Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Az ember szeretet
  2013-10-26 13:52:15, szombat
 
  Kohut Katalin: Az ember szeretet

"Én nem kívánom senkitől, hogy csudás dolgot tegyen,
de joggal kívánom mindenkitől, hogy mindig ember legyen." Ady Endre

Úgy érzem, szükséges az ember szeretetet, a világ csodálatát elválasztani két ember szerelmétől.

Az ember szeretet már a régebbi korokban is annyira ritka volt, hogy a nagy művészek szenvedtek a hiányában, s ha néha összetalálkoztak egy emberrel, örömmel üdvözölték egymást, csodálva a másik lényegét.
Hatalmas érzelmeket képes a szeretet megmozgatni, az, aki szerelmes a világba, az szerelmes az emberekbe is.

A szeretethez vezető út a bizalom megelőlegezésével kezdődik, akit tisztelünk emberi mivoltában és felnézünk rá, az már kiérdemelte azt a bizalmat, ami az emberi kapcsolat kiteljesedésének feltétele. Általában egyetlen csalódás lerombolja az emberségbe vetett hitet, s ilyenkor rájövünk, többet előlegeztünk meg neki, mint amit megérdemelt, mert általában az ember a belső elvárásait, vágyait sugározza jártában-keltében, azzal a várakozással ápolja a kapcsolatait, hogy valamelyikből igazi barátság lehet.
Mindig emberként élni, embernek maradni a könyörtelenségben, kegyetlen, hazug világban is, nagyon nehéz, de úgy gondolom, az emberség nem kor függvénye, még akkor sem, ha egy nagy tömegben egyedül él, egyre reménytelenebbül és kiszolgáltatottabban, biztos, hogy valahol a világon van hozzá hasonló, aki ugyanúgy szenved a körülmények miatt.

Az emberré válást tanulni is lehet, sokan vélik felfedezni ezeket az utakat követendő eszmékben, megtanulják tökéletesíteni önmagukat. Elismerésre méltó az, ha valaki rájön arra, hogy csiszolásra szükséges, jellemét építenie kell.

Amikor az emberséggel találkozik az ember, először rácsodálkozik, tiszteli mindenkinél, mindennél jobban, majd észrevétlenül szívébe lopja magát az ember szeretet, részévé válik, hiánya nagy űrt hagy maga után, mely pótolhatatlanná válik.

Az ember szeretet kialakulásának első lépcsőfoka tehát a tisztelet, majd a nemes tulajdonságok megismerése, felismerése az emberségnek, mely nélkül a földön élni lehetetlen. A szívek kutatói keresik az embert minden korban, ők azok, akik nyomot hagynak maguk után, akiknek a szava maga a törvény, az igazság, akik soha nem okoznak csalódást.

Az ember szeretet nem egyenlő a testi szerelemmel, mert a szerelem nő és férfi ölelkezés kívánságát rejti magában. Az ember szeretet a lelket és szívet ismeri el, a bensőt csodálja és ez a csodálat elvezet addig a felismerésig, hogy nem vagyunk magunkra utalva a világon, van, akire minden időben számíthatunk, s ez kölcsönös. Bizalmunk soha nem múlhat el, az emberség felette áll minden törvénynek, amit a világ hozott a törvénytaposók ellen, szívébe írt emberiességi törvényekkel rendelkezik.

A szerelmes ember is hasonló csodálatot érez a másik fele iránt, csodálata nem ér véget, boldog szárnyalásban töltik el egymás mellett az életüket. Az ember szeretet viszont annyira hatalmas nagy tisztelettel bír az ember és a világ, a természet iránt, hogy legszívesebben magához ölelné és ha tehetné, rácsodálkozna minden tájára, virágára, állatára, a tökéletességére a természetnek.

Jogos az elvárásunk az emberiséggel szemben, amikor emberek képviseletét képzeljük el, amikor azt kívánjuk, hogy az emberjogi szervezeteket is tiszteletre méltó emberek képviseljék.

Ember szeretetről beszélni könnyű, de igazi csodálat és tisztelet nem rejlik a szavak és tettek mögött, csak nagyon ritkán. A nemes tulajdonságok képviselői csak ritkán lebbentik fel igazi arcukat a külvilág előtt.
A rengeteg csalódás, ami egy embert ér életében, az emberség hiánya miatt keletkezik. Érdekes módon, amikor ismerkedünk valakivel, már megállít benne az a rossz tulajdonság, ami később felnagyítódva a bizalom leomlásához vezet, felismerjük, s mégsem teszünk semmit ellene, hagyjuk, hogy szívünket elárassza az ember szeretet, megengedjük, hogy szívünk megsebesedjen visszavonhatatlanul, mert a hegeket csak szeretet tudja begyógyítani, s újabb emberi szeretethez a bizalmat már nehezen előlegezzük meg.

Mindenki tisztában van azzal, hogy egyetlen mosoly is csodára képes, már másképpen látjuk aznap a világot, észrevesszük a többi ember arcán is az örömöt, a szomorúságot, s mi is tovább adjuk a kapott mosolyt többi embertársunknak. Ha egyetlen ,,jótékonyság" ilyen hatalommal bír, el lehet képzelni, mit jelent egy ember szívére való rácsodálkozás, az ember szeretet.

A költők is keresik a tökéletest, múzsát találnak ki erre a célra, aki megközelíti azt az eszményt, amelyet a szíve joggal várna a világtól egyetlen kincsének. A múzsát nem lehet megérinteni, nem lehet lealacsonyítani, a múzsa felette áll a többi asszonynak, vagy férfinek. A múzsa a vágyunkat testesíti meg, ki milyen szívvel rendelkezik, olyan múzsát képzel el magának. Nem lehet a múzsát lehozni a földre, vele együtt élni, elvárni tőle, hogy megváltoztassa számunkra a világot, amit mi nem érhetünk el, megtegye helyettünk. A múzsát nem lehet megalázni, kifosztani, tönkre tenni még gondolatban sem. A szerelem iránta tiszta és örök lángolás.

Az ember szeretet is tiszta és önzetlen, nem vár szeretetéért mást, csak tiszteletet és barátságosságot. A szeretet a földről soha el nem múlhat, a szeretet az egyetlen, ami nélkül élni lehetetlen.

2013. október 26.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Pályaválasztás elme beiskolázásával 1986.
  2013-10-26 07:28:53, szombat
 
  Az elmeosztály születésem óta támadta meg az embereket, folytatásaként az elmúlt 90-100 esztendőnek. Peter Falk és Woody Allen sorsát hatalmas erővel hajtotta végre rajtam, akár a termékenységi népekét, miközben emelte őket itt cigányság beállításával.

1991-ben készítettek a Bársony János iskolájában Miskolcnak egy pszichológiai felmérést nyolcadikban, mely szerint a kisebbik gyereket tanári pályára javasolták. Ezt követően kaptam egy levelet a bulgárföldi pályaválasztási tanácsadóból (ezt falfirkát rajzolókkal ismételték pár esztendeje, teljesen leamortizálták az épületet is, ahol a házasságkötő is működött), hogy vigyem el a gyereket. Be akartam lépni az irodába, hatalmas energia vett körül, annyira nagy, hogy nem láttam a szemeimre, szögletesen mozogtam, kitörlődött az emlékezetem is, elveszítettem akaraterőmet, nem tudtam válaszolni sem a durva nő beszédjére. Közölte velem, hogy a lányom csak fizikai munkára alkalmas és elküldött a Szentpéteri kórházba, hogy nézzék meg a gerincét, a beutalóra ráírta, hogy fizikai munkára alkalmas-e? Az orvos nagyon meglepődött, ideges lett és visszaválaszolta, hogy ennek a kérdésnek az eldöntése nem aktuális.

A gyerek mindenben akadályoztatva volt a nagyobbikkal együtt már a nyolcvanas évek elejétől, mert az embernek itt nem jár szerető család, csak az elmeosztályoknak, sajnálták még a meséket, énekeket is, bár a nagyobbikat azért kaptam, hogy Nagy Anna sorsát végrehajtsák rajtam, hogy majd ő tartson el engem a világ csapásainak teljes begyűjtése után.

Az elmebetegek tovább tanulnak, az egészségügy engem tett tönkre és hurcolt meg az összes Borsodban fellelhető emberrel. A szembe küldött csapások könyvét az Új Bekezdés a Szemetekbe bújok című antológiában adta ki 1992-ben.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Üzenet egy női hangra
  2013-10-26 07:18:00, szombat
 
  A kilencvenes években, miután a mindenkitől elpörölős vadon vezetője, amelyik születésem óta ment végig korokon, éjszakákon, minden kardvillanáson, elpöröl attól a legyőzött bibliai Istentől is, aki már régóta nincsen, akivel Jákób bírkózott, ezer éves, több ezer éves magyarországi Istenektől meglátta K. István, Keletben alkotó férfi versét, az Üzenet a női hangra címmel, a Kelet sorozatok ismétlése közben pár évvel ezelőtt annyira összezúzta az egykori bírót, hogy az akkor már ismételten új hírnököt, új feszületes Krisztus kort képviselő Hírnök cikket írt róla.

K. Istvánt annyira tönkre tette a Rákóczi tér forgószeleket 1945. óta ismétlő csűrhéje, amit most jelen média jelent, hogy felvett magára egy kabátot mezítelenül és úgy ment ki az utcára, ahol a járókelők előtt szétnyitotta a kabátját. Mikor olvastam, teljesen ledöbbentem, tudtam, hogy azért történt ez, mert azt mondta nekem a Keletben egyszer: - Hol van a régi Kati?

Én már akkor nem tudtam kimenni az utcára, hiszen az elmeosztályok, menhely, Rákóczi téri fertelmeskedők kezében voltam, hatalmas erővel uralkodtak rajtam, vezetni kellett Cseh Károlynak, mint egy bábot. A Hírnök egy csepp empátiát nem érzett K. Istvánnal szemben, sem a volt Keletes alkotók. Egy vers miatt, azért, mert látott engem, hallotta a hangomat és sajnált ilyen büntetés, lehetetlen és hihetetlen!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 329 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 248
  • e Hét: 5112
  • e Hónap: 11353
  • e Év: 63619
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.