Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Csokoládés-szilvás rétes
  2013-10-10 15:55:48, csütörtök
 
  Hozzávalók 3 rúdhoz:
2 kg szilva kimagozva, félbe vágva
20 dkg nádcukor
2 kk őrölt szegfűszeg
1 dl szilvapálinka
30 dkg durvára vágott dió
kb 20 dkg zsemlemorzsa (jó minőségű)
10 dkg csoki lencse (vagy apróra vágott étcsoki)
5 dkg vaj
1 csomag réteslap

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egymásra fektetünk három réteslapot, és az alsó kettőt alaposan megkenjük olvasztott vajjal. A szilvát elkeverjük a cukorral, szegfűszeggel, és a pálinkával. Harmadát a réteslap hosszú oldalára halmozzuk, majd meghintjük dióval és csokilencsével. Csak utána szórjuk meg zsemlemorzsával. Szorosan feltekerjük, a két végét behajtjuk, hogy ne folyjon ki.
A tetejét is megkenjük vajjal, majd villával megszurkáljuk.
Kb. 25 perc alatt sütjük szép pirosra.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Langalló
  2013-10-10 15:32:19, csütörtök
 
  Kenyérlángos

Hozzávalók:
80 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 teáskanál só
3,5 dl-4 dl víz amennyit felvesz,hogy jól gyúrható legyen
csipet cukor
500 ml tejföl
20 dkg sajt reszelve
esetleg fokhagyma

Elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd a liszthez tesszük a sóval és lágy ,de nyújtható tésztát dagasztunk. Majd kelesztőtálban vagy egy ruhával letakart tálban kelesszük 20 percet. Ha megkelt 1-2 cm vastagságú tésztát nyújtunk és megkenjük a tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.Ha valaki szereti akkor szeletelhet vagy törhet fokhagymát a tejfölbe nagyon finom így is.

Ez egy nagy tepsi
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így működik a gyomor
  2013-10-10 14:42:27, csütörtök
 
  Emészthető tudnivalók

Annak ellenére, hogy a gyomorban valódi emésztés gyakorlatilag nem folyik, emésztőrendszerünk egyik legfontosabb része. Mi történik vajon az ide kerülő táplálékkal? Ismerjük meg a gyomor működését közelebbről is!

Az étel puszta elképzelése is megindíthatja az emésztést, de általában az ínycsiklandó falatok látványa, illata és megízlelése adja az idegrendszeri és hormonális szabályozás alatt álló gyomornak az első jelet az emésztőnedvek fokozott termelésére. Így mire a falatok megérkeznek a gyomorba, ott már minden készen áll az emésztésre. Kicsit tudományosabbra véve a dolgot, három szakaszra lehet elkülöníteni a gyomornedv elválasztását. Az első szakaszban meglátjuk, megszagoljuk és megízleljük az ételt. Mivel mindez a fejünkben és a fejünkben található érzéksejtek segítségével történik, kefalikus fázisnak hívják. A második szakaszban a lenyelt falat már közvetlenül érintkezésbe kerül a gyomor nyálkahártyájával, ezért nevezik gasztrikus fázisnak.

A táplálék gyomorba kerülésével a gyomoralap tágulása és a megkezdődött emésztés további gyomornedv-termelésre serkentő jelet ad. Az antrum nyálkahártyájában a sósavelválasztást szabályozó gasztrin nevű hormon termelődik, ami a véráramba jutva közvetetten hat a gyomor savelválasztó sejtjeire, ami jó példa az emésztés hormonális szabályozására. A termelődő gyomornedv mennyisége legfőképp a táplálék mennyiségétől és minőségétől függ; a fűszerek jó része, az alkohol vagy a koffein serkentik a gyomorsavtermelést, ami ugyanakkor nem független a lelki és környezeti hatásoktól sem. Végül az intesztinális fázisban a gyomortartalom fokozatosan a patkóbélbe (duodenum) továbbítódik. A táplálék ilyenkor már csupán visszahat a gyomorra, melynek nyomán a mirigyek emésztés idején bőséges nedvtermelése alábbhagy.

Emésztőnedv termelés 7*24 órán át hetente

A gyomornedvtermelés mennyisége tehát a táplálkozás és emésztés függvényében változik. Naponta összesen mintegy 1,5-3 liter képződik. A szerv éjszaka sem tétlen; nyugalmi állapotban is végez perisztaltikus mozgást, és - még ha lassabban is - ilyenkor is képződik gyomornedv. Így mindig elegendő emésztőnedv áll rendelkezésre, ha táplálék érkezik. A gyomornedv folyamatosan távozik is a gyomorból, az öblítés folyamatos. A termelődő gyomornedv legfontosabb alkotói tehát a víz, különböző fehérjék, köztük az emésztést végző enzimek; a pepszin és rokonai, a gyomornyálkahártyát védő lúgos kémhatású nyálka, valamint az enzimműködéshez szükséges a sósav (hidrogén-klorid, HCl).

Hogyan képződik bennünk sósav?

A fedősejtek sósavtermelése külön figyelmet érdemel, hiszen rendkívül összetett biokémiai folyamatról van szó. Az igen nagy koncentrációban jelenlévő sósav 0,9-1,5 közötti pH-értéket hoz létre a gyomor belsejében. Ez a sósavat elválasztó sejtekre különösen nehéz feladatot ró, hiszen pont abba az irányba, a gyomor üregének belseje felé kell további ionokat szállítani, ahol már amúgy is nagy koncentrációban van belőlük. A feladatot a sejtek ionpumpák segítségével, jelen esetben protonpumpákkal oldják meg.

Ezt valóban úgy kell elképzelni, mintha a sejtek membránjában parányi pumpák működnének. Csakhogy itt nem kicsi motorokról van szó, hanem a sejtmembránba ágyazott apró csatornákról, melyeket összetett, a csatornákat térszerkezetük megváltozásával nyitó és záró fehérjemolekulák szegélyeznek. A protonpumpák tehát a sósavhoz szükséges hidrogéniont (protont) szivattyúznak a sejtből a gyomor üregébe. A protonpumpák akkor lépnek működésbe, ha az étel által kiváltott ingerhatásra az idegrendszer hírvivő molekula formájában erre felszólító jelet küld. A központi idegrendszer felől érkező utasítást más események is alátámasztják. Például, kitágul a gyomor, és a falában ülő receptorok a táplálékból származó vegyi anyagokra lesznek figyelmesek. A sósavképződésre a gyomor kiürülése és vékonybélbe jutása, valamint az érzékelt igen alacsony pH-érték is visszahat. Ha nincs szükség sósavra, sokkal kevesebb termelődik.

Némi visszafolyás még nem kóros reflux

A gyomorszáj megfelelő záró működése mellett is előfordulhat olykor, hogy ha a gyomorban kicsivel nagyobb a nyomás, mint a nyelőcsőben, akkor felül némi sósav folyik a gyomorszáj fölé, ami marja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez a kellemetlenség természetesnek tekinthető, és a szervezet megfelelően tudja is orvosolni. Fokozott nyáltermeléssel és nyelőcső-perisztaltikával viszonylag hamar megszüntethető a kellemetlen, maró érzés. Igazi problémát csak akkor jelent, ha gyakran és tartósan jelentkezik visszafolyás, ami maradandó károsodást okoz a gyomorszáj és a nyelőcső alsó harmadának nyálkahártyáján
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Megbocsátás
  2013-10-10 12:48:36, csütörtök
 
  Csak a gyermek tud igazán megbocsátó lenni.

Olyan elegánsan, és nagyvonalúan képes felülemelkedni az őt ért sérelmeken, bántásokon, hogy megszégyenülhet a felnőtt ember!

A rend, a tárgyak mindig ugyanarra a helyre való pakolása az elsődleges feladat, amit meg kellett tanulnunk. A vakoknak a rendszer a legfontosabb dolog a világon, s ezt közösen kell kialakítani, úgy, hogy az egész életén keresztül jól szolgálja a kényelmét, és tudását. Nem akartam kicsi fiam kiszolgálójává válni, így már ekkor alakítgattuk a saját rendszerét, ami a mai napig működik.

Pl.: a szekrényében a ruhák elhelyezkedése: nadrág, mellette pulóver, mellette ingek, majd pólók.

A fehérneműs fiókban pedig: alsónadrág, zokni, mellette pizsamák.

A játékos polcán is ,,rendnek" kellett lenni, hogy mindig megtalálja azt, amivel játszani szeretne.

A magnókazettákkal nem volt gond, azt a füléhez emelte, megrázta, s megmondta, mit tartalmaz.

A mindent mindig ugyanoda alapelvvé vált nálunk. A konyhafelszereléstől kezdve az ágynemű huzatig bezárólag mindennek állandó helye van, így fiamnak ma már nem kell semmit magyarázni, hogy mi hol van, elég a feladatot elmondani, s önállóan elvégez bármit.(Mosogatás, ágyhúzás, hajtogatás, vasalt ruhák elpakolása, stb.)

Jánoska öt éves volt, Maya mászó korszakát élte, reggeltől estig másból sem állt az életem, mint kakis feneket, és taknyos orrot törölni. Az éjszakám Mayani fogzása miatt nem volt zavartalan, így a rendrakást Janának maradt. Ebben az időszakában egyre kevesebbet segítettem neki, önálló feladatokat adtam, kezdtem kialakítani benne a rend fontosságát, ösztönözve a saját igény kialakulását.

Jana ugyanolyan kisfiú volt, mint látó társai, nem mindig azt tette, amire kértem, hanem sokszor azt, amit ő akart. Mint az öt éves gyermek, akinek már van egy kis rálátása a világ dolgaira, van önálló akarata, s az nem mindig egyezik az enyémmel.

Ebéd előtt legalább ötször kértem, hogy pakoljon össze, amit azért sem tett meg. A gyermek ilyen. Nem jó, vagy rossz: gyermek.

Mérges lettem, s ráveszekedtem: ha nem teszel rendet öt perc alatt, le is út, fel is út, mehetsz szolgálni, három nap egy esztendő, majd csak kitelik!

Jó idő volt, nyitva volt az ajtónk, Nyugodt voltam, hiszen a külső folyosóajtót minden család kulcsra zárta, a magunk, s gyermekeink védelmében.

Tettem a dolgom, míg a nagy csendre megszólalt bennem a vészjelző.

Keresem a fiacskám, sehol sincs.

Szaladok a szomszédhoz, nála sincs.

Döbbenten vettem észre, hogy a folyosó ajtaja nyitva. Idős szomszéd nénink elfelejtette kulcsra zárni!

Megállt bennem a lélegzet: pici a fiam, vak is, mi történhetett, hova lett? Elrabolták? Eltekergett? Szomszédol? Rendesen bepánikoltam. Az ember ilyen helyzetekben mindjárt a legrosszabbra gondol.

Kiabálásomra összeszaladtak a ház lakói, mindenki Janikám kereste.

Mint az űzött vad, rohantam az utcán, talán az anyai szív súgta meg, merre induljak.

Nem messze tőlünk egy autószerelő műhely volt, s látom, hogy az egyik munkás kisfiamat kézen fogva, ballag az utcán hazafelé. Fiam karján lóg a gaj-gaj takarócskája, kedvenc játéka,- mazsola malaca -kezében, hóna alatt fél pár kiscipő.

Az ölembe kaptam az én kis szökevényemet, agyonpuszilgattam, s kérdem, hol tekeregtél, Manócska? Mire Ő: elmentem szolgálni, mert nagyon megharagudtam rád, de már hazajövök, mert kitelt a három esztendő.

A Jóisten vigyázott a fiamra. A fiatalember, aki hazahozta, elmondta, hogy az udvaron dolgozva figyeltek fel az utcán egyedül ballagó fiamra. Látásból ismertek bennünket, tudták, hol lakunk, s mindjárt felügyelet alá vonták a fiamat. S mivel komoly szándékkal közölte, hogy szolgálatot keres, hát megengedték, hogy egy kicsit lomoljon a műhelyben, majd kis idő múlva szóltak, hogy lejárt a szolgálat, ideje hazamenni.

Kicsi fiam ekkor már örömmel indult haza.

Ebéd után lefektettem gyermekeimet, és Manócskához odahajoltam még egy pót- puszira. Gondoltam, a délutáni ébredés után azért megdorgálom egy kicsit. Minden szándékom odalett egy pillanat alatt, ugyanis a következőt mondta: Na jól van, én is adok puszit! Már nem haragszom, megbocsátok!
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Edzésben a légzés
  2013-10-10 09:39:29, csütörtök
 
  Sok ember hamar kifárad, hajlamos légúti megbetegedésekre és nem talál fáradtságára magyarázatot, hiszen egészséges, nincs komoly szervi baja. Mi lehet ennek az oka?
Kevesen gondolnának a helytelen légzésre, mint fő panasz okozójára.

Fontos szerepe van a megfelelő légzésnek szervezetünk teher és munkabíró képességének alakulásában. Ha megfelelően ügyelnénk a helyes légzésre, automatikusan növekedne munkabírásunk, kellemesebb lenne a közérzetünk és elejét vehetnénk bizonyos betegségeknek,
sőt testi elváltozásnak is. A helyes légzés nemcsak belgyógyászati szempontból előnyös, hanem esztétikai szempontból is. Aki helyesen, jól lélegzik annak általában jobb a testtartása és előnyösen befolyásolja megjelenését is.

A helyes légzésritmus
A légzés három szakaszból áll: hosszú kilégzés - rövidke szünet - mély belégzés. A kilégzést tudjuk akaratunkkal irányítani. A hosszú kilégzés és az utána következő rövid légzésszünet maga után vonja a természetes, helyes belégzést. Nem csak a kilégzés hosszú, préselésmentes elsajátítása a fontos, hanem az is, hogy a mellkas megfelelően tágulóképes legyen. A légző gyakorlatok a tüdő munkáját igen előnyösen befolyásolják, megkönnyítik. Íme, néhány egyszerű gyakorlat, ami pozitívan befolyásolja mindennapjaink teherbíró képességét.

Légzési gyakorlatok

Feküdjünk hanyatt. Mellkasunk alá helyezzünk hengerpárnát vagy egy összetekert plédet. Kezünket tegyük tarkóra, gömbölyű háttal kissé felemelkedünk, (hosszú kilégzés) majd hátunkra fekszünk és könyökünket erősen a talajhoz nyomjuk (belégzés)

Az oldalunkra helyezkedve a hengerpárnát a mellkasunk alá tesszük, alsó karunk behajlítva a fejünk alatt, a felsőt pedig kinyújtva a testünk mellett tartjuk (hosszú kilégzés) ezután emeljük
fel a felső karunkat erős nyújtózkodással a fülünk mellett (belégzés)

Feküdjünk hanyatt behajlított térdekkel. Karunk a testünk mellett legyen kinyújtva.
Egy súlyosabb könyvet helyezzünk hasunkra. Ebben a helyzetben végezzünk hosszú,
erőteljes de préselésmentes lélegzéseket - ezáltal a könyv emelkedik, majd süllyed.

Üljünk le egy székre vagy álljunk egyenesen. Tekerjük körbe hosszú törölközővel mellkasunkat. Fogjuk meg a törölköző két végét ellentétes kezünkkel, húzzuk össze mellkasunkat a törölközővel, (erős kilégzés) majd engedjük lazára a törölközőt (belégzés).

Fontos hogy a gyakorlatokat szellőztetés alatt, után végezzük. Légzésünk mindig legyen préselésmentes, természetes. Munka vagy sport közben is ügyeljünk a helyes légzésünkre, soha ne kapkodjuk a levegőt, ne tartsuk vissza lélegzetünket.

Ha a tanácsokat megfogadjuk minden munkát könnyebben, kevesebb energiaráfordítással végezhetünk majd és bármilyen nehéz megterhelés után - odafigyelve légzésünkre - a pulzusunk percek alatt rendeződni fog.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A harkányi gyógyvíz
  2013-10-10 09:08:48, csütörtök
 
  A híres fürdőváros, a ,,reumások Mekkája", a Villányi-hegység déli oldalán található, nagyjából félúton Pécs és a horvát határ között. A Harkányi Gyógyfürdő kénes vize szinte egész Európából vonzza a gyógyulni vágyókat. A fürdő eredete 1814-re vezethető vissza. Akkoriban a falu birtokosa a Batthyány család volt, és éppen azon munkálkodtak, hogy az állataiknak nagyobb legelőterületük legyen.

Ezt a Gyűd és Harkány közötti mocsaras terület lecsapolásával akarták elérni.
Akkoriban ez hosszabb ideig tartott, kézi munkával dolgoztak a munkások. 1823-ban az egyik jobbágy, nevezetesen Pogány János a feltörő vízben áztatta a fájós lábát, amitől hamarosan meggyógyult. Természetesen ennek híre ment, így a Batthyányiak is felismerték a víz gyógyító erejét.

Egy évvel később a Büdös-rét helyén nekiláttak a fürdő építésének. 1866-ban Magyarország első hévízkútja is megkezdte a működését, amelyből 62 °C-os vizet nyernek azóta is. Érdekessége a harkányi kutaknak, hogy nem túl nagy mélységből érkezik a melegvíz, az első - Zsigmond Vilmos bányamérnök által - fúrt kút mindössze 38 méter mély.

A víz összetétele alkáli-hidrogén-karbonátos kénes víz. Reumatikus panaszok, bőrbetegségek kezelésére, balesetek, műtétek utáni rehabilitácóra használható. A víz izotópos vizsgálata során már 1970-ben bizonyítást nyert az a tény, hogy a két vegyértékű kénvegyület, a karbonszulfid (COS) százötvenszer hatékonyabban szívódik fel, mint a négy vegyértékű szulfátok.
A víz alkotóelemei belégzés során is jól felszívódnak, mert a COS a vízben gáz formában van jelen, amely a nyomás csökkenésével felszabadul.

Mivel ilyen hatékony a felszívódás, ezért jól hasznosul az ízületek porcaiban, segítve azok újraépülését. A víz felhajtóereje tehermentesíti az ízületeket, a meleg víz lazítja a szöveteket, segítve ezzel is a hatóanyagok mélyre jutását. A mozgásszervi problémákon túl a pszoriázis (pikkelysömör) kezelésében bizonyult hatékonynak a harkányi víz, valamint nőgyógyászati, kismedencei bajokra is jótékony hatást fejt ki.

Érdemes hosszabb időt szánni Harkányra, erre a célra a gyógykórház is biztosít lehetőséget, de nagyon sok panzió, vendégház, nyaraló is a vendégek rendelkezésére áll a városban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyógyvizekkel és műemlékekkel vár Sárvár
  2013-10-10 09:06:23, csütörtök
 
  Talán a város neve hallatán mindenkinek a gyógyvíz, a termálfürdő jut eszébe. Vajon valóban csak ennyi vonzerő, látnivaló lenne ebben a nyugat-dunántúli kisvárosban? Természetesen sok más is akad, amiért érdemes ide ellátogatni!

Talán még a gyógyvizeit sem ismeri mindenki, így néhány szó essék erről is. Kétféle víz található Sárváron. Az egyik 1200 méteres mélységből kerül a felszínre 43 °C hőmérséklettel, a másik 2000 méterről, 83 °C melegen. A 43°C-os víz alkáli-hidrokarbonátos, kén- és radonmentes. Ez a víz mozgásszervi betegségek kezelésére, neurológiai panaszokra, rehabilitációs kezelésekre kitűnően alkalmazható. A 83 °C-os magas sótartalmú hidrokarbonátos víz jódot, fluort, brómot és nyomelemeket tartalmaz. Nőgyógyászati bajok, alhasi fájdalmak, mozgásszervi és bőrgyógyászati problémák kezelésében hatékony. A gyógyfürdő mellett erdei kalandpark várja a látogatókat. Íjászpálya, kötélpályák, mászófal kínál izgalmas kalandokat.

A város egyik nevezetessége a Nádasdy-vár. Ez a vár a város névadója is egyben: eredetileg mocsarakkal körülvett földvár lehetett, melynek létezéséről már 1288-ból származik írás. A vár többször gazdát cserélt (volt királyi birtok, aztán Kanizsai János esztergomi érsek és családja birtokolták), míg 1534-ben Kanizsai Orsolya révén férje, Nádasdy Tamás és így a Nádasdy család tulajdonába kerül. A vár igényes kialakításában nagy szerepe van Nádasdy Ferenc országbírónak, aki 1644-től kezdi bővíteni, szépíteni. Ma múzeum működik a falak között, a várkastélyt gyönyörű park veszi körül.

A vár mellett több mint kilenc hektáron terül el a védett arborétum. Eredete a 16. század közepére, Nádasdy Tamás tevékenységére vezethető vissza. Két részre tagolódik a park: az egyik része a hagyományos értelemben vett arborétum, a másik része egy ártéri ligeterdő 400 éves ősfákkal. Jelenleg több mint 300 fa- és cserjefaj található az arborétumban. Külön említést érdemel a négy részből álló tórendszer. A kilenchektárnyi vízfelület csónakázásra, horgászatra alkalmas, de télen korcsolyázni is lehet itt.

Négy templom, kastélyok, impozáns műemlékek találhatók ebben a Rába-parti városban, de emellett számos rendezvény is színesíti Sárvár életét. Ilyen többek között a Nádasdy Történelmi Fesztivál, a Nemzetközi Folklór Napok, az Országos Mazsorett Fesztivál, a Fúvószenekari Verseny vagy a Nemzetközi Motoros Találkozó.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bükfürdő – az ország második legnagyobb fürdője
  2013-10-10 09:04:12, csütörtök
 
  14 hektárnyi terület, 32 medence, 5200 m2 vízfelület. Már a számokból is kiderül, hogy Magyarország egyik legnagyobb fürdőhelyén járunk, Bükfürdőn. A fürdő története - mint számos más esetben is - kőolajat kutató fúrásokkal kezdődött 1957-ben. Ekkor találtak rá 1280 méteres mélységben az 58 °C-os, magas ásványianyag-tartalommal rendelkező vízre. Az alkáli hidrogén-karbonátos, magas kálcium-, magnézium- és fluortartalmú gyógyvíz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére hatékonyan alkalmazható. Belsőleg (ivókúra) gasztroenteorológiai betegségek gyógykezelésére használható.

A fürdőhely 1962-ben kezdte meg a működését az első medence átadásával. Mára az árnyas fákkal borított parkban harminckét nyitott és fedett, ill. részben fedett medencével várják a vendégeket. A gyógyvizes medencékben 32-38 °C-os a vízhőmérséklet, a sportmedencék vize 26-28 °C-os. Természetesen gondoltak a legkisebbekre is, biztonságos gyermekmedencékben pancsolhatnak. A fürdőbelépő ára tartalmazza a csúszdapark korlátlan használatát is, így a négy pálya közül mindenki kipróbálhatja a korának és bátorságának megfelelőt.

A 14 hektáros parkban modern játszótér várja a gyerekeket, míg a játékos kedvű felnőttek a sportpályákon tehetik aktívvá a pihenést. Többek között strandfoci, minigolf, tollaslabda, focipálya, strandröplabda, strandkézilabda, lábtenisz, asztalitenisz közül választhatnak. Ha megéheznénk, számos vendéglő és büfé gondoskodik arról, hogy megtaláljuk a kedvünkre való finomságokat.

A szépülni vágyókat a gyógykezeléseken túl masszázs, manikűr és pedikűr is várja.
A fürdő télen is fogadja a kikapcsolódni vágyókat. Az élményfürdő akár éjszakai fürdőzésre is használható egész évben. Különleges élményt nyújt a beltéri csúszdarendszer a színes fényeffektekkel. A szaunázás szerelmeseiről az új, összesen 150 fő együttes befogadására képes ,,szaunavilág" gondoskodik. A nemrég átadott zöldtetős (füvesített) pihenőépület fűtött pihenőfelületeivel, pihenőágyakkal, játékokkal, baba-mama szobával áll a vendégek rendelkezésére. WiFi szolgáltatás is elérhető a fürdő területén.

Összességében elmondható, hogy az egykori kutatófúrásból feltörő vízre épült strand az elmúlt ötven év során egy európai színvonalú, egész évben használható komplex szabadidő- és wellnessközponttá nőtte ki magát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lokma-török fánk
  2013-10-10 08:20:48, csütörtök
 
  Hozzávalók:
A sziruphoz:
2 csésze cukor, 1,1/2 csésze víz, 1 fél citrom.

A fánkhoz:
1 ,1/2 csésze liszt, 1 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2,5 dkg élesztő, 1 db tojás, víz

Elkészítés:
Elsőnek a szirupot készítjük el, hogy amíg sül a fánk az kihűljön.
Egy kisebb edénybe tesszük a vizet, hozzáadjuk a cukrot
belefacsarjuk a fél citrom levét,
és a héját is beletesszük. (Érdemes a citromot előtte jól megmosni, kissé ledörzsölni a héját.)
Majd az egészet jól összefőzzük.
Ha elkezd forrni még kb. 5 percig, forraljuk. De kb 2 perc után a citrom héját kivesszük.
Hagyjuk kihűlni.

A fánkhoz a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, a morzsolt élesztő
és egy kevés vizet.
Ahogy összekeverjük, adjuk hozzá a vizet, kb. galuska sűrűségű tésztát készítünk,
amit letakarva meleg helyre teszünk 1 órát kelni.

Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, ebben fognak kisülni a fánkok.
A megkelt tésztából egy keveset a kezünkbe veszünk és a tenyerünket összeszorítva,
úgy hogy a mutató és hüvelykujjunk között kijövő tésztából kisebb golyókat formázunk,
amit egy vizes vagy olajos kanál segítségével a forró olajba tesszük.
Elég gyorsan sülnek, így figyeljünk rájuk.
A szép pirosra sült fánkokat a kihűlt szirupba szedjük, ahol ízlésünk szerint hagyjuk őket.
Én 1-2 percig hagytam csak.
Mivel kissé megszívják magukat, ha valaki szereti akár tovább is hagyhatja őket picivel.

Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/lokma-torok-fank/
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1258
  • e Hét: 4125
  • e Hónap: 10497
  • e Év: 61288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.