Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Egyszerű, gyors túrófánk!
  2013-10-01 14:56:53, kedd
 
 

Figyelem, nem kell keleszteni, dagasztani!!

Hozzávalók:

25 dkg túró
25 dkg liszt
1 pohár tejföl
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál cukor
csipet só
citromhéj
1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálban összekeverem. Az olajat felforrósítom (fánkoknál kizárólag tiszta olajat kell használni). Amikor forró, teáskanállal kis halmokat szaggatok a forró olajba, és néha megforgatva kisütöm.

Megjegyzés:
Nagyon sok lesz egy adagból, és hidegen is finom. Baracklakvárral szoktuk enni, de természetesen más ízű lekvárral is nagyon finom. Nem kell keleszteni, dagasztani!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Mi a vakság
  2013-10-01 14:53:45, kedd
 
  Egy készülő könyvből


Ismereteink nagy részét könyvekből szerezzük, s tudásunkat segíti a látás által szerzet tapasztalat.

Mi a vakság? Hogy adaptálható a látó világ egy ilyen kicsi, vak babának?

Halvány fogalmam sem volt róla, s ismeretségi körömben sem volt, aki segíthetett volna.

Érdekes az emberi hozzáállás: a probléma abban a pillanatban egyénivé válik, mihelyst - mások számára- szokatlan helyzet teremtődik.

Magam is megtapasztaltam, hogy fiam vaksága mennyire bezárt. A baráti körben vízválasztó lett fiam vaksága, nagyon sokan lemorzsolódtak, s aki maradt, mintegy taccsvonalról szemlélt bennünket. Anikó barátnőm támogatása volt az egyetlen fix pont az életemben, Ő korai haláláig bástya volt nekem.

S volt még valaki, van valaki a mai napig, Ő Gné, Bogaras Éva, általános iskolában osztályfőnököm volt, vele a mai napig nagyon szoros lelki kapcsolatban vagyok.A problémám azonban annyira egyedi volt, hogy ők sem tudtak jó tanáccsal szolgálni nekem. A kérdéseimre, kétségeim megoldására kitaláltam egy egyszerűnek tűnő megoldást: három napra ,,vakká"válok magam is!

Reggelre kelve bekötöttem a szemem, s elkezdtem vakosan elvégezni a mindennapi feladataimat.

Azon túl, hogy kék-zöld foltos lettem,- minden két-háromszor annyi ideig tartott, mint egyébként, - rájöttem, hogy a hangok világa látás nélkül ijesztő, és félelmetes. S ez a pici, életét épp hogy elkezdő babának sokszorosan félelmetesebb lehet. A nehézségek leküzdéséhez egyetlen eszközöm van, a megláttatás eszköze, a megláttatás pedig a pontos, alaposan körülhatárolt magyarázat, a tapintás, szaglás, és hallás eszközével kiegészítve.

Ha így alkalmazom a tanulni valókat fiam felé, akkor viszonylag pontos látóképet adhatok, egészséges énképű gyermeket nevelhetek belőle.

A kísérleti vakságom második napján látogatókat kaptam. Négy rendőr, mentő, orvosok, és mentőápolók személyében.

A kiérkező orvos látva, hogy kisfiammal, tapintással tanuljuk a pityóka, murok, káposzta tulajdonságait, valószínűleg ráérzett a dolgok mikéntjére, mert leült közénk, s nagyon kellemesen elbeszélgettünk, sőt, ő maga is megpróbálkozott bekötött szemmel felismerni tárgyakat. Az orvossal, és rendőrökkel nagyon jó hangulatú beszélgetésünk volt, sok hasznos gyakorlati, és életvezetési tanáccsal ellátott a mentőorvos.

Mintegy mellékesen elmondták, azért vannak itt, mert valamelyik "jóakaró lakó " betelefonált a mentőknek, hogy egy anya megőrült, veszélyezteti a saját gyermeke, és a lakók biztonságát, és azonnali intézkedést követelt.

Miután kölcsönösen meggyőződtünk arról, hogy épelméjűek vagyunk, nagyon barátságos hangulatban elköszöntünk egymástól. Természetesen én "vakosan. "

Kislányom, Mayani születésekor ez a " kedves " jósszomszédom is szült. Amikor megtudtam, hogy nem tud szoptatni, kevés a teje, bekopogtam hozzá, s felajánlottam, - mivel nekem bőségesen van,- ellátom a picikéjét anyatejjel. Nyolc hónapig szoptattam az ő babáját is.
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
A világ egyik legdrágább fűszere: a sáfrány
  2013-10-01 14:29:17, kedd
 
  A sáfrány manapság szerves részét képezi a világ kulináris repertoárjának. Indiában a sáfrány nélkülözhetetlen összetevője a rizs ételeknek, édességeknek és fagylaltoknak. Alkalmazzák ájurvédikus orvoslásban és vallási rituálék alkalmával is. Szaúd-Arábiába egyik legjellemzőbb fűszere a sáfrány, egy igazi arab kávé mellé nem hiányozhat a sáfrány és kardamom. Észak-Olaszországban és Dél-Svájcban a sáfrány elengedhetetlen kiegészítője a híres rizottónak. Svédországban hagyományos kenyeret sütnek sáfrányból Szent Lucile napján. A spanyolországi sáfrány nélkülözhetetlen összetevője olyan híres ételeknek, mint például a Paella, fabada vagy Pote Gallego. Görögországban nagyra értékelik klasszikus színező és aromás tulajdonságai miatt.

A sáfrány egészségügyi előnyei

A sáfrány igazi gyógyír, ha álmatlanságban szenved és csökkenti a bor okozta másnaposságot. Hatásos lehet szívinfarktus megelőzésében, javítja a vérkeringést, krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet és növeli a vér oxigénszintjét. Enyhíti a gyomor és a vesekő okozta fájdalmakat. A sáfrányban található karotinoidokról úgy vélik, hogy gátolhatja a bőrrák kialakulását és hozzájárulhat a szem egészségéhez. Egy újabb vizsgálatban a kutatók szerint ez az aromás gyógynövény “lehet a kulcs" szürkehályog ellen. A sáfrányban található vegyület a “crocin", a kutatások szerint javítja a memóriát, elősegíti a tanulást. Ezek alapján hasznos lehet az életkor előrehaladtával a szellemi képesség gyengülésének megakadályozásában.

Kiválóan alkalmas lehet asztma, depresszió, atherosclerosis kezelésére, szamárköhögés csillapítására is. Görcsoldó, hurutoldó szer. Ezen felül, sáfrányos öblögetéssel csökkenthető a fogínygyulladás. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy pozitív hatással van a neurodegeneratív rendellenességekre. Mivel a sáfrány befolyásolhatja a hangulatot, bizonyos, embereknél fellépő komoly hangulati zavarok estén ne alkalmazzuk.
Sáfrány- hátrány
Saját használatra nagyon kis mennyiség is elég a világ legdrágább fűszeréből. Ha többet használunk belőle a kelleténél, akár mérgező is lehet. Terhesség alatt nem szabad sáfrányt fogyasztani, mert vetélést okozhat. A sáfrány csökkenti az étvágyat, illetve kiválthat különböző mellékhatásokat (beleértve a szájszárazság, szédülés, álmosság és fejfájás). Mi több, nagyobb mennyiségben mérgező lehet, és hányáshoz, vérzéshez, zsibbadáshoz vezet.

A virág bibéjének gyűjtése fáradságos munka, éppen ezért rendkívül drága. A hazai fajok védettek, tehát a bibék gyűjtése törvénybe ütköző! A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere, ezért előszeretettel hamísítják a sáfrányos szeklice, vörös festékanyagokat tartalmazó virágszirmaival. Ennek enyhén kesernyés íze össze sem hasonlítható a sáfrányéval, viszont kiváló díszítő fűszer. Ha nem tudjuk eldönteni a valódiságát, áztassuk meleg vízbe vagy tejbe, aminek 10-15 perc elteltével mély vörös-arany színűvé kell változnia. Légmentesen lezárva száraz, sötét helyen tároljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
Ima Kis Szent Terézzel - 4. nap
  2013-10-01 13:34:00, kedd
 
  ,,Letöröl szemükről minden könnyet. Nem lesz többé halál, sem gyász, sem jajgatás, sem fáradság, mert az elsők elmúltak." (Jel 21,4)

,,Testvérem! Ugye megengedi, hogy ezután ne adjak önnek más nevet, hiszen Jézus az apostolkodás kötelékeivel méltóztatott egyesíteni minket? Oly édes számomra arra gondolni, hogy a mi Urunk egy örökkévalóság óta azért alakította ezt az egységet, hogy neki lelkeket mentsünk, és hogy engem azért teremtett, hogy az ön nővére legyek..." (Levelek paptestvéreimhez, LT 193)

Első évek a Kármel pusztaságában
"Arra érez hivatást, hogy a bűnösök lelkének üdvét és a papok megszentelődését szolgálhassa a Kármel mindentől elzárt világában, az imádság és az önmegtagadás eszközeivel. Ezekre bőven nyílik alkalma a napi 7 óra kóruson töltött imaidő valamint az elöljárók vele szemben tanúsított szigorú bánásmódja révén. Késleltetik fogadalomtételének idejét. Édesapja súlyosan megbetegszik: elmezavarban szenved. Azt mondják: a legkisebb és legjobban szeretett lánya - Teréz - miatt. Bármennyire is szeretné, Teréz közvetlenül már nem tud segíteni rajta: meg kell elégednie azzal, hogy Céline nővére gondozza, s hogy lélekben apjával együtt hordozza a szenvedést. ,,A szenvedés kitárta felém karjait, és én szeretettel dobtam magamat eme karokba" - írja Teréz önéletrajzában a Kármelben töltött első éveiről.
Ám a Kármel nem csak a szenvedés pusztája, hanem az Istenben való gazdagodás kertje is. Az apjával való együttszenvedés révén a szenvedő Jézus Szent Arcának titkaiba nyer betekintést. Megérti, hogy Jézus dicsősége a földön a félreismerés és a semmibevevés közepette vált nyilvánvalóvá, s a földi élet üres látszat-dicsősége helyett, amely végül egy pillanat alatt szertefoszlik, ő maga az igazi dicsőségre kapott meghívást, amely során az ember arra hivatott, hogy magának Istennek a szentségében részesedjen, és amely soha el nem múlik.
A lisieux-i Kármel alapítónője, az 1891. december 5-én elhunyt Genovéva nővér példája a mindennapok apró dolgai és a külsőleg alig szembetűnő erények általi megszentelődés útját érteti meg Terézzel. Jézus, az ő ,,lelki igazgatója" azonban közvetlenül - a napi megvilágosodások révén - is tanítgatja őt az életszentség ,,egészen egyenes, egészen rövid és teljesen új útjára". (fr. Rafael ocd)
 
 
0 komment , kategória:  Kis Szent Teréz  
Kacsazsíros pogácsa
  2013-10-01 13:22:02, kedd
 
  Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg kacsazsír, 15 dkg vaj,
1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 2,5 dkg élesztő + 0,5 dl tej,
1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál só;

a tetejére:
1 tojás sárgája + 0,5 dl tej, 25 dkg sajt

Elkészítése:
Az élesztőt szétmorzsoljuk a cukros tejben és hagyjuk felfutni. A lisztet átszitáljuk, szétmorzsoljuk benne a vajat meg a zsírt, közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a tehéntúrót, a felvert tojást, a tejfölt, az élesztős tejet, a sót és összegyúrjuk. 30 percig kelni hagyjuk, majd lisztezett lapon 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és 3 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a pogácsákat. Tetejüket lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával és bőven megszórjuk reszelt sajttal. Újabb 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Temesvári sertéstokány
  2013-10-01 12:19:11, kedd
 
  Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb
30 dkg zöldbab
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 mokkáskanál köménymag
1 evőkanál pirospaprika
2 dl tejföl
2 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
őrölt fekete bors

Elkészítése:
A sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolvasztjuk. Rátesszük a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagymát, rászórjuk a köményt.
Egy-két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig dinszteljük. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Beletesszük a babot és rászórjuk a pirospaprikát. Ha konzerv babunk van azt csak akkor tegyük bele ha a hús már puha. Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levehetjük a tűzről. Párolt rizst, galuskát, vagy főtt tésztát adhatunk mellé köretnek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  sertéshúsos  
Szent Ferenc imája
  2013-10-01 09:16:54, kedd
 
 
Uram, tégy engem a békéd eszközévé,
hogy szeretetet hozzak oda, ahol gyűlölet van,
hogy a megbocsátás szellemét hozzam oda, ahol széthúzás van,
hogy harmóniát hozzak oda, ahol hamisság van,
hogy hitet hozzak oda, ahol kételyek vannak,
hogy örömöt hozzak oda, ahol szomorúság lakik.
Uram, add meg nekem, hogy én vigasztalhassak ahelyett, hogy engem vigasztalnának,
hogy én értsek meg másokat ahelyett, hogy arra vágynék, engem értsenek meg,
hogy szeressek inkább, minthogy engem szeressenek.
Mert aki elfelejti magát, az találja meg,
aki megbocsát, annak megbocsátanak,
aki meghal, az felébred az örök életre.
Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Az édesanya, aki a harmadik ikerpárját hozta a világra
  2013-10-01 09:01:16, kedd
 
 
Az édesanya minden egyes logikának ellentmondva világra hozta harmadik ikerpárját is. Így 500 ezerből ő lett az egyetlen, akinek ez sikerült.

Rowan és Isla Rodger a múlt héten születtek meg egy skót kórházban. A szülők már negyvenes éveiket tapossák, de hihetetlenül boldogok, hiszen eddig csak négy fiuk volt. A páros negyvenedik születésnapjuk alkalmából határozta el, hogy megpróbálkoznak egy újabb babával.

A leányikrek immár a harmadik ikerpárként jöttek világra a családban. A két másik ikerpár 12 és 14 évesek. Természetesen erre elképesztően kicsi az esély, szinte minden logikának ellentmond. Az édesanyának meg sem fordult a fejében, hogy újra ikrekkel lehet várandós. Először azt hitte, hogy az orvos viccelődik vele, amikor közölte a hírt. Természetesen nagyon örültek, hogy ezúttal lányok lettek a gyerekek. A lányok nem egypetéjű ikrek, mint előttük megszületett testvéreik.
Az ikerlányokra így öt férfi vigyázó szeme fog lesni egész életükben.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek a világból  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 727
  • e Hónap: 7099
  • e Év: 57890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.