|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013-10-25 14:39:55, péntek
|
|
|
Az első, maihoz hasonló szemüveget 1300 körül készítették Itáliában. Napjainkban több mint 4 millió embernek kellene állandóan, vagy legalább olvasáshoz szemüveget viselnie. Jellemzően továbbra sem ismerjük a szem optikáját, a fénytörési hibák lényegét és azok lehetséges következményeit.
Kifogástalan fénytörés
Szemünket optikai szempontból fényképezőgéphez hasonlíthatjuk. Az objektív a szem fénytörő rendszere, rekesz a pupilla, a film pedig a retina. Az ideghártyán (retina) a külvilágról valódi, kicsinyített fordított kép keletkezik. Szemünknek van egy egészen speciális tulajdonsága, hogy a lencse domborulatát, ezzel együtt fénytörését is változtatni tudja.
A lencse rugalmassága lehetővé teszi, hogy a tőlünk különböző távolságra levő tárgyakról mindig éles kép keletkezzen az ideghártyán . Kifogástalan fénytörés esetében a párhuzamos sugarak a retinán egyetlen pontban egyesülnek. Amennyiben nem, az esetben fénytörési hibáról van szó.
A rövidlátás
A rövidlátó szem törőrendszere erős a szemgolyó hosszához viszonyítva. A párhuzamos sugarak így már az ideghártya síkja előtt egyesülnek, a retinára vetülő kép az éles pontok helyett elmosódott szóródásokból áll össze. Ha viszont közeli tárgyakról érkeznek széttérő fénysugarak, azokat az ilyen szem is képes az ideghártyán egy pontban összegyűjteni. A rövidlátó ember ezért lát távolra rosszul, közelre általában jól.
Ezt a fénytörési hibát a szem elé helyezett szórólencsével lehet javítani. A rövidlátás többnyire nem túl nagyfokú, gyermekkor folyamán alakul ki, és az évek során nem fokozódik tovább. Esetenként viszont van, aki egyre erősebb üveg viselésére szorul. Az ok elsősorban az öröklődésre vezethető vissza.
A távollátás
A túllátás esetén a törőerő a szemgolyó hosszához viszonyítva kicsi, így az éles kép csak valahol az ideghártya mögött keletkezne, ha a fénysugarak át tudnának hatolni a szem burkain. A túllátás érdekes módon nem okoz látászavart. A rugalmas lencse alkalmazkodik és kijavítja a fénytörési hibát.
A rövidlátóknál ez azért nem lehetséges, mert a lencse nyugalmi állapothoz képest csak domborúbbá tud válni, laposabbá nem. A túllátást az állandó alkalmazkodás bizonyos szintig ellensúlyozza, de többnyire nem marad következmények nélkül. Gyakori panasz a szem fáradékonysága, a könnyezés és a homloktáji fejfájás is.
Cilinderes szemüveg
Nem ritka rendellenesség, amit asztigmatizmusnak neveznek. A szaruhártya veleszületetten nem szabályos gömbfelszín görbülete, domborúsága, vízszintes irányban nagyobb vagy éppen kisebb mint a függőlegesben. A térben érkező párhuzamos sugarak ezért mindig különböző pontokban találkoznak. Az asztigmiás ember, sem távolra, sem közelre nem lát tisztán, gyakran okozva fejfájást, valamint idült kötőhártyahurutnak megfelelő tüneteket. Az asztigmia jól korrigálható cilinderes szemüveggel vagy kontaktlencsével, viszont előfordul, hogy rövidlátással vagy túllátással kombinálódik. A kontaktlencsének más az optikai hatása, mint a szemüvegé, mivel közvetlenül a szemünkön helyezkedik el.
Öregszeműség
A szemlencse rugalmassága az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, és körübelül 40 éves korban éri el azt a stádiumot, amikor már az olvasáshoz szükséges 3 dioptriányi alkalmazkodásra sem képes. Ettől kezdve normális fénytörésű szem is igényli a közeli munkához a szemüveget, aminek hiányában fáradékonnyá válik a szem, vagy megfájdul. A szemlencse fokozatosan megszűnő alkalmazkodása 1-3 dioptriás gyűjtőlencsével helyettesíthető. Aki korábban rövidlátó, túllátó illetve asztigmás volt, annak a későbbiekben kétféle szemüvegre lesz szüksége. Az egyiket távolra, a másikat közeli munkához. Az állandó cserélgetéssel kapcsolatos kényelmetlenséget, bifokális lencsékkel lehet kiküszöbölni. Ha a rövidlátás mértéke 2 és 4 dioptria között van, akkor a közeli dolgok élesen láthatók, és az ilyen ember akár 80 évesen is tud szabad szemmel olvasni.
A jó szemüveg
Jó szemüveggel tehát a bonyolultabb fénytörési hiba is rendszerint tökéletesen korrigálható. A jó szemüveg több kisebb-nagyobb kellemetlenségtől óvhat meg minket. Csökkenti a szem fáradékonyságát, megszünteti a fejfájást, tökéletesíti a megfigyelőképességet, megkönnyíti a tanulást, biztosabbá teszi a mozgást. Mindenféle szempontból megfelelő szemüveg öltöztet, kifejezheti ízlésünket, szépségünket, azt sugallja, hogy viselője intelligens személy. Az utóbbi években még olyanok is előszeretettel viselik, akik kristálytisztán látnak. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkről |
|
|
|
|
|
2013-10-25 14:34:09, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg savanyú káposzta , 2 db. piros alma, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, színes bors, olíva olaj
A savanyított gyalult káposztát átmossuk ha szükséges és kissé összevágjuk. Az almát megmossuk és héjastól kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és fölvágjuk. A kolozsvári szalonnát vékonyra szeleteljük. Az összes hozzávalókat egy tálba összekeverjük, borsozzuk és meglocsoljuk 2 evőkanál olíva olajjal. Jól lehűtve tálaljuk,önmagában vagy sült húsok mellé. |
|
|
0 komment
, kategória: Könnyű ételek,saláták,stb... |
|
|
|
|
|
2013-10-25 14:29:48, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg hóstáti, gyalult savanyú káposzta, 25 dkg disznóhús, 1 szál füstölt házi kolbász, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, 2 babérlevél, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl,olaj
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst és az átmosott káposztát ,a karikára vágott sárgarépát és együtt dinszteljük tovább, fűszerezzük és felöntjük vízzel.Addig főzzük míg puha lesz a hús, ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt és behabarjuk a tejföllel elkavart lisztel.
|
|
|
0 komment
, kategória: levesek |
|
|
|
|
|
2013-10-25 09:46:34, péntek
|
|
|
Savanyú káposzta készítése házilag
Házi savanyításhoz jó minőségű, téli káposztára van szükség. A káposztát száraz időben kell leszedni, mert hajlamos sok vizet magába szívni, így könnyen megromlik. Pár napig szellős, fedett helyen kell tárolni, hogy megérjen és borító levelei kifehéredjenek, majd a felső, hibás leveleket el kell távolítani. A káposzta savanyításra a legjobb a fahordó, de a műanyaghordó is megfelel. Ezeket jól ki kell mosni, ha szükséges előtte pár napig vízzel töltve áztatni, majd kefével átdörzsölni és kiöblíteni, hogy szagtalan és baktériummentes legyen. A tiszta hordó aljába ízlés szerint csombort, kaprot és tormát kell tenni. A megtisztított káposzta torzsáját késsel ki kell kikaparni, helyét pedig sóval kell megtölteni és szorosan a hordóba kell rakni, majd 1-2 napig állni hagyni, hogy a só jól átjárja. Közéje lehet tenni kukoricacsővet, ettől szép sárga, vagy pedig egy kis fej vöröskáposztát, ettől rózsaszín lesz a káposzta leve. A hordót fel kell tölteni sós vízzel(10 l vízhez 20 dkg só), tetejére pedig fakeresztet és nehezéket kell tenni, hogy a káposztát lenyomja, majd a hordót légmentesen le kell zárni. Erre a legalkalmasabb egy tisztára súrolt gránitkő, de semmiképp ne legyen mészkő vagy vas, mert ezeket oldja a tejsav. A hordót 15-20 fok körüli hőmérsékleten kell tárolni, hogy meginduljon az erjedés. Ezt jelzi az erős habzás, mely kb. 14 nap alatt lezajlik. Fontos, hogy ebben a két hétben minden második nap a káposzta levét át kell forgatni. A fahordók csappal vannak ellátva, a levet azon le kell engedni és visszatölteni. A műanyag hordóknál egy gumicsővet kell a káposzták között bedugni, azon pedig a levet leszívni vagy esetleg erőteljesen befújni, hogy a káposztalé összekeveredjen és a beszorult levegő kiszabaduljon. Ha a leve leapadt, azt pótolni kell ugyancsak sós vízzel. Nagyon fontos minden alkalommal a fakeresztet és a követ átmosni, a hordó felszínén keletkezett habot és szennyeződést pedig eltávolítani. Az erős erjedés lejárta után folytatódik egy lassúbb erjedés, ami újabb 4 hétig tart. Ez idő alatt a káposztalevet 3-4 naponta kell forgatni, míg az erjedés teljesen leáll. Ekkora a káposzta már kezd savanyodni és felhasználható. A megsavanyodott káposzta tárolásának legkedvezőbb a 2-5 fokos hőmérsékletű hely vagy pince. Ha a hordó nagy és nem lehet költőztetni, akkor inkább a hideg helyen kell elkészíteni. Ebben az esetben is megtörténik a tejsavas érlesés, csak sokkal lassabban és a káposzta később fog megsavanyodni és tavaszig is eláll.
Káposztasavanyítás lépésről-lépésre
Hozzávalók: 20-25 fej káposzta, 2 csokor szárított csombor és kapor, 10 szál torma, 1 cső kukorica, jód nélküli só
Elkészítése:
1. A káposztát száraz időben szedjük le és 3-4 napi tartsuk szellős, fedett helyen, míg a felső levelek kifehérednek.
2. A káposzta felső, hibás és sérült leveleit távolítsuk el egészen addig, míg szükségesnek látjuk, hogy a káposzta tiszta legyen, levelei pedig épek és egészségesek.
3. A káposzta torzsáját éles késsel, kúp alakban kivájjuk.
4. A kivájt torzsák helyét megtöltjük sóval.
5. A tormát megpucoljuk, a kaprot meg a csombort megmossuk és a kimosott, tiszta hordó aljára rakjuk.
6. A káposztafejeket szorosan egymás mellé rakjuk a hordóba, a sorok közé még tormát teszünk. Berakjuk a kukoricacsővet és tetejére pedig a másik csokor kaprot és csombort.
7. A hordót lefedjük és 1-2 napig állni hagyjuk, hogy a káposztafejek a sótól kissé megpuhuljanak. Másnap vagy legkésőbb harmadnap felöntjük sós vízzel(10 l vízhez 20 dkg só), fakeresztet és nehezéket teszünk a tetejére majd a hordót légmentesen lefedjük. Két hétig, míg tart a tejsavas erjedés, kétnaponta, majd újabb négy hétig 3-4 naponta a káposztalevet átforgatjuk.
A savanyú káposzta eredete
A káposztát több ezer éve termeszti az emberiség, így a savanyítása is az ókorig nyúlik vissza. Plinius feljegyzése szerint a romai légió katonák káposztát vittek magukkal Pannónia területére. A hosszú úton a káposzta levet engedett és megsavanyodott, de így is ízlett az éhes katonáknak. Ennek híre eljutott egészen Romáig, ahol aztán tudatosan is elkezdték a savanyítani. Más források szerint a káposztasavanyítást Kínához kötik, ahol a nagy falat építő munkások is fogyasztották. A tengerészeknek is fontos élelmiszerük volt a hosszú tengerutakon, hisz a magas C-vitamin tartalmával megelőzték a tipikus tengeribetegséget, a skorbutot.
Vitamintartalma
A savanyú káposzta C-vitamin tartalma megegyezik a citroméval, ezért télen a legfontosabb és legolcsóbb C-vitamin forrásunk. Található benne még B1-, B2-, E- és K-vitamin is, de rost- és ásványianyag-tartalma is magas. Ezen kívül természetes gyógyszer is, hisz a káposztában és a levében is jelentős mennyiségű élő tejsavbaktérium van, amely az emésztőrendszerben elpusztítja a rothadást előidéző baktériumokat. Rosttartalma elősegíti a bélrendszerben felgyülemlett káros anyagok kiürítését és a szervezet méregtelenítését, valamint antibiotikum kúra után segíti a bélflóra regenerálódását. Jó hatással van a bőrre, tisztítja, üdévé és frissé varázsolja. A káposztalevet kozmetikai célokra is használják, mert oldja a zsírréteget, vitaminokkal és enzimekkel táplálja a bőrt, tejsavtartalma fertőtlenít és segít a pattanások eltüntetésében. A savanyú káposzta a fogyókúrában kitűnő alapanyag, mert kicsi a kalóriatartalma és jól telít.
A magyar konyha számos ételt készül belőle. Talán a a legismertebb a töltött káposzta, a székely káposzta, a kolozsvári káposzta, a toros káposzta, a korhelyleves és sorolhatnánk. Ezen kívül kiváló és ízletes savanyúság.
|
|
|
0 komment
, kategória: Belső kör |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
178 db bejegyzés |
e év: |
1531 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1990
- e Hét: 4857
- e Hónap: 11229
- e Év: 62020
|
|
|