|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 16
|
|
|
|
2013-10-14 19:22:43, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
50-60 dkg zsenge tök
25 dkg túró
1 közepes hagyma
1 tojás
2-4 evőkanál liszt
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 kis csokor kapor
só, bors
A sütéshez
olaj
Elkészítés
Hosszában félbevágjuk a tököt, kikaparjuk a magját, meghámozzuk és legyaluljuk. Hozzákeverjük a túrót, a nagyon apróra vágott vagy reszelt hagymát, a tojást,
a lisztet. (Az utóbbi mennyisége a túró nedvességétől függően változhat.)
Jól elkeverjük a masszát, majd aprított kaporral, petrezselyemzölddel, borssal és végül sóval ízesítjük.
Két kanál segítségével kisebb pogácsákat szaggatunk a keverékből, és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük.
Melegen, kevés aprított petrezselyemmel megszórva, joghurttal, zöldségekkel kínáljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-10-14 19:14:28, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
Hozzávalók egy nagy befőttesüveghez (4250 ml)
3-3,5 kg fejes káposzta
1 szelet (kovászos) kenyér
só, szemes bors, köménymag, csöves paprika, darabka torma
Elkészítés
Lehúzzuk a káposztáról a külső, fonnyadt, földes leveleket. Gerezdekre vágjuk, és kihasítjuk a torzsáját. Jó vékonyra legyaluljuk. (Konyhai robotgéppel dolgozva megkíméljük magunkat a készítés legnehezebb részétől.)
Kimosunk egy nagy uborkásüveget, és kezdjük beletölteni a káposztát. Rétegenként lenyomkodjuk, de nem döngöljük le nagyon, hogy biztosan ki tudjon jönni belőle a levegő. Ízlés szerint szemes borsot, csöves paprikát, tormát, köménymagot szórunk a rétegekre. Ha tartósítani szeretnénk a káposztát, akkor érdemes a borsot leforrázni, hogy elpusztítsuk a ráncos héján megülő mikroorganizmusokat. A nagy uborkásüvegbe 2,5-3 kg káposzta fér. Miután megtöltöttük, felöntjük vízzel, amelyben feloldottunk 3 evőkanál sót. A tetejére teszünk egy darabka kenyeret - lehetőleg kovásszal sütöttet -, és kis tányérral lefedjük az üveget (nem kell légmentesen lezárni). Kávéfilterbe, papírszalvétába vagy konyhai papírtörlőbe csomagolva egyben kiemelhető a kenyér, nem esik szét. Szobahőmérsékleten hagyjuk megsavanyodni a káposztát. A kenyérnek nem kell végig rajta maradnia: amikor látjuk, hogy alaposan beindult az érés, levesszük. Ha kilógna a káposzta teteje, sós vizet töltünk rá. Az üveget tálcára állítjuk, hogy ne kelljen konyhát takarítanunk, ha kihabzana belőle a lé. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor legalább egy éjszakára, vagy akár a káposzta teljes megsavanyodásáig 40-50 fokos sütőbe tesszük az üveget.
Eddig tulajdonképp ugyanazt csináltuk, mint az uborka kovászolásakor. Nem nagyon érdemes fél üveggel savanyítani, mert az után is ugyanannyit kell mosogatni, pakolni. Ha nem fogy el egyszerre a káposzta, és nem szándékozunk 1-2 héten belül felhasználni, akkor a maradékot konzerválnunk kell. Ehhez csavarkupakos üvegbe tesszük, és kigőzöljük. Hagyományos módon, vízfürdőben forralva addig melegítjük, amíg gyöngyözni nem kezd az üvegben levő folyadék, amelynek ekkor 80 fok körüli a hőmérséklete. Ez elég a tartósításhoz. Hőmérséklet beállítására alkalmas villanytűzhely sütőjében 90 fokon, lehetőleg légkeveréssel hőkezeljük a tepsibe állított üvegeket. Legalább 1,5-2 óra kell ahhoz, hogy a tartalmuk közepe is átmelegedjen.
Tipp: a fűszerezést tetszés szerint módosíthatjuk. Sok helyütt előszeretettel szórnak bele birsalmagerezdeket is. A gyönyörű színek kedvelői készítsék el egyszer lila káposztából. |
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-10-14 19:04:36, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
1 egész csirkemellfilé
3 evőkanál dijoni mustár
3 evőkanál méz
só, olívaolaj
A salátához
3 friss zellergumó
1 csokor kapor
2 evőkanál citromlé
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál dijoni mustár
7 dkg majonéz
4 evőkanál tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés
Megtisztítjuk és hosszában felszeleteljük a csirkemellet, majd nagyon kevés sót szórunk rá (óvatosan, mert a dijoni mustár elég sós). Összekeverjük a mézet a mustárral, és a felét a csirkemellre kenjük. Olívaolajjal kikent teflonserpenyőben kis lángon, időnként meg-forgatva 15 percig sütjük a húst, amíg szép színe nem lesz. Végül hozzáöntjük a mustáros szósz másik felét is, és pár percig tovább sütjük.
A salátához vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk a hámozott zellergumókat. Kis tálban összekeverjük a tejfölt, a mustárt, a majonézt, az apróra vágott kaprot és a zúzott fokhagymát, majd az aprított zellerre öntjük.
Az egészet alaposan összekeverjük, és petrezselyemmel díszítjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2013-10-14 19:01:00, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
50 dkg csirkemáj
3 kisebb zsenge tök vagy cukkini
1 fej fiatal fokhagyma zöldjével együtt
2 szál friss csombor (borsikafű)
50 ml olaj
só, bors
1 teáskanál pirospaprika
50 ml vörösbor
Elkészítés
Megmossuk és hámozatlanul vékonyan felkarikázzuk a tököt. Felforrósítjuk az olaj háromnegyedét, rádobjuk a tököt, és mérsékelt tűzön, gyakran kavargatva kb. 10 perc alatt roppanósra pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és csombort, sózzuk, borsozzuk, kavarunk rajta néhányat, és már le is vesszük a tűzhelyről.
Felforrósítjuk a maradék olajat, rádobjuk a megmosott csirkemájat, és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Ekkor mérsékeljük a lángot, megszórjuk sóval-borssal a májat, és körülbelül 5 percig a saját levében hagyjuk párolódni. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, hozzáöntjük a bort, és addig pároljuk az egészet, amíg zsírjára nem sül.
Ügyes időzítéssel a máj és a tök egyszerre készül el. |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2013-10-14 18:01:16, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
15 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg porcukor
1/2 zacskó sütőpor (6 g)
csipetnyi só
10 dkg vaj
2 kisebb tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
tej (ha szükséges)
a töltelékhez:
20 dkg mák
10 dkg mazsola
kevés rumaroma
késhegynyi őrölt fahéj
2-3 evőkanál méz
Elkészítés
A töltelékhez a mazsolát kevés vízzel felforraljuk. Hozzáadjuk a mákot, a mézet és az ízesítőket. Pár perc alatt sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A cukorral és a sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliakivonatot. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle, szükség esetén kevés tejet adunk hozzá. 3-4 cm átmérőjű hurkát sodrunk belőle, és egyforma nagyságú darabokra szeleteljük. Mindegyiket golyóvá formázzuk, és a hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk bele. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy 1-2 cm távolságot hagyunk közöttük, mert sütés közben nőni fognak.
Kiskanállal mindegyik mélyedést bőven megtöltjük mákos töltelékkel. 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a tészta széle épp csak színesedni kezd. Pár perc hűlés után levesszük a tepsiről. Jól záródó dobozban néhány napig eláll. |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-10-14 17:10:40, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
Hozzávalók 4 személyre
1,5 kg hibátlan héjú krumpli
50 dkg gomba (többféle is lehet)
2 dl tejszín
2 babérlevél
8-10 szál petrezselyemzöld
1 teáskanál őrölt pirospaprika
őrölt bors
örölt kömény
só
1 evőkanál olaj
a tálaláshoz: tejföl (elhagyható)
Elkészítés
A krumplit alaposan megsikáljuk, és héjában megfőzzük. Közben a megtisztított gombát az olajon sütni kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk néhány csipet őrölt köménnyel, és addig főzzük, míg a leve el nem párolog. Megszórjuk a pirospaprikával, átkeverjük,
felöntjük a tejszínnel, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
A krumplit héjastól négybe vágjuk, a felét hőálló tálba rendezzük. Rákanalazzuk a gomba felét, erre a többi krumpli, majd a maradék gomba jön. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Tálaláskor meglocsolhatjuk tejföllel. |
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-10-14 17:06:19, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
25 dkg sajt
25 dkg gomba
25 dkg főtt kukorica (konzerv is lehet)
2 dl tejszín
1 nagy csokor petrezselyemzöld
só
őrölt bors
reszelt szerecsendió
olaj
a tálaláshoz: pirítós (elhagyható)
Elkészítés
A megtisztított, felszeletelt gombát egy evőkanál olajon, sózva, borsozva addig sütjük, amíg a leve el nem párolog. Felöntjük a tejszínnel, beletesszük a kukoricát és a csokorba kötött petrezselymet (néhány szálat félretehetünk belőle díszítésnek), megszórjuk szerecsendióval és felöntjük 1 liter vízzel. Negyedórát főzzük. Kivesszük a petrezselymet és a levesbe szórunk 15 dkg reszelt sajtot. Ha kell, utánaízesítjük sóval, borssal, és öt percet lassú tűzön forraljuk.
Forrón, a maradék reszelt sajttal és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Pirítóst adhatunk mellé. |
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2013-10-14 16:40:30, hétfő
|
|
|
A Skorpió veszélyes, ez érvényes mind az állatra, mind a csillagjegyre. Életigenlő, élvezi az életet, de mindig gondja van arra, hogy maga válassza meg a környezetét és a barátait. A Skorpió szülöttje tudja, mit akar.
A Skorpiót vonzerő és érzékiség, a párja érzelemvilágának és az élet szép oldalának ismerete jellemzi, azonban ne akarjunk lelkesen egy Skorpió legjobb barátja lenni, mert ha ő legjobb barátot vagy társat szeretne, akkor megkeresi magának a legjobbat.
Kitartó és üdítő - a Skorpió
A Skorpiót kitartás és erős akarat jellemzi. A Skorpió minden területen képes érvényesülni, tudja, mit kell tennie a túléléshez, mégis élvezni képes az ,,édes életet". A nyár, jó ételek, művészet, kultúra és erotika nem idegenek a Skorpió számára. A Skorpió csillagjegy nem egy szürke egér, feltűnő, tudja, mi áll jól neki. Az unalom nem szerepel a Skorpió szókincsében, mindig új kihívásokat és élményeket keres magának. Ami negatívan hangzik, az valójában egy jól sikerült kombináció, mert a Skorpió képes irányítani, de meghallgatni is, érzékeny és türelmes - egy olyan tulajdonság, amely sok csillagjegynél hiányzik. A természetes kíváncsisága és kitartása miatt a Skorpió sok új tapasztalatot gyűjt, ami őt személyiségként nagyon érdekessé és karizmatikussá teszi.
Skorpió csillagjegy: értelem és érzelem
Aki felbosszant vagy akár megsért egy Skorpiót, sokáig próbálkozhat a szívét vagy barátságát visszanyerni. A Skorpió tudja, hogyan kell másoknak fájdalmat okozni, valóságos ,,méreginjekció" tud lenni. Az alázatosságot nem a Skorpiónak találták ki, de ha egy igazi Skorpió megfog valakit, mindig gondja van arra, hogy a partnerének is jó sora legyen. Ezt a szerető gondoskodást és támogatást aligha találjuk meg más csillagjegyeknél ennyire határozottan, pláne hozzá azt az elbűvölő bájt, amellyel mindenkit az ujja köré csavar.
A Skorpió nemeskövei: gránát, azurit.
Színei: vörös, narancs.
Jó párosítások: Rák, Halak, Bak. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2013-10-14 16:37:24, hétfő
|
|
|
Az ember időskorban hízik, ez teljesen normális, de természetesen nem szeretne senki feldagadni, mint egy kelt gombóc. Az időskori fogyáshoz azonban a normál diéták nem alkalmasak, akár veszélyesek is lehetnek, ezért alaposan tájékozódnunk kell.
Mivel az anyagcsere erősen megváltozott, és maga a szervezet sem olyan vitális már, mint 20 évesen, egy szabályos diéta rendkívül veszélyes lehet, éppúgy, mint a gyors és intenzív fogyás.
Ezért időskorban a fogyás ne arról szóljon, hogy lehetőleg sok kilótól szabaduljunk meg, hanem sokkal inkább arról, hogy a táplálkozásunkat egészségessé és tartalmassá alakítsuk, ami kihat a fittségünkre és az általános hangulatunkra is. Az időskori fogyás - ha helyesen kezeljük - egész más életérzést válthat ki. Hogyan csináljuk?
Teljes értékű ételek
Teljes értékű ételek
Gondoskodjunk kiegyensúlyozott táplálkozásról, vagyis teljes kiőrlésű termékek, sok fehérje (túró, joghurt és sajt), gyümölcs és zöldség bőséges mennyiségben, és egészséges zsírok (növényi olajok). A zsírban sült ételeket, a fehér kenyeret és a nagyon zsíros húsokat kerüljük, ehelyett részesítsük előnyben a pulykát vagy csirkét.
Zsírok kerülése
Próbáljuk meg kerülni a zsírokat, amennyire lehet. Bánjunk takarékosan a vajjal, ha sütünk, használjunk növényi olajokat (repce-, lenmag- vagy olívaolaj), amelyek nagyon egészségesek. Bevásárlásnál is figyeljünk az élelmiszerek zsírtartalmára.
Kisebb étkezések
Három nagy étkezés helyett az adagokat csökkentsük, és cserébe kényeztessük magunkat köztes étkezésekkel. Itt diófélékre, gyümölcsre gondolunk elsősorban. Így nemcsak jobban érezzük magunkat, hanem az emésztésünk is hálás lesz érte, és a nagy étkezések között sem érezzük magunkat gyengének.
Ivás
Ne felejtsük el az ivást, akkor is, ha talán nem érzünk szomjúságot, igyunk naponta legalább egy litert. Ha ez nehezünkre esik, töltsünk teát, vizet, vagy - lehetőleg hígított - gyümölcslét flakonokba, hogy áttekintésünk legyen.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
2013-10-14 15:26:52, hétfő
|
|
|
Azonban az ősz és a hőmérséklet csökkenése nem egyenesen arányos súly felszedéssel. Örömmel tudatom mindenkivel, hogy számos olyan sport van, amit ebben az évszakban is lehet csinálni.
Örök klasszikusok
Futáshoz és kerékpározáshoz az őszi időjárás is tökéletesen megfelelő lehet. Ezek ugyan alapvetően nem csapat sportok, de egy csoportos kocogás vagy bringázás a gyönyörű őszi erdőben nemcsak egészség és alak megőrzésre kiváló, hanem remek társasági program is.
A konditermek is egész évben tárt kapukkal várják a sportolni vágyókat. Ez ugyan kicsit költségesebb, mint az előző két mozgásforma, de a hatása szemmel látható rövid időn belül.
Valamint időjárástól teljes mértékben független, hiszen beltéri elfoglaltság.
Ha emellett döntünk, ne felejtsünk el profi segítséget kérni a kezdetekhez.
Mivel izmaink túlerőltetése vagy a gyakorlatok helytelen alkalmazása károkat is okozhat.
A szabadtéri lubickolások időszakának ugyan már vége, de az uszodákban és termálfürdőkben
az úszás szerelmesei egész évben hódolhatnak szenvedélyüknek. Az úszás mindenki számára könnyen elsajátítható mozgásforma, nem mellesleg az egyik legegészségesebb sport.
Naptej és napszemüveg helyett egy plusz törölköző, egy köntös és egy hajszárító a táskába
és már lehet is indulni.
Néhány újdonság
Újabban a lovaglás is a felkapott sportok közé kezd tartozni. Mára már hazánkban is számos ágazata fellelhető ennek a rendkívül élvezetes mozgásformának. Bár ez a sport is alapvetően szabadtéri, de a fedett lovardák rossz idő esetén is lehetőséget biztosítanak a gyakorlásra.
A legnagyobb pozitívuma a lovaglásnak talán az, hogy nem csak egy egyszerű sport. A lovasnak és a lónak összhangot kell találnia és szavak nélkül kell kommunikálniuk és megérteni egymást. Így a lovas megtanul felelősséget vállalni négylábú társa iránt. Rendkívül mély és bensőséges viszony alakulhat ki a két fél között. Ez a sport elég bonyolult és sokszínű, de pont ebben rejlik a varázsa.
Terápiaként is egyre jobban terjed ez a fajta mozgás, mivel sok izmot átmozgat és gondolkodásra is ösztökél. Ha úgy dönt, hogy lovagolni szeretne, akkor mindenképp szakképzett oktató segítségével sajátítsa el az alapokat.
A XXI. század a modern technika kora, így digitálisan is hozzáférhetünk kedvenc mozgásformánkhoz: megvehetjük dvd-n vagy megnézhetjük a videót az interneten. Ezek a lehetőséget remek alkalmat kínálnak az elfoglalt emberek számára, hiszen egy fitnesz dvd hossza általában nincs több egy óránál. Otthonunk kényelmében végezhetjük a gyakorlatokat és, ha elfáradtunk egyszerűen megállítjuk a videót, majd ha kellően kipihentük magunkat, ott folytathatjuk, ahol kedvünk tartja.
Szóval összegezve a sportolás nincs évszakhoz kötve, akinek fontos a mozgás és az élete szerves része az minden évszakban megtalálja a számára megfelelő és kedvelt sportágat. Jó szórakozást mindenkinek! |
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkről |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 16
|
|
|
|
2013. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
178 db bejegyzés |
e év: |
1531 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2140
- e Hét: 5007
- e Hónap: 11379
- e Év: 62170
|
|
|