Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 489 
A család
  2013-01-31 21:07:30, csütörtök
 
  A család nem csak azokat az embereket jelenti, akik felneveltek.
És nem csak azokat az embereket, akiknek ugyanaz a vér csörgedezik az ereiben,
mint neked. A család az, ahol szükség van rád.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Egy újabb ígéretes
  2013-01-31 20:59:31, csütörtök
 
  tanulmány jelent meg a gyömbérfélék családjába tartozó, anti-tumor tulajdonságairól ismert indiai fűszernövényről, a kurkumáról. A Kansas Egyetem kutatói szerint a kurkumában lévő aktív hatóanyag, a kurkumin hatásos lehet a nyelőcsőrákkal szemben.
A nyelőcsőrák a 8. leggyakoribb rákos daganatféleség világszerte, mely a halálozási rátát tekintve 6. ezen a negatív listán. A betegség leggyakrabban 50 év feletti férfiaknál fordul elő, az American Cancer Society adatai szerint 10 betegből 8 belehal a nyelőcső tumorba.

A nyelőcsőrákok közül a legnagyobb arányban a nyelőcső adenokarcinóma fordul elő, mely egyre gyakoribb a modern, nyugati világban. A betegséget legtöbbször már kései stádiumban diagnosztizálják, az 5 éves túlélés pedig kevesebb, mint 10%.

A hagyományos terápia magában foglalhatja a kemoterápiát, sugárkezelést és sebészi beavatkozást.

A kurkumával végzett korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy egyes daganatos betegségekben a kurkuma rendkívül hatékony lehet, laboratóriumi vizsgálatokban . 81%-csökkentette az agydaganatok növekedését.

A most megjelent amerikai vizsgálatból azt láthatjuk, hogy a kurkuma nyelőcsőrákban is kedvező hatást fejthet ki, hatóanyagai megtámadják a rákos sejteket és pusztítják azokat.

Fűszerként számtalan étel ízesíthető vele, az indiai konyhában egyenesen nélkülözhetetlen. Az ayurvédikus orvoslás pedig már évezredek óta tartja számon a kurkumát, mint kiváló hatású gyógynövényt.

A kurkuma, olíva olaj és mentol kombinációja kiváló epehajtó hatású, a kisebb epegörcsöket megszünteti és megakadályozza a kőképződés folyamatát az epehólyagban. Citromos víz elkortyolgatása a hatást még jobban felerősíti. A citromos vízzel bevett magnézium még jobb, mert a magnézium görcsoldó hatása jobban érvényesül. A citromos vízbe soha ne tegyünk semmilyen édesítő hatású anyagot!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Évezredes megszívelendő bölcsesség ez.
  2013-01-31 20:31:19, csütörtök
 
  Évezredes megszívelendő bölcsesség ez.

Napjainkban a fejlett nyugati világban a 18-29 éves korosztályba tartozó fiatalok 25%-a elhízott. 30-44 éves életkorban ez az arány már 36%, míg a 45 és 64 éves korosztályban az elhízás gyakorisága 45%.

65 éves kor felett azonban már csökken az elhízottak aránya, 31%-.

Hogyan értelmezzük ezeket az adatokat?

A 65 év feletti javulásnak két oka van. Az egyik, hogy a szervezet zsírfelhalmozó képessége csökken, az étvágy csökken, de ennél talán fontosabb, hogy a kövérek egy nagy százaléka a 65 éves kort már nem éri meg, mert a szív-, és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek halálozásukat megnövelik.

Érdekesen alakul a cukorbetegség gyakorisága is.

20 és 44 éves kor között a cukorbetegség gyakorisága 4%. 45 és 64 évesekben ez az arány már 14%-növekszik, míg 65 év felett már az emberek 27%-a cukorbeteggé válik.

Hiába csökken le 65 év felett az elhízottak aránya, a cukorbetegség progresszív betegség, a hasnyálmirigy béta sejtjei az idők folyamán fokozatosan kimerülnek (egyszerűsítve el fogy az inzulinunk).

A muszlimok egyik legendája szerint Allah mindenki születésekor előírja azt a táplálék mennyiséget, amit az élete során megehet. Ha gyorsan eszi meg, akkor rövidebb lesz az élete, míg ha lassabban eszi meg, akkor az étel tovább tart és ő is sokkal tovább fog élni.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Tallóztam...
  2013-01-31 20:28:05, csütörtök
 
  Az apuka megkérdi kisfiától:
- Nem vette észre a tanító néni, hogy én segítettem a házi-feladat megoldásában?
- Nem.
- Na és mit mondott a megoldásodra?
- Azt, hogy napról napra hülyébb leszek.

Elmegy a paraszt bácsi az ügyvédhez, mert el szeretne válni a feleségétől.
- És Ügyvéd Úr, úgy mégis, mennyiért vállalná el az ügyet?
- 150.000 Ft-ért!
- Meg van maga őrülve!? Beszéltem a vadásszal, 50-ért agyonlövi!


86 éves páciens az orvosnak:
- Doktor úr, az a problémám, hogy szex közben hirtelen elkezd kalapálni a szívem, megfájdul a fejem, kiver a víz.
- Nos, az Ön korában ez már természetes. Mikor kezdődtek a panaszok?
- Tegnap éjszaka háromszor, meg ma reggel kétszer.

- Mi lesz abból, ha keresztezik a zsiráfot és a vakondot?
- ???
- Fúrótorony!

Móricka megy haza az iskolából és lát egy nyanyát a fán. Megkérdi tőle:
- Mi van nyanya? Redbull?
- Nem kisfiam... Pitbull.

Egyetemi biológia előadáson a professzor az alkohol káros hatását demonstrálja. Fog egy poharat, megtölti vízzel, míg egy másikat whiskey-vel. Aztán egy gyufás skatulyából elővesz két gilisztát, az egyiket beleteszi a vízbe, a másikat pedig a whiskey-be. Az első giliszta vígan ficánkol a vízben, míg az alkoholba tett giliszta néhány másodperc vonaglás után megmerevedik és lesüllyed a pohár fenekére.
- Látják? - fordul a prof a hallgatósághoz. - Az alkoholba tett giliszta megdöglött, míg a másiknak láthatóan semmi baja. Önök szerint mit bizonyít ez?
- Azt - hangzik a hátsó sorból, - hogy ha whiskey-t iszik az ember, nem lesz gilisztás.

Az öreg bácsi felveszi a kabátját és indulni készül otthonról. Felesége utánaszól:
- Hová mész?
- Elmegyek az orvoshoz.
- Beteg vagy?
- Nem, csak gondoltam, felíratok egy Viagrát.
- Akkor várj, én is jövök. - kászálódik ki a néni a hintaszékből.
- Miért? Beteg vagy?
- Nem, csak kérek egy Tetanusz-oltást, ha előveszed azt a régi, rozsdás szerszámot.

Az utcán szembetalálkozik két idős férfi. Mindketten erősen sántítanak, húzzák a lábukat. Amikor elmennek egymás mellett, egyikük a mellére bök és együtt érzően mondja:
- Don-kanyar, 1943.
A másik elmosolyodik. biccent és szintén megböki a mellét:
- Banánhéj, öt perccel ezelőtt.


A Mester áll derékig a szarban. Kér egy fogót a segédtől, aki a csatorna szélén guggolva beadja neki. A Mester nagy levegőt vesz, befogja az orrát, lebukik és igazít valamit. Feljön, kér egy kalapácsot, lebukik, igazít valamit. Ez így megy egy darabig, míg el nem készül. A Mester kijön, csöpög róla a matéria, a csatornapatkányok riadtan menekülnek.
Odaszól a segédnek:
- Na látod fiam, ha tanultál volna, nem kellene egész életedben csak a szerszámokat adogatnod!

- Pincér, ebben a húslevesben nincs hús!
- Na és? A halászlében sincs halász!

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Prosztatarákot okozhat a sült krumpli
  2013-01-31 17:42:45, csütörtök
 
  Prosztatarákot okozhat a sült krumpli

MTI

Napi egy virsli is káros lehet

Az olajban sült ételek, köztük a sült krumpli, a rántott csirke és a fánk rendszeres fogyasztása összefüggésben van a prosztataráknak - különös tekintettel a betegség agresszívebb formáinak - a megnövekedett kockázatával - derült ki egy új tanulmányból.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei két korábbi vizsgálat adatait vonták elemzés alá. Ezek összesen 1549 prosztatarákkal diagnosztizált férfi, illetve a kontrollcsoportot képező, 1492 azonos korú egészséges társuk adatait vetették össze, azt kutatva, hogy milyen tényezők vagy rizikófaktorok voltak jelen a betegeknél és hiányoztak a kontroll csoport tagjainál.

A tanulmányok Seattle-ben, illetve a város környéken élő, fehér és fekete bőrű férfiak bevonásával készültek, akiknek az életkora 35 és 74 év között mozgott. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük az étrendjükkel kapcsolatban, különös tekintettel bizonyos olajban sült ételekre.

A The Prostate című folyóirat internetes kiadványában közölt eredmények szerint azoknak a férfiaknak az esetében, akik legalább heti rendszerességgel fogyasztottak sült krumplit, rántott csirkét, sült halat és/vagy fánkot, nagyjából 30-37 százalékkal magasabb volt a prosztatarák kockázata. Ezeknek az ételeknek a rendszeres heti fogyasztása ráadásul összefüggésben volt a betegség agresszívebb formáinak nagyobb kialakulási kockázatával.

A szakemberek megítélése szerint a megnövekedett rákkockázat háttérben álló okok egyike az lehet, hogy amikor az olajat a sütéshez szükséges hőfokra melegítik, akkor rákkeltő anyagok keletkezhetnek. Azok közé tartoznak a heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrogének, az akrilamid, az aldehid és az akrolein. A mérgező anyagok mennyisége a már használt olaj minden egyes újabb igénybevételével tovább növekszik, illetve függ a sütési idő hosszától is.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Végre egy értelmes gyógyszer
  2013-01-31 16:59:48, csütörtök
 
  SZENZACIOSSSSSSSSSSSS ! FELTÉTLENÜL OLVASD EL!!!!!! Végre egy értelmes gyógyszer, a RAK ELLENSZERE! Kedves Barátaim! Az alábbi szöveg egy brazíliai ismerősöm révén került a birtokomba. Íme: A Santo Domingoban megjelenő Listin Diario a minap arról számolt be, hogy egy brazíliai ferences testvér, bizonyos Fray Romano felfedezte a rák ellenszerét. Egyébként az érdemes férfiú a beléni (Brazília) szeminárium professzora. Amint fény derült szenzációs felfedezésére, a sajtó legott megrohamozta a szemináriumot, ahol Romano testvér készségesen elmondta, hogy felfedezésében nincs semmi rendkívüli. Egyszerűen visszatért az ősi, a természetben fellelhető növényekre épülő gyógymódokhoz. Azokhoz, melyeket a legnagyobb gyógyító, maga a teremtő Isten bocsátott mindnyájunk rendelkezésére. Receptjéért, tanácsaiért természetesen nem kér pénzt, ahogyan Jézus sem tette. A gyógyító szer jótékony hatása már az első héten megmutatkozik, s mivel már eddig is nagyon sok ember egészségét visszaadta, receptjét Romano testvér felrakta a világhálóra is, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen. Íme a recept:

Hozzávalók: fél vagy egy kilogramm virágméz, két nagy, vagy három kisebb levél aloe vera, három evőkanál konyak, whisky, vagy pálinka Elkészítés: Törüljük le a port és törjük le a töviseket az aloe vera levelekről (de nehogy meghámozzuk), majd késsel daraboljuk egészen apróra, aztán a mézet, az apróra vágott levéldarabokat és az italt öntsük egy mixerbe és addig mixeljük, amíg krémszerű, olajos sűrítménnyé válik. Ezt töltsük egy üvegbe, és tegyük a hűtőbe, de akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk. A barát szerint naponta háromszor egy-egy evőkanálnyit igyunk meg belőle, legalább negyedórával a főétkezések előtt. Egy kúra tíz napig tart. Utána célszerű orvoshoz fordulni, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban csökkent-e a tumor. A teljes gyógyuláshoz általában négy, egyenként tíznapos kúrára van szükség. A készítmény egyetlen mellékhatásaként piros foltok jelenhetnek meg a bőrön, de ezek teljesen veszélytelenek. Bár Romano testvér kifejezetten a rák ellen dolgozta ki, a készítmény nemrég egy huszonkilenc éves, sclerosis multiplexben szenvedő apácát is meggyógyított. Mivel a segítség mindenkinek egyformán jól jön, rákbeteg embertársainknak különösképp, kérlek, ezúttal tedd félre előítéleteid, és titkos másolatként, küldd tovább ezt a levelet, hogy mások is hozzájussanak. Áldjon meg érte az Úr, és ajándékozzon meg jó egészséggel, békességgel, bőséggel és szeretetteljes élettel, hogy ne Te szorulj segítségre, hanem mindig Te legyél az, aki segítséget tud nyújtani a bajban lévőnek! (smirk)
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A professzor
  2013-01-31 16:56:04, csütörtök
 
 

A professzor elmegy az elmegyógyintézetbe, hogy a fogyatékosokat "tanulmányozza". A folyosón találkozik az egyikkel és így szól hozzá:
- Figyelj csak, mondjunk egymásnak találós kérdéseket. Ha te nem találod ki akkor adsz egy százast, de ha én nem találom ki akkor adok egy ezrest.
- Jójóóóó. Mondjaaaaaad.
- Mi az, négy kereke van, utazásra használják, és autónak hívják?
- Neem tudooooom, itt eeeegy száááázaaaaaaaaas.
- Mi az, sínen jár, sokan elférnek rajta és vonatnak hívják?
- Neeeeem tudooom, itt egggy száááázasss.
- Na akkor most mondj te.
- Miiiaaaz, haaa feldoooobom piroooos, ha leesiiik kéééék és csipoooog?
- Hű... mi a fene lehet ez? ... nem tudom ... itt egy ezres. De mégis mi volt ez?
- Neeem tuuuddooom ittt eggy száááázaaaas!
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Nem lesz többé halálos ítélet a rák?
  2013-01-31 12:09:44, csütörtök
 
 
Nem lesz többé halálos ítélet a rák?
qaly |Módosítva : 2013-01-31 09:59:57
Címkék: onkológiai terápia, onkológia, költséghatékonyság

A fenti címmel közölt írás az inforadio.hu. Ettől sajnos még nagyon messze vagyunk, de az orvostudomány valóban egyre pontosabban képes feltérképezni a tumorsejtek tulajdonságait, viselkedését, genetikai információit. Nehezíti a folyamatot, hogy ezer és ezer féle tumor létezik, és még ugyanaz a tumor is reagálhat máshogy a kezelésre két különböző betegnél, sőt, akár idővel ugyanazon személynél is. Amennyiben azonban sikerül egy-egy daganattípus gyenge pontjait megtalálni, genetikai útvesztőjében rálelni egy sebezhető pontra, igen hatásos terápiát tudnak kifejleszteni a szakemberek. Ezek a személyre szabott terápiák persze körültekintő alkalmazást és alapos, modern diagnosztikát igényelnek, hisz nem mindegy kinek adjuk a szert. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlen összegekről beszélünk, így a felesleges terápia - véleményem szerint - megengedhetetlen. Hazánkban (is) a vezető halálokok közé tartozik a rosszindulatú daganat okozta halálozás, méghozzá első helyen (igaz, ha minden kardiovaszkuláris eredetű eseményt összesítünk már holtverseny alakul ki). A KSH adatbázisában a következő értékekre leletem (2011-es adatok):

Az éves összhalálozás negyedéért tehető tehát felelőssé a tumoros betegség. Korábban már írtam a fent részletezett, célzott onkológiai kezelések racionalizálására történt minisztériumi kísérletek során kialakult helyzetről, mely pont az ilyen méregdrága, személyre szabott biológiai terápiákat érintette volna. A véleményemet ott már kifejtettem, erről nem beszélek újra, azonban az ügyben friss fejlemény történt. A legújabb hírek szerint elkészült, vagy legalábbis nagyjából elkészült a rendelet második változata, mely ugyan kissé több beteg számára teszi majd elérhetővé a legmodernebb terápiákat, mint ahogy az az eredeti tervekben szerepelt, azonban a jelenlegi, olykor meglehetősen kusza és szubjektív megítéléseken alapuló alkalmazást - nagyon helyesen - szűkíti. Kikerült az eredeti rendelettervből a kitétel, hogy a szer adását fel kell függeszteni, ha két egymást követő képalkotó vizsgálat során is rosszabbodik a beteg állapota (tehát hiába hatástalan a milliós szer, lehet tovább adni), valamint akkor is adható a kezelés, ha a betegnek semmi esélye arra, hogy általa operálható állapotba kerüljön. Ugyanakkor, és ez lehet jó irány, az OEP csak a harmadik kezeléstől veszi át a beteg finanszírozását, amennyiben a szer hatásosnak bizonyul, addig a gyártó finanszíroz. Ez jó, mert nem ösztönzi a gyártót a felesleges, de profitot azért termelő terápiára, hanem csak a valóban hatásos kezelések elvégzésére, ugyanakkor kérdéses lesz az ellenállás mértéke a piaci oldalon.

A szabályozás iránya tehát nem rossz, bár kis lépésekkel haladunk a racionális forrásfelhasználás irányába, de a szándék itt-ott már legalább látszik. Persze a korábbi próbálkozásból kitűnt, mekkora társadalmi ellenállásba ütközik egy-egy szer hozzáférhetőségének korlátozása, pedig sokszor épp a tiltakozó ellátása múlhat azon, hogy mennyire ésszerű a források allokációja; nem vagyunk annyira gazdagok, hogy megengedhessük magunknak a rossz terápiát. Különösen fontos lesz ez ahogy haladunk az egyre modernebb és jobb diagnosztika, kezelések irányába. Mindenkinek a legjobb csak akkor juthat, ha nagyon meggondoljuk a jövőben, hogy kinek mit érdemes adni. Nem csoda, hogy mindenütt a világon a személyre szabott terápia irányába mozdul az orvoslás. Ki tudja, lassan eljöhet az idő, mikor a taj kártyám tárolja majd minden genetikai információmat, és a betegségeim genetikai térképét is, hogy a gyógyszertárban a számomra legeffektívebb, célzott szerekhez juthassak.

Gacsa75
2013-01-31 11:55

Édesanyámnak tüdőrákot diagnoztizáltak egyik év januárban.Abban az évben júliusban már el is hunyt.Nem volt műthető.Az orvos az anyámnak azt mondta,jól kezelhető.Megkapta a kemót,utána hónapokig csak élő halott volt,jóformán nem volt magánál.Az orvos annyit mondott nekem,hogy eddig egy-két ember volt,aki 2 évig húzta.Az volt az érzésem,hogy rábeszélték anyámat a kemora,mikor tudták azt,hogy nem gyógyítható.Akkor miért költünk ennyit rá,miért nem fordítjuk ezt a pénzt inkább a kórházakra,miért nem élhetett pár hónappal tovább???Értem hogy kísérleteznek,de ennyi év nem volt elég,hogy rájöjjenek,mikor hatásos a kemo,és mikor nem??Ebben is sajnos csak a pénz van....
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Tallóztam..
  2013-01-31 11:30:13, csütörtök
 
  Tatiosz -

A Szeretet ereje

-- Mi hát a Szeretet, mondd, ó, Tatiosz, mi ő,
hogy lehetetlen élni nélküle?

-- Amikor a Nap átöleli a Holdat,
amikor a csillagok szelíden egymásba fonódnak,
amikor a szél meghajol egy kis virág előtt,
amikor a fák nem törnek az egek fölé,
amikor a villám visszabújik felhőpárnái mögé,
amikor a tenger csöndre inti tajtékzó hullámait,
amikor a roppant gerincű hegyek eggyé olvadnak
a békésen zöldellő mezőkkel,
amikor a végtelen kékség bársonyos nyugalmat áraszt mindenfelé...
és a völgyek nem akarnak többé felmászni a dombtetőre.

-- Mi hát a Szeretet, mondd végre...

-- Ő Minden: barátnak a barát, szeretőnek a szerető,
szülőnek a gyermek, gyermeknek a szülő,
kedvességnek a mosoly, emberségnek a jóság,
bölcsnek a megértő hallgatás,
szívnek a hűséges szívdobbanás, életnek a levegő...
Embernek az Isten, és Istennek az Ember.
 
 
0 komment , kategória:  Nekem tetsző versek  
40 évig élt elzártan egy szibériai család
  2013-01-31 08:39:09, csütörtök
 
 
40 évig élt elzártan egy szibériai család

lica

A szibériai nyarak nagyon rövidek, májusban tűnik el a hótakaró, és szeptemberben már vissza is térnek a fagyok a tajgára. Állatok és növények élnek teljes elszigeteltségben, több száz kilométerre a legközelebbi településtől. Ezen a vidéken találtak rá 1978-ban egy családra, aminek hat tagja negyven évig nem találkozott más emberrel. Történetüket most a Smithsonian magazin elevenítette fel.
1978 nyarán egy helikopter szállt le néhány száz kilométerre a mongol határtól, az Abakan-folyó mellett. Oroszország ásványi kincseinek jelentős része Szibériában van, emiatt újabb bányák, olajlelőhelyek után kutatva, néha felfedezetlen vidékekre is tévednek a kutatók. A helikoptert azért küldték előre, hogy biztonságos leszállóhelyet találjon egy csapat geológusnak. A terep veszélyes volt, szinte függőleges sziklákkal, így nem volt könnyű megfelelő helyet találni.

A helikopter pilótája kutatás közben furcsa dolgot észlelt, 1800 méteres magasságban egy kertet talált, alakjából és állapotából arra következtetett, hogy nagyon régóta ott lehetett. Megdöbbentő felfedezés volt, mert a régiót nehezen lehetett csak megközelíteni, több mint 240 kilométerre esett a legközelebbi településtől, és a szovjet hatóságok szerint a környék nem volt lakott.

A négy kutató úgy döntött, hogy utánajár a dolognak. Ahogy Vaszilij Peszkov, a csapat egyik tagja, a család későbbi krónikása fogalmazott, nem volt veszélytelen a vállalkozás, Peszkov szerint egy ilyen elszigetelt helyen az ember szívesebben futna össze egy vadállattal, mint egy idegen, és ki tudja, hogy viselkedő emberrel. A csapat fegyvereket is vitt magával, Galina Piszmenszkaja csapatvezető például többször is ellenőrizte pisztolyát.

A pilóta által megadott helyen az emberi jelenlét több nyomát is megtalálták, kertet, ösvényt, ládákat, majd végül egy apró kunyhót. Ahogy a kunyhó felé közelítettek, kinyílt az ajtaja, és egy öreg ember jelent meg a napfényben - emlékezett vissza Galina Piszmenszkaja. Galina üdvözölte az öreget és azt mondta, látogatóba jöttek.

Eleinte nem jött válasz, majd az öreg így felelt: ,,Ha már ilyen messzire utaztatok, akkor be is jöhettek." A kunyhó olyan volt, mintha a középkorból maradt volna ott, egyetlen szobája volt. A kutatók két nő alakját vélték felfedezni, az egyik azt morogta, hogy mindez a bűneik miatt van, a másik rémülten nézett a jövevényekre. A geológusok kimenekültek a kunyhóból, és kicsit távolabb vertek tábort.

Előkerült az étel is, majd nagyjából fél óra múlva megint kinyílt a kunyhó ajtaja, az öregember ezúttal két lányával jött elő. Már nem voltak annyira rémültek, és a kutatók kenyérrel, lekvárral és teával kínálták őket. A beszélgetés alatt kiderült, hogy az öreg evett már kenyeret, lányai azonban még csak nem is láttak ilyet. Lassan kiderült a család története.
Menekültek

Az öreget Karp Likovnak hívták, ortodox fundamentalista, úgynevezett óhitű volt. Az óhitűeket a 17. századtól üldözték Oroszországban, a helyzet még rosszabb lett, amikor a bolsevikok kerültek hatalomra. Sok óhitű utazott Szibériába, hogy elkerülje az üldöztetést, és még jobban elszakadjon a civilizációtól. A harmincas években a kommunista járőrök lelőtték Likov bátyját, miközben ő mellette dolgozott a földeken. Ekkor döntött úgy, hogy fogja a családját és eltűnik.

1936-ban az akkor még négytagú család némi vetőmagot vett magához, és bevetették magukat a tajgába. Likov feleségével, Akulinával indult útnak, velük tartott kilencéves fiuk, Szavin és kétéves lányuk, Natalia. Két kezükkel építettek kunyhót, és teljesen elszigetelődtek a többi embertől. Még két gyerek született a vadonban, 1940-ben Dmitrij és 1943-ban Agafia, ők soha nem láttak embert a családjukon kívül, és a kisgyerekek csak annyit ismertek a külvilágból, amit szüleiktől hallottak. A család legfőbb szórakozása azt volt, hogy mindenki elmesélte, mit álmodott.
Sokat éheztek

A gyerekek tudtak arról, hogy vannak olyan helyek, amelyeket városoknak neveznek, és sok ember él együtt. Azt is tudták, hogy Oroszországon kívül vannak más országok is, de ezek inkább elvont fogalmak voltak nekik, nem tudták mihez kötni az információt. Az egyetlen olvasmányuk egy régi családi Biblia volt, Akulina ezzel tanította írni és olvasni a gyerekeket.

Az élet nagyon nehéz volt a tajgán, olyan alapvető dolgok hiányoztak, mint a ruhák vagy a cipők. A család teljesen elhasználta azokat a ruhákat, amiket magukkal hoztak, később kenderből próbáltak újakat varrni maguknak. Néhány évig még tudták használni az otthonról hozott edényeket is, de idővel ezek is elhasználódtak, és nyírfakéreggel helyettesítették őket. Ezzel azonban az volt a gond, hogy a kéregedényeket nem lehetett a tűzre tenni, ami igencsak megnehezítette a főzést.

Amikor Dmitrij felnőtt, már került hús is az asztalra, mert a fiú megtanult vadászni. Étrendjük azonban elég monoton volt, állandóan éhesek voltak, leginkább füvet, gombákat, burgonyát és mindenféle magokat ettek. Akulina az éhezés éveinek nevezte az ötvenes évek végét. Dmitrij sokszor napokig követte az állatok nyomait, a fiú hihetetlenül ellenállóvá vált, gyakran mezítláb is képes volt a hóban futni, és nagy mínuszokban is az erdőben aludt. De ez sem volt elég, 1961-ben minden növény elfagyott a kertjükben, és annyira nem volt mit enniük, hogy Akulina feláldozta magát a gyerekekért, éhen halt. A család többi tagja túlélte a telet.
Elindultak a csillagok

Ahogy a geológusok megismerték a családot, meglepődve vették észre, hogy intelligensebbek és nyitottabbak, mint azt a körülményekből sejteni lehetett. Karp Likov örömmel fogadott minden technikai újítást, amit mutattak neki, könnyedén feldolgozta a műholdak létezését, de azt nem hitte el, hogy ember lépett a Holdra. A műholdakat amúgy az ötvenes évek végétől észrevette, megfigyelte, hogy egyes csillagok gyorsan mozognak.

A család eleinte nem akart elfogadni semmit a geológusoktól, az egyetlen dolog, aminek nem tudtak ellenállni, a só volt. Az öreg Likov szerint kínszenvedés volt nélküle élni évtizedeken keresztül.

A család történetének legszomorúbb része, hogy nem sokkal megtalálásuk után három gyerek meghalt, szinte egy időben. Savin és Natalia veseelégtelenségben szenvedett az éhezés és az egyhangú étkezés miatt. Dmitrij tüdőgyulladásban halt meg, a fertőzést valószínűleg új barátaitól kapta el. Mivel évtizedekig nem találkozott betegségekkel, immunrendszere nem volt elég ellenálló. A geológusok megpróbálták megmenteni, még el is vitték volna egy kórházba helikopterrel, de ő nem akart elmenni.

A gyerekek halála után a geológusok megpróbálták rábeszélni Karpot és Agafiát, hogy hagyják el az erdőt, de ők hajthatatlanok voltak. Új kunyhót építettek nem messze a régitől, és ott maradtak. Karp Likov 1988. február 16-án halt meg, Agafia temette el egy kutató segítségével. A hetvenéves asszony most egyedül él tajgában.
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 489 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 4736 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 4381
  • e Hónap: 17810
  • e Év: 17810
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.