Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Gócza Lászlóné Eszter szerkesztése
  2013-10-18 21:16:15, péntek
 
  ........

 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Szobor - víztündérek
  2013-10-18 21:03:10, péntek
 
  ...... ........... ........



........



........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A felújított Mátyás-templom megáldása
  2013-10-18 20:35:16, péntek
 
  A felújított Mátyás-templom megáldása és új oltárának felszentelése.
.........


Október 13-án megáldotta a felújított Mátyás-templomot és felszentelte az új oltárt Erdő Péter bíboros.
A főpásztor szentbeszédében az oltárról szólva elmondta: már a legősibb keresztény időkben is használatban volt. A kőből készült oltár a régi katakombákra emlékeztet minket, ahol a vértanúk sírja felett mutatták be a szentmisét. Erre emlékezve helyezi az Egyház szentek ereklyéjét az oltárba. Erre is gondolunk, amikor egy felszentelt oltáron szentmisét végzünk: közösségben vagyunk a szentekkel, egymással, halottainkkal. Főként pedig közösségben vagyunk magával Jézus Krisztussal.
Videó Link

Mátyás templom leírás Link
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szent Lukács evangélista
  2013-10-18 20:15:13, péntek
 
  Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott. Így szólt hozzájuk: ,,Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!
Lk 10,1-9

Imádság
Áldott vagy, atyáink Istene, századok századain át minden dicséretre és magasztalásra egyedül méltó, mert mindenben a te akaratod valósul meg, és nem az emberé. Te vagy az, aki megtanítod a benned hívőket, hogy akaratodat cselekedjék, és csodáidat minden időkön át hirdessék, mert Szentlelked vezet mindenkit a jóban, saját szívének és akaratának ihletése által.


Lukács evangélista a négy evangélista egyike. A keresztény hagyomány szerint a harmadik evangélium és Az apostolok cselekedetei című kanonikus bibliai könyv írója. A szíriai Antiokheia városában született. Életéről keveset tudunk: csak Pál apostol kolosszébeliekhez írt levele alapján feltételezik, hogy eredeti foglalkozása szerint orvos volt. A hagyomány azt tartja, hogy kedvelte a festészetet, képfaragást, szónoklatot. Pál apostol térítette meg, és Lukács őt követte apostoli útjában. Péter és Pál apostolok halála után bejárta Itáliát, Galliát, Dalmáciát, Macedoniát. Mások szerint tanított Egyiptomban, Líbiában, Tebaiszban. Szigorú böjttel és más vezekléssel sanyargatta magát. 84 éves korában Patrasban, Achája városában vértanúhalált szenvedett.
Achájában temettették el, de a 4. században a testét Konstantinápolyba vitték és ott az apostolokról nevezett templomban helyezték el Szent András és Szent Timóteus mellé. Fejét Nagy Szent Gergely pápa Rómába vitette Szent András templomába. Mások szerint Prágába került. Testének többi részét több más templomnak osztották szét. Padovában már 1177-től őriznek egy koponya nélküli csontvázat, amelyet - korábban Lukács evangélista ereklyéje néven tiszteltek -, és 1998-ben tudományosan megvizsgáltak aminek eredménye alátámasztja az ókori írásokat Lukácsról.
...... .......


Szent Lukács evangélista Ünnepe: október 18.
SZENT LUKÁCS Euzébiusz ókeresztény író szerint a szíriai Antiochiából származik pogány görög nemzetiségű családból. Orvos volt, de széleskörű irodalmi műveltséggel is rendelkezett, ami egy kicsit a tanultságával járt együtt. Körülbelül 40 körül tért meg. Szent Pál tanítványa, barát és munkatárs volt, talán még háziorvos is. Elkísérte szent Pált missziós utjai alkalmával. Szerénysége miatt önmagáról nem beszél írásaiban, legalábbis nem nyíltan. Római tartózkodása alatt írta meg evangéliumát, egy előkelő ismerősének, Teofilnak ajánlva. Az evangélium megírásához mindennek alaposan utánajárt, ezért nagyon sok olyan eseményt és részletet is leír, ami máshol nem található (Angyali Üdvözlet, Mária Erzsébetnél, a gyermek Jézus, az irgalmas szamaritánus, a hamis sáfár, a gazdag ember és Lázár, a farizeus és vámos imája, a vérrel verítékezés, a tékozló fiú, stb., stb.). Ezek az értékes részek megmutatják Szent Lukács csodálatos lelki tulajdonságait. Ott volt Rómában 60 körül Szent Pál kiszabadulásakor is. Ekkorra már megírta második nagy művét is, az Apostolok Cselekedeteit. Ebből ismerjük a születő Egyház életét Pál kiszabadulásáig. Ezt a könyvet is Teofilnak ajánlotta, ezt is elsősorban a pogányságból megtért keresztényeknek szánta.
- Élete alakulásáról nem sokat tudunk. Sokféle hagyomány van róla. Valószínűleg Dél- Görögországba ment, Achájába. Ott püspök volt élete végéig. Valószínűleg Patarában szenvedett vértanúhalált (Kr.u 70). Teste sokáig Tébében nyugodott, 357-ben vitték maradványait Konstantinápolyba. Lukács az orvosok védőszentje, de a festők is védőszentjüknek tisztelik. Van egy 6. századból származó hagyomány, amely Lukácsot mint festőt említi. Eszerint a Szűz Anyát állítólag megfestette volna. Rómában, de Czstochowában a pálosoknál is mutatnak Lukácsnak tulajdonított Mária-képet. A legenda alapja Lukács nagyon finoman megrajzolt Mária-képe. Szent Lukács Jézus missziós parancsát úgy teljesítette, hogy megírta az evangéliumot, és az apostolok cselekedetét. Engedelmeskedett a Szentlélek sugallatának, és maradandót alkotott.
- Éber lélekkel nekünk is keresnünk kell, hogy miként teljesíthetjük a küldetésünket, hisz Isten országában továbbra is sok az aratni való, de a munkás kevés. Kérnünk kell az aratás urát, hogy küldjön munkásokat aratásába. Mi is megtapasztalhatjuk, amit Szent Lukács megtapasztalt, amikor a mai szent leckében így fogalmaz: ,,az Úr mellém állt és erőt öntött belém." Biztosak lehetünk abban, hogy keresztény feladat teljesítésünkben az Úr mellettünk áll és erőt önt belénk. Így bátran járhatunk az Ő útján.

- Lukács (Lucas) név jelentése: az, aki maga föláll vagy ‚fölemelkedik. Vagy a Lukács a világosság (lux) szóból ered. Ő ugyanis fölállt a világ szeretetéből, s fölemelkedett Isten szeretetéhez. A világ világossága volt, mert az egész világegyetemet bevilágította. Ezt írja Máté, evangéliumának 5. részében: ,,Ti vagytok a világ világossága" (Mt 5,14). A világ világossága pedig maga a Nap. Ez a világosság a helyzetét nézve: magasan van. Jézus, Sirák fia könyvének 26. részében olvassuk: Mint az Istennek magasságiban felkelő Nap e világnak... (Sir 26,2 1), Erre a világosságra rátekinteni gyönyörűséges.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Gyönyörű tükörkép
  2013-10-18 12:09:13, péntek
 
  ...... .....

 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Villámok csapása a tengerbe
  2013-10-18 12:07:21, péntek
 
  .........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Vallomás az avarban ülve
  2013-10-18 12:03:51, péntek
 
  .........

 
 
0 komment , kategória:  Valentin napra  
Tanulj meg egy embert-----
  2013-10-18 11:59:16, péntek
 
  .....

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Édes kis kutyák rövid élete
  2013-10-18 11:54:52, péntek
 
  ......

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Fehér kis cica
  2013-10-18 11:49:33, péntek
 
  ..

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 461 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2049
  • e Hét: 7740
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 231336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.