Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Szalvétanotesz a hét napjaira:
  2013-10-31 21:09:03, csütörtök
 
 

LinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Ha a férfiakon múlna:-)  
Sütőtök mintájú szalvétagyűrűk Halloweenre:
  2013-10-30 19:36:08, szerda
 
 

LinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétagyűrűk:  
Kosárkák hajtogatása szalvétából:
  2013-10-28 18:22:59, hétfő
 
 

Link

http://mentootlet.blogspot.hu/search/label/szalv%C3%A9ta
 
 
0 komment , kategória:  Origami szalvétákkal:  
Egyedileg terveztetett születésnapi szalvéta:
  2013-10-26 10:29:43, szombat
 
  Ma lesz megtartva nagybátyám 60. születésnapja, melyet feleségével, két lányával, a saját testvéreivel, feleségének testvéreivel, sógoraival és sógornőivel, azok gyermekeivel és unokáival együtt ünnepel meg ma. Erre az alkalomra lett készíttetve ez az egyedileg terveztetett szövegű szalvéta, melyből egy - egy darab lesz letéve minden jelenlévő családtag tányérjára, ezzel is kicsit bensőségesebbé téve az ünnepség hangulatát, éreztetve, hogy minden családtag mennyire fontos egy ember életében, és részese mindenki egy másik ember életének aktívan, ezzel egyben szeretnénk megerősíteni a kötelékeket egymás között, éreztetve, hogy ez a családi ünnepség most nem csak az ünnepeltről szól, hanem ennek részese valamilyen szinten mindenki, és érezze, hogy ő is fontos itt most ennek az embernek az életében, az ő életének pillanatairól való megemlékezésben.Link

Lehet, hogy erről a témáról megoszlanak a vélemények, túl érzelmesnek tűnik valakinek ez a dolog még,de minden ember életében más szerepet tölt be a család, főleg ha az ember eléri a 60. évét, és érzi, hogy ő már túl van élete derekán, és lassan , de biztosan közeledik a csendesebb évek kora, amikor már egyre inkább örülhet majd minden percnek még, ahogy egyre inkább telnek az évek, hogy az eltelt perceket, éveket a családjával töltheti...
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
A cseh Staropramen sört reklámozó szalvétámhoz:
  2013-10-25 21:48:29, péntek
 
  A Staropramen cseh sörmárka, illetve prágai székhelyű sörgyár, az InBev cég tulajdona.Link


Történet

Alapítás:

Gustav Noback 1869. október 23-án mutatta be az alapítóknak a Prága Smíchov (lásd: Smíchov) városrészében felépítendő sörgyár terveit. Az építkezés ettől kezdve már gyorsan haladt: a jéggyár 1870 telén, a malátázó 1871. februárban kezdte meg működését. Május elsején pedig már megtartották az első csapolást.

A töretlen fejlődés:

Az új smíchovi sör hivatalosan 1871. július 15-én mutatkozott be a nagyközönség előtt. A siker elsöprő volt, és még a tulajdonosokat is meglepte. Az évi 22500 hektoliterre tervezett termelést sikerült alaposan túlszárnyalni: 1891-ben már 140 200 hektoliter sört főztek. A termelés növekedésével a gyár is bővült, a századfordulón új főzőházat, erjesztőtermeket és ászkolópincéket építettek.

Az I. világháború és a Gazdasági Világválság hatásai

A töretlen fejlődést az első világháború, majd a gazdasági világválság idején torpant meg. A mindvégig cseh kézben levő sörgyár vezetése felismerve, hogy csak minőségi termékekkel maradhat piacon, nagy súlyt fektetett a legjobb alapanyagok kiválasztására és a minőség folyamatos ellenőrzésére. Ennek eredményeképpen 1937-re a smíchovi sörgyár Európa egyik legkorszerűbb üzeme lett, és a termelés is meghaladta az évi 800 ezer hektolitert.

Az államosítás időszaka

A II. világháború és az azt követő évek ismét visszavették a termelést, és csak 1950-re sikerült ismét elérni a háború előtti szintet. Az egymillió hektoliteres éves termelést 1960-ban érték el, azóta egy évben sem készítenek ennél kevesebbet.
A privatizáció

A "bársonyos forradalom" után a smíchovi sörgyárat magánosították, először az angol Bass cég, majd azzal együtt a belga érdekeltségű InBev tulajdonába került.

Staropramen termékek

A Staropramen a Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj), a Budweiser Budvar(Budějovický Budvar), a Radegast és a feltörekvő Krušovice mellett ismertségben a legnagyobbak közé tartozik, a cseh komlóitalok közt. Ma már a privatizációnak és multinacionális jellegnek köszönhetően főznek a Staropramen sörgyáraiban Braník, Velvet, Ostravar, Kelt, Stella Artois, Hoegaarden White, Leffe Blond, és Belle-Vue Kriek söröket.

Staropramen Lager (Ležak)
Staropramen Pale (Světlý)
Staropramen Dark (Černý)
Staropramen Garnet (Granát)
D beer

A prágai sörpatriotizmus vége

Egy 2004-es felmérés szerint arra a kérdésre, hogy a prágai sörkedvelők előnyben részesítik-e a székesfővárosban főzött sörfajtákat az ország többi komlóitalával szemben, mindössze 19 igenlő válasz érkezett, 471 nemmel szemben. Ezzel úgy tűnik lezárult egy 3 évtizedes korszak, amikor a főváros lakosai igazi lokálpatriótaként viselkedtek. Ez a változás a prágai Staropramen sajtószóvivője szerint nem a minőség romlásával, hanem a prágaiak kozmopolitává válásával magyarázható, szemben a dél-csehekkel, akik tartják magukat a tradícióikhoz, és csak helyi söröket fogyasztanak. Tény, hogy sem a szakértők, sem a sörkedvelő laikusok nem helyezték dobogós helyre a Braníkot vagy a Staroprament. Ugyanakkor ez utóbbi márkanév jegyzi minden negyedik megivott korsót, és ezzel az aránnyal még a Pilzen főzött márkák is csak nehezen képesek konkurálni. A Staropramen ugyanakkor a legnagyobb exportőr a Budvar után; termelésének mintegy negyedét szállítja külföldre, így Magyarországra is.

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Staropramen)
 
 
0 komment , kategória:  A sör és a szalvéta témája :  
Hannes Liederley festményei szalvétamintákként:
  2013-10-24 20:40:56, csütörtök
 
  Ausztriában jártak nemrég szüleim , általuk juthattam hozzá kétféle papírszalvétához többek között. Ennek a kétféle papírszalvétának az a különlegessége, hogy a rajtuk lévő mintákat eredetiben Hannes Liederley festette, aki egy német festőművész volt, és leginkább vadászati témájú festményeket festett , sok vadállatot megörökítve, csodaszép tájakkal egyetemben, mint ahogy ezeken a papírszalvétákon is látható .LinkLink

Hannes Liederley 1912 - 1999-ig élt, kortárs festőművész. A festményeit mintázó papírszalvétákból jelenleg egy-egy csomaggal van, bárkivel szívesen cserélek belőlük, akit érdekelnek vagy a szalvéták, vagy a természettel, vadállatokkal kapcsolatos dolgok.
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
A belgaság dicsérete
  2013-10-23 20:38:38, szerda
 
  A belgaság dicsérete

Prőhle Gergely
Utolsó módosítás:
2013.07.04. - 22:37
Létrehozás:
2009.11.25. - 17:02Egy ideig azt gondoltam, hogy egy, az évek során felhalmozódott irataim között őrzött szalvéta a jövő Európájának sajátos alapdokumentuma lehet.


Az történt ugyanis, hogy valamikor 2002 kora tavaszán Joschka Fischer akkori német külügyminiszter terített asztal mellett igyekezett vázolni magyar kollégájának saját koncepcióját Európa jövőjével kapcsolatban. Ennek kulcseleme volt az Európai Unió szerinte akár közvetlenül is megválasztható elnöke, aki arcot adna a szervezetnek, személyében jelenítené meg végre a közösségi szempontokat, szakítva a kormányközi egyezkedés nehézkes gyakorlatával.

A koncepció nem volt minden részletében kidolgozott, de egy biztos: a megálmodott elnök személyiségét, politikusi attitűdjét tekintve gyökeresen eltért attól, mint amilyet végül is választottak. Arról már nem is beszélve, hogy a meg- vagy inkább kiválasztás módját tekintve Fischer végképp nem abból indult ki, hogy a fehér füst még a pápaválasztásnál is kevésbé átlátható jelölési folyamat után száll majd fel, és még az Európai Parlament is csak asszisztálhat a döntéshez.

A kommentátorok tanácstalanságát és az Európai Tanács jövendő elnökének ismeretlenségét jól jelezte, hogy megválasztását követően hányféle változatban volt hallható Herman Van Rompuy neve. A flamand nevek kiejtésének nehézsége persze semminek nem lehet akadálya, és abban sem kell kételkednünk, hogy a négygyermekes, kereszténydemokrata, szabadidejében verseket faragó új elnök kiváló ember, aki a belga politikában rengeteg tapasztalatot szerzett a kompromisszumok megtalálásában. Mint ahogy Catherine Ashton, az új külügyi főképviselő is meggyőzően csilloghatott a brit felsőházban, majd néhány hónapig az unió kereskedelmi biztosi posztján.

Tekintettel arra, hogy a már elfogadott dokumentumok mindkettejük szerepét egyelőre csak igen nagy vonalakban definiálták, a kibontakozás útját nem kell eleve zsákutcának tartanunk. Ahhoz azonban nem férhet kétség, hogy a jelölteket sajátjának tekintő Angela Merkel és Nicolas Sarkozy egy pillanatig sem akarta kockára tenni világpolitikai befolyását. Úgy tűnik, a lánglelkű européerek ideje végképp lejárt, vagy egyelőre nem jött még el, a tagállami reálpolitika felülírja a közösségi érdekérvényesítés elsőbbségét.

A korábbi jelöltek között szereplő Tony Blair minden bizonnyal one man show-vá tette volna az új funkciót, de még a luxemburgi miniszterelnök Jean-Claude Juncker is okozhatott volna meglepetéseket a nagyoknak. Így lett hát egy kis államból származó kereszténydemokrata férfi és egy - hogy a britek se bántódjanak meg - nagy államból származó baloldali nő. A belgák uniós szerepét aligha befolyásolja, hogy eddigi miniszterelnökük uniós szerepbe került. A britek esetében viszont nem tudhatjuk, hogy a lady által integrációpártibbak lesznek-e a szigetország lakói, avagy a közös külügyi szolgálat kialakításáért is felelő új főképviselő igyekszik majd Brüsszelben is érvényesíteni a brit észjárást. A világ egyik legprofesszionálisabb külügyi szolgálatának tapasztalataira és nyilván személyi állományára is támaszkodva utóbbit sem zárhatjuk ki.

Ötszáz évvel ezelőtt már működött egy sikeres angol- németalföldi páros. Morus Tamás államelméleti fő művére, az Utópiára reagálva írta meg Rotterdami Erasmus A Balgaság dicséretét, melyben nagyon is valós társadalomrajzot állít szembe Morus elképzeléseivel. Kettejük korrespondenciája az európai szellemtörténet egyik fontos fejezete. A szalvétára rajzolt Fischer-féle utópiát érdemes felidézni és szembeállítani, ha nem is a balgasággal, de azzal a gyakorlattal, ami most megvalósulni látszik. S miközben sikert kívánunk az új vezetőknek, és reméljük, hogy a lisszaboni szerződés végül tényleg hatékonyabbá teheti az unió működését, halkan azért jelezzük: a nyolc éven át tárgyalt, számtalanszor meghányt-vetett elképzelések nyomán bátrabb, az uniót polgárai és a világ politikai közvéleménye felé is egyértelműbben megjelenítő döntés születhetett volna. Ezt az esélyt most elszalasztották.


(Forrásoldal:http://hetivalasz.hu/vilag/a-belgasag-dicserete-25343/)
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
Cesky Krumlov városát mintázó papírszalvéta:
  2013-10-22 21:17:22, kedd
 
  Csehországból ma hazaérkező szüleimtől kaphattam ebből a szép, egyedi mintájú szalvétból egy csomaggal:LinkCesky Krumlov (németül: Krumau an der Moldau vagy Böhmisch Krumau, latinul: Crumlaw) város dél-Csehországban, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján; Csehország (Prága után) második leglátogatottabb turisztikai célpontja. Történelmi negyedét, amit a Moldva nagy kanyarja szinte teljesen körülölel, az UNESCO 1992. december 13-án a Világörökség részének nyilvánította. Neve az ónémet Krumme Aue, magyarul görbe mező kifejezésből származik

Története

A környéken már a kőkorban is éltek emberek. A bronzkorban már nagyobb település volt itt, i. e. 400 körül pedig kelta város volt. A szlávok i. sz. 6. században érkeztek.

A korai középkorban több cseh család birtokában is volt (Slavníkovci, Premyslovci, Vítkovci). Jelentősége a Moldva partján futó kereskedelmi útvonal kiépülésével nőtt meg. A várat 1250 előtt kezdték építeni a Vítkovciak (Witigonen), majd amikor a család 1302-ben kihalt, rokonaik a Rosenbergek (Rozmberk) örökölték a birtokot. A gazdag Rosenberg család uralkodásával a város virágzásnak indult, a 16. századra már fényes reneszánsz város és kastély volt. Ekkoriban a család a cseh arisztokrácia és értelmiség megbecsült és nagy hatalmú eleme volt, tagjai több magas pozíciót is betöltöttek.

A Rosenbergek egészen 1601-ig birtokolták a várost, ekkor a felhalmozott adósságok miatt kénytelenek voltak eladni azt II. Rudolf német-római császárnak. 1622-ben nagybátyja, II. Ferdinánd osztrák főherceg az Eggenbergeknek ajándékozta a várost, a harmincéves háborúban nyújtott katonai segítségükért. 1719-ben az Eggenberg család is kihalt, őket a házasság révén rokon Schwarzenbergek követték, akik egészen a második világháborúig birtokolták a várat. Ők és korábban az Eggenbergek is komoly fejlesztésekbe kezdtek: a 18. század elején a kastély modern és fényűző volt, az átépítéseknél a bécsi udvart vették mintául.

A 19. századra a város jelentősége csökkent, új építkezésekbe nem nagyon fogtak, ennek köszönhetően a hely megőrizte reneszánsz-barokk karakterét. A városban és környékén ekkor több vízimalom működött, a század vége felé pedig egy grafitbányát is nyitottak.

1918. október 28-án a Csehszlovákia kikiáltásakor a zömmel németek lakta város csatlakozott az önálló dél-csehországi német megyéhez, amely Böhmerwaldgau néven Ausztriához szeretett volna tartozni. Egy hónappal később a csehszlovák csapatok bevonultak a városba. 1920. április 30-án a Krumau helyett hivatalosan is a Cesky Krumlov nevet kapta. Az 1938-as müncheni egyezménnyel Krumlov és környéke - más csehszlovák területekkel együtt - a Harmadik Birodalomhoz került. 1945-ben amerikai csapatok szabadították fel, a német lakosok többségét pedig kitelepítették. A kapitalista Ausztriához való közelsége révén a szocializmusban is elkerülte a komolyabb iparosítás, helyette katonai létesítmények épültek a környéken.

A rendszerváltás után az igen rossz állapotban lévő házakat renoválták, ma kedvelt turistacélpont és környék kulturális központja is. A Moldva 2002-es áradása a városban is komoly károkat okozott, a partmenti házak földszintjét teljesen elöntötte a víz.

Látnivalók

A vár


A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sokemelet magas, boltozatos híd tölti ki.


Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk kastélyszínház, amihez hasonló csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. Több darab eredeti jelmezei is fennmaradtak. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.

A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, a 13.-tól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült. A felső részén lévő boltíves erkély 1581-ben a vár átépítésekor került rá, a szobrok, domborművek és festett minták 1590-ben. Négy harangjából kettő 1406-os datálású. A torony tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A kapcsolattal a Rosenbergek ősi származásukat szerették volna kihangsúlyozni, ezért a medvék is fontos szerepet kaptak. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

Az óváros


A Szent Vitus-templom Krumlov másik jelképszerű épülete. A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. Főoltára 1560-ban készült. Tornyának alsó része négyszög alakú román stílusú ablakokkal, feljebb ötszögű, magas, boltíves ablakokkal. Legfelső, gótikus részét 1894-ben készítették. A főhajóban áll Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleuma.[4]

A főtéren álló régi városházát 1580-ban építették, két régebbi gótikus ház egybeépítésvel. Homlokzatán Csehország, Cesky Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)

A városban működik az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele-kiállítás mellett fiatal kortárs (cseh és külföldi) művészek alkotásai is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói nem túl erkölcsös életmódjuk miatt ki nem dobták őket.

A 2000-es években nyílt Fotoateliér Seidel múzeumban rengeteg fényképpel mutatják be, milyen is volt az élet a cseh-osztrák-német határvidéken a 19/20. század fordulóján.

A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között - miután a birtokába jutott a város - sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár.

Minden júniusban megrendezik az Ötszirmú Rózsa Ünnepe nevű fesztivált, amin a reneszánsz kort, a város "aranykorát" idézik fel színielőadásokkal, régizenei koncertekkel, lovagi tornákkal és fáklyás felvonulással (Skrivánek, 2009).

(Forrásoldal:http://hu.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_Krumlov)
Link
Cesky Krumlov címereLink

Cesky Krumlov zászlajaLink

Panoráma

A szalvétából jelenleg egy teljes csomaggal van, ha valakinek megtetszik, szívesen cserélek belőle, még h a minta nem is mint szalvétagyűjtőt érdekli, de a tájhoz, z országhoz kötődik ,vagy egyéb oka adódik épp rá, hogy kérjen belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Tájmintás szalvétáimhoz  
A DUNI filozófiája és története:
  2013-10-21 19:58:56, hétfő
 
 

A Duni vezető beszállítója az attraktív és kényelmes termékeknek a terítés területén illetve azon túl.
Célja a tökéletes atmoszféra kialakítása minden étkezés illetve italozás alkalmára. A Duni márka több mint 40 piacon értékesít, és Közép,- illetve Kelet Európában az első pozíciót tudhatja magáénak ezen a területen. A cégnél kb.1.900 alkalmazott dolgozik 17 országban. Központja Malmö-ben van, termelési egységek találhatók még Svédországban, Németországba és Lengyelországban. A cég szerepel a NASDAQ OMX -en Stockholm-ban.

Duni évről évre

1949: megkezdődik a papír poharak gyártása Dalsland-ban, Svédországban

1953: megkezdődik a fehér szövet szalvéta gyártása

1954: megkezdődik a színes szövet szalvéta gyártása

1956: a Duni üzletet nyit Halmstad-ban. Az Ahlen & Akerlund Förpackings AB - a gyár hívására - 42 más város tanulmányozása után Halmstad-ba költözik.

1957: a redőzött papír poharak gyártása Dals Länged-ből Halmstad-ba költözik. Ezen termék gyártása a higiéniai körülmények javítását és számos betegség elterjedésének javítását jelentette.

1958: az ötvenes évek végén, a Duni megjelenik a nemzetközi piacokon. Az első saját tulajdonú külföldi értékesítő irodát Hamburgban, Németországban alapították. A következő pár évtized alatt Nyugat-európa számos oiacát élerte valamint az USA-t is.

1962: a Bila Cup AB-t a papír poharak, beleértve a redőzött poharak piacokon való megjelenésére alapította a Duni.

1963: a Duni megvásárolta az első papír tányérok gyártására alkalmas gépet. A cég 100 embert alkalmaz és 9,7 millió SEK forgalmat bonyolít.

1965: megjelennek a piacokon a Dunicel termékek.

1966: megkezdődika aműanyaggyártás Halmstad-ban. Az első termék a pohár volt, ami a mai napig az egyik értékesített termék. Ebben az évben jelennek meg a fröccsöntéssel előállított termékek pl. evőeszköz.

1970: a Duni Bila AB két saját tulajdonban lévő Bonnier vállalat fúziójának eredményeképpen alakult meg - a Duni Dalsland-ba és a Bila Halmstad-ban. A Duni név - legjobb szövet szalvéta névért folyó versenyben jött létre az '50-es évek végén. A versenyt a svéd női magazin (Mai Santesson, Damernas Värld, 1943-59) volt szerkesztője nyerte. A svéd szó 'dun' jelentése 'lent', a szerkesztő elképzelése Az volt, hogy a cég szövet szalvétája ,,olyan puha legyen, mint lent".

1971: megjelenik egy elegáns műanyag pohár, aminek saját TV reklémja volt a BBC-n.

1972: Bramsche-ban - a volt textil gyárban - megkezdődik a gyártás.

1977: a Duni Bila AB a Grafoprint AB részvényeseként jelenik meg az USA-ban.

1982: bevezetésre kerülnek a piacokon a Dunilin termékek. Ebben az évben megvásárlásra kerül a műanyag poharakat gyártó svéd versenytárs a JiHa Plast AB.
1984: a Duni vállalat megszerzi a Delsbo gyertya gyárat.

1985: bevezetésre kerülnek a Dunisilk termékek a piacon.

1989: a svéd székhelyű media vállalat a Tidnings AB Marieberg 100%-os részt vásárol a Duni vállalatból.

1990: a Duni Bila-ból Duni lett. Svédország 2. legnagyobb szövet szalvéta gyártásán alapuló gyárát megszerezte a Finess.

1994: a Duni vezető központja Halmstad-ból Stockholm-ba költözött.

1996: az Artstyle - egy exkluzív termékcsalád speciális üzletek számára - bevezetésre kerül a piacokon.

1997: a Tidnings AB Marieberg eladja a tulajdonában lévő részesedés 50 %-t az EQT Scandinavia I.-nek.

1998: a higiéniai részleg, a Finess higiénia, a csomagolási részleg és a Stenqvist eladásra került. Mindeközben a Havi-t és a Finnish gyertya gyárat megszerezte a cég.

1999: a De Ster - a felszolgálás területén és légi utasforgalomban részvevők kényelmét biztosító vezető világmárkát - a cég megszerezte.

2001: az EQT megvásárolta Duni vállalat maradék részét, így 100%-os tulajdonosa lett a vállalatnak.

2002: a Svédországban található Kisa szövet gyár eladásra kerül.

2004: a svédországi Delsbo-ban és a finnországi Riihimäki-ben található gyertya gyártásával foglalkozó gyári egységek eladásra kerültek.
A svédországi Skäpafors-ban és a Dals Länged-ben található szövetgyártás egy leányvállalatba - a Rexcell Tissue & Airlaid AB-be - tömörült.

2005: új központ nyílt Svédországban, Malmö-ben.
Skäpafors átalakított egységét bezárták. A Halmstad-i üzem és iroda is bezárásra került. A Duni vállalat részesedést szerzett a Bonne Route-ban, mely a légiforgalom járatainak a vendéglátás területét ellátó holland beszállítója.

2006: a Duni vállalat három különböző jogi egységbe szerveződött; európai, amerikai és a deSter. A vállalat Észak-Amerikai üzletága szeptemberben eladásra került.

2007: a deSter-től való elkülönülés a Gate Gourmet értékesítése révén márciusban vált véglegessé.

2008: a Duni az 50 éves évfordulóját ünnepli a német üzleti piacon.
A lengyel üzleti piacon a 15 éves ,,születésnapját" ünnepli.
Az EQT értékesíti a Duni vállalatban lévő részesedését.

2009: 60. ,,születésnapját" ünnepli a Duni.

2010: a net-es eladások összege 2009-ben elérte a 4.220 millió svéd koronát (SEK), ami a teljes árrés 10,3 %-a.
2011: megjelenik a piacokon az Evolin - a textília átalakulása - a forradalmian új asztalterítő anyag.

(http://sbi.hu/markaink/1/duni)Link
 
 
0 komment , kategória:  !Szalvétatörténelem!:  
Régi korokat felidéző modern papírszalvéták:
  2013-10-20 14:25:39, vasárnap
 
 

Link

Jelenleg egy-egy cseredarabom van minden szalvétából, bárkivel szívesen elcserélem őket.

Az egyik szalvétán szerepel ez a két szó: Glade Jul. Ez a norvég kifejezés magyarul azt jelenti:Boldog Karácsonyt. Egy dal is meghallgatható norvég nyelven a linkre kattintva, mely ezzel a két szóval kezdődik, gondolom ismerős lesz mindenkinek a dallama, ha belehallgat a felvételbe.Észak-Európában két változata is van ennek a dalnak, az egyik az,ami úgy, azzal a szöveggel kezdődik, ahogy mi is ismerjük, a másik pedig az a változat, ami úgy kezdődik, ahogyan ezen a felvételen is hallható : Boldog Karácsony, Szentséges Karácsony.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Figurásszalvi,2-ért albumomhoz  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 443 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 517
  • e Hónap: 3499
  • e Év: 3499
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.