Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Bod Péter Ákos: a magyar kormány átformálja a pénzosztó büro
  2013-09-04 19:24:21, szerda
 
  Bod Péter Ákos: a magyar kormány átformálja a pénzosztó bürokráciát

Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát az uniós fejlesztési pénzek lehívása és felhasználása körüli vitákban. Most, hogy programjaink zömének brüsszeli kifizetése hónapok óta áll ,,irányítási és ellenőrzési problémák miatt", különféle találgatásokat hallani.

Vannak, akik a brüsszeli szigort a magyar kormány konfliktusos gazdaságpolitikájával és belpolitikai célzatú - gyakran kihívó stílusú - kommunikációjával hozzák összefüggésbe. Ennek részben ellentmond, hogy más támogatott ország programjai is jutottak hasonló sorsra. Ezért van olyan teória is, miszerint egyszerűen fogy a pénz az uniós kasszában, és ezért vált kukacosabbá a felhasználás ellenőrzése. Vagy ha van is pénz, a nettó befizető országok ma alaposabban utánanéznek a pénz felhasználásának. A bennfentesek szerint az uniós szerveken túl a legnagyobb donorországok hatóságai is alaposan vizsgálják, hogy az unió déli és keleti országaiban milyen körökhöz, hány családhoz, klánhoz jut el a pénz, mert erős a gyanújuk, hogy nem elhanyagolható esetekben folynak uniós pénzek szűk érdekcsoportokhoz bizonyos országokban.

Hogy mi is ,,bizonyos ország" vagyunk-e, vagy csupán a felgyülemlett adminisztratív gondok okozzák a brüsszeli aggályokat, ami egyébként az illetékes bizottság indoklásából kiolvasható, hamarosan kiderülhet a területért újonnan kinevezett magyar politikus és a bizottság tárgyalásaiból. De az uniós támogatás magyar felhasználása terén már régóta szaporodtak a problémák, és mostanában érhették el a kritikus mértéket.
Először is, már az uniós tagság elnyerésekor látszott, hogy a napi politikai szempontoknak alárendelt állami költségvetésben nem volt félretéve kellő mértékű hazai forrás, amely a társadalmilag és gazdaságilag valóban hasznos fejlesztések társfinanszírozását szolgálhatta volna. Így a magyar törekvés mindinkább az lett, hogy a nagy támogatási intenzitású projektek felé kell fordulni. Vagyis nem az a lényeg, hogy milyen fejlesztésre lenne valóban szükségünk, hanem hogy mihez kell a legkevesebb hazai hozzájárulás. Másodszor: az egymást követő valamennyi kormány sikermutatónak tekintette a forráslekötést, majd pedig a pénzlehívást. Márpedig ha nem az elért társadalmi-gazdasági hasznot maximalizálják, hanem az a cél, hogy ,,ingyen pénzt ne hagyjunk a kasszában", akkor kevés számú, költséges és bonyolult projekt felé húz a gyakorlat. Az ilyen megrendeléseket azután a dolgok logikája szerint gyakran tőkeerős külföldi vállalkozók viszik el.

A rákövetkező kormány konstatálja, hogy a magyar gazdasági szereplők viszonylag keveset profitálnak a támogatási alapokból. Ebből a felismerésből jogos korrekciós szándék fakad, ami viszont elvezet a harmadik problémához. A pályázás jogi és eljárási rendjébe gyorsan beépítenek olyan szabályokat, amelyek - ha megkésve is - nyújtanak bizonyos előnyt a hazai szereplőknek, így azonban könnyű sikamlós területre tévedni. Hiszen ami felőlünk nézve a magyar mérnökök és vállalkozók indokolt helyzetbe hozása, az kinti nézőpontból a verseny tisztaságát sértő praktika. Kulturált piacvédő megoldásokkal mások, régebbi tagok is hajlamosak élni, bár nem könnyű megfogni őket a gyakorlatban. Most, hogy Európa-szerte kevesebb az állami pénz és megváltozott a politikai hangulat, nem meglepő, hogy a meghatározó fővárosokban érzékennyé lettek a peremországok nem is mindig finom protekcionista kísérleteire.

A magyar kormány nagy politikai eltökéltséggel átformálja a pénzosztó bürokráciát. De csak itthon, és most sem hatékonysági áldozatok nélkül. Hiszen minél inkább erőltetik a patrióta gazdaságpolitikai irányvételt, annál könnyebben csúsznak be tényleges jogi, eljárásrendi hibák, és annál indokoltabbnak érzik európai partnereink az alapos ellenőrzést a szóban forgó országok esetében. És mi szóban forgunk egy ideje.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Öreg szívem...... .....Róna Katalin
  2013-09-04 19:11:38, szerda
 
  Öreg szívem...... .....

Nagyon szép olvasd el!


Öreg szívem, mint vén hegedű húrja,
megkopott már, nem cserélhetem újra!
Az idő elszállt, csak emlékeimből élek,
sírva, kacagva néha vissza-vissza nézek.
Mit tettem én? Mennyi jót, vagy rosszat?
Istenem még milyen feladatokat oszthat?
Öreg szívem, mint vén hegedű húrja,
megkopott már, ki tudja, meddig bírja?
A legnagyobb kincs, mit életemben kaptam,
két szép gyermek, kiknek életet adtam.
S, most végre már nagymama is lettem,
kis unokámat nézve, csak félve kérdezem:
Mondd Jó Uram, mennyi időt adsz még?
Láthatom-e hogy nő ez a kis csöppség?
Ígérem én, hogy jó bárányod leszek,
amit csak kérsz én mindent megteszek!
Csak még egy kis időt adj énnekem,
nézzem, hogy boldogul mindkét gyermekem!
Öreg szívem, mint vén hegedű húrja,
megkopott már, de talán még elbírja!
Tisztességgel elvégzem a munkám,
ott vagyok, ahol éppen szükség van rám.
Öreg szívem, mint vén hegedűn a húr,
elpattansz te is, ha úgy dönt majd az Úr!

Róna Katalin




Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 9036 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 774
  • e Hét: 2945
  • e Hónap: 11967
  • e Év: 79732
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.