rendkívül kitartó és motivált populista ellenállást". Emellett Brzezinski a rádiót, a televíziót és az Internetet okolta a ,,politikai tudatosság univerzális ébredéséért".

,,A világ legnagyobb hatalmai, újak és régiek egyaránt, egy új kihívással állnak szemben: bár haderejük nagyobb, mint valaha, a politikailag felébredt tömegek felett kifejthető hatalmuk történelmi mélyponton van. Nyersen fogalmazva: korábban egyszerűbb volt egymillió embert irányítani, mint megölni, ma lényegesen egyszerűbb egymillió embert megölni, mint irányítani,"- mondta Brzezinski a Külkapcsolatok Tanácsának egy2010-es összejövetelén Montreálban.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eDQKOgaX-OY

Bár mind a republikánus mind pedig a demokrata párti vezetés próbál támogatást szerezni a Szíria elleni háborúhoz, a Reuters által közzétett közvélemény kutatás szerint az amerikaiak mindössze 9 százaléka ért egyet egy esetleges intervencióval. Amennyiben az Egyesült Államok ezt a jelen körülmények között mégis megteszi, az az amerikai történelem legnépszerűtlenebb háborúja lenne.

Az alternatív média által növekvő számban prezentált bizonyítékok, amelyek egyértelműen mutatják, hogy az al-Kalida vezette lázadók által kivitelezett vegyifegyver-támadást Assad erőire akarják kenni, csak felgyorsították a nyilvánosság mindössze 23 százalékának bizalmát élvező hatalmi sajtó bukását.


Forrás: http://idokjelei.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boldogok a Fidesz szóvivők
  2013-09-03 18:57:11, kedd
 
  Boldogok a Fidesz szóvivők

Például mert övék a szennyek országa. Hoppál Péter, a pécsi "Akikre büszkék vagyunk" verseny toronymagas győztese, a Fidesz Jézusaként próbálja megváltani pártja bűneit azzal, hogy nyitott szájjal újra és újra beáll a rothadó hazugságok fája alá, majd azokat megrágva ránk ontja a végeredményt.

Mindig van lejjebb, de meddig? Hoppál Pétert hallgatva ez talán soha nem derül ki. Navracsics Tiboron döbbentem meg korábban: a puszta párthűség mennyire tud kifacsarni valakit? Értelmes, tanult emberek szájából bugyognak elő olyan mondatok, amilyenek a söntésre köpve is igen ócskáknak számítanak bármelyik lepukkant külvárosi kocsmában.
Magukat emberjogi, antikorrupciós vagy roma civil szervezeteknek nevező fizetett statiszták támadják az országot, a kormányt és a Fideszt? Gondolva itt olyanokra, mint a Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International Magyarország, vagy nők jogaiért küzdő szervezetek? Persze, Bajnai megint lebukott. Mindig lebukik, ha romlik a forint, ha döglenek a moszkvai galambok, ha a spanyolok vonatszerencsétlenkednek. Kérdezzék csak Hoppált.

Aztán persze jönnek a kijózanító pofonok, mint például az Eötvös Károly Intézet elnökétől, aki nagyon csúnyán lekisiskolázta szegény szóvivőt. Olyannak is sok lett volna, aki bírja a kritikát, főleg ha jogos.

A baj azonban nem ez, hanem hogy ezekben a vérzivataros időkben sok embernek csak ilyen külső lelkiismeret jut, USB csatlakozással. Az önbecsülés, a méltóság pedig már régen ismeretlen fogalmak.

Eddig csak történelmi témájú könyvekben olvastam arról - hitetlenkedve -, hogy a politikai környezet hogyan nyomorítja meg az emberi lelket, hogy hajlítja-töri meg olyanok gerincét, akikről nem gondolnánk, egyébként. És még ha ezeknek a könyveknek a cselekménye nem is demokratikus időkben játszódik, akkor sem tartom elfogadhatónak, hogy valaki saját magát kifacsarja, kifordítsa, bármit és abból bármennyit is ígérnek cserébe.

Vagy korábban rosszul ítéltem meg az illetőt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 621 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1364
  • e Hét: 3286
  • e Hónap: 7031
  • e Év: 160527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.