|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2013-09-09 17:00:16, hétfő
|
|
|
Müller Péter
Nem elég tisztának lenni. Nem elég ártatlannak lenni.
A mai világban öntudatra és erőre van szükségünk,
hogy ne zuhanjunk a zuhanókkal és veszítsük el
lelkünket egy aljas világban.
|
|
|
0 komment
, kategória: Vizes képek 1. |
|
|
|
|
|
2013-09-09 16:55:25, hétfő
|
|
|
Nem, nem felejtettelek el, de te aludtál a szívemben,
és én nem mertelek felébreszteni.
Henry de Montherlant
|
|
|
0 komment
, kategória: Gondolatok 1. |
|
|
|
|
|
2013-09-09 16:49:45, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
2 kg uborka
2 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
0,5 kg sárgarépa
7 dkg só
1 kg cukor
3 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál nátrium-benzoát
1 kávéskanál borkén
VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!
Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel.
24 óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük! Nem romlik meg akkor
sem, ha folyamatosan használunk belőle.
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|
|
|
2013-09-09 12:58:40, hétfő
|
|
|
Volt a nagyszüleidnek ételallergiája? Az én nagyszüleimnek biztosan nem. Az ételallergia terjedő járványának rideg összehasonlítása minden generációval egyre rosszabb képet mutat.
Akkor miért nem volt a nagyszüleinknek ételallergiája? Ez elég egyszerű.
1. Valódi, szezonális ételeket fogyasztottak
Az ételek gazdaságokból és kis piacokról érkeztek az 1900-as évek elején, és mivel az élelmiszer tartósítószerek nem voltak még széles körben használatban, az ételek frissek voltak. A feldolgozott élelmiszerek hiánya miatt táplálkozásuk tápanyagban gazdag volt, ami lehetővé tette számukra, hogy annyi tápanyaghoz jussanak, amennyire az ételekből számukra szükséges volt.
A csecsemők számára az anyatej volt értékes, ami egész szezonban rendelkezésre állt.
2. Nem diétáztak, és nem bántak szigorúan a testükkel és az anyagcseréjükkel. Akkor ettek, amikor az étel rendelkezésre állt.
Nagyszüleink nem estek áldozatul a diéta hóbortnak, az élelmiszer marketingnek, a kalóriák számlálásának, és más káros fogyókúrás szokásnak, amelyek ma annyira népszerűek (részben azért, mert a marketing infrastruktúra nem létezett). Ezért volt egészséges az anyagcseréjük, mivel a szervezetük igényei és vágyai szerint étkeztek.
3. Az ételt otthon főzték meg hagyományos elkészítési módszereket használva
Feldolgozott étel vásárlására nem volt lehetőség, és étteremben enni ritka luxus volt. Nagyszüleink szerencséjére ezek a szokások valóban kedvező hatással voltak az egészségükre.
4. Nem ettek génmódosított ételeket, élelmiszer-adalékanyagokat, stabilizátorokat és dúsító anyagokat
Az ételeket még nem kezelték adalékanyagokkal, antibiotikumokkal és hormonokkal, melyek segítenek megőrizni az eltarthatóságukat, és a fogyasztók egészségének kárára nem tömték az élelmiszer gyártók zsebeit a korai 1900-as években.
5. Megették az egész állatot, melybe beletartoztak az ásványi anyagokban gazdag csont erőlevesek és a belsőségek
Az állati csontokat megtartották vagy vásárolták, hogy erőleveseket és csontleveseket készítsenek belőlük, melyek mindig különleges helyet foglaltak el a vacsoraasztalnál. Ezeket az ételeket nagyra értékelték gyógyító hatásuk miatt, és soha nem ment veszendőbe.
6. Nem mentek orvoshoz, amikor úgy érezték, hogy betegek, vagy hogy vényköteles gyógyszereket kapjanak. Az orvosi látogatások a balesetben sérülteket vagy az életveszélyes betegeket mentették meg.
Amikor lázasak lettek, megvárták, hogy elmúljon. Amikor rosszul érezték magukat, leveseket, erőlevest ettek, és sokat pihentek. Nem volt orvos vagy nővér gyorshívójuk, de bíztak a test természetes gyógyulási folyamatában sokkal inkább, mint mi manapság. Az ételük volt az orvosság, függetlenül attól, hogy ezt felismerték vagy sem.
7. Sok időt töltöttek odakinn
Nagyszüleinknek nem volt választásuk, hogy bent maradnak, és játszanak a telefonjukkal vagy a számítógépen. Ők az eredeti playstation-nel játszottak: kerékpároztak, hintáztak, és ott volt a jó öreg anyatermészet!
Hogyan hatnak ezek a dolgok az ételallergiára?
A táplálkozás hatással van testünk minden sejtjére. Sejtjeink egészsége a táplálkozástól és az életmódtól függ. A sejtek szöveteket hoznak létre, a szövetek pedig szerveket, melyekből egész szervrendszerek épülnek fel. Ha a táplálkozásod nem megfelelő, akkor minden sejted, szöveted és szerved integritása sérülést fog szenvedni, és így lehet, hogy bizonyos élelmiszerekre érzékenyebb leszel. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség 1. |
|
|
|
|
|
2013-09-09 10:50:19, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
1 kg darált hús
50 dkg rizs
3 fej vöröshagyma
3 evőkanál pirospaprika
2 doboz sűrített paradicsom
1 fej édes káposzta
olaj
só
bors
Elkészítés
A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Szórd bele a piros
paprikát, alaposan forgasd össze, majd az egészet keverd a darált húshoz.
Add hozzá a megtisztított rizst is - nem kell megfőzni -, és sóval, borssal
ízesítsd ízlésed szerint.
A káposztát tedd forrásban lévő vízbe, és hagyd, hogy megpuhuljon. Amikor
lecsepegett, töltsd meg a húsos-rizses keverékkel, és a végeit úgy tekerd be,
hogy a töltelék ne folyjon ki belőle.
A megmaradt káposztaleveleket csíkozd fel, és szórd egy fazék aljába. Fektesd
rá a tekercseket, és annyi vízzel engedd fel, amennyi pont ellepi a káposztákat.
Amikor a víz elkezd gyöngyözni, öntsd rá a sűrített paradicsomot, és egészen
addig főzd, míg a töltelék elkészül benne. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy
kiveszel egyet a tetejéről, és megkóstolod. Végül tejföllel leöntve tálald.
Ha nagyon szereted a hagymát, akár azzal is díszítheted.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2013. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
213 db bejegyzés |
e év: |
888 db bejegyzés |
Összes: |
34592 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1815
- e Hét: 9386
- e Hónap: 31653
- e Év: 164207
|
|
|