Regisztráció  Belépés
anyu65.blog.xfree.hu
Félig él, az aki nem mer Kné N. Magdolna
1962.09.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
Az élet szép
  2013-01-31 22:49:41, csütörtök
 
  Az élet szép és bármit is juttat neked a sors, ne felejts el élni! Élni az egyik legritkább dolog a világon, mert az emberek többsége csak létezik.
Marcus Aurelius



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor úgy tűnik...
  2013-01-31 22:39:56, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A rózsa és a skorpió...
  2013-01-30 22:00:33, szerda
 
  A rózsa és a skorpió...

Volt egyszer valahol a távoli Afrikában egy poros karavánút,melyen gyakran megfordultak kereskedők,utazók.
Egy napon,török kereskedők szállítottak rózsatöveket,de váratlanul homokvihar támadt rájuk,s a megriadt tevék
szanaszét szaladtak,szétszórva értékes terhüket.
Minden rózsatő elpusztult,kiszáradt a forró napon.Csak egy kis gyönge tövecske sodródott a széllel,még végül
elakadt egy oázis közelében.Mélyen belefúródott a homokba és mivel itt nedves volt a talaj,sikerült megkapaszkodnia.
Három nap és három éjjel kellett ahhoz,hogy kipihenje a borzalmas utazást,s a negyedik nap végre újra érezte
az élet lüktetését sejtjeiben.Mohón szívta fel a nedvességet a talajból,szárai kiegyenesedtek,levelei kisimultak,
és bimbója újra élénk,vörös színben pompázott.
Pár nap múlva a bimbó kipattant és megszületett a sivatag első rózsája.
Olyan volt,mint egy igazi csoda a sivár,szürke sivatagban:
....fantasztikusan színes....
....és csodálatosan illatos.....


Így látta meg őt a skorpió.Még soha nem érzett ilyen vonzerőt.Éreznie kellett ezt az illatot,amihez foghatót soha
nem érzett,és látnia kellett ezeket a színeket közelebbről is,amihez hasonlót még soha nem látott.
Ezért hát közelebb merészkedett.Egészen közel.....
És a rózsa tövise megszúrta az orrát.Megijedt és hátra ugrott.
-Miért bántasz?-kérdezte a rózsát.
-Én nem bántalak-felelte a rózsa.
-De megszúrtál a tüskéiddel!
-A tüskéim nem azért vannak,hogy másokat bántsak,hanem,hogy megvédjem magam másoktól.
-Tőlem nem kell félned,én nem akarlak bántani,sőt,ha kell megvédelek.
-Köszönöm-mondta a rózsa.Gyere máskor is,olyan magányos vagyok.
Így aztán a kis skorpió mindennap meglátogatta a gyönyörű rózsát,és csodálattal nézett fel rá.


Egy napon azonban, a rózsa levelei lehajoltak,s úgy tűnt,nagyon beteg.
Amikor meglátta őt a kis skorpió,aggódva megkérdezte:
-Mi történt?Mi a baj?Miben segíthetek?
.....És a rózsa így válaszolt:
-Nem tudsz segíteni!Túl nagy a forróság,nem találnak már vizet a gyökereim.


A kis skorpió nem kérdezett többet,megfordult és elindult az oázis irányába.
A kúthoz érve szájába vett egy csepp vizet, és visszaszaladt a rózsához,és a tövéhez cseppentette.
A rózsa bágyadtan hajtotta le a fejét és csüggedten mosolygott a kis skorpió értelmetlennek tűnő erőlködésén.
De a skorpió,most nem törődött mással,csak elszaladt és visszajött,egy újabb csepp vízzel,tette ezt tízszer,
százszor,ezerszer.....
És este,amikor lenyugodott a Nap,és felkelt a Hold,a rózsa újra felemelte fejét,és boldogan nyújtotta a telihold felé,
s illatát széthordta a szél.


A kis skorpió végkimerülés szélére került,elnyúlva feküdt a rózsa lábánál,de szeme ragyogott,ahogy felnézett rá.
S ekkor a a rózsa letekintett,s hálásan mondta:
-Megmentetted az életemet.Bárcsak meghálálhatnám valaha.Mit tehetek érted?
-Nincs más kívánságom,csak egyszer az életben szeretném közelről érezni a virágod illatát.De tudom,te nem tudsz
hozzám lehajolni,én pedig nem tudok felmászni,mert tüskéid agyonszúrnának.


A rózsa ekkor elmosolyodott,megrázta magát, s lehullott az összes tüske a száráról.Tudta,hogy így védtelen marad,de
ez volt a legkevesebb,amit megtehet a kis skorpiónak hálából.
És ekkor a kis skorpió összeszedte utolsó erejét,és felmászott a rózsa szárán,egészen addig míg el nem érte a virágot.
Ekkor ollóival vigyázva átkarolta,fejét óvatosan bedugta a szirmok közé...
S,mint szerelmes férfi,ki arcát kedvese hajába fúrja,úgy szívta be a kis skorpió is, a rózsa bódító illatát.
Egészen beleszédült!
Itt a magasban a tömény illat,a csillagok ragyogása,és a sivatag végtelensége megérintette lelkét.
Elmosolyodott,mert most már tudta,mi a boldogság.
Lábai elernyedtek,ereje elfogyott és ájultan zuhant vissza a rózsa tövéhez.
A hajnal első sugarai,már csak a kihűlt testét találták.
S a rózsa szirmaival összegyűjtötte a hajnali harmatcseppeket,s mint könnyeivel megsiratta a kis skorpiót.
Néhány csepp a skorpióra csöppent,rózsaillattal borítva be testét.


Néhány nap múlva a rózsa is elhervadt,nem volt már ,ki vízcseppekkel táplálja a nagy forróságban.


Az emberek sok-sok év múlva, találtak egy elhalt skorpiót a sivatagban.
Nem értetették,hogyan lehet rózsa illata,hiszen a rózsát és a skorpiót olyan hatalmas távolság választja el egymástól.
Több ezer kilométer....


Nem tudták,és nem is tudhatták,hogy létezik egy magasabb rendű erő,mely két sorsot egymáshoz rendel és összekapcsol !


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megerősítés
  2013-01-30 10:18:10, szerda
 
 



Bátran haladok, bízva abban, hogy minden egyes lépésemet tökéletesen vezetik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zsuzsának
  2013-01-30 08:55:51, szerda
 
  Boldog Születésnapot!
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
leveles tészták
  2013-01-29 22:47:57, kedd
 
 

Leveles tészták tippek, trükkök, praktikák

A tészták leveles szerkezetét, úgy érhetjük el, hogy a begyúrt alaptésztába, belecsomagoljuk a zsiradékrészt. Majd ezt a tésztát kinyújtjuk és behajtogatjuk, ezt a műveletet többször ismételve.

Ettől a hajtogatástól, a tészta ás zsiradék részek rétegesen, többször egymáson sorakoznak. Így amikor a tészta a sütőbe kerül, a forró levegő hatására, a zsiradékrészből kiáramló gőzök, szétfeszítik a tésztarétegeket. Ettől van a leveles tésztákból készült süteményeknek, olyan tésztaszerkezete, mintha sok falevelet egymásra helyeztünk volna. Természetesen maga az elkészítés nem ilyen egyszerű.
Vannak szabályok, amelyeket be kell tartanunk, mind a tésztakészítésnél, mind a hajtogatásnál. Nézzük, milyen leveles tésztacsoportokat ismerünk, mi a különbség köztük, és legfőképpen, hogy milyen süteményeket készíthetünk belőlük.

Blundeltészta
Elkészítéséről videó receptet találhatunk:
http://receptek.tv/?oldal=49&uid=4&n=625
Ennek a tésztának az a jellegzetessége, hogy a fentiekben leírt hajtogatásos eljárással, és élesztővel is lazítjuk a szerkezetét. Készíthetünk belőle túrós táskát, kakaós és diós csigát, lekváros párnát, vagy a közkedveltebb nevén szerelmes levelet, svájci kiflit valamint szokás tiroli réteseket is.

Vajastészta
Sokféle recept létezik. A lényege, hogy nem tartalmaz élesztőt és ugyanannyi lisztet használunk az elkészítéséhez, mint amennyi zsiradékot, ez lehet vaj, vagy margarin. Természetesen a vajjal készült sütemények mindig finomabbak, viszont a margarinnal készült tésztákkal könnyebb dolgozni. Ez abból adódik, hogy a vaj alacsonyabb hőmérsékleten olvad, mint a margarin. Ezért a vajjal készült tészta, a nyújtás során hamarabb ellágyul. Ezért azt javaslom, hogy aki először készít vajastésztát, és még bátortalanabbnak érzi magát, az inkább készítse margarinnal. Majd, ha már ügyesebbnek érzi magát, akkor nyúljon a sokkal finomabb vajhoz. Had osszak meg egy olyan alapreceptet, amelyet már ízlésemhez igazítottam, valamint néhányat a kedvenc vajastésztából készült süteményeim közűl.

Vajastészta alaprecept
Tészta rész
450 g liszt
200 ml víz
65 ml étolaj
10 g só
15 ml ecet (10%-os)

Zsiradék rész
260 g vaj, vagy margarin
60 g liszt

A tészta alapanyagait simára gyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, a tetejét bevagdaljuk és letakarva 30 percig pihentetjük.

Addig a zsiradék rész összetevőit összegyúrjuk. Ne keverjük sokáig csak annyira, hogy éppen csak összeálljon. Formázzunk négyzetet a begyúrt zsiradékrészből és hűtőben dermesszük.

Ha a tészta lepihent csomagoljuk bele a zsiradékrészt, majd végezzünk szimpla és dupla hajtást(hogy mit nevezünk szimpla és dupla hajtásnak, azt megtekinthetjük a blundeltészta videóreceptben). Kb. 3 óra pihentetés után, újabb szimpla és dupla hajtogatás következik. Ez után a tésztát érdemes 1 éjszakán át hűtőben, letakarva pihentetni, mielőtt feldolgoznánk.

Sajtos masni
A tésztát 4mm vékonyra nyújtjuk, majd lekenjük egésztojással, a felületét megsózzuk. Felvágjuk kb. 2,5x8 cm-es csíkokra, majd a reszelt sajttal megszórjuk. A tésztacsíkokat a közepűknél áthajtjuk, de csak lazán, ne tekerjük szorosan, mert akkor nem fog átsülni. 230 C-fokos sütőben 15 percig sütjük.

Káposztás hasé
A tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtom, és a felületét egész tojással megkenem. Ez után 8 cm széles csíkokra vágom. Nyomózsákból rádresszírozom a dinsztelt káposztát, és rátekerem a tésztát. A kapott tésztacsíkok felületét lekenem egésztojással, és megszórom szezámmaggal. Nagyjából 3 cm-es darabokra vágom és tepsire pakolom. 230 C fokon 15-18 percig sütjük.

Dinsztelt káposzta
1 kg reszelt káposzta
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál cukor
Só, bors

A káposztának kivágom a torzsát, lereszelem, és besózva állni hagyom, akár egy éjszakán át, letakarva hűtőben. Másnap kinyomkodom a levét. Egy lábosban az olajat és a cukrot meg karamellizálom, majd ráteszem a káposztát és kevergetve alaposan megpuhítom. Mikor már színt kap, be lehet ízesíteni. Teljesen puhára kell párolni, hogy nyomózsákból is dresszírozhatóvá váljon

Bécsi rétes
2000 g alma
1 citrom reszelt héja és leve
1 vaníliarúd kikapart belseje
100 g kristálycukor
160 g édes morzsa (reszelt keksz, vagy babapiskóta)
Őrölt fahéj, ízlés szerint

A citromnak lereszelem a héját, és a levét egy tálba facsarom, erre ráreszelem az almát, majd a többi összetevővel összekeverem.

Piskóta
3 tojás kettéválasztva
60 g cukor
60 g liszt

A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verem, majd óvatosan belekeverem a tojás sárgáját, végül lazán beleforgatom a lisztet. A bekevert piskótatésztát szilikonos sütőpapíron kb. 1 cm vékonyan szétkenem. 230 C-fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm.

Vaníliapuding

500 ml tej
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 db tojás sárgája
120 g kristálycukor
80 g búzaliszt
1 csipet só

A tojás sárgáját egy kevés tejjel és a liszttel csomómentesre keverem. A többi összetevőt felforralom. Majd folyamatos keverés mellett, hozzácsurgatom a sárgájás részt, és habverővel kevergetve addig forralom, míg el nem kezd fényesedni.

A rétes összeállítása
Vajastésztából 2-3 mm vékony. tepsi hosszúságú kb. 8 mm széles csíkokat vágok. Egy réteshez 2 csík tészta kell. Az aljára vágok a piskótából egy csíkot, ami egy-egy cm-rel keskenyebb, mint a vajastészta. A piskóta közepére hosszában csíkot dresszírozok a kihűlt pudingból, majd az almát ráhalmozom. A tejének szánt vajastésztát berácsozom, vagy egyéb módon mintázom, és az alma töltelékre helyezem. A két szélén a tésztát lezárom, tojással összetapasztom. 190 C-fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. Amint kivettem a sütőből, forró lekvárral lekenem.

Sajtos roló
A vajastésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és kb 2 cm vékony csíkokra vágjuk. A felületét egész tojással lekenjük. olajozott rolócsőre tekerjük. 210 C-fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen levesszük a csőről. Sajtkrémmel betöltjük, a két végét reszelt sajtba mártjuk.

Sajtkrém
300 g reszelt sajt
4 tojás sárgája
40 g liszt
200 ml tej
100-120 g vaj
Kiskanál só
Bors, mustár

Kevés tejben elkeverem a 4 tojás sárgáját és a lisztet. A többi tejet felforralom a sóval, majd a sárgájás résszel besűrítem. A főzőlapról levéve elkeverem benne a reszelt sajtot, szétterítve kihűtöm. Ha kihűlt kihabosítom a vajjal, és beízesítem.

Búrkifli
A vajastésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtom, és hosszába a közepére dresszírozom a tölteléket. Rátekerem a tésztát, és kb. 20 cm-es csíkokra vágom. A közepénél félbehajlítom, és szilikonos sütőpapírra helyezem. 200 C-fokos sütőben 20-22 perc alatt arany barnára sütöm.

Töltelék
9 db tojás fehérje
180 g cukor
180 g dió, vagy mák

A tojás fehérjét a cukorral, folyamatos keverés mellett addig melegítem, míg kristálymentes nem lesz. Vigyázzunk, hogy ne menjünk 85 C-fok fölé. Ha kristálymentes, kihűlésig habbá verem, majd belekeverem a diót vagy a mákot.


Hájas tészta
Ez már igazi ritkaságnak számít manapság. Ennek az oka, hogy a nagyüzemben tartott sertés szinte nem is termel hájat, ezért nehezen beszerezhető. Házi disznóvágáson, vagy egy jóbarát hentesnél próbálkozzunk, de csakis friss hájjal dolgozzunk. Arról ismerhetjük meg, hogy frissen fehér, enyhén rózsaszínes. A régi háj pedig már szürkés és dohos szagú. Ezek a rossz tulajdonságai pedig sütés után még fel is erősödnek.

Ha mégis hozzájutnánk ehhez a remek alapanyaghoz, akkor a következő képen járjunk el. Felhasználás előtt tisztítsuk meg. Ehhez fél órára áztassuk hidegvízbe, majd papírtörlővel törölgessük le, és távolítsuk el a hártyákat. Daráljuk le, ha szükséges többször is, amíg nem lesz kellőképpen homogén a szerkezete. Az előkészített hájból készíthetünk pogácsákat, vagy akár édes süteményeket.

De mindenképpen próbálják ki az alábbi linken található kedvenc receptünket:,
Link

Jó hajtogatást kívánunk! Ha kedvet kapott egy közös sütögetésre, jó társaságban, akkor az alábbi linken megtekintheti aktuális programjainkat:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Verusnak
  2013-01-29 22:34:52, kedd
 
  A sikeres államvizsgaörömére
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az emberi lélek...,
  2013-01-29 22:19:56, kedd
 
 



Az emberi lélek képes repülni, de szányakat csak az isten adhat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Againts All Oldds
  2013-01-29 12:39:48, kedd
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

How can you just walk away from me when all I can do is watch you leave?
'cause we've shared the laughter and the pain, and even shared the tears
You're the only one who really knew me at all

So, take a look at me now - well, there's just an empty space
And there's nothing left here to remind me - just the memory of your face
Take a look at me now, well, there's just an empty space
And you coming back to me is against the odds and that's what I've got to face

I wish I could just make you turn around - turn around and see me cry
There's so much I need to say to you - so many reasons why
You're the only one who really knew me at all

So take a look at me now, well, there's just an empty space
And there's nothing left here to remind me - just the memory of your face
Now, take a look at me now 'cause there's just an empty space
But to wait for you is all I can do and that's what I've got to face
Take a good look at me now 'cause I'll still be standing here
And you coming back to me is against all odds - it's the chance I've got to take

Take a look at me, now
 
 
0 komment , kategória:  Dalszövegek  
Rendkívüli
  2013-01-29 11:54:29, kedd
 
  Rendkívüli dolog az, amikor olyannal hoz össze a sors, akiben megtalálod a másik feled, aki elfogad olyannak amilyen vagy.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 1301 db bejegyzés
Összes: 6255 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1103
  • e Hét: 8140
  • e Hónap: 28361
  • e Év: 147603
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.