Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Martonyi utazik, közel a szíriai csapás
  2013-09-05 23:55:01, csütörtök
 
 
Martonyi utazik, közel a szíriai csapás





Az Európai Unió külügyminisztereinek soron következő informális ülését (Gymnich) 2013. szeptember 6-7-én (holap és holnapután) tartják Vilniusban. Magyarországot az ülésen Martonyi János külügyminiszter képviseli.
A kötetlen, informális megbeszélés során - a Külügyminisztérium hivatalos közleménye szerint - szó lesz a decemberi Európai Tanács Közös Biztonság- és Védelempolitikával kapcsolatos vitájának előkészítéséről, valamint az EU keleti, illetve déli szomszédságának aktuális fejleményeiről. A keleti szomszédság napirendi pont alatt hangsúlyosan merül majd fel a Keleti Partnerség novemberi vilniusi csúcstalálkozója előkészítésének kérdése.

A déli szomszédsággal kapcsolatos vitát (amely első felén várhatóan részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter is) vélhetően Szíria dominálja majd, de a külügyminiszterek megtárgyalják Egyiptom és a közel-keleti békefolyamat kérdéseit is.

Hasonló jellegű tanácskozásokat a bevett gyakorlat szerint olyankor szoktak tartani, amikor az Egyesült Államok a katonai beavatkozás előtt informálisan tájékoztatja európai partnereit a várható intervenció jellegéről, illetve esetleges politikai és katonai következményeiről.

http://www.168ora.hu/globusz/martonyi-utazik-kozel-sziriai-csapas-118161.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
El a kezeket a sajtótól, dajcstomi!
  2013-09-05 23:48:23, csütörtök
 
  El a kezeket a sajtótól, dajcstomi!

2013.09.05. 22:51


Deutsch Tamás felfortyant azon, hogy a ,,magukat demokratának és/vagy liberálisnak gondoló sajtómunkások" kiszimatolták, hogy az állam megcsináltatta az Orbán Ráhel esküvője helyszínére vezető kátyús földutat. "El a gusztustalan kezeket Orbán Ráhel esküvőjéről!"

dr. dajcstomi szerint ezt vagy nem lett volna ildomos megtudni, vagy - a pártsajtóhoz hasonlóan - tapintatosan hallgatni illett volna róla. Elvégre a politikusnak is van magánélete, hát még a gyermekének. Ezt attól az embertől tudjuk, aki húszéves politikai pályafutása alatt a vezetői alkalmatlanságával és házastársi hűtlenségével tűnt ki a nagyon erős, nagyon erősen korrupt magyar politikusi mezőnyből, és erről a húszéves politikusi ribanckodásáról fog hamarosan önéletrajzi könyvet kiadni. Deutschot nem az eszéért szeretjük (hanem a gyapjáért és a húsáért), de ha jól fejtem meg a kirohanását, akkor szerinte a liberalizmus és/vagy demokrataság feltétele, hogy az ember ne firtassa, hogy választott politikusai miért közpénzből finanszírozzák a családi eseményeik mellékköltségeit.

Azt már tisztáztuk, hogy Orbán Ráhel közszereplő. Akinek a papája tízmilliárdokat lopott össze az adófizetőktől strómanok mögé bújva, aki az apja politikai hátszelével jut prominens álláshoz és nyer turisztikai pályázatot, az ne lamentáljon, amikor kamerázzák szendvicstánc közben. Nem a balliberális média csinált médiaeseményt a királylány és a vastagnyakú földbirtokosfiú lakodalmából, hanem maga Orbán Viktor. A magát és/vagynak gondoló sajtót mindössze az érdekli, hogy ez a két szép közpénzből milliárdossá vált magyar család még hány millióval ajándékozza meg saját magát ebből a jeles alkalomból. Ne értsetek félre, nem sajnálom én tőlük azt a sok jót, amit az élet adott nekik, mióta ők mondják meg, mi az élet, sőt, én mint adófizető szívesen fizetnék még valamicske különadót, tranzakciós adót, esküvői adót vagy egyszerűen csak a nyugdíjamat, hogy kiegészítsem az Első Leány hozományát, pénz igazán nem számít. Csak szeretném látni a számla végét.

És nem azért, mert és/vagynak gondolom magam. Hanem, mert a végén mindent vissza fogtok fizetni. Földet, halastavat, stadiont, trafikot, kátyúzást.

Csak ezért, Tomi.

http://orulunkvincent.blog.hu/2013/09/05/el_a_kezeket_a_sajtotol_dajcstomi
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A politika lopásain túl
  2013-09-05 23:26:02, csütörtök
 
  A politika lopásain túl
2013.09.05. 22:03 - eroica

Haragszik itt mindenki: Orbánra, Gyurcsányra, Mesterházyra vagy Bajnaira, a multikra, bankokra, Trianonra vagy EU-ra.

Többségünkben nem szeretnénk, ha a jelen kormányzat kapna még négy évet. De igazából azt sem szeretnénk, ha valaki más jönne - legalábbis a meglévő választékból ne jöjjön.

Úgy vagyunk, mint egy kamasz, akinek arra kell a szülő továbbra is, hogy legyen kit utálni és mindenért hibáztatni. Nekünk bűnbak kell.

Simicska_udvozli.jpg
A lázas-zajos közéletünk mélyén van egy közös társadalmi közérzet, amely - mint egy axióma - meghatározza politikai vitáink irányait:

Ellopnak mindent. Ezért élünk rosszul.

Ilyen háttérrel a magyar politika is csak infantilis tud lenni. Arról szól: Nem igaz, hogy én loptam el, te voltál!

Az axióma első fele sommásan fogalmaz, de sajnos nem alap nélkül való. Aki még nem olvasta Debreczeni József ,,A politika fertője" című könyvét, pótolja be. Legyen elég itt a címet magyarázni. A szerző azért nem korrupcióról szól, mert az eufemizmus lenne arra, ahogy a politikai elit már jó ideje a saját maga által hozott törvények kijátszásával finanszírozza önmagát. És a közvetítők természetesen nem önzetlenül bonyolítanak. Debrecenit persze lehet elfogultnak tartani. De tudtommal nem akadt még senki, aki le merte volna írni, hogy Debreceni hazudik, és a Fertő nem létezik. Mindannyian tudjuk, hogy létezik.

A fülkeforradalom pedig ebben valóban forradalmat hozott. Már szégyenérzet nélkül hozzá lehet igazítani a törvényeket a lopási igényekhez. S máris nem hívják lopásnak azt, aminek a töredékéért a szocik még szégyellték magukat.

Az axióma második fele azonban téveszme. Nem, nem azért élünk rosszul, mert a gonoszok ellopják.

Számba kéne venni egyszer, hogy mennyit is lopnak. Tájékódásként tudható, hogy Simicska cégei, gyakran más cégekkel együtt több mint 300 milliárd értékben nyertek közbeszerzéseket 2010 óta. Igen nagy összeg, de a nemzeti össztermékhez képest azért kicsi (az ország egy éves GDP-jének bő 1%-a). Ennyit még kibírnánk. De a helyzet rosszabb.

A politika Fertője ugyanis döntően nem azzal tesz tönkre bennünket, mert hiányzik az ellopott pénz. Sokkal inkább azzal, hogy eltorzít minden gazdasági döntést. De még ez sem a legfontosabb. Az igazi ár, amit fizetünk ezért a közbizalom összeomlása, s ezzel a demokratikus diskurzus ellehetetlenülése.

Bizalom és diskurzus. A választópolgárnak természetesen se hozzáértése, se ráérő ideje nincs makrogazdasági elemzések olvasásához - se nálunk, se másutt. De egy normális országban azért akadnak köztiszteletben álló kompetens és független újságírók, akik megírják, ha egy politikus túl nagy hülyeséget mond. Vannak köztiszteletben álló független elemző műhelyek, amelyek segítik a független sajtó tájékozódását. Nálunk csak a politikai ellenfélről mondják hogy hazudik - valószínűleg akkor is, ha igazat mond. Így aztán a magyar politikában esélye sincs az igaz szónak: Ugyan honnan tudná Mari néni, hogy pont az az igaz szó, és nem a másik?

Nem az ellopott pénz hiányzik igazán. Az visz csődbe minket, hogy az igaz szónak már nincs hitele, csak a ,,rezsicsökkentés" típusú jövőfelélő demagógiának. És az a jövő már elérkezett. Még ilyenebb jövő vár ránk, ha így folytatjuk. Ha az ellenzék sem meri egyenesen megmondani, hogy a rezsicsökkentés aljas hazugság. Ha a ,,rezsicsökkentést, de jobban" típusú gyengus dumával szeretne szembemenni a nála gátlástalanabb hazugokkal.

Rossz körben vagyunk: azt hisszük, hogy alapvetően az ellopott pénz hiányzik, s ezért azt várjuk a következő kormánytól, hogy hagyja abba a lopást, és adja ki a jussunk végre. S mivel valójában nincs mód egy lépésben kielégíteni az összes jogosnak gondolt igényt, folytatólagosan abban él a magyar politika, hogy esélye sincs az igaz szónak. Kénytelen tovább hazudni és persze lopni is, hisz nem kérheti az őt hazug tolvajnak tartó társadalomtól a megfelelő szintű finanszírozást. Vagy lehet szerényen, szelíden kudarcot vallani.

Ki lehet lépni a hibás körből? Annyi kell, hogy megértsük sokan, hol a hiba az axiómában...

http://fideszfigyelo.blog.hu/2013/09/05/a_politika_lopasain_tul
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem útjavítás, hanem kátyú kialakítás zajlott a lagzi környé
  2013-09-05 21:59:28, csütörtök
 
  Nem útjavítás, hanem kátyú kialakítás zajlott a lagzi környékén


,,A miniszterelnök lányának lakodalmát a násznép az ország egyik legkátyúsabb útján fogja megközelíteni, az érintett tanyához vezető úton semmiféle kátyúzás, állagjavítás nem történt" - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

A hvg.hu-n megjelent képek félreérthetőek: a munkagépek és a munkások nem javítják az utat, hanem fordítva: éppen az ország más tájain megszokott kátyúk kialakításán fáradoznak az eddig viszonylag sima szakaszon, nehogy bármelyik vendég is úgy érezze, kivételezett helyzetbe csöppent.


http://avakkomondor.blog.hu/2013/09/05/nem_utjavitas_hanem_katyukialakitas_volt_a _lagzi_kornyeken
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
“Megmenekülnek” a devizahitelesek
  2013-09-05 21:37:50, csütörtök
 
  “Megmenekülnek" a devizahitelesek

Ragály Tóni bombasztikus bejelentése devizahiteles-ügyileg jelzi: a döbrögista maffia visegrádi ötletelésén felfogták: BAJ VAN! NAGY BAJ!
Csakhogy!
Igyekeznek a saját bűneiket most a bankokra testálni! Mert az senki nem gondolhatja komolyan, hogy a bankok csak úgy a hasukra csaptak, és elkezdtek garázdálkodni!
Nem kérem! Nem igy történt!
A politika dobta közéjük a gyeplőt! Természetesen nem csak az I. Döbrögi-kormány idején-hanem a rendszerváltáskor! Amikor az I. “szabadonválasztott" úgy döntött első “munkanapján"-hogy “piacositja" a hiteleket!
És amely politika (rendszerváltás) eredményeként elúszott Magyarország gazdasága-és aminek következtében “uzsoraszintre" kúszott a forinthitelek kamata.
-Nade mi lesz a forinthitelesekkel?! A bedőlt és végrehajtás alatt álló hitelekkel?! A már elárverezett ingatlanok egykori tulajdonosaival?
Kimódolta ezt az ötletet a döbrögista ötletgyár-Visegrádra időzitve!
Viszont a napnál is világosabb, hogy ez az ötletelés a hitelestársadalom szembeállitását célozza a forinthitelesek kontra devizahitelesek reményében, és a hitelesmozgalom méregfogának a kihúzását, ill. a mozgalom leszalámizását célozza!
Azzal együtt is, hogy a bejelentés hatása tényszerűen is sok magyar család életére hathat megnyugtatóan!
Elméletileg most a labdát átpasszolta Ragály a bankok térfelére!
A bankok eddig sem tettek semmit-ezután sem fognak! Miért is tennék?
A bankok nem Döbrögiék szavára várnak!
A bankok az EU fellépésére várnak!
Az pedig-édesgyermekeiről lévén szó-nem sokáig fog késlekedni!
Itt és most már sokkal éárdekesebb a “demokratikus ellenzék" reakciója jelen helyzetet illetően!
Ők ugyanis nem testálhatják át a feladatot a bankokra! Mert ha megteszik, az EU-nak édesmindegy lesz, hogy ki fogja megnyerni a következő “választásokat" Akkor akár maradhat szerintük Döbrögi is!
És itt van a legnagyobb probléma! Akár ez a maffia-akár a másik maffia, a magyar népnek egyik sem lesz jó!
MERT AMI JÓ AZ EU-NAK és magyarországi maffiaszervezeteinek-AZ ROSSZ A MAGYAR EMBEREKNEK!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Talán retúrjegyet kéne adni nekik nem???????
  2013-09-05 21:27:37, csütörtök
 
 
Megduplázódott az izraeli vendégéjszakák száma
2013. augusztus 22. - 08:11

Hónapok óta az izraeli beutazó piac fejlődik a legdinamikusabban, amihez a KSH adatai szerint júniusban az Amerikai Egyesült Államok csatlakozott. Az Izraelből érkező turisták fél év alatt 101 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk, ami 85 százalékos növekedést jelent, így várhatóan a tavalyi 178 ezres összesített adat is emelkedni fog.

Az pedig eddig még soha nem fordult elő, hogy az Egyesült Államok végezzen a második helyen, most a 25 százalékos növekedéssel elért 65 ezer vendégéjszaka kicsivel meghaladja az Egyesült Királyságból érkező turisták által Magyarországon eltöltött időt. Ez a szám még a 2011-es nyári adatokat is meghaladja, pedig akkor még az American Airlines gépei napi szinten repkedtek Budapest és New York között. Az amerikai légitársaság azóta kivonult a magyar fővárosból, mert a Malév nélkül nem tudta volna átszálló utasokkal megtölteni a gépeket.

,,Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb küldőpiaca, Magyarország 8. legfontosabb turisztikai beutaztató piaca. A családosok július-augusztus hónapban utaznak leginkább, ezenkívül nincsen kifejezetten meghatározó utazási szezon az Egyesült Államokban. Az USA-ban - elsősorban a nagyvállalatoknál - minimálisra csökkentették a kivehető szabadság mennyiségét, hivatalosan összesen 15 nap áll rendelkezésükre" - olvasható a Magyar Turizmus Zrt. taktikai tervében. Az amerikai turisták egy főre jutó költése jóval meghaladja az európai turisták szokásait. Jelenleg számukra Magyarország az európai történelmi körút egy állomása. Kiemelkedő szerepe van a dunai hajózásnak, így Budapestnek, mert a város rendkívül népszerű célállomása az európai folyami hajóutaknak.

Többnyire az idősebb és tehetősebb korosztály szeret utazni. ,,Magyarország megközelíthetősége nehézkes, az Egyesült Államok belső nagyvárosaiból csak többszöri légi átszállással lehetséges, és így gyakran hátrányba kerülünk versenytársainkkal szemben (Bécs, Prága, Varsó, Barcelona), melyek megközelíthetősége sokkal egyszerűbb" - fogalmaz a turisztikai marketingcég.

Az izraeli piac fejlődése pedig a Wizz Air-nek köszönhető, ugyanis a Malév tavaly februári csődjétől Tel-Avivba csak az El Al légitársasággal lehetett közvetlenül repülni Budapestről, decembertől azonban a magyar gyökerű fapados légitársaság kapta meg a repülési jogokat. A verseny pedig levitte az árakat. ,,Az izraeli és magyar utasok korábban éveken át arra kényszerültek, hogy drágán vásároljanak repülőjegyet. Annak érdekében, hogy kielégítsük az alacsony áraink iránti magas keresletet, a 2013-as csúcsszezonban napi rendszerességgel indítjuk gépeinket Budapest és Tel-Aviv között" - magyarázta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

kep

A társaságnak annyira sikeres lett az izraeli piac, hogy a litvániai Vilniusból és a lengyelországi Katowicéből október végén, míg Kolozsvárról november végén indul el a tel-avivi járat. ,,Az ország speciális földrajzi-politikai helyzete következtében hazánk a lehetséges desztinációk között közeli országnak számít, ennek köszönhetően Budapest a hangsúlyosabb termékek között szerepel. A piac igényeit figyelemben véve kiemelt hangsúlyt kapnak még a zsidó vallási örökségek miatti utazások is" - áll a Magyar Turizmus Zrt. taktikai tervében.

Sokat érnek a Malév-jogok

"Nem meglepő, hogy tele vannak az izraeli járatok, ezért mondtuk korábban, hogy égetően fontos gazdasági kérdés a Malév repülési jogainak mielőbbi kiosztása" - mondta lapunknak Hardy Mihály. A Budapest Airport kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy a Wizz Air a reptér számára szintén nagyon fontos átszálló utasokat is hoz. Az amerikai turistáknak pedig szerinte nem jelent problémát, hogy Londonban vagy Amszterdamban át kell szállniuk. Korábban az American és a Delta légitársaság mintegy 20 százalék tranzitutast hozott, akik a Malév járataival utaztak tovább Erdélybe vagy Izraelbe rokonlátogatásra.

Vég Márton

http://szebbjovo.hu/node/22990?honnan=Nemzeti_Hirhalo#.UiOrsYgo63c.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már megint: Minden ötödik német antiszemita
  2013-09-05 20:41:12, csütörtök
 
  Már megint: Minden ötödik német antiszemita


Németországban a lakosság 20 százalékára jellemzőek antiszemita tendenciák - állapította meg Berlinben bemutatott vizsgálatában egy független szakértői testület, amelyet a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza kért fel a munkára.

Az első úgynevezett antiszemitizmus-jelentés szerint a zsidóellenesség szélsőjobboldali körökben jelentkezik a leginkább látható módon, ahol az antiszemitizmus az egyik fő összetartó elem. Ezt mutatja egyebek között az, hogy a zsidóellenességgel összefüggő cselekmények 90 százalékát szélsőjobboldali kötődésű elkövetők hajtják végre.

Ugyanakkor az antiszemitizmus korántsem elszigetelt, csak a társadalom "szélsőséges elemeire" jellemző jelenség, hanem a középrétegekben is megmutatkozó nézet. Labdarúgó mérkőzéseken például megszokott, hogy szurkolók zsidóellenes rigmusokat skandálnak, számos iskolában pedig a zsidó bevett szitokszó - hangzott el a jelentés bemutatóján.

A német társadalomban az antiszemitizmus "széles rétegekben elterjedt előítéleteken, mélyen gyökerező közhelyeken és a zsidókkal, valamint a zsidósággal kapcsolatos tudatlanságon alapul" - mondta Peter Longerich, a kutatócsoport egyik koordinátora, hozzátéve, hogy az antiszemita nézetek terjedését - különösen az interneten - nemigen lehet feltartóztatni.

A kutatók hiányolták az antiszemitizmus visszaszorítását előirányzó állami, kormányzati stratégiát, és kifogásolták, hogy nem biztosított az ilyen jellegű projektek hosszú távú finanszírozása.

Nemzetközi összehasonlításban Németország a maga 20 százalékos antiszemita arányával a középmezőnyben foglal helyet. E besorolás oka "nem utolsósorban az, hogy Lengyelország, Magyarország és Portugália részben szélsőségesen magas értékeket ér el" az antiszemitizmust vizsgáló felmérésekben - áll a szövetségi belügyminisztérium honlapján publikált jelentésben.

(Index nyomán)

http://harcunk.info/index.php/hirek/658-mar-megint-minden-oetoedik-nemet-antiszem ita
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Polgármestereket és megyei elnököt is leváltott Orbán
  2013-09-05 20:18:11, csütörtök
 
  Polgármestereket és megyei elnököt is leváltott Orbán
2013. szeptember 05. 18:11
Hunhír.info

Elégedetlen volt öt választókerületi elnök eddigi választási felkészülésével Orbán Viktor, aki a visegrádi, zárt ajtók mögött folyó Fidesz-KDNP közös frakcióülésen bejelentette, hogy leváltja őket

A Fidesz elnöke szerdán éjszaka áttekintette a párt jelenlegi helyzetét. A hétvégi szigetszentmiklósi időközi választás fényében - ahol a fideszes jelölt súlyos vereséget szenvedett az MSZP-Együtt-DK közös jelöltjétől - beszélt arról is, hogy a 106 választókerületből öt helyen nem megfelelő az eddig elvégzett munka.

Az Index információi szerint legalább két megyei közgyűlési elnök és egy nagyváros polgármestere kerülhet bele a menesztettek csapatába. Ez azt jelenti, hogy az érintettek nem indulhatnak majd a 2014-es parlamenti választáson.

A pártelnök leváltotta választókerületi elnöki posztjáról a Vas megyei Kovács Ferencet, aki 2006-ban, majd 2010-ben a megyei közgyűlés elnöki pozícióját is megkapta a Fidesz színeiben. Kovács eddig a vasi 4-es választókerületben, Sárváron és környékén indult az országgyűlési választásokon. A képviselő a jelenlegi ciklusban 16-szor szólalt fel, főleg költségvetési kérdésekről beszélt.

Orbán menesztette a frakció másik Kovács Ferencét is. A nyíregyházi képviselő 2010-ben a megyeszékhely polgármestere lett. Kovács 2010 óta parlamenti képviselő, többnyire más kormánypárti képviselőkkel közösen nyújtott be indítványokat, a parlamentben mindössze három alkalommal szólalt fel, főként a Felvidékről kitelepítettekről beszélt.

Nem irányíthatja tovább a kampány-előkészületeket a kapuvári Fidesz vezetője sem. Ivanics Ferenc korábban betöltötte a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöki és alelnöki posztját is. Ivanics 1998 óta ül az Országgyűlésben, az aktívabb képviselők közé tartozik, ebben a ciklusban hatvanszor szólalt fel, és 48 módosító javaslathoz adta a nevét.

Úgy tudjuk, rajta van a Orbán feketelistáján Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is. Szalay 2006 óta polgármester, 2002 óta parlamenti képviselő.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=68324
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hezbollah: a szíriai válság egy stratégiai összeesküvés rész
  2013-09-05 20:08:03, csütörtök
 
  2013-09-05. 18:01
Hezbollah: a szíriai válság egy stratégiai összeesküvés része

A Hezbollah libanoni síita szervezet elítélte és szervezett terrorizmusnak nevezte az Egyesült Államok katonai beavatkozásra vonatkozó tervét csütörtökön.
A mozgalom parlamenti frakciójának ülését követően kiadott közleményében azt is leszögezte, hogy egy Szíria elleni nyugati akció fenyegetést jelentene a regionális és nemzetközi békére és biztonságra.
A Hezbollah szerint a beavatkozás célja, hogy támogassa Izraelt, és megerősítse a gyarmatosító Nyugat hatalmát a Közel-Keleten. A közlemény szerint az esetleges támadás a Hezbollah azon meggyőződését erősítené meg, miszerint a szíriai válság egy stratégiai összeesküvés része, amelynek révén külföldi irányítás alá akarják juttatni a régiót.
(MTI korrigálva)

További részletek: http://kuruc.info/r/4/117281/#ixzz2e2iJ79m3
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mitől retteg a Fidesz?
  2013-09-05 19:43:37, csütörtök
 
  Mitől retteg a Fidesz?

2013. szeptember 05., 13:52
Szerző: Mong Attila


A megszokott ellenfelekhez képest új indiáncsapat jelentkezett be, a törzsfőnökök pedig ismertek és veszélyesek. Rések a pajzson, avagy miért jelent veszélyt egy új híradó? Mong Attila írása.

Ettől a Híradótól rettegett a Fidesz? - tették föl a kérdést a különböző médiaügyi blogok a napokban, miután elkezdődtek a Hír24 adásai a Story TV-n. A kormányzó párt a nyár végén többször betámadta a tévétársaság mögött álló médiacéget, a Sanomát, különös tekintettel a cég (illetve annak elődei) élén hosszú ideje, nem mellesleg már az első Orbán-kormány idején is regnáló vezetőjét, akit azzal vádoltak, hogy a fennhatósága alá tartozó bulvárlapokat, szórakoztató magazinokat és a Story TV-t nyíltan kormányellenesre hangoltatja a választási kampányban. Sőt, hogy valóságos összeesküvést szított a reklámpiacon, kiadóvállalatokat, médiaügynökségeket győzködött állítólag arról egy budai étteremben, hogy fogjanak össze a kormány ellen. Poirot eszerint fideszes bűnözők után nyomozna, a keresztrejtvényekben pedig kódolt választási propagandát lehetne olvasni a vízszintes 14-ben.

A Hír24 első híradóit látva a cikk elején idézett költői kérdés valóban jogosnak tűnhet. Józan ésszel gondolkodva tényleg komolytalannak látszik, hogy ettől - az egyébként komoly témákat feldolgozó, lelkiismeretesen, hozzáértéssel összeállított - híradótól kellene rettegnie a Fidesznek. Valóban nagy lenne a baj, ha a jelenleg kormányzó pártnak amiatt kellene elveszítenie a választásokat, mert egy híradó bemondta, hogy idén is sokba kerül a gyerek iskoláztatása, vagy hogy ideggázt vetettek be a szír ellenzékkel szemben.

A helyzet azonban sokkal rosszabb annál, mint amit józan ésszel fel tudunk fogni. A hatalom ugyanis mindenkinek, mindenhol a világon valamennyire elveszi a józan eszét, a kétharmados hatalom ráadásul valósággal felfalja. Ha pedig nincsenek, vagy - mint Magyarországon - nem működnek megfelelően a különböző ellensúlyok, akkor valójában nincs határa a hülyeség áradásának sem.

Ez a furcsa tudatállapot a mai médiahelyzetre lefordítva azt jelenti, hogy a hatalmon lévők szempontjából igenis óriási veszélyt jelent minden olyan híradó, híradós, újságíró, riporter, aki komolyan veszi a mesterségét, szó szerint értelmezi a feladatát, és lelkiismeretesen, függetlenül kívánja végezni a munkáját. (És mint a legutóbbi példa mutatja, a lelkiismeret nem várt sarkokból támad, a szakmai felelősség bármikor feléledhet még a jelenlegi közmédiás állományban is). Minél több embert ér el, főleg minél több embert a Fidesz hagyományos (vidéki, kisvárosi, falusi) szavazói közül, annál nagyobb veszélyt. Ezért nem érdekes, mit írnak össze egyesek az interneten, és ezért érdekes, hogy az amúgy nem túl jelentős rádiós piac elfoglalása száz százalékos legyen.

2010 óta a Fidesz óriási szellemi és anyagi energiákat áldozott a tömegmédia elfoglalására, arra, hogy az általa megkonstruált valóság jusson el az emberek nagy részéhez: a hadművelet gyakorlatilag a győztes választások másnapján elkezdődött. A harci kifejezés nem túlzás, maga a miniszterelnök nevezte “katonabajtársnak" a médiahatóság elhunyt elnökét. Azóta törvényekkel, hatósági erővel, szabályozási eszközökkel, fenyegetéssel, tulajdonosi térfoglalással, állami reklámköltéssel törekedett a piac száz százalékának betörésére. A mérföldkövek ismeretesek: a közmédia elfoglalása, ingyenes napilap megszerzése, konkurens rádiócsatornák ellehetetlenítése, reklámadóval való zsarolás, tulajdonosi tárgyalások- vagy azzal való fenyegetés - nagy kereskedelmi tévécsatornákról. A tévés piac egy részét domesztikálták (köztévé, egyes kereskedelmi tévék), karanténbe zárták (ATV), vagy egyszerűen csak megszokták és tudják kezelni (RTL). Az évek óta zajló hadművelet indoka pedig az, hogy Orbán Viktor narratívájában a 2002-es választási vereség egyik fő okozója a tömegmédia volt. Úgy érzi, ha akkor egy kicsit nagyobb befolyásuk lett volna arra, miről és hogyan tudósít, illetve miről és hogyan nem tudósít (lásd köteles beszéd), akkor nem veszítik el egy paraszthajszállal a választásokat.

Ebben a harci logikában tehát a Story TV híradója, bármennyire is nevetségesnek tűnik, ellenséges hadállás. Az eddig gondosan kiépített védművekhez képest egy új ponton minifront nyílik, amire nem voltak felkészülve. A megszokott ellenfelekhez képest új indiáncsapat jelentkezett be, a törzsfőnökök ismertek és veszélyesek. (Lásd Baló György.)

Rések a pajzson. És ennél valójában nincsen nagyobb veszély. Egyelőre verbális eszközökkel zajlik ellenük a harc, mert ne tévedjünk, egy szerkesztőség munkájára igenis hatással van az a szóbeli hatalmi nyomás, amit az elmúlt hetekben tapasztaltunk. A fejekben ezentúl ott munkál a kérdés, hogy “meddig mehetünk el a hatalommal szemben", vagyis a Fidesz első körben máris elérte a célját.

De a rés még mindig ott van. További hadműveleteket jósolok.


http://mertek.hvg.hu/2013/09/05/mitol-retteg-a-fidesz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 621 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 801
  • e Hét: 6553
  • e Hónap: 10298
  • e Év: 163794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.