Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
lengyel walewska süti
  2013-01-31 14:31:50, csütörtök
 
  Hozzávalók a tésztához:
500 g búzaliszt
1,5 teáskanál sütőpor
fél csésze porcukor
200 g vaj vagy margarin
6 tojássárgája

a hozzávalókat jól összegyúrom , majd kettő felé osztom el, s hütőbe rakom fél órára.

a habcsókhoz:
Hozzávalók habcsók:
6 tojásfehérje
1,5 csésze porcukor, vagy porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő

a fehérjéket kemény habbá felverem , közben fokozatosan adagolom hozzá a porcukrot.
végül a keményitőt keverem majd bele.

Ezen kívül:
fekete ribizli lekvár (450 g)
120 g mandula szeletek

a krémhez:

2 csésze tej (500 ml)
3 evőkanál liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 tojás sárgája
3 evőkanál cukor
16 g cukor,
Vaj 200 g
néhány csepp mandula aroma

egy pohár tejet felforralok, a másikat pedig elkeverem a liszttel , keményitővel s a tojások sárgájával.
majd a felforrt tejhez öntöm, de óvatosan , állandó kevergetés közben sürüre fözöm .
amikor már langyosra kihült , akkor teszem hozzá a mandula aromát, s a vajat.
hütőbe rakom 2-3 órára.


kettő közepes 23 x 15 cm- s tepsit kibélelek sütőpapirral.
a két tésztát kb : 5-6 mm vastagra kinyújtom és külön -külön belerakom a tepsibe.
ezekután mind a ketőt megkenem lekváraal, s 180 fokra előmelegitett sütőben kb : 20 percig sütöm .
a porcukros , keményitős habot elosztom és a tésztákra kenem , majd a szeletelt madulával megszorom .
ezután visszarakom a sütőbe még kb : 15 percre.

a kihült krémmel az egyik lapot megkenem , s óvatosan rárakom a másik lapot is.
a hütőbe teszem 1 -2 órára, majd utána vágom fel kockákra, tálalom.


 
 
0 komment , kategória:  lengyel süteméyek  
lengyel almás diós sütemény!
  2013-01-31 14:10:35, csütörtök
 
  Hozzávalók:
1 csésze liszt
1 csésze burgonya liszt
1 teáskanál sütőpor
5 tojás
3 / 4 csésze porcukor
250 g vaj,
1,2 kg alma
egy maréknyi dió
1 teáskanál fahéj
porcukor, a tálaláshoz

elkészitése:
az almát hámozás után kimagozom felvágom kisebb darabokra és meglocsolom a citomlével.
a tojások sárgáját kikeverem jól, hozzáadom a cukort is, kidolgozom alaposan .
a lisztet, sütőport, diót, fahéjat, a vajat és összedolgozom . az egészet.
a tojás fehgérjét kemény abbáá verem fel , s a tésztához keverem a legvégén .
a tésztát egy kibélelt tepsibe / 22-x 34 cm / rakom ,az almát rászorom , majd a diót és a fahéjat is
200 fokon 45 percig sütöm .

 
 
0 komment , kategória:  lengyel süteméyek  
török padlizsánkrémleves
  2013-01-31 13:05:33, csütörtök
 
  2 nagy méretű padlizsán
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma

1 ek. vaj
Bors
Olívaolaj

3-4 evőkanál joghurt
2 evőkanál liszt
1 tojássárgája
1 / 2 citrom leve


elkészitése:
egy serpenyőben felmelegitem az olajat és a vajat.
belerakom az apritott hagymát és a fokhagymát , piritom együtt.
most adom hozzá a kockákra felvágott padlizsánt is, elkeverem s tovább piritom együtt.
hozzáadok vizet, sót, borst és elkezdem fözni.
amikor már puha a padlizsán , akkor mixerrel pürésitem .
egy kis tálba összekeverem a joghurtot, lisztet, tojásságát ,citromlét és ezzel fogom besürüsiteni a levesemet.
tálaláskor apritott chilit, mentát szórok rá,

 
 
0 komment , kategória:  török receptek  
török fűszeres
  2013-01-31 12:12:24, csütörtök
 
  3 csésze liszt (250 ml csésze)
2 tojás
1 csésze víz (250 ml csésze)
1.5 teáskanál só ízlés szerint

A töltelékhez:
400-500 kg darált marhahús
1 közepesv öröshagyma
Negyed csokor petrezselyem
só,
bors,
paprika

Joghurt
fokhagyma

elkészitése.
a tésztához összegyúrom a lisztet, sót, tojást és a fele vizet, ha sürü a tészta még adok hozzá vizet.
letakarom , állni hyagyom egy kicsit.
addig megcsinálom a tölteléket,a darálthúst, sót, borst, petrezselymet, pirospapriokát elkeverem jól.
a tésztát kb: 50 cm -s re kinyújtom és kis kockákra felvágom / kb: 4 cm kockára.
minden egyes kockára rakok a töltelékből.
a tészták sarkait összenyomkodom , táska zerüen .
sós vizben 6-7 perc alatt kifözöm .
fűszeres paradicsom mártással vagy fokhagymás joghurttal tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  török receptek  
cukrozott alma!
  2013-01-30 13:45:00, szerda
 
 
25 db apróbb alma (bruttó volt, 1800 és 1200 gramm díszítve)
1 / 2 csésze citromlé
1 evőkanál só
1 kg cukor
Víz
2-3 csövek vanília 1 / 2 teáskanál folyékony vanília)
5-6 szegfűszeg
2-3cm fahéj
Legalább 50 mandula

elkészitése:
az almákat meghámozom és a magházat kiveszem belőle.
egy nagy tálba rakok 5-6 csésze vizet és a citromlevet és a sót.
összekeverem , addig kevergetem mig felolvad benne a cukor.
az almákat a cukros lébe teszem, ugy hogy ellepje, s benne hagyom legalább fél órára.
a tálból a levet egy lábasba átöntöm ,almákat belerakom és nagy tüzön elkezdem fözni.
ha már forr , leveszem a gázt alacsony fokra és kb: 40 percig fözöm .
másnapig benne hagyon az almákat .
de még előtte héjától megtisztitott mandulát is rakok mellé.
másnap a vaniliát és a szegfűszeget is belerakom és kb : 20 percig fözöm .
az üvegeket kiforrázom , az almákat , mandulá belepakolom , a lét ráöntöm , majd lezárom az üveget.
az üvegeket fejre állitom pár percre, s utána a végleges helyére pakolom .





 
 
0 komment , kategória:  görög konyha   
görög majonézes káposzta saláta
  2013-01-30 12:14:04, szerda
 
 
Anyagok
1 kg káposzta
2 szár zeller
1 alma
1 piros kaliforniai paprika
2 kis sárgarépa
1 közepes hagyma
2 evőkanál ecet
1 csésze. házi majonéz
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

Bors
Egy kis cukor

elkészitése:
a káposztát , paprikát és a szárzellert vékony csikokra felvágom ,a sárgarépát és a hagymát lereszelem.
a zöldségeket összekeverem , meglocsolom az ecettel, sózom és borsozom , hozz rakom a cukrot is.
kb : 2 órára a hütőbe rakom .
tálalás előtt összekeverem a majonézzel, utóizesitem ha kell.
grillezett húsok és hamburger mellé kitünő saláta.






 
 
0 komment , kategória:  Általános  
január !
  2013-01-30 11:36:07, szerda
 
  2013 januárban : 45346 látogatom volt.  
 
0 komment , kategória:  látogatók  
svéd almás diós süti krémmel !
  2013-01-27 12:08:59, vasárnap
 
 
20 db

Kész vagy: 45 perc

Hozzávalók:

3 tojás
3 csésze cukor
5 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
0,5 tk őrölt kardamom
3 csésze reszelt alma, mintegy 4 x alma
1 csésze dióbél
1,5 dl növényi olaj, így például. napraforgó olaj

Tetejezés:
200 gramm vaj
200 g mascarpone vagy krémsajt sima
3 csésze porcukor
2 teáskanál vanília

elkészitése:
175 fokra előmelegitem a sütőt.
a tojást és a cukrot habosra kikeverem , hozzáadom a durvára örölt diót is.
most már az összes hozzávalót belekverhetem.
az almát lereszelem és kimérek belőle 3 csészényit, majd amit belekverek a tésztába.
egy 27 x 27 cm- s tepsit kivajazok, a tésztát beleöntöm és megsütöm 35 perc alatt.
hagyom, hogy kihüljön .
addig mig kihül, elkészitem a krémet, a sajtkrémet, vajat, porcukrot és a vaniliát alaposan kidolgozom .
a kihült tésztára simitom a krémet, majfd hütőbe rakom , után felkockázom és tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  svéd konyha !  
svéd burgonya palacsinta !
  2013-01-26 18:00:33, szombat
 
 
300-400 gr reszelt nyers burgonya
1 csésze liszt
1 csésze szójatej
1 tk sütőpor
1 / 2 teáskanál só

összekeverem az összes hozzávalót.
egy serpenyőben olajon mindkét oldalát megsütöm.
aki sósan szereti az sült baconnel tálalja, aki édese az pedig áfonyalekvárral


Link
 
 
0 komment , kategória:  svéd konyha !  
svéd húsleves!
  2013-01-26 17:18:03, szombat
 
  Hozzávalók - körülbelül 6-8 adag




Sertéshús400-500 gr

Sárgarépa 150-200 gr

Paszternák 150-200 gr

Édes burgonya 200

Gyöngyhagyma 200-250 gr

Fokhagyma 4-5 gerezd

Póréhagyma 1

Zeller 200-250 gr

Zúzott paradicsom, 220 g (1 kis doboz)

Vörös bor 2 csésze

Repceolaj 2 evőkanál

Húsleves körülbelül 1-1,5 liter

Petrezselyem 1 csokor

Piros paprika 3-5 cm

őrölt fekete bors,

elkészitése:
A zöldségeket egyforma darabokra vágom fel, a húst is kis kockákra.
az olajat felmelegitem és a húst belerakom piritani.
a bort, paradicsom mártást beleteszem , felöntöm a húslevessel.
hozzákeverem az összes zöldséget, sót és borst , majd készre fözöm .
a petrezselyemzöldet és a póré zöld szárát a tálaláskor teszem bele.
fogyasztható mellé kenyér és valamilyen fűszeres sajt.


 
 
0 komment , kategória:  svéd konyha !  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 1665 db bejegyzés
Összes: 8945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1192
  • e Hét: 3381
  • e Hónap: 44593
  • e Év: 422394
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.