Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Gyógyító Művészetek
  2013-10-22 22:53:04, kedd
 
  Olyan facebook oldalról hoztam "mesét," amelyik oldalon sérült emberek publikálnak. Neve: Gyógyító Művészetek. Szeretnélek arra kérni benneteket, hogy keressétek fel az oldalukat, olvassátok műveiket, fedezzétek fel a csodálatos világukat. Nagyra tárták az ajtót előttünk. Ne féljünk hát belépni rajta. Köszönöm. Az alkotó neve:Nagy Ákos
A fehér nyuszi


A Feketenyulak országában, Kormosfalván élt Réparágó a feleségével, Káposztaropogtatóval. Két gyermekük volt már, Ferdefül és Bojtosfarok, amikor újra kis nyuszijuk született, akit Selymesnek neveztek el.

- Nézzétek! Ilyet még nem láttatok! Hófehér a bundája! - csodálkoztak, amikor először meglátták a kicsit.

Hamar híre ment, hogy milyen furcsaság történt. Sokan kíváncsian szaladtak megnézni őt.

- Ó, de aranyos, milyen szép! - ámuldoztak néhányan.

- Ha ránézünk, még a hideg is kiráz bennünket! - fintorogtak mások.

A családon belül is megoszlottak a vélemények. Apja, Réparágó büszke volt rá, és örült Selymesnek.

- Semmi baj, hogy ilyennek születtél, én akkor is szépnek talállak - mondta, és gyengéden simogatta újszülött gyermekét.

Anyja, Káposztaropogtató szégyellte magát, hogy ilyen kis nyuszija született. Sírt, sírt, egyre csak sírt. Rá sem bírok nézni! - dünnyögte.

- Add nekünk oda, majd mi felneveljük! - kérték Hipp-hoppék, akik a harmadik szomszédban laktak, és sajnos évek óta nem született gyermekük.

Káposztaropogtató észbe kapott, hogy igazságtalanul viselkedett. Abbahagyta a sírást, és ellenszenvét legyőzve felvette Selymest a karjába. Arra gondolt, hogy rossz anyának tartanák a többiek, ha odaadná kicsinyét.

Ferdefül - anyjához hasonlóan - haragudott testvérére. Bojtosfarok pedig úgy, mint apja, első látásra megkedvelte őt.

Selymes nőtt növekedett, és lassan világossá vált számára, hogy az ő élete teljesen más, mint a többieké.

Valójában tetszett neki fehér bundája, de azért haragudott is rá, mert sok gondja volt miatta. Irigyelte társait, hogy ők nyugodtan élhetnek, senki sem csúfolja őket. Amerre járt, gyakran gúnyolták.

- Itt jön a tejfölös nyúl!

- Nézd, hűtőszekrényben napozott!

- Hahaha! Ez olyan fehér, mint egy kórház!

Az ilyen megjegyzések annyira fájtak neki, mintha kést szúrtak volna a szívébe.

- Arra vágyom, hogy én is olyan fekete lehessek, mint bárki más - panaszkodott apjának.

- Ne törődj vele, ki mit mond, nagyon szép nyuszi vagy. Tudod, vannak, akik irigykednek rád, mert különlegesek szeretnének lenni - vigasztalta Réparágó. - Nem az számít, kinek milyen a külseje, hanem az, hogy van-e szeretet a szívében.

Selymes ilyenkor mindig megnyugodott egy kicsit.

Egyszer aztán eszébe jutott, hogy minden gondja megoldódna, ha titokban befestené a bundáját feketére.

Eljött a húsvét. Az öreg nyulak kikeverték a tojásfestékeket. Selymes beosont a raktárba, és belemászott a fekete festékes vödörbe. Korom sötét lett a szőre. Oda állt a tükör elé, és alig ismert magára. Boldogság járta át a szívét.

- Végre én is olyan vagyok, mint a többiek! - mosolygott vidáman.

Kiment az utcára, és kíváncsian várta, mi fog történni. Mindenki ment a maga útján, senki sem tett egjegyzést rá, ismerősei elmentek mellette. Eleinte nagyon örült, hogy nyugodtan sétálhat, ugyanolyan, mint a többi fekete nyúl, de aztán olyan érzés fogta el, mintha valamilyen ismeretlen bőrébe bújt volna. Megborzongott. Hiszen, ez a megszokott kellemetlenségeknél is sokkal rosszabb.

- Ki vagyok én most valójában? - kérdezte magától. - Most minden olyan más.

Hamarosan rájött, hogy legjobb lesz, ha gyorsan lemossa a festéket. Elszaladt a patakhoz, és sokáig vesződött, míg újra hófehér lett a bundája. Megkönnyebbülve sóhajtott, amikor megszabadult a fekete színtől.

- Így a jó! Újra olyan vagyok, mint voltam.

Selymes, soha többé nem vágyott arra, hogy másmilyen legyen, mint amilyennek született.

Nagy Ákos
Fogadj el bennünket!Itt élünk a világban,jelen vagyunk a tegnapban és a holnapbanMi elfogadjuk embertársainkat egészségben,legyünk együtt ebben a másságban, megértésben.A jövőben is jelen leszünk, kérünk, fogadd el létünket,és barátságoddal, megértéseddel segítsd életünket.Szeress mindigSzeress mindig, mert szíved kívánja,szeress, mert ezért jöttél a világra. Szeress mindig, mert ISTEN teremtett, szeress, mert Ő soha el nem felejtett.Szeress, mert a szeretet öröm, békesség. szívedben mindig ékesség.

Szeress mindig, hogy Téged is szeressenek, szeress, hogy soha el ne kerüljenek.Szeress mindig, hogy örülj és Neked is örüljenek,szeress. hogy soha el ne feledjenek.Szeress, mert a szeretet öröm. békesség,Szívedben mindig fényesség.
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Édes anyanyelvünk
  2013-10-22 22:50:33, kedd
 
 



A gyermekeinket szép, ízes magyar beszédre kicsi koruktól fogva oktatni, nevelni kell. Olyan csodálatos a mi nyelvünk, hogy igazán megérdemli a törődésünket, s ezt az igényt gyermekeinkben a beszédtanulás első pillanatától fejlesztenünk kell!

Soha nem szerettem, ha beszélgetőpartnereim szleng szavakat használtak, használnak, esetleg idegen szavakat, hiszen nyelvünk csodálatos gazdagsága lehetővé teszi, hogy gondolatainkat szépen, változatosan kifejezhessük.

Kislányom az óvodában, a kis gyermekközösségben olyan szavakat kezdett használni, amiket nem helyeseltem, és mindig kijavítottam, behelyettesítve szép magyar szóval a szlenget, értelmetlen rövidítést, netán az igen helyett rendszeresen használt oké-t is.

S mindig elmondtam azt is, hogyha nem használjuk nyelvünket, elvész értékes, szép édes-anyanyelvünk.

Egyik alkalommal kislányom igen helyett ismét az oké szót használta. Ránéztem, mire Ő huncut mosollyal az arcán azt mondta: bocsánat, igen, mert ha nem használom, elvesztődik az édesanyám, és a nyelvem.

Azt hiszem, ennél csodálatosabban talán még Kazinczy Ferenc sem fogalmazhatná meg az anyanyelv fogalmát, fontosságát.
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Utcaképek
  2013-10-22 22:48:04, kedd
 
 



Édes anyanyelvünk

Reggel, hét óra. Munkába indulók tömege a buszmegállóban.

Unott, közönyös arcok, mosoly véletlenül sem fénylik egyetlen arcon sem. Hömpölyög a szürke massza.

Három gyermek jön velem szemben, nyolc-tíz éves formák, középen egy kisebb.

A kicsinek lóg a cipőfűzője. Megszólítom:

- Kicsikém! Kösd meg a cipőfűződ, mert elbotolhatsz benne!

- A gyermek megáll velem szemben, kerekre tágult szemmel néz.

- Az egyik nagyobbacska ráförmed: Kösd má be a cipőd, te köcsög!





Áldott kenyér

Kora reggel, indul a flúgos futam. A fiam szalonnát kér, azaz mégsem, kakaót, de inkább teát, lányom szokás szerint nem kér kakaót, gyümölcsöt, szalámit, kekszet, szóval, semmi sem kell. Dühöngök: manna, az kéne? Igen, mannát kérünk, skandálják kórusban. Kiborulok, kenyér a szemétben landol, sapka, sál, kabát fel, indulunk. Lányom óvodába, fiam iskolába, s megkönnyebbült lélekkel dolgozni indulok.

Van időm, sétálok, nézelődöm.

Regenerálódom.

A lakótelepi kukánál tarka szoknyás asszony, vállán batyu.

Lábaiba kapaszkodva koszlott ruhás rajkó.

Az asszony kotorászik a kukában.

Egyszer csak odahajol a gyermekhez, kezében egy darab kenyér.

A gyermek ruhájába törli, majd boldogságtól sugárzó arccal enni kezdi
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Bence kutya
  2013-10-22 22:45:34, kedd
 
 



A vak gyerekeket nehéz mozgásra bírni. (Általában.)

Az óvodában a Manócska csoportja különösen kényelmes gyerekekből állt, s az óvónő, hogy mozgásra bírja őket, kitalálta a Bence kutya tornát. Bence kutya sportos kutya volt, s így játékos formában a gyermekek örömmel vettek részt a foglalkozásokon, s óra végén a legügyesebb gyermek lett a ,,leg- Bence kutyább, s ez nagyon komoly rangot jelentett, amiért érdemes volt küzdeni.

Bence kutya torna természetesen otthon is volt, Janikám nagy szorgalommal, és kitartással tanítgatta kishúgát, s Maya élvezettel tanulta az újabb tornagyakorlatokat.

Legjobban a ,,hogy pisil a Bence kutya kérdést, szerette, azonnal négykézlábra állt, s kis lábát a levegőbe emelve kiabálta: így!

Egyik alkalommal vendégségbe mentünk. Jánoskám is, és kislányom is az alkalomnak megfelelő ünnepélyes öltözetben. Kicsi lányomon hófehér fodros ruhácska, fehér cipő, fodros bugyi, s illedelmesen, kézen fogva haladtunk a tömegben.

Egyszer csak az én cseppke lányom kitépte a kezét az enyémből, előreszaladt, négykézlábra ereszkedett, majd: ,, így pisil a Bence kutya ,,felkiáltással az égnek emelte a lábát.

Azóta értem, mit jelent, hogy végighullámzik a tömegen a nevetés.

 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Káposztás lángos
  2013-10-22 16:29:10, kedd
 
 
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2 közepes főtt burgonya, 50 dkg reszelt fehér káposzta, 3 evőkanál olaj, őrölt bors, 1 mokkáskanál cukor, só.

Elkészítés: a reszelt káposztát forró olajon megforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük és megpirítjuk. A végén beleteszünk 1 mokkáskanál cukrot, hogy a színe sötét legyen. Félretesszük, majd elkészítjük a lángos tésztáját.

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, és a héját leszedve krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk, összedolgozzuk a liszttel, a burgonyával, a káposztával, a tojássárgájával, sóval, és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.

Cipót formálunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán fél ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Letakarva újabb 15 percig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Papírtörlőre téve felitatjuk róla az olajat. Tejföllel tálaljuk, de én már kipróbáltam fokhagymamártással is! Isteni!

Jó tanács: ha egyszerű lángost sütünk, használhatjuk hozzá ugyanezt az alapreceptet, de hagyjuk ki belőle a káposztát.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Karamellás gríz ahogy a Mama készítette recept
  2013-10-22 14:20:22, kedd
 
  hozzávalók 6 főre
Karamellhez:

1/2 l tej
5 ek kristálycukor
4 ek gríz
1,5 ek barna cukor
1/2 tk vanília
1 dl tejszín

Pudinghoz:

3 dl tejszín
2 dl tej
4 ek cukor
2,5 ek pudingpor
1/2 tk vanília
Közepre:

4 ek málnalekvár

elkészítés
A kristálycukrot egy ek vízzel megpirítjuk félbarnára (ha túl sötét, akkor kesernyés lesz).
Hozzáöntjük a tejet, és felforraljuk, ne ijedjünk meg, nem marad csomós a cukor, el fog olvadni mire a tej felforr.
Beleszórjuk a grízt, és megfőzzük, mint a tejbegrízt.
Elzárjuk a tüzet, és beletesszük a vaníliát és a tejszínt. Jól elkeverjük, és beleöntjük egy vízzel kiöblített tálba.
Amíg kicsit hűl és dermed, addig megfőzzük a pudingot.
A tejet, tejszínt, cukrot és a pudingport egy lábosban jól elkeverjük, célszerű habverővel dolgozni, és feltesszük a tűzre. Állandóan kevergetve, sűrűre főzzük, majd levesszük, és beletesszük a vaníliát.
Addigra a gríz is megdermedt, most rákenjük a lekvárt, és a tetejére öntjük a vaníliás pudingot.
Betesszük a hűtőbe. Ha kihűlt, lehet tálalni.

nosalty.hu/
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Diós-mézes palacsinta
  2013-10-22 13:35:03, kedd
 
 

Hozzávalók:

3 db tojás
1 dl étolaj
3 ek. méz
4 ek. darált dió
1 db narancs reszelt héja
fél csg sütőpor
20 dkg liszt
3 dl joghurt
2 csipet őrölt fahéj


Elkészítés:

A tojássárgáját,az olajat és a joghurtot simára keverjük.
A tojásfehérjét a mézzel habbá verjük.
A többi száraz anyagot egy tálban összekeverjük.
A joghurtos részt a habhoz adjuk,majd a lisztes részt óvatosan beleforgatjuk.
A palacsintákat kevés olajon,egyenként kisütjük.
Mézzel tálaljuk.
8 db palacsinta lesz a hozzávalókból.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Allergiáink
  2013-10-22 13:31:28, kedd
 
  Egyes szervezetek az általánostól eltérően reagálnak bizonyos külvilági tényezőkre. Ha pontosan tudjuk, mire vagyunk allergiásak, akkor elkerüljük a kellemetlen tüneteket.

Szénanátha
Közismert betegség például a szénanátha, amit a levegőben szálló anyagok, virágporok, fűpollenek és penészgombafélék okoznak a legtöbbször, de a házi por és a háziállatok szőre is okozhatja. Az erre hajlamos szervezetekben az allergén anyag a már meglévő antitestekkel lép reakcióba, és ennek következtében csillapíthatatlan tüsszentési rohamokban jelentkező nátha alakul ki, egyeseknél súlyos asztmás rohamokat válthatnak ki.

Élelmiszer allergia
Az allergiás jelenségek illetve betegségek, egy másik igen kiterjedt csoportját, az élelmiszerek egyes összetevői okozzák, amelyekre bizonyos emberek, másként reagálnak, mint a többség. Így vannak, akik az eperfélékre és vannak, akik a tejre, tejtermékekre, mások pedig a tojást tartalmazó ételekre produkálnak allergiás tüneteket.

A legegyszerűbb és legismertebb ilyen allergiás tünet a csalánkiütés. Sokkal ijesztőbb ennél a Quincke-ödéma, ami egyik pillanatról a másikra keletkezik. A bőr vagy a nyálkahártya alatti laza kötőszövetben folyadék gyülemlik fel. Leggyakrabban a szemhéjak duzzadnak meg, de érintheti a kezek, a szemhéjak, a torok és a külső nemi szervek területeit is. A gyulladásos tünetek hiánya elárulja, hogy allergiás vizenyőről van szó. A tünetek szintén gyorsan alakulnak ki, és napokig is megmaradhatnak. A duzzanat fájdalmas is lehet, a torok és a légutak területeit érintő elváltozás légzési nehézséget okozhat. Súlyos esetben, duzzanattal járó légzési nehézségek mellett hirtelen vérnyomásesés is bekövetkezhet, és kialakulhat az anafilaxiás sokk néven ismert, életveszélyes állapot. Ha idejében nem avatkozunk bele, akkor fulladás is beállhat.

Az allergiavizsgálat
Az allergiavizsgálattal kideríthető az allergia, ehhez a vizsgálat során, a bőrön, sorozatos kis karcolást ejtenek. Ezek mindegyikébe különféle ismert allergénekből egy kis mennyiséget cseppentenek. Ezt a vizsgálatot más néven Prick-tesztnek nevezik, amely kifejezetten a légúti-allergia, így a pollen, az állati szőr, a poratka, a penészgomba okozta problémák felderítésére, valamint az ételallergia kiderítésére szolgál. A tesztet alkalmazzák továbbá asztma, a méh- és darázscsípés kiváltó anafilaxia esetében, valamint rinitiszek esetén is. Hatékonyabb, mint a vérből végzett allergológiai tesztek.

Bizonyos idő elteltével a karcolás helyén élénk bőrpír jelentkezik. Kézenfekvő tanács ilyenkor a kiderített allergént a táplálékból iktassuk ki. Ha sikerült kideríteni az allergia okát, akkor a szervezet érzéketlenné tehető az allergénnel szemben. Ebből a célból egészen kis mennyiséget kapnak a betegek az allergiát okozó anyagból, majd az adagot fokozatosan növelik, így a szervezet megedződik vele szemben.

Alternatív allergia-kezelés
Az allergiaelmélet azonban a gyakorlatban néha kevés sikert hoz. Előfordul, hogy felismerjük a kórkép allergiás eredetű, csak éppen arra nem tudunk rájönni, hogy hol a tettes. Az utóbbi időben a gyógyítás új irányzatát jelenti az alternatív és a hagyományos orvoslás ötvözése. Ez azt jelenti, hogy az allergia helyett az allergiás emberre fordítják a figyelmet: a genetikai hajlamra, a környezetére és az életmódjára.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Ételízesítő receptek házilag
  2013-10-22 13:26:41, kedd
 
  Napjainkban az ételízesítő hozzátartozik a magyar konyhához. Használatával az ételek finomabbak, ízletesebbek lesznek.

Különbség a házilag készített és a bolti ízesítő között az, hogy az utóbbiban szerepelhet ízfokozó és általában nagyon magas a sótartalmuk is. Az ízfokozók ugyan kiemelik az ízeket, viszont, hosszú távon nem ajánlott fogyasztani őket az egészségtelen alapanyagok miatt. Az ételek nem a friss fűszereknek köszönhetően lesz olyan ízletes, hanem a cseppet sem természetes ízfokozóktól és a sótól. Érdemesebb időt szánni a házi ételízesítők elkészítésére.

Házi ételízesítő
Egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk, és szinte naponta használhatjuk a konyhában. Most még minden alapanyag könnyen beszerezhető, szárított vagy sós keveréket is készíthetünk. Íme, néhány hasznos recept.
A zöldségeket ledaráljuk vagy turmixoljuk, és minden kiló őrleményhez, 20 dkg sót adunk. A só tartósít, ételízesítőnk pedig teljesen természetes, nem úgy, mint a bolti ízesítők, amelyek túl sok sóval, ízfokozóval és tartósítószerrel készülnek. Szárítás után üvegekbe tesszük, lezárjuk. Sokáig eláll.

Az ételízesítőhöz a következő zöldségeket használhatjuk:
Sárgarépa, fehérrépa, karfiol, karalábé, paprika vegyesen, zeller, zellerzöld, paradicsom, petrezselyem, vöröshagyma, fokhagyma, kelbimbó, káposzta.

További házi receptkülönlegességek fűszerezéshez
1 dl szűz olívaolaj, 1 aprított vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kurkuma, kevés torma, fél kg reszelt sárgarépa, fél kg reszelt fehérrépa, fél kg reszelt zeller, 5 dkg apróra vágott paradicsom, petrezselyem, só, bors. Megpároljuk a hagymát, a fokhagymát, a kurkumát, a reszelt zöldségeket, a sót, borsot. Tíz percig kevergetve tovább pároljuk, majd kihűtjük, hűtőszekrénybe tároljuk.

Paprikakrém
1 kis üveghez: 0,5 kg kápia paprika, csíkokra vágva, só, 1 evőkanál szűz olívaolaj
A paprikát kevés olajon pároljuk, amíg megpuhul. Ezután sózzuk, pürésítjük. Ezt követően üvegbe rakjuk, és a tetejére 1 evőkanál olívaolajat teszünk, majd lezárjuk. Hűvös helyen tárolva néhány hónapig eláll. Tehetünk hozzá csípős paprikát is.

Provance-i fűszerkeverék
Hozzávalók: 1-1 marék oregánó, kakukkfű, bazsalikom, fél marék rozmaring és levendula
A fűszernövényekről szedjük le a leveleket, helyezzük egy tálcára, és a napon szárítsuk ki teljesen. Keverjük az egészet alaposan össze, majd tegyük üvegekbe. Száraz, hűvös helyen sokáig eláll.

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1129
  • e Hét: 3996
  • e Hónap: 10368
  • e Év: 61159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.