Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Nemzetközi tiltakozást szülhet Ángyán barátainak ellehetetle
  2013-10-23 22:15:34, szerda
 
  Nemzetközi tiltakozást szülhet Ángyán barátainak ellehetetlenítése

2013. október 17., csütörtök, 06:30 • Utolsó frissítés: 2013. október 19., szombat, 21:36
Szerző: Patyi Máté



November elsejével elveszti földjeit a német-magyar kormányközi program eredményeként létrejött Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft., miután nem nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földbérleti pályázatain. A döntés ellen ma a Greenpeace Magyarország vezetésével számos civil szervezet és magánszemély demonstrál, és értetlenül állnak előtte a külföldi partnerek. Az Ángyán József által támogatott mintagazdaság ellehetetlenítésével kapcsolatban politikai okok is felsejlenek, miközben a nyertesek között a környék nagybirtokosai mellett olyanok is vannak, akik egyáltalán nem rendelkeznek az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges tapasztalattal és eszközökkel.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a helyi közösségben gyökerező, alulról jövő kezdeményezésként született. A központ egyediségét az adja, hogy összekapcsolja az elméleti képzést a gyakorlattal. A dán mintára kialakított népfőiskolán a hallgatók megismerhetik a fenntartható vidékfejlesztés és az ökológiai gazdálkodás elméletét, a 21 éve vegyszermentesen művelt 452 hektáros mintagazdaságban pedig megtapasztalhatják a modern biogazdálkodás gyakorlatát.

A központot vezető két szakember, Ács Sándorné és Bolye Ferenc korábban évtizedeket dolgozott nagyüzemi, ún. konvencionális gazdálkodásban. Elmondásuk szerint épp amiatt, mert tudják, milyen veszélyeket hordoz a természetre, a környezetre és az emberi egészségre az a termelési mód, tették le bő két évtizede a voksukat a vegyszermentes ökogazdálkodás mellett.

Az ökológiai mintagazdaság megtervezésében német, amerikai és magyar szakemberek mellett részt vett Ángyán József, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Környezet és Tájgazdálkodási Intézetének professzora, az Orbán-kormány későbbi parlamenti államtitkára is. Ángyán vidéken olyan nonprofit fejlesztőközpont-hálózat létrehozását tartotta szükségesnek, melynek tagjai támogatják a családi gazdálkodókat, és segítik a helyi közösségeket.

Ács Sándorné és Bolye Ferenc
Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

Ennek a hálózatnak az egyetlen megvalósult tagja Kishantos, mely november elsejétől ellehetetlenül, miután lejár a művelése alatt lévő földek haszonbérleti szerződése, és a Nemzeti Földalapkelező Szervezet (NFA) által kiírt földbérlet-pályázatokon egyetlen hektárt sem nyert. Ezzel nemcsak a nonprofit alapon működő, a bevételeket a népfőiskolába és a gazdálkodásba visszaforgató, komoly közösségépítő tevékenységet folytató mintagazdaság szűnik meg, hanem egy év múlva a vegyszermentes gazdálkodás is a területen.

A kishantosiak szerint a földbérleteik új jogosultjai között vannak olyanok, akik egyáltalán nem rendelkeznek a föld megműveléséhez szükséges eszközökkel, tapasztalatattal, más nyertes pályázók pedig olyan földbirtokosokhoz köthetők, akik már így is több ezer hektár földet tartanak a környéken az ellenőrzésük alatt. Az NFA szerint ezzel szemben Kishantos esetében is az egységes pályázati rendszer kritériumainak megfelelően jártak el, nem történtek szabálytalanságok, a legjobb pályázatok nyertek.

És akkor kik nyertek?

A kishantosiak által művelt földeket egy évvel a haszonbérleti szerződés lejárta előtt hirdette meg az NFA. A biogazdaság 452 hektáros területét tíz részre osztották, tehát a nonprofit kft.-nek is tíz külön pályázatot kellett beadnia, hogy az eddig használatában lévő területeket továbbra is megtarthassa. Ezeken a pályázatokon aztán sorra vesztettek.

A mintagazdaság vezetői szerint a pályázat elbírálásakor az NFA a kormány által elfogadott vidékstratégiával, valamint a saját működésére vonatkozó jogszabályokkal is szembement, amikor lényegében nem vette figyelembe a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyedi értékeit. A Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020 ugyanis speciális, támogatandó értéknek ismeri el a modellgazdaságokat, tájközpontokat és ökológiai gazdálkodási programokat, az NFA-törvény birtokpolitikai irányelvei pedig külön pontban rögzítik a különleges rendeltetésű gazdaságok működtetéséhez szükséges termőföld kedvezményes biztosítását. A pályázati kiírásban az sem köszönt vissza, hogy azokon biogazdálkodás folyik - a földek értékét növelő szigorú biominősítések a mintagazdaság kigolyózásával elveszhetnek, és ezzel Kishantos vezetői szerint csökken az állami vagyon értéke.
Videó Kishantosról
További videók

Egy korábbi kormányzati nyilatkozat szerint ,,az NFA 8 kisebb helyi gazda gondjára bízta Kishantos sorsát". A ,,helyi" meglehetősen relatív értékítélet, az egyik cég, a Mező Vidék Bt. a pályázat meghirdetése idején, tavaly októberben Salgó Közmű Bt. néven még egy salgótarjáni építkezési vállalkozás volt, és mivel mezőgazdasági tevékenysége sem volt, így az abból származó árbevétele az aktuális évet megelőző adóévben nem érhette el a teljes árbevételének 50 százalékát, ezért a pályázaton részt sem vehetett volna. És bár a 20 km-es szabályt, amit az egységes pályázati keretrendszerben az NFA előírt a telephely és a földterület távolsága tekintetében, más cég nem lépi túl, a nyolc eredményesen zárult pályázat közül négy földterület (kb. 210 hektár) bérletét mégsem kimondottan helyi gazda nyerte. (A győztesek Sárbogárdhoz, illetve Sárszentágotához közelebb is nyerhettek volna földet.) Emellett nyert olyasvalaki is, akinek a cégei használt ruhák kereskedelmével foglalkoznak.

Hantosi földek: voltak rá jelentkezők
Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

A Hantoson sikeresen pályázó Mező Vidék Bt.-nek az ügyvezető-tulajdonosa hasonló pozícióban feltűnik egy másik eredményesen pályázó cégben (Ménesmajor Manufaktúra Kft), amely ,,helyi vállalkozásként" Fejér megyében 5 földbérletpályázatot is megnyert - úgy, hogy a kiírt földekhez igazította a székhelyét. Vízi Dániel a Ménesmajor Manufaktúra Kft.-t a földhaszonbérleti pályázati kiírások előtt másfél hónappal vette meg egy olyan cégtől (Mezőfalva Invest Zrt), amelyhez 9000 hektár állami föld tartozik, és ekkora földalappal nem indulhatott volna a pályázatokon. Az így kiszervezett cég viszont, körbevándorolva Fejér megyét, több településen is elindult. (Vízi cégei csak Hantoson 12 pályázatot nyújtottak be, végül egy pályázat nyert. Hogy ez az egy pályázat miben különbözhetett a másik 11-től, azt a pályázatok titkossága miatt nem tudhatjuk meg.)

Az, hogy ezek után ki nevezhető ,,kisebb gazdának", meglehetősen viszonylagos. A kishantosi mintagazdaság földjei közül a legnagyobb területet (87 ha) egy ifjú hölgy nyerte, akinek férje és apósa az összesen 2900 hektárt művelő Simon Kft. tulajdonosai. Ha figyelembe veszünk további személyi összefonódásokat, még nagyobb koncentrációt találunk: a Simon Kft. felügyelőbizottságában ül feleségével együtt Márok Csaba, aki Mezőfalva polgármestere és maga is megnyert egy hantosi földet.

,,Odaadná annak, akivel egyszer már pórul járt?"

A hvg.hu megkereste a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet is Kishantos ügyében. Sebestyén Róbert, az NFA elnöke nem kívánja kommentálni a nyertesekkel kapcsolatos értesüléseket. Mint elmondta, jogszabály köti, így a nyertes pályázatok részleteiről, a vállalásokról, a pályázatok szempontrendszeréről és értékeléséről nem nyilatkozhat. Azt ugyanakkor aláhúzta, hogy a hantosi földpályázatokra is az egységes pályázati rendszer vonatkozott. Ezt azt jelenti, hogy az itteni pályáztatás is ugyanúgy zajlott, mint bárhol máshol. A pályázati eljárást az NFA belső ellenőrzése és a Vidékfejlesztési Minisztérium is megvizsgálta, és nem találtak bennük kifogásolnivalót. Míg korábbi pályázatokban részletes üzleti tervet még csak nem is kértek, azzal, hogy ez belekerült, automatikusan szerződéses feltétellé is vált. Így az itt tett vállalások is ellenőrizhetőek. Sebestyén Róbert arra is utalt, hogy a pályázók büntetőjogi felelősségük tudatában vállalták, hogy amit a pályázatban közölnek, megfelel a valóságnak - és minden bármikor számon kérhető.

Ami a Kishantosi Vidékfejlesztési Központban folyó biogazdálkodást illeti, Sebestyén elmondta, hogy az egységes pályázati rendszer csak az AKG (agrár-környezetgazdálkodási program) kötelezettségeit kérheti számon, ezen túlmenően minden további, földhasználatra vonatkozó kötöttséget a földhasználó saját üzleti kockázatára vállal. Sebestyén Róbert elmondta, hogy a kishantosi területekre érvényes, öt évre szóló AKG-kötelezettségeket a még hátra lévő időszakra a pályázóknak (így a nyerteseknek is) vállalniuk kellett.

Sebestyén Róbert
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az NFA elnöke szerint a haszonbérlőknek pontosan tudniuk kellett volna, hogy a szerződés határozott időre szól, és ennek lejártával a szerződés megszűnik és nyilvános pályázat útján kell a következő haszonbérlőt kiválasztani. Részben azért is hirdették meg időben a lejáró földeket, hogy a használóknak is legyen idejük felkészülni arra az eshetőségre is, ha nem ők nyernek. Sebestyén Róbert szerint a kishantosiak pályázatának sikertelenségében fontos szerepet játszott, hogy amikor átvette az NFA az állami földek kezelését, a Kishantosi Nonprofit Kft.-nek 28 millió forint haszonbérleti díj tartozása halmozódott fel, melynek a megfizetése jogerős bírósági határozattal esedékessé vált.

,,Két lehetősége volt az NFA-nak: vagy felszámolják a biogazdaságot, ugyanis a bírósági döntés következtében nem volt fizetőképes, vagy megállapodnak és hagyják, hogy a szerződés végigmenjen. Az NFA, miután a legfőbb célja, hogy a magyar állam bevételei befolyjanak, végül a részletfizetési megállapodás mellett döntött" - mondta Sebestyén Róbert, hozzátéve, hogy az NFA végrehajtó szervként nem mérlegelhette, hogy egyébként mi állt a bírósági döntés hátterében. Sebestyén szerint az NFA most is csak azt nézheti, hogyan biztosíthatóak megnyugtatóan az állam bevételei. ,,Márpedig egy magántulajdonos sem adja oda olyan haszonbérlőnek a földjét, akivel egyszer már pórul járt, és bírósági úton kellett kikényszerítenie a haszonbérleti tartozást" - mondta a hvg.hu-nak Sebestyén Róbert.

És felbukkan a ,,piszkos tizenkettő"

Ács Sándorné ugyanakkor a hvg.hu-nak elmondta, hogy nincs és soha nem is volt rendezetlen vagy lejárt haszonbérleti tartozása Kishantosnak. A bírósági vita tárgyát képező összeg valójában egy 9 milliós összeg, ami a bírósági döntés elhúzódása miatt a kamatokkal együtt adja ki a 28 milliót, a hátterében pedig a mintagazdaság beindításához az állam által nyújtott bérleti díj-kedvezmény elvesztése áll, mely Szabó Csaba jelenlegi földügyi miniszteri biztos nevéhez fűződik, aki 2001-ben is fontos földügyi pozícióban volt. Egy megállapodott szerződésmódosítás írásba foglalása lett volna Szabó feladata, melyet soha nem készített el. Ezzel összesen 50 millió közvetlen és több százmillió közvetett kár érte Kishantost.

Ennek előzménye, hogy a kishantosiak (akkor még kht.-ként) 1998-ban leszerződtek az állami vagyont kezelő ÁPV Rt.-vel, mely a kedvezményes földbérleti díjat meglepő módon rendszeres nemzetközi támogatás meglétéhez kötötte. A szerződés egyik pontja egész pontosan azt írta elő, hogy annyi külföldi támogatást kell bevonnia, mint amennyi kedvezményt a bérleti díjból kap (évi 3,5 millió forint), ezt minden évben augusztus 31-ig igazolniuk kell, ellenkező esetben elvesztik a támogatást, és a kedvezményeket visszamenőleg is vissza kell téríteni. Kishantos dán és német partnerei ugyan segítségeket ígértek pályázati fejlesztési források megszerzésére, de arra nem lehetett őket kötelezni egy magyar érdekeket szolgáló nonprofit ügy esetében. A dán és a német nagykövetségek mezőgazdasági attaséi jelezték is a problémát a kormányzatnak, a német Bruno Hoffstadt személyesen kérte Éder Tamást, az ÁPV Rt. agrárportfóliójának akkori vezetőjét (ma a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségi körébe tartozó Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért és PR-ért felelős igazgatója), hogy biztosítsa a kishantosi projekt működési feltételeit.

Az állami vagyonkezelő a szerződést 2001. augusztus 29-én azonnali hatállyal felmondta, amit a kht. nem fogadott el - így került az ügy a bíróságra. A 10 éves perben a kishantosiak első fokon nyertek, majd fordult a kocka. A jogerős bírósági végzés kézhez vételét követően 2010-ben aztán sikerült megegyezniük a fizetési feltételekről az NFA-val (melyben állítólag nem kis szerepe volt Ángyán József támogatásának), és az előírt ütemezésnek megfelelően törlesztenek is. ,,Rendezetlen tartozásunk tehát nincs. Annál inkább van az NFA-nak felénk, mivel a 2012 novemberében befizetett másfél milliós pályázati biztosítékot a mai napig nem kaptuk vissza" - mondta Ács Sándorné.

Bolye Ferenc és a bioállattartás
Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

A történet érdekessége, hogy a vita kirobbanása közel egy időre esik a valamikori Mezőfalvai Kombinát meglehetősen kétes körülmények között történő privatizálásával. (Ez a cég is benne volt a ,,piszkos tizenkettő"-ben, amit arra a 12 állami gazdaságra mondanak, amiket az első Orbán-kormány a végnapjaiban privatizált.) Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ megszorongatása, majd a bérelt földjeinek elvétele (vagyis ez a 12 éves folyamat) valójában oda vezethető vissza, hogy a 452 hektáros terület korábban az egykori mezőfalvai kombinát földjei közé tartozott, amire a jelenlegi birtokosai már régen szemet vetettek. Ángyán József Kishantos vesszőfutását a földpályázatok összes visszásságát jól illusztráló esetként mutatta be nekünk.

Nemzetközi konfliktus?

Ángyán József szerint - ismerve a nyerteseket - egyszerűen kizárt, hogy szakmai szempontok alapján bárki jobb pályázatot adott volna be, mint a Kishantos Nonprofit Kht. Úgy tudja, pályázatukon ugyanaz a szakember dolgozott, mint aki ,,Tiborczék" nyertes pályázatait írta, akit még a kishantosiak ajánlották a figyelmükbe. (Tiborcz Eszter, Orbán Viktor vőjének a testvére 157 hektár szántó - a Fejér megyei pályázatra kiírt bérletek 4,1 százalékát - nyerte húsz évre. - szerk.) Ángyán József szerint a Kishantos Nonprofit Kft.-re azért is járhat rá a rúd, mert Ács Sándorné - akárcsak a 2005-ös budapesti nagy gazdademonstráció alkalmával - egyértelműen kiállt a Nemzeti Vidékstratégia mellett, mely még ma is a kormány hivatalos programja, de ma már éppen az ellenkező irányban haladnak a folyamatok. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ üzemelteti, és Ács Sándorné szerkeszti a kielegyenaföld.hu honlapot, melyen a földügyekkel kapcsolatos minden fontos információ - így a négy ,,Ángyán-jelentés" és a földpályázatok körüli kormányzati visszaélések dokumentálása is - megtalálható. ,,Orbán Viktor egy közelmúltbeli kihelyezett frakcióülésen fogalmazott úgy, hogy azt, aki tisztességesen viselkedik, ha megsebesül, kihozzuk a csatatérről, de aki nem, arra mi is lőni fogunk. Ebből az is következik, hogy most elég szomorú a sorsa azoknak, akik a munkámban segítettek vagy egyszerűen kiálltak mellettem" - mondja Ángyán József, akinek egykori munkatársai most nemigen kapnak munkát, mert - ahogy fogalmaz - ,,utánuk nyúlnak". Sebestyén Róbert, az NFA elnöke tagadta, hogy bármiféle politikai motiváció lenne a döntés hátterében, ezeket a spekulációkat nem is kívánta kommentálni.

November elsejétől 15 munkahely szűnhet meg, és világszínvonalú gépek válnak fölöslegessé. A Greenpeace Magyarország 52 csatlakozó szervezet támogatásával csütörtökön a Kishantosi Központban tiltakozik a biogazdálkodást folytató mintagazdaság földjeinek elvétele ellen. A szervezetek képviselői bevetik a földeket, ezzel is mutatva, hogy a Központ még jelentős anyagi kockázatot vállalva is mindent megtesz azért, hogy a területen az ökológiai gazdálkodás fennmaradjon. A BioSuisse minősítés (ez az egyik legszigorúbb biominősítés) megtartásának ugyanis feltétele, hogy a terület felének télen is zöldnek kell lennie. A mintagazdaságot egyébként a helyi polgármester is támogatja. Nem véletlen: a nonprofit kft. a mintagazdaság nyereségéből nemcsak a népfőiskolai oktatásra vagy a gazdaság fejlesztésére költ, hanem Hantos és a térség fejlődését szolgáló programokra is. Széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszeréből a falu is gyarapodik: a központ eddig közel 200 magyar fiatalnak biztosított több hónapos népfőiskolai ösztöndíjat a dán testvérfalu, Velling népfőiskoláján, és Hantosról is nagyon sokan jártak már Dániában. (Egy 2011 novemberében, speciálisan a számukra szervezett dániai tanulmányúton a három Tiborcz testvér is részt vett.) Valószínűleg a dán kapcsolat ihlette meg az eredetileg kocsmaként működő hantosi vállalkozás tulajdonosait, hogy egy skandináv stílusú, többfunkciós vendéglátó egységet alakítsanak ki, melyben még gyógyszertár is működik, de lakodalmakat és egyéb rendezvényeket is szerveznek. A földek elvételével ez a közösségteremtő erő is menne a levesbe.

Kishantos kérdése egyébként kormányközi konfliktusokat is előrevetíthet: az ökológiai mintagazdaság német-magyar kormányközi együttműködés alapján jött létre, melynek keretében a német kormány anyagilag támogatta a helyi szakemberek képzését, a mintagazdaság működési terveinek elkészítését. A dán és német partnerek egyszerűen nem hisznek a szemüknek, hogy ilyen döntés kormányzati szervek közreműködésével megszülethetett.

http://hvg.hu/gazdasag/20131017_Nemzetkozi_tiltakozast_szulhet_Angyan_bar#utm_sou rce=hvg_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_10_23&typ e-id=HvgWeekly&user-id=572662BE&utm_content=normal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Maffia váltott rendszert '89-ben
  2013-10-23 21:51:01, szerda
 
 
Maffia váltott rendszert '89-ben

Plankó Gergő

2012. október 19., péntek 12:30 |

Fegyverrel harcolt 1956-ban az ávósok, humorral 1989-ben a szerinte képmutató ellenzék és a hatalmat átjátszó kommunista elit ellen. Szinte mindenki elhitte, amit mond, de alig valaki állt mellé. Úgy szólt be a rendszerváltóknak, hogy az több mint húsz évvel később is megállja a helyét. Nyolcvan éve született Krassó György.


,,- Állj! Kezeket fel!
A Mérleg utca és a Nádor utca sarkán sötéten emelkedő ávós épület előtt álló géppiszolyos ávós lövésre emeli fegyverét. Csütörtök van, október 25-e, hajnali négy óra. Két nap óta nem aludtam, kedd este óta állandó tűzharcban álltam a stúdiónál és környékénél az ávósokkal és oroszokkal. Szüleim és feleségem nem tudnak rólam semmit. (...) Hiába van a zsebemben pisztoly, hiába, mert nincs csőre töltve, mire felhúznám, már késő. És különben is tele az épület ávósokkal, egyedül nem vehetem fel velük a harcot. Felemelem a kezem.

- Magasabbra te kutya, mert átlőlek.
(...)
Alig jöttem meg, visznek a kihallgatásra. Le a földszintre, vagyis a föld alá. A folyosókon, lépcsőkön hátratett kezekkel, “se jobbra, se balra nézve" kell menni.
(...)
- Lőttél ávósokra?
- Nem eleget.
- Nem eleget? Az anyád istenit. Estére lógni fogsz, ne félj! De ha még egy ilyen választ adsz, szétverjük a fejedet már most! Értetted?"
Hat nap fogságban

Nem sokon múlott, hogy Krassó György története nem ért ekkor véget. Az akkor 24 éves forradalmárt mégsem kötötték fel aznap. Október harmincadikán kiszabadult, november harmadikán pedig már meg is írta élményeit a Magyar Jövő egyetemi lapban Hat nap az ÁVH fogságában címmel.

Ennél is sokkal jellemzőbb Krassóra, hogy mindezt november negyedike után sem hagyta abba. Sőt. Egy bizottsági épületből szerzett egy sokszorosítógépet, és azzal készített stencileket és röplapokat a szovjet támadás után is.
Mindig is hazudtak

,,Találtunk ott egy reszkető portást, akinek nem tudta, miből lesz baja: hogyha beenged minket vagy hogyha nem. Végül aztán beengedett, és egy hátizsákban, de állandó puska- meg aknatűzben egy kurva nehéz sokszorosítógépet elhoztam ide, a lakásba" - mesélte 1990-es, Bozóki Andrásnak adott interjújában. A röplapok arról szóltak, hogy ,,a politikusok mindig is hazudtak, de amit Kádárék csináltak, az mindenen túltesz" és hogy ,,védjük meg a forradalmat, amennyire tudjuk". Egészen november 15-ig nyomtatták ezeket, amikor Krassót ismét letartóztatták.

A halálos ítéletet csak azért úszta meg, mert a fegyveres harcot nem tudták rábizonyítani. Igaz, hogy maga írt erről, a cikket pedig elé is tették a bíróságon, de azt vallotta, azokat csak nagyzolásból és hősködésből írta. Röplapterjesztésért tíz év börtönre ítélték.
A szigorított jobb, mint a besúgás

A későbbi rendszerváltó már eddigre is több nagy kanyaron volt túl. Középosztálybeli családban született 1932. október 19-én, mégis otthagyta a gimnáziumot, hogy vasipari tanuló legyen, és már 14 évesen belépett a kommunista pártba. Amilyen fiatalon kezdte, olyan hamar ismerte fel a hazugságokat és fordult el a párttól. Véleményét nem is tartotta meg magának, amiért a pártból és a közgazdasági egyetemről is kizárták. Így mire eljött 1956-ban, már fegyverrel harcolt a rendszer ellen.
F DEM19891022039
Krassó György a Corvin-közben tartott '56-os megemlékezésen 1989. október 22-én Fotó: MTI

A börtön nem törte meg. Tizenháromszor került szigorított zárkába, ami még szerinte is nagyon rossz volt, ,,jól le lehetett fogyni tőle". De még így is jobbnak tartotta, mint azt, hogy besúgó legyen - akik ezt választották, szerinte mind megtörtek, semmiben sem tudtak már hinni ezután, és a börtönőrök ugyanúgy megvetették őket, mint a rabtársak.

1963-ban engedték ki az általános amnesztia idején, de a hatóságok zaklatásától ezután sem szabadult. Előfordult, hogy egy rendőr őt verte meg, mégis majdnem ő került börtönbe hatóság elleni erőszak miatt. 1979-től részt vett az ellenzéki szervezkedésekben, 1981-től már saját kiadója volt. 1985-ben bátyja - aki az oxfordi egyetemen tanított - megsérült egy gázrobbanásban, ezért Londoba utazott, ahol megkapta a menekültstátuszt. A BBC magyar nyelvű adását és a Szabad Európa Rádiót tudósította a magyar eseményekről, majd Nagy Imre újratemetése előtt érkezett haza.
Maffia tárgyal az elittel

Ha ezután nem csinált volna mást, csak belesimul a rendszerváltó ellenzék fősodrába, valószínűleg akkor is a korszak meghatározó figurája lett volna. Ez azonban a lehető legtávolabb állt Krassótól. Megalapította a Magyar Október Pártot, ezzel valami olyasmit hozott a magyar politikába, ami azóta is teljesen hiányzik belőle. Ez volt Krassó főműve - írta visszaemlékezésében az Index egykori munkatársa, Bogád Zoltán, vagyis Zutyu, aki 13 éves korától részt vett az Október Párt megmozdulásain.

Krassó nem tartotta legitimnek az MSZMP, az ellenzéki pártok és a szakszervezetek közötti háromoldalú tárgyalásokat. ,,Maffia. Ennyi elég" - mondta az Ellenzéki Kerekasztalról. Képmutatónak tartotta a Fideszt és az SZDSZ-t ugyanúgy, akik ugyan nem írták alá a nemzeti kerekasztal-tárgyalások végén a megállapodást, de elfogadták az új választási rendszert. A komunista elittel tárgyaló ellenzékieket kiváltságosok gyülekezetének tartotta, és azt mondta, a tárgyalások végén valójában ugyanaz az elit marad hatalmon. Szerinte először egyetlen kérdésről kellett volna szavaznia a népnek - kommunistákat akarnak-e a hatalmon, vagy nem kommunistákat.
F TAG19890714011
1989. Krassó György a budapesti Münnich Ferenc utcai demonstráción, amelyen az utcatáblákat letakarták és Nádor utca feliratokat helyeztek el. Fotó: Krista Gábor
Húsz évig csaltak

A legerősebben a választás szabályait kritizálta, az ajánlószelvények rendszere szerinte brutálisan antidemokratikus. ,,Az MSZMP kezében van az, hogy ki indulhat. Vidéken még az MDF-nek sem adják oda a jelölőcédulát névvel és személyi számmal, hogy ők rájuk szavaznak" - mondta.

Szavait a következő húsz év pontosan igazolta, az ajánlócédulákat rendszeresen hamisították, lopták, adták és vették különböző választásokon különböző pártok - erről szóló összeállításunkat itt olvashatja. 2014-től az új választási rendszer ennek ugyan véget vet majd, igaz, cserébe más szempontból lesz sokkal problémásabb.

A választási eljárás konkrét kritikája mellett a rendszerváltás kritikája lett az, ami a leginkább időtálló lett Krassó szavaiból. Némileg leegyszerűsítve ez arról szólt, hogy attól még, hogy bizonyos ellenzéki pártok elvonultak zárt ajtók mögött tárgyalni a kommunistákkal, majd kijöttek és közölték, hogy akkor mától demokrácia van, még egyáltalán nem lett demokrácia.
Mi kell még?

Ma ez szinte kötelezően ismételgetett elem különféle ellenzéki és civil csoportok beszédeiben, konferenciáin és tömegtüntetésein. Arra azonban, hogy 1989-ben hogyan hangzott ez az üzenet, jó példa Krassó alábbi szereplése a Nap TV műsorában, ahol Havas Henrik többek között arról kérdezi, ,,a kommunista többségű parlament a nép minden követelését teljesítette, mi kell még".

Ami miatt azonban igazán hiányzik a Magyar Október Párt szellemisége a politikából, az Krassó humora. Az ajánlószelvények rendszere ellen például nem közleményekben tiltakoztak, aminek már a címétől elaludt minden jóérzésű ember, hanem elégették azt a kevés szelvényt, amit sikerült összegyűjteni, majd hamu formájában adták le a választási bizottságnál. Krassó azzal érvelt, nincs meghatározva a törvényben, milyen halmazállapotban kell leadni azokat.
Nem fogtok lógni!

De terjesztettek röplapokat ,,Kommunisták, nem fogtok lógni! Dolgozni fogtok!", vagy ,,Forrófejűnek tartanak? Minket is! A Magyar Október Párt az ifjúság pártja" szöveggel. Látványos akció volt a Münnich Ferenc utca visszakeresztelése Nádor utcává, először szigetelő szalaggal, majd piros festékkel. ,,Csepelen, Óbudán és Újpesten a közelgő áremelésekre célozva zsíros kenyeret és rántott levest osztottunk annak demonstrálására, hogy nem sokára már erre se futja majd. A párt indulójának ide vonatkozó rigmusa a Popey, a tengerész dallamára: A Magyar Október Párt/Pisztoly helyett levest ránt/A zsírós kenyeret vedd el, amíg lehet/Ki tudja mi vár reánk" - írta visszaemlékezésében Zutyu.
F LUS19890804041
Krassó György beszél a Csepel Művek dolgozóihoz a gyár 1-es kapuja előtt a délutáni műszakváltáskor.Fotó: MTI

Népszínművet mutattak be a Városligetben, ahol az Ellenzéki Kerekasztalt figurázták ki. ,,A háromszögletű kerekasztal lovagjai a tárgyalóasztalnál csak olyan szavakat harsogtak, hogy reform, demokrácia, de végül összekaptak a koncon, ami egy habostorta volt, és végül egymáshoz vágták" - emlékezett vissza Zutyu, aki az életszínvonalat alakította a darabban. Nyakában egy életszínvonal feliratú táblával egyre lejjebb süllyedt, végül Krassó beletaposta a porba.
A lefűrészelt szobor

Mivel az Október Párt nem kapott székházat, jelképesen elfoglalták a képviselői irodaházat, ahová a Rádiókabaré felvételére hívták meg őket. 1990. március 21-én ledöntötték a Münnich-szobrot, majd több mint egy hónapot sátraztak a parlament előtt valóban szabad választásokat követelve.

“Nem voltunk egy túl profi párt, így a szobordöntéshez például egy villanyszerelő szerzett áramot az akkori Néphadsereg tér egyik BM-es házának biztosítótáblájáról, de a házlakók levették a kábelünket, mert nem ment a lift. Új áramforrás után kellett nézni, ami végül a villanypózna lett. Igen ám, de nappal volt, így nem volt áram a lámpában, de a szakember segített, bekapcsolta a park összes lámpáját, hogy legyen áram a flexnek, amivel lefürészeltük Münnich Ferenc szobrát" -írta az akcióról Zutyu.

Krassó a taxisblokád idején még akítv volt, bár a benzin ára miatt tiltakozók körében nem igazán jött át az üzenete.

Több szívinfarktust is kapott, ez okozta a halálát 1991. február 12-én.
Olyan igazság, ami nem követhető

,,1989 eseményeire gondolva kézenfekvő a kérdés: nem neki volt-e igaza? Úgy vélem, igaza volt, ahogy a hitvallóknak és remetéknek is mindig igazuk van a politikus püspökökkel szemben. Olyan igazság ez, amely magányosságra kárhoztatja hirdetőjét, és amely a látszat ellenére nem cselekvésre buzdít, hanem eltántorít a tartalmas cselekvéstől. Olyan igazság, amelynek mindig jelen kell lennie a világban, de amely nem követhető" - mondta emlékére a parlamentben Kőszeg Ferenc.

,,Igazát nemigen vonta senki se kétségbe, de mellé sem állt nagyon senki" - ismerte el a ravatalán Göncz Árpád.
FCSER19901027023
Krassó György újságíró, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársa a taxisok és kormánypárti ellentüntetők egy időben tartott demonstrációján a Kossuth téren. (Fotó: Cser István)Fotó: Cser István

,,Nem csodálkoznék, ha egyszer meglátnánk ismét lobogó fürtjeivel a budapesti utcán, mert Gyuri tempóját elviselni valószínűleg még a mennyországban sem lehet“ - írta róla az Inconnu-képzőművészcsoport tagja, Molnár Tamás.
Szabadság, szerelem

Utóbbira Kőszeg Ferenc is utalt az említett parlamenti beszédben: ,,Õrizzük meg emlékezetét nemcsak a tudatunkban, hanem a szívünkben is, ahogy ez kijár a romantikus forradalmárnak, és hadd tegyem hozzá, az elragadó széptevőnek, aki Petőfi kettős jelszavát hirdette és követte: ,,Szabadság, szerelem."

Krassó emléke a nagyközönség szemében aztán fokozatosan elhalványult, miközben abban a szűk körben, akik nem felejtették el, mai szemmel nézve egészen furcsa fordulatok következtek. Valószínűleg nincs még egy olyan alakja a rendszerváltásnak, akinek tiszteletére egymástól függetlenül, de egyszerre tartott volna megemlékezést még 2006-ban is az SZDSZ és a Jobbik.
Holnap történt

Krassó 1990-ben írta Holnap történt című cikkét a Magyar Narancsban. A fiktív híradó 1992-ben játszódik, amikor tömegtüntetések törnek ki Magyarországon a drasztikus áremelések és a levegőadó bevezetése miatt.

,,Az SZDSZ eltéli az erőszakos cselekményeket, de a felelősség azt a korábbi politikai és gazdasági vezetést terheli, amely nem hallgatott az SZDSZ liberális szakértőinek tanácsára és hosszú ideig konokul elzárkózott a nagykoalíció elől. A SZAFIDESZ egyetért ezzel az értékeléssel, a MAFIDESZ viszont a Magyar Demokrata Fórum álláspontját támogatja: az egységkormány nevében önmérsékletre és józan megfontolásra szólítja fel a munkásságot és elítéli a szociális demagógiát. Az ellenzéki Kisgazdapárt hangoztatja, hogy a bor, a búza és békesség közül most a békesség a legfontosabb, a keresztény demokraták pedig a krisztusi szeretet megfogyatkozásával magyarázzák a kialakult helyzetet. Pozsgay Imre - a Magyar Szociáldemokrata Párt elnöke - vidéken tart nagygyűléseket, ahol szekfűt osztanak a hallgatóságnak. Az SZTK múlt héten felgyújtott épülete előtt a nyugdíjasok éhségsztrájkjához hajléktalanok is csatlakoztak."

Az idézetek a Maradj velünk! Krassó György írásai című kötetből származnak.

http://index.hu/belfold/2012/10/19/krasso_gyorgy/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mondta ezt Kövér László október 23-án abban az országban
  2013-10-23 21:07:41, szerda
 
  "Nagy öröm számára, hogy a Szabadság Napját egy olyan országban ünnepelhetem, amelynek népe a miénkhez hasonlóan megszenvedett a szabadságért, de a legszörnyűbb elnyomás ellenére sem adta fel a szabad ember méltóságának igényét."

Mondta ezt Kövér László október 23-án abban az országban, Kazahsztánban, ahol az ország vezetője egyben a Kazah Kommunista Párt elnöke és aki törvénybe iktatta, hogy élete végéig vezetheti az országot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
10 dolog, amit biztosan nem tudtál a Fidesz Magyarországáról
  2013-10-23 20:57:24, szerda
 
 
10 dolog, amit biztosan nem tudtál a Fidesz Magyarországáról:

1. Magyarország azért nem vett fel hitelt az IMF-től, mert nem akarta, hogy az IMF tartozzon neki.

2. Ha Magyarország államadóssága eléri a kritikus pontot, akkor az EU nem minket büntet meg, hanem a többi országot, amiért hamarabb állították egyenesbe a gazdaságukat, mint mi.

3. Nem Magyarország az EU tagja, hanem az EU tagja Magyarországnak.

4. A nemzetközi gazdasági szakértők minden fontos döntés előtt felhívják Matolcsyt, és engedélyt kérnek tőle.

5. A szövetség neve nem visegrádi négyek, hanem Orbán Viktor és barátai.

6. A gazdasági összeomlásnak egyszer volt egy Magyarország-közeli élménye.

7. Brüsszel gyakorlatilag Budapest külvárosa.

8. Isten és Orbán között az a különbség, hogy isten nem akar Orbánra hasonlítani.

9. Magyarország képes volt a fehérgazdaságot egyetlen nap alatt befeketíteni.

10. Matolcsy képes a 0-t osztani, becsomagolni és fehér lovon elküldeni Brüsszelbe.


Orbánnak teljesen mindegy,hogy mit mond csak mondjon valamit. Ha annak nincs semmi értelme és nincs tartalma az se baj.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ifjú cionistából lett 1956-os vérbíró elfeledett interjúj
  2013-10-23 20:08:34, szerda
 
  Az ifjú cionistából lett 1956-os vérbíró elfeledett interjúja

Vida Ferenc, aki 1932-33-ban részt vett a cionista mozgalomban, 1934-ben elvégezte a szegedi jogi akadémiát, majd 1934-ben Tel-Avivban a helyi Palesztinai Kommunista Párt megalapításában közreműködött. 1935-től visszatért Magyarországra és ügyvédjelöltként dolgozott. Közben az illegális kommunista mozgalomban is részt vett. Megjárja a koncentrációs táborokat, ahonnan természetesen hazatért.

Ő volt az, aki kimondta a halálos ítéletet Nagy Imrére és társaira, és összesen 20 embert végeztetett ki. A vérbíró haláláig tagadta, hogy az MSZMP vezetői, illetve maga Kádár János utasította volna a halálos ítéletek meghozatalára. Ezt erősíti meg abban az 1989-es interjúban is, amelynek tekercsei közel 20 éven át porosodtak egy fiók mélyén és amit a Múlt-kor 2008-ban mutatott be.

Dr. Vida Ferenc, a Népbírósági Tanács vezető bírája a Magyar Rádió 1989. július 19-én felvett közel hét órás interjújában, és annak a Bartók Rádióban leadott vágott változatában vallott az akkori eseményekről, és a következőkkel indokolta álláspontját: ,,Én nagyon sok embert halálra ítéltem! Nem bosszúból. Éntőlem távol áll a bosszú! Én nem vagyok a halálos ítéleteknek a nagy híve, de a törvényeket tisztelem."

Vida Ferenc mindvégig tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget követett el, és azt állította, hogy ő minden szempontból korrekten járt el, ez viszont messze nem így volt. Indoklás nélkül visszautasított minden védekezésre irányuló indítványt, tehát amikor a vádlottak, illetve a védőik tanúk megidézését szorgalmazták, bizonyos dokumentumok bemutatását indítványozták, akkor Vida ezeknek részlegesen, vagy egyáltalán nem adott helyt.

Vida Ferenc ágyban és párnák között halt meg a "rendszerváltás" után, bár 1989-ben félt, hogy megkeresik és felkoncolják, de ez sajnos nem történt meg. Vele sem.

http://www.youtube.com/watch?v=sW2cJdOCzaY&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=dxngM5vc1Vw



2013.10.23. 12:40
Forrás:
Múlt-kor nyomán Deres.tv


http://www.deres.tv/20131023/az-ifju-cionistabol-lett-1956-os-verbiro-elfeledett- interjuja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az újgyarmatosítók akarják megmondani, hogy ki lehet Szíria
  2013-10-23 19:52:16, szerda
 
 


Az újgyarmatosítók akarják megmondani, hogy ki lehet Szíria új vezetője
2013. október 22. 19:54
Kincses Albin - Hunhír.info

Bassár el-Aszad elnök semmiféle szerepet nem tölthet be a jövőbeni demokratikus és békés Szíriában - mondta a keddi londoni Szíria-értekezlet után a brit külügyminiszter, ezzel is igyekezve elérni a szíriai ellenzék egyelőre kétséges részvételét a november végére tervezett genfi Szíria-konferencián. Ez is azt hiszi, hogy kétszáz évvel ezelőtt él valami gyarmaton, ahol megmondhatták a niggereknek, hogy melyik fűszoknyás tamtamdobosból csinálnak uralkodót.
Szolgai-Hunhír
William Hague a Szíria barátai elnevezésű országcsoport többi tagállama - az Egyesült Államok, Egyiptom, Franciaország, Németország, Jordánia, Olaszország, Katar, Szaúd-Arábia, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek - külügyminisztereit látta vendégül a tanácskozáson.

John Kerry amerikai külügyminiszter azonban - Hague után tartott sajtótájékoztatóján - katonai segélyről is beszélt. Kerry szavai szerint a genfi tanácskozás előkészítésére összehívott londoni értekezlet részvevői egyetértettek abban, hogy az ilyen jellegű segítséget nyújtó országok e támogatást kizárólag az ellenzéki koalíció katonai szárnyán, a Legfelsőbb Katonai Tanácson keresztül juttatják el.

A szíriai ellenzék a keddi londoni értekezleten jelezte, hogy csak akkor hajlandó részt venni a november végére tervezett Genf-2 értekezleten, ha annak célja Bassár el-Aszad szíriai elnök elmozdítása.

Ahmad El-Dzsarba, a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője a tanácskozásról kiadott tájékoztatás szerint a rendezvényen kijelentette: a genfi konferencia nem járhat sikerrel, és a szír ellenzék azon nem is vehet részt, ha a találkozó "további időt enged Aszadnak a vérontásra, és ezt közben a világ tétlenül nézi".

Erre reagálva hangsúlyozta William Hague brit külügyminiszter a keddi londoni tanácskozás után, hogy a szíriai ellenzéket segítő országok konszenzusos véleménye szerint Aszadnak nem lehet szerepe Szíriai jövőjében.

A londoni értekezletről kedd este kiadott záróközlemény mindazonáltal nem tesz említést Aszad személyes sorsáról. A nyilatkozat annyit szögez le, hogy a Genf-2 konferenciának el kell vezetnie a politikai átmenethez a tavaly nyári első genfi találkozó kommünikéjében foglaltak maradéktalan végrehajtása révén, és létre kell hoznia konszenzusos alapon egy teljes körű végrehajtói jogkörrel felruházott átmeneti kormányzati testületet, amelynek a hadsereg, a biztonsági szolgálatok és a hírszerzési apparátus felett is ellenőrzést kell gyakorolnia.

Azt hiszi ez a sok européer csodarabbi, hogy pár terrorista meg varázsló kilóra való megvételével majd olyan bábut ültethetnek Szíria éléra, aki valami baksisért odaadja nekik az országot, ha már fegyverekkel nem sikerült elfoglalni, és cionista gyarmattá tenni. Mert a cár majd beleegyezik, hogy valami zsidócsahost segítsenek hatalomra.



http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=69667
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Döbrögi: “készülődjetek!”
  2013-10-23 19:49:21, szerda
 
  Döbrögi: “készülődjetek!"

Megint nem semmit alkotott a MAGYAR NÉP! Talán a világ legnagyobb szemfényvesztésén ma mintegy EGYMILLIÓ BIRKA zuhant transzba Döbrögi lábai előtt, és hallgatták extázisban Magyarország leendő, fölkent királyát. El kell felejtenünk négymillió szegényt! Csúcsadósságot és csúcsmunkanélküliséget. Elmenekülő magyarok százezreit, és a mindent lefedő mutyikat. Elfelejteni a kétszázezer éhező gyermeket, el a kilakoltatásra váró másfél milliót!
Ma láthatta boldog-boldogtalan: a döbrögista falkaforradalmi csürhe annyi ópiummal tömte meg a magyarok jó részének agyát, hogy azok a bódulatból akkor sem fognak jó darabig magukhoz térni, ha véget ér a varázs! Ez a ma Pestre egybeterelt milliónyi birka az igazság pillanatában is csak Döbrögit fogja imádni! Még egy esztendő-és sajnos nekünk lesz igazunk! Ismét! Sajnos!
Néhány kilométerrel arrébb erőlködtek azok, akik Döbrögi sikeréért oly sokat tettek. Akik a falkaforradalom megalapozói voltak. Kivétel nélkül mind izmozott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meddővé tétel csak 3 gyerek után vagy 40 év fölött
  2013-10-23 19:03:38, szerda
 
  Meddővé tétel csak 3 gyerek után vagy 40 év fölött

Beterjesztette a kormány a parlamentnek a 2014. március 15-étől hatályos új Polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggő törvénymódosításokat. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden benyújtott előterjesztése mintegy 180 törvény módosítására tesz javaslatot.

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/s720x720/603105_418112 788312158_363131346_n.jpg

http://propeller.hu/itthon/2803543-meddove-tetel-csak-gyerek-utan#v961802
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Négyötöd ellenzi a stadionépítéseket
  2013-10-23 18:46:48, szerda
 
  AZÉRT EZ TÖBB, MINT 2/3-AD

Négyötöd ellenzi a stadionépítéseket
2013. október 21. hétfő, 10:09

A magyar lakosság mintegy négyötöde ellenzi a stadionépítéseket és a labdarúgás kiemelt helyzetét - derül ki a Republikon Intézet elemzéséből. A Medián által készített felmérés szerint a megkérdezettek kilencven százaléka más területre fordítaná a stadionokra szánt pénzt: elsősorban az egészségügy fejlesztésére és munkahelyteremtésre.

A sporttámogatások ügye erősen átpolitizálódott: akár a futball kiemelt szerepéről, akár a stadionépítésekről van szó, az ellenzéki szavazók teljes elutasítása áll szemben a kormánypárti szavazók visszafogott, kisebbségi támogatásával. Bár a jobboldali pártok között magasabb a szurkolói arány, a mérkőzésre kilátogatók között a baloldali pártok szavazói is képviseltetik magukat. A Jobbik-szavazóknál különös kettősséget látunk: körükben a legmagasabb az aktív szurkolók aránya, de ha a futballal kapcsolatos támogatásról kell véleményt adniuk, akkor épp olyan elutasítóak, mint az ellenzék más pártjai.



A sikertelen VB-selejtező szereplés után talán nem meglepő, hogy csak a népesség 9 százaléka véli úgy, hogy látszik a kiemelt támogatások eredménye, javult a magyar labdarúgás. Még a legoptimistább kormánypárti szavazóknak is csak az ötöde osztotta ezt az álláspontot, az ellenzéki pártok pedig egyöntetűen kudarcnak ítélik a kiemelt támogatások eredményességét.

A magyarok négyötöde a stadionépítésekre és felújításokra szánt pénzt más célokra fordítaná. Ebben egyetértés van a nem-kormánypárti szavazók között: az ellenzéki pártok és pártnélküliek egyaránt magas, 85-87 százalékban válaszoltak úgy, hogy másra kéne költeni a stadionokra elkülönített pénzt. Noha a kormánypártiak a stadionépítések folytatása nagyobb támogatottsággal bír, de itt is csak a kisebbség, e szavazók mintegy harmada-negyven százaléka áll ki a kormány futball-központú sportpolitikája mellett, felük viszont - az ellenzék túlnyomó többségéhez hasonlóan - elutasító azzal szemben. A stadionépítésre szánt összeget a lakosságnak csupán öt százaléka hagyná a sport területén, a többség az egészségügy fejlesztésére vagy munkahely-teremtés ösztönzésére fordítaná.

http://propeller.hu/sport/2802606-negyotod-ellenzi-stadionepiteseket
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Disneylandből is jöttek "rendet rakni". A 444.hu videója.
  2013-10-23 18:43:30, szerda
 
  Adja Isten, hogy minden héten legyen Békemenet!

http://propeller.hu/itthon/2804240-adja-isten-hogy-minden-heten

Disneylandből is jöttek "rendet rakni". A 444.hu videója.

ORBÁN ROKONYOK :)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 631 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 650
  • e Hét: 2137
  • e Hónap: 13248
  • e Év: 166744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.