2013-09-05 16:40:20, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg liszt + amennyit még felvesz
2 + 3 dl langyos tej
4 evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
3 dkg élesztő
6 dkg olvasztott zsír
1 tojás
csipet só
töltelékhez
60-80 dkg magozott meggy
10 dkg búzadara
5 dkg vaj
6-8 dkg cukor
a tészta kenéséhez: olvasztott zsír
a rétes tálalásához: porcukor
A tésztához 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt,
és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt, a cukrot,
a sót, a tojást, és apránként adagoljuk bele a 3 dl langyos tejet. Kicsit lágyabb kelt
tésztát dagasztunk. A végén beledolgozzuk az olvasztott zsírt. A tésztát lisztezett felületre
öntjük, és két cipót formázunk belőle. A tetejüket átkenjük olvasztott zsírral. Letakarjuk,
és 40-50 percig langyos helyen kelesztjük.
Közben a töltelékhez a meggyet lecsöpögtetjük, A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta
a búzadarát, hozzáadjuk a cukrot, és meglocsoljuk néhány evőkanál vízzel, hogy
megduzzadjon.
A megkelt tésztát vászonabrosszal leterített asztalon - a hagyományos rétes készítésénél
szokásos módon - vékonyan kihúzzuk. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, kevés tejföllel, majd
megszórjuk a pirított búzadara és a meggy felével. A hosszabbik oldala mentén a közepéig
feltekerjük, majd ugyanígy járunk el a másik oldallal is. A dupla rétesrudat tepsi
hosszúságúra vágjuk, és kizsírozott tepsibe fektetjük. Így készítjük el a tészta másik felét is.
A rudakat megkenjük olvasztott zsírral, és 20-30 percig kelesztjük. 180 fokra melegített
sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. 10-15 perc pihentetés után felszeleteljük, és
porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: a töltelékhez más, tetszés szerinti gyümölcsöt is használhatunk, pl. barackot, körtét,
szőlőt, szilvát. A rétes friss gyümölcs hiányában befőttel vagy fagyasztott gyümölccsel is
elkészíthető. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|