Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
A napok sorát...
  2013-10-19 23:09:11, szombat
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Az Élet Kiskönyve  
Az utolsó harangszóig
  2013-10-19 22:55:42, szombat
 
  Vujity Tvrtko: Az utolsó harangszóig

udósított a délszláv háborúból, "veszélyes utazó-riporterként" keresztül-kasul bejárta a világot, volt Csernobilban, Csecsenföldön, Ruanda gyilkos mezőin, számtalanszor farkasszemet nézve a halállal. Most a Life.hu sztárszerzőjeként veled is megosztja gondolatait a soha el nem múló barátságról, az emlékezés és az összetartás fontosságáról, és elmeséli, miért adományoz teljes könyvtárakat Magyarországon innen és túl.

Ma egy szomorú, számomra mégis fontos történetet mesélek el nektek. Hamarosan átadom negyedik könyvtáramat, ezúttal egy székelyföldi kis település óvodájának és iskolájának. Hogy miért teszem? Nos, Ágika miatt!

A kislány testét annak idején a rákbetegség egyik legkegyetlenebb fajtája támadta meg. Elkezdtem látogatni, kis falujában és a kórházban is. A kórteremben nagyon sokat kérdezett tőlem. Kedveseket, okosakat. Szívfacsaró volt az ottani gyermekek tanár nénijével beszélgetni. Azt mondta: "Megtanítom őket, tanulnak, készülnek, izgulnak, ahogy az egészséges kicsik is. Aztán vannak közülük, akik egyszer csak nem jönnek többé."






Ágika tele volt tervekkel. Színésznő szeretett volna lenni. Nagy harcos lett belőle. Erőmhöz mérten támogattam, de nem is a pénz volt a fontos, és nem is az a számítógép, amin lelkesen tanult. Közel került hozzám. Egyik nap azt mondta: "Ígérd meg, hogy nem fogok meghalni!" Nem voltam felkészülve erre a kérésre. Persze megígértem. Ki ne ígérné ezt meg egy nagybeteg kicsi lánynak.

Azon a szörnyű decemberi napon, abban a kicsi, Somogy megyei faluban az ölemben tartottam a fejét. Már csak egyetlen érthető mondatot mondott, de azt szépen, csengő hangon: "Édes anyukám, adnál nekem egy pohár vizet?"

Nem sokkal később, egy hideg, téli délelőttön gyermeket temettünk. Szenczy Sándor lelkész barátommal mondtuk a búcsúztatót az aprócska falu aprócska temetőjében, egy hófehér, aprócska koporsó mellett. SOHA többé nem akarom átélni azokat a perceket. Sok mindet veszítettem akkor. Leginkább egy lányt, akitől gyermeki barátságot kaptam. Egy icipicit ebből adok most vissza, és közben egy kislányra gondolok, akinek KÖSZÖNÖM, hogy onnan föntről, az angyalok birodalmából segít nekem ebben. Mert aznap este angyal lett belőle.

Napokig sírtam. Nem lett valóság az, amit megígértem. Ekkor határoztam el, hogy könyvtárakat ajándékozok majd. Az elsőt a Miskolci Kórház Onkohematológiai és Csontvelő Transzplantációs osztálya kapta. Azért ők, mert Ágikának az volt a nagy reménye, hogy eljut oda. Oda, ahol meggyógyítják.

A második könyvtárat az Afganisztánban állomásozó magyar katonai kontingensnek vittem, legyen egy kis szórakozásuk is a nehéz körülmények között dolgozó magyar egységeknek.






A harmadik ismét egy gyerekkönyvtár lett, amit az a klinika kapott Pécsen, ahol Ágikát megismertem. Nemrégiben találkoztam egy ottani orvossal, aki boldogan mesélte, hogy milyen sokat olvasnak a kis betegek. Hiszek abban, hogy vannak pillanatok, amikor a könyvben lévő bájos mesetörténetek segítenek elfelejtetni a kicsikkel mindazt, amiért ott vannak. Ahogy Miskolcon, úgy Pécsen is csak egy kérésem volt: a könyvtár neve legyen "Ágika Könyvtár". Tartozom neki ezzel. Én sosem pénzt adok. Abból mindig lehet veszekedés, elcsúszhat a jó szándék. Én könyvtárakat veszek. Én ebben hiszek.

Most jön a negyedik. Illetve megy, jó messzire, az ezeréves határra. Az elmúlt hetekben többször is meséltem nektek a székely asszonyról. Az idős néniről, aki haláláig nem fedte fel a titkát előttem. Akit én kispesti nagymamaként ismertem, nem tudván, hogy a neve valójában nem Kapus, hanem Réthi Mária volt. Aki nem Kispestről származott, hanem a Székelyföldről. Ő volt az én nagymamám. Alig egy éve, hogy megtaláltam saját vér szerinti rokonaimat Háromszéken, a gyönyörűséges Ozsdolán. Tavaly megígértem nekik, hogy visszatérek. Hát most itt az idő. Viszem magammal a feleségemet, viszem a gyermekeimet. És viszem a könyvtárat. Mert fontos megőrizni magyarságunkat. Nekünk könnyű, itt, az anyaországban. Nekik nehéz ott, sok száz kilométerre Magyarországtól. Ebben szeretnék egy icipicit segíteni. Magyar könyvekkel, magyar mesékkel, a magyar álomvilággal.

Hallottam valahol egy történetet egy erdélyi faluban élő magyar emberről. Régen sokan voltak, végül egyedül maradt magyarnak. Állíttatott az idős ember az udvarába egy haranglábat. A harangot pedig minden délben megkongatta, hogy hallja mindenki, él még egy magyar arrafelé. Aztán az idős ember megbetegedett, kórházba került, elnémult a harang is. De a remény soha nem hal meg, hogy egyszer még megkondul a bácsi harangja.

Ezt a reményt szeretném táplálni, a magyarságot erősíteni a magam módján, ahogy lehet. És hát talán nem a világ csodája, ha egy magát horvátnak valló ember teszi mindezt...

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Vujity Tvrtko írásai  
Sertéscsülkös szarvasleves
  2013-10-19 22:38:20, szombat
 
  Sertéscsülkös szarvasleves

Hozzávalók:
2-3 db sertésköröm
50 dkg szarvas lábszár
1 db szarvas csont
1 db kisebb füstölt csülök
20 dkg kolozsvári füstölt szalonna
2-3 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 evőkanál zsír
2 dl tejföl
leveszöldségek
őrölt kömény
őrölt szerecsendió
őrölt bors
majoránna

őrölt pirospaprika
1 tojásból csipetke

Elkészítés:
Az apróra vágott kolozsvári szalonnát a zsíron üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, addig pároljuk, míg a hagyma is üveges lesz. Pirospaprikát adunk hozzá, majd beletesszük a darabolt körmöket és a kettévágott füstölt csülköt, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Másfél óra hosszan főzzük, hozzáadjuk a felkockázott szarvashúst és a csontot, valamint a zöldségeket, fűszerezzük.

Amikor megpuhult, a füstölt csülköt kivesszük, a húst leválasztjuk a csontról, apró kockákra vágjuk, és visszarakjuk a levesbe. A húsokat készre főzzük, hozzáadjuk a csipetkét, és ízlés szerint tejföllel dúsítjuk.

Megjegyzés:
A leves sózására ügyelni kell, mert a füstölt húsok miatt könnyen elsózhatjuk.

Én rénszarvas húst használok, de normál szarvas vagy akár marha húsával is elkészíthető! Jó étvágyat, Nord.

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület
  2013-10-19 13:29:20, szombat
 
  Idén a Gesztenyeszüret a Zengő alján rendezvényre kerül sor szombaton és vasárnap.

A Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tevékenysége alapján a hagyományőrző népi együttesek közé tartozik, népszokásokat, hagyományokat dolgoz fel koreografált formában. A táncosok az eredeti zengővárkonyi táncokat, a lépőt, a csárdást, a verbunkot és a karikázót mutatják be. Céljuk, hogy bemutatóik során az autentikus helyi népművészetet ápolják, terjesszék, életben tartsák.





Gesztenyeszüret a Zengőalján:E műsorszám a falusi lakodalom előkészületeit mutatja be. Vagyis elment a legény katonának. Le is szerelt. S mikor lehet lakodalmat tartani Zengővárkonyban? Nem akkor, ha két fiatal szereti egymást, hanem akkor, ha jó volt a gesztenyetermés és az újbor is leforrt, csak akkor lehetett elkezdeni a lakodalmat. Vagyis megkezdődik a lakodalmi előkészület, a Gesztenyeszüret.

Terjedelem: kb. 8-10 perc, szerző: Töttös Sándor

Rózsa, rózsa:A koreográfia címét a kezdő dalról kapta. Ez a műsor egy rövid csárdás csokrot foglal magába.

Terjedelem: kb. 6-8 perc, szerző: Töttös Sándor

Legénybúcsú:Ahhoz, hogy lakodalmat lehessen tartani a legénynek ki kellett szolgálnia katonaéveit. A legények elbúcsúztak lánypajtásaiktól, kedveseiktől, és bevonultak katonának. A koreográfia ezt a hagyományt mutatja be. A legényektől való búcsút jelzi a lányok integetése, a legények együttes tánca.

Terjedelem: kb. 8-10 perc, szerző: Töttös Sándor

A Bokréta:A koreográfia a regruták - bevonuló legények - bálját eleveníti fel. A lányok bokrétát tűztek azokra a legényekre, akik bevonulhattak katonának - tehát megfeleltek a vizsgálatokon. Így a bokréta a férfiasság jelképévé vált. Akit eltanácsoltak, azt a falu kiközösítette, ez férfiasságának megkérdőjelezése volt.

Terjedelem: kb. 8-10 perc, szerző: Töttös Sándor

Rozmaringkötő:Szintén lakodalmi készülődést mutat be a Rozmaringkötő című koreográfia. A lányok és az asszonyok a lakodalom előtt egy héttel kötötték a rozmaringot a vendégeknek, melyet aztán mindenki a mellére tűzött a lakodalom napján. A rozmaring a házastársak egymáshoz való hűségét jelképezi. A rozmaringkötés jó alkalom volt a beszélgetésre, a lakodalomról, rokonokról való pletykálásra, a menyasszony faggatására.

Terjedelem: kb. 10-12 perc, szerző: Töttös Sándor

Lakodalmas:A koreográfia a zengővárkonyi lakodalmi szokásokat dolgozza fel. A lakodalomban szokás volt az éjféli csókpénzjárás: Zengővárkonyban nem a menyasszony táncolt, hanem már az ifjú asszony. Körbehordozott a férjével együtt egy kendőt, és ebbe a kendőbe gyűjtötte be az ajándékpénzt, amiért természetesen csók járt. Az ajándékozásnál megjelentek a keresztanyák, várkonyiasan körösztanyák, amihez tudni kell, hogy Zengővárkonyban egy újszülöttnek 20-25 keresztanyja is volt. Ezeknek a keresztanyáknak a lakodalomban fő szerepük volt, hogy megajándékozzák, az ifjú párt. Ők is hozták az ajándékaikat, pl. gatyát, inget, párnát stb., és közben jól kicsúfolták egymást. Jó vaskosan odaszólogattak egymásnak. Ez emelte a hangulatot, nagyobb lett a mulatozás az igazi lagzikban és a színpadi műsorban is.

Terjedelem: kb. 25-30 perc, szerző: Töttös Sándor

A Budapest:Rövid verbunk csokor énekkel összekötve. A tánccsoport az utcai felvonulások alkalmával ennek a koreográfiának részleteit is bemutatja. Eredetileg egy budapesti szereplésre készül a koreográfia, innen a cím.

Terjedelem: kb. 7-8 perc, szerző: Töttös Sándor

Nyitó:A műsorok rövid bevezetésére készült, melynek első része a lányok táncbemutatója. Ezzel vonulnak be a színpadra, és vezetik be a konferanszié bemutató szöveget. A koreográfia második részében jönnek a legények is a színpadra, és ezután egy közös tánccal vonulnak le, hogy kezdődhessen a valódi műsor.

Terjedelem: kb. 5 perc, szerző: Töttös Sándor

Fonyó:A Fonyó a falusi emberek számára késő ősztől, kora tavaszig a szórakozást jelentette. Kihasználták a hosszú téli estéket, amíg nem kellet dolgozni a mezőn vagy a határban. Komák, komaasszonyok, barátnők jártak egymás házához kézimunkázni (kötni, hímezni, varrni, stoppolni, rokkázni stb.), tollat fosztani, kukoricát morzsolni, diót pucolni. Mindeközben jól szórakoztak és szórakoztatták egymást. Daloltak, beszélgettek, a gyerekek játszottak, a férfiak iszogattak, kártyáztak, rádiót hallgattak (amikor már volt!) a legényök bosszantották a lányokat. Itt szövődtek életre szóló barátságok, gyakran házasságok. Ez volt a szórakozás, az ismerkedés ideje!

Terjedelem: kb. 10 perc, szerző: Papp Éva

Vadkörtefa:Vadkörtefa, a kezdő és egyben címadó dal miatt. Lakodalmas játék, melyben eljátsszák a lakodalom előkészületeit. Tánc, mulatozás, a leányok karikázója búcsúztatja el a lányt, ahogy az igazi lakodalmak előtt szokás. Igazi menyasszony azonban nincs a koreográfiában, így tekinthető párválasztónak illetve tavaszi mulatósnak is.

Terjedelem: kb. 10 perc, szerző: Töttös Sándor

Disznótoros:A hagyományőrzés terén a táncműsor és népszínmű közé sorolható koreográfia. A prózai bevezetést népdalok tarkítják, és nem hiányozhat a koreográfiából a tánc, a mulatás sem. A sok helyen még mai is élő disznótor utáni vacsora elevenedik meg a színpadon, mely során több generáció beszélget szokásokról, énekel, zenél, táncol együtt.
Terjedelem: kb. 20 perc, szerző: Hosszú László és Papp Éva

Új gesztenyeszüret:A 2010-es minősítőre készült koreográfia, mely a gesztenyeszüretelés Zengővárkonyban oly jelentős hagyományát mutatja be egészen magától a szüreteléstől a szüreti mulatságig. A koreográfia prózai és táncos részeket egyaránt tartalmaz.

Terjedelem: kb. 20 perc, szerző: Szabadi Mihály, Töttös Sándor, Mohácsi István

Forás:http://www.zengovarkonyitanc.hu/


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pécsváradi Leányvásár - Gesztenyeszüret a Zengő alján
  2013-10-19 12:29:26, szombat
 
  Pécsváradi Leányvásár és Gesztenyeszüret a Zengő alján





Az 1966 óta megrendezésre kerülő Pécsváradi Leányvásár évtizedes hagyományos rendezvény. Zengővárkony és Pécsvárad magyar fiataljai Lukács-napjához kötődően találkoztak, ismerkedtek szórakoztak október 18-ához közel eső hétvégén. Hagyományőrző programok, kiállítás, koszorúzás, zenekarok táncegyüttesek bemutatója, gála, bábszínház, kézműves foglalkozás várja a kedves érdeklődőket.





Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelem-ébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt itt találhatott magának minden fiatal... Este nagy bál volt a várkonyi nagy kocsmában, Másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták már a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalács szíveket, rajta az el nem mondott, csak üzent vallomással. Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan lányvásárnak. Minden páros évben tartják.

Minden páratlan évben ,,Gesztenyeszüret a Zengő alján" elnevezéssel tartanak szórakoztató rendezvényeket, ahol a város német és magyar tánccsoportjai, zenekarai adnak szabadtéri műsort a város központjában. Mindezt népművészeti kirakodóvásár, a helyi borok népszerűsítése és gesztenyeárusítás színesíti.

Forrás:www.programturizmus.hu és A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretetben eltöltendő hétvégét!
  2013-10-19 12:17:04, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További szép, napsütéses napot!
és






A szüretelőknek pedig további jó időt kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Kalácsfelfújt mandulával és aszalt szilvával
  2013-10-19 01:01:16, szombat
 
  Kalácsfelfújt mandulával és aszalt szilvával

A kalács egyike azoknak a kelt tésztáknak, amelyek új életre kelhetnek akkor is, ha már elmúltak az ünnepek, és kissé szikkadt formában kínálja magát a feldolgozásra. Nem is volt kérdés, hogy jó volna egy kellemes, mégis izgalmas házi desszertben újabb dimenzióit is életre kelteni.




A jó húsvéti kalács nem csupán frissen, de átalakítva is remek!

A tepsiben sült finomságok számomra hozzátartoznak az otthonos hangulathoz, mindig lehet kicsit falatozni a tepsi széléről, lecsippenteni a ropogósra sült falatokat. A felfújt típusú ételek esetében pedig helyből mindenki akkora porciót szed a tányérjára, amekkora csak jólesik.




Egy tepsi kalácsfelfújt könnyű főfogás vagy desszert is lehet

A viszonylag semleges ízesítésű fonott kalácsból akár sós, akár édes felfújt is készülhet, lehet köret, lehet desszert vagy leves mellé könnyű főfogás. Ezúttal egy gazdag, felül ropogós, alul krémes és puha desszert mellett voksoltam, amiben mind a klasszikus vajas kalács előnyei, mind a felfújtakra jellemző édes, vaníliás ízek érvényesülnek. Ennél azonban kicsit izgalmasabb ízkombinációt szerettem volna életre kelteni a tepsiben, így még néhány összetevő belekerült a húsvét utáni maradék-felhasználási akcióból kerekedett ínycsiklandó felfújtba.

Rumos szilvás kalácsfelfújt




Ropogós, krémes és ízekben gazdag minden falat

Hozzávalók 4 személyre:
25-30 dkg szikkadt kalács
10 dkg puha, magozott aszalt szilva
10 dkg őrölt mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
10 dkg vaníliás porcukor + 1 evőkanál
1 evőkanál barna nádcukor
5 dkg vaj
4 dl tejszín (15 %-os főzőtejszín)
1 db egész tojás (L-es méret)
½ dl fehérrum

Elkészítés: A szilvát 1 órára ½ dl rumba áztattam. A kalácsot 1 cm vastagon felszeleteltem, majd a szeletekből nagyjából 4 cm hosszú csíkokat vágtam.
A mandulát 5 dkg cukorral elkevertem.
A tejszínt 5 dkg porcukorral és 3 dkg vajjal kissé meglangyosítottam, majd hozzákevertem az egész tojást. A szilvákat lecsepegtettem, a rumot belekevertem a tejszínes mártásba.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy kerámiatepsit kissé kivajaztam, az aljára terítettem a kalács felét, meghintettem az aszalt szilvával, majd megszórtam a mandula felével, meglocsoltam a tejszínes-rumos mártás felével. Az egészre még egy réteg kalácsot halmoztam, meglocsoltam a maradék mártással, meghintettem a mandula maradék részével, egy kevés porcukorral. A 2 dkg vajat felkockáztam, rászórtam a kalácsszeletek tetejére, végül 1 evőkanál barnacukorral hintettem meg a felfújtat.




Még egy kis barnacukor, és indulhat a sütőbe!

20-25 perc alatt megsütöttem, majd 2 percre betettem a grill alá, hogy a cukorréteg is karamellizálódjon.
Az aranyszínű felfújtat azon melegében tálaltam. Aki fokozni akarja az élvezeteket tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is kínálhat mellé.

A felül ropogósra sült kalácsréteg alatt krémesen puha, aromás és ínycsiklandó, rumos szilvákkal gazdagon tarkított, krémesen puha desszert persze nem csupán azon melegében, de langyosan vagy hidegen is remek.




Melegen, hidegen egyaránt ellenállhatatlan

A mandula, a vanília, az aszalt szilva és a rum aromái minden falatot tökéletessé tesznek. Ismét bizonyossá vált, hogy aligha történhetne jobb dolog a már kissé szikkadt, de még mindig remek alapanyagként működő kalácsmaradékkal.

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
1 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csodás saláta a sütőből és a frizsiderből
  2013-10-19 00:52:17, szombat
 
  Csodás saláta a sütőből és a frizsiderből

Szeretjük a salátákat - ebédre, vacsorára, de akár tízóraira vagy uzsonnára is nagyszerű tud lenni. Színes, ízletes, és szezonálisan annyiféleképp variálható, ahány ízkombinációhoz csak kedve támad az embernek.

A késő nyári zöldségkínálat több mint kedvező a salátarajongóknak is - és ez bizony itt a konyhában fokozottan igaz. Salátázunk szinte a hét minden napján, hol főfogássá lép elő, hol köretként, hol meg előételként működnek a különböző összetételű és dresszinggel kínált változatai.

Van, hogy egyszerűen kedvem támad olyasmit kipróbálni, ami azért válik izgalmassá, mert az alapanyagok a megszokottól eltérő méretben kerülnek a salátástálba, a fűszerezésük vagy épp az öntet tartalmaz olyasmit, ami korábban nem fordult elő, ettől lesz érdekes és nagyon ínycsiklandó a végeredmény.




A szabadföldön termett, zamatos zöldségeknek nincs párja

A piros húsú paprikák, legyen az paradicsompaprika, kápia vagy épp kaliforniai, valahogy sokkal ízletesebbek, ha magas hőmérséklettel találkoznak. Praktikusan: grillezve, sütve az ízek mélysége is érvényesül a kissé édes, nagyon zamatos zöldségfélében - ezek után pedig érdemes lehűteni, hogy igazán salátába való legyen.

Most a színek és ízek kiegyensúlyozása jegyében olyan salátába komponáltam a sült paprikát, amelyben az édeskés ízeket a friss cukkini és a pikáns csemegeuborka egészíti ki, hogy a végeredmény ne egyszerűen színes, de ízeiben nagyon kiegyensúlyozott, mégis izgalmas legyen. Ráadásul ezúttal a paprikát egészen apróra kockáztam, a cukkinit pedig nagylyukú reszelővel aprítottam finomra, hogy adott esetben akár egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre is halmozni lehessen a piknikezéshez is tökéletes salátából.

Cukkini és sültpaprika saláta pikáns öntettel




Az egészen finomra aprított zöldségekből készült saláta különleges ízeivel szinte minden étkezésre tökéletes

Hozzávalók 4 személyre:
2 db közepes méretű cukkini (kb. 40 dkg)
1 kis csokor lila újhagyma
2-3 db piros húsú paprika
4-6 apró csemegeuborka
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
1 lime leve
1 teáskanál őrölt, szárított tárkonylevél
2 evőkanál majonéz
2 dl natúr joghurt
2 teáskanál olívaolaj
só, bors - ízlés szerint

Elkészítés: A sütőt 220 fokra előmelegítem, a paprikákat 12-15 perc alatt megsütöm. Akkor készült el, ha fényes héja szinte fekete lesz. Néhány percre nejlonzacskóba helyezem, majd meghámozom, kicsumázom, és nagyjából ½ cm-esre kockázom.
A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem.
A hagymát egészen finomra aprítom, az olívaolajon épp csak megfuttatom, majd rádobom a cukkinit, sózom, borsozom, de mindössze átforgatom - nem szabad összeesnie, épp csak a levéből enged egy keveset, miközben leheletnyit megpirul. Az egész nem tart tovább 2-3 percnél.
Amíg a cukkini hűl, a csemegeuborkát finomlyukú reszelőn lereszelem, a cukkinihez és a hagymához keverem, majd beleforgatom a paprikakockákat, végül az egészen finomra vagdosott petrezselyemzöldet is.




Dresszingre vár az előkészített saláta

Egy tálban a majonézt, a lime levét, valamint a tárkonyt és a joghurtot kevés sóval, borssal alaposan összekeverem, a zöldségeket beleforgatom.
Tálalásig hűtőszekrényben tartom. Friss teljes őrlésű kenyérrel kínálom, de natúr húsokhoz köret vagy épp ünnepi lakomák előétele is lehet.




Szeptember eleji vacsora a szabadban - kenyérrel, salátával

Az édes, sós, pikáns ízek tökéletes egyensúlyba kerülnek - a finomra aprított zöldségeknek köszönhetően nagyon könnyű akár paprikacsónakba tölteni, vagy épp péksüteményre halmozni. Igazi késő nyári - kora őszi gazdag saláta, ami szinte minden napszakban jólesik!

Forrás:Mindmegette. hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bundáskenyér – másként
  2013-10-19 00:44:05, szombat
 
  Bundáskenyér -- másként

Hozzávalók:
4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg)
5 dkg reszelt sajt
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál Vénusz olaj
1 teáskanál ételízesítő
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág
a tepsihez 2 evőkanál Vénusz olaj.

Elkészítés:
a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.

minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.





Megjegyzés: Mint ahogy a fotó is mutatja lehet gazdagítani vékony sonka-szeletekkel, paradicsommal, póréhagymával is.
Fotó: Zizzi32

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Vargányával töltött sütőtök
  2013-10-19 00:35:56, szombat
 
  Vargányával töltött sütőtök

Hozzávalók:
1 darab 2 kg körüli sütőtök
10 dkg vaj, vagy Rama
2 nagy fej vöröshagyma
35 dkg friss vargányagomba
50 dkg mascarpone sajt
30 dkg trappista sajt
10 dkg parmezán
3 tojás

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
15 dkg szikkadt kenyérbél

Elkészítés:
A sütőtököt félbevágom, kimagozom. A hagymákat megtisztítom, apróra vágom, a gombát vékonyra szeletelem, a trappista és a parmezán sajtot külön-külön lereszelem, a szikkadt kenyérbelet felkockázom. A sütőt előmelegítem 190 fokra.

A vaj felét takaréklángon megolvasztom, és kevergetve puhára párolom rajta a vöröshagymát, hozzáadom a gombaszeleteket, sózom, borsozom, és folyamatosan kevergetve megpárolom, amikor elkészült, félreteszem.

Aprítógéppel összedolgozom a mascarponét a tojásokkal. Belekeverem a reszelt trappista sajtot és a parmezánt, majd hozzáadom a hagymás gombát. A kész tölteléket alaposan megfűszerezem frissen reszelt szerecsendióval.

A maradék vajat megolvasztom, takaréklángon aranyszínűre pirítom benne a kenyérbél kockákat.

A félbevágott, kimagozott sütőtökdarabokat egymás mellé teszem egy tepsibe, amelybe előtte dupla rétegben sütőpapírt helyezek. A sütőtökökbe beleadagolom a gombás keverék egyharmadát, aztán rászórom a megpirított kenyérkockák felét. Ezután jön a gombás töltelék második harmada, a megmaradt kenyérkocka, és végül a maradék gombás töltelék.

A megtöltött sütőtökdarabokra lazán, nem tapadósan alufóliát helyezek, és 1,5 órára beteszem a forró sütőbe. Ha a tök belseje is puhára sült, készen van.

Felszeletelve, melegében tálalom, behűtött száraz fehérborral kínálom.

Megjegyzés:
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 655
  • e Hét: 2400
  • e Hónap: 10666
  • e Év: 127319
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.