Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Erdélyi vargabéles II.
  2013-10-01 20:10:21, kedd
 
  Erdélyi vargabéles II.

Hozzávalók:
10 dkg mazsola
50 dkg hosszúmetélt, szélesmetélt, laska (nem cérna!!!)
4 tojás
4 csomag vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
50 dkg tehéntúró
25 dkg tejföl
1 citrom reszelt héja
1 csomag fagyasztott réteslap
vaj

Elkészítés:
A laskát (metéltet) megfőzzük, majd leszűrjük és félretesszük. A túróhoz hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, a tejfölt, a 4 tasak vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, és jól összetörjük egy villával, majd belekeverjük a mazsolát. Kemény habot verünk 4 tojásfehérjéből, majd hozzáadjuk a túrós masszát, amit óvatosan belekeverünk, majd hozzáadjuk a laskát (metéltet), azt is óvatosan belekeverjük.

Egy tepsit megkenünk vajjal, a réteslapokat kettéosztjuk úgy, hogy fele az aljára, fele a tetejére jusson, a réteslapok közé tesszük a túrós masszát.

Szép pirosra megsütjük közepes kis lángon. Mikor kész, megszórjuk porcukorral. Négyszögekre vágjuk, lehet hozzá adni eper öntetet, vaníliaöntetet stb..





Megjegyzés:
Mivel Varga a családnevem, szégyen is lenne, ha nem ismerném az igazi vargabéles készítését, amit itt nálunk, Marosvásárhelyen és Kolozsvárott készítettek először...

A receptet és a fotót Mjjbaba küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Vargabéles V.
  2013-10-01 20:06:18, kedd
 
  Vargabéles V.

Hozzávalók:
egy 30 x 20 cm-es tepsihez:
1 csomag réteslap (vagy leveles tészta)
15 dkg cérnametélt
5 dkg vaj
40 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
3-4 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
olaj a lapok kenéséhez
1 kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítés:
A cérnametéltet enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és forrón összekeverjük az olvasztott vajjal. Ezután teljesen kihűtjük.

A túrót tálba tesszük, majd villával kicsit összetörjük. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját, a mazsolát, és alaposan összekeverjük.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverjük.

A teljesen kihűtött vajjal összekevert tésztát a túrós-habos masszával óvatosan összeforgatjuk.

Egy tepsit kibélelüünk sütőpapírral, majd belehelyezünk egy réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befedje. Ezután lekenjük olajjal, majd ráhelyezünk még egy réteslapot, lekenjük olajjal, és rátesszük a harmadik réteslapot, de azt már nem kell olajjal lekenni. Ezután a réteslapra ráöntjük a tésztás-túrós masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítjuk. A töltelék tetejét befedjük egy réteslappal, majd olajjal lekenjük, ráhelyezünk egy második réteslapot, és szintén lekenjük olajjal. Végül ráhelyezünk egy harmadik réteslapot, majd a tetejét lekenjük a felvert tojással.

Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve langyosra hűtjük.

Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint felszeleteljük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Erdélyi vargabéles
  2013-10-01 20:01:06, kedd
 
  Erdélyi vargabéles

Hozzávalók:
1 csomag 6 lapos réteslap
olaj
15 dkg cérnametélt
30 dkg tehéntúró
3 tojás
2 dl tejföl
10 dkg mazsola
3 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kristálycukor

A sodóhoz:
2 tojás
8 dkg cukor
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt vagy vízben kikevert keményítő
Elkészítés:

A réteslapot széthajtogatjuk, és egy kiolajazott tepsit (én a legkisebb tepsiben szoktam csinálni) 3 lappal kibélelünk, közüket megolajozzuk. A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, lecspegtetjük. A túrót áttörjük, és a 3 tojássárgájával, a tejföllel, a cukrokkal és az olvasztott vajjal összekeverjük. Az 5 tojás (a sodó tojásainak fehérjével együtt) kemény habbá vert fehérjét hozzáadjuk, majd a metéltet is beleforgatjuk. Ezt a tölteléket a réteslapokra terítjük. Elegyengetjük, és a maradék 3 lapot rátesszük, ezek közeit is megolajozzuk, a tetejét is. 200 fokos, előmelegített sütőben szép pirosra, ropogósra sütjük. A végén melegen kockára szelve, porcukorral hintve, sodóval tálaljuk.





A sodóhoz a 2 tojássárgáját, a lisztet, a 8 dkg cukrot és a vaníliás cukrot a tejjel összekeverjük. Állandó kevergetés mellett megfelelő sűrűségűre főzzük. Ha keményítővel dolgozunk, akkor a forráskor lehúzzuk a sodót a tűzről, és a vízzel kikevert keményítőt belecsorgatjuk.

Megjegyzés:
Nagyon finom, laktató édesség, a párom kedvence. Kb. 9 adag lesz belőle. Ehhez képest olcsó.

A receptet és a fotót Gergelyi Edina küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Pétervári céklasaláta
  2013-10-01 19:41:22, kedd
 
  Pétervári céklasaláta

Hozzávalók:
50 dkg cékla
1 dl majonéz
2 főtt tojás
fokhagyma
1 kávéskanál cukor


Elkészítés:
A céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük, vagy vékony csíkokra vágjuk. Megpároljuk enyhén cukros vízben, levét leöntjük. A majonézt elkeverjük a villával összetört főtt tojással, fokhagymával ízesítjük, és összekeverjük a párolt céklával.

Személyes hozzáfűzés: Meglepően finom! Szentpétervárott menzától elegáns éttermekig mindenhol megtalálható, igen kedvelt zakuszka, azaz előétel. Ha eddig nem szeretted a céklát, próbáld ki.


Megjegyzés:
A receptet Papp Szilvia küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Vargabéles IV.
  2013-10-01 19:29:25, kedd
 
  Vargabéles IV.

Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
12,5 dkg Vénusz sütőmargarin
csipet só
50 dkg túró
7 dl tej
50 dkg cérnametélt
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál tejföl
2 kiskanál citromlé
2 csomag réteslap
porcukor (a tetejére)

Elkészítés:
A tojásoknál szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A sárgáját a 20 dkg kristálycukorral és a kisebb téglalapokra vágott margarinnal összeturmixoljuk habosra. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

Felteszünk melegedni kb. 7 dl tejet, és megfőzzük benne a cérnametéltet folyamatos kavargatása mellett.

A túrót egy tálba törjük vagy dömöcköljük, hogy könnyebb állaga legyen, és összekeverjük a sárgás masszával. Én ekkor kétfelé vettem a masszát, hogy elférjek. Megfelesztem a megfőtt tésztát is, és elkevertem mindkét tálban, hozzáadva még a tejfölt is (1,5 evőkanál külön-külön), és ízesítésnek 1-1 kiskanál citromlevet adunk hozzá. Mikor egynemű a masszánk, a tojáshabot is óvatosan belekeverjük. (Ekkor mazsolát is lehetne még bele tenni, de én most kihagytam, mert nem szeretem.)

2 őzgerincformát kikenünk olvasztott margarinnal (lehet olajjal is, sütőecsettel). A réteslappal kibéleljük, óvatosan, ne szakadjon el. Megtöltjük masszával őket, majd ráhajtjuk a maradék réteslapot, és összezárjuk. Lapogatjuk, hogy egyenes legyen.

A sütőben 10 percet nagy lángon, majd tűpróbáig kis lángon sütjük (vagy hőlégkeverésesen), kb. 50-60 percet.

Majd egy tálcára borítjuk, és fűrészelő mozdulattal szeleteljük a sütit, tetejére porcukrot szórhatunk.





Megjegyzés:
Egy éjszakai hűtés után a legfinomabb, de melegen is isteni. :)






A receptet és a fotót HabcsokMezi üldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Csopaki sertésszelet
  2013-10-01 19:09:13, kedd
 
  Csopaki sertésszelet

Hozzávalók:
8 szelet kicsontozott karaj vagy tarja
4 szelet szalonna
1 db paprika
1 db paradicsom (elhagyható)
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
15-20 dkg csiperkegomba (közepesnél kisebb)
15-20 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1-2 dl száraz fehérbor
2-3 evőkanál libazsír

őrölt bors
pár szál petrezselyemzöld

Elkészítés:
A hússzeleteket kiklopfolom, széleit pár helyen kicsit bevágom, sózom, borsozom. A szalonnát, a hagymát, a paprikát és a paradicsomot apróra felkockázom, a gombafejeket előbb félbe, majd szeletekre vágom, a petrezselyemzöldet felaprítom.

A szalonnát zsírjára sütöm a libazsíron, beleteszem a hagymát, picit sósom, hogy levet eresszen, üvegesre párolom. Beleteszem a hússzeleteket, mindkét oldalukat fehéredésig sütöm. Fűszerezem, felöntöm a borral, félig megpárolom. Beleteszem a gombát, a zöldborsót, a zúzott fokhagymát, addig főzöm tovább, míg a hús megpuhul (ha szükséges, pici vízzel, de inkább borral pótolom az elfőtt levet, ügyelek arra, hogy kellemesen szaftos maradjon). Amikor a hús már majdnem teljesen puha, mehet bele a paprika és a paradicsom, ezeket már csak fonnyasztom. Rászórom az aprított petrezselymet, egyet még rottyantom.

Tavasszal petrezselymes újburgonyával (lásd a recepttáramban, beküldött receptjeim között), az év többi szakában burgonyaropogóssal (krokettal) tálalom.

Megjegyzés:
A csopakit általában aprópecsenyeként, raguként készítik, a hússzeleteket felcsíkozva, én jobban kedvelem az egész szeletes verziót.

Csirke- vagy pulykamellfiléből is készítheti, akinek a szárnyas húsok szimpatikusabbak.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Póréhagymaleves cukkinival
  2013-10-01 19:06:31, kedd
 
  Póréhagymaleves cukkinival

Hozzávalók:
3 szál póréhagyma
1 db zsenge cukkini (kb. 20-25 dkg)
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl főzőtejszín
1 dl tej
1 liter zöldségleves alaplé /készíthetjük leveskockából is/
2 evőkanál vaj, vagy Rama

tört színes bors

Elkészítés:
A póréhagymát, a cukkinit és fokhagymát feldaraboljuk, felengedjük a zöldséglevessel, majd lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Botmixerrel pűrésítjük, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, valamint a vajat. Sózzuk, borsozzuk, kihűtjük.

Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalhatjuk pirított mandulaszirommal meghintve is.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Grillezett kecskesajt ruccolával
  2013-10-01 19:02:03, kedd
 
  Grillezett kecskesajt ruccolával

Hozzávalók:
20 dkg keményebb natúr kecskesajt
liszt

olívaolaj
őrölt színes bors
ruccola saláta
(narancsos) balzsamecetkrém
3-4 szem friss eper

Elkészítés:
A sajtot ujjnyi szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés olívaolajjal megkent grillrácson vagy serpenyőben barnára pirítjuk. A ruccolát megmossuk, lecsepegtetjük, majd meglocsoljuk balzsamecettel, pici szűz olívaolajjal, megszórjuk egy kevés színes őrölt borssal, majd pár szem epret szeletelünk rá. A sajtot a ruccolahalom tetejére halmozzuk.

Megjegyzés:
Isteni mediterrán vacsora.

A receptet -Marcipán- küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Töltött füge
  2013-10-01 18:57:27, kedd
 
  Töltött füge

Hozzávalók:
8 füge
15 dkg friss kecskesajt
2 evőkanál sovány túró
3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható)
2 ágacska citromfű
2 teáskanál méz
3 teáskanál ribizlilikőr

Elkészítés:
A fügéket megmossuk, megszárítjuk, és úgy vágjuk félbe, hogy a gyümölcsök alja egyben maradjon, így tudjuk kiszedni belőlük a gyümölcshúst. A friss sajtot elkeverjük a túróval, a pirított fenyőmaggal, a finomra vágott citromfűvel és a füge húsával. A masszát az üres fügehéjba töltjük. A mézet elkeverjük a likőrrel, és a keveréket a gyümölcsökre csepegtetjük.

Megjegyzés:
Adagonként kb. 145 kalória, 4 g fehérje, 9 g zsír, 12 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 25 perc

Forrás:Mindmegete.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Spenótos-kecskesajtos csirkemell
  2013-10-01 18:53:12, kedd
 
  Spenótos-kecskesajtos csirkemell

Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
30 dkg friss spenót
10 dkg friss kecskesajt
5 vékony szelet pármai sonka
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 dkg vaj, vagy Rama
oregánó
bazsalikom
cayenne bors

bors

Elkészítés:
A csirkemelleket hosszában félbevágjuk, majd bedörzsöljük őket az oregánóval, a bazsalikommal, a cayenne borssal és a sóval. Hűtőbe rakjuk kb. 1 órára. A spenótleveleket alaposan megmossuk, a szárakat letördeljük róla. Forrásban lévő vízbe dobjuk, majd mikor megfőtt, leszűrjük. Mikor kihűlt, apróra vágjuk, vagy turmixgépben összeturmixoljuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk, rádobjuk az a spenótot, megsózzuk, borsozzuk, majd kb. 2 percig pirítjuk. A csirkemellekre felhevített serpenyőben kérget sütünk kb. 1 perc alatt, majd egy kivajazott hőálló tálba rakjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A pármai sonkát rárakjuk a húsra, majd a spenótot rétegezünk a tetejére. A kecskesajtot ráreszeljük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Párolt basmati rizs illik hozzá, de én gnocchival és friss salátával szeretem a legjobban.

Megjegyzés:
A receptet Akisut84 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mndmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1870
  • e Hét: 6384
  • e Hónap: 11422
  • e Év: 141129
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.