Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Az út...
  2013-09-30 13:13:10, hétfő
 
 

Varga Erika: Útkereszteződés

Az út
Keresed az utat, nem segít senki, Az élet megpróbálja nehézzé tenni. Ha bevisz egy ütést, talpra kell állni, A kudarc miatt nem szabad meghátrálni. Ha megtalálod az utad, el ne hagyd, Történjen bármi, az álmod fel ne add. Álmok nélkül az élet mit sem ér, Megvalósításuk áldozatot kér. Az életet csak arccal előre lehet élni, Aki mindig hátrafordul, hasra fog esni. Döntéseket nem mindig nehéz hozni, De a következményekkel együtt kell élni. Mindenki keresi az útját, de nehéz, Sokat számít egy erős, biztató kéz. Nem csak az utad kell megtalálni, Hanem azt, aki segít végigjárni. Nehéz az élet, mindig talpra kell állni, De a társad segít, nem hagy a porban mászni. Ha megtalálod ezt a társat, el ne engedd a kezét, Csak így leszel boldog, ha látod szerető szemét. Együtt járjátok az utat, mindegy merre visz, Ez a helyes irány, mert van, aki benned hisz. Ez mindenki útja, a céltól nem szabad eltérni, A végső boldogságot csak így fogod elérni.
Sándor János
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A mandula története...
  2013-09-30 12:22:19, hétfő
 
  A mandula története...



Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik. Más hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra.
A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító ,,selyem út" mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein. A portugál, spanyol és arab konyha szívesen használja.
A középkorban a ,,liszt" gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett.

Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.

Élettani hatásai

A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.

Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.

Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.

Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.

Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.

Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.

A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.

A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.

A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.

Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.

Tudtad-e?

A görög mitológia szerint Phyllis, a szépséges hercegnő éveken át hiába várta szerelmét, Demophont az oltárnál. Az istenek megsajnálták és mandulafává változtatták. Amikor Demophon visszatért kóborlásaiból, Phyllis helyett egy kopár fácskát talált. Szégyenében megölelte, s erre a mandula azonnal kihajtott és virágba borult. A halálon győzedelmeskedő szerelem legendája Portugáliában is ismert.

Az ókori Rómában és a középkori Európában a cukrozott mandula különleges ajándéknak számított. Esküvőkön az ifú pár irányába szórták, így kívántak termékeny, anyagi nehézségektől mentes házasságot.

Svédországban a karácsonyi rizspudingba tesznek egy szem mandulát. A hiedelem szerint aki megtalálja, az különösen szerencsés lesz a rákövetkező évben.

A Közel-Keleten a zöld mandulát egészben fogyasztják. A még puha héjú termés savanyúságát sós ízekkel ellensúlyozzák.


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 9041 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2703
  • e Hét: 6664
  • e Hónap: 15686
  • e Év: 83451
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.